A szolnoki középiskolások 40 százaléka drogozott már életében

Egy felmérés szerint Szolnokon már a hatodik osztályosok között is van, aki találkozott valamilyen droggal, a középiskolások 40 százaléka pedig túl van az első ilyen élményen.

Ezért kezdett két évvel ezelőtt megelőző munkába a Kornéliusz Háza Missziós Egyesület, az önkormányzat és négy iskola. Ennek során több mint ezer tizenévessel vették fel a kapcsolatot az általános és középiskolákban. A program zárása kedden volt Szolnokon.

A projekt vezetője, Hecker Róbert a zárórendezvényen azt mondta: elnémuló társadalomban élünk, a gyerekeknek újból meg kell tanulniuk megfogalmazni gondolataikat. A felnőttekkel is meg kell értetni, hogy minden tizenévesnek joga van elmondani véleményét, és joga van ahhoz is, hogy kikövetelje a törődést.

Az elmúlt két évben az iskolán kívüli programokhoz a diákok többször szüleikkel közösen csatlakoztak. A szervezők azt is megfogalmazták: a családok többsége az iskolákra hárítja a gyerekek társadalmi beilleszkedésének terhét, ez pedig az iskoláknak megoldhatatlan feladatot jelent.

(Független Hírügynökség)

A Porontyon is foglalkoztunk már a kábítószer témájával: Vierre bemutatta, milyen jelei vannak, ha a gyerek speedet használ, tanácsokat adott, hogy lehet kezelni a helyzetet, valamint kifejtette véleményét, mely szerint nem kell nagyon megijedni, ha a gyerek füvet szív. Huhhh egy kutatást tárt az olvasók elé, melyből kiderül, hogy az alkohol- és kábítószerfogyasztó fiatalok között különösen nagy a halálozási arány. Amerikai kutatók pedig úgy vélik, az alvás mennyiségének is köze van a kábítószerfogyasztáshoz: kutatási eredményeik szerint akik napi hét óránál kevesebbet alszanak, gyakrabban nyúlnak kábítószerhez ennél többet alvó társaiknál.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek