Nem árt, ha sírni hagyod a csecsemőt

Hosszú távon semmiféle káros hatása nincs annak, ha a nehezen elalvó vagy éjszakánként gyakran felébredő csecsemő sírására nem ugrunk azonnal, derítették ki ausztrál kutatók. Ehelyett azt tanácsolják, hagyjunk neki időt arra, hogy saját maga találjon megoldást a megnyugvásra, és a megfelelő eszközök megtalálásával megtanuljon egyedül elaludni.

Ezt az időt pedig akár töltheti sírással is, a kutatók szerint semmi baja nem lesz tőle, olvasható a Gyermekéveken. A tapasztalatok szerint a módszer akár tartósan megoldhatja a csecsemőkori alvási problémákat. A kutatási eredmények újra felszították a tüzet a két csoport (sírni engedők és azonnal megnyugtatók) között.

Penelope Leach gyermeknevelési szakértő új könyvében például kifejezetten arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy a rendszeres sírni hagyás kihat a gyerek későbbi életére is. Szerinte a csecsemők végül nem azért alszanak el, mert megtalálják a megfelelő eszközt hozzá, hanem egyszerűen csak kimerültek a sok sírástól. Az pedig bizonyított tény, hogy veszélyes a csecsemő fejlődésére nézve, ha sírni hagyjuk, vélekedik a szakértő.

A másik oldalon álló gyermeknevelési szakértő, Gina Ford egyetért az ausztrál kutatás eredményeivel és azt állítja, húsz percet nyugodtan várhat a szülő, hogy a csecsemő külső segítség nélkül elcsendesedjen. A módszer hívei szerint ezzel jó eséllyel elérhető, hogy a kicsi babák is átaludják az éjszakát, az ellenzők viszont nem értik, hogy lehet akár egy percre is egyedül hagyni a kicsit a problémájával.

Penelope Leach nem azt gondolja, hogy egy babának egy percet sem szabad sírnia, akkor okoz gondot a sírni hagyás, ha a csecsemő rendszeresen nem kap visszajelzést és segítséget a problémáira. Gina Ford és még jó néhány szakértő szerint viszont egyáltalán nem baj, ha pár percet vár a szülő, mielőtt bemegy a síró gyermekéhez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra