SZÜLŐSÉG

Kapucniba csorog a gyereknyál a Bakonyban

2010. április 26., hétfő 13:55 |

Gyereket háton vinni jó. Azért szögezzük le, a háton vitt gyereket se hordják a szülei örökké a hátukon. A gyerek időnkénti háton hordásának legfőbb indoka, hogy a szülők a háton vitt gyerek születése után se tudnak a fenekükön nyugton ülni, mindazonáltal a gyerek nélkül nem tudnak vagy nem szeretnek elutazni, az erdőben meg, ahova az efféle népség jár, nem nagyon lehet babakocsit tolni.

A gyerek háton hordozásához kell egy, több gyerekéhez több háti hordozó, meg persze vállalkozó felnőtt. A háti hordozó nem olcsó, mielőtt beruházunk, próbáljuk meg kölcsönkérni, ajándékba kapni, megörökölni. Ha mégis vennénk, lehetőleg ne interneten, hanem hegymászó-szaküzletben, s próbáljuk bele a gyereket is.

Gyereket háton vinni jó, mert a háton vitt gyerekkel egész nap testi kontaktusban lehetsz. A hordozóból kilógó lábacskákat elkapod olykor és megmorzsolgatod. A gyerek a hátadon kiválóan elfoglalja magát: lépéseid ütemére dobol a fejeden, babrálja a sáladat, tépkedi a hajadat. Aztán egyszer csak a tarkódra hajtja a fejét, s édes álmában kicsorduló nyálával boldogan köpködi tele a kapucnidat.

Gyereket háton vinni jó, mert ha eljön az ideje, csak lekapod saját vagy a másik hátáról, és megszoptatod. Egy kis üveges bébiételt, amit bármelyik falusi kocsmában szívesen megmikróznak, némi segítséggel akár a háton vitt gyerekbe is bele lehet tolni. A háton vitt gyerek boldog és elégedett, egész nap rajtad lóghat, nagyokat alszik és jó étvágya lesz a friss levegőn.

A háton vitt gyerek a hordozóban ülve alszik, néha elég kitekert pózban. Forgalmasabb helyen mindig akad is egy-egy önjelölt ortopédus, aki tudni véli, és hangot is ad az aggályának, milyen borzalmas gerincbetegségek várnak a háton vitt gyerekre (Wish tanácsadójában akár visszamenőleg is feljelenthettek). De a háton vitt gyerek fittyet hány az efféle sötét jóslatokra.

Gyereket háton vinni jó, de a háton vitt gyerek nehéz. Mire a háton hordáshoz elég jól ül, legalább nettó 8-10 kiló, és akkor a göngyöleget, illetve az ellátmányt nem számítottam, mert az legalább ugyanennyi. Gyereket háton vinni ezért tűrhető erőnlétet igényel (és persze alakít ki). Háton vitt gyerekkel ne tervezzünk nagyon hosszú túrát, lehetőség szerint kerülendők továbbá a sziklaperemek, a vasláncos kapaszkodók, a síkos kövekkel borított patakmedrek és a bizonytalan rögzítésű függőhidak, mert a gyerek a hátunkon alapvetően megváltoztatja a súlypontunk helyét.

Ahogy nő a háton vitt gyerek, egyre többet bír ő, s egyre kevesebbet mi, ezért hagyjuk, hogy az erdei úton szaladjon, sétáljon, totyogjon, szedret szedjen, vagy ahol van, áfonyát, és ne sikítsunk, hogy nincs megmosva. Hamarosan sziklára akar mászni vagy patakba esik bele kis híján, s ilyenkor nekünk sokkal könnyebb őt újra a hátunkra venni. Az életveszély elhárításáért nem nagy ár az a kis cipekedés.

A háton hordott gyerekkel feltétlenül el kell menni például a Bakonyba. A háton hordott gyerekkel végig lehet sétálni a veszprémi várban, de múzeumlátogatást azért velük még nem terveznék. Az én háton hordott gyerekem egyszer feldúlta egy székesegyház nyugalmát, amikor visítva közölte, hogy „ki akarok menni a teplonyból”.

Veszprémben a Kittenberger Kálmán Állatpark nemcsak a háton hordott, hanem mindenféle gyereknek tetszene. Az elmúlt 20 évben háromszor vagy négyszer jártam ott, s ez alatt látványosan sokat fejlődött az állatok környezete. Nem lehet könnyű pedig, hiszen egy szűk völgybe épült. Legrégebbi emlékem egy szomorú tekintetű dingó volt egy ketrecben, s nem volt sokkal jobb dolga a fenekét a medencében áztató kamcsatkai medvének sem, bár ő nem tűnt elégedetlennek. Aztán a szűk ketrecek sorra eltünedeztek, helyükön tágas kifutók épültek, ami oda vezet, hogy aki mondjuk csak a tarajos sül kedvéért érkezett, csalódottan is távozhat, mert az végre el tud bújni a látogatók elől, ha kedve tartja.  Sajnos csak a netről értesültem egy újabb fejlesztésről, a márciusban megnyitott kölyök-dzsungelről, ami egy óriási fedett játszótér a terráriumban, ahol a gyerekek kipróbálhatják a lajhárutat, bebújhatnak odúkba, mindezeket az üvegfalak mögött lapuló óriáspiton közvetlen közelében.

A háton vitt gyerek általában imádja a csihuhut. A nagy vasútbezárási őrületben felmerült a Veszprém-Győr vasútvonal felszámolása is, szerencsére akadt épelméjű döntéshozó, aki másképp gondolta, s így a kis piros vonat ma is közlekedik Magyarország egyik legszebb fekvésű vasútvonalán.

Ottjártunkkor még hagyományos kék szerelvény járt, annak ablakából néztük a tovatűnő, ezer színben pompázó őszi tájat önfeledten, így elkerülte a figyelmünket, hogy a háton hordott gyerekek egyike, ki a padon térdelve próbált kinézni, tenyérnyi kilátási lehetőséget nyalogatott a mocskos üvegre.

Le lehet szállni a vonatról Porva-Csesznek vasútállomáson, ami a nevét onnan kapta, hogy Porvától épp olyan baromi messze van, mint Csesznektől. De ez csak jót tesz neki. Számos jobbnál jobb turistaút indul innen, s nemrégiben újra megnyitott a büfé és a turistaház. Térerő gyakorlatilag nincs, ezért mindazoknak, akik a háton hordott gyerek orvosával, a főnökükkel, vagy a mamájukkal folyamatos kapcsolatban szeretnek lenni, nem ajánlom ezt a programot.

Tovább is utazhatunk pl. Vinye megállóra. Alagutakon, viaduktokon át vezet a vonat útja. Vinyéről legjobb egyszerűen visszaindulni gyalog a Cuha-patak völgyében a vasút mellett Porva-Csesznek állomásra. Az út óriási sziklákkal szegélyezett szurdokvölgyben vezet, és itt meg is látjuk a völgyhidakat, ha jól emlékszem, tanösvény is van, meg egy erdei „tanterem” (néhány rönkből ácsolt pad), amely a Bakony földrajzát és élővilágát mutatja be.

A háton hordott gyerekem, aki négyéves volt ottjártunkkor és már jó nehéz, ezért viszonylag keveset ült a hordozóban, igen elcsigázódott a nap végére. Leszegett fejjel rugdosta az avart, és sötét tekintettel érdeklődött egyre: „Mikor érünk már a kocsmába?” , ezzel némely szembejövőket megnevettetve, másokat megbotránkoztatva.

A háton hordás és a gyaloglás határán sokat segített nekünk az a titokzatos „erdei mackó”, aki apró csokikat, nápolyit, ezt-azt helyezett el az út mentén a gyerekeknek, akik boldogan mentek újabb és újabb száz métereket a mackó ajándékaiért, melyeket többnyire hozzánk hasonló, de gyorsabban haladó természetjárók helyeztek el titokban, miközben együttesen tökélyre fejlesztettük a konspirációt. Gyorsan, hadarva elsuttogott félmondatainkból a vadidegenek is egy-kettőre megértették, miért is nyomunk a kezükbe mindenféle édességeket, s lelkesen vettek részt a játékban.

Mindennek persze már vége, a háton hordott gyerekek már lábon járnak, de remélem, újra eljövünk ide, ahogy eljutottunk a Bakonynak arra a részére is, ahová háton hordott gyerekkel helyesebb nem menni. De erről a következő részben mesélek.

Brumibaby

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.26 14:41:59Bazsarozsa

  Gratula! A Cuha-patak tényleg remek hely vonattal, gyerek már csak natúrban jött a lábán, szétfilmeztük magunkat közben.

 • 2010.04.26 14:52:04Macs

  Brumibaby, ez az erdei mackó mekkora ötlet, köszönöm!

 • 2010.04.26 14:52:38pomme-pomme

  "a kendő azért vacak, mert nem tudsz semmit, de semmit vinni mellette."

  A háti hordozó mellett lehet? Szerintem annak se sokkal kisebb a pántja, nem?

 • 2010.04.26 14:52:53Macs

  mirka,
  a kendő és a mei tai is sokkal jobb a gerincének,mint bármilyen túrahordozó.

 • 2010.04.26 14:53:42Macs

  Jók még a csatos hordozók: Manduca, Ergo, Beco.

 • 2010.04.26 14:58:26Brumibaby

  pomme-pomme
  kendőről nincs tapasztalatom (amikor az enyémek kicsik voltak, még nem volt divat), ehhez annyit lehetett vinni, amennyi a gyerek feneke alatti tárolóba befér: 2-3 pelenka, pulóver, bébiétel. De a francnak se volt kedve még más cuccot is cipelni, mert azért szerintem megvan a bruttó 15-20 kiló egy felöltöztetett gyerekkel.

  A képen látható hordozó Tatonka, ezt megelőzően egy csodánk volt, sportkocsivá alakítható Neonato, de már képet se találok róla, pedig annyira szuper volt, abban két éves korukig ültek.

 • 2010.04.26 15:04:18csimpilimpi

  pomme-pomme: a háti hordozóhoz van tároló rész is.

  Brumibaby: ha egyedül vagy, muszáj valahova elhelyezni a feltétlen szükséges dolgokat. márpedig akadnak ilyenek, mindenképpen.

 • 2010.04.26 15:04:42Sárianyu

  Nekem van Mei Tai-om is, meg háti hordozóm is. A Mei Tai városban, tömegközlekedni szuper, de abban nem túráznék a gyerekkel. A háti hordozó arra biztonságosabb, mert vázas, ha esel, a gyereket is védi. Sokszor úgy veszem észre, hogy a gyereknek is kényelmesebb a hordozó. Persze, amíg kicsi, addig a mei tai a legjobb, de ahogy nő, és biztonsággal tud ülni, és szempont, hogy apa is egy perc alatt a hátára tudja kapni, akkor már a hordozó lesz a nyerő. Az én férjem pl. a mei tai közelébe sem ment... :-)
  Amúgy mint ahogy minden ültetős dolog esetében, erre is mondják, hogy időnként azért ki kell venni a gyereket, nehogy lezsibbadjon. Egyébként mivel vázas, a földre helyezve megáll (persze, nem egy izgő-mozgó 2éves esetében, mert ő simán felborítja, de azért addig kibírja, amíg kiveszed-beteszed...

 • 2010.04.26 15:11:48madz

  Brumi, háton szinte újszülött kortól lehet hordozni, mert a kendő szorosan tartja a gerincét, nem kell ülnie. és a kendő max fél kiló :D
  de a meitai meg a csatos hordozók sem lehetnek többek.

 • 2010.04.26 15:14:19Allia

  Mi egy Deutert használunk, a saját 3 gyerekünk, a barátok, rokonok további 3 gyereke használta már rendszeresen beülésre, a szüleik hurcolásra. Méretes tároló van az ülés alatt, amibe úgy lehet bekötni a gyereket, hogy a gerincének nem lesz semmi baja, mert meg van támasztva. Eső/napvédő tető is van. Az egyetlen probléma, hogy 2-3 órányi hordozva alvás után a csemete lába zsibbad, amit ők még elég rosszul tűrnek, de az is megoldható. Mi max. a 2 évest rakjuk bele, de csak pihenő, alvó időre, egyébként robog a saját lábán le a Kékesről. :-)
  Ha meg nem háton viszi az ember a pöttömkét, akkor elöl kenguruban, és még fel is vehet hátizsákot, legalább egyensúlyban marad. :-))

  A motiváló szeletek lepakolása nagyszerű ötlet :-) de csak népszerű, sokak által látogatott helyen működik, nem?

 • 2010.04.26 15:21:25mercem

  Kedvencem a hátihordozós túrázás, de a legtutibb mikor egy apa háton, egy anya hason és egy gyaloglábon utazik - ja ez van most, ha hosszabb túrára indulunk, úgy 10 km felett. Azalatt a 3 éves a legalább felét egyedül is megteszi, a többi részletekben apa nyakban. És DeuterKidkomfort III. beépített víztárolóval (2 l-es olyan szívós vizestasakot ) lehet beletenni), alul meg mindenki vízálló széldzsekije és az aktuális pelenkaraktár elfér ( 3 gyerek + 2 felnőtt kabát). Felül a kistasakjában a túlélőfelszerelés, kiskanalak, bicska, gyufa vagy öngyújtó, kiskendőcskék, zsinegek, cukorkák, csokikák). A másik felnőtt hátizsákja a kajaraktár és vízraktár. Legutóbb Biatorbágy környékén tettünk egy nemtúl nagy a gps szerint 15 km-es túrát. Hátihordozó nélkül meg a Kisvonat nyomában nyomultunk 11,6 km-t, a 3 éves legalább a kétharmadát lábon tette meg.

  A Deuterekre rá is van írva, de szerintem is kell úgy 2-3 óránként némi pihenő és ekkor kivesszük a gyereket és megszalajtatjuk:)) De ez mindenféle hordozóeszközre igaz. Nálunk funkcionált már etetőszékként is faderékhoz támasztva:))

 • 2010.04.26 15:27:36Brumibaby

  Allia, én a mieinket kb. 6-7 hónapos korukig vittem kenguruban, utána nehezek voltak.

  Nyilván kiderül, hogy nem volt sose lkelkiismeretfurdalásom az ilyen hordozás miatt, de konkrétan megtörtént a Csorba-tónál, hogy honfitársaink, akik egy része külföldön abban a meggyőződésben üvöltözik magyarul, hogy senki se érti, megjegyzést tettek a hordozóban alvó gyerekre, miszerint : "Hogy kínozhatják így azt a gyereket, bele is nyomorodhat"

  A maci ajándékai... nem is tudom, valahogy mi is megoldottuk, az egyikünk előresietett valami ürüggyel párszáz métert, vagy ilyesmi... Arra emlékszem, mikor egy sportszeletet a Pilisben a Zsivány-szikláknál egy fiú valami olyan képtelen helyre tett, hogy én is alig tudtam értemenni, nemhogy a gyerek.

  Az egész ki is ment a fejemből, de épp a legutóbbi kiránduláson kérdi a nagy ló gyerekem, emlékszem-e, hogy régen a mackó mindig hagyott itt valamit nekik és mostanában meg nem?

  (Persze azt is mondta a télen, hogy nem hisz a Télapóban, de azért reméli, hoz valamit:))

 • 2010.04.26 15:40:36nyina&mika

  nekünk van babakocsink, erszényünk és hátivázas.
  babakocsi (bugaboo, imádom) esőben, hosszú sétára,
  erszény (babasling, imádom) rövid sétára, békávézásra,
  hátivázas (tatonka, egész jó) 2 óránál hosszabb erdei túrázásra.

  túráztunk már kendővel, de amellé tényleg nem lehet hátizsákot felvenni, míg a vázas táskájába nekünk befér a gyerek összes cucca, plusz az enyém (ez úgy megvan 16-17kiló, remekül edzésben tartja az embert). meg mászós helyeken nekem néha para volt. megcsináltam vele a rám-szakadékot oda-vissza, az nem egy veszélyes terep, de vázasban inkább biztonságban érzem a sziklák között.

  és tényleg basszus menni kell, menni, egyrészt mi is jól érezzük magunkat, másrészt amikor én gyerek voltam, minden hétvégén vagy kirándultunk hegyekben, vagy bicajoztunk völgyekben, legjobb emlékeim. pilis, bakony, balaton-felvidék, hajrá.

 • 2010.04.26 16:27:30zabpehely02

  Hehe, ez a gerincnyomorító szöveg ismerős, pedig hát ha a gyerkőc már magától ül, miért lenne egészségesebb az autósülés mint a háti hordó? Attól nem akad ki senki, ha gyerekkel tízórás autókázásra indulnak a jónépek, míg ha te a hátadon cipeled az emelkedőn vagy a veszélyesebb részeken, akkor "szerencsétlen gyerek". Bár már voltak olyan szembejövő túrázók, akik irigykedtek rá, szívesen helyet cseréltek volna vele :)
  Amig pici volt kenguruban vittük, de az szerintem abszolút nem biztonságos, egy bizonyos méret felett nem látsz a lábad elé, és ha előrehajoltunk mászás közben, eléggé kiborult a kölök. Többször próbáltunk áttérni a hátira, jártunk a boltban párszor, hogy próbáljuk, melyik kényelmes neki, de úgy tűnik ki kellett várni azt az időszakot, amikor már nem annyira újdonság a saját lábon járás, és pár órácskát elvan ülve is.
  Nekünk is Deuter Kidkomfort III van, drága, de szuperjó, de a használati útmutató szerint óránként ki kéne szedni a kölköt belőle.

 • 2010.04.26 17:13:12Koriander

  Brumi köszi!
  mi is pont a hátihordozón agyalunk,hogy melyiket...amikor vettétek gyerekkel próbáltátok, hogy melyik kényelmesebb, vagy hogyan érdemes ennek nekilódulni?

  Modjuk bab még csak 16 hetes...mi babakocsival mászkálunk enyhén lejtős terepen-->joggsterIII 16" kerékkel és "bébikáddal" simán bírja az erdei-kavicsos utakat csak ajánlani tudom! és még görkorizni is lehet vele.

 • 2010.04.26 18:42:13mercem

  A hátihordozónkban a gyerekünk alig 3 éves korában túlléptük a gyalog 1000 km-t és utazva 10000km-t, úgy, hogy nem igazán léptük át vele a határt, talán csak Fertőrákosnál. Azóta nem számoljuk, de lehet megvan azóta a 2. ezer km is.

 • 2010.04.26 18:42:54Brumibaby

  Koriander,
  a történet közel tíz éves. Az első hordozót, ami, mint mondtam, sportkocsi is volt, bababoltban vettük. Amikor azt kinőtték, a képen látható Kid Carriert használtuk, azt Szegeden az Oroszlán utcai hegymászóboltban vettük. A gyereket természetesen belepróbáltuk. Volt még egy, egy nagyon egyszerű darab Szlovákiából, az épp csak a csőváz meg egy ülés, abszolút fapados kivitel, azt nem is szerették, s mi sem. Ebben az volt a jó, hogy a hevederekkel sokat lehet állítani a méreten, így az elég kicsitől a jó nagyig használható (gyakorlatilag amíg csak elbírod a súlyát).

  De érdemes utánajárni, mert az azóta eltelt időbne biztos újabbak, jobbak is vannak, esetleg más vélemények, pl., ahogy említettem, kendőnek, mei tainak akkoriban hírét se hallottuk még.

  Ugyanígy akkor babakocsiból is sokkal kisebb volt a választék. A mi első túránk a naggyal a Tar-pataki vízesésekhez vezetett, feltoltuk a babakocsiban a Tarajkára a szerpentinen, de azt hittem, összetojom magam. Ott kikaptuk a kocsiból (azt a vécésnéni őrizte), be a kenguruba, úgy mentünk le a vízesésekhez, hát az már szinte lebegősnek számított.

 • 2010.04.26 18:43:27Brumibaby

  mercem :)

 • 2010.04.26 18:44:14mercem

  eltűnt a fele a hozzászólásomnak pedig részletesen leírtam a választásunk, többfélét többhelyen kipróbáltunk kettőben nem sírt, nyüszízett, egyik Vaude, a másik Deuter - ár nemnagy különbség - ezután az döntött nekem és a páromnak melyik a kényelmesebb - a Deuter nyert - árban is, de mindegy, nagyon nem bántuk meg.

 • 2010.04.26 18:48:38mercem

  HA szerencsétek van akkor pl. a Decathlonban több márkát is ki tudtok próbálni, sőt van saját márkásuk is, hasonlít messziről a deuterre, de nem próbáltam. Viszont a Tatonkát igen, nekem nem jött be, ezt a Mountexek forgalmazzák nagy választékban, de ők Vaudéznek és Salewáznak is mostanság. Sőt néhány babaolt már nem csak Chiccozik meg ilyenek, hanem Tatonkáznak is.

 • 2010.04.26 18:53:24mercem

  Ja és mamamiék szerint is jó a kialakítása a Deuter Kidkomfortoknak - egyszer beszélgettem velük a boltjukban- ja, hogy a tegnapi naphoz csatlakozzam én többszörösen szaranya vagyok, még mamamit is olvasok néha:))

 • 2010.04.26 19:02:03mercem

  nem merek egyszerre hosszút írni, mióta az előbb egy része az éterben landolt:)))

  csak utána szabad próbálkozni, ha már magától is hosszan, stabilan ül, tankönyvi fejlődés esetén is több mint 9 hónapos kor.

  hajban nálunk a fonott a nyerő, annak a végével saját arc cirókálása.

  Ha már Bakony, akkor Dudar - Cseszneki vár is nyerő, meg a Köris hegy Bakonybélből, vissza egy Szépalmapusztás kajálással.

  Nagy kedvenc a Börzsönyi kisvasutak összeérjenek mozgalmunk - mi hívjuk így. Ez vonattal ajánlott elkövetni. Mondjuk Szobig, utána busszal Kemence, séta a kisvonatig, ott a végén a Vilati Panzió, ott egy éjszaka, másnap séta Nagybörzsönyig, ott megint vonat, Szent Orbán Hotel 1-2 éjszaka, majd séta Királyrétig, ott megint kisvonat Kismarosig. - eddig ez volt, idén lehet a Márianosztás - Szobos megoldás lesz.

 • 2010.04.26 20:35:17tengelic

  csimpilimpi: hátamon a kendő gyermekestül, hasamon a hátizsák. mi így közlekedünk, bevált.

 • 2010.04.26 20:55:28Cobold

  Ergo hordozó: nem csővázas, de marhajó, sztem. Lányommal abban túráztunk, rácsatolható hátizsák, övtáska. (Nyilván nem kőkemény könyveket kell belerakni, plusz hátzsákos megoldás esetén kell segítség a felvételhez.)

 • 2010.04.26 23:08:11mercem

  egy gyerekkel még viszonylag könnyű kivitelezni a hasi hátizsák, de miért is lenne jobb és egészségesebb a te gerincednek, mint fordítva - mondjuk nálunk általában a hátizsák a nehezebb és nem a gyerek, ezért kérdezem. Viszem az alig 8 kg-os gyerekt elöl, hátül meg a tizenkilós hátizsákot vagy fordítsak?? ugye én viszem a 10 hósat meg a 38l-es zsákot, mert mi nem kirándulunk, hanem túrázunk és nem keveset. Az apja meg visz a hátihordozót a középsővel, a nagy meg lábon.

  Ismerem az Ergot, de ez a megoldás megint nem nagy - 20 km vagy afelett- túrák kelléke így ebben a formában.

  Ugyanakkor 5-7 km.es kis, könnyű túrákhoz el tudom képzelni, ugyanúgy mint a kendőt vagy mei tai-t, de nekem egyik gyerekem sem volr hajlandő háton kendőben vagy csatos hordozóban ellenni, próbáltuk és nem egyszer, feladtam. Ráadásul hiába menő most a háton hordozás, de fújj csővázas hátihordozó, egyre több hátrányát látom - próbáltataok már hátonhordozott mei taios vagy kendős vagy csatos hordozós gyerekkel bkv-zni vagy rövid távon közlekedési eszközt használni - láttam a múltkor, nem kérek belőle. MÍg a csővázas hordozós lekapom a vállamról és az ülésre teszem és fogom vagy leállítom , stb - tapasztalat. Apróságok és amíg nem látsz ilyeneket vagy nem tapasztalsz, addig könnyű az elmélet, ezért is próbáltam ki a háton a csatos hordozót.

 • 2010.04.26 23:42:35diogenesz klub

  Mercem, az pech, hogy a gyerekek nem szeretik a csatos hordozót és társait. Ebben a felállásban túrázva én biztosan inkább a középső gyereket választanám (kendővel vagy hasonlóval háton), és a hátizsák+10hónapos gyerek kombinációt akasztanám az apjukra, az sokkal nehezebb lehet.

 • 2010.04.26 23:49:54Ördög

  "próbáltataok már hátonhordozott mei taios vagy kendős vagy csatos hordozós gyerekkel bkv-zni vagy rövid távon közlekedési eszközt használni"

  Napi szinten közlekedek így 13 hónapossal, semmi problémám vele, a lehető legtökéletesebb megoldás.

 • 2010.04.26 23:51:49madz

  mi volt a gond a bkv-zással? én többek közt épp ezért hordoztam

 • 2010.04.27 00:01:18diogenesz klub

  No és hát csimpilimpi azt írta "ha egyedül vagy". Arra lehet megoldás a hasi-zsák. Ha két hát áll rendelkezésre, az azért más, akkor persze elfér az egyik háton a gyerek, a másikon a túrahátizsák :)

 • 2010.04.27 07:09:19littlered

  Pont most vasárnap mentünk el az állatkertbe :-) Nekem inkább már az a bajom vele, hogy túl nagyok lettek a kifutók, pl. kb. 3 gólya és 2 pelikán lakik 2 kacsával 60 m2-en. A szavanna kifutó meg tényleg csak az állatoknak jó, ha egy kilátót tennének mellé, sokat javulna a helyzet. Régen az volt a hangulatos benne, hogy felmászkáltál a hegyoldalba ketreceket keresni, de olyan magasságkülönbségek vannak, hogy babakocsival járhatatlan a fele a sok lépcső miatt, ezen nem tudnak javítani, adottság. A domboldalba vájt barlangok biztos drágák, pedig az is illene ide.

 • 2010.04.27 07:33:38Laliath

  "próbáltataok már hátonhordozott mei taios vagy kendős vagy csatos hordozós gyerekkel bkv-zni vagy rövid távon közlekedési eszközt használni"

  pont a bkv volt az egyik legnagyobb érv a kendő mellett. Semmi problémát nem okoz vele a közlekedés, a gyerekre is jobban oda tudok figyelni és még plusz segítségre sincs szükségem.
  Babakocsival szerintem már felkötöttem volna magam.
  Felénk csak egy alacsonypadlós járat van, de azt csak egy speciális célhely felé tudom használni. A többire való felszálláshoz extra mutatványokra kényszerülnék - és a kisnyugdíjas közönségtől (mert főleg az utazik velünk egyidőben) igazán nem kérhetem, hogy segítsenek felpakolni :)

 • 2010.04.27 07:44:36mercem

  Nos a hárommal csak akkor megyek egyedül, ha a középső is tud jönni olyan helyen vagyunk, arra a hason hordozás és hátizsák vált be nálunk. Felpróbáltam azt a hátizsákot a hasamra, amit nap mint nap a városban hordok és még tele sem volt, hát nem kényelmes nekem, mondjuk közel 30 l-es, mert ugye ilyenkor még reggel kell a kabát ( vízálló széldzseki, de ugye ez az enyémmel együtt 3, akkor is ha a nagy viszi a sajátját), és néha este is, meg bármikor eshet, délután nem, a 3 évesnek kell a váltóruha, mert mi van, ha mégis becsurran, a kicsinek pelus és neki sem árt egy váltásruha, meg egy-két könyv, játék, mert amíg mondjuk a nagy úszik, a kicsiket le kell kötni. JA és min. egy 7 dl üveg víz, meg a kicsinek a kis üvegébe, meg nekem sem árt inni, meg némi kölesgolyós dobozka, ha valamelyik éhest játszik, szóval ez csak a nagyon minimál felszerelésünk. Egy gyerkőc felszerelése még lehet belefér egy akár 10-15 l-es hátizsákba, meg vele akkor mész, amikor te úgy gondolod, de nekem a suli miatt bármilyen időben mennem kell. És nem kell sajnálni és van apuka és ő viszi reggel, de valakinek pénzt is kell keresnie.

  Ültél már le vele a bkv-n - ugye nem mindegy, hogy melyik székről állnek fel, ja hogy állsz, de azon a vonalon, ahol én járok ezt nem nagyon szoktam megkockáztatni, még gyerek nélkül is van néha repülőrajt és a gyerek akár elöl, akár hátul változtat a súlypontunkon.

 • 2010.04.27 07:45:18mercem

  Nekem könnyebb a kicsi plusz a hátizsák és nagyjából egy tömeg a kettő, mert ugye a hátihordozóban ott vannak a ruhák, meg a vizestartály és akkor már nem is annyira könnyebb - próbáltam, ja és néha cserélünk, mert ugye mindkét megoldás máshol terhel és nem azért mert fáj tőle a vállam, a hátam, hanem a combot, feneket is másként mozgatod, ha hirtelen felindulásból hosszútúrára megyünk, akkor egyik hordozásnál máshol lesz izomlázam, mint a másiknál nagy szintkülönbséges túránál.

 • 2010.04.27 07:55:14mercem

  Szóval a bkv-n én is hordozok, de én hason a 10 hónapost még, mert egyszerűbb ledobnom a hátamról a a hátizsákot és leülni és hely hiányában esetleg a 3 évest is még az ölembe venni és akkor nem borulunk fel. tapasztalataim alapján a 3 éves még nem képes magát hosszútávon megtartani és mi nem két megállókat megyünk, hanem kb 10-15-öt - attól függően hová megyünk. Nem látom azt, hogy az ilyen helyzeteket hogyan oldanám meg hátonhordozással, pedig már nemegyszer agyaltam rajta. A cél érdekében már jó minőségű mei tait is próbáltam fel hátra, ami nem jött be, de azért nem adtam fel teljesen, de így marad a jól bevált régi módszer.

  Egyébként is ez most a divat - a háton hordozás, mint az első gyerekem születésekor a kendő, a másodiknál a mei tai elöl, most meg minél kisebbet is háton, hát nem tudom, hogy mindig kényelmes-e nekik, vagy csak úgysem tudnak visszaszólni még és inkább elvannak, mondom ezt úgy, hogy láttam már olyat is aki élvezte, de én nagyon kicsit tuti nem raknék hátra ( láttam 2-3 hós babát háton). Ráadásul meggyőződésem, hogy nem minden mei tai annyira szuper, mint ami alapján meghatározták az előnyeit, láéttam már nagyon férc művet is, meg igazán szupert is, kb. 10-szeres az árkülönbség, de ugye ez nem az a poszt.

 • 2010.04.27 08:13:30Lapis Lazuli

  Mirka, ha erre jársz, vagy valaki akinek ötlete van: a mi Kicsink meg valamiért láthatóan fél és nyüszög a bicikli ülésben. Az apja nagyon szeretne vele bringázni. Hogyan lehetne megszerettetni vele szerinted/ szerintetek?

 • 2010.04.27 08:28:49mercem

  mekkora a kicsitek? mennyire tud hosszan stabilan ülni és mennyire szeret? előre vagy hátraszerelhető a biciklisülés? Lehet előreszerelhetőben jobban előrelátna. először csak tologattuk mi benne a gyerkőcöt és közben dumáltunk hozzá, majd kis távolságokra mentünk, majd egyre nagyobbakra.

 • 2010.04.27 08:41:07Brumibaby

  Lapis, nekünk általában az használt ilyenkor, ha pár hétre-hónapra jegeltük a témát.

 • 2010.04.27 08:48:22Lapis Lazuli

  mercem: 14 hónapos. Tök jól ül, azzal nincs gond. Hátra szerelhető ülés. Lehet, h ez a gond, de nem tudom, h ezt az ülést lehet-e előre tenni. Mondjuk vehetünk éppen másikat...Tologatjuk, tologatjuk. Nyüszög. Ha két percet teker vele az apja, addig okés, utána nyüszögés. Valszeg jegelni kell a témát. Mondjuk, h apát hogy lehet erről meggyőzni, aki nagyon szeretne már bringázni a lányával, az másik kérdés :D
  Brumi: nálatok jegelés után egyszer csak hirtelen "átkattant" (megérett) a gyerek, vagy fokozatok voltak?

 • 2010.04.27 08:53:05Brumibaby

  Ilyen is, olyan is. De leginkább "átkattant".
  (Ugyanez érvényes szobatisztaságra, biciklire, sízésre, úszásra. Amíg nem értek meg rá, a fejem tetejére állhattam, kérhettem, motiválhattam, dühönghettem, semmi. Amikor meg eljött az ideje, különösebb hókuszpókusz nélkül összejött a dolog. De van olyasmi is, amiről kiderül, hogy a gyerek nem szereti és kész. Pl. a fiam nem lovagol, a lányom nem játszik labdával.)

 • 2010.04.27 08:58:48Lapis Lazuli

  Akkor leszünk gondban, ha kiderül, h egyszerűen nem szereti és passz...na mindegy, egyelőre várunk (pontosabban rábírom a férjem a várásra :D)

 • 2010.04.27 08:59:43mercem

  Általában ami előre szerelhető az hátra nem és fordítva. Az előre szerelhetőek kisebb súlyhatárig, talán 15 kg-ig vannak, van ismerősünk, ahol a 3 éves még mindig elöl akar ülni, most kezdi élvezni hátul. Pedig a biciklisutánfutót élvezi. Vigyétek el bicajosboltba, esetleg bababoltba, ahol van előreszerelhető üléssel felszerelt bicikli, amit ki lehet próbálni, ennyit talán megér mielőtt esetleg abba is beruháztok - régebben volt a Decathlonban, de most nem láttam, pedig a hétvégén voltunk, csak hátraszerelhetőset.

  NA megyek mert kisméretűek ébrednek, ennyi volt egy időre a biciklivadászatom (magamnak keresek), meg dönthető biciklisülést nézegettem, csak közben ide is benéztem.

 • 2010.04.27 09:06:30Lapis Lazuli

  Köszi mercem, kipróbáljuk az előre szerelhetőt is.

 • 2010.04.27 10:20:14csimpilimpi

  Laliath - szerintem mercem nem a babakocsit és a kendőt hasonlította össze bkv-zás szempontjából, hanem a kendőt és a háti hordozót.

 • 2010.04.27 10:22:27csimpilimpi

  mercem, neked milyen idős a legkisebb? (és a legnyagyobb? a középsőt asszem írtad, hogy három éves.) hogy tervezel vele biciklizni? utánfutóval? vagy már ő is ültethető? vagy nélküle? én is nagyon szeretnék biciklit, de nekem még csak kéthónapos a legkisebb.

  és hogy kirándulgattok? magatokban? vagy barátokkal, ahol szintén vannak gyerekek? esetleg teljesítmény túráztok?

 • 2010.04.27 10:34:32Koriander

  Köszi a tippeket,
  deuter elsőre szimpatikusnak tűnik (hátizsákból is sok próbálgatás után azt vettük).
  9 hónapos korig maradunk a kendőben hordozásnál, lassan a háton megkötést is ki kéne próbálnom... (gyerkőc már 7 kilós).

 • 2010.04.27 14:19:18mercem

  7 év, 3 év és 10 hó a koruk és már lassan 2 hónapja üldögél, kb 1 hónap múlva már tervezek vele Kopaszi gátat bringával családilag, két felnőtt két bicikliüléses bringával, a nagyobb meg saját bringával. Az utánfutó gondolatával csakacérkodom még, pedig jó találmány, a fiúknak két éve mikor nyaraltunk béreltünk egy ilyet, bejött nekünk. 3 hónapost láttam biciklis utánfutóba, hordozóba bekötve, jól nézett ki, biztonságosnak tűnt és a gyerkőc is aludt is benne.

  Kirándulás magunkban sokszor olyan kis beszélgetős, és fotózgatós - apa nagy természetfotós, sokszor a nagyfiú is csatlakozik és az én gépemmel ő is alkot, egész jókat.
  Időnként apa gyerekes fotós barátaival, időnként több gyereket viszünk mint a sajátunk, nagynak barátja általában egyszerre egy, néha kettő.

  Még ritkábban egy-egy teljesítménytúrára is benevezünk.

  Neked mekkorák a gyerkőcök?

 • 2010.04.27 21:37:52csimpilimpi

  nekem 5 év 3 év és 2 hónap. a hárommal még csak egyszer kirándultunk, de csak 2, 8 km-t. szeretném bevezetni a rendszeres kirándulásokat.

 • 2010.04.28 09:46:44mercem

  Nálunk beosztottak a hétvégék, de nem mindig ugyanez a sorrend, de egy hónapban egy hétvége egyik nagyszülő, másik hétvége a másiké, egy a kirándulásé, egy az otthoni - persze vannak eltérések, de ezt úgy nagyjából igyekszünk követni. Bp-iek vagytok?? Mi leginkább bkv-val indulunk neki és ha a Budai hegyekbe megyünk, akkor van jópár letérési, rövidítési lehetőség, ha fáradtak lennének a gyerkőcök.

 • 2010.04.28 09:47:18mercem

  Nagy kedvenc lett a Normafához felmenni, ott egy lángos, rétes elfogyasztása és utána változatos útirányokban lejönni, jöttünk már le a Libegő alatt, de tettünk nagy kört is Makkosmária felé kitérve, ott jókat lehet pihenni, vagy labdázni a réten, utána vissza a Szépjuhásznéhoz, onnan lehet kisvonatozni vagy 22-es busszal vissza a Moszkva térre. A másik kedvenc a 65-ös busz Hüvösvölgyből, és arról leszállva át a Virágosnyereghez, onnan le hű ott nem emlékszem hányas busz jár, de ott sincs messze. Hűvölvölgyi nagyrét is klassz hely. Nekünk nagy kedvenc az is - pihenős napon is, hogy fogaskerekű, Széchenyi hegy, ott sok játszóterezés, majd az erdőn át le a 8-as vagy az 53-as buszhoz, esetleg séta az Auguszt cukrászdáig és utána akár 59-es villamossal is lehet továbbmenni. Ezek viszonylag rövid túrák, de mégis egy kis természetjárás.

 • 2010.04.28 10:03:02Laliath

  oh, igen, az a szuper rétes, amit a Normafánál kapni. Néha már csak azért érdemes volt kimenni. Főleg télen egy kis forralt borral. Mi onnan aztán mindig a kilátóhoz mentünk a János hegyre :)
  Na, ha mindenki meggyógyul, akkor egy napos hétvégére azt hiszem meg is van a program :)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta