SZÜLŐSÉG

Anya voltam négy órára

2010. május 7., péntek 18:10 |

Hetedjére nézem át a táskát: egy konyhai törlő, három kis üdítő, macisajtos kifli, nedves törlőkendő, víz, kézfertőtlenítő, zsepi, sebtapasz, plusz a személyes cuccok. Pénzt raktál? Raktam, persze. Mégis, mennyit? Ennyit. Nem elég. Miért ne lenne elég? Szerintem nem, tegyél még oda. Jól van, nyugi már. Játszós cucc fel, macskák bezár, mesefigurás hátizsák fel, útra kelünk. A Zuram vigyorog, látom az arcán a kérdést, amit egy hete én is szajkózok magamnak: normális vagy?? Biztos nem, hisz kicsúszott az én számon: elvisszük a gyereket majálisozni. A Zuram keresztgyerekét.

Paraméterek: 3,5 éves, óvodás, leány nemű, szőke, kékszemű, gödröcskés, cserfes, okos, tanulékony, estébé. A keresztapját imádja, rajtam csüng...há' mér' ne vinnénk el. Ő még sosem volt ilyen helyen, én még sosem voltam gyerekkel, csak lesz tán valami. A gyerek egy hete jönni akar, le sem lehet lőni, telefonban: Mikor megyünk? Elmagyaráz: ennyit kell még aludni. Zsizseg. Én is. Ennyi erővel a doni hadsereg egyetlen tagja is lehetnék, aki szembenéz az ellennel. A gyerek tapsikol, az anyja röhög, de minimum hülyének néz a hátizsák láttán, kapunk cserezoknit, kardigánt, leégés elleni kenőcsöt (ez egyébként nekem jutott eszembe, roppant büszke vagyok magamra) egy "legyél jó"-t, aztán hajrá.

Fogom az apró kezeket, "Lassítsál már, nem futóbajnok ez", a Zuram röhög, jön ez, ne aggódjál. Dehogy aggódom. Mér' aggódnék? Egy emberpalánta. Nagy baj nem lehet, nem igaz? Lett azért, csakhogy nem a gyerekkel...

(Aki név alapján nem tud beazonosítani, gyorstalpaló: szar gyerekkor, szörnyűségek, alkoholista szülők, verekedés, éhezés, 14 évesen el otthonról, se anyakép, se apakép, assetom, mi az a család, hogy működik, gyerek, köszi nem, menekülök, nem tudom, hogy kell velük akármit is, 20 évesen láttam először közelről gyereket, akkor is úgy fogtam, hogy az anyja csak röhögött, és röhögött... Ez az ötlet, illetve terv kb. olyan, mintha egy hangya akarná meghódítani a holdat)

...hanem velem. Kétpercenként: "Kérsz, inni? Éhes vagy? Pisilni kell? Nincs meleged? Nem fázol? Nem fáj a lábad? Minden rendben?" A Zuram arckifejezését már fordítom is magamban, hagyd már békén, a szükségleteit úgyis jelzi, a kívánságait még inkább: Kérek pónis lufit. Persze, megkapja.

Nyomom a rizsát, merre megyünk, itt a nagy folyó, ugye milyen szép, igen szép, a bácsi miért alszik ott, gondolkodás nélkül vágom rá, hogy napozik. A hontalanság elmagyarázását a képességeim meghaladásaként értékelem. Elfogadja probléma nélkül. Most ül először buszon. Minden érdekes, ül az ölemben, tátott szájjal néz. (fókuszálok, megy ez, hajrá, mondjál már neki valamit, miért ilyen kuka ez, csak nincs valami baja?)

A tömegtől kicsit megszeppen, de a fent említett lufi remek figyelem-elterelő, onnéttól nincs megállás, magyaráz, magyaráz, a gyerek tátott szájjal néz, felét sem érti, csak nézi a legnagyobb, legfélelmetesebb forgót, és mutatja, hogy oda. Oda ugyan nem, az felnőtteknek való, nyilván nem vallom be, de hat lóval sem lehetne felhúzni rá. És ez így megy. minden érdekli, ami nem neki való. (Nem röhög, gyakorló anyáknak ez nem újdonság, nekem igen.) Aztán vezet kisvasutat, ül a hercegnő tökhintójában, vigyorog, fotózok, ám a görcs még a gigámba csimpaszkodik. Menjünk máshová, Megyünk, persze, kinézi az édességes pultot, rajta a lehető legnagyobb pénisz alakú nyalókát. Felnyihognék, ám kisujjból jön a válasz: az a nagylányok nyalókája, te kapsz kisebbet a másik pultnál.... amit el is felejt, mert a szagos szappanok vonzzák. Magyaráz, magyaráz, a gyerek néz, majd közli: arcfestés. Ámen. Hálistennek.

Félúton mini játszótér, leköti, hurrá, számolok, a gatyánk még nem ment rá, a pofátlan lehúzás most először nem érdekel. Választ magának egy karláncot, szigorúan a ruhájához illőt... az apja horgász, nosza, horgásszon ő is, büszkén közli, ez nagyobb, mint amit az apja fogott. Azé'se röhögök. A Zuram igen. Választ ajándékot, teljesen elégedett. Nézem az órát, hihetetlen, két óra eltelt, mindenki él, sőt, boldog, és elégedett. Mászós csúszda. Oda. Jó, rendben. Csajnál rákérdez, szerinte menjen. Megy is, mint a golyó, mire észbe kapok már feldzsalt a hálón, én alul nézem, vigyorog, csúszik. Hülye kérdést teszek fel: csúszol még? Mint a gép. Aztán beüt a krach.

Nagyobb gyerek miatt meginog, megsüti a kezét a nejlon. Ő nem jön le. Vérnyomásom kéccáz, mi a franc lesz, könyörgök, gyere le, itt vagyok, elkaplak. Ő nem. A Zuram békésen kérleli, én már világvégét várok, a csaj felmász, gyerek lehoz, vigyorog. Mennyüüünk. megyünk. Ősz hajszálamat kisimítom, rendületlenül fogom az apró kacsót. Arcfestés? Rendben. (Végre egy biztos pont, ilyet már kapott). Pingálós csaj nembeszélni magyar, nem baj, beszélni angol, mi legyen a gyerek, legyen pillangó, szigorúan rózsaszín. Gyerek beül, és elalél. Háttérben az indiánok, csaj vigyorog, „meditésön?", mondom ahan. Lehunyt szemek, csücsöri száj. Úgy kell megkopogtatni a vállát, hogy készen vagyunk. Csillog-villog, megcsodálják, hercegnős? Az. Gyerek boldog, néz nagy szemekkel rám, gyönyörű tényleg, mocorog odabent valami, gyere adok puszit, ölelem, ő is engem.

A görcs is lecsúszott a gyomrom környékére. Az érzékeim acélosak, kihegyezve, lufi nálam, királylányos matrica nálam, festett gyerek a keresztapjánál. Hintázzunk. Jó. Hol? Itt nincs hinta. a folyón túl van. Megnézzük? Meg.(remek, minden simán megy. Megértjük egymást, ő minket, (se hiszti, se nyavajgás, az ég egyadta világon semmi...) mi őt, bezzeg a keresztapja laza, mint a rigalánc...) Megyünk. Mint egy igazi család. Hímnemű egyed elöl, karján a ded, nőnemű egyed caplat hátul, macskás hátizsák ellenőriz, lufi oké, cucc oké. (Vajon tényleg ilyen? nézem a többi,"igazi" családot, kívülről biztos mi is ilyenek vagyunk, az idősebbek mosolyognak, a pocakosok vigyorognak, a kisgyerekesek észre sem vesznek. Elmerengenék, de figyelek inkább, a lelkemben való vájkálást meghagyom estére.) A gyerek ragyog, a Zuram ragyog, a csillámpor fele rajtunk. A folyó nagy siker, de ne menjünk közelebb, félek. Jól van, ne félj tartalak, mi az a hajó ott? Mondjuk csónak, nem baj, nem tudunk úszni. Leülünk a partra, a gyerek ámul, kezet mosna a Férj, gyerek: jajj, csak óvatosan. Jó.

Hinta. Jó, hinta. Mászóka. Oké. "Menjélmánodateis...jólvanmegyekmár...siessmánleesik...dehogyesik.." Persze, hogy nem esik...rogyasztok, ha ugrani kéne, de nem kell, mászik mint az alpinisták, újra és újra, én csak lesem, jól van, gyere, nem tudok, dehogynem. Tud is. Mellettem egy hihetetlenül cuki kislány mászik, gyorsabban, mint én valaha, megdicsérem, az anyuka mosolyog, jól esik (áhán, játszótéri stájsz) kérdezem, mennyi, másfél éves, nézek nagyot, mire kimondja, a gyerek a mászóka túloldalán, anyuka sprintben, bébi vigyorog, én is. A padon szülők, kölykök, a mászókán szintén, olyan színes, olyan természetes minden. Nekem is. A görcs valahol eltűnt menet közben. Fáradt szemek."Gyere, eszünk fagyit. Jó, de csak, ha én választhatok. Persze. Színes fagyi nem kell. Jó, legyen. Mit kérsz? Azt, ott. Jó, kérek egy vaníliát, nekünk ezt és ezt, adjál vissza tízezresből, nem tudok, jól van, van apró...a macska seggében...könyékig benne. Fagyi folyik, gyerek boldogan keni össze magát, én a lufit, meg a pofámat, felhörrenek, jól van, pénz megvan, mennyünk már kiinnen...

Kimegyünk, mély levegő, no para...mindenki tömi magát. A buszmegállóban megbeszéljük melyik virág micsoda, meg is jegyzi, roppant büszke vagyok. Tini lány nagy katicás lufival. Gyerek néz. Lécci, mutasd meg neki. Bizalmatlanul nézek, de a csajszi kedves, megmutatja, sőt, a gyereket is. Kihúzom magam, mintha az enyém lenne, hát, most az is, erre a négy órára az enyém volt. Hazamegyünk, mesél, élmény, élmény, élmény... Nagyokat pislog, gyere, ledőlsz, szó nélkül, még mantyog valamit a tulipánokról, majd angyali mosollyal elalszik. Szülők megdicsérnek, én magasztosnak érzem magam. És még valami másnak is. Olyan rendbenvanmindennek. Sandán vigyorgok, mindenki él, sértetlen, sőt boldog, hát kell ennél több?

Hazafelé nem beszélünk, csak egy-egy félmondat buggyan fel. "Jóvotazé'. Ahan. Ügyes ez a lány. Az. Jók voltunk, nem? Persze. Én tudtam..." A Zuram nem erőlteti, nekem száguldanak a gondolataim százfelé. Hallgatok, mint hal a szatyorban. Felteszem a rongyolódott lábaimat. Mocorog belül valami: minden múltbeli dolog dacára, minden félelmem, kattanásom, rettegésből magamnak bebeszélt dolog ellenére: még a végén belőlem is lesz valami... (Anya?)

Aurin

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.07 23:26:11Aurin

  anyatájger..
  köszi :-)
  az biztos, igazi energiabombák!

 • 2010.05.07 23:27:05anyatájger

  én itt mindig férjemnek említem a páromat (hihihi), de élőszóban talán ha ötször találtam ilyet mondani. a vezetéknevén emlegetem őt, de azt meg itt mégse.

 • 2010.05.07 23:39:05anyatájger

  jajj, nem akarom szétoffolni a posztot, de annyira kikívánkozik belőlem, h múlt héten szombaton vigyáztam először egy ismerősöm kislányára két és fél órát! augusztusban lesz három éves és egy tündér. most volt először "idegenre" bízva, eddig csak mamákkal és szülőkkel múlatta az időt. velem kábé tízszer találkozott, akkor sem sokat és az anyja biztos volt benne, h a házuktól max. 50 méterre fogunk tudni eltávolodni. hát nem így lett. elmentünk játszira, természetesen saját kölökkel együtt, de mellé oda volt rendelve a férjem, különben megzavarodtam volna asszem.
  tök jó volt, és büszke vagyok nagyon, mert a kiscsaj alig várja, h újra talizzunk :) mondjuk én nagyon lazára vettem, mert az anyja sztem nagyon szigorú vele. annak meg külön örülök, h megtiszteltek a bizalmukkal. én nem merném rábízni a fiamat az ismerősömre, igaz a fiam olyan szinten pörög, h néha ketten is kevesek vagyunk hozzá. ez a kiscsaj meg elvan, mint a befőtt. fura volt, de jó.
  na, ennyi :)

 • 2010.05.07 23:39:30Aurin

  nos, nekem mikor hogy.
  Férjem, Párom (nem rajongok érte én sem)
  Pasimnak már nem pasim, egy céges rendezvényen meg mégsem mondhatom, hogy ott jön a hancúrléc-tartóm :-D

 • 2010.05.07 23:41:18Aurin

  anyatájger, kistesó? :-DDDD

 • 2010.05.07 23:43:42Aurin

  holnap folyt. köv.
  jó éjt!

 • 2010.05.07 23:44:47madz

  na jó, belegondoltam, és nem a Párom a legrosszabb. a Kedvesem szarabb.
  de a Hitvesem meg a Mátkám jól hangzik, divatba kéne ismét hozni

 • 2010.05.07 23:45:33Borcsika

  ez annyira cuki sztori volt!
  a végén még el is pityeredtem, mert megható volt!
  Aurin! Csak így tovább. Igen, ANYA lesz belőled! Olyan igazi...

 • 2010.05.07 23:53:25anyatájger

  Aurin, ja. ha valaki garantálja nekem, h másodszorra egy halál nyugodt kölköm lesz, akkor bevállalnám már most is.
  így inkább várunk még egy kicsit :)

  a férjem (párom, kedvesem) még egy fél éve is unszolt a tesó miatt, de mostanában már ő is mélyen hallgat, illetve nagyokat hümmög, amikor megkérdezik, mikor jön a következő :)

 • 2010.05.08 00:34:45Môžeš mi pomôct'?

  SKEET SKEET!

 • 2010.05.08 02:52:11bostonmama

  Na igy kell kerem szepen irni! Gratulalok, Aurin. Vegre egy jo cikk. Bocsassatok meg, de Panzej irasaitol a kretacsikorgas ama bizonyos regi fekete palatablan jut eszembe mindig. Itt meg van stilus is, es mondanivalo is. Remek volt.

 • 2010.05.08 02:53:09bostonmama

  A Matkamon kifekudtem...

 • 2010.05.08 03:29:23Felicitasz

  Aurin, én is úgy hívom a férjemet, hogy a Zuram. De akkor mostantól majd vigyázok Tejbajusz lelki egyensúlyára :-)

  A Mátkámat azonnal megszavazom közhasználatra, szerintem egy önként jelentkező bátor kis csoportnak el kellene kezdenie használni, aztán várhatjuk a hatást a pesti utcákon és az országos sajtóban.

 • 2010.05.08 03:34:47Felicitasz

  Aurin, könyvajánlat: Sors mint döntés (kétkötetes tanulmánygyűjtemény, elég komoly pszichológiai szakirodalom, de én lenyűgözőnek találtam).

 • 2010.05.08 07:15:50drlucifer

  Aurin!
  Kb. mint amikor az exemmel vittük a nővérem nagyfiát. :-))) Nekem is lehetne rémregényt írni a gyerekkoromról, de nyugodtan bízz az ösztöneidben!

 • 2010.05.08 07:47:32Brumibaby

  A mátka az nem csak csaj?

  (Amúgy a szlovák anyanyelvű CSNA-sok - Csajom Nem az Anyám - tiltakozni fognak, matka ugyanis szlovákul anyát jelent.)

 • 2010.05.08 09:06:55dodóó

  Elolvastam az Árva fiú c.könyvet.
  Egy fiúról szól akit az anyja nem tud elviselni,bántja és éhezteti.
  Nevelőszülőkhöz kerül és innentől kezdve meséli el hogy mik történtek vele nagykorúságáig!

 • 2010.05.08 09:19:14kiraaaaa

  Jó írás!
  Én a mai napig ugyanezeket a köröket futom minden indulásnál, kirándulásnál:)
  És szerintem mindenki ugyanezeket játssza végig magában, csak akinek kölke van, az eljátssza az überfaszántudom a dolgom című játékot:)

  És az sem baj, ha valaki szuper nagynéni keresztanyú/apu..stb.

 • 2010.05.08 09:23:16csimota

  Jó esetben- legjobb esetben..:

  Nem egy nő szül magának gyereket. Nem anyává teszi magát. Egy család születik, egy férfi és egy nő vár egy gyereket. Nem maguknak, birtokolva, tulajdoni hányadként. Várnak valakire, aki kettőjükből van, mégsem a tulajdonuk; részük, de ő önmagában egy egész.
  Anyának érezheti magát az ember a fogantatástól, a gyermeke megszületésétől, az első szoptatástól vagy csak hetek múlva. De anyává válik az ember. Ha akar, ha engedi, hogy a gyermeke anyává érlelje. Ugyan így apává is. Egy család érik, változik, alakul.
  Jó esetben úgy kezdődik, ahogy nálad, ahogy nálatok. Mert itt kettőtökről van szó. Nem vagy egyedül. Készíti mindenki a szívét. Vágyakozik, mérlegel. mit hoztunk, mit tapasztaltunk, mit kaptunk. Mik fontos dolgok, eszmék, tanulni és tanítani valók. Mi az, amit átadni akarunk, és mi az, amitől óvunk. Ez így van jól. vannak, akiknek jó anya adatott, vannak, akiknek nem. Vannak, akiknek példaképük az apjuk, tudják, értik, érzékelték, mit jelent apának lenni, és vannak, akik nem. Egy ilyen "meglopatása" az embernek az élettől mindig fáj, hiányt, űrt hagy. De a leendő gyermek ezt nem tudja. Áttételesen, valahogy része az ő sorsának is általad/lunk, csak nem mindegy hogyan. Hogy ezt az űrt adjuk meg neki is, vagy tudjuk, hogy minek kellett volna ezt betölteni és kérdés-gondolkodás nélkül nyújtuk neki.

  Menni fog ez az anyaság. Akkor is, ha egy napos, ha két hónapos. Csak figyeld a gyereket, láss az ő szemével is. Majd.

 • 2010.05.08 09:44:03Aurin

  mátkám..ez jó..nekem is tetszik..:-))
  ha írok még egyet, majd minden egyes esetben, mikor a Férj-ről lesz szó, kitalálok rá valamit. így sem szóismétlés, sem Párom nem lesz :-D

  összeírtam a könyvcímeket, jövő héten nekiállok vadászni.

 • 2010.05.08 09:45:21Aurin

  az eredeti írás tele van ...-tal, meg nagyobb hümmögős likakkal...
  meg az eredeti címe sem ez, de amit Tünde írt, az sokkal jobb. :)

  mindig megveszem a nők lapja egészséget
  ma rá se néztem a címlapra, csak levettem a polcról.
  itthon vettem észre a nagy betűket elöl: átformált az anyaság. hihi.

 • 2010.05.08 09:46:27csimota

  Én "Babám" vagyok. Először kirázott tőle a hideg, minden porcikám tiltakozott. Most a legmelegebb szavak egyike számomra.
  Azért a mátkám... archaikus...

  Derűs napot mindenkinek, megyek lomtalanítani!!!

 • 2010.05.08 09:46:30Aurin

  anyatájger, na, garancia az nincs :-D
  fiad van, vagy lányod?

 • 2010.05.08 09:50:58Aurin

  csimota..ez olyan jó volt..éppen azon filóztam reggel, míg a piacon kóricáltam, és elég fleppes hangulatom volt, mert frontérzékeny vagyok, meg korán kellett kelni, hogy ha még kapaszkodna valaki a nadrágomba, nem lenne tragédia..:)
  meg aztán, igen, mint írtam, a Férjem nagyon várja már a babát, meg az apaságot is, már készül, hogy mire fogja megtanítani, mit csinál vele - megtanítja horgászni, bicajozni. (ha lány lesz, hát, nem tudom, én is tudok horgászni, legfeljebb talpraesett kölyök lesz)..így sokkal jobb, hogy a másik fél, másik felem biztos a dolgában.
  és, ami a legjobb, bennem is biztos.
  sokszor, sokáig nem is értette, hogy mit filózom ezen, tuti jó anya leszek...
  hogy honnan tudja?

 • 2010.05.08 10:04:57BlackCat

  hancúrléhéhéhéc-tartóóóóó :DDDDDDDDDDDDDDD
  Engedelmeddel elsütném eme megnevezést a Zuramnak! Szigorújan néki! :))))))

  Amúgy jöttem pozitív feltöltődésre! :D

 • 2010.05.08 10:15:13Aurin

  helyes, gyere csak...fültől fülig zsíros a képem a lángostól. de olyan jóóóóóóó :))

  bájdorong
  hancúrléc
  örömpálca
  nyeles aszpirin
  estébé :-DDD

 • 2010.05.08 10:21:10BlackCat

  váááááááá, lángos, éééééniiiiis!
  de majd holnap menünk a naaaagy vásárba, majd ott! :)))

  Khm, köszönöm a tájékoztatást.:) Ecpeccel kiszámolom a legújabb elnevezést.:)))

  Viccet félretéve: már most irígy vagyok a gyerkőcödre! Klassz anyukája lesz!

 • 2010.05.08 10:23:41bmbsz

  engem a vőlegényem kedvesemnek hív. de majd megmondom neki, hogy ez ciki.

  meg a "párom"-ozóknak is szólok.

  leszarom, ki hogy hívja azt, akit szeret, nyilván mindenkinek az a legjobb, ahogyan őt hívják. és nem a szavak miatt, hanem amiatt, aki és ahogy mondja neki.

  Aurin, nagyon tetszett a poszt, teljesen átéltem, keresek gyorsan egy kölcsöngyereket :)

 • 2010.05.08 10:28:15Aurin

  bmbsz..
  nálunk privát beceneveken szólítjuk egymást, én már voltam "békácska" is, a Férjem meg már "bubi" is..
  szval, tényleg magánügy. :-)
  Neked nincs saját? vagy van, csak mellé még jöhet a kölcsön?

 • 2010.05.08 10:31:26Aurin

  én a piacon vettem a lángost. vannak ilyen fleppjeim, hogy pl a paradicsomot, paprikát X-nél veszem, tojást Y-nál, virágot Z-nél..
  mindig ugyanott, mert jó minőség, jó ár, kedves eladó, stb...sosem csalódom.
  a lángost meg egy idősebb Úrnál, aki bandában gyártja a lángost, fánkot, palacsintát. világbajnok. 20-30 ember mindig áll sorban nála, ma negyedórát álldogálltam, mire megkaptam a szajrét, de ott helyben betoltam a felét, a másik felét meg itthon, könyékig-fülig zsírosan. úúúúgy a legjobb..

  köszi. remélem a gyerek is így gondolja majd!

 • 2010.05.08 10:31:39bmbsz

  aurin, nekem nincs saját, még a gondolati szakasz elején vagyunk. de nagyon bírom a gyerekeket, az a fajta vagyok, aki belemosolyog a babakocsiba :)

 • 2010.05.08 10:32:47Aurin

  bmbsz..ez tök jó. én még csak odasandítok...
  szval, mikor indul a "gyártási" szakasz?

 • 2010.05.08 10:38:05bmbsz

  Aurin, remélem, még van egy-két év addig. Mondom, nagyon az eleje, "egzisztenciális okok" miatt.

 • 2010.05.08 10:45:43Aurin

  bmbsz..értem.
  nos, nálunk is kettéválik nagyon az a komplett kör, ami miatt nincs még.
  nyilván nagyobb része, és hányada az én fejemben lévő helyzet/probléma, a másik meg a pénzt. persze, tudom én, hogy nincs "tökéletes" pillanat a gyerekvállaláshoz, és ez igaz is, de úgy gondolom, annyi mindenképpen legyen tartalékban, ami a szülésig, plusz az első fél évig kell..

 • 2010.05.08 10:51:25Aurin

  -t

 • 2010.05.08 11:31:54drlucifer

  Látom, mindenki ebédel... :-)
  Nekem párom van vagy pasim, az élettárs szótól valahogy ráz a hideg. Én meg a csaja vagyok. :D
  Lángos jöhet ide is, bár spagetti után lehet, hogy kicsit tömény lenne. :-))))))

 • 2010.05.08 14:37:47Aurin

  luci, lehet :-)

 • 2010.05.08 20:55:01nanemárrr

  Aurin, nagyon jó írás! És még annyit, hogy HAJRÁ!!!!!!!!! :)

 • 2010.05.08 23:37:51Aurin

  köszi :-)

 • 2010.05.09 00:01:47anyatájger

  2010.05.08 09:46:30Aurin

  két és fél éves a kissrác :)

 • 2010.05.09 18:15:19Aurin

  anyatájger...tök jó :-D
  gondolom, igazi energiabomba!

 • 2010.05.10 09:25:32youdit

  Aurin,

  ez gyönyörű volt... Megkönnyeztem. A többit már elmondták a többiek. :)

  Vadaspark nagyon jó, és a Füvészkertbe is mehettek. A rózsaligetben bújócskázni kifejezetten királykisasszonyos dolog. :))))

 • 2010.05.10 09:48:12Koriander

  cím miatt nem nyitottam meg eddig (vmi tragikus történetnek gondoltam), de látva a kommenteket...
  Aurin belőled csak jó anya lehet! én is szurkolok!

 • 2010.05.10 11:42:53Aurin

  youdit köszi szépen.
  az lesz szerintem legközelebb, Vadaspark. imádja az állatokat.

  Koriander Neked is köszi.
  igyekszem, igyekszem.

 • 2010.05.10 11:57:12youdit

  Aurin, biztos nagyon tetszeni fog. Amikor én voltam 'pótmama' Szegeden (rögtön egy hétig, haláleset volt a családban), napokig emlegette a szurikátákat. Kb. másfél órát töltöttünk ott, mindig vissza kellett menni megnézni. :)) Kis lépések előrefele, de hidd el, nagyon jó, hogy erősíti az önbizalmad, és Neked, párodnak, gyerkőcnek meg gyerkőc anyukájának is bejön a dolog. :))))))

 • 2010.05.10 12:25:17Aurin

  a gyerkőc anyukájának tuti :-D
  már mondta múltkor is, hogy nálunk alszik. mondtuk neki, hogy jó, de később (a Férjem még messzibe dolgozik.)
  mondjuk, én full "állatbezárás" ellen vagyok, legyen az cirkusz, állatkert, bármi.
  anno a veszprémi állatkertnek nevezett állatkínzó telep után kaptam sokkot.
  de nyilván egy gyereknek látnia kell valahol, hogy milyen állatok léteznek, élnek a Földön.
  és, szerencsére a szegedi az kifejezetten szép, és állatbarát hely.

 • 2010.05.10 15:00:30Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  aurin,

  ez tök jó poszt lett. remélem, fel tudod dolgozni a traumáidat.

  nekem is terápiás volt a hétvégém, 4 kiskutya születésénél volt szerencsém jelen lenni :)

 • 2010.05.10 15:13:08Aurin

  Vérnyúl, köszi.
  én anno a tanyán bocit láttam születni, akkor inkább kicsit gusztustalan volt, mint misztikus :-D
  mai fejjel nyilván más lenne..

 • 2010.05.10 23:24:25csimota

  aurin!

  Ma rendeltem a Régió játékbolt honlapján. Jelentem van CSINGILINGES puzzle!

 • 2010.05.12 13:45:24Aurin

  csimota!
  tök jó! :-D

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta