Gyerekverés helyett anya struccként meditál

A hisztikezelésben az első és legfontosabb, hogy magunknak dolgozzunk ki különböző technikákat arra, hogyan maradjunk nyugodtak.

Mindannyian ismerjük a helyzetet: a gyerek egész nap nyünnyörög valamiért, mi egyre fáradtabbak leszünk, és utolsó érvként nem marad más, minthogy rácsapunk a büdös kölök fenekére és/vagy leüvöltjük a fejét.

De mindannyian tudjuk, hogy ez egyikünknek sem jó. Tehát anyukák, egy-két-háááá jógalégzés!

Hisztikezelő tippek Anyamadártól.

1. Fejet a homokba, párnába - avagy a struccmódszer

Mikor Csongor még apró baba volt és a kialvatlanságtól eléggé zombimód tudtam csak létezni, akkor fejlesztettem tökélyre ezt a dolgot. Muszáj volt engedni, hogy valahol kijöjjön a feszültség, viszont nem állt szándékomban megijeszteni se a kicsit, se a nagyot, aki talán nem is követett el égbekiáltó bűnt, csak anyából szeretett volna picit többet kapni.

A módszer abból áll, hogy a gyerekeket biztonságba helyezve - picinek kiságy, nagynak gyerekbiztos szoba ráccsal -, te elhúzol a fürdőszobába egy kispárnával és kedvedre beleüvöltesz egy bazinagyot. NAGY LEGYEN ÁM! Ha úgy érzed, az elkövetkezendő 20 percben képes vagy tolerálni a hisztit, akkor mosd meg az arcod és menj vissza a szobába. Ha még nem vagy erre kész, akkor várj és üvölts még egyet legalább. Ennek alternatív változata a bokszzsák- vagy kanapépárna-püfölés. Jobb a gyereknek, hogyha egyedül van három percig, mintha ott vagy vele teljesen kiborulva.


2. Nagy levegő - kakaó

Hát ezt a módszer nem kedvez a fogyókúrázó anyukáknak. Mikor a gyerek hisztizik, nyafog, nyünnyög, tessék őt biztonságba helyezni, szépen lassan kisétálni a konyhába és csinálni egy kakaót (vagy egy finom teát), hozzá egy-két kocka csoki vagy finomság, de ez lehet gyümölcs is. Arra figyelj oda, hogy a tea vagy kakaókészítés minden aprólékos mozzanata tudatosuljon benned. Ahogy a szekrényből leemeled a dobozt, ahogy beleteszed a bögrébe a kiskanalat, mintha az egész egy japán teaszertartás lenne, legyen annyira pontos és tudatos minden mozzanata. Közben pedig - "Láma füle csukva van!" - azaz ne jusson el hozzád a hiszti hangja, zárd ki ebből a szertartásból. Mikor úgy érzed, lehiggadtál, mosolyogva menj vissza.


3. Jógalégzés - meditáció

A srácokat biztonságba helyezve elmész egy másik helyiségbe, haladóknak lehet ugyanaz a szoba is, ahol a balhé zajlik. Leülsz kényelmesen lótusz- vagy törökülésbe, attól függően, neked melyik a megfelelő, és kilégzés és belégzés. Egyre lassabban, mélyebben. Mikor már kellően nyugodt a légzésed, akkor a hisztit magad elé képzeled - valamilyen formában megjelenik majd - gondolatban becsomagolod és elteszed egy fiókba. Kilégzés, belégzés, lassan visszatérsz. Mehetsz is hisztit kezelni. Mikor először ezt használtam a gyerekek előtt, Édua úgy meglepődött, hogy szájtátva figyelte, anyával mi történt és azonnal csönd lett.

Mára már meg tudom csinálni, ha nyílt színen jut eszükbe picit elereszteni magukat, hogy pár sima nagylevegő után tudok mosolyogni rájuk, és nem hagyom, hogy felidegesítsenek.

Erről jut eszembe: sose izgasd magad azon ha a gyerek nyilvános helyen kezd el üvölteni, olyankor az a legnagyobb gond, hogy anyu megijed a tömegtől, attól ahogy ránéznek rosszallóan, attól, hogy megzavarja mások harmóniáját és a gyereket rángatva igyekszik minél hamarabb kikerülni a szituációból. Nem! Ne hagyd, hogy a tömegnyomás kizökkentsen, gondolj a fent felsorolt vagy a saját megnyugtató módszereid egyikére. Nagylevegő után szép lassan kezdd el a gyerek megnyugtatását (az ezekkel kapcsolatos ötleteimet a második posztomban olvashatjátok majd).

Egy saját példa: IKEA gyerekosztály. Édua eszméletlen üvöltésbe kezd, mert nagyon szeretne birtokolni egy Stötta vagy Lükke márkájú vízilovat, én pedig ragaszkodom ahhoz, hogy nincs szükségünk semmi ilyesmire. Mivel nem akar semmiképpen lenyugodni, szorosan magamhoz ölelve - így kevésbé tud kárt tenni bennem és/vagy magában -, mosolyogva haladok a baba-mama szoba felé, közben halkan duruzsolok neki egy kedvenc mondókát vagy csak úgy mindenfélét, ami eszembe jut. Így mire eljutunk a célállomásig, többnyire lehiggadok annyira, hogy ne izgasson a sok bámuló arc és lesajnáló tekintet és úgy tudjam megoldani a dolgot, hogy ne károsodjon se a lelki békénk, se a testi egészségünk

Mikor megpróbálod magad megnyugtatni, azt is gondold végig, hogy vajon miért tudtak ennyire felidegesíteni. A legtöbbször az ok egyszerű - mert ma még nem ettél, vagy nem aludtál eleget. Ezért első dolgod legyen, hogy vagy eszel valamit vagy a délutáni alvásnál "Hagyd a dagadt ruhát másra" és dőlj melléjük.

Még egyszer: a legfontosabb, hogy te nyugodt tudj maradni, mikor hisztiznek.

anyamadár

Oszd meg másokkal is!
Mustra