SZÜLŐSÉG

Az ételfutárok a kismama barátai

2010. május 6., csütörtök 12:37

Megveted a kényelmi eszközöket és szolgáltatásokat?

Elkötelezett zöld vagy, aki otthon kapált krumplit főz a saját konyhájában, lenvászon ruhában jár, szelektíven gyűjt, biciklivel közlekedik, és be nem tenné a lábát egy plázába vagy egy gyorsétterembe?

No, lehet ez még így se.

Alábbiakban bemutatjuk azokat a lenézett vívmányokat, amelyek egy lestrapált-lefáradt vagy lakásba zárt kismamának igen sok segítséget jelenthetnek.

Autó, mint rokkantkocsi

„Messzebb nem bírtál megállni?” – kérdezték a velem lévő hímek, ha a szombat esti szórakozásnál rám jutott a vezetés, naná, én megálltam nyilván valahol Rákosrendezőnél, míg szerintük a helyes magatartás, ha a rendszámtábla orral verdesi a Liszt Ferenc téri kerthelyiség kerítését, a szélvédő mögött kézzel írt „Áruszállítás” felirattal. Amint túlhaladtam a 30. hetet, magam sem jártam el másként – a gyerek iskolájánál csak azért nem álltam közelebb, mert a kocsi nem képes felmenni a lépcsőn, míg a karácsonyi rémület után (két tele szatyor hazaszállítása után kis híján megszültem a fazekaim felett) már két liter tejért és tíz deka parizerért is urasan kocsival libbentem. Huszonnyolc éves koromig nem is volt autóm – ehhez képest terhességem utolsó heteiben csak azért nem mentem vele a vécére, mert akkor már be-és kikászálódni belőle sem volt egyszerű feladat.

Ételfutárok, szóljanyádnakhozzonpénztautók és webáruházak

Mi sem jobb ezeknél, térdig érő hóban, amikor a bevásárlás-főzés-habarás gondolata is riasztó, ráadásul a múlt héten is a negyedik napon a kutya előtt landolt az ételköltemény fele, mivel más esetleg nincs otthon hétközben, aki megegye, a mennyiséget pedig rendszeresen elszámolod. Ha félóránként szoptatsz, megváltás lehet egy pizza, ami úgy friss, hogy nem neked kell elkészítened, egy többgyerekes barátnőm pedig egyenesen Groby függő lett, amíg a gyerekei igen fiatalok voltak, mivel kicsiknek nem voltak mondhatóak, a lakás a negyediken volt (lift nincs), és egy nagybevásárlásra szánt időkereten belül rengeteg más, hasznos dolgot is lehet intézni.

Gyorséttermek

„Mi legyen a köret a csirke mellé?” – kérdeztem elhaló hangon a gyerektől, mikor roskadt porhüvelyemet a Tutankhamon kiállítás megtekintése után valahogy beraktam a kocsiba, szülés előtt 4 nappal. „Sült krumpliiii!”- jött a válasz, az arcomra viszont olyan kifejezés települt, mintha legalábbis narancsos kacsát rendelt volna a kölyök, Grand Marnier felfújttal, délután fél kettőkor. Töprengtem, majd felvillanyozva kormányoztam a Kőbányán is megtelepült lánc parkolójába. „Kérekegynagyadagkrumplitelfogadnakmelegétkezésijegyetis?”- hadartam egyszuszra a kb. 17 éves, vigyorgó felszolgáló srácnak, a kölyök tíz perc múlva már eszegetett, én pedig megúsztam, hogy az legyen az „elhalálozás oka” rovatban, hogy „krumplihámozás”.

Mobil kommunikációs eszközök

Ha a telefont magaddal hurcolhatod, akkor nem kell a kutyát ráidomítani, hogy vegye fel, mikor épp szoptatsz. Egy akár hetekre kórházba vagy fekvésre kényszerített kismamának pedig áldás lehet egy laptop, esetleg a mobil internet – mindegy, hogy jogszabályt szerkeszt vagy Tetrisezik rajta, addig sincs annyi energiája parázni azon, mi lesz, ha holnap megszül és valami baj lesz, és a fekvés sem tűnik annyira kibírhatatlannak.

Műszálas, elasztikus ruhák

Ha eddig borzadtál tőlük, most megtapasztalhatod előnyeiket is. Egy gömbölyű pocakon rémesen mutathat minden merev, sok vasalást igénylő textília (ráadásul vagy szoros, vagy lecsúszik), míg igézően domborulhat egy rugalmas, neadjisten fényes anyag, ami ráadásul hamar megszárad és hurrá, vasalni sem kell, az állómunka ugye előrehaladott terhességben fokozottan kerülendő. Legalábbis erre lehet fogni, hogy nem vasaltál hetek óta.

Tévé

Ha teljesen kidöglöttél, akkor még mindig mondhatod, hogy valami értelmeset csinálsz, ha valami okos ismeretterjesztő sorozatra állítod, és elheversz előtte. Tornáztatod az agyadat, mondhatod, és ha a villanyt is okosan lekapcsoltad közben, akkor senki nem veszi észre, hogy már félórája bőrön át nézed. Igaz, a férjed is ezt csinálja, pedig nem is terhes.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.06 16:15:22Magenta

  Akkor most bezzegelve felébresztem a gyereket, aki fél egy óta alszik. :D Ilyen időben nem is lehet mást. :(

 • 2010.05.06 16:21:52Koriander

  köszi csajok, én eddig nem aggódtam, csak ha sokat modják, hogy ez így nem jó nem jó, akkor be lehet paráztatni, csak ezért kérdeztem.

 • 2010.05.06 16:22:43Koriander

  mármint hogy most ez annyira kirívó eset, vagy mégsem, teht mégsem.

 • 2010.05.06 16:28:46youdit

  Magenta, nekem is tetszik, egyelőre a recepteket próbálom. :)

 • 2010.05.06 16:42:33Koriander

  meg azért kérdeztelek nanemárr pont téged, mert az offban olvastam, hogy a kisfiad napközben nem egy jó alvó

  igen és még azt modta a védőnő, hogy 6 hónapos korára készüljek fel, hogy már éjszaka sem fog aludni, ha ez így megy tovább.

 • 2010.05.06 17:06:47hinta-palinta

  Koriander ez azért szerencsére nem így van.Már miért ne aludna éjszaka, aki nappal nem szeret aludni?

 • 2010.05.06 17:17:06Nagytimi

  "igen és még azt modta a védőnő, hogy 6 hónapos korára készüljek fel, hogy már éjszaka sem fog aludni, ha ez így megy tovább."
  Ezt most nem vágom!Már miért ne aludna?És adott tippet te hogyan vehetnéd rá:hogy aludjon,vagy csak okoskodott?

 • 2010.05.06 17:26:02pirosalma

  2010.05.06 16:42:33Koriander

  Szerintem nyugi! :)

  Az én kislányom nem nagyon komálta a nappali alvásokat. Újszülöttként is néztem nagyot, mikor 1-2szer aludt 3 órát egyhuzamban. Átlagban max. 1 órát bírt.

  Később is max. fél óra.

  Mostanában (8hónapos) meg turbóalvásai vannak.:D Negyed óra-20 perc párszor egy nap. Éjjel meg alszik 9 órát kisebb megszakítással.

  Ami érdekes, hogy most jön az első foga (már az ínye is szétnyílt) és erre az időszakra behozza a lemaradást. Órákat alszik nappal is. Jobb, mintha sírna.:)

 • 2010.05.06 17:26:53pirosalma

  2010.05.06 16:00:36youdit

  Baromi jó receptek első olvasatra. Kösz a linket!:)

 • 2010.05.06 17:47:12nanemárrr

  Koriander, én is úgy szoktam lenni, hogy amikor többet alszik napközben, mint amúgy, akkor már nézem az órát. Most ebben a borongós időben jókat alszik.
  Ez hülyeség, hogy éjszaka sem fog aludni! Nálunk majdnem a kezdetektől simán mentek az éjszakák...az első -és eddig egyetlen- foga 11 hósan jött ki, de annak is csak annyi jele volt éjszaka, hogy 2szer felsírt, de csak annyira, hogy mire a szobája ajtajához léptem már aludt is tovább.
  Szóval no para! :)

 • 2010.05.06 18:01:21Vakmacska

  Magenta, nem a környezetre igényeseket gúnyoltam ki, hanem saját zengzetes kijelentéseimet, összeszedve az elmúlt 5-6 év termését.
  "Gyorséttermi krumpli? Az áráért vehetsz három kilót nyersen, muhaha"
  "Kocsival, bulizni, oviba? Hát nincsen nekünk lábunk?"
  "Kaját, rendelni? Sokkal finomabbat főzök, válogatott alapanyagból, majd bolond leszek..."
  "Tévé? Aztat én nem nézek, időm sincs rá, kirándulni jobb, meg azt a sok reklámot..."
  "Műűszálas? Hát az büdi, meg snassz, ezt nézd meg...."
  "Leülni? Minek?" (most már megértettem bezzeg az idősebb óvó nénit, miért ül le, addig is, amíg a gyerekek sorban kezet-fogat mosnak)

  Ezt bizony mind ÉN mondtam. Aztán ahogy dőltem a saját dugámba, szépen megadtam magam, sorban. A lét erősen meghatározza a tudatot, legalábbis nálam így történt:))

 • 2010.05.06 18:13:15Koriander

  vakmacs, ez így oké de a bevezetőben nem úgy írtad, hogy megvetettem, elkötelezett zöld vok... (ok. tudom csomót a kákán, de talán ezért volt félreérthető)

  bocs hogy offolok itt tovább, szval védőnéni sírvahagyós párti, nálam nem jött be, sőt amikor apámmal skypoltam és a kölök felsírt a macskáink (apámnál, hangszórón keresztül hallották meg) össz. 4 db védőakciót akart szervezni a bébi megmentésére, nekik segélyhívás volt a gyereksírás, akkor én nekem mi? ez volt az első nézeteltérésünk, hogy nem hagyom bőgni a kölköt, azóta cicin alszik el, de csak ennyit.
  utána jött ez az érv, hogy az ilyen rosszulalvós kisbabák 6 hónapos korukra annyira megerősődnek, hogy már éjszaka sem alszanak...
  ennyi.

 • 2010.05.06 18:14:43Koriander

  macska 4 db, mentőakció egy

 • 2010.05.06 18:26:17Vakmacska

  Macskákkal amúgy vigyázni kell sírás ügyben, én olyannal is találkoztam, amelyik támadni akart reakcióként.

  Télleg, akar valaki macskás posztot?

 • 2010.05.06 18:27:54simoorg

  youdit köszi, kipróbálom!

 • 2010.05.06 18:44:44R2D2 & C3PO

  Én a végén fognám meg a dolgot: kevesebb tévézés és internetezés - több idő figyelni a környezetvédelmi vonalra.

  Amibe hozzátartozik az is, hogy gyors sütési-főzési eljárásokat használ az ember (energiatakarékosság), ha egyáltalán használ (pl zöldséget-gyümölcsöt nem főz, max. forráz). A húsfélékből egy vegyes húsleves hétvégén; jó nagy adag - megvan a leves meg a második is egy hétre, csak a zöldségeket kell hozzárakni: mosás és szeletelés. Ha a hús nem megy főve (salátában eléggé mindegy - illetve a főtt egy picit jobb); akkor a húst egyszerre megsütni, sütőben, ha zöldséget is dob mellé az ember, még jobb (ez azért jó, mert nem kell mellette állni, csak az előkészítés, a néha-néha ránézés a munka vele). Unalom ellen a húsokat váltogatom és a fűszereket. És még egészségesek is.

  Érdemes megtanulni kötni, horgolni és varrni; a gyerekruhákat nem bonyolult megvarrni, alap-, közepes varró tudás kell hozzá - és az összes lepedőt, apa-pólót, stb. újra lehet hasznosítani. A gyapjú fonal nem annyira drága (vagyis van, ami nem annyira drága - a boltok ált. azt is tartják, a többire alacsony a kereslet).

  A gyorskaja kockázatos. Túl gyorsan vezet el a 30-as BMI-hez. ;-)

 • 2010.05.06 20:13:38Cobold

  Én IGENIS szeretnék bizonyos kényelmi szolgáltatásokat igénybe venni. Pl. étteremből kaját rendelni, néha nem főzni... CSAK ÉPPEN:
  ne legyen benne semmilyen tejszármazék (tej, tejtermékek, tejalapú adalékanyagok), szója, citrusfélék, paradicsom, és most már úgy néz ki, tojás is csak mutatóba, ha lehet. NE legyen puffasztó, mert fáj tőle a baba hasa.
  Éljen az Isten se tudja mire allergiás szopós kölök, akiről vastagon hámlik a bőre, tele van pörkös kiütésekkel mindenhol, a feneke meg egy gerezd narancs anya általi elfogyasztásától vérvörös lesz, mint a pipacs...

 • 2010.05.06 20:16:22Cobold

  Jahh, a fenti problémára gyorsan elkészíthető ételek receptjének garmadáját szívesen veszem :P Szeretek én főzni, de egy kicsi és egy pici mellé néha jó, ha nem kell folyamatosan pepecselni.

 • 2010.05.06 20:20:58Magenta

  Még mondja valaki, hogy a tápszer rossz dolog...

 • 2010.05.06 20:21:25Cobold

  Uez a kategória a műszál is. Nekünk nem nagyon vannak csak minimális műszálat tartalmazó ruháink, mert nem érnek a kényelmi dolgaik annyit, hogy utána tiszta ekcéma legyen a családom nagyobbik része.

 • 2010.05.06 20:23:28Cobold

  2010.05.06 20:20:58Magenta
  Én nem mondom :) a tápszer kúúúúl. De mégis milyen tápszert kapjon egy ilyen baba? Plusz nyerek annyit a főzés mentességgel, amennyit vesztek a cumisüveg hegyek karbantartásával?
  Amúgy a lányom a szopi után még kapott tápszert, a tejfehérje allergiája miatt.

 • 2010.05.06 20:32:22Ziebi

  Gyerkőc nálunk még nincs, de időm se túl sok órákon kerestül főzőcskézni, így mi is szoktunk fagyasztani.
  Abszolút kedvenc a pörkölt: egyszer lefőzök egy hatalmas adagot, kis dobozokban lefagyasztom, és ha nincs időm főzni, akkor előkapom, a tarhonya megvan hozzá húsz perc alatt. Ugyanebből néha tarhonyáshúst csinálok, jó még gulyásleves alapnak is.
  ugyanígy bolognai szósszal, csak elő kell kapni és kifőzni hozzá egy kis tésztát ha nagyon nincs más. :)
  Fagyasztom ezen kívül a töltött kápit, és a párolt lilakáposztát is, előbbinek még jót is tesz ha egy kicsit áll. :)
  Ja, és levesbe való zöldség mindig van a fagyasztóban, és extra petrezselyemzöld is.

  csak kiegészítésképp: hetente vagy kéthetente járunk bevásárolni, egyszerűen hétközben nem jutunk el, de volt arra is példa már nem egyszer, hogy 3 hétig nem mentünk boltba, elvoltunk. (Kenyeret otthon sütjük)

 • 2010.05.06 20:41:17Magenta

  Cobold, speciálisat, mint az enyém. :)

  Jó, nekem szerencsém volt, mert kinőtte a dolgot.

 • 2010.05.06 20:46:32Cobold

  2010.05.06 20:41:17Magenta
  Jó, speciálisat, de ha nem tudom sem én, sem a doki, hogy mire allergiás? :(

 • 2010.05.06 20:54:13kitike

  Én akarok macskássat :)

 • 2010.05.06 20:55:48loreal

  cobold, akkor ezek szerint nem is próbáltatok még tápszert???

  Én tuti ,egpróbálnám egy ilyen esetben....próba szerencse alapon.

 • 2010.05.06 20:56:55csimota

  Minden áldott nap főzök. Senki nem öpakolja el a cuccait, nem mosogatnak, nem takartják a konyhát.
  nekem már csak az is kényelmi szolgáltatás lenne, ha konzekvensen a mososgatóban végeznék a tányérok, netalán el is mosogatná helyettem a nagy Ő, vagy adj' Isten lenne egy normális konyhám, ahol nem égetem szarrá a kezem, mert csak oldalról lehet a sütőbe benyúlni, ha le tudnánk ülni négyen egy asztalhoz...

  Ma tele lett a ......., de nagyon!

  Főzök én, mosok is! Csak.......... áááá! ábrándozom!

 • 2010.05.06 20:59:04Cobold

  2010.05.06 20:55:48loreal
  Az gyerekorvosom allergológus és immunológus is. A nővére és az unokatesója a babának tejfehérje allergiás. Azt hiszem, én megvárom ezzel a javaslattal a gyerekorvost. Sima tápszer tuti nem jó.

 • 2010.05.06 21:08:50loreal

  cobold, nem bírálni akartalak...nyílván az emeber az orvost követi..csak nem volt számomra egyértelmű, hogy felmerült e már ez mint lehetséges "megoldás".
  Tudod vannak itt sokan akik foggal-körömmel ragaszkodnak a szoptatáshoz :DD

  Én csak rettenetesen sajnállak, mert borzalmas lehet...ilyen kitételekkel étkezni és látni, hogy még így sem jó :((((

 • 2010.05.06 21:09:32Kukorica Janosne

  Cobold:

  azt probaltad mar, hogy redukalod a sajat kajaid nehany semleges etelre - pl koleskasa, arpa, friss gyumolcs kiveve citrusfelek es bogyosgyumolcsok - egy par napig vagy egy hetig, amig elmulnak az allergias tunetek, es szep lassan adsz hozza egy-egy dolgot, amivel kiderulhet hogy mire allergias? nagyon brutal modszer, de talan hosszabb tavon mukodhet...

 • 2010.05.06 21:15:44Ziebi

  csimota, és megkérted már rá? :(

 • 2010.05.07 08:39:50januar18

  Cobold: a lányom tejfehérje és tojásfehérje érzékeny. Gasztroenterológus-allergológus dokitól kérdeztem, hogy honnan tudjuk, hogy tejcukor vagy tejfehérje érzékeny. Azt válaszolta, hogy a tejcukor érzékeny babák egész szoptatás alatt kiütésesek, atópiás a bőrük, stb., mert az anyatejnek magas a laktóz tartalma, akkor is, ha az anya nem fogyaszt tejterméket. Érdemes lenne szakorvossal konzultálni, van olyan tápszer, amit kaphat a kicsi, ha ez a gond. Ok. hogy fontos a szoptatás, stb. De ha folyamatos hasmenése van, kütéses, kicsípett a popója, jobban járnátok valami spéci táppal.

 • 2010.05.07 09:11:42Silverveil

  Vakmacs,

  Ilyen hülye kérdést, hát persze, hogy akarunk macskás posztot. Jöhet minden mennyiségben!

 • 2010.05.07 09:13:32csimota

  Ziebi!
  Persze, hogy kértem, meg is ígérte. Hetente max egyetlen egyszer megteszi. azt hiszem, ma délután, két sör után "évértékelést" tatok, mielőtt elfajulnának a dolgok. Véglegesen.

 • 2010.05.07 09:14:58youdit

  Vakmacs:

  macskás posztot akarunk, macskás posztot akarunk, macskás posztot kéééérünk, hurrá! ;))

 • 2010.05.07 09:15:08nanemárrr

  Jajja csimota! :( Értékelj hatékonyan!

 • 2010.05.07 09:19:14youdit

  Akiknek tetszettek a marsbéli ételek:

  [link]

  itt is jó recepteket találtok, a Baba-gasztro almenüben lebontva 0-6 hó, 6 hó-1 év, és azután

 • 2010.05.07 12:10:16törögbasa

  cobold, nemtom hol laksz, ha szerencsés helyen, itt próbálkozhatsz:
  [link]
  bár úgy látom, megint futárgondjuk van :(

  tej-, tojás-, szójamentes receptet raktam fel egy párat (eccerűek), ha lesz időm, még bővítem: mentesreceptek.blogspot.com

 • 2010.05.07 13:39:23Cobold

  Köszi mindenkinek a javaslatokat, segítséget.

  2010.05.06 21:09:32Kukorica Janosne
  Ami azt illeti, én úgy tudom, hogy a bogyós gyümölcsök között is vannak potenciális allergének (pl. eper), illetve a csonthéjasok között is (pl. sárgabarack).

  Mindenesetre hétfőn úgyis megyek a dokihoz, és megbeszéljük, hogy szoptatás és brutál diéta, vagy tápszer, vagy mi. Ezzel a dokival amúgy nagyon elégedett vagyok, a korábbi gyerekorvosomban annak idején FEL SEM MERÜLT, hogy a lányom tejfehérje allergiás lehet, javaslat szintjén sem.

  Legnagyobb gondom, hogy bár elvileg sok bolt és zöldséges van a környéken, a felhozatal nagyon rossz. Rohadt zöldség, pudvás retek, férges vagy penészes krumpli. Diétás élelmiszerek meg legközelebb is eléggé messze kaphatók, utazni kell érte. De ha eddig szívtam, a többi már nem is tűnik olyan nagy nehézségnek. Kivitelezhető.

 • 2010.05.07 13:53:24Koriander

  Vakmacs még egy strigula a macskásposzthoz.

 • 2010.05.07 14:18:03januar18

  2010.05.07 12:10:16törögbasa
  Köszi a linket, szuperjók a receptjeid!!!

 • 2010.05.07 14:38:24Kukorica Janosne

  Cobold: ja bocs, akkor nem jol irtam, ugy ertettem hogy bogyosgyumolcs (es citrusfelek) kivetelevel, marmint hogy azt sem, mert hogy azok is potencialis allergia okozok. a csonthejasokrol nem hallottam, de jo tudni!

  a brutal dieta amugy ugye azert lehet jo, mert a vegere (amikor mar egyre tobb minden bekerul az etrendedbe), kiderulhet, hogy pontosan mi is a problema, es akkor azokat a jovoben is kerulni lehet a hozzataplalasnal, es amikor mar egyaltalan nem szoptatsz. viszont szamodra egy darabig jo sok lemondast es minusz jo par kilot biztos jelent :(

 • 2010.05.07 14:46:00madz

  na most rendeltem pötyi mamától a netpincéren

 • 2010.05.07 14:47:06mégnem

  Cobold,
  Az én fiam is tejfehérje-érzékeny.
  Én rendelek kaját (hús-köret-saláta vagy tészta), és egyébként:
  zabtej,rizstej, tofu..tejszín helyett kókusztej vagy zabtejszín.
  DM-ben ezek zöme kapható.


  Nem könnyű, nem is olcsó, de még mindig egyszerűbb, mint csak emiatt átállni tápszerre. -főleg hogy abból is tényleg nagyon speckó kell, amit lehet, hogy nem szeret, lehet, hogy megfogja a székletét stb.stb.

 • 2010.05.07 16:38:51Cobold

  2010.05.07 14:47:06mégnem
  A tejfehérje allergia nem ráz meg, lányomnak is az volt, van tapasztalatom benne. Rutinból vettem ezt az akadályt. (Anno Magentával leveleztünk is erről.)
  A baj az,hogy a fiamnál a tej elhagyása nem oldotta meg a dolgot, a tej+szója elhagyása szinte azt jelenti, hogy mindent házilag készítek. Magvakat már rég nem eszek. Maradt még: tojás, amivel érdemes próbálkozni (gyümölcsnek csak almát és banánt eszek már jó ideje), vagy a laktóz. Vagy valami, amire nem gondoltunk. Pl. valami, ami felszabadult a zsírraktárakból méreganyag fogyáskor.

 • 2010.05.07 16:39:28Cobold

  A laktóz viszont VALÓBAN tápszert jelent.

 • 2010.05.07 16:57:40huncut_kata

  Cobold, ha tejfehérje érzékeny a ded, akkor a Nutrilon pepti tápszer jó lehet nektek (nekünk legalábbis bevált, amíg ki nem váltotta a rizstej. (csak az sokkal drágább, Tápszer 1 doboz=1hét=250 Ft, rizstej kb 5 liter hetente, dobozonként 500 Ft. :/)

 • 2010.05.07 19:27:19mégnem

  Cobold,
  Értem:( Félreolvastam, ne haragudj. Ez így már sokkal rosszabbul hangzik. Remélem, nem laktóz - vagy még inkább, remélem, hogy kiderül, mire érzékeny szegényke.

 • 2010.05.07 19:29:24Cobold

  2010.05.07 16:57:40huncut_kata
  A nővére az volt, ezt a tápszert használtuk (van abból 1-es?), de sztem a babának más a baja. Már több, mint egy hónapja nem iszom tejet, nem eszem tejterméket, és semmit, ami akár csak adalékanyagként, vagy nyomokban tartalmaz tejszármazékot. Semmi javulás.
  Sztem nem tej. Akkor az én tejmentes diétám elég lenne.
  Az egyetlen potenciális allergén, amit még nem hagytam el teljesen, az a tojás. De csak bolti tésztában fogyasztom már azt is egy ideje.

 • 2010.05.09 01:32:01huncut_kata

  Mi azt is megnyertük magunknak a tejehérje mellett :-(
  Állj át a durumtésztára, első pár alkalomra szokatlan, de aztán már jó az íze (az ára sem annyira horror már és mindenféle formájút lehet belőle kapni).

  Létezik abból persze 1-es is, ami születéstől adható 6 hónapos korig (utána kell a kettes)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta