SZÜLŐSÉG

Egy százalék nem kerül semmibe, de sokaknak segít

2010. május 5., szerda 13:23 |

Közeledik az adóbevallás benyújtásának határideje, vagyis május 20 - már ami a személyi jövedelemadó bevallását illeti. Jó magyar szokás szerint a legtöbben az utolsó pillanatban készítik el, így talán még nem késtem el, hogy felhívjam a figyelmet egy fontos lehetőségre: az adó 1 százalékának felajánlására. És egy jó hír azoknak, akik már leadták a bevallást, de nem rendelkeztek az 1 százalékról: május 20-ig még ők is leadhatják a rendelkező nyilatkozatokat az APEH-hez! Kinek adjuk az egy százalékunkat?

De mi is ez az 1 százalék ?

2006 óta adónk 1 százalékát felajánlhatjuk egy általunk preferált civil szervezetnek. 2007-től már adónk kétszer 1 százalékáról rendelkezhetünk, ebből az egyiket egy civil szervezetnek (alapítványnak, egyesületnek), a másikat valamely egyháznak ajánlhatjuk fel. Aki nem szeretne egyházat támogatni, a második 1 százalékot valamely kiemelt költségvetési előirányzat javára is adhatja (ez az idén A gyermekszegénység elleni program támogatása feladatai illetve a Nemzeti Tehetség Program feladatai).

Miért fontos?

A civil szervezetek és egyházak finanszírozásában fontos szerepet játszanak az 1 százalékos felajánlások. A nemkellhos.hu adatai szerint 2009-ben több mint 10 milliárd forint jött össze a civileknek felajánlható 1 százalékokból. Közel 1,7 millió felajánlás érkezett civil szervezet, és 1,1 millió valamely egyház vagy költségvetési előirányzat javára. Összesen mintegy 29 ezer civil szervezetet jelöltek meg kedvezményezettként. Átlagosan 5950 forintot ér egy felajánlás. Ráadásul minden, civil szervezetnek felajánlott forint után egy másik forint kerül egy közös alapba, amelyből aztán a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül minden civil szervezet szabadon pályázhat.

Ez a jótékonyságnak az egyik legegyszerűbb formája. Nem kerül pénzbe, de ha nem rendelkezünk, akkor ez az összeg az államkasszába kerül, így viszont mi dönthetjük el, hogy kit támogatunk. A Napi Gazdaság adatai szerint mégis csak az összes bevalló 36,7 százaléka, az adót is fizetők 44 százaléka rendelkezett adója egy százalékáról tavaly.

Kinek adhatjuk?

A civil szervezeteknek ma már se szeri, se száma. Számomra mindig okoz némi dilemmát, hogy kinek adjam azt az 1 százalékot, hiszen annyi jó cél van. Nem akarok reklámozni senkit, csak néhány tippet adni itt, hogy milyen lehetőségek vannak.

Sokan – például személyes érintettségből – már régen tudják, kinek adják az 1 százalékot. Kézenfekvő, hogy a gyerek iskolája kapja, vagy a kórház, ahol tavaly összerakták a törött bokánkat. A legtöbb iskolának, óvodának, kollégiumnak van alapítványa, sőt, sportegyesületnek is lehet adni. Ugyanígy a kórházaknak (sőt egyes kórházi osztályoknak is) van olyan alapítványa, amely fogad 1százalékot. Erről az adott intézményben érdemes tájékozódni. Vagy ott az az alapítvány, ahova a szomszéd kisfiút hordták, és milyen jól helyrejött a mozgása, vagy akik Kati néninek segítettek, amikor kiderült, hogy cukorbeteg.

Teljes tanácstalanság esetén is biztosan sokaknak eszébe jut a Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat vagy a máltaiak.

Ha nincs semmilyen ötlete az embernek, érdemes elgondolkozni, milyen célt támogatnánk szívesen. A nonprofit.hu oldalán található  kereső segítségével könnyen megtalálhatjuk az általunk támogatni kívánt szervezetet. Lehet adni pl. tudományos célra vagy ismeretterjesztésre (pl. a Magyar Madártani Egyesületnek vagy a Földrajzi Társaságnak), művészeti és kulturális célra (pl. Ezredvég Alapítvány, Krétakör színház). Népszerűek az állatvédő szervezetek (pl. Noé Állatotthon, Madárkórház). A legtöbbet talán mégis a betegeket, beteg vagy sérült gyerekeket támogató szervezetekről hallani, plakátjaikon, kampányaikban megrázó fotókat közölnek éhes, szenvedő apróságokról, kemoterápiától kopasz gyerekekről, kicsi koraszülöttekről. Itt is vannak kisebb és nagyobb szervezetek, az egészen általánostól a nagyon speciális célúakig (pl. fenilketonúriás gyerekek támogatása vagy siketvakok).

Én inkább a kisebb és speciális célokat támogatom szívesen. Sajnos minél kisebb egy alapítvány, annál kevesebb a pénze a kampányra. Pedig ők is fontos munkát végeznek. Személy szerint nagyon fontosnak tartom pl. a vakvezető kutyák képzését vagy az állatasszisztált terápiákat. Évekkel ezelőtt láttam egy riportot a TV-ben az ESZTER Ambulanciáról, amely erőszakos szexuális támadást elszenvedettek rehabilitációjával foglalkozik. Egyetemre menet gyakran láttam a női klinika előtt parkolni a Cerny Alapítvány neonrózsaszínre pingált koraszülöttmentőjét. Aztán ott vannak a Bohócdoktorok (bár róluk mostanában több szó esik) vagy az anyaotthonok. Lehet támogatni meddő párokat, örökbefogadás segítését, szexuális felvilágosítást, Csaba testvért és az árvákat, beteg gyerekek táboroztatását vagy a haldoklók kísérést.

Hogyan?

A rendelkező nyilatkozat az adóbevallás része. Ha magunk készítjük a bevallást, az APEH-től kapott csomagban taláható 0953-D lapot kell kitölteni. Ha elektronikusan készítjük és adjuk le az APEH honlapjáról letölthető programmal, ott is a nyomtatvány része. Az egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat négyjegyű technikai számát kell az egyik nyilatkozatra írni, a számok megtalálhatók a bevallási csomagban vagy az APEH honlapján. A másik nyilatkozatra egy alapítvány, egyesület 11 jegyű adószáma kerüljön.

Amennyiben adóhatósági adómegállapítás kértünk, vagy a munkáltató  készítette a bevallást, a kitöltött nyilatkozatokat lezárt borítékben a munkáltatóhoz kell(ett) eljuttatni, ő továbbítja az APEH-hez. Ha ezt elmulasztottuk, május 20-ig lezárt borítékban be lehet nyújtani az adóhatósághoz. A borítékra rá kell írni az adóazonosító jelet.

Szóval: még nem késő. Annyi jó cél van, amit lehet támogatni. Csak akarni kell.

Verity777

Vakmacska kiegészítései:

Ha valami „felnőttebb”, de speciálisan női célokat támogató szervezetet keresel, választhatod a női vállalkozókat képző és támogató SEED Alapítványt (ingyenes kurzusaik már sok nőt segítettek a sikeres vállalkozás-indításban), vagy a Női Karrierfejlesztő Szövetséget és hasonló, a nőket az üzleti életben támogató szervezeteket.

Ha pedig a gyerek szereti az állatkertet, a bábszínházat, van kedvenc múzeuma (a miénknek például a Természettudományi, a fiú cimboráknak a Közlekedési), vagy órákig lóg esős délutánokon az Egyszervolton és a mese.tv-n (ahol ingyen nézné jövőre is a Vízipókot), akkor ezek mind támogathatóak az 1 százalékkal.

A környezetvédelmi célok is nagyon fontosak lehetnek és a legtöbb gyerek a felnőtteknél fogékonyabb is rájuk – számos alapítvány támogatja a biciklizést, a környezetvédelmi oktatást-felvilágosítást, az újrahasznosítást. Ha pedig szülni készülünk, lehet, a szülészetnek is van alapítványa, amely a bababarát kórház céljait támogatja (az Istvánban ilyen a Boldog Születésért Alapítvány), de szintén támogatható a szoptatási tanácsadók munkája, vagy a legtöbb elismert korai fejlesztéssel, gyógytornával foglalkozó szervezet (ne legyen rájuk szükségünk, de milyen jó, hogy vannak, ha mégis).

Ha pedig az élet árnyékos oldalát könnyítenénk meg - az életből való méltósággal távozást tűzte ki céljául a Hospice, más alapítványok, iskolák, támogató szervezetek pedig azokat a gyerekeket-családokat segítik, akik nagyon nem úgy élnek, ahogy mi, átlag Poronty-olvasók – ahol nincs ünnepi ebéd, születésnap, gyerekszoba, meleg cipő és fűtés. Egy százalék ott is egy (fontos) lépés lehet előre, egy élhetőbb élet felé.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.05 15:15:35kerekbilincs

  Én is körbeküldtem a cégnél minden évben egy ilyen ajánlót - sajna az emberek fele nem rendelkezik az 1%-kal. Pedig sok kicsi sokra tud menni.

 • 2010.05.05 15:25:38nanemárrr

  A "mi" egyesületünknek (ahová az egész család és néhány ismerős is adja) 2 millió körüli összeg szokott összejönni...mivel más bevételi forrás nem igen van, az adományok érkezése is elég rapszódikus, így ez az a kb. fix összeg, amivel gazdálkodhatunk az adott évben!

 • 2010.05.05 15:30:14manó99

  Bohócdoktoroknak szoktuk,felajánlani.

  Adószám: 18090628-1-41

 • 2010.05.05 16:02:41Auguszta Romanova_2

  Ha lesz keresetem akkor a koraszulott osztalyoknak es a hematologia intezetnek adom majd.

 • 2010.05.05 16:04:19Temptation

  A kórháziskola is nagyon jó kezdeményezés, itt lehet róla többet megtudni:
  [link]

  Én a Gyermekétkeztetési Alapítványnak szoktam adni:
  [link]

 • 2010.05.05 16:11:46R2D2 & C3PO

  Ezek szerint Romániában is van ilyen lehetőség?

 • 2010.05.05 16:50:32Auguszta Romanova_2

  Persze.Vagy 4-5 eve mar.

 • 2010.05.05 16:52:31Felicitasz

  (Én most nem 1%-ért kilincselek, hanem sok-sok aláírásért.
  [link]

  És kicsit körbeérveltem a témát itt:
  [link] )

 • 2010.05.05 17:04:20cozumel

  Mar ala is irtam, Felicitasz :)

 • 2010.05.05 17:14:17Moira

  Felicitasz:én is aláírtam.

 • 2010.05.05 18:45:26Starlark

  Már a visszatérítést is sikerült elkölteni :)
  A Hortobágyi Madárkórház kapta az idén is.

 • 2010.05.05 18:46:58Auguszta Romanova_2

  Hortobágyi Madárkórház


  ???????

  Madarakat kezelnek?
  Ez vagany.

 • 2010.05.05 19:07:56Wish1973

  monnyuk én már el is költöttem a jóváírást, kicsit előbb is lehetett volna írni erről, bár tudom, sokan hagyják az utolsó pillanatra

 • 2010.05.05 19:20:30Magenta

  Mi is kis rendesek vagyunk, már februárban leadtuk a bevallásokat, de elutaltuk az 1%-ot is, nem dobtuk kukába.

 • 2010.05.05 19:29:05nyúlmama

  Magenta, megkaptad?

 • 2010.05.05 19:29:52Magenta

  Jaj, mindjárt nézem, nem nagyon voltam ma gépközelben, csak keveset. :)

 • 2010.05.05 19:32:56csuni

  Míg nem volt gyerek,a Speciális mentőknek adtam.Mióta anya vagyok,az Alapítványunknak.Teljes nevén Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnak.Apám kollégáinak jó része is nekik utalja.Idén 35 borítékot adtunk+papír,és kevés volt.Megoldották.Köszönjük.

 • 2010.05.05 19:41:45nyúlmama

  Magenta, semmi gond,most mentem filmezni a zuramamal!
  Ha nem ment át, írd meg
  nyulmama@gmail.com

 • 2010.05.05 19:56:17Starlark

  Auguszta:[link]

 • 2010.05.05 20:24:30Felicitasz

  Aláírásokat mindenkinek köszönöm, akinek van kedve, terjessze.

 • 2010.05.05 20:25:06Auguszta Romanova_2

  nagyon jo!
  ennek a korhaznak en is adnek.

 • 2010.05.05 20:26:13Rosa Rugosa

  Mi az ovinknak adjuk.

 • 2010.05.05 20:30:18Auguszta Romanova_2

  nalunk 2% ot adnak.

 • 2010.05.05 21:22:43Cirmosmacska

  Állatmenhelynek minden évben :)) Az egész család... A +1 % pedig parlagfű mentesítésre.

 • 2010.05.05 21:40:50donna

  én a Veresegyházi Medveotthonnak adom!!!!

  [link]

 • 2010.05.05 21:52:11Wish1973

  Mag, ha félreérthető lettem volna, én sem hagytam a közösben az 1%-ot. a gyerekek sulijának ajánlottam fel

 • 2010.05.05 22:00:47jazmine

  Évek óta Kaáli alapítványának adom, az 5 lehetőségen túl lévők pályázhatnak.

 • 2010.05.05 22:01:54jazmine

  Rita, a másik 1 % egyháznak mehet vagy költségvetési előirányzatnak (ez utóbbi lehet többféle).

 • 2010.05.05 22:17:22verity777

  2010.05.05 21:22:43Cirmosmacska
  Az idén nincs benne a parlagfűmentesítés.

 • 2010.05.06 00:00:51tildy:)

  mindig február elején adom be az adóbevallásom, érdekes, hogy ilyenkor találnak meg az emailek, emg a netes szövegek hogy 1% , 1%.. Hát...Elkéstek...

 • 2010.05.06 05:51:29BMaca

  mindig allatmenhelynek adom, most nekik adtam:[link]

  aki meg allatmenhelyen gondolkodik, a rexnek ne.
  evente tobbmillio ft-ot gyujtenek ossze, amibol egy 20 kutyat, 6 macskat, par galambot es 1 szamarat tartalmazo helyet mukodtetnek, de ha az eredeti funkciojukat kellene ellatni - ugy mint allatmenhely-, azt mar nem. a multkor elottem vittek be egy kutyat, akit ugy szedett ossze a lany, meg az anyja, mert elottuk dobtak ki az autobol, es kozolte a telepen levo pasi, hgoy hogy gondoljak, nem veszi be. max. 1 hetre megorzesre, napi x ezer ft-ert. hova gondolnak, ez itt nem amerika.. hat igen

 • 2010.05.06 06:53:58Starlark

  Tildy: Én se érte miért ilyenkor kezdenek gőzerővel kampányolni az 1%-okért. Ilyenkorra már el is felejtettük a családban hogy volt idén is bevallás.

  De részemről úgy is mind1, mert a civilt vagy a WWF-nek vagy a madárkórháznak adom, egyházat pedig nem támogatok ott megy vmi szimpi állami célra azokat pedig még sose reklámozták :)

 • 2010.05.06 07:35:28Magenta

  Wish, bocs, ha félreérthető volt, a mondat második fele a cikkre reflektált. :)

  Verity, az klassz, ha nincs benne, mert mi is arra adtuk a másik 1%-ot és a könyvelőnk úgy nézte, hogy lehet. :( Akkor az megy a levesbe.

 • 2010.05.06 08:45:12Kiss Péter János

  Sziasztok, én az első 1%-ot az optimistáknak a második 1%-ot a Derűsöknek adtam. Ez egy remek párosítás. Ha érdekel, itt több infot is talász róluk. www.eom.hu ill. www.optimistaklub.hu ill. deru.hu
  Szerintem egy fontos dolgo van, egyik 1%-se maradjon az államban, kerüljön a megfelelő helyre.

 • 2010.05.06 10:00:20verity777

  2010.05.06 07:35:28Magenta
  Az idén a Nemzeti Tehetség program és a gyerekszegénység elleni küzdelem a kiemelt előirányzat. Az alapítványi 1%-ot biztos lehet olyan cégnek adni, aki parlagfűmentesít.

 • 2010.05.06 10:05:54Temptation

  Az APEH honlapján, ahol az egyházak technikai számai vannak, ott lehet megtalálni minden évben az aktuális előirányzatokat is.

 • 2010.05.06 16:46:57Magenta

  Temp, ott nézte.

 • 2010.05.09 21:59:06kerekbilincs

  Hú hát tavaly tényleg nem volt már parlagfű-mentesítés, de képzeljétek, most viszont megint megtaláltam az APEH honlapján a 2010-es technikai számok között: 1153 néven fut.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta