SZÜLŐSÉG

Gyerekvállat rágcsál a szelíd ló

2010. április 28., szerda 12:58 |

Minden gyerek – legfőképp kislány – életében eljön az az idő, amikor híres műlovarnő szeretne lenni, vagy netán egy, a rózsaszín csillogó pónijához hasonlót szeretne – élőben.

A kis műanyagpóni-gyártók azért eléggé egy oldalra (a lányokéra) terelték a témát, a fiúknak valószínűleg előbb egy igazit kell mutatni, hogy elkezdjenek érdeklődni. Ha valaki egy kicsit is komolyan gondolja, akkor érdemes alászállni a rózsaszín fellegek közül és körülnézni a realitás talaján lóügyben.

Az idén is, immár 6. alkalommal megrendezett Nyitott lovardák programsorozat kiváló alkalom arra, hogy feltérképezzük a közelünkben lévő lovardákat, megismerkedjünk a lovakkal, a lovassportokkal. A listán szereplő lovardákba előzetesen be kell jelentkezni, hogy tudják, mennyi érdeklődőre számítsanak. A nyílt napokon természetesen ingyenesek a programok, a legfőbb cél az, hogy a lovassportok több ember számára is elérhetővé és megismerhetővé váljanak. A létesítményekben nem csupán lóra, vagy fogatra ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is, amellett, hogy bárki ingyen kipróbálhatja, milyen érzés lovagolni. A szervezők kérése, hogy aki teheti, jelképes 100 Ft-os összeggel járuljon hozzá a helyszíneken a rászorulók terápiás lovagoltatásához. A lovakról se feledkezzen meg senki, nekik ez a nap valószínűleg hosszú műszak lesz, az almát és a répát bármilyen mennyiségben nagyon gyorsan elfogadják és persze köszönik szépen. A finomságot mindig úgy adjuk a lónak, hogy nyitott tenyerünkre tegyük, így véletlenül sem harapja meg az ujjunkat – nem mintha szándékában állna...

Minden lovarda más programokkal készül, lehetőség van a lovak megismerése mellett ismerkedni az istállókkal, lovas felszerelésekkel,  a lóápolás alapjaival, a biztonságos lovaglással. Tehát mielőtt elhatároznánk magunkat, hogy a pónipalotát a fésülős pónival együtt lecseréljük egy istállóra meg egy igazi pónira (amit többször kell trágyázni, mint fésülgetni), azért próbáljuk valamennyire megismerni a lovak valódi arcát és viselkedését.

Először is néhány szó a ló természetéről nagy általánosságban. A ló menekülő állat, talán ez az egyik legfontosabb, amit tudni kell róla. Vagyis ha veszélyben érzi magát, akkor bizony megriad, megugrik, menekülőre fogja, a másodperc tizedrésze alatt.

Tehát következzen néhány alapszabály, amit ha betartunk, nagy baj nem lehet.

A lovat mindig oldalról közelítsd meg, ne szemből, legfőképp ne hangtalanul hátulról. Viselkedj nyugodtan, ne ordibálj, ne végezz hirtelen mozdulatokat, ezekkel minddel megijesztheted. Amikor közeledsz felé, szólj hozzá. Ha a füleit feléd fordítja, akkor észrevett és figyel rád. Látóterének holttere a far mögött és az orra alatt van, tehát ismeretlenként ezeket a tereket mindenképp kerüld. Ha csendesen mögé osonsz, akkor igen megijedhet, jobb esetben előre menekül, rosszabb esetben rád rúg. Tehát soha ne állj se elé, se mögé, a legjobb hely a mellső lába mellett van. Érzékeny része a feje, a hasa, a fara és a lábai, először simogasd a nyakát, a hátát, ha a sörénye tövénél a nyakán vakargatod, azt szinte mind szereti.

A lovak hangulatát leginkább a fülek árulják el. Ha hátracsapja a füleit, úgy, hogy szinte a nyakához ér, akkor sunyít, ez fenyegetést jelent. Ha hátrafordítja a füleit, akkor pihen, vagy hátra figyel. ha a fülei előremutatnak, akkor érdeklődik, figyel. Természetesen lovardákban általában nem rúgkapáló vérengző csődörökkel találkozunk, de ha a mezőn legelésző lóval szeretnénk bratyizni, akkor azért érdemes figyelni.

Ha esetleg a ló szívesen megrágcsálná a vállad (ami elég kényelmetlen), ne sértődj meg, ez nála a szeretet és barátság jele, finoman told el a fejét, ha nem szeretnéd. A mi karámunk olykor egy masszázsszalonra hasonlít, ahol hármasban, egymás tarkóját „rágcsálgatva” masszírozzák egymást az állatok, mély átéléssel.

Gyerek a lovon – amit a szülőnek érdemes figyelembe venni:

Ha fél... nyugodjunk meg, ez az általános és a normális viselkedés, mivel a gyerek helyesen mérte fel a kettejük erőviszonyát, vagyis tisztában van azzal, hogy a ló sokkal erősebb nála, ez az alapja annak, hogy a lóra ne mint egy tárgyra tekintsen, hanem figyeljen a jelzéseire, ez lesz a jó kapcsolat alapja.

Ha semmiféle veszélyérzete nincs... ez nem túl jó, mivel a lovaglás veszélyes sport és szükség van egy reális veszélyérzetre, ha ez hiányzik, könnyen bajba sodorhatja önmagát. Természetesen a veszélyérzet nem egyenlő a halálfélelemmel.

Ha a gyerek türelmetlen... megsértődik, elveszíti a türelmét a lovon, ami nem úgy működik, mint az automata pénzbedobós kisautó, vagyis a ló nem azt teszi, amit a gyerek elképzelt és ennek a megoldását abban látja, hogy a „lószerelő” a pénzéért cserébe elhárítja az akadályt. Ne erőltessük, inkább tereljük az érdeklődését valami technikai sport felé.

A gyerek kétségbeesik a lovon... az egész lovaglást egyfajta küzdelemként éli meg és miután még tudatlan és a lónál sokkal gyengébb, feladja. Ez a helyzet menthető, ha a gyerek megérti, hogy a lóval csak úgy fog boldogulni, ha barátnak tekinti, nem pedig ellenfélnek.

A gyerek elbízza magát a lovon... ha kezelhető, akkor ez egyáltalán nem baj. De ha emellett a gyerek nem tanulja meg becsülni a lovat, akkor egy igazi zsarnok válhat belőle, aki nagy eredményekre képes, de a ló mindig idegen marad számára, csak eszközt lát benne, nem társat.

A gyerek, aki nem csinál semmit... az oktatók álma. Figyel a lóra és eközben próbálja az oktató utasításait végrehajtani. A legjobb hozzáállás a jó alapok elsajátításához.

Természetesen egy-két alkalom még kevés ahhoz, hogy valaki lovagolni tudjon, hosszú idő és folyamat, ami természetesen soha nem ér véget. De jó, ha figyelünk a kezdeti jelekre, amelyek alapján jó irányba terelhetjük a gyerek hozzáállását annak reményében, hogy sok örömet kapjon ettől a szép sporttól.

Tehát mindenkinek ajánlom, aki teheti, keresse fel a közelében lévő lovardát a nyílt napon, itt lehet tájékozódni az oktatás típusairól vagy a hamarosan induló nyári táborok feltételeiről is.

RR

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.28 13:18:15Ribizlee

  dejódejó, Rosa ezt ki kéne ragasztani minden lovarda ajtajára!

 • 2010.04.28 13:22:43Naresz

  A lányom augusztusban lesz 3éves, és nagyon szeret lóháton. Ősszel kijártunk ismerkedni a lovakkal a helyi lovardába, rendszeresen ült is lóhátón vezetve. A lovász szerint 3éves kor az ideális az edzés jellegű lovaglás megkezdésére, addigra a gyerekek figyelme általában jobban összpontosul egy dologra. Olyan büszkén ül azon a pónin, és olyan szép ahogy a ló mozgását teljesen átveszi. Sport, állatok, jó levegő. Ez a legszebb mozgásforma szerintem.

 • 2010.04.28 13:24:23Kockásfülűnyúl

  Én már utána néztem, a mi környékünkön is van olyan lovarda, amelyik szerepel a programban:)
  Kieg. a fiamnak is volt rózsaszín pónija, aztán egyszer valami okos felnőtt beszólt neki és elszégyellte magát(3 éves volt).De a lovak szeretete megmaradt.Fura, h pirinyó korában sem volt benne semmi félelem v ellenérzés a lovakkal kapcsolatban.

 • 2010.04.28 13:32:39Auguszta Romanova_2

  En felek ezektol.

 • 2010.04.28 13:32:42pantufül

  Már meg van az időpontunk jövő hét szombatra, Szentendrére. Kislányom már nagyon várja. Láttam a weboldalukon, hogy nyári "napközis" jellegű táborokat is szerveznek, kb. 25 eFt/hét. Hátha kedvet kap hozzá...

 • 2010.04.28 13:36:36manó99

  Jó az összefoglaló és a képek is !!

 • 2010.04.28 13:42:46jazmine

  Köszi! A nagyot már szeretném ló közelébe vinni, de míg a férjem nem jár haza napvilágnál, nehéz, de most elküldöm neki a linket :)

 • 2010.04.28 13:45:18Űrhajós

  nekünk tavaly rossz tapasztalataink voltak ezzel a programmal.
  elég kevés lehetőséget biztosítottak a lovardák, sokat kellett várni több helyen, és több lovardában nem igazán tudták miről is van szó.

 • 2010.04.28 13:45:58animmam

  Aranyos. En rettegek a lotol pici korom ota, a nagylanyom lo manias, nyaron a sporolt penzunk mindig az egy honap lovaglasra megy el, imadja, apolja, szereti oket. Kislanyom tokeletesen alkalmatlan a lovaglasra a termeszetebol adodoan mostmeg, hirtelen, kapkodos, viccelkedos, hangoskodos, szaladgalos, ezt a lovak nehezen toleraljak. Talan komolyodik majd kesobb.

 • 2010.04.28 13:50:23Laliath

  RR,
  mennyi idős kortól érdemes a gyereknek ismerkedni a lóval? Ugye nálunk lóra ülésről még nem is lehet szó, de szeretném, ha esetleg elkezdene ismerkedni velük.

 • 2010.04.28 13:52:48animmam

  Ahova mi jarunk nyaron taborba reggel kb nyolctol van este otig, de ha hatra mentem erte is keves volt, vegul het ora korul estem be mindig. Amit imadtam, semmi luxus, semmi kenyeztetes, koszos volt mindig mint egy kismalac, sokszor belul volt szaros a csizmaja :-) ahol ettek sem egy luxus etterem volt -gondoltam ha most nem kap el semmit soha - de o alig varja a nyarat, hogy menjunk haza, es irany a lovarda, a baratok, a lovak, a kutyak es szabadsag ahol nem szolnak rajuk semmiert.

 • 2010.04.28 13:53:04nanemárrr

  Laliath, köszi a kérdést, én is pont ezt szerettem volna tudni! Dédimamájáéknál vannak lovak és gondolkodom rajta, hogy lassan megmutatnám a kölöknek őket.

 • 2010.04.28 14:17:09Katarina

  Leánykám tavaly azt kérte a 6. születésnapjára ajándékba, hogy vigyem el lovagolni, mert lómániás lett - ki tudja, milyen indíttatásból. Elvittem. Dorka hihetetlenül élvezte, és a végén még a bátyját (8 éves) is rá lehetett venni a lovaglásra, pedig őt kezdetben nem érdekelte. Vinném én ezután is, csak nagyon drága sajnos (ahol mi voltunk, ott 3000 Ft volt egy óra tavaly).

 • 2010.04.28 14:18:28primadonna

  2010.04.28 13:22:43Naresz: Azért én a 3 éves kort egy kicsit korainak tartom. A ló az nem egy kismacska, kiskutya, ami eltűri egy óvodás gyerek kapkodásait, érzelemkitöréseit. A 6 éves kor már ideálisabb. Nyáron egy jó kis egyhetes lovastáborban nem csak alovaglással, hanem a lóápolással, ló körüli teendőkkel is találkozhatnak a gyerekek, ami elmélyíti a kapcsolatot. Kicsit elnőiesedett ez a gyönyörű sport, pedig nagyszerű alkalom férfiaknak is testedzésnek, terápiának, kikapcsolódásnak.

 • 2010.04.28 14:23:00Auguszta Romanova_2

  Dejo hogy nagyvarosban elunk itt nincs olyasmi.
  Nagyon ijeszto allat lo.

 • 2010.04.28 14:48:57Rosa Rugosa

  Ismerkedni a lóval 0 éves kortól is lehet.:)
  A lovardai lovak azért általában nagyon béketűrőek -és ez nem függ a mérettől.
  Szerintem úgy igazából elkezdeni tanulni 5 éves kortól érdemes, ha azt, hogy a gyerek felül és kétszer körbevezetik, még nem hívjuk annak, mert azt lehet bármikor.
  Itt egy link, hogy kb. mit is kéne jelenteni annak, hogy tanulás (a kedvencem egyébként, mert a ló benne nagyon fegyelmezetten együttműjködő, Izlandi póni.:D).:[link]

 • 2010.04.28 14:49:59Lapis Lazuli

  Jaj, hát ez az egyetlen sport, amit sajnálok, hogy kimaradt az életemből, RR meg itt fájdítja a szívem:-)) Az is meg szabad kérdezni, hogy mikortól túl öreg az ember, h elkezdje?

 • 2010.04.28 14:51:30Silverveil

  A második képen egy lómosoly látható? :)

 • 2010.04.28 14:53:42Rosa Rugosa

  Egyébként én is ismerek borzasztó lovardákat, meg itt is van olyan a környéken, ami puccos is és drága is, még sem az igazi, úgy hogy nehéz választani, szerintem itt is az a legfontosabb, hogy az oktató szimpatikus-e nekünk.
  Azt azért el kell fogadni, hogy ha valaki jól akar haladni, akkor barátkozzon meg a gondolattal, hogy bizony azt kell csinálni, amit mondanak neki és még ha kényelmetlen is egy-két helyzet, az nem azért van, hogy neki rossz legyen.:)

 • 2010.04.28 14:54:18Rosa Rugosa

  Silverveil
  A füvet próbálja elkapni.:)

 • 2010.04.28 14:56:31Rosa Rugosa

  LL
  Én 33 évesen ültem először lóra...:)
  Addig nekem is csak álom volt, sőt, még csak közelebbről sem ismertem egyet sem.:)

  De sokkal könnyebb annak, aki legalább belekóstol 14 év alatt, mert sokkal jobban át tudja venni a ló mozgását.:)

 • 2010.04.28 15:00:24Silverveil

  Szinte látom lelki szemeim előtt, hogy bátorságomat összeszedve megközelítek egy lovardát. Belépek és a lovak arcára kiül a rettegés "ugye ez nem akar felülni ránk", gyorsan rejtsük el a pónit, nehogy összeroggyon alatta szegény. A póni önkéntelenül is behúzódik a sarokba. A lovak szomorúan csóválják a fejüket, majd lassan az öntött vas hintaló felé terelnek. :)

 • 2010.04.28 15:06:13Lapis Lazuli

  Háát, ha ez azt jelenti, h 33 a korhatár, akkor hét évvel lecsúsztam róla... :DD, az, h azt csináljam amit mondanak, az pedig jól menne, táncoltam...

 • 2010.04.28 15:07:46Silverveil

  LL,

  Ha eddig már táncoltál vele, akkor már csak egy lépés, hogy üljél is rá :)

 • 2010.04.28 15:10:04Lapis Lazuli

  Silverveil: necsináád, felröhögöm a gyereket...

 • 2010.04.28 15:16:25Rosa Rugosa

  LL dehogy jelenti azt.:)
  Inkább többet számít a kornál a fizikai állapot, az erőnlét, ilyenek... a ritmusérzék különösen jó szolgálatot tesz.:)
  Silver
  A lovaknál meg a nagyok között néha sokkal türelmesebbek és mindent eltűrők vannak, mint a pónik között.:) Bátorság, nem akarnak rosszat.:)

  Hm. A férejem előttem fél évvel kezdte, ő igazi sportoló típus, tud kitartani, kűzdeni és mindent megtenni a cél elérésében, ő pl. nagyon jó lovas lett. Egyedül jár ki terepre, alkalmanként 15-25km-t egy teperős lóval. Viszont egy klasszik lovardában tanult, ahol tényleg megtanították, igaz először a kajánul vigyorgó gyereküket kísérő kissé irigykedő szülők pillantásainak kereszttüzében...:D

 • 2010.04.28 15:17:56Silverveil

  Szerintem Rosának egy ilyen is kellene, hogy majd az ötödik gyerekhez is legyen méretben illő lovacska:

  [link]

  Nagyon aranyos:)

 • 2010.04.28 15:20:15Rosa Rugosa

  Aki fel tudja dolgozni a kezdeti sokkot, hogy szaros 7 évesek vágtában tépnek el mellette, miközben bámulnak, hogy jééé, hát ez itt mit csinál, miközben ő lépésben majd lefordul a lóról és persze mindenki arra kíváncsi, mikor pottyan le és hányszor lesz még mersze eljönni, szóval aki ezen túllendül, annak lehet még sikerélménye...:DDD

 • 2010.04.28 15:28:10Lapis Lazuli

  Ahá, szóval az kell hozzá, hogy élvezzem, h komplett idiótát csinálok magamból, oké, az menni fog. :DD
  Viccen kívül, ehhez nyilvánvalóan rendszeresen kellene járni, az meg tuti lehetetlen...de a poszt tetszett, csak a szívem fáj egy picit.

 • 2010.04.28 15:31:28bella cullen

  Enyém gyerek is úgy ül a lovon, mintha nyeregbe teremtették volna. 6 éves lesz nemsokára, nyárra gondolkodom egy jó lovastáborban neki. Egyébként én is imádok lovagolni. Tavaly előtt Romániában nyaraltunk és ott mentünk ki terepre. A gazda megállt a falu határában és azt mondta, jöttök, amikor akartok, a lovak hazatalálnak. ... és hazament. :D Na, ilyen itthon nincs. :)

 • 2010.04.28 15:40:50Rosa Rugosa

  LL
  Hát hetente 2x-3x kéne...:)
  bella, én tudok egy nagyon jó tábort, az én gyerekeim is oda járnak nyaranta... Egész nap lovaglás, minden nap délután kb. 3 óra terep, ja és tök kezdő szinttől kint terepen...
  Olyan kis otthonos, semmi pucc, de az oktatás kiváló.
  Ja, felnőtteknek is lehet, de úgy, ha többen mennek és adott héten egy korosztály van csak (max 10 ember).

 • 2010.04.28 15:41:02anyamadár

  Rosa nagyon nagyon jó ez a poszt!
  :)
  Én gyerekként belekóstolhattam. Osztálytárnőm és barátnőm egy nagyon híres lovasdinasztia sarja és néha kivitt engem az ügetőre ahol a szalmabálák között bújócskázás, lócsutakolás és etetés közben néha ráülhettem egyik-másik lóra.
  Azóta is csodálatos élményként őrzöm.

  Sajnos most már csak álmodozhatok róla egy betegség miatt, de a lányom azóta vágyik lovagolni, mióta egyszer pónin ülhetett a Margitszigeten.
  Remélem őket el fogom tudni vinni még. :)

 • 2010.04.28 15:56:09primadonna

  LL: Én 42 évesen ültem először lovon, azelőtt a közelükbe se mertem menni:-) A gyerekeimet kísértem el egy ideig, aztán azt mondtam magamnak, nehogy már ne próbáljam ki én is.... Azóta kisebb nagyobb rendszerességgel járok, főleg hétvégén, meg nyáron ha olyan helyre megyünk, ahol van lovarda.

 • 2010.04.28 16:36:15Brumibaby

  Nagyon hosszú, nehéz és fárasztó napom volt, azt olvastam, hogy "Gyerekvállalatot rágcsál a Szelidi-tó"

 • 2010.04.28 17:14:47bella cullen

  Rosa,

  tudsz valami linket, egyéb infót adni a táborról? (Hol van, mehet- e 6 év körüli, mennyibe kerül, mikor van...? Ilyenek.) :)

  Rita,

  te meg ne butáskodj. A ló nem ijesztő, hanem kedves és gyönyörű ésésés... Annyira okosak. :) Persze, hozzájuk is kell "használati utasítás", ahogy Rosa tök' jól le is írta, de kell a kutyához, macskához, madárpókhoz ... is. :) Valami elmondhatatlan érzés, mikor az ember lóra ül. :) Meg amikor pici gyerekmancsok simogatják azt a hatalmas állatot. :) Persze, most lehet jönni azzal, hogy de rúg, meg harap, jajj! A kutya is harap, a macska is, sőt, utóbbi még karmol is, ajvé. :D Jó lovarda, jó természetű ló, jó oktató, pontos szabályok és hajrá! ;)

 • 2010.04.28 17:51:20Rosa Rugosa

  bella, nem tudom olyan kicsik mehetnek-e, honlapja kezdetleges, a tavalyi tábor van csak rajta, de az odajárók köre stabil, nem nagyon hirdeti magát...
  Egyébként ottalvós és Pakson van. A nyitott lovardák oldalon nézem 05.29-én van nyílt napjuk. Az oldaluk:
  [link]

 • 2010.04.28 18:04:15madz

  jaahaaj... vágtatni a mezőn a félméteres fűben...

 • 2010.04.29 06:44:43Rohtah

  Nagyon jó összefoglalás! Saját tapasztalatból még annyival tudnám kiegészíteni, hogy ha gyereket viszünk, feltétlenül nézzünk utána, hogy milyen oktatókkal dolgozik a lovarda. Az sem árt, ha más szülőkkel, akiknek van tapasztalatuk a hellyel és az alkalmazottakkal, konzultálunk.

  Előfordul, hogy nem minden "lovagoltató", illetve "oktató" van kiképezve arra, hogy mi a teendő lovasbaleset esetén. Érdemes utánanézni, hogy milyen felelősséget vállalnak a gondjukra bízott gyermekekkel kapcsolatban.

 • 2010.04.29 09:28:46animmam

  Aki szereti a rideg gyerektartasos nappalos taborokat, akinek nem baj, ha a gyerek nyakik koszosan jon haza, ahol remek hangulat van, nyugodt lovacskakkal, hihetetlen turelemmel biro oktato "bacsi", viszont semmi extra - lasd eso eseten kezmuveskedes es bohocok - azoknak ajanlhatom ezt a helyet. En nagylanyom ide repul minden nyaron es imadja.
  [link]

 • 2010.04.29 09:54:18Bazsarozsa

  Azt hiszem jártunk ott egyszer (véletlenül ott kanyarodtunk le a medveotthonhoz, és egy kedves hölgy mindjárt meg is lovagoltatta a lányunkat, pedig eredetileg csak ő akart kicsit kilovagolni a környékre), csak ne lenne olyan messze innen. De megfontolandó, sajnos a tavalyi helyünkről elment az oktató, és eladták "a" lovat, "aki" talán ott van még a lovardában, csak más a tulajdonosa.

 • 2010.04.29 13:01:42animmam

  Nekunk jo hely, mert anyueknal ott nyaralunk harom honapig. ot perc alatt leviszem a csajszit es este erte megyek. De tobbnyire mar koran reggel ugral hogy menne ujra. Egy honapig szokott menni - eloszor egy hettel indultunk, de nagyon keves volt - es a vegen mindig zokogva jon el mikor vege a honapnak. Mi erre gyujtunk evkozben, hogy ez a nyari program tuti meglegyen. Es kozben persze megtanult kartyazni is a nagyoktol, es meglett az elso platoi szerelme is. :-) Csak ajanlani tudom.

 • 2010.04.29 13:28:04Temptation

  "akinek nem baj, ha a gyerek nyakik koszosan jon haza"

  Erről jut eszembe: a férjem szerint kétféle gyerek van: a tiszta, meg a boldog.

 • 2010.04.29 15:08:12animmam

  Tempt
  Akkor a mieink szuper boldogok ez alapjan. :-) Foleg a kisebbik.

 • 2010.04.29 15:15:31mspoppy

  2010.04.28 14:18:28primadonna
  az edzés jellegű lovaglás megkezdésén szerintem a rendszerességet és az ismeretek elsajátítását értette a lovasoktató, ami szerintem simán kezdhető 3 éves korban. az olyan ló, amelyik nem tűri a gyerek "érzelemkitöréseit", az a hat évesét se tűri, szóval szerintem ez nem érv az oktatás szempontjából - a ló alkalmasságát illetően már inkább.

  a kisfiunk kétévesen kezdett "lovagolni"; maguk a lovak nagyon bejönnek neki - a lovaglással már változó a viszonya: néha van kedve, néha nincs.

  a lovarda választásánál szerintem az is árulkodó, hogy milyenek az istállók, a karámok, a pályák, etc. Rendben vannak-e, tiszták, gondozottak-e. Lovak, szerszámok dettó.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta