SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Manna vegyes tüzelésűvé válik

2010. május 6., csütörtök 10:27

A „Hűbazmeg!” felkiáltásokhoz már kezdek hozzászokni, és azon gondolkozom, csináltatok a gyereknek egy bodyt a következő felirattal: „Kövér vagyok. És?!”

Az emberek reakciója szinte kivétel nélkül az ámuldozás, mintha nem láttak volna még jól táplált kölyköt – aki egyébként halálosan örül a kitüntető figyelemnek és széles szájú kisbékaként vigyorog nem létező szárnyaival verdesve közben.

Eredetileg úgy terveztem, hogy féléves korig nem kap mást, csak anyatejet és tápszert, de amikor a csípőultrahangon alig fért be a vizsgálóvályúba, a doki pedig nehezen bírta kiemelni onnan és vigyorogva jegyezte meg, hogy „Látszik, hogy éheztetik ezt a gyereket”, akkor határoztam el, hogy megpróbálom csökkenteni a napi tápszermennyiséget. Na de hogy is lehet ezt megoldani, amikor – bár két héttel ezelőtthöz képest javult a helyzet és ismét szívesen szopizik – nem elég az anyatej? Sokan fel fognak hördülni, de én bizony négy és fél hónaposan nekiálltam megkóstoltatni az almával.

Amikor az első kiskanállal a szájához emeltem, egyáltalán nem tűnt meglepettnek, sőt, mintha elégedettséget fedeztem volna fel a kis hörcsögpofin, ahogy szívta be a kanálról az édes almapépet. Nem volt sem öklendezés, se nyelvvel kitúrás, csak nyelte, mint kacsa a nokedlit. Szívesen evett volna még, de egyelőre be kellett érnie 2-3 kanálkával. Másnap ismerősként üdvözölte a sárga, cicás kistálkát és a műanyag kanalat, és már tátotta is ki a száját, mint egy kisrigó. Ekkor már fél alma lecsúszott gond nélkül, a következő nap pedig egy teljes almát elpusztított. Nem fájt tőle a hasa, viszont kiváltottunk egy teljes tápszeres étkezést. Arra is kíváncsi voltam, hogy befolyásolja-e a vegyes tüzelésű életmód az éjszakai alvást, de a jelek szerint kielégíti az almaevés az igényeit: vígan durmol este fél 9-től reggel fél 9-ig, ahogy szokott.

Akadtak viszont problémák a szemével: bár láthatóan őt egyáltalán nem zavarta, de napokig dőlt belőle a könny. Gyerekorvosi tanácsra szemcseppeztem, amitől rendbe is jött, de ahogy abbahagytam a csöpögtetést, újra „sírni kezdett” a fél szemére. Felhívtam a kerületi gyerekszemészetet, ahol közölték, hogy május végére tudnak időpontot adni. Röviden elmeséltem a problémát, azt mondták, akkor menjek oda csütörtökön, felírják a gyerek nevét egy cetlire, aztán majd megnézik, ahogy tudják. Közben megvizsgálta egy ismerős felnőtt szemész, aki adott egy másik fajta szemcseppet és abban maradtunk, hogy ha a szemcsepptől elmúlnak a tünetek, akkor minden rendben, ha viszont újra elkezd váladékozni a szeme, akkor muszáj lesz kivárni a gyerekszemészetet, ahol átmossák a valószínűleg eldugult könnycsatornát. Addig is egyik szeme sír, a másik meg nevet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.07 11:24:53csutkababa

  Hinta-palinta
  Engem érdekelne, mitől változott a felfogás. Egyáltalán, miért van, hogy eddig jaj, 1 éves korig ne? És most mért 6 hó a határ?
  Rossz volt a kutatás eddig? Más metodika? Nem hiszem, hogy a populáció ekkorát változott volna 10 év alatt...

 • 2010.05.07 11:25:53gjuci

  muha_ha, az én kommentem egy ténymegállapítás volt, nem egy felszólítás.

 • 2010.05.07 11:28:26muha_ha

  gjuci
  nem ténymegállapítás, hanem általánosítás. pontosítsuk.

 • 2010.05.07 11:28:42csutkababa

  Egyébként az én heppem a nitrátmérgezés veszély volt. Ugyanis a baba enzimrendszere csak 6-7 hónapos kor után tudja a nitrit-nitrát átalakítást megcsinálni.
  És hiába bio az anyuka, a piacon vett sárgarépa, amiből dzsadzsásítja a pempőt, nitrátos lehet.
  Meg a krumpli, a cékla, a gyökérszerű cuccok általűban, melyek gyűjtik a nitrátot.

 • 2010.05.07 11:30:09Rosa Rugosa

  nyina&mika
  Most írtam, hogy nem akarom rábeszélni a kenyérre. Vagy nem?
  Olyat meg, hogy biopina nem írtam.
  Nem is annak tartom.

  A puccos kiverte nálad a biztosítékot, bocs.
  Van egy társadalmi réteg, ahol a nőnek az a legnagyobb feladata, hogy a rohadt nagy kocsijával fuvarozza a kicsikéjét és soha csúnyán ne nézzen rá és hordja el minden vizsgálatra, ahol a többi ismerős baba már járt, illetve kutasson fel újakat, mert ha rosszul gondozza a kicsikét, nem az elvárásoknak megfelelően, akkor apuci mérges lesz, hogy még ezt a feladatát sem tudja ellátni. Na nálam ezek puccosék, ismerek egy csomót. De az ő dolguk, ők választották ezt az életet, nincs ezzel semmi baj, de hidd el, mindegyik gyereknek találtak már valamit.

 • 2010.05.07 11:32:00csutkababa

  gjuci
  szerintem összefügg. Én is halál nyugis lnnék, ha a szemetemet más országok kapják, meg a környezetszennyezést. Mekkora balhé volt, amikor a csehek atomerőművet akartak építeni, mert közel volt az osztrák határhoz? Ja, vagy 50 km-re?
  asszem meg is fúrták a sógorék. Pedig mi a jó közük van a másik ország energiatermeléséhez?
  Ők meg a Dunát építették tele vízerőművel, ennek bizony a magyar részen vízminőségromlás az ára, lásd Ég a Duna! c. Moldova-könyv...

 • 2010.05.07 11:32:57nyina&mika

  huhhh, ki érvelt szélsőségesen? gjuci, aki figyelmeztetett a kifliben lévő tejre vagy RR, aki a százszázalékos gyümölcslé fogat rontó hatásával ironizált? (teljesen mellékes, hogy kosz kérdésben például túlságosan megengedő vagyok talán, egyszóval nem kell meggyőzni, hogy a túlsterilizálás és a vegyszerek.. mert nem szoktam sterilizálni és jobban értékelem a tiszta vizes lemosást) a tájékoztatást a szar színéről, a nyálamilázról és egyebekről kifejezetten szoktam szeretni, a belekötést és a direkt túlzó általánosítást meg rühellem.

  csutka, azt szólom, hogy rozs helyett zabot etetek vele és csak 11 hónapos korától, de nagyjából én is erre jutottam középút címén. :)

 • 2010.05.07 11:33:02Rosa Rugosa

  Meg a bőrgyár, meg a szemétégető...:)

 • 2010.05.07 11:33:16gjuci

  De jó, megmenekültem, én nem vagyok puccos, mert nincs kocsim, és nem viszem vizsgálatokra a fiamat (de: ha köhög vagy éjszaka fulladozik. Meg voltunk szemésznél is egészségesvizsgálaton.) Huhh.

 • 2010.05.07 11:34:19Rosa Rugosa

  nyina&mika
  Az mitől irónia?
  A gyümölcslé?
  Nem annak szántam.
  Az én gyerekeim vizet isznak.

 • 2010.05.07 11:35:52Rosa Rugosa

  gjuci
  Most akkor én vagyok ironikus?

  Gondolod, hogy én meg hagyom fulladozni a természetes szelekció jegyében, Had hulljon a férgese!?

 • 2010.05.07 11:37:57nyina&mika

  RR, persze, te mindig mindent megengedsz mindenkinek, csak előtte rettenetes jókat szórakozol az ostoba általánosításaidon. nem a puccos vágja ki a biztosítékot és nem az, hogy van egy tendencia (nagykocsi, sokvizsgálat), ami téged zavar, mert bármilyen hihetetlen, szerintem is kifejezetten káros az a vonulat.
  az zavar, de kurvára, hogy abban a pillanatban, hogy vki bármit úgy csinál, ahogy te nem, akkora meg nem érdemelt billogot baszol rá rögvest, hogy nem fér a homlokára.

 • 2010.05.07 11:38:05youdit

  csutka,

  nekünk fejünkbe beszélte egyetemen a növényélettan-tanárunk, hogy leveles zöldséget felnőttként se, semmilyet, és a gumósokkal is nagyon vigyázni. Horror ábrákat mutogatott nitrit/nitráttartalomra. Mondjuk így nehéz válogatni, ha nincs biztos beszerzési forrás, de eszembe szokott jutni, amikor megjelennek a tavaszi primőrök, aztán belefutok 1-2 méregkeserű sárgarépába...

 • 2010.05.07 11:39:12hinta-palinta

  Csutkababa, nem a mechanizmusa változott, hanem a kezelése és a megközelítése a dolognak.Minél későbbi bevezetés az egyébként is gluténérzékeny csecsemőnél( ami addig még nem is derül ki)hevesebb tüneteket okoz.Épp ezért változott az ajánlás, aki nem érzékeny rá(enzimhiánya nincs)fél éves kori gluténadástól nem lesz baja, akinek meg igen, szerényebb tünetekkel mint 1 éves korában lennne.Ezt meg lehet előzni, ha már fél éves kora körül kiderül, ekkor eyhébb formában. Természetesen ő 1 éves korában se kapjon glutént.Valami ilesmire emlékszem, nem szabatos..

 • 2010.05.07 11:39:43gjuci

  Rosa, én ki se ejtettem az ironikus szót a billentyűzetemen. Csak azt akartam kifejezni, hogy én nem tartozom a gyereket folyton orvoshoz cipelők puccos társaságába. No offense.

 • 2010.05.07 11:44:05csutkababa

  Hinta-palinta
  Miért szerényebbek a tünetek fél évesen, mint egy évesen? Komolyan érdekel ám!
  Az immunrendszer relatív éretlensége miatt?
  Bezredkáznak?:)

 • 2010.05.07 11:45:11csutkababa

  nyina
  Akkójó, hajrá, zab:)

 • 2010.05.07 11:45:16Rosa Rugosa

  nyina, hagyjuk ezt, ha valakit megbántottam, akkor bocsánat. Azért te se vagy kutya.
  A gyümölcsléről:
  [link]

  gjuci béke.

  Nitrátos zöldség onnan a legkönnyebben felismerhető, hogy 1-2 nap után olyan, mint a gumi.
  Sose vegyetek új répát, a reteknál is az, amelyik pár nap után elkezd összetöppedni, az tuti az.
  Jó az az ősz répa is, ugyanis nem feltétlenül permetezett, több fajta is van, ami akár 8 hónapig is tárolható.

 • 2010.05.07 11:46:20Brumibaby

  Akinek nincs otthon egy naprakész britt tudósa, az szerintem nehezen tud eligazodni.

  Amikor én kicsi voltam, ment hathetes kortól a répalé meg almalé, aztán féléves kortól a feles tej, meg értelemszerűen a kenyérhéj. És ilyenekről pl. egyáltalán nem hallottunk, hogy lisztérzékenység, de szerintem nem azért, mert nem volt, hanem mert nem tudtak róla ilyen sokat (ahogy diszlexiás gyerek se volt, csak hülyének nyilvánított).

  Amikor az enyémek kicsik voltak, az ment, hogy a hozzátáplálást négy-hat hónapos kor közt kell elkezdeni, és a lehető legtovább kell szoptatni, tejfehérje és glutén egy éves korig ne legyen. És ne legyen só, se cukor.

  A fiam öt és fél hónaposan kapott először almát, összegyűjtötte a szájában és gombócban kiköpte. Aztán, ahogy az akkori könyvben olvastam, naponta adtam neki gyümölcsöt, aztán krumplit, húst, másfél-két éves koráig csokit se evett, és szerintem akkortájt evett kenyeret is először.

  A lányom nyolc hónapos koráig semmi mást nem volt hajlandó enni rajtam kívül, utána, minden erőfeszítésem ellenére, hogy tudományosan tápláljam, két héten belül mindent evett, amit mi, mert ha nem adtunk, olyan hisztit csinált, hogy lerepültek a tányérok az asztalról.

  Mind a kettő szépen fejlődött, normálisan nőtt, keveset volt beteg, az iskolából az idén betegség miatt egyik se hiányzott. Viszont mindkettő úgy köhögött az éjjel az allergiától, hogy fel kellett hozzájuk kelnem.

  Tanulság?

  Nincs. Ezért meséltem ezt el.

 • 2010.05.07 11:47:10gjuci

  én tényleg azt olvastam, hogy az anyatej jótékony hatása miatt érdemes korábban bevezetni a glutént az arra valószínűbben érzékenyebbeknél.

 • 2010.05.07 11:47:42farkasokkal tancolo

  "most, amikor otthon voltunk, minden ismeros (nagyi, stb) folyamatos paraval vett minket korul, mar zavart.
  nem jon el, mert tegnap kettot kohogott. hozhat-e kortet/almat/epret, mert az x ismeros 3 evesehez meg nem hozhat.
  tudom, hogy csak figyelmesseg, de nekem sok volt."


  Csodálkozol?
  Az ember felnevel legjobb tudása szerint x számú gyereket, egyiknek sincsen és nem is volt semmi baja, de onnantól kezdve, hogy most már a lányia korosztály szül, vén hüléyvé válik, akinek csak amiatt nem halt bele a táplálásba a gyereke, mert piszok szerencséje volt ugye. És akkor meghívják az embert mondjuk babanézőbe, és oda illik ajándékot vinni, de én már ott tartok, hogy csakis pelenkát viszek (üríteni tán még a mostaniak is ürítenek) "virág helyett" - mert a virág is allergizál ugye.

  Ha az ember megkínál egy keksszel egy játszótéri kisgyereket, mert kinézi az unokám szájából, akkor azonnal nekiront az anyja, hogy "ő csak kölesgolyót ehet!", ha az ovodában a gyerek végigkínálja a gumicukrot, akkor többen visszaadják, hogy náluk az édesség az csakis a szárított gyümölcs stb...

  Ha az ember megkérdi, hogy hányadik hónapban van az ismeretlen terhes nő,kizárólag barátságból, mert mttudomén mondjuk együtt vrunk a fogorvosnál, akkor az már személyes ügyekbe való beleavatkozás, ha azt kérdi szopik e még a kicsi, akkor nekiesnek, hogy a menstruációm nem érdekli?

 • 2010.05.07 11:50:04csutkababa

  gjuci
  na de az nincs címkén rajta, hogy valszeg glutén érzékeny...
  Próba, szerencse, nem? Vagy az, vagy nem az.

 • 2010.05.07 11:51:04csutkababa

  FT
  Ezért nagyon jó ám orvosnak lenni:)))))
  Egyenesen kötelező ezeket megkérdezni, és senki nem sértődik meg rajta, sőőőőt:)))))))

 • 2010.05.07 11:53:59hinta-palinta

  Hát, majd kiokoskodom:)Uténanézek:)
  Érdekes az adenovírus miatti ok is.Hogy szerepe lehet a kialakulásban.
  Végül is egyre több betegségnél fedezik fel , hogy egy kis élőlény az ok, pl ugye a helicobacter, meg a chlamydia a koronáriabetegségekben..

 • 2010.05.07 11:55:23Brumibaby

  FT, azért csínján a pelenkával, mert az agyonreklámozottból kifolyik az anyatejes kaka, az agyonnemreklámozottra meg megkapod, hogy csóró, és ha egyik se, akkor meg mosható pelenkát használnak.

 • 2010.05.07 11:57:26hinta-palinta

  ft, ez a kínálás jó, az jutott az eszembe, a gyerekem a múltkor körbenyalatta a homokozóban mindenkivel a nyalókáját:O

 • 2010.05.07 11:58:28Ribizlee

  én meg simán megkérdezem hogy milyen és mekkora pelenkát használnak...

 • 2010.05.07 12:32:12farkasokkal tancolo

  Brumi:-)

  Én nem szoktam lacafacázni, veszek egy adag Huggiest vagy Liberot, aztán hadd szóljon... :-)
  Ha meg mosható pelusoznak, akkor is jól jön az, ha mondjuk vendégségbe vagy kirándulni mennek!

 • 2010.05.07 12:42:46Magenta

  Én elakadtam a leveles zöldségek és gumósok elkerülésénél, akkor mit lehet adni a gyereknek? Vagy mire figyeljek oda?

  Ha már a görögdinnyét túlélte. :)

 • 2010.05.07 12:54:15Ribizlee

  Magenta, pedig egyszerű:
  - leveleset, gyökérzöldséget a nitrit/nitrát miatt ne adj
  - gabonát glutén miatt ne adj
  - tejet-tejterméket neeeeeehogyadj!!
  - déligyümölcs allergizál
  - apróbogyós gyümölcs allergizál (görögdinnye is!)
  - primőrt, nem honos gyümölcsöt-zöldséget ne adj, ki tudja mivel kezelték, mennyit állt a polcon?
  - cukrot-sót ne adj, egészségtelen
  - üveges bébiételt ne adj, ki tudja mi van benne!?
  - piacról vett zöldség-gyümölcs megintcsak kiesik, a bio nem is biztos hogy bio!

  lehet hogy kihagytam valamit? :-)

  (humortalanok kedvéért: vicc vót!)

 • 2010.05.07 12:56:51kiswombat

  A védőnőnk azt mondta, hogy a legújabb WHO-ajánlás szerint 4 hónapos korban kell elkezdeni a hozzátáplálást. (Nem mintha annyit számítana szerintem, hogy 4 vagy 6 hónapos korban...)

 • 2010.05.07 13:00:18Magenta

  Ribizlee, köszi, intravénásan táplálom innentől. :)

  Egyébként komolyan, mire figyeljek oda a gumós/leveleseknél, mert ilyesmiket elég sokat eszik, igaz, nem nyersen, de már mittomén, mivel ölöm meg.

 • 2010.05.07 13:04:34Ribizlee

  nem irigylem a mostani aprógyerekes anyukákat, az elmúlt tizenpár évben kb 3x változott meg minden ajánlás, és annyi az információ (meg olyan stílusban nyomják mindenhonnan) hogy bezezganyu legyen a talpán aki nem veszti el a fonalat...

 • 2010.05.07 13:11:24Magenta

  Úgy látom, mire én ideértem, minden "szagértő" eltűnt. :(
  Na, mindegy, én viszont elköszönök a hétvégére, szépet mindenkinek!

 • 2010.05.07 13:12:28Ipomea

  Tünde! Könnycsatorna átmosás helyett próbáld ki, a hepar sulfur 15 ch homeopátiás szert. Napi 2x5 golyó kevés vízben feloldva. 4-5 nap alatt teljesen megszűnik a könnyezése! 2 hónapos kisfiamat is ezzel kezeltem, még a doktor néninket is meglepte az eredmény! Egy próbát megér.

 • 2010.05.07 13:22:28hinta-palinta

  Ez valami kénes máj?

 • 2010.05.07 13:24:51youdit

  Magenta, porleves. Azt nyomd iv. ;)

  Komolyan: amit Rosa írt, hogy nagyon hamar összeugrik, az jó támpont (ha nem azonnal eszed/főzöd meg). Nagy általánosságban, a túlzott műtrágyázástól nagy, sötétebb zöld, vastagabb, 'műanyagszerű' lesz a levél. A primőrök, amik nem szabad ég alatt fejlődtek, szinte biztosan nagy mennyiségű vegyszert kaptak. A levélzöldségek azért veszélyesebbek, mert a növények nagy része a levélbe szívja fel a tápanyagot, nincs idő átalakulni, lebomlani. Szigorúan a mi tanárunk szerint a fejes saláta, a túl korai hónapos retek és az uborka a legveszélyesebb. A gyökérzöldségek, gumósok meg raktároznak. Ha nem a saját idényében veszed, pl. ezek a teljesen egyforma, víztiszta, földet sose látott sárgarépák, azok szinte biztosan 'műkaját' kaptak, és könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb hozam érdekében többszörösen túladagolva. Nehéz okosat mondani, de talán ami 'túl szép' (nagy, élénk színű, egyforma), levélzöldség és nem az idényében terem, azt érdemes elkerülni csecsemőkorban, ill. belátás szerint tovább. Egy márciusi hatalmas, haragoszöld fejessalátánál vagy februári reteknél jobb a megbízható márkájú mirelit. Krumpli, hüvelyesek (termése), őszi répa, megmosott gyümölcs mehet, és persze bármi más is, ami saját kertből/megbízható termelőtől származik.

 • 2010.05.07 13:49:31Koriander

  nitráthoz,
  az hogy pár nap múlva összeszottyad a retek az nem attól van, hogy egyszerűen dehidratálódik (szárad)?!

  igen mo-n a legnagyobb gond a háztájiban termesztett fóliásokkal van, ahol józskabá érzéssel adagolja a műtrágyát, oszt hadd nőjjön...

 • 2010.05.07 14:43:12Nagytimi

  2010.05.07 11:07:58csutkababa

  Hö-hö!Ez már nekem is sok volt és ráadásul olyan a reklám,mintha radioaktív lenne minden ami földet,kutyát,macskát ér:)Bla-bla.Most fogok én is váltani mosódióra és term. tisztítószerekre,remélem beválnak.Nem szívesen mosnék fel valami vegyszerrel,főleg majd ha mászni fog a kicsi.

 • 2010.05.07 15:16:07youdit

  Koriander,

  de igen. Csak ami túl van műtrágyázva, az 'túlnövi' magát, gyorsabban fejleszt nagy hajtásokat, sok benne a víz, kevés az 'anyag'. Így sokkal látványosabban szárad. Egy normális sárgarépának nem kéne 3 nap alatt múmiává aszalódnia. És a rendes reteknek sem, bár olyat már rég láttam. :)

 • 2010.05.07 15:55:41R2D2 & C3PO

  Rosa!

  Még sosem merült fel benned, hogy akik "túlféltik" a gyereket, ott lehet valami családon belül halmozódó betegség? (Amiről nyilván nem beszél az, akinek ennyire fontosak a státuszszimbólumok. ;-D)

  Nálunk van, és nem fogom csak azért ilyesmivel etetni a gyerekeimet, hogy kísérletezgessek velük. Ami kihagyható az étrendből, azt lazán ki fogom hagyni... Ha emiatt paramaminak, bioanyunak, ősanyának fognak csúfolni, lesz@rom...
  És vadidegeneknek csak az éteren keresztül adom meg ezt az infot... ;-DDD

 • 2010.05.07 21:07:34gillian

  hintapalinta, ez a glutén dolog nagyon érdekes, nálunk négy év lesz a különbség a két gyerkőc között, és nem gondoltam, hogy ennyi idő alatt megváltozik a hozzátáplálási protokoll...
  fiam nem kapott glutént egy éves koráig a biztonság kedvéért, nincs is semmi baja, de valszeg akkor se lenne, ha kapott volna (nincs allergia a családban) - most akkor mit csináljak a második gyereknél? merül fel a kérdés...

 • 2010.05.07 21:20:38farkasokkal tancolo

  Szigorúan szerintem, akinek a családjában nem fordul elő allergia, és maga sem az, az nyugodtan legyen merészebb, akinek meg a családjában gyakori az allergia, az legyen sokkal óvatosabb a hozzátáplálással.

  (Megint szigorúan szerintem, de az az érzésem, hoyg pl. azok az anyák, akik a maguk allergiája miatt olyan nagyon rigorózusan ragaszkodnak a sokáig tartó csakis anyatejes tápláláshoz, lehet rosszat tezsnek, mert az anyatejjel a maguk allergiás hajlamait is átszoptatják a gyerekbe...)

 • 2010.05.07 21:30:06Koriander

  R2D2 & C3PO
  egyetértünk,
  a másik kommentednél akartam írni, hogy varrógépet beszereztünk, de kötni már nem hiszem hogy megtanulok...

 • 2010.05.07 21:30:42Koriander

  FT az allergia az nem átszoptatás, bocs

 • 2010.05.07 21:39:26farkasokkal tancolo

  No írtam is, hogy szigorúan szerintem, mindegy. A lényeg annyi, hogy szerintem amennyiben az anyatej védettséget is ad (ez az miben nem hiszek), akkor az is igaz, hogy az anyában lévő káros anyagokat is átveszi vele a gyerek no.

  És azt se hiszem, hoyg a sok szoptatás védettséget ad a nőgyógyászati rák ellen... :-( Szomszédasszonykém anyja is sokáig szopott, az anyja is petefészekrákban halt meg, ő is, és szomszédasszonyka is éppen szoptat (annyi teje van mint a nyű, gyerek szopik mint pióca) , de ő is félévente jár szűréásre, mert benen van a hajlam sajnos... :-((

 • 2010.05.07 22:36:00Magenta

  köszi a válaszokat, sajna nálunk nincs ideje összeszottyadni semminek, a reteknek meg az uborkának főleg, alig várom, hogy jöjjön végre (télen várom, csak már álmos vagyok az értelmes megfogalmazáshoz).

 • 2010.05.08 21:29:57Panka ustokos

  o

 • 2010.05.09 09:03:58Erenya

  A mai huszonéves generáció sok nyavalyája köthető egyrészt a korabeli magzat"védő" vitaminok összetételéhez (lásd Czeizel "okosbaba" (vagymiarák) programja) és Csernobilhoz!!! Smmi puccosnya vagy túlféltés vagy növényvédőszer.

  Mindjárt riasztom Rabyn barátnőmet, majd ő mint érintett, elmagyarázza.

 • 2010.05.09 09:25:54Erenya

  ... bocsának a sok elgépelésért...

  csak azért vagyok ilyen biztos a dolgomban, mert a sugárfertőzés egyik legjellegzetesebb tünete az immunrendszer meggyengülése és (magzatoknál, kisgyerekeknél) az autoimmun betegségek kialakulása...

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta