SZÜLŐSÉG

Mégis előny lehet a gyerek az anya önéletrajzában?

2010. április 27., kedd 13:16 |

Ül a Magyar Többgyerekes Anya a gép előtt, és CV-t szerkeszt. A fejvadász szerint olyasmit kell beleírni, amitől a leendő munkaadót elképzelhetetlen szintű viszketegség szánja meg, hogy minket, csakis minket alkalmazzon, de rögtön. Tehát fel kell sorolni azokat a pótolhatatlan tulajdonságokat, amitől mi, és csakis mi vagyunk alkalmasak az állásra.

Állítólag a kisgyerekes és többgyerekes anyák az anyaságból kifolyólag rengeteg új képességet fejlesztenek ki, nemrég írta valami kutatás – na, próbáljuk ezeket most sorba állítani.

Manuális ügyesség, fejlett reflexek

- villámgyors elhajolás repülő kifli, hirtelen babakaki vagy hányás elől, csukafejessel leállítani a kétévest, amikor műanyag kismotorjával épp a Hungária körút hat sávjának szélső betoncsíkjára vetné magát

Asszertivitás

- üvöltözés és sértődés nélkül rávenni anyósunkat, hogy vigyázzon Andira és Lilire, anélkül, hogy közben fejenként négy nyalókát szopogassanak el a Barátok közt legújabb epizódja előtt heverve

Multitaszk és plusz kezek növesztése

- aki próbált már ikreket pelenkázni, és közben megkavarni a konyhán a rántást, az érti, mire gondolok

Monotóniatűrés

- a napi tíz szennyes pelenkától a legújabb Belga-lemez húszszori elviseléséig, csutkára tekert hangerőn, miközben a harmincadik palacsintát sütjük éppen

Nyitottság az újra és a változásokra

- cégeknél most nagyon menő, és Marcinál is, ha szó nélkül tudomásul veszed, hogy tegnap például kopaszra nyírva állított haza, három vadiúj tetoválással és egy matek egyessel, holott tavaly még kitűnő volt

Kitartás és következetesség

- neeem, Lili, addig nem állunk fel az asztaltól, amíg meg nem ettük, és amíg nem ettük meg, addig nincs fagyi

Szervezési képességek intenzív fejlesztése

- akkor ötkor te mész Marciért, és én Lili szülői értekezletére, neem, én ötkor még nem érek rá, a szülői mikor van? Nem aznap este van tárgyalás az osztrák partnerrel? Nem, akkor én Andit viszem oltásra. És miféle lakógyűlés?

......hm, egész jó lista, de mi ez a szag? Jesszus, a szendvicssütő, kellett nekem itt fogalmazgatni, a fene egye meg, nincs szüksége valakinek széntablettára? (nesze neked, multitaszk). Jaj még vasalni is kéne, elegem van, takarítónőt akarok! (nesze neked, monotóniatűrés). Marci! azonnal kapcsold ki azt a macskazenét, és amúgy is mars a tévé elől, és ne merészelj feleselni megint! (nesze neked, asszertivitás).....Lili, Andi mi ez a.... hoppá, a mobilom, de hová lett a szövegem, ki nyomta meg a gombot közben? (manuális reflexek, na jó, a mobil megúszta, de hová lett a CV a gépből?), jajj, még be kell zárnom a gyerekeket és megfürdetni a macskát, hoppá, nem, bezárni a macskát és megfürdetni a gyerekeket...

Maarci! Hányszor mondjam hogy takarodj a tévé elől, mars lefeküdni! Lilike, Andi, abbahagyni, összepakolni, nyomás fürödni! Még mindig itt vagytok??? Gondolkodik közben a Magyar Többgyermekes Anya, ezt a CV-t nyilván a francia idegenlégióba küldhetném jó esélyekkel, ha megürülne ott egy zupás őrmesteri állás. Esetleg mehetnék még könnyűbúvárnak is. Mióta megvannak a gyerekek, bedobtak a mélyvízbe, gondolja, és azóta állandóan úszom. Minden határidős feladattal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.27 15:15:31Magenta

  Egyébként ahol most dolgozom, ott simán elmondtam ilyeneket igen, hogy a gyerekek miatt milyen jó a logisztikai érzékem stb. :)

  Felvettek, pedig nem könnyű bekerülni és nem volt semmilyen hátszelem.

 • 2010.04.27 15:15:47sztroberi

  hát, ha szeretnék egy állást, bunkózni a "vizsgáztatóval" nem kifizetődő. nem egyszerűbb annyit mondani, hogy ne haragudjon, úgy érzem, ennek nincs köze az álláshoz? bár, ebből pont ugyanúgy kiderül, h van az embernek gyereke, mint abból, ha megmondja.

 • 2010.04.27 15:16:15nyunyóka

  bajor gizella, hát ez az. Nekem is aktuális volt a dolog mostanában, és a szakmai önéletrajzba beleírtam, hogy 2007-2010 GYED/GYES. Mert amúgy mi a fenét írtam volna oda?

 • 2010.04.27 15:19:03nyunyóka

  ... aztán a nagy munkakeresés végén mégiscsak visszavettek a régi helyemre :) Egyébként ritka az olyan főnök, mint az enyém: "gyerekpárti".

 • 2010.04.27 15:19:25whehehe

  gyes/gyed alatt az embernek ugyanaz a munkaköre, csak fizetés nélküli szabadságon van. tehát ha kezdtél mondjuk 2002-ben, és gyedre mentél 2004-ben és 2007-ben visszamentél dolgozni, akkor 2002-2007: adott munkakör adott cégnél. itt lehet csúsztatni, és nem is hazudsz vele.

 • 2010.04.27 15:19:35Starlark

  BG: 9 hónapot voltam itthon, ezt miért kéne beleírnom? A munkahelyem nem változott és állományban is voltam. Ha 1-2 évet vagyok itthon a helyzet dettó ez.

  Akkor lehet gáz ha szülés előtt veszted el a munkád akkor valóban indokolni kell hogy 1-3 évig mit csináltál, miért nem kerestél, találtál munkát.

  Ha most kéne szakmai önéletrajzot írnom abban tuti nem szerepelne semmi a családi hátteremről.

  Whehehe: Amit írsz abból sajnos az látszik hogy sokan leragadtak az xy vagyok itt és itt születtem... bla bla bla kisregény stílusú önéletrajznál.
  Emlékszem általánosban még nekünk is vmi ilyesmit tanítottak.

 • 2010.04.27 15:21:24hinta-palinta

  Írjatok már jó sok személyes példát arra, hogy hogyan oldjátok meg a gyerek óvodába, iskolába hordoztását, szülőire járást, óvodába beszoktatást, munkahelyre pontos beérést, mikor van a munkaidő vége, váltott műszak esetleg kinél játszik..MÁS EZT HOGY CSINÁLJA????

 • 2010.04.27 15:27:46Starlark

  Bevallottan azért vettek fel dolgozni a jelenlegi munkahelyemre mert a hobbijaim között egyezés volt az egyik kolléganőjével.
  Pedig a kollégák mesélték hogy eredetileg fiút szerettek volna aki tud táncolni :)

  No egy kicsi családias munkahelynél ilyen is dönthet :)

 • 2010.04.27 15:29:56sztroberi

  no, én pl hobbit sose írok rá az életrajzra. azt, ha lehet, még annál is irrelevánsabbnak érzem, mint hogy van-e gyerek/nincs (tudom, lehet következtetni a hobbiból stbstbstb, de akkor is). ott vannak a képzettségeim, a beszélt nyelveim, az eddigi munkahelyeim, a képességeim, az ambícióim stb., ezek mellett az, hogy nyulat tartok röhejesen néz ki.

 • 2010.04.27 15:30:40Starlark

  Hinta-Palinta: A beszoktatásra már előre kiírtam 1 hét szabit szeptemberre.
  A főnököm meg rendes elnézi hogy nem fogok tudni beérni fél8-ra. A munkámat viszont ugyanúgy el kell majd végeznem mint a többieknek.
  Ha nem ilyen főnököm lenne azt hiszem a reggeli oviba hordás a nagymamára maradna.

 • 2010.04.27 15:33:57Starlark

  Sztroberi: Nem biztos, pl a másik kollégámnak is vannak nyulai. Ha ő döntési helyzetben lenne ez tuti plusz pontot érne.

  De az olyan hobbi sorolás mint szeretek netezni, olvasni és sétálni tényleg marhaság.

 • 2010.04.27 15:37:16sztroberi

  starlark: ez oké, és nyilván jó nekem, ha a nyúl miatt felém billen a mérleg. csak ezzel az a bajom, hogy egyrészt ugye ez kétesélyes, a másik jelölt felé is billenhet, illetve ha van két jelölt, az egyik vmivel jobb, mint a másik, de a másiknak a hobbija bejön a döntéshozónak, ez überelheti könnyen a szakmai kérdéseket (ne áltassuk magunkat, ilyenek vagyunk, nyilván engem is befolyásolnának az ilyen extra infók), márpedig egy állásnál a szakmai szempontokat kéne _csak_ figyelembe venni.

 • 2010.04.27 15:41:03sztroberi

  (arról nem is beszélve, h akár utána is tudok nézni annak, hogy az adott hely HResének stb. mi is lehet a hobbija, és azt is írhatom/mondhatom, függetlenül az igazságtól - nyilván ez nem a hipermultiknál játszik. :D)

 • 2010.04.27 15:43:43Bűbájos

  Nekem nemcsak a munkahelyem van benne az önéletrajzomban, hanem az is, hogy mit dolgoztam, milyen projektekben vettem részt, miket vittem önállóan, miket társulva vagy bedolgozva. Ez szinte fontosabb, mint maga a munkahely. Szóval igen, lesz lyuk a CV-ben ha visszamegyek majd, nagyon feltűnő.

 • 2010.04.27 15:46:26Starlark

  Sztroberi: Szakmailag állhatnak azonos szinten ilyenkor dönthet az ki az aki jobban be fog tudni illeszkedni a kollektívába. Főleg ha pályakezdőről van szó. Így könnyebb olyan kollégát is találni aki szívesebben segít neki beilleszkedni, felvenni a munkahely ritmusát mert a szakmán kívül más közös témájuk is akad.

  Lehetsz te a legjobb nyúltenyésztő /ebben a példában/ a jelöltek közt, ha nem ütöd meg szakmailag az elvárt mércét, de ha többen megütitek billentheti a mérleget feléd.

 • 2010.04.27 15:49:12korallka

  Nálunk pl nagymama viszi/hozza a gyereket.Reggel 6kor indulunk otthonról,így kb fél8ra bent lehet a melóban.És nem nem autózunk, nincs rá keret:(
  Du fél5kor kiesik a kezemből a ceruza, mert ha nem akkor nem 6ra érek haza,hanem majd egyszer csak. Na ezért nem nézik jó szemmel mindenhol a gyermekes anyukákat-mert ha beledöglik sem fog ottmaradni kis túlórára,mert nem ér haza.És ha beteg a kölök anyuka marad otthon,ezt meg a nem gyerekes kollégák rühellik...szóval hiába hangzanak szépen a fenti készségek,a valóságban nem ér semmit.

 • 2010.04.27 15:49:12Starlark

  Sztroberi: Ilyen esetben nem célszerű hazudni mert igen hamar le lehet bukni. :)
  Pl rákérdez a HR-es úgy mellesleg az interjú végén, hogy milyen fajtát tartasz, milyen takarmányt vitamint használsz és miért :)

 • 2010.04.27 15:50:22sztroberi

  starlark: értem, amit mondasz, és nem is ezt a részét "kifogásoltam" (bár ez nem a legjobb szó). azt gondolom, hogy nagyon ritkán áll fenn valóban annyira eldönthetetlen helyzet két jelölt között, hogy figyelembe kelljen venni a hobbijaikat (akkor meg meg lehet kérdezni). az, hogy pont ugyanolyan képzettségű két ember, még oké, h ugyanolyan tapasztalataik vannak, már nehezebb ügy, hogy ugyanazokon és ugyanannyi nyelven ugyanúgy beszélnek, szintén nem vlsz, kommunikatív-, asszertív- és hasonló készségek szintén kis eséllyel tök ugyanolyanok, van egy rakás minden, amit nézni lehet, és van értelme az adott állás szempontjából. a nyúl, akármennyire is imádom, nem ilyen.

 • 2010.04.27 15:51:50sztroberi

  starlak: bölcsész vagyok, hogy az űrkutatáson kívül a legtöbb hobbiról tudok néhány percig úgy csevegni, hogy májernak tűnjek :D :D (hú, ezt lehet, h bele is kéne írnom a CV-be :)).

 • 2010.04.27 15:54:08sztroberi

  és persze starlak helyett Starlark, mer bölcsész vagyok, olvasni és írni is tudok. :)

 • 2010.04.27 16:02:38Starlark

  Sztroberi: Szerintem nem mindig a képzettség és a halmozott tanfolyamok, nyelvvizsgák döntenek főleg ha a betöltendő állásnál nem nyújt semmi pluszt igazán, mert nincs is rá szükség az elvégzéséhez.

  No mind1, mindenki úgy írja a pályázatát ahogy szerinte a legjobb. :)
  Nekem bevált hogy beleírtam, és máshonnan is hallottam hasonlót, bár lehet csak urban legend :)

 • 2010.04.27 16:04:51DenisaM

  Hinta, a beérést sehogy, arról gondoskodik a BKV.
  Viszont állásinterjún a jelenlegi főnököm megkérdezte: Mit csináltam eddig? (5-6 állásom volt, egy se tartós)Válaszom: Kerestem önmagam. És aztán mi történt? Megtaláltam. Simán bejött.
  Bár ez humorérzék kérdése is.

 • 2010.04.27 16:06:09DenisaM

  Bella, javasolnám, hogy a lakhelyed szerinti munkaügyi kirendeltségen kapj fülön egy munkavállalási tanácsadót, és tárgyald ki vele az önéletrajzod szubjektív-objektív tények, jó alaposan. Hátha tud segíteni, mi a baj...

 • 2010.04.27 18:14:15bella cullen

  Írtam egy regényt, de elszállt, úgyhogy csak ennyit: köszi.

 • 2010.04.27 18:16:06bella cullen

  Zanzásítom:
  Interjún rákérdeztek a gyerekre, megmondtam. Nem tagadtam le, nem is hazudtam. Kérdik, oké, mi van, ha beteg lesz? Mondom, van nagyszülő, segítség és abszolút nem beteges. Erre, oké, aztán felvettek egy gyermektelent. :( Nem egyszer hallgattam végig. :S

 • 2010.04.27 18:43:44bohar

  Vakmacska: nagyon jóóó! :))ez az írásod is

 • 2010.04.27 18:47:59kerekbilincs

  2010.04.27 15:00:18whehehe
  Ez tiszta sor. Már én is gondolkodtam ezen, hogy így is lehet nézni, mert hogy velem már lehet tartósan számolni. A másik meg: szoktam rötyögni, hogy a női munkaerő olcsóbb, és lojálisabb. Nálunk a drága pénzen felvett egyedülálló pasik 1-2 év múlva dobbantanak - ugye ők könnyebben. És iszonyú költség új embert felvenni, mert fél év amíg betanul. Hát így összességében kva okos dolog gyerektelen pasast felvenni. :D

 • 2010.04.27 20:00:53DenisaM

  Ezért van az, hogy az értelmesebbje már inkább gyerekest vesz fel, mert ő már végig gondolja a dolgokat, és nem ad hoc ugrik, ha van lehetősége...

 • 2010.04.27 20:19:57littlered

  Augusztusban megyek én is vissza dolgozni, sajna nem páfrány-szerű létbe, és nem kicsit tartok tőle. Olyan állás, ahol igazi, komoly karriert lehetne csinálni, magas fizetéssel, külföldi utakkal, sok felelősséggel és sok munkával, de a két gyerek és a háztartás mellett elképzelésem sincs, mi sül ki ebből. Eddig kolléganőim panaszáradatát nyugodtan hátradőlve hallgattam végig, de most a frász kerülget, ha valamelyik "élménybeszámol".

 • 2010.04.27 20:25:48ViktoriaF

  Meni,
  Bocs, hogy beleszolok, ahol en vagyok, 95 feletti ehgyomori cukor magasnak szamit a terhessegi cukorbetegsegnel. Ha dietaval sem tudod lejjebb vinni, akkor elofordulhat, hogy injektalnod kell magad inzulinnal. Eves utani 2 oraval 120 alatt kellene lenni. A masik kerdes, hogy a merod be van-e kalibralva rendesen, meg hogy nincs-e lejarva a szavatossaga a tesztcsikoknak. Az ehgyomri cukrot sok minden meghatarozza, a legfontosabb, hogy ne legyel ehen tobb, mint 10 orat. Elalvas elott javasoltak, hogy egyek valamit (pl egy pohar sovany tej). Vagy amikor felkeltem hajnali negykor, mert nem jol aludtam, akkor ittam egy kis pohar tejet es utana visszafekudtem.

 • 2010.04.27 20:32:52ViktoriaF

  A cikkhez: ha a kormanyhoz palyazik valaki allasert az USA-ban es hosszabb ideig maradt otthon a gyerekekkel, akkor a legujabb trend szerint javasoljak, hogy ezt a korulmenyt megemlitsek az oneletrajzban. Pontosan azert, mert ez idopont alatt bizonyos problemak hatekony megoldasat megtanulta valaki es ezek nemelyike sokszor hasznalhato munka kornyezetben is. Masreszt meg meg kell magyarazni, hogy miert maradt ki x ev a munkaviszonybol.

 • 2010.04.27 20:54:36gillian

  Sztroberi, szerintem azért is számíthat a hobbi, mert nem egy szakmai és nyelvi képzettséggel, valamint tapasztalattal bíró robotot vesznek fel, hanem egy egyéniséggel rendelkező embert. Ahhoz meg pl. a hobbi is hozzátartozhat. Nálam biztosan számított a legutolsó munkámnál. Nem volt meg a tapasztalatom, de a képzettségem, nyelvvizsgám igen, és a személyiségem alapján elhitte a főnök, hogy meg fogom tudni csinálni a munkát. Ráadás volt, hogy az egyik hobbim ugyanaz volt, mint az övé. Egyszerűen adott egy esélyt, nem keresett tovább jelöltet, hanem azt mondta, hogyha 3 hónap alatt meggyőző vagyok, akkor oké, ha meg nem, akkor próbaidő után elbúcsúzunk, és keres mást. Egyébként meg éljenek a nyulak :)

 • 2010.04.27 22:08:04Meni

  OFF ViktoriaF, nagyon szepen koszi. A kalibralast ellenorzom majd, a teszcsikok vadi ujak, datum szerint rendben vannak. Kotelezo az utovacsi, csak azt nem ertem, hogy megis hogyan kene magam utana is ket oraval merni, mikor az utovacsi ideje kb. este 10...csak tan nem azt varjak el a terhes notol, hogy allitson be vekkert ejfelre? vagy igen? :( ON

 • 2010.04.27 23:39:35tildy:)

  Muszáj hazudni? Ezt a hülyeséget... És ha lebukik az ember? Márpedig a hazugságot a legkönnyebb lebuktatni, elég ha belekérdeznek itt ott mit cisnáltál, miben vettél részt, mire mondod azt, hogy a munkádban büszke vagy, mi votl a legnagyobb projekted, kihívásod, máris kibujik a szög a zsákból.
  Nem támogatoma hazudozást, nagyon észrevehető.
  MEg amúgyis, te felvennél egy olyan embert, aki már eleve hazugsággal akarna hozzád bekerülni? Megbíznál ilyenben?

  Naugye.

  Nos mostanában írtam pár önéletrajzot , amire figyelni kell:
  Lyukak váltások. Mit csináltál, mit dolgoztál, min vettél részt.
  Ha szülni voltál, de esetleg bedolgoztál valahova érdemes megemlíteni. Ha szülni voltál, és visszavettek, és későb bkeresel más helyet , akor ahogy itt is mondták ha 2002ben kezdtél, 2006ban szültél, 2 év otthon, és tavaly kiléptél, stb... akkor 2002-2009 xy kft....

  Rá kell menni, miben vagy jó, mihez értesz, miket csináltál, mire vagy büszke önmagaddal kapcsolatban. A lényeg: megfelelőnek találjanak a pozicióra. Valamit nem tudsz, igen oké, ezen a területen vannak hiányosságaid, de gyorsan tanulsz (és erre akár példákat is hozni)
  Az őszinteséget szokták értékelni...

 • 2010.04.28 02:04:32ViktoriaF

  Meni,
  Nekem negyszer kellett mernem, az ehgyomori cukor mellett reggeli, ebed es vacsora utan. Harom orankent ettem, mert be kellett iktatnom egy tizorait es uzsonnat, amiben az osszcukor tartalom kevesebb, mint 15 gram. Ezek utan nem mertem. Mielott lefekudtem ittam egy pohar sovany tejet vagy kefirt, hogy ne legyek ehen hosszabb ideig, mint 8 ora. Emellett meg talaltam egy tanulmanyt arra vonatkozoan, hogy esetleg emelt rosttartalom fogyasztasa segithet. Gyakorlatilag oldhato rostot kevertem es meg most is csinalom az ennivaloba, vagy italba.

 • 2010.04.28 02:12:47ViktoriaF

  Off: Ha mostanaban kaptad a vercukor merot, akkor valoszinuleg jol van kalibralva. Mellesleg van olyan mero, amit nem kell kalibralni, csak parhavonta kiprobalja az ember a kalibralo folyadekkal es ha nem felel meg az erteke, akkor kidobja. A masik dolog, ami esetleg segithet, ha az ember regularisan edz, habar most egy uj tanulmany szerint csak a terhessegi cukorbetegseg eseteben nem mukodik, mas cukorbetegsegnel javasolt. En jogaztam, itt jo volt beszelgetni hasonlo cipoben jaro emberekkel az ora elejen meg a vegen. A masik pedig, hogy tornaterembe jartam, de itt csak felsotest gyakorlatokat csinaltam trainer segitsegevel, akinek volt tapasztalata terhes nokkel. De barmilyen gyakorlatot csinalsz, elotte beszelj az orvosoddal, hogy javasolja-e. ON

 • 2010.04.28 09:23:34Ariaden

  Én HR-es vagyok, illetve most anyuci, otthon, de azt kell mondjam a kamuzós önéletrajz messziről kiszűrhető. Ha épp nem vettük észre, abban biztos lehet a munkavállaló, hogy előbb vagy utóbb, de munka közben is kiderül. Én az őszinte és pozitív álláspontok híve vagyok.

 • 2010.04.28 09:27:46kitike

  Nekem van hova visszamennem, ha a fidesz bele nem rondít. Nem szalag mellett, de szellemi munka, kevés pénzért, viszont -ha nem vállalok be extra munkát...-, a délutánjaim a gyerekeimé, viszont kávészünet az nincs, ebédszünet se, csak 6-8 óra tekerés, de keményen és nem páfrány meló, kell hozzá agy, szív, idegrendszer...
  amúgy én tényleg úgy érzem, hogy engem fejlesztett az anyaság! Sokkal komplexebben látom a dolgokat és az egómat is le tudom szorítani, már aludni se akarok :)

 • 2010.04.28 09:30:09tökcsősz

  Én is HRes vagyok, ás tényleg látszik a kozmetikázás az önéletrajzon. Azt szoktuk mondani, hogy addig hittünk a múlt megváltoztathatatlanságában, amíg nem kezdtük el gyakorolni a szakmát :)

 • 2010.04.28 09:58:38Laliath

  "ha van két jelölt, az egyik vmivel jobb, mint a másik, de a másiknak a hobbija bejön a döntéshozónak, ez überelheti könnyen a szakmai kérdéseket (ne áltassuk magunkat, ilyenek vagyunk, nyilván engem is befolyásolnának az ilyen extra infók), márpedig egy állásnál a szakmai szempontokat kéne _csak_ figyelembe venni."

  ezzel azért némileg vitába lehet szállni.
  Munkahelyem ugye egy 3-4 ezer fős, de még tágabb körben is családiasnak nevezhető bank. Azon belül egy összetartó 200 fős osztály 12 tagú kis kollektívája. Bizony előfordult, hogy felvettünk szakmailag überszuper embert, akit a próbaidő végén úgy küldtek el, hogy kis híján szállt, mint a győzelmi zászló. Soha egy hibát nem vétett, de egyszerűen képtelenség volt vele együtt dolgozni.
  Akit helyette kaptunk, tanítanunk kellett szakmailag, de nem bántuk, mert a csapatba remekül beilleszkedett, és ez hosszú távon rendkívül fontos, ha nem olyan munkáról van szó, ahol a delikvens egyedül ül egy kalitkában.

 • 2010.04.28 12:05:17kerekbilincs

  2010.04.28 09:23:34Ariaden
  Mégis miből? Tényleg érdekel. Kezdem azt hinni, hogy azért nem hívtak be sok helyre, mert nem hittél el, hogy ezt mind én csináltam/csinálom. Emlékszem, egyszer csináltak egy videós elemzést a suli alatt rólunk, hazudunk-e v. sem. Én nem hazudtam, és azt tippelték, hazudok. Ledöbbentem. Akkor kielemeztük, milyen testtartás sugallta ezt, és figyelek erre azóta is.

 • 2010.04.28 13:13:00mammosa

  Ez a téma engem is nagyon foglalkoztat. Nincs kedve valakinek elkezdeni egy naplót, aki esetleg mostanában tér vissza a munkába 2 vagy 3 gyerek után? Kíváncsi lennék visszaveszik-e 4 vagy 6 órába, visszakapja-e a régi munkáját, milyen napi gondokkal küzd, mit szólnak a gyerekek, hogyan oldja meg a nyári szünetet. Szerintem nagyon érdekes lenne és előbb-utóbb minden olvasót érintene.

 • 2010.04.28 13:49:18tildy:)

  2010.04.28 09:23:34Ariaden
  Vagy ha az oneletrajz veleelne nem is, de az interju alkalmaval ugyis kiderul....

  Onmagunkat eladni meg gyakorlast igenyel.

 • 2010.04.28 15:02:59cirko

  Mamosa: én az első két gyerekem után cca 4 évet dolgoztam, mikor megszületett a harmadik és most így újra itthon vagyok. Azt kell, hogy mondjam szerintem iszonyatos szervezést és tervezést igényel egy-egy hét túlélése, anélkül is, hogy valamelyik beteg lenne. Mondjuk én senkit nem akarok elkedvetleníteni, de sajnos nem nagyon szokás ma még 4-6 órában visszavenni a kedves anyukát. Nálunk egyébként, mikor még csak két gyerek volt, úgy ment, hogy hétfő/szerdán/pénteken én hosszúztam(értsd. cca 7-8-ra értem haza) a férjem kedd/csütörtök és igen volt babysitterünk, mert amikor nem hosszúztunk akkor sem értem haza cca 5-5.30-nál előbb és ugye bölcsi/ovi nem tart nyitva. És úgy gondoltuk, hogy a gyerekeknek is jó, ha minden héten van két olyan nap amikor korán hazaérhetnek és otthon játszhatnak. Betegségkor szintén babysitter és én voltam otthon felváltva, de úgy, hogy délelőtt én, du. babysitter, szóval igen szinte minden nap bementem...mondjuk nekem így is szólt az egyezségem a munkahelyemen

 • 2010.04.28 15:09:15cirko

  Nyári szünet, az szerintem a legnehezebb, pedig én két hétre mindig elküldtem az Anyukámékhoz őket a Balatonra, de mivel a másik Nagyi még dolgozik/zott a maradék cca 4 hetet felváltva a férjem és én vettük ki, de jó előre leegyeztettük a fönökeinkkel.Sajnos az tény, hogy amikor egy bölcsi, vagy egy ovi bezár nyáron 6 héter, nem igazán tudom, hogy ők mit gondolnak, hogy kinek van ennyi szabija, és az is tény, hogy egy ilyen kicsi gyereket nem tudsz még semmiféle táborba elküldeni. És tudom, hogy minden kerületben van egy ügyelets bölcs/ovi....na de az már szerintem is durva, hogy 3-4hétre benyomod szerencsétlen gyereket valami tök idegen helyre... A babysitter nálunk így nyáron is sokat kellett, hogy jöjjön. Gondolom akinél közel vana nagyi és nem dolgozik már, annak könnyebb, de szerintem két felnőtt mindenféle segítség nélkül, úgy, hogy mindenkinek 8 órás állása van, NEM tudja megoldani. Én már most rettegek, hogy mi lesz ha cca 2 év múlva már három gyerekkel kell ugyanezt összeraknunk és mükődtetni. Csak egy reményem van, hátha addigra már a legnagyobbért nem kell rohangálnunk.

 • 2010.04.28 18:36:27DenisaM

  Mammosa, én egy gyerek után mentem új munkahelyre, új szakmával, vissza a fővárosba. Izgi volt megtalálni. Két városban keresgéltem, több szakmában, de kb 500-1000 önéletrajzot küldtem el írásban, emailben vegyesen. Ebből jött be 5. Abból választottam a mostanit.
  Elég nehéz, de minden jónak tűnő helyre elküldtem, és a nagy számok törvénye taktikát választottam.
  Akinek speciális igényei vannak érdemes minél szélesebb körből meríteni, újság, internet, munkaügyi központ kétféle adatbázisa, stb.

 • 2010.04.28 19:01:22jazmine

  2010.04.28 13:13:00mammosa,

  én ősszel megyek vissza, elméletileg 4-6 órában (fél évig). A főnökömmel még nem beszéltem, csak egy rövid emailben egyeztettünk a kezdésem időpontjáról, mert a bölcsis jelentkezéshez kell a munkáltatói igazolás...
  Bébiszitter tuti lesz, mivel a férjem kb. 3 hónapja csak álmukban látja a gyerekeket este.
  Egyébként most kezde(né)k itthonról dolgozni, az is vicces kezdés, lehet, h tényleg írnom kellene erről, h 3 gyerekkel milyen buli mindez...

 • 2010.04.29 06:53:06Labrador

  21 hónapos a gyerkőc, most megyek vissza dolgozni. A régi helyemre nem tudok- ezt már akkor sejtettem, mikor eljöttem szülni- így állást kellett keresnem.
  Nem írtam egyetlen sort sem az önéletrajzomba a családi hátteremről. Beküldtem jó néhányat, semmi válasz, még egy meghallgatásra sem jutottam be. Később letöröltem az iwiw- ről a családi képeket is, mert a CV után, az a HR- esek második tájékozódási pontja. Az ezután beadott pályázatra rögtön jött a telefon, hogy bekerültem az első körbe. A személyes beszélgetésen elmondtam, hogy van egy kislányom, mégis egy nap múlva felhívtak, hogy mehetek a következő körre. Ezt követően pedig már csak azt egyeztettük, hogy mikor állok munkába. Halkan megjegyzem multihoz megyek dolgozni....

  Nekem egyetlen célom volt, bekerülni egy személyes beszélgetésre. Úgy éreztem, hogyha ott meggyőzöm őket, hogy én vagyok a megfelelő ember, akkor, az hogy kisgyerekem van már nem lesz akkora hátrány a többi jelentkezővel szemben.

 • 2010.04.29 09:43:11kerekbilincs

  2010.04.29 06:53:06Labrador
  Igen, sajna a törlés az iwiwről alap... :(

 • 2010.04.29 14:00:57Labrador

  Kerékbilincs-
  sajnos én először el is felejtettem, meg nem is feltételeztem, hogy az alapján ennyi minden eldőlhet....

  Érdekes, ahhoz képest, hogy ez a téma mennyi porontyos olvasót érint, nem született túl sok komment....Bezzeg az otthon, vagy kórházban szülésnél pár óra alatt több oldalnyit küldenek....

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta