SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Nem akar szopni a gyerek

2010. április 22., csütörtök 11:40 |

4. hónap

kb. 8 kg

Éhes, ordít. Cici elő, bekap, szív. Kiköp, tekereg, ordít. Cici szájba betuszkol, ráharap, szív. A tej megindul, ám ismét kiköp és tekereg. A tej spriccel szerteszét. Szájba betuszkolási kísérlet: sikertelen. Már a füle is tejben tocsog. De ő csak ordít. „Hát nem érted, hogy nem kell a melled?!”

Körülbelül így történik a szoptatás mostanában. Hol kitartó vagyok és cirka fél-egy óra kísérletezés, könyörgés és próbálkozás után hajlandó végre szopizni, de van, hogy nincs idő cicózni, menni kell a nagyokért, ilyenkor cumisüveg elő, tápszer, vígan kiszívja, 10 perc és indulhatunk is. A reggeli és esti szoptatáshoz szerencsére ragaszkodik. Még legalább 2 hónapig én is.

A hétvégén Balatonon voltunk egy családi rendezvényen, ahova egy adag tápszert vittem, és ugye nálam volt az állandó tejadó alkatrészem is. Délelőtt megitta a tápszert, a délutáni etetésre telítődtek a melleim, úgy is terveztem, hogy szoptatni fogok. Amíg a nagyok játszottak, elvonultam az autóba és mellre tettem a gyereket. Az első bekezdés zajlott le ismét, azzal a különbséggel, hogy nem volt más opció, a tápszer már elfogyott. Fél órán keresztül küzdöttem a megfelelő póz megtalálásával és az üvöltő gyerekhez való könyörgéssel. Végül az anyósülésre tettem és derékszögbe hajolva sikerült megszoptatni. Utána órákig sajgott a derekam, de legalább Manka elaludt végre jóllakottan.

A múltkor kölcsönkértem egy mérleget, hogy az aggódókat (köztük magamat is) megnyugtassam, hogy nem etetem túl a gyereket. Kiderült, hogy mennyiségre nem eszik sokat: 400-450 ml anyatejet és körülbelül ugyanennyi tápszert fogyaszt naponta, azaz a gyerekorvos által belőtt legfelső határ (1150 ml/nap) közelében sem vagyunk. Ennyit számítana a tápszeres pótlás? Lassan tényleg úgy néz ki a gyerek, mint egy Michelin-baba, én pedig már kezdem kellemetlenül érezni magam, vadidegenek reakcióin, ahogy meglátják: „Te jó ég, jó húsban van a kicsike!” Igen, mondhatni kövér.

Attól félek, hogyha az anyatej-tápszer aránya eltolódik az utóbbi felé, még több hurka és nagyobb toka fog képződni, ami belátható következményekkel jár. Kezdésnek mindjárt itt van a ruha-kérdés: a 3-6 hónapos korú babákra való bodyk és rugdalózók annyira feszülnek a kis pókhasán, hogy attól félek, a patentok egyszer csak megadják magukat. Lassan a 3-as pelenka sem ér át rajta, arról nem is beszélve, hogy mekkora szívás az öt emelet, ahova naponta fel kell cipelnem saját súlyom mellett az ő nyolc kilóját is.

Arra esély sincs már, hogy a tápszert elhagyhassuk: a három mellgyulladás után a bal mellem szinte alig termel tejet, a jobb szintén nem elég mennyiségileg. Az eddigi hipoallergén tápszerről (amely egyébként zöld székletet eredményezett), most áttértünk egy másik gyártó sima 1-es tápszerére. Remélem, ez segíteni fog, mert ha így haladunk, lesz egy vidám gombócunk, aki csak a hátán fekszik és keze-lába repkedésén kívül egyéb mozgásra képtelen lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.23 10:01:25kerekbilincs

  2010.04.23 09:39:51Sóskifli
  Hát, tényleg ne adj neki hajnalban enni, reggeli előtt. Vagy úgy megszívod, mint én. Mondanak olyasmit, hogy pl. vmi nagy fejlődési lépcső előtt egy-két héttel izgatottabbak. pl. felülés, felállás. Nem tudod visszaaltatni nyugalomban? Úgy hogy ne vedd ki a kiságyból? akkor még van esély, hogy ne legyen belőle szokás. Az tragédia, amikor vmi szokásról kell leszoktatni...

 • 2010.04.23 10:04:06littlered

  korallka, nem vagyunk egyformák. A lányomat sokáig szoptattam, a fiamat is szerettem volna. Nálam a szoptatás volt a második köldökzsinór, a szülés is elválás volt és a szopi vége is, nekem egyik se ment könnyen, szerencsés vagy, hogy neked igen.

 • 2010.04.23 10:04:10nanemárrr

  Sóskifli, nálunk is volt ilyen néhány napig, mármint hogy a szokáso ébredése előtt egy órával felébredt és nem is nagyon akart visszaaludni. Nem akartam megetetni, mert a szokásos időben is csak ímmel-ámmal eszik reggelente, így tudtam, hogy nem éhes. Nálunk az volt a megoldás, hogy este kitoltuk a fürdés/lefekvés idejét.

 • 2010.04.23 10:08:38Koriander

  Littlered "megpróbálnék adni neki frissen reszelt almából/répából/narancsból" ugye a narancsos dolgot te sem gondoltad komolyan??? az egyik legerősebben allergizáló gyümölcs...még felnőtteknél is.

  Tünde Mannka nagyon kis helyes, nyugis, kiegyensúlyozott baba, bizti minden kaját jól hasznosít, bármelyik fiús anyuka (többek között én is) elfogadnám mennyasszonykának :))!
  6 hónapig anyatej/vagy ha nem megy kizárólag tápszert gyerekorvostól kapott füzetecském szerint az allergiák miatt javasolják betartani, ill az anyatejet a "fészekvédelem"(nestschutz) miatt, amíg az oltások rendesen beindulnak, addíg te adod a kész védelmet, szóval kitartás, nem véletlen tehát az oltásnaptár is.
  Csak a statisztika kedvéért: ruhák mi már 68-ast hordunk 16. hetes és 6,9 kiló, pelenka is 3-as :).

 • 2010.04.23 10:13:12Sóskifli

  Nem adok neki enni, ha hajnalban felébred. Felveszem, sétálok vele, úgy alszik el, kiságyban nem. És reggel ha felébred, (általában akkor amikor egyébként szokott) nem eszik. Máskor sem sírt, hogy éhes, de evett. Most alig

 • 2010.04.23 10:37:38psyché

  Nekem volt cool-twisterem (folyadékhütöm). Magyon jo dolog: mindenkinek tudom javasolni, aki tapszerezik.

 • 2010.04.23 11:34:49Puszpanya

  2010.04.23 10:13:12Sóskifli
  Nálam is ez volt. Szóval a lányom nem cumizott kb 0-5 hónapos koráig, mert hányingere volt a cumitól. Az első hét ilyen nyüglődéses hajnal után megpróbáltam a cumit, és láss csodát, azonnal visszaaludt. (Fogzani kezdett valószínű és rágni akart valamit) Na ez után kb 5kor kelt, nyöszörgött a cumiért, anya ugrott, szájba tolt. Aztán persze kiesett a cumi, amire felébredt és nyekergett. No ezt gyorsan meguntam, és egy ideje fogom és átpakolom a mi ágyunkba, ott megnyugszik, és legalább 7ig elalszik. (de én minden hülyeséget megengedek neki, ezt ne kövesd)

 • 2010.04.23 11:44:54R2D2 & C3PO

  Még egy dolog.
  Ugye az az alapelv, hogy ne igyon a baba vizet, vagy teát. HA ANYATEJES.

  Ez a baba nem az. Nagyon furcsának találom, hogy nem kap inni csak anyatejet vagy tápot. A tápszeres babáknak - tudtommal - szomjoltó folyadékot is adnak.
  (Én is aggódnék a súlya miatt. Egy lánynak sokkal nehezebb megkűzdenie a kövérséggel... Én már hallottam 4 éves kiscsajszit arról beszélni, hogy kövér - szívfájdító.)

 • 2010.04.23 11:48:03kriszi

  Szerintem a hozzátáplálás-kérdésekben a lényeg a módja (l. nem cumisüveg). Az már részletkérdés, hogy mit kap kanálból/pohárból (annak idején én még cumisüvegből kaptam a főzeléket is, ott hüldezett a védőnő a Pikler Emmi-könyvön, amiben ezt nem javasolta). Vagyis a sztrájkolás szempontjából az számít, hogy van-e alternatív szopási lehetőség a kölök körül, vagy nincs. Ha nincs, akkor előbb-utóbb kénytelen a szopásigényét a mellen kielégíteni (állítólag, nekem gőzöm sincs, mindkét gyerekem extra kis szopásigénnyel született). Négy hós kor körül egyébként is gyakori a ciciről leforgás, nézelődés, húzkodás, "nem érek rá szopni" ügy. De a sztrájk (mellen üvöltő csecsemő) az más, annak valami egyéb oka van. A fiamnál spec. az volt, hogy mandulagyulladással küzdött átlag havonta egy-két hétig, és utált nyelni. De mivel ez nála komplett nyeléssztrájk volt, nem segített se a cumisüveg, se a táp, se a kanál (egyébként először két hónapos volt). Én meg azt mondtam, ha már úgyis szenvedni kell (becserkészni, rádumálni, ringatni közben, sétálni, félálomban etetni), akkor nem fokozom még fejéssel meg mellgyulával meg tápszerkészítéssel a nemzetközi helyzetet.
  De lehet az ok simán rossz élmény vagy cumizavarszerű izé (hogy rájön, cumisüvegből könnyebb), vagy akármi más.

 • 2010.04.23 11:49:36kriszi

  R2D2, szerintem meg azzal a legnehezebb megküzdeni, hogy a súlyáról kell szóljon az élete. Ha csecsemőkortól elkezdődik a súlyon aggódás, az baj, nagy baj.

 • 2010.04.23 11:55:48R2D2 & C3PO

  Ismerem a gyerek anyját, ő nem problémázott soha rajta - tényleg.
  Viszont a gyerek járt oviba, sportolni, stb. Látta a különbséget és már a kicsiknek is a sovány, karcsú test a menő...
  Az a legszomorúbb, hogy nem is volt kövér, csak nem volt nádszálkarcsú.

 • 2010.04.23 12:00:50Puszpanya

  2010.04.23 11:44:54R2D2 & C3PO
  Igen, kell kapjon a tápszeres baba vizet, mert a tápszer étel és tömény is. Nagyon szomjasak lehetnek mellette. A párom élelmiszer mérnök és elmagyarázta, h attól még, h folyik az nem folyadék és nem fedezi a folyadék igényt.

 • 2010.04.23 12:06:14kriszi

  R2D2, hát pont erről beszélek. Nem vagyunk egyformák. Ha ma lennék kis tömzsi, vastag bokás-lábas kislány (aki a fényképeimről néz vissza úgy, hogy közben anyám évekig írta, mit és mennyit ettem, és gyakorlatilag egész nap alig valamit, ma is megvan a kis kockás füzetben dokumentálva), valószínűleg én is azon panaszkodnék, hogy kövér vagyok. Pedig nem vagyok, és nem voltam, de a lábcsontjaimat és a medencémet csak szobrászati módszerekkel lehetne nádszálkarcsúvá varázsolni. Szóval igen, szerintem az baj, ha egy nem kövér kislány négyévesen azon panaszkodik, hogy kövér. És az sem jó, ha egy négy hónapos (!), makkegészséges baba túl nagy súlyán problémázunk. (Ebben annyiban vagyok érintett, hogy a fiam az első két hónapban hízott több mint három kilót, a doki csóválta a fejét, én meg mondtam, nem fogom éheztetni, pláne hogy tejem is van bőven. Aztán elkezdett mozogni, és egyévesen még mindig csak kilenc kiló volt. Most majdnem ötéves, apró termetű és csupa szálkás izom, ugyanis saját elhatározásból alapvetően húson, halon, zöldségen és gyümölcsön él.)

 • 2010.04.23 12:08:22Puszpanya

  2010.04.23 11:55:48R2D2 & C3PO
  Én sport tagozatos általánosba jártam. No a sport tagozat abban merült ki, h a nádszálka kislányok sportgimnasztikázhattak meg talajtornázhattak. Én meg korán értem, magas is voltam. Kb. úgy éreztem magam, mint elefánt a porcelán boltban a sok 30 kilós, 150 centis között. Azóta is testkép zavarral küzdök (már amikor van rá időm). Aztán ötödikben jöttek okos bácsik, akik javasoltak mindenkinek valamilyen sportot, és elvittek kosárlabdázni.No végre ott meg még majdnem kicsinek számítottam. :D De ez sem tudta feledtetni azt, h rémáloként éltem meg a torna órákat. Igaz, h a legtöbb gyakorlatot meg tudtam csinálni, de kb. olyan kecsesen, mint egy zsiráf.

 • 2010.04.23 12:12:48kriszi

  Foly. Szóval nem azért vadulok ezen a súlytémán, mert érintett lennék. A lányom meg spec. vasággyal együtt tizennyolc kiló, és simán elviszi a tömött iskolatáskát-tornazsákot, erős, mint egy ló. Szóval én a gyerek-túlysúly tekintetben most a partvonalról osztom az észt, elnézést :) Azt gondolom, hogy a testsúlyon való problémázás sajnos mániákussá kezd válni felénk (is), és egy gyerek élete nem erről kellene hogy szóljon. Soha, semmilyen körülmények között. A táplálkozási szokásaiért és a testalkatáért (genetika) a szülei felelnek, alakítsák úgy, hogy az egészséges legyen, de valóban szomorú, hogy egy ovis életében ez egyáltalán felmerülő probléma. Ha a szülők, óvónénik nemzedéke, valamint a bulvármédia, aminek rettentő nagy a közönsége, nem ezzel foglalkozna napi szinten, a gyerekeknek eszébe sem jutna, arra mérget veszek.

 • 2010.04.23 12:23:03cat a

  hú koriander a fiam hogy imádja a narancsot és semmi baja tőle tudom szaranya vagyok 7hós gyereket ilyennel etetni DDDDDDDDDD

 • 2010.04.23 12:24:17- anya -

  Nálunk azt mondta a védőnő erre (volt ilyen szitu, talán pont ennyi idős korában), hogy SZOPI SZTRÁJK. Több testkontakt, gyakoribb szopizás más pózban. Néhány nap alatt elmúlt, de talán még egyszer elő is jött. Gyerek hanyatt feküdt, én meg fölötte térdeltem, és így szoptattam, nagy nehezen így elfogadta.

 • 2010.04.23 13:00:14Koriander

  2010.04.23 12:23:03cat a
  én nem mínősítettem senkit, szerintem már volt itt egy párszor a poronytyon, hogy az allergiák, többek között neurodermatitis nem rögtön jelentkezik, hanem évekkel később, igen sok egyéb más faktor mellett, de ilyen jószándékból adott kajáktól, meg jószándékkal naponta valamilyen szupifürdetős pancsolástól. Attól még, hogy te nem akarsz ilyesmikről tudomást venni, még létező dolgok, ettől függetlenül tiszta szívből remélem, hogy a gyermeked megússza és soha nem lesz semmi baja.

 • 2010.04.23 13:01:48Koriander

  porontyot túlípszilonoztam

 • 2010.04.23 13:09:43R2D2 & C3PO

  Tényleg a partvonalról beszélsz. ;-)

  De inkább örülj ennek. :-)

 • 2010.04.23 13:34:27cat a

  én se szándékosan kezdtem el adni neki a narancsot csak a kezemben volt ahogy etettem a nagyobbal+ a kicsi az ölemben ült csak előrehajolt és elkezdte enni figyeltem hogy nincs-e tőle valami baja, így időnként kap egy kis narancsot

 • 2010.04.23 13:51:48Koriander

  cat a ezt nyílván nem lehet kivédeni, mert mindent szeretnének megízlelni, felfedezni, én a tápszer helyett frissen facsart narancslére reagáltam...

 • 2010.04.23 14:06:38cat a

  pedig most én is azt adtam a picinek hogy hűtse mert 2napja lázas, megnyugtassam magam elvittem dokihoz ő is csak lázcsillapítót javasolt

 • 2010.04.23 14:21:24Felicitasz

  Koriander, Cat és mások, a tegnapi linkem (ez:[link])
  egymondatos esszenciája az, hogy a szilárd ételek jelenleg ajánlott kései bevezetése növeli az allergiás érzékenység esélyét ételallergénekre is, belélegezhető allergénekre is, miközben fordított összefüggést csak akkor sikerült volna igazolni, ha a szülői asztmát vagy légúti allergiákat (az esetleges öröklődést) nem vették volna figyelembe.
  A finn vizsgálat célja eredetileg az volt, hogy valamiféle tudományos bizonyítékot szolgáltasson a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás allergiamegelőző hatásáról, és ehhez képest azt találták, hogy nem tudják ezt alátámasztani, továbbra sincs a WHO-ajánlás mögött valós tudományos kutatással megtámogatott érvelés, és amikor ők megpróbálták megérvelni, néhány dologban egyenesen az ajánlással ellentétes összefüggéseket találtak.

  Ez az egész sokkal bonyolultabb annál, hogy "a narancs allergén, tehát te se add a te gyerekednek".

 • 2010.04.23 14:29:32Felicitasz

  Kiegészítés: nem mondtam, hogy ne vegyük figyelembe a WHO-ajánlást és ne szoptassunk ameddig csak akarunk. Azt mondtam, hogy nem érdemes kategorikus tételeket csinálni az ajánlásokból, mert annak aztán az a vége, hogy olyan dolgokat kérünk számon egymástól, amik már a leírásuk pillanatában se voltak igaza úgy abban a formában. És itt egymás közt hagyján, de amikor gyerekorvos vagy védőnő lecsesz, közben meg tíz éve nem látott a témában új kutatási eredményt, az nagyon gáz.

 • 2010.04.23 15:08:43Lapis Lazuli

  Na megnyugodtam, a Doktor nénink pont erre a vizsgálatra hivatkozott, amikor azt mondta, teljesen más most a legújabb "todomány", mint 10 éve mikor a Nagy volt kicsi.
  Felicitasz: jól emlékszem, h ígértél erről postot a blogodon?

 • 2010.04.23 15:20:05Koriander

  Értem.
  Az helyzet, hogy mostanában nem a gyerekre, hanem a férjem fulladására ébredünk hajnali háromkor, ő tipikusan az a "gyerek", akit az anyja tápszeren nevelt fel (mert anyatej az egy elavult dolog) és a hozzátáplálását is ha nem is töltöttkáposztával, de tehénejes krumplipürével kezdte (narancsot :) igaz nem adott, de annak más oka volt, hiánycikk volt) kb. 24 éves kora óta van minen allergiás eredetű nyavalyája (ekcéma, szénanátha,bizonyos ételekre kiütések) nekem lekopogom nincs, én anyatejes voltam majdnem 3 éves koromig. Így valószínűleg érzékenyebben figyelem a témát, hogy melyik gyümölcs, étel lehet potenciálisan "gonosz", hiszen a nagynak sem főzhetek akármivel, a kicsi még anyatejezik és kizárólag azt fog 6 hónapos koráig, remélem beválik.

 • 2010.04.23 17:07:43vivace

  2010.04.23 15:20:05Koriander

  Jó, de tudod is, hogy a tápszer meg a tejes krumpli okozza az allergiát, vagy csak gondolod? Az azóta elfogyasztott adalékanyagok, műanyag palackos vizek, üdítők , netán a szeszek , rossz levegő stb. biztos nem lehet benne ludas? Törzsi népeknél évekig szoptatnak, mert az anyatej a legjobb, legolcsóbb, legkézenfekvőbb megoldás természeti körülmények között. Igen, nálunk is, csak nem idegösszeroppanás árán. Egyébként a rossz halálozási statisztikánk még így is elég jó a törzsekéhez képest. A stresszt és az élelmiszer szennyezést kellene minimalizálni, a mozgást növelni, és akár az eu.-s átlagot is megközelíthetnénk.

 • 2010.04.23 18:01:15Athe

  hát én csak kapkodom a fejem most a sok elmélet között hozzátáplálás ügyben (kábé úgy érzem magam, mint anno a h1n1 oltással kapcsolatban), és nemtom mit fogok tenni, és azt sem, hogy azt mikor. Attól tartok, nem is fogom megutdni soha.

  statisztika: enyimé anyatejes csak, ma 13 hetes, 6,2 kg, 62-es ruhát hord, és tud berregni :)

 • 2010.04.23 18:34:28Koriander

  Vivace,
  nem nem én gondolom így, hanem a férjem allergiadokija kérdezett rá, hogy anyatejes vagy tápszeres gyerek volt-e.
  Elmagyarázta, hogy az allergia az egy többfaktoros betegség, tehát a megjelenéséhez nemcsak a hajlamosító gén kell, hanem a betegséget előhívó környezeti faktor is, ami lehet légszennyezés, stressz, vagy éppen hozzátápláskor adott kaja (lista hosszú) és igazából az az alamuszisága, hogy nem tudhatod előre, hogy mi fogja előhívni. Tehát abban a családban, ahol közvetlen hozzátartozónak van valami nyígja, jobb odafigyelni, hogy mit adsz a gyereknek.

  Anyatej versus tápszer: ha nincs anyatej nincs kérdés, de ha van, akkor érdemes még csiholni, mert igaz a HA tápszerekben minden szükséges tápanyag megvan, KIVÉVE az ellenanyagokat és a leukocytákat (vagy fehérvérsejteket és hogy ezeknek mi a szerepe a gyulladásos folyamatok (allergia=légutak gyulladása) leküzdésében azt hiszem nem az én asztalom, nem is értek hozzá, hogy hogyan működik, de ők az a plusz amivel az anyaetej több mint a tápszer. Ezért javasolja a who, unicef és számomra még releváns német gyermekorvosok szövetsége a minimum 6 hónap anyatejet, ha van rá mód.
  hozzátáplálásról annyit olvastam, hogy azokban a családokban ahol előfordul allergia ott a 6.hónaptól, ahol nincs ott 5.-től is el lehet kezdeni.

 • 2010.04.23 19:10:38Felicitasz

  Koriander, jók az olvasmányaid :-) Lapis, igen, ígértem posztot, de ahogy ez lenni szokott, több hét kutatás kell az eddig már kész fejezet mellé, mire össze lehet foglalni egy 3-5 oldalnyi poszt terjedelmében úgy, hogy van is valami értelme.

  És igazából arra szeretném kihegyezni, hogy - Athe, pont úgy, mint a h1n1 ügyében - NINCS egy olyan megoldás, hogy na ez itt kérem a tutifrankó, és MINDENKI csinálja ezt, mert akkor mindenkinek jó lesz.

  Én Kanadában mentem át ezen az egészen (a gyerek ott született, ott volt kicsi), és a lehető legjobb kombinációban kaptam az ellátást, független bábapraxis, amelynek az egyik legjobb egyetemi oktatókórházzal volt összeköttetése, és az egyetemi családorvosi praxisban volt a gyerekorvosunk. A természetes-holisztikus szemléletnek meg a modern tudománynak olyan elegyét tudták szolgáltatni, hogy azóta se hiszem el a szerencsénket, iszonyatos mennyiségű információt leadtak mindenhez amit gondoltak, mondtak vagy csináltak, és mindig elmondták, hogy ez az ő véleményük/ajánlásuk, ezért meg ezért, de tudják, hogy másképp is lehet gondolni, azért meg azért. A kedves szülő döntsön, ők elmondták, hogy ők a kedves szülő helyében hogyan döntenének, de aztán támogattak abban, amit mi akartunk csinálni.

 • 2010.04.23 19:11:09Felicitasz

  Az egyik hozzátáplálási szabályuk az volt, hogy a gyereket figyeljük, ne a naptárat, és tök más vonatkozik egy szláv/sváb genetikai hátterű nem-allergiás egyén gyerekére, mint egy brit/skandináv genetikai hátterű asztmás egyén gyerekére. Mások az étkezési szokások, mások az allergiák, mások a növények - egy újabb megírandó slágertémám az, hogy biztos jó-e nekünk vakon átvenni az egyébként szuperjó kínai orvoslást és pl. szedni a gyógynövényeiket úgy, hogy igazából Európában az átlagembernek fogalma sincs, milyen növények ezek - ... naszóval, van egy WHO ajánlás, de már józan ésszel nézve is erősen kétséges, hogy az MINDENKINEK megfelelő lenne.

 • 2010.04.23 19:27:46Athe

  hát nekem egy biológus ismerősöm (kissé szélsőséges ember :) ) azt mondta, hogy az a baj az kutató orvosokkal, hogy amint kutatni kezdenek, elfelejtik a biológia alapjait, mely szerint az ember emésztése 7 hónapos kora környékén változik meg, jelezvén hogy kész az anyatejen kívül mást is befogadni (és innentől nem bontja le a tejcukrot (?) az ember szevezete - már akié- ), és még egy ilyen nagy változás van 1 éves kor környékén. Szóval szerinte a hozzátáplálásban ehhez kellene igaodni.
  Én persze nem értek ehhez, csak mesélem :)

 • 2010.04.23 19:33:53Athe

  -1 hát

 • 2010.04.23 19:41:45Lapis Lazuli

  Felicitasz: Az jó lesz! 17 éves korom óta vagyok pollen allergiás, lényegileg én is azt tanultam meg sok év alatt, amit Koriander ír. Nagyon nehéz eligazodni ezen a terepen, irtó gyorsan változik minden (23 év alatt megéltem pár hajtűkanyart az ügyben). Úgy tűnik, h kb. 10 év alatt kanonizálódik valami, na és addigra válik pont idejétmúlttá is...

 • 2010.04.23 19:56:55Puszpanya

  Én tápszeres és töltöttkáposztás gyerek voltam és semmire sem vagyok allergiás. A tejcukrot pedig nem tudom lebontani. :D

 • 2010.04.23 20:00:56Felicitasz

  16 évesen lettem pollenallergiás, és három hónapig szedtem egyre változó, egyre erősebb antibiotikumokat, illetve hiányoztam a gimiből, mire aztán október vége lett és hirtelen felgyógyultam, és akkor kapcsolt mindenki, hogy talán allergia volt az egész - tavasztól folytatódott, ezúttal antibiotikumok nélkül :-) 23 éves koromra kigyógyultam belőle (kop-kop-kop), ez is egy igen érdekes történet, és nagyon hálás vagyok annak a szemész(!)orvosnak, aki egy csomó ötletet adott, hogy mit csináljak, és az eseményeket utólag értékelve igaza volt.

 • 2010.04.23 20:07:52Felicitasz

  (Minden biológus szélsőséges? Én eddig hármat ismerek, 100%-os találati aránnyal, és ha Athe ismerőse egy negyedik, akkor újabb strigula. Aki ismer nem szélsőséges biológust, szóljon.)

  Athe, a fenti vizsgálat már meglevő adatok újraelemzése volt - de még tanulmányoznom kell, mert van azért egy-két dolog benne, ami gyanús - ezer-akárhány finn kisbabát utánkövettek éveken keresztül és időnként megkérdezték az anyukákat, hogy mivel etetik őket, illetve milyen táplálékokat vezetnek be most éppen. Utólag meg adatokat gyűjtöttek 5 éves kori allergiákról, és eszükbe jutott szerencsére, hogy megkérdezzék a szülőket is, nem asztmásak vagy szénanáthásak-e egész véletlenül.

 • 2010.04.23 20:26:40csutkababa

  Felicitas
  kösziköszi, most már tudom, hogy miért volt gyanús nekem mindig is ez a hathóigcsakanyutej mert különbenmegölöd szemlélet:)

 • 2010.04.23 20:49:10Lapis Lazuli

  Felicitasz: "... 23 éves koromra kigyógyultam belőle (kop-kop-kop), ez is egy igen érdekes történet..." Elmondod? Engem nagyon érdekelne! Végig küszködtem a terhességeimet, és a szoptatásokat...bár megszabadulhatnék tőle! Mondjuk én a Sote pulmonológiájára járok, ott nem biztatnak azzal, h elmúlhat.

 • 2010.04.23 20:49:15Zamat

  uhh, akkor most mi is van tulképpen, honnan fogom tudni, h mikor kell hozzátáplálnom? bocsi, de nem tudom végigolvasni az összes kommentet, milyen jeleket figyeljek a gyereken? köszi.

 • 2010.04.23 21:03:56annyaja

  Nálunk is volt cicisztájk mindkét gyereknél, kb ugyanennyi idősen. Nem tudom, vki írta-e már ezt: nekem az jött be, hogy félálomban szoptattam, úgy elfogadták. Mivel ugye 4 hósan még napközben is többször alszik a gyerek, mindig alvás elején szoptattam, meg ébredéskor is bepróbálkoztam, hátha. Meg éjjel nagyüzem volt, mondjuk mi együtt alszunk, szóval ez nem volt megterhelő, hogy éjjel sokszor felébredtek enni: gyakorlatilag önkiszolgáló rendszerben működött. Mivel éjjel jól bekajáltak mindig, nem adtam tápot. Tulajdonképpen felcserélték a nappalt az éjjelre, már legalábbis evés szempontból (szerencsére ébrenlétileg nem). Aztán elmúlt, és újra menő lett a cici :)

 • 2010.04.23 21:06:09Lapis Lazuli

  Zamat: hát onnan, hogy éhes lesz. Hamar. Hamarabb mint amit addig megszoktál. És hiába szoptatod (vagy adsz tápszert) nem húz ki vele annyi időt, mint mondjuk az előző héten. Természetesen ez nem újszülöttre vonatkozik, hanem csecsemőre, akinek már van ritmus a napjaiban

 • 2010.04.23 22:56:37csib

  Ha nem elég a tej, mi a jobb tápszer vagy alma-répa-satöbbi:!
  Mi 3 hónaposan oda jutottunk, hogy este nincs elég készlet a tejcsárdában, a nem túl éhenkórász gyerek meg üvölt, mert kétszer ennyi jut neki nap közben. Egyenlőre tápot kap, mert még pici és nem tudom 4 hónaposan kezdjem-e bevezetni a kaját, mert a szükséglet csak nőni fog, a kínálat pedig már most sem tudja követni a változást, így vagy pürésítek, vagy még több tápszert adok. És nem tudom, mi a jobb.

 • 2010.04.23 22:57:57csib

  2010.04.23 18:01:15Athe

  Na és a nyálhabosítás a szájunk szélén az vajon megy-e?! :))

 • 2010.04.23 23:18:40prozi

  csib, ha ez segít, leánygyermek 4 hónapos + 2 hetes, a kezdetektől kap éjszakára tápszerkiegészítést, nekem is mindig estére ürült ki a tejbüfé. nappal még csak szoptatok, ennek ellenére a múlt hét óta elkezdtem gyümölcsleveket (alma, sütőtök, őszibarack, répa lesz a sorrend) adni neki. Nem a szoptatás kiváltására, inkább az új ízek bevezetése miatt, úgyhogy minden alkalommal tejet is kap utána, eredeti csomagolásból. Ha meg betölti az ötöt, jöhetnek a pürék is, szintén a szoptatással és az esti tápszerrel együtt, egyelőre. nem tudom, ez mennyire WHO vagy LLL barát, őszintén szólva elég magasról le is sz.-om, nekem eddig úgy látszik, beválik.

 • 2010.04.23 23:20:57prozi

  csib, Athe, nyálhabosítás, berregés nálunk is megvan és ma óta négykézláb állva megy a seggriszálás is, le-fel, le-fel, megállás nélkül:)és kiköpött r2d2, egy-az egyben azokat a csiripelő hangokat adja:))

 • 2010.04.24 00:34:23Athe

  a nyálhabosítás nálunk is menő, valamint a legújabb tudomány az apjának kurjongatás :) senki mást nem részesít ebben a kegyben (rendesen visong, ha meglátja :) ) és a mai napon rájött, hogy ő bizony direkt, saját akaratból is tud fogni, és ha már egyszer tud fogni, akkor a szájába is tudja tuszkolni azokat a megfogott dolgokat, tehát ma körülötte minden a szájában végezte, a tigrisének az orra még mindig tocsog a nyáltól :)

  prozi: seggriszálás édes lehet! :)

 • 2010.04.25 17:55:04fityisz

  Tünde, józan paraszti ész! Vedd elő! Zsigerből tudod, hogy mi jó Mannának, és azt csináld. Egyébként pedig szerelmes vagyok Mannába, cukiiiiii!!! */és Palkóba is!/

 • 2010.05.01 16:37:54galoca_no1

  Emlekszem Tunde,mikor meg terhes voltal,es unneplos ruhat kerestel, s most teljesen veletlen egy kezmuves ismerosom blogjan talaltam egy linket,ami szerintem siman megeredemelne egy cikket a porontyon:[link]

  magyarok,es szuper jo ruhaik vannak, divatosak, es folyamatosan bovul a kolelkciojuk, sot meg webshopjuk is. En is szeretnek a kozeljovoben babat,ugyhogy nagyon orulok neki,hogy rajuk talaltam...

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta