SZÜLŐSÉG

Gyerekek tapicskolnak a kecskeméti szökőkútban

2010. április 23., péntek 13:29 |

„Hírös város az aafődön Kecskemét...”, írta Petőfi Sándor erről a csodálatos városról. Szeretettel köszöntelek benneteket városomban! Engedjétek meg, hogy körbevezesselek titeket és gyerekek számára is érdekes látnivalókat, programokat ajánljak figyelmetekbe.

Városháza
Városháza

Városnéző sétánkat kezdjük a város főterén, mely 2008-ban elnyerte a Kossuth Rádió által meghirdetett versenyben a legszebb főtér címét.

Az első, amivel a főtérre érkezve találkozunk, az a „0” kilométerkő. Ezen kövön – mint neve is mutatja – azt láthatjuk, hogy egyes hazai és külföldi városok (Kecskemét testvérvárosai) milyen távolságra vannak innen. Azonban a kőnek nem ez a legfontosabb jellemzője, de ezt a gyerekek nagyon is jól tudják, hanem remek szórakozást nyújt kisebbnek és nagyobbnak egyaránt. Az évtizedek során gyerek fenekek által fényesre vikszolt márvány, melyen órákig csúszkálnak a kölykök, hosszan tartó ácsorgást és nagy összpontosítást követel a szülőktől, mivel olykor egyszerre 20-30 gyerek is bitorolja ezt a jó kis játékszert. Javaslom utoljára felkeresni a „csúszdát”, ellenkező esetben lőttek a további programoknak!

Közvetlenül a „kő” szomszédságában újabb, városnézés folytatását hátráltató – nem elegendő váltóruha esetén azt meghiúsító – „nevezetesség”  található, mégpedig a „pancsoló/tapicskoló” szökőkút. Gyerekbarát – ellenben legkevésbé sem ruhabarát – lehetőség: egy kisebb területen a földből több helyen lövellnek ki a vízsugarak, melyek közt szaladgálni higgyétek el, az egyik legjobb móka.

A főtéren található a Városháza, melynek erkélyéről harangjáték tölti meg a város központját kellemes muzsikával. Hallható például a „Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját...” kezdetű dal is.

Cirfapalota
Cirfapalota

A főtéren és szűkebb környezetében fellelhető több vallási felekezet temploma is, de nem biztos, hogy a gyerekeket ennyi látnivaló mellett ez különösebben érdekelni fogja. A Cifrapalota megtekintése sem fogja túlságosan lázba hozni őket, maximum addig a felismerésig, hogy jéé, erről az épületről énekeljük, hogy „Cifrapalota, zöld az ablaka...”.

A város központjában néhány játszótér található, azonban ezek messze nem olyan számban és minőségben vannak jelen, ami elvárható lenne egy ekkora városban.

Szintén a főtér közelében bukkanhatunk rá a Katona József Megyei Könyvtárra, mely óriási gyűjteménnyel rendelkezik „Gyermekvilág” elnevezésű részlegében, ahol gyakran szerveznek babás-mamás-kisgyermekes programokat.

A központból a Széchenyi-város felé haladva találkozhatunk ugyan újabb lakótelepi játszóterekkel, azonban ezek aztán tényleg messze állnak az EU szabványtól. Ezen városrészben található a Planetárium, melyet megtalálni könnyű, mivel nagy segítséget jelentenek a Városházától a Planetáriumig Naprendszerünk bolygóinak méret- és távolságarányosan elhelyezett kicsinyített másai. A lelkes dolgozók mindig gondoskodnak érdekes előadásokról, játszóházakról, melyek megismertetik velünk a csillagászat titkait. Innen nem messze található egy mesterségesen kialakított tórendszer egy kisebb dombbal a közepén, mely dombról tiszta időben szintén a csillagászok segítségével éjszakai megfigyeléseken lehet részt venni.

Az említett tavaknál lehetőség nyílik egy kis horgászásra, vagy csak egy kellemes sétára. A Vízmű-dombról nagyszerű kilátás nyílik a városra.

A tavak szomszédságában egy nagyobb zöldfelületet fedezhetünk fel, mely a Kecskeméti Arborétum nevet viseli. Itt található egy nagyon klassz, gyerek- és szülőbarát játszótér – nem utolsó sorban ivókúttal és mosdóval együtt –, ahol aztán egyáltalán nem kell tartanunk attól, hogy gyermekünk az autó elé szalad. Az arborétum melletti nagy rét ad otthont minden évben a Húsvét Hétfőn megrendezésre kerülő papírsárkány-építő és röptető fesztiválnak. A fesztivált és a kézműves programokat a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely munkatársai szervezik. A múzeum egész évben látogatható, valamint szinte minden hétvégén kézműves programokkal várják a gyerekeket.

Aki még ezek után további kézműves foglalkozásra vágyik, az látogasson el a Népi Iparművészeti Múzeumba, mely szintén a városközpont közelében található.

Városunkban működő Ciróka Bábszínház színészei szintén felejthetetlen élményeket garantálnak akár a 0-3 éves korosztálynak, vagy az ennél idősebb gyerekeknek „komolyabb” bábszínházi darabokkal.

0. kilométerkő
0. kilométerkő

Mi öregek biztosan, de remélhetőleg gyermekeink is ismerik azon rajzfilmek sokaságát, melyek itt, a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készültek. Kecskeméten született többek közt a méltán híres és közkedvelt Magyar népmesék sorozat. A rajzfilmstúdióban bejelentkezés után szívesen fogadják a látogatókat.

Ha Kecskemét, akkor Kiskunsági Nemzeti Park. Az igazgatóság épületében különböző előadásokon vehetünk részt, valamint változatos túra ajánlatokat kínálnak a közönség számára a közeli tanösvényeken.

Vadasparkunk is van, igaz a legkisebb az országban, de nagyon takaros. Sokszínű programokat kínálnak kicsiknek és nagyoknak egész évben, emellett persze végiglátogathatjuk a park lakóit.

Ebben a bekezdésben a nagy sétában kitikkadt szülőknek szeretnék programot ajánlani: Kecskeméten található a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra, ahol kóstolóval egybekötött látogatáson vehetnek részt a kíváncsi nagyobbak.

A továbbiakban kecskeméti programokat kínálok nektek a 2010-es évre:

 • III. Kecskeméti Bor és Pálinkaünnep: 2010. június 14-20., helyszín: Kecskemét, főtér
 • Kodály Művészeti Fesztivál: 2010. június 21-július 4., helyszín: kulturális intézmények
 • Sörfesztivál:  2010. június 22-27., helyszín: Kecskemét, főtér
 • XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó: 2010. július 4-11., helyszín: Kecskemét, főtér
 • Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató:2010. augusztus 7-8., helyszín: Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis
 • Hírös Hét Fesztivál:2010. augusztus 16-22., helyszín: Kecskemét, főtér
 • Sörfesztivál:2010. augusztus 24-29., helyszín: Kecskemét, főtér
 • Téli Fesztivál:2010. november 26- december 31., helyszín: Kecskemét, főtér

A fesztiválok, programok ideje alatt a főtéren kézműves kirakodó vásár is található. A bővebb programokról és úgy általában Kecskemétről sok mindent megtudhattok a www.kecskemet.hu weboldalról.

Nincs folyónk és természetes tavunk, nem vagyunk egy fürdőváros, de természetesen városunkban található strand és sportuszoda egyaránt, valamint néhány tíz kilométert autózva a Tiszához vagy a Dunához érkezhetünk, amennyiben strandolásra vágyunk, de erről és egyéb Kecskemét környékén – Bács Kiskun megyében – elérhető helyekről és programokról egy következő szösszenetben írok nektek.

Szeretettel várlak benneteket városunkban, a Hírös városban!

nanemárrr

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.23 18:53:31kóborc

  Köszi Csimota!
  A Granadáról nem tud valaki valamit? És a környező mindenféle tanyákról? (Somodi tanya, Varga tanya stb.stb. - erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy az internet sokat elbír, fotózni is lehet valamit olyan szögből, hogy ne látsszon pl. a szomszédos benzinkút - már jártunk így!)

 • 2010.04.23 19:14:16Miramama

  Én is kecskeméti vagyok:)(vagyis pontosan helvéciai) és nagyon jól esett ez a poszt, nagyon-nagyon jól:)Honvágyam lett ahogy megláttam a címet... A 0 kilométerkőnél hason csúszkáltunk lefelé anno az öcsémmel és egyszer úgy érkeztem le, hogy az orromra estem és eltörtem.De rendületlenül évekig csúszkáltunk rajta.

 • 2010.04.23 19:15:36Miramama

  2010.04.23 18:20:58Mokus0501

  Keblemre pajtás, én is odajártam:D Idegenforgalomra. Jaaaaaaajjj vissza akarok költözni..

 • 2010.04.23 19:16:33Mokus0501

  kóborc,
  A közelben lévő kerekegyházi Ádám Tanyát tiszta szívből tudom ajánlani, szuper hely lovakkal medencével, tisztasággal, jó kajával és szívesen látják a gyerekeket is!

  Ja, és az árai is korrektek.

 • 2010.04.23 19:18:04Miramama

  A főtéri Meki megszűnt,viszont van mellette egy kocsm..cukr..eszpressz..izé egy nemtom,de oda jártunk mojitot inni a barátnőmmel:D Ott ittam életemben először koktélt. Meg a nekem 8 teázó? ÓÓ..Az olyan egy tökjóhely:) Olyan jó lenne ha a lányom is ott élhetne...

 • 2010.04.23 19:19:39Miramama

  A vízműdombra jártunk futni, lefelé egész könnyen ment:D

 • 2010.04.23 19:19:53Mokus0501

  2010.04.23 19:15:36Miramama

  Én is idegenforgalmira jártam és koleszos voltam :)

  Vissza ugyan nem költöznék, mert imádok itt élni, ahol most, nem tudok jobbat elképzelni, de látogatóba, kirándulni egyet nagyon szívesen visszamegyek Kecskemétre. Kedvelem azt a várost.

 • 2010.04.23 19:26:04Mokus0501

  A vízműdombos tesiórákat mi is szerettük, de legtöbbször csak "Kórház-kör"-re lettünk kiküldve, ami abból állt, hogy elsétáltunk a sarokig, rágyújtottunk, majd vissza :)

 • 2010.04.23 19:29:43Miramama

  Téged is már Rácz Encike nyúzott?

 • 2010.04.23 19:36:29Miramama

  Ő volt a kedvencem, igazi tesitanárok gyöngye:D Viszont engem most a lányom nyúz, megyek és kezdek vele valamit.

  Dodóó a Sport hotelben voltam gyakornok és később dolgozgattam is ifjú titán koromban:D

 • 2010.04.23 19:42:14Mokus0501

  Bizony, Rácz Ernő volt :D

 • 2010.04.23 20:08:02csimota

  Kóborc!

  A Granadáról nem tudok semmit, a Tanyákon nem nagyon jártam, de a Gerébyt szeretik.
  A belvárosban meg a Három Gúnárt.

  Ha mentek, akkor az EL BANDIban lehet a legtutibb lepényeket és hamburgereket enni! (Petőfi S. utca sarka/Piacnál)
  Gyerekkel én biztos elmennék Aprók Táncára. Minden második hétvégén van a Szórakaténuszban! A honlapjukon fönn van.

  Csiperó=Európa JNGyt

 • 2010.04.23 20:56:08cozumel

  OOooo, hogy en mennyire ki nem alhattam Kecsot soha!
  Tipikusan az a varos, amirol fel lehet sorolni egy csomo erdekes dolgot, aztan mikor odamesz, akkor rajosz, hogy kb. 10 perces varosnezessel le is tudtad a dolgot. A tobbi meg tipikus, dogunalmas, del-aldfoldi poros kisvaros.

  A Katona viszont regen nagyon jo volt, most nem tudom, milyen garda jatszik es milyen a vezetes. A Villamfenynelt ott lattam eloszor, valamikor 86-ban, zsenialis volt.

 • 2010.04.23 20:58:31Cafelatte

  nanemárrr, de profi vagy! ilyen jó kis ismertető, és én csak most jutok netközelbe! Városunk nagy leánya vagy! Végigolvasom a kommenteket, bár gondolom már mindent megválaszoltatok. Hányan vagyunk itten kekkemétiek vajh?

 • 2010.04.23 21:01:38Panzej

  Még egyszer osztálykiránduláson jártam Kecskeméten. Asszem vissza kell mennem oda!! :-)

 • 2010.04.23 21:02:37Panzej

  Ja, és gratula a cikkhez, nagyon jó kis kedvcsináló!

 • 2010.04.23 21:04:35Cafelatte

  cozu: teljesen téves. Tele van kincsekkel ez a hely, tök érdekes részletek, nagyon hangulatos. Én itt élek születésem óta (kis megszakításokkal) és még ma is tud újat nyújtani.

 • 2010.04.23 21:07:49Cafelatte

  Miramama: a nekem 8 tavaly megszűnt, most egy isteni kávézó van a helyén, kerthelyiséggel, nyamnyam sütik, gépi fagyi (oldschool), limonádé sok citrommal-mentával. Nanemárr: ma ott ücsörögtünk a barátnőmmel, mikor befutott a szállítójuk, és mit vett elő a kocsiból? Na mit?:))

 • 2010.04.23 21:10:14nanemárrr

  2010.04.23 15:30:05kóborc
  Ugyan csimota már válaszolt, de az én kedvencem ez:[link]
  A munkásszálló elnevezés ne tévesszen meg! Igényesen kialakított, berendezett szobák, barátságos árak és közel a városközpont. Mi ide helyezzük el a családot, ha mindenki egyszerre lep le bennünket!

 • 2010.04.23 21:11:41cozumel

  Cafelatte

  homalyos szemu lokalpatriotaval nem vitazom :)))

 • 2010.04.23 21:12:22nanemárrr

  2010.04.23 15:55:19tonhalas rizs
  Ha esküvő, akkor Három Gúnár Rendezvényház[link]
  Nem fizetnek a reklámomért, de eszméletlen hely, korrekt szolgáltatásokkal. Ja és nem mellesleg mi is ott tartottuk a lagzinkat! :)

 • 2010.04.23 21:13:30nanemárrr

  2010.04.23 17:28:12katy27*
  igen! :)

 • 2010.04.23 21:16:28nanemárrr

  2010.04.23 18:53:31kóborc
  Granadát hírből ismerem csak, de jókat hallani róla.

  Tanyás fílingben verhetetlen a Tanyacsárda!
  [link]

 • 2010.04.23 21:17:58nanemárrr

  2010.04.23 19:18:04Miramama
  Nekem8 sincs már! :( Helyette van Angelő kávézó/cukrászda...egész jó hely! Igaz Cafelatte? :)

 • 2010.04.23 21:19:41nanemárrr

  Angelo természetesen!

 • 2010.04.23 21:22:48nanemárrr

  2010.04.23 20:56:08cozumel
  CSeke Péter a direktor, igen tehetséges gárdát toborzott össze! Nagyon jó darabok futnak ebben az évadban: Nem ér a nevem!, Indul a bakterház, Szentivánéji álom! Hihetetlen élményeket nyújtanak...a Szentivánéji álom az valami eszméletlen!

  Cozu, csak nem valami rosszul végződő pasi ügy kötött ide, hogy ennyire negatív vagy a témát illetően? :) Bocsi, nem akartam indiszkrét lenni!

 • 2010.04.23 21:23:57nanemárrr

  2010.04.23 21:07:49Cafelatte
  Csak nem??????????? Reméljük jövő csütörtökig kitart a szállítmány! :)

 • 2010.04.23 21:24:51nanemárrr

  2010.04.23 21:02:37Panzej
  Köszi! Ja, és köszi a Palkó naplót is! Már hiányoltam! :)

 • 2010.04.23 21:26:03Cafelatte

  nanemárrr: olvass kicsit fentebb :) (hol a pontosvessző MacBookon?)

  cozu: :))

 • 2010.04.23 21:26:42Cafelatte

  egész nap fáziskésésben vagyok:)

 • 2010.04.23 21:29:33cozumel

  Nanemarr

  nem, csak magam is kornyek beli vagyok, es uuuutalom az alfoldi kisvarosokat, egyik olyan, mint a masik, gyerekkoromban is huztam a szam, ha kirandultunk Kecsora vagy Szegedre, na mondom, ezzel ki vagyok segitve, akar itthon is maradhatnank :D

  (egyebkent egy kamaszkori szerelmem valoban ott el, tavalyelott osszefutottunk Kecson egy barati tarsasaggal, neztem is nagyot, hogy jeee, XY semmit nem valtozott, ugyanolyan jo pasi... lehet, hogy a varos levegoje teszi? :D:D)

 • 2010.04.23 21:39:04nanemárrr

  cozu, köszi! A másik kedvenc városom Szeged! :)
  IGen, valószínű, hogy a levegő teszi! :D

 • 2010.04.23 21:39:21Cafelatte

  cozu: akartam kérdezni, mikor jártál erre, mert mostanában sokkal szebb a főtér pl. mint pár éve volt, de akkor már biztos láttad. Én csak azt fájlalom, hogy nincs egy rendes kajázó se, leszámítva az olasz csóka által üzemeltetett helyet, még a felkapott helyeken is minden sültkrumpli-izű, ez olyan magyarországi étterem fícsör.

 • 2010.04.23 21:52:16cozumel

  Cafe

  ket es fel eve voltam otthon, akkor jartam K-n is, raadasul eppen valami borfesztival volt (aug. kozepe fele). Na a borok iiiiiisteniek voltak! :)
  Ja, es a fesztival miatt az egesz foter be volt teritve bodekkal, satrakkal, padokkal, szoval nem a hetkoznapi arcat mutatta, az tuti.

 • 2010.04.23 21:56:05Fuckup With Marmalade / Arlene

  Én is helyi, én is helyi! Közeli legalábbis. Én a Kadába jártam, nullkilométerkő alap volt suli után, a Barátok templomában adakoztunk az érettségi napján, kávéztunk a Meki mellett :) Kecskeméten sok olyan hely és érdekesség van, amit még a helyiek sem ismernek. Tudjátok, hol szakadt meg szíve Kecskemét legnagyobb fiának? Hogy melyik tetőn van cserepekből kirakva egy évszám, amit nem látsz, ha színtévesztő vagy? Hogy a Ferencesek temploma előtt lévő díszítő elemek valaha egy méterrel magasabban voltak, de az idők során kikopott alóla a homokos talaj, ezért van most a földdel egy szintben? És még ilyenek :)

 • 2010.04.25 14:39:00pockondi

  nanemárrr, ez jó volt! :) azt a játszót a ismeritek, ami a Dobó körútról jobbra (Kisfaludy-val ellentétesen) a panelek között van? a fiúk tegnap fedezték fel, és tetszett nekik, van babahinta is.

 • 2010.04.25 14:44:28nanemárrr

  Köszi! :)
  Igen, tudom melyikre gondolsz, ott egészen régóta normális játszótér van és talán most fel is újították...legalábbis ezt a fülest kaptam...szerintem a héten ki is próbáljuk.

 • 2010.04.25 20:32:51fatyol11

  Osszeszorult a szivem. 10 eve nem jartam otthon..Kecskemeten. Koszi a beszamolot!*****

 • 2010.04.25 21:16:45dodóó

  Pécsen a Honvéd kórháznál a volt hajó hintás játszóteret felújították,ha valakit érdekel!!

 • 2010.04.25 21:18:34Brumibaby

  És van hajóhinta is? Hű de rég láttam! (Hogy fejbe tudta az kólintani az arra tévedő gyereket!)

 • 2010.04.25 21:19:56Brumibaby

  AZ egyetemen jártam egy kecskeméti fiúval, ő vitt el oda, azt állította, hogy a nullkilométerkő beceneve "a város ...nippje". Ez igaz?

 • 2010.04.26 08:18:08nanemárrr

  2010.04.25 20:32:51fatyol11
  Köszi! :)

  Brumi, ezt még nem hallottam, de attól lehet!

 • 2010.04.26 09:00:18Bazsarozsa

  Hogy mi mennyit mentünk ezen a városon....át, gyerekkoromban. Nagyanyám felé, ez az egyharmada nagyjából az útnak, mikor kicsi voltam, nagybátyámék akik vittek mindig megálltak a Hattyú cukrászdánál (télleg, megvanmég?), aztán anyósomék fele is arra kell menni, ha az 5-ös fele vesszük az irányt, de legtöbbször az elkerülőn megyünk, no most nyáron kinézek valami szimpatikus programot, oszt megmutatjuk a kölköknek rendesen, sztem a szökőkút meg a vadaspark, esetleg az arborétum biztos menő lesz.Én a rajzfilmstúdiót szeretném de nagyon, kérdés képes leszek-e megszervezni magamnak. A nagynál a Magyar Népmesék abszolút top favorit, szóval asszem bepróbálkozom vele majd.
  (vakmacsek)

 • 2010.04.26 09:17:38nanemárrr

  Vakmacska, nem tudok Hattyú cukrászdáról...nem is emlékszem rá, pedig itt élek születésem óta (29 éve).
  A Rajzfilmstúdióról a neten nem sokat találtam, de a linkre kattintva a telefonszámot meglesheted és érdeklődhetsz, hogy mikor lehet őket lelepni.

 • 2010.04.26 09:21:16Bazsarozsa

  Pedig asszem ott volt azon a téren vagy mint ahol átmész a régi 5-tel, bal oldalra, ahogy jobbról elhaladsz a cifratetejű épület mellett. Legalábbis, hm, harminc éve még megvolt:))))

 • 2010.04.26 09:22:05Bazsarozsa

  A rajzfilmstúdióhoz meg nincs a cikkben link, látszik hogy szerettek volna, de végül nem került alá a cím.

 • 2010.04.26 09:23:45nanemárrr

  Hát most nincs, legalábbis én még nem találkoztam vele. :(

  Mindjárt nézem a linket!

 • 2010.04.26 09:29:16nanemárrr

  Tényleg nem írtam bele a linket a posztba...de a legjobb, hogy nem is találom az oldalt...olyan semmilyen volt a honlap, nem is igazán honlap, csak az elérhetőségek, de most azt sem találom. :( Szorgalmasan keresem!

 • 2010.04.26 09:31:59nanemárrr

  [link]

  Ezt találtam, de nem ez volt múltkor a szemem előtt, de itt vannak elérhetőségek, meg néhány infó!

 • 2010.09.09 19:05:27keke80

  nenemárrr!!!! Megyünk!!!! :DDD Okt. 6án megyünk Kecskemétre a Daimler-gyárba. Pasinak lesz valami mítingje/tréningje, mi meg díszkisérjük!!!!!!!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta