SZÜLŐSÉG

Pásztortűz és nyilvános akasztás Szent György-napon

2010. április 22., csütörtök 15:13 |

Ezen a héten a szubjektív programajánló a Szent György-naphoz kapcsolódik, a hétvégére úgyis jó időt mondanak, aki teheti, töltse a szabad levegőn!

Szent György-napi kihajtással kapcsolatos vidéki programok az alábbi helyeken lesznek a hétvégén az országban:

Szent György-napi kihajtási ünnep és biovásár a Hortobágyon.

24-én 15 órakor a Kilenclyukú hídon át érkezik a rackanyáj, hatökrös szekér, népies ötösfogat, öszvérfogat, pusztaötös, bivalyfogat, a híd lábánál legel a tornyidombi szürkemarhagulya. Előtte és utána is színes programok várják az érdeklődőket, a Kilenclyukúhíd melletti vásártér ad helyszínt a biotermékek negyedik országos kirakodóvásárának. Ezen a napon kedvezményes áron (300 Ft) látogatható a Pusztai Állatpark, A nemzeti parkban tenyésztett szürkemarhából, bivalyból, mangalicából, rackajuhból, gyöngyösből készült kizárólag biominősítésű ételspecialitásokkal várják a vendégeket a rendezvénysátorban.

Kedvcsinálónak és érdekességnek egy kis részlet az 1936-ban rendezett Hídi vásárról.

Ugyanezen a napon (04.24) kerül megrendezésre Nagyrábén a IV. Sárrét íze fesztivál

Itt lesz birkanyíró verseny, főzőverseny, fakanálharc baráti társaságok között.

Nagyvázsonyban is megrendezik a IV. Szent György-napi Marha (nagy)hajtást, 24-én szombaton, itt 11 órakor a mise után hajtják végig a csordát a falun és kísérik a legelőig. 14 órától estig a Kinizsi Vár mellett veszi kezdeté az egész napos mulatság, valamint a Magyarok Piaca. Egész nap látványos programok, a kicsiket és nagyokat állatsimogató, jószágbemutató és bojtárpróba várja. Este pásztortüzek gyúlnak és zenés mulatság kezdődik.

Ápr.24-25-én Bikalon a Reneszánsz Élménybirtokon lesz Szent György-fesztivál, itt magának Szent Györgynek a gonosz felett aratott győzelmének a tiszteletére. Szombaton a lovagkorból eredő mondákat dolgozzák fel előadások formájában, valamint kerestetik a hős vitéz, aki a kiválasztás végén megküzd a sárkánnyal! A győzelem örömére a nap lovagi vacsorával zárul. Másnap kerül sor az állatok kihajtására, bárányterelő versenyen keresik a legügyesebb pásztort, valamint védekeznek különféle hatásos módszerekkel a boszorkányok rontása ellen.

Túrkeve, ápr.24. Szent György-napi állatkihajtás ünnepe. 9 órától nyájterelés a város utcáin, ezután pásztortoborzó, néprajzi ismertető, bojtárolimpia, valamint nyilvános akasztás és még rengeteg jó program várja az érdeklődőket. 19 órától Berecz András műsora lesz látható, este pásztortűzgyújtás és szalonnasütés.

Ajánlom mindenki figyelmébe a Jósvafői Hucul Ménes e hétvégi programját ápr.23 és 25 között. Erdei Lopakodás címmel.

Budapesten az alábbi Szent György-naphoz kapcsolható programok várják az érdeklődőket:

Óbuda Fő terén 24-én az Óbudai Waldorf Iskola várja a XV. Szent György-napi sokadalom és vásárra az érdeklődőket 10-21 óra között.

Az Állatkertben ápr. 19-25 között tart a Föld Fesztivál. Egész héten kézműveskedés, a kicsiknek Dörmögő játszóház és rengeteg érdekes program, 25-én 10-től 14-ig színpadi programok.

A Néprajzi Múzeumban 24-én 10-től 13 óráig Komatálat készítenek  és a sárkányölő hős vértjét és fegyvereit öltik magukra az érdeklődők.

A Hagyományok Háza is a pásztorünnephez kapcsolta ápr.23-án 17 órától kezdődő programját, itt a tánc mellett csuhéállatokat készíthetnek a gyerekek.

Április hónapja Szent György hava, április 24. Sárkányölő Szent György ünnepe, aki évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, és később a cserkészek patrónusa. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Már a rómaiak is pásztorünnepet tartottak e napon, az állatokat ekkor hajtották ki először a legelőre. Gonoszelhárító, termékenységvarázsló célzattal a marhákat láncon, fejszén, ekevason, tojáson, a gazdasszony kötényén stb. hajtották át, a legelőre menet pedig nyírfa-, vagy csipkegallyal ütögették, hogy sok tejet adjanak. A jószág tűzön áthajtásának, füstölésének is elsősorban rontáselhárító célja volt. A kijáráshoz (a kapuba) tojást és láncot tettek, hogy olyan erős legyen a jószág lába, mint a lánc, a tojást a szegényeknek adták, hogy imádkozzanak a barmokért. Szent György napját a magyar néphit rontásra, varázslásra alkalmas időpontnak tartotta, mikor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak. Ilyenkor tüskés ágakat, nyírfaágakat tűztek a kerítésbe, ajtóra, hogy a gonoszt távol tartsák. Szent György napjára elsősorban a boszorkányok és más rontók felfokozott tevékenysége volt jellemző, amely elsősorban a tehénre, ill. a tejre irányul. Úgy tartották, a boszorkány képes elvenni a tehén tejét, ezért kifüstölték vagy kiforrázták a tejesköcsögöket, gyógyhatásúnak vélt füvekkel vagy ezek főzetével – kakukkfűvel, úrnapi sátorfűvel. Sok helyen e napon állítottak új köcsögfát.

Ezt a napot a néphit alkalmasnak tartotta a földbe rejtett kincsek keresésére, amelyekről  úgy hitték, hogy minden hetedik évben ezen a napon lángot vetnek. Hittek abban is, hogy a Szent György-nap előtt fogott gyíkkal megelőzhető a torokgyík, ha megkenegetik a torkukat vele. Ekkor vetették el a kukoricát, babot, uborkát. Úgy vélték, ha e napon megszólalnak a békák, az korai tavaszt és nyarat jósol. Máshol a Szent György-nap előtt megszólaló béka esőtlen nyarat jelzett, s ha a varjú nem látszott ki a búzából, jó termésre számítottak. A Szent György-nap előtti mennydörgés a bő termés előjele volt a magyar nyelvterületeken.

RR

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.22 15:16:46Bazsarozsa

  És a Szent György hegy, az milyen jó hely, jó borokkal:)))

 • 2010.04.22 15:39:07verity777

  Ápr. 22-25. : Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison! Lesznek gyerekprogramok is!

 • 2010.04.22 19:12:45BlackCat

  Köszi Rosa!
  Piszkosul elfeledkeztünk a kihajtásról...:S
  Hétvége ezennel átszervezve!:)

 • 2010.04.22 20:32:47R2D2 & C3PO

  Kicsit szomorú vagyok, mert ma van a Föld napja.

  Már 40 éve kongatják a harangokat a környezetvédők...
  [link]

 • 2010.04.22 21:11:42macskaszemű

  ez a kecske :)))))))

 • 2010.04.22 21:16:24csimpilimpi

  mi a fene az a nyilvános akasztás??

 • 2010.04.22 21:21:48Brumibaby

  Ezek elhúztak lefeküdni, a nappaliban meg olyan kupi van, mintha ott hajtották volna át az állatokat gonoszűzési célzattal

 • 2010.04.22 21:28:54csimpilimpi

  megnéztem a linket, ami a nyilvános akasztáshoz volt adva. hát mégiscsak az, amire gondoltam. (pedig reméltem, hogy valami más, csak hiányos ismeretem miatt nem bírom jól értelmezni.)

  "A szervezők és a Végrehajtó Testület közhírré téteti minden erős idegzetű polgárnak, hogy hosszú idő óta először nyilvános akasztás lesz a kevi Ligetben. Bár minden óvintézkedést megteszünk, mégsem zárható ki, hogy az elítélt egykori czimborái kísérletet tesznek annak kiszabadítására, így a kivégzésen mindenki csak saját felelősségére vehet részt!"

  én nemtom, hogy ez mennyire jó program. főleg azt nem, hogy mennyire jó gyerekprogram.

  kimondom. szerintem gáz. :-(

 • 2010.04.22 21:34:40Brumibaby

  Keviben van a legkirályabb sírfelirat a temetőben:

  Itt nyugszik a tyukász Ducza.
  Meg a felesége, Mariska.
  Innét többet föl nem kelnek soha.

 • 2010.04.22 21:36:41Brumibaby

  csimpi, jövőre máglyán égetés, aztán kerékbe törés, majd karóba húzás lesz a program.

 • 2010.04.22 21:44:14csimpilimpi

  oké. továbbra is azt mondom, hogy gáz. (főleg gyerekprogramnak.)

 • 2010.04.23 00:14:05tildy:)

  Ha már Szent György, illett volna szetngyörgyi eseményeket is megemlíteni:
  [link]

  [link]

 • 2010.04.23 10:31:59Silverveil

  Ezen a héten sem csalódtam, megint nagyon aranyosak az állatok :))

  A birka olyan igazi monday blue arcot vág :))

 • 2010.04.23 10:51:32pietra

  Ez de jó! Pont most kerestem a neten hasonló, állatos programot a hétvégére és ki is néztem a Hortobágyi Állatparkot! És külön köszönet a Hucul Ménesért.
  (Csak szerintem jobbak RR írásai, mint pl. MM postjai voltak?)

 • 2010.04.23 15:46:19kóborc

  Budapesthez még: a Kálvin téri Központi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtára most ünnepli 10. születésnapját, és ennek alkalmából 24-én 11-16 óráig jubileumi "Sárkányos mesenap" reneszánsz tánccal és lovagi tornával, kézműveskedéssel és bábozással...
  link:[link]

 • 2010.04.24 19:13:44farkasokkal tancolo

  Hát a szombat már eltelt, de adok egy antiprogramot: Zsámbékra ne menjen senki. Mi nagyon megszívtuk.

  Van ugyan ott egy múzeum, ami a régi rakétabázis helyén van, és itt a majdnem 6 éves unokám elég jól szórakozott (azon különösen, hogy volt benne egy hatalmas kutya, aminek a kennelére ki volt írva, hogy "Marosán elvtárs (Buci)", akit éjjelre kiengednek ), meg voltak tankok meg rakétakilövők stb, de utána...

  Ebédelni akartunk, egyetlen helyet találtunk, valami falodát. A kaja ahhoz képest, hogy házikoszt volt, szar volt. A túróscsuzsán nem volt túró, csak tejfel és pörcök, viszont hideg volt, a tárkonyos jércelevesben volt minden, de olyan semmiízű volt, a lányom által rendelt cigánypecsenye gumiból készült, egyedül az dobta fel, hoyg tényleg nem sajnálták róla a fokhagymát, az uborkasaláta ízetlen volt (hogy lehet ízetlen uborkasalátát csinálni???) , és ami a csúcs: mindössze 3600 ft-tal akartak átvágni minket, és azzal védekeztek, hogy a szomszéd asztal számláját kaptuk meg tévedésből. (Összesen 3 család ebédelt akkor...)

  A főtéren lévő török kút, amihez direkt elgyalogoltunk teli volt mocsokkal zúzalékkal, ázalékkal, pillepalackokkal és szeméttel!!! Összesen 20 nm ez a vízfelület, miféle polgármester van ott, aki ezt hagyja????

  Naszóval utoljára voltunk ott, és másoknak se ajánlom se gyerekkel, se anélkül.

 • 2010.04.24 21:45:35Maria Elena Carmelita Gutierez

  .

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta