SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Rózsaszín bomba robban a nappaliban

2010. május 5., szerda 08:04 |

29. hét

+10 kg

Egy hónapja vagyok már Magyarországon, és az utolsó napokra hagytam az egyik legizgalmasabb feladatomat, a babakelengye összeválogatását. Az itteni szekrény legfelső polcain dobozokban állt a Londonból hazaküldött babaruhatár, kor szerint szortírozva. Nagyon érdekes és kicsit megrázó volt a dobozok tartalmát kiborítani és átnézni, és nem is egy meglepetés várt rám. A dolgok szétválogatása, amit alig 1 órás feladatnak hittem, egy teljes napig tartott, mert el-el nosztalgiáztam kis takarók, ingek, pirinyó zoknik, és hálóingecskék felett. A napot külön felvidította anyám, aki teljesen véletlenül akkor hozta el az én első cipőcskémet, amit mostanáig őrizgetett.

Amikor elpakoltam ezeket a pici ruhákat 2 éve, még nem tudhattam, hogy lesz-e még az életben gyerekem. Vagy ha lesz, akkor lány lesz-e. És hogy milyen hónapban fog megszületni. Az egyszerűség kedvéért mindent összepakoltam az életkor hónapja szerint (0-6, 6-12, stb) és eljutattuk ide. Mivel egy nagyon rendetlen ember vagyok, semmi nem volt szépen élére hajtogatva, de legalább minden tiszta volt, hordható, és a szettek darabjai nem lettek szétválasztva, hanem egymás mellett lapultak.

Az első dolog, ami megdöbbentett, amikor a ruhahegyet kiborítottam a heverőre, az volt, hogy szinte minden fehér és halványrózsaszín színben pompázott. Olyan volt, mintha egy rózsaszín bomba robbant volna fel a nappaliban. Most, hogy a gyerek nagyobbacska, már mindenféle izgalmas színbe öltöztetjük: van sok farmerja, fekete-fehér csíkos pulcsija, szürke halálfejes pólója, piros szoknyácskája. Már teljesen kiment a fejemből az a pár hónap, amikor mindene vagy fehér volt (főleg az alsóingek, a könnyű hipózást elősegítendő), vagy rózsaszín, a kislány újszülöttek nemzetközi egyenszíne, és a párom által mindig előnyben részesített viselet. Ő mindig nagyon szerette az apró sarját rózsaszínben látni, én inkább az erősebb színek felé húztam már akkor is. Valahogy úgy emlékeztem, hogy vagányabbak voltunk a színekkel. De nem. A hatás sokkoló volt, a szemem is káprázott tőle.

Csendben hálát adtam a sorsnak, hogy megint lányom lesz, hiszen ha fiút várnék, akkor szinte az egész kupac használhatatlan lenne most, vehetnék mindenből újat, világoskékben vagy zöldben.

A második meglepetés akkor ért, amikor közelebbről megnéztem a darabokat, ahogyan egyenként újradobozoltam őket. Szinte minden vadonatújnak tűnt.  Sőt, mi több, nem egy dolgon ott lityegett még az árcédula is. A magyarázat egyszerű: én is elkövettem nemegyszer az új kismamák gyakori hibáját, félreraktam dolgokat „különleges alkalmakra”, amik persze soha nem következtek be. Részben azért, mert az újszülött mindenhová pizsiben (kezeslábasban) megy. És ugye a kislány nagyon gyorsan nőtt, és hetek, hónapok alatt kinőtte azt a hímzett ingecskét, vagy cuki ruhácskát, amit óvni akartam az anyatejes kakifoltok, vagy bukások miatt szükséges gyakori mosástól, vagy lusta lettem volna minden használat után kivasalni. Persze ott helyben megígértem magamnak, hogy a heti nagybevásárlásba menet is ráadom majd második lányomra azt a gyönyörű bársonyruhácskát, amit a nagyitól kaptunk, nem fogom őrizgetni, hiszen még az is lehet, hogy ez az utolsó alkalom, hogy valaki a családból viselje.

Még azok a ruhák is kiváló állapotban voltak, amiket gyakran ráadtunk, hiszen csak pár hónapig voltak használva összesen. Nem úgy, mint azok a ruhák, amiket az elmúlt 1-2 évben vettünk. Londonban nincs akkora hőmérsékletingadozás az évszakok között, mint Magyarországon, van olyan könnyű pulcsi, amit a gyerek imád és egy éve szinte minden héten hord, és fog is, amíg az szinte szét nem esik.

Az utolsó meglepetés az volt, hogy sok kedvenc ruhadarab sajnos a dobozban marad majd, és pont azok, amikre jól emlékeztem. Az újra felhasználható tucat-darabok, bodyk és rózsaszín csíkos pamut kezeslábasok, amikből kismillió van, csak akkor lettek ismerősek, amikor alaposabban megnéztem őket. De a „kisbaba első karácsonya” ruhácska, hozzá való mikulás sityakkal, 3 hónapos méretben, ami annyi családi fényképen szerepel, nem lesz használható, mert ez a gyerek júliusra van kiírva. Ugyancsak erre a sorsra jut majd a sok csini, újszülöttre és 3 hónaposra való meleg pulóver, kabát és kötött sapka, amiket ajándékba kaptunk és amikre emlékeztem arról az első télről. A „mérleg baba” cukiság még elmegy a kis ráknak vagy oroszlánnak alsóingnek, de ha július és október között szükségünk lesz a rózsaszín, cicamintás, szőrmés kezeslábasra hozzá való bundakesztyűvel, azért csak egy költözés a déli féltekére, valami nagy turpisság, esetleg jégkorszak lehet felelős.

Persze az angol időjárásból kitelik, hogy megint hideg, esős nyarunk lesz, mint tavaly. Ha egy kicsit is fúj a szél, és valahányszor 15-20 fok alá megy a hőmérséklet, én bizony rá fogom rakni erre a kisbabára a fehér Diesel bomberdzsekit vastag vadrózsaszín béléssel augusztusban, mert az volt a kedvenc darabom, és muszáj viszontlátnom. És amikor a gyerek kinövi, el fogom rakni, vissza a dobozba, az unokáimnak. Vagy a következő lánynak, mert sosem lehet tudni, hogy lesz-e még őszi lánygyerekem, vagy nyári, hűvös klímában.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.06 10:23:25pirosalma

  2010.05.06 10:11:18Zamat

  Bár még nem teszteltem a Scampot, de állítólag nagyon tartósak.

  Meg szempont az is, hogy itthon gyártják. Ezért is drágább, mert az összes többi babaruha kínai vagy ázsiai, akármilyen márka is. És 100% pamut, ellenőrzött anyagból.
  De itt is hiányolom a nagyobb színskálát, többféle mintákat. :(

  Vettem már bodyt 500ért, de olyan is. A babám alig hordta, mégis kilyukadt meg kinyúlt.

  Ha több gyerkőcre tervez az ember, érdemes jobb minőségűt venni.

  Mondjuk alapból mi is tescosat vettünk eddig. Nem rossz az áráért, de túl sok hordást azok se bírnak ki.

  Na egy szónak is 100 a vége :), megírom a tapasztalatom, ha már aktívan is használjuk a scamposat.

 • 2010.05.06 10:32:20Auguszta Romanova_2

  Nem,azert nem adom
  1.mindenkin olyan van
  2.szerintem a baba arcszinet jobban kiemelei a feher valami mintaval

  Ha a szive vagya,majd veszek neki

 • 2010.05.06 10:36:08kockpit

  Zamat, pont a body a legfontosabb ruhadarab szerintem. És nem kell belőle olyan sok. Minden méretből 4-5 darab elég, mert mindig jó még vagy az előző méret is, vagy a következő méret nem lóg már a gyereken, vagyis ha 4-5 db van egy méretből, akkor már 8-10 body van, azzal ki lehet húzni bőven a következő mosásig.
  Nekem az a hülyeségem volt meg, hogy bodyból csak elöl végigpatentos vagy átlapolósakat vettem (ezek olyan 1000 Ft/db áron voltak), gyerek sose nyűglődött öltöztetésnél (egyszer próbáltam fejen áthúzósat, utána csak ajándékoztam tovább az ilyen hagyományos típusúakat), sose volt abból gond, hogy kifolyt a pelenkából a kaki és a fején kellett volna áthúzni a szaros bodyt. Nekem megérte.
  Ismeretségi körben esküdtek az olcsó bodykra, de inkább vettem drágán pár darabot, és nem bántam meg. Szerintem kb ugyanannyit költöttem bodyra, mint mások, csak darabszámra kevesebb.
  Egyébként igen, agyonmosom őket, de 2 gyereket kell kibírniuk, és annyit bőven kibírnak/kibírtak, még bőven eladható állapotban vannak, de nem adom el, mert mi van, ha lesz még véletlenül gyerekünk... Ezek azok a ruhadarabok, amiket tuti nem szeretnék még egyszer újonnan beszerezni, mert valóban drágák, de nagyon jók és praktikusak.

  Mondjuk én kevés ruhát vettem a gyerekeknek.

 • 2010.05.06 10:49:10másutt

  pirosalma
  en a Brendonban vettem 2 db bodyt, meg anno. soha semmilyen ruhat nem vettem ott, de tejert mentem, es kifele menet elmentem mellette....
  feher, magasnyaku, csipkegallerral, ami iszonyu jol nezett ki kis pulcsik alol kilogva.
  egyet 86-os, egyet meg 92-es meretben.
  nem voltak olcsok, de mindketto 1/2 evig birta, nagyon jo minoseg volt.
  sokszoros folthipozas utan is alltak a sarat.
  MADE IN Budaors! :D

 • 2010.05.06 11:12:05Auguszta Romanova_2

  Kasmirmintas bodyt vennek!

 • 2010.05.06 11:23:14Rosa Rugosa

  Én a színes csíkosat szeretem, a narancssárgát, az olajzöldet, de tényleg minden kék és rózsa, vagy bézs. Nekem az se tetszik.

 • 2010.05.06 12:03:48Koriander

  2010.05.06 11:12:05Auguszta Romanova_2
  az milyen?

  kasmír az egy gyapjúfajta nem minta...

 • 2010.05.06 12:06:24Koriander

  bodyt nem találtam, de ez megteszi?
  [link]

 • 2010.05.06 12:07:32Koriander

  :D izé lemaradt

 • 2010.05.06 12:22:54Magenta

  Silverveil, szerintem valamit benéztél, mert nem azt írtam, hogy kódolást vállalok, hanem azt, hogy alapvetően vannak_dolgok_amik_belénk_vannak_kódolva_születésünktől.

  Én nem szeretek ruhát venni, de úgy tűnik, mindkét lányom imád mániásan próbálgatni.
  A kicsi meg meg van őrülve a kutyákért, a macskát itthon le se ejti, de az utcán fut minden kutya után és ez még egyértelműen nem belenevelve van, hanem belekódolva. :D

  Egyébként egyetértek azzal, hogy kissé túltent a rózsaszín-világoskék vonal, nem is ezzel a megállapítással van bajom. De némileg felvontam a szemöldököm a fiam anyák napi ünnepén, amikor egy kislány azt találta felolvasni az anyukájáról írt fogalmazásban: "anyukám mindig csinos, mert sosem öltözik cicababának". És az jutott eszembe, hogy miket hallhat ez a gyerek otthon, mennyire buta és előítéletes lehet az anyja. Ahogy itt is azt gondolom, amikor valaki nekiáll szó szerint undorodni, bár szerintem egy gyereken semmi nem undorító, legfeljebb a szaros pelenka.

 • 2010.05.06 12:25:24Auguszta Romanova_2

  Igen?
  na akkor mondja meg nekem valaki,hogy mondjak ennek a mintanak:

  [link]

 • 2010.05.06 12:30:27Koriander

  őőő, monnyuk keleti mintás :) lehet hogy tévedtem ezek szerint van kasmir-minta,
  ilyenben szeretnéd járatni a kisfickót?

 • 2010.05.06 12:33:27Silverveil

  Magenta,

  Csak azt mondtad, hogy belénk van kódolva, azóta is ezt keresem magamban.

 • 2010.05.06 12:33:52manó99

  Rita

  Sztem kasmír,bár elsőre amőba ugrott be:))

 • 2010.05.06 12:38:17Silverveil

  Amőba :))

 • 2010.05.06 12:40:47manó99

  Silverveil

  Kötözködsz:))

 • 2010.05.06 12:41:08linn

  Szerintem semmi baj a rózsaszín ruhákkal,Dorkámnak tök jól áll minden árnyalata- persze ne legyen mindene falusi rózsaszín ...fejpánttal...

 • 2010.05.06 12:43:50Magenta

  Silver, azt mondtam, elég sok minden, nem azt, hogy minden.

  Bocs, tudom, hogy poénkodsz, de nem vagyok vevő arra, hogy direkt kiforgassák a szavaimat.

 • 2010.05.06 12:45:59Auguszta Romanova_2

  Nem,szeretnek egy ilyen puha salat a karcsu nyakamra.
  de szerintem mulatsagos lenne egy babanak egy ilyen body.

 • 2010.05.06 12:47:53Rosa Rugosa

  A lányomnak van egy nagyonrózsaszín ezüst feliratos pólója. Ő választotta. Tök jól áll neki.:) Szőke, kissé kreolos bőr, kék szem...:D

 • 2010.05.06 13:22:51Silverveil

  Magenta,

  Úgy látszik nem vagy vevő a kommentjeimre/nem tekintesz megfelelő vitapartnernek. Na végre egyszer egyenes beszéd. Ez a stílust sokkal jobban szeretem, mint a célozgatást. Értettem belőle.

 • 2010.05.06 13:36:52Lapis Lazuli

  Auguszta: perzsa mintának, Paisley (remélem jól írtam, mindjárt megnézem) mintának, és kasmír mintának is mondják. Én naggyon szeretem.

 • 2010.05.06 13:37:18Silverveil

  Rosa,

  Én a fél gyerekkoromat átbőgtem egy kedvenc rózsaszín pulcsi után, ami sajnos csak egy fél télen volt rám jó. Már akkor is azt szerettem volna, ha a kedvenc ruhák velünk nőnek/mennek össze.

 • 2010.05.06 13:39:39Auguszta Romanova_2

  En is szeretem ezt a mintat,kiegeszitokben.

 • 2010.05.06 13:40:45Lapis Lazuli

  Auguszta:[link]

 • 2010.05.06 13:42:02Lapis Lazuli

  Van egy ilyen mintás pólóm, alig hordom kézzel mosom...sokáig akarom hordani

 • 2010.05.06 13:46:50Rosa Rugosa

  Silverveil
  Nekem volt egy sárga bőrszandálom úgy 9 - 10 éves koromban, azt annyira szerettem...:D

 • 2010.05.06 13:51:38Silverveil

  Milyen jó lett volna, ha veled nő a kis szandál :)

 • 2010.05.06 13:56:07Silverveil

  Hm ilyen logikával most nekem is lehetne szandálom :( Nem tudom a mai szandálokat milyen lábra csinálják, de még így mackós alkattal is befér egy ujjnyi a lábam mellé a legtöbb szandálban.

 • 2010.05.06 16:02:56Zamat

  2010.05.06 10:36:08kockpit

  nem tudom ki hogy van vele, de nálunk átlagban napi 3 fogy a bodykból, pisis, kakis, lehány kategória van, ha scampból veszek 10 az kb 15e ft, ha elcsattogok a tecsóba 5 e-t veszek uennyit, hát nem mindegy, mondjuk nincs rajta hatalmas minta-fehér egy picike figurával, de nekünk tökéletesen megteszi, igaz kicsit nyúlik, de ottegyemegafene.

 • 2010.05.06 16:06:08Magenta

  Silver, nem megsérteni akartalak, de ha szétironizálod, amit mondok, nem fogják fel azok, akiknek szól.
  Bár lehet, hogy egyébként se. :D

  Bodyk és hamar kinövős cuccok: én mindig használtan vettem őket (bár a kicsinél alig kellett eddig bármit venni, mindent örököltünk, nyolc doboznyi ruhát fogok továbbadni, ha lesz kinek), babaruhabörzén egy-két-háromszáz forintokért lehet kapni jó minőségűeket is.
  De a két legjobbat eddig a tesóm turkálta, még rajta volt az eredeti árcédula és fillérekbe került.

 • 2010.05.06 16:18:28másutt

  Rita:
  csak angolul tudom: "paisley"
  [link]
  perzsa es indiai eredetu.
  a legtobb nyelvben a szo ra valamilyen novenyt jelent...

 • 2010.05.06 16:45:32Koriander

  Zamat "átlagban napi 3 fogy a bodykból, pisis, kakis"
  ez meg hogy, kifolyik a pelenkából vagy hogyan?
  nálunk napi egy, na kettő, ha szarul adom fel a pelenkát...

 • 2010.05.06 16:51:30kockpit

  Zamat, nálunk rövid ideig tartott a napi 3 body-időszak, de akkor annyival gyakrabban is gyűlt össze a mosás, így nem volt gond a kevés bodyból - amúgy egyetértek, én se költenék 15ezret bodyra ugyanabban a méretben.
  Először még tartalékoltam a kapott egyéb bodykat, hogy "ha egyszer nem húznánk ki következő mosásig", de sose volt ilyen, most meg már elmúlt féléves, napi egy body fogy. Előző gyereknél is így volt.

  Tescos body nálunk nagyon nem jött be, vékony volt a fiam nagyon (nem volt 2,5 kiló se születésekor), azóta is ilyen az alkata, a Tescos bodyt ha ráadtam, csúszott le a vállán, ahogy volt.
  Most szobatisztaságnál is szívok vele, minden gatya, nadrág csúszik le róla, semminek se elég szoros a gumizása.
  Egyéb kölcsönbodykkal ugyanez a nyúlás volt a tapasztalatunk, gyereken úgy állt, mint tehénen a gatya, a drága body meg 50 mosás után is úgy tartja az alakját, mint újkorában.
  Egyébként a többi Tescos ruha nagyon bejött, csak a bodyk nagyon nem. De bodyból más se.

 • 2010.05.06 18:04:27Magenta

  Silvernek még:

  [link]

 • 2010.05.06 18:18:58Zamat

  2010.05.06 16:45:32Koriander

  2x kakil a drágám átlagban naponta, de akkora adagot, h vagy a hátáról kell levakarnom, vagy pedig oldalt - a body begyűrődik a pelenkához, ha megnézed Manna fényképét a bébinaplóban akkor már láttad is a lányomat és megérted:))))
  minden másnap mosok így is, nálunk a gyerekruha fogyóeszköz:)))

 • 2010.05.06 18:23:24Zamat

  ebayhez még:

  a postaköltség trükközés: általában mindenki több pk-t számol fel, mint a valóság és utólag kell lelevelezni velük, mert a borítékról mindig kiderül:))), pl. Angliából 2 db gyerekruha pk-ja 1,57 font(small package), előszeretettel számolnak fel többet.

 • 2010.05.06 18:35:58másutt

  Zamat, en eleg sok mindent adok el az ebayen es az amazonon is, es a postakoltseg az nem csak a postakoltseg!
  egy lelkiismeretes elado (mint pl en :) egy belelt boritekba rakja ami 1-2 font eleve. A postara elmennem busszal 1,10 font minden iranyban (van, akinek meg ugye benzin)
  Meg ugye az ido is.
  Amerikaiul az egeszet "shipping and handling"-nek hivjak, es a "handling" resz nem elhanyagolhato.
  Britul meg gyakran "packaging and shipping"-nek, es ugye ott is van a shipping mellett az masik szo is.
  Mar nem emlekszem melyik kategoriaban, de neha nem is lehet felszamolni postakoltseget, benne van az arban.
  Az amazon-t jobban szeretem, ott FIX ara van a konyvek es DVD-k kipostazasanak.
  ha tobbet kersz, bele rakod az arba, kesz.

  de az teny, hogy sokan igy keresik meg az arat, ez van, ra van irva legalabb elore...

 • 2010.05.06 18:49:11Zamat

  másutt azt kezelési költségnek hívják és nincs is vele semmi gond, csak egyesek úgy intézik, h írnak egy pk-t, te kifizeted és utána a borítkról kiderül, h nem annyi az annyi, vissza szokták egyébként küldeni a különbözetet, de csak azután, ha szólsz. a kezelési költséget meg illik előre jelezni.

 • 2010.05.06 18:56:09másutt

  egyetertek....
  EZERT fair az Amazon, konyvekre, CD-re, DVD-re.
  latod az arakat egy listan, es tudod, mi az igazsag, mert midre ugyanannyi a postazasi koltseg!

 • 2010.05.07 22:02:52pajki

  másutt bocsi, lemaradtam, hogyhogy itt vagy? de kinn szülsz, nem?
  én a 34. hétben jöttem haza, azóta (4 hét) itthon, már alig várom a végét... :)
  amúgy úgy gondoltam, hogy itthon szerzem be a rucik többségét, de most írtam egy listát, mit hozzon ide a férjem. már küldött is 5 kis body-t, 4,5 euro volt és nagyon aranyosak!!

 • 2010.05.07 22:23:12másutt

  pajki, mar nem. 4 hetig voltam Budapesten (25-29), most ertem vissza ebbe a kellemes telbe (6 C), ami itt van Londonban.
  most egy darabig nem megyek sehova, remelem.

 • 2010.05.08 11:07:12pajki

  te jó ég, egy hónap itthon? pont a közepén? :) kemény... én 4x repültem haza egy-egy hétre, a fontosabb vizsgálatokra és most "végleg" itthon vagyok, míg meg nem születik a Gyermek. mondjuk tény, van némi melóm, hogy kitaláljam, milyen ruhákat szerezzek be ide - oda, no de ráérek. :))) kíváncsi leszek, milyen lesz a londoni szülés!

 • 2010.05.08 12:14:16másutt

  pajki, mar volt egy, majd egyszer elmeselem... de nem reprezentativ elmeny, mert magankorhazban tortent, nem NHS-ben, de emiatt meg erdekes volt.
  az biztos, hogy a juliusirol reszletesen beszamolok.

  igen, kemeny volt, de meg kemenyebb volt IDE visszajonni, a 26 fokbol a 6 fokba.
  az egyetlen laza kabatom mar nem jon ram, szetfagyom magam, sehol egy nagyi, aki tehermentesitene es elegge szet vagyok most esve...

 • 2010.05.08 12:46:52tildy:)

  JAhm, nincs meleg, mi is kabátban mászkálunk. De még mindig jobb , mint az otthoni hőség.

  Jahm, úgy néz ki Debenhamsben veszem meg ezt[link] , átnéztem amit te is küldtél ott nem találtam megfelelőt.

 • 2010.05.08 13:28:23anyamadár

  2010.05.08 12:14:16másutt
  Basszus te szegény :(((
  Én pont hidegben voltam otthon a pupicsokkal, ez a szar hideg nem volt nagy váltás.
  Szerinted mikor volt a legrosszabb? Múlt héten mikor négy napos szabija volt a gyerekeknek és mehettünk volna látástól-mikulásig kirándulni.

 • 2010.05.08 13:34:58másutt

  anyamadar
  viszont a kezfejdagadasom (odema) teljesen lement!
  ramjon a gyurum.
  ez is valami.
  "always look on the bright side of life"

 • 2010.05.08 14:24:55anyamadár

  2010.05.08 13:34:58másutt
  Tegnap még sütött a nap, ma hétvége és megint zuhog, de húzunk a fedett uszodába pancsolni kirándulás helyett. :)))

 • 2010.05.08 16:34:45másutt

  "nem tök mindegy, hogy milyen színű ruhát szarik-fosik-okád össze az a gyerek?"
  NEM!
  az sem mindegy, hogy milyen a fenti fos allaga.
  szine. szaga. es hany ilyen van egy nap.
  es az sem, hogy a cicaminta fejreszen van-e, vagy mellette talal a barna folt.
  viszont, nagyesellyel, a GYES-pszihozis eme tunetei a te anyukadnal is jelen voltak, ez az elet rendje.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta