Az elsőszülötteket gyakrabban bántalmazzák

Magyarországon összesen körülbelül 20 ezer - többségében 5 év alatti - bántalmazott, elhanyagolt gyermekről tudnak a gyermekjóléti szolgálatok, közülük évente 30 hal meg egyértelműen ennek következtében - a többi között erről is szó volt az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézetének (OGYEI) pénteki konferenciáján.

A tanácskozás főleg arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy akár agyvérzést és gerincsérülést is okozhatnak a csecsemőknek és kisgyermekeknek azzal, ha erősen megrázzák őket.

Az ÁNTSZ adatai szerint ötéves korig az összes törések több mint negyede szándékos agresszió következménye. Egyéves korig a halálozások több mint 7 százaléka bántalmazás miatt következik be. A leginkább veszélyeztetettek között vannak a koraszülöttek, a valamilyen fejlődési rendellenességgel, sérüléssel világra jöttek, illetve az elsőszülötteket többször éri agresszió.

A 3 év alatti gyerekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma a rázás. Általában a fáradt, kontrolljukat veszett szülők, gondozók okozzák ezt a sérülést. Többségük nem is sejti, hogy milyen súlyos sérüléseket okozhatnak ezzel a kicsiknek. Jellemző, hogy a legsúlyosabb esetekben agyvérzés, gerincsérülés léphet fel, amely körülbelül 20 százalékban a gyermek halálát okozza. A túlélők jelentős része maradandó károsodást szenved.

A gyermekbántalmazás megelőzése érdekében az OGYEI évek óta felvilágosító munkát végez, az angolszász országokhoz hasonlóan "Sose rázd a kisbabádat" címmel felvilágosító kampányt folytat.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra