SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: A kismama leég a futóversenyen

2010. április 21., szerda 08:15

27. hét

+8,5 kg

Ez egy nagyon izgalmas hét volt, amit a kórházban kezdtem lefogyva, otthon fejeztem be meghízva, a családdal megünnepeltük anyám 70. születésnapját, a kimondhatatlan nevű izlandi vulkán felbolygatta fél Európát (emiatt apám magyarországi villámlátogatása egy hetesre nyúlt és párom üzleti útja elmaradt, rengeteg családi programot eredményezve), egy futóversenyen vettünk részt, megnéztük a kisbabát 4 dimenziós babamoziban, és még a jó idő is megjött végre.

Kezdjük a gyomrommal, ami a legtöbb problémát okozta a múlt héten. A kórházi dietetikus tanácsára nagyon hamar vissza kellett állnom a rendszeres és normálisnak nevezhető táplálkozásra, hiszen egy teljes nap evés kimaradt, amit 2 nap kétszersült és üres pirítós kenyér rágcsálása követett. A magzatnak pedig tápanyagokra van szüksége és sok fehérjére.  Amint elkezdtem rendesen enni, az erőm is megduplázódott. A lefogyott kilók már a hétvégére visszatértek és egy barátjukat is magukkal hozták, tovább bizonyítva, hogy a nagyon gyors fogyások eredményei mindig tarthatatlanok, nem mintha fogyni állt volna szándékomban. Az enyhe gyomorégés esténként megmaradt, de hát ez a harmadik trimeszterrel jár, és gyümölcsízű Rennie rágcsálásával teljesen kordában tudom tartani.

Szombat estére már olyan jól voltam, hogy elhatároztuk hogy a vasárnap egy részét a közeli Városligetben töltjük, ahol párom a Vivicittá futóverseny 12 kilométeres távját készült lefutni. Ez egy régi családi hobbink: ő fut, számomra félelmetesen hosszú távokat, én meg a gyerekkel szurkolok, kiabálok és integetek a táv különböző pontjainál. Az izgalmas fordulat most az volt, hogy volt egy 800 méteres családi futás közvetlenül a fő versenyszám előtt, és rászántam magam, hogy ezt együtt tesszük meg hárman, természetesen a felnőttek sétálva. Az ártatlannak tűnő ötlet híre persze futótűzszerűen terjedt el családomban, és egymás után kezdtek el hívni a mobilomon, amint a hordóhasam fölé tűztem a rajtszámot. Akkor már hiába biztosítottam őket arról, hogy futásról szó sem lesz, mert még terhesség nélkül sem szoktam futni és a táv hossza egyébként is csak annyi, mintha oda-vissza sétálnék a Lánchídon, vagy egyszer át a Margit hídon a Jászai Mari térről Budára. A reakció így is úgy volt összegezhető, hogy „elment neked a maradék eszed is, édes lányom”. Visszanézve nyilvánvaló hiba volt a „futóverseny” szót használnom a család előtt terhesen, és a kórházi tartózkodásom után ilyen kevéssel, hiszen futni úgysem állt szándékomban.

A végén nagy nehezen sikerült mindenkit megnyugtatnom, de szerintem csak akkor nyugodtak meg igazán, amikor felhívtam őket pár órával később, hogy mindenki befejezte a távját, jól vagyunk és egy sokezer kalóriás vasárnapi ebéddel pótoltuk az elhasznált energiát. Remek móka volt az egész. A reflektorfényben a két és féléves gyerek állt, aki a táv első 600 méterét végigkocogta-viháncolta pöttöm lábain, hatalmas vigyorral az arcán, én meg dagadtam a büszkeségtől, mert a hasonló korú gyerekeket főleg babakocsiban tolták a szüleik. Az utolsó 200 métert hátrafele sétálva tettem meg a gyerek előtt 5 méterrel, folyamatos „gyere mamához!” kiabálással, miközben a kislány rendületlenül poroszkált, nem állt meg és nem kérte, hogy az apja vigye. A tempó a táv alatt számomra sosem volt gyorsabb erős gyaloglásnál, a végén meg sétánál, és alig 10 perc alatt már vége is volt az egésznek. És még csak nem is lettünk utolsók! Nagyon jól sikerült az első közös futóversenyünk, még az is lehet, hogy a szülés után folytatjuk, bár én senkinek semmit nem ígérhetek, azt pláne nem, hogy futni is fogok futóversenyeken. A szabadban töltött órák hatására az ennyi napfényt rég nem látott liliomfehér bőröm is alaposan kipirult, a homlokom, az orrom és a nyakam is enyhén leégett. De a sötét londoni esőfelhők alatt töltött elmúlt 6 hónap után ezt sem bántam.

Hétfőn megvolt a 4D ultrahang is, ami anyám 70. szülinapjára volt ajándék, ő kísért el. Ha azért mentem volna, hogy a magzat aranyos kis pofijában gyönyörködjek, és hasonlóságot keressek rokonokkal, akkor hatalmas csalódás lett volna az egész. Szerencsére a cél csak az volt, hogy anyám életében először élőben lásson egy ultrahangot, és a készülődő kis unokáját megnézhesse.

A gyerek farosan fekszik, feje a méhem tetejénél, a lábait magasra emelve. A vizsgálat alatt a térdei voltak az arcával egy magasságban bizonyos szögekből kísértetiesen úgy nézett ki, mintha a térdeit nyalogatná. Az arcából viszont emiatt 1-2 másodpercnyi villanásokat leszámítva semmi nem látszott, egész végig végtagok takarták. Azt sikerült látni, hogy az arca rendben van, de azt alig, hogy hogyan néz ki. A lányos részeit annál kevésbé szégyellte, minden kétséget kizárva egyértelmű volt, hogy kislány még anyám számára is, pedig ő először látott ultrahangot. A legnagyobb sokk a súlya volt, az minden elképzelésemet felülmúlta. A korához képest úgy 900-1000 gramm lenne várható, ehelyett ő már most 1200 gramm felett van. A méréseket többször is megismételte az ultrahangos, de mindig ugyanannyi jött ki. Ha azt számítjuk, hogy kihordom terminusig és az elkövetkezendő több mint 3 hónapban havonta majdnem 1 kilót fog felszedni akkor ez azt jelenti, hogy a nővérénél is nagyobb lesz, pedig ő csak grammokkal volt 4 kiló alatt.

Szerencsére a terhesség cukorbetegségnek, ami gyakori okozója a nagy babáknak még a gyanúja sem áll fenn: minden vércukor eredményem, beleértve a terheléses cukrot és a múlt heti kórházi tesztet, mintaszerű volt. Egyszerűen úgy néz ki, hogy párom és én szép nagy babákat hozunk össze genetikailag.

Témánál maradva egy másik dolog, ami csuda nagynak tűnik manapság, az a hasam.  Megígértem, hogy nem fogok panaszkodni, hogy bálnának érzem magam, de néha olyan érzésem van, hogy ha egy centit sem nőne már tovább, az is elég lenne bőven. Már az elsőszülöttemmel rájöttem, hogy így a hetedik hónapban érem el azt a méretet, amit még jóval a gyerekek előtt elképzeltem, mint mindenórás terhes has. És ami utána jön, az minden elképzelést felülmúl. A lábaimból már most csak a lábkörmeimet látom, amikor állok. De hát tudom, hogy a java még előttem van. A választás első fordulóján a szavazóbizottság egyik idősebb férfitagja rácsodálkozott a hasamra és azt mondta: „már nincs sok hátra, ugye?” El sem tudom most képzelni, hogy mi lesz ebből július végére és akkor mit fognak rá mondani!

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.22 21:39:36bajor gizella

  rita miből jöttél erre rá?

 • 2010.04.22 21:41:13Magenta

  Brumi, hát akkor "ezek" vagyok, igazából nem török össze tőle, talán mert tisztelnem kell ahhoz valakit, hogy számítson a véleménye, Wint meg már rég nem tisztelem. Ilyen vagyok, "ez" vagyok én. :)

  rita, van aki 3-4 napig hord egy bugyit vagy egy melltartót? Hogy jutott ez most eszedbe?

 • 2010.04.22 21:41:40Brumibaby

  Azt vettem csak a szívemre, hogy lelepleződtem.

  Évek óta próbálom magam kiadni itten középkkorú, kétgyerekes liberális anyának, de te átláttál a szitán, és felfedted igaz valómat: Brumibaby nagyobb fake, mint Heatherette, valójában ő egy 56 éves, irredenta, rasszista rokkantnyugdíjas pénzespostás

 • 2010.04.22 21:41:48Magenta

  És meddig hordja egy igazán koszos?

 • 2010.04.22 21:42:59bajor gizella

  én naponta mást veszek, de nem mosom ki, csak elhajítom a sarokba. majd ha újra olyan színűre van szükségem előkeresem. és még csak nem is viccelek:)

 • 2010.04.22 21:43:50lm

  "ezek" csapatban én is voltam. de azért gizi volt az őrsvezető.

 • 2010.04.22 21:44:20nyina&mika

  bugyit is, gizi?

 • 2010.04.22 21:45:08Magenta

  lm, OFF: voltatok Győrben? Milyen volt és merre jártatok?

 • 2010.04.22 21:45:44bajor gizella

  jah. te meg a liberális. pha. csak hogy kocsisnyelvezetemnél maradjak. elvált a szar a májától.

 • 2010.04.22 21:46:40lm

  Mag, sajnos húsvéthétfőn akartunk, amikor cudarul kivert az eső. Állatkertet terveztünk, tervezünk azóta is, talán májusban (Prágát lefújtuk, nagy megkönnyebbülésemre).

 • 2010.04.22 21:47:09farkasokkal tancolo

  2010.04.22 21:24:05Magenta

  Most nem azért, de éppen az előbb olvastam tőled egy "kultúrált" szót a másik posztban...

  Én a magam részéről leszarom a helyesírást, akkor kapom csak fel a fejem, ha valaki következetesen használja helytelenül a J meg az LY hangokat, meg következetesen használ egy T-t a múlt időnél, ilyesmi. Az ember nem a bölcsészkari egyetemnek írja amit ír egy ilyen posztba, hanem csak úgy, ahogy a klaviján kifér.

  És aki ilyesmikbe beleköt RENDSZERESEN az az én szememben hülyepicsa, aki csak felvágni akar.

 • 2010.04.22 21:47:51bajor gizella

  nyina igen hogyne. igyekszem mindkettőt egy sarokba dobni, hogy könnyen megtaláljam őket. tudod én azafajta lány vagyok akinek színben és csipkében egyeznie kell. alul felül.

 • 2010.04.22 21:48:51anyamadár

  Madz :)
  Kétkezi munkás bölcsész :)))

 • 2010.04.22 21:49:16Magenta

  FT, hol írtam el és mit, muti, muti! Hadd lássam, ha már kényszeresen belémkötsz. :)
  Nincs most kedvem keresgélni.

 • 2010.04.22 21:53:36bajor gizella

  gyerekek, mennem kell pizzázni.
  hoztam a bock pincészetből bort-csak hogy menőzzek- szóval azzal fogunk majd utána öblögetni.
  küldenék egy jó éjt mindenkinek aki szereti.

 • 2010.04.22 21:54:27nyina&mika

  jaa, tehát a szín meg a csipke fontos :D
  nekem egyetlen egy darab szettem van. a többi az külön bugyi meg külön melltartó.

 • 2010.04.22 21:55:27Auguszta Romanova_2

  [link]

  A nok koszos melltartoban jarnak.

  En felkoszos kategoria vagyok.
  de aztan az en tevekenysegi szintemmel megengedheto.
  ja bugyi mindennap tiszta,ha elfogy majd kimosom,szoval akkor kovetkeznek a gatyak butyi nelkul.

 • 2010.04.22 21:56:00lm

  nekem csak a szín fontos, a csipke nem, olyanom talán 2 ha van. félig lennék igazi?

 • 2010.04.22 21:58:42Magenta

  Én meg nem beszélek a fehérneműimről (:) ), de mérges vagyok, mert nem fogom megtudni, mit írtam rosszul.
  Bullshit!

 • 2010.04.22 21:59:39farkasokkal tancolo

  Magenta, kutsaszaros poszt, idézem:

  "2010.04.22 20:03:31Magenta

  Most látom, micsoda kultúrhelyen lakom,"... stb stb.

 • 2010.04.22 22:00:15lm

  A Rita linkje szerint is csak félig vagyok jó, tisztát veszek ugyan általában, de kézzel mosni nem vagyok hajlandó. Igaz nincs is olyan kényes darabom, ami ne bírná a gépi mosást. Utóbbi időben mindig sportmelltartóban járok, kényelmes, tart, nem kényes (tramplisodom, na).

 • 2010.04.22 22:00:21cantaloupe

  Anyamadár,
  te kezdted a billoggyűjtést, de jellemzően mással...hát nemcsak neked jó a memóriád. Hiába próbálsz most már vicces lenni, te idézted fel a múltat, hát neked is van. :)

  Nekem meg lila bugyim is és őrsvezető is voltam, ezek hány feketepontot érnek? :D

 • 2010.04.22 22:01:14lm

  magenta, nyugi, semmit :D

 • 2010.04.22 22:02:11Magenta

  A kultúrhely hosszú ú. :DDD
  Jól írtam. Szerintem.

  madz, baud?

 • 2010.04.22 22:02:12cantaloupe

  BG,
  ha szelektív a memóriád, visszamehetsz oda, nem olyan régi a poszt, másnak sem tetszett a kommented, de tudod mit, szájzár, mert Brumi nem haragszik. Akkor meg nem számít. :)

 • 2010.04.22 22:02:55cozumel

  Oooooooooooooo, Ritam, te celzottan ritkan vagy rosszindulatu, nade csoportos jelenseget es azok kepviseloit olyan szinten tudsz fikazni, hogy beleremeg a kepernyom. Tiszta tomeny rosszindulat :)

 • 2010.04.22 22:04:58nyina&mika

  rita nem rosszindulatú sztem, csak kegyetlenül, élesen őszinte. és remekül általánosít.

 • 2010.04.22 22:05:01Auguszta Romanova_2

  nade csoportos jelenseget es azok kepviseloit olyan szinten tudsz fikazni, hogy beleremeg a kepernyom

  Nem ertem.

  Pl a negereket?
  Vagy kovereket?

  Jaaa,pl bioanyucikat? :DDDDDDDDDDDDDD
  Az guny.
  Pmaflet inkabb,nem rosszidnulat.

 • 2010.04.22 22:06:01Magenta

  # beszédkultúra
  # kultúrigény
  # kultúr~
  # kultúrattasé
  # kultúregyezmény
  # kultúrműsor
  # kultúrpolitika
  # kultúra
  # kultúrája
  # lakáskultúra
  # zenekultúra
  # népi kultúra
  # kulturális forradalom
  # kulturált viselkedés
  # kulturális örökség
  # multikulturális
  # kulturált
  # kulturális
  # kulturálatlan
  # alacsony kultúrfokon álló

  A kultúrhely nincs benne, de a kultúrigényből kiindulva bizony jól írtam.

  Kíváncsian várom FT reakcióját.
  Illetve nem várom, mára elég ennyi volt a Porontyból, további szép estét mindenkinek, inkább nézek egy filmet. :)

 • 2010.04.22 22:06:41cozumel

  Hat, amikor valaki tomenyen fikaz, azt ugye nem mero szivjosagbol teszi? :)

 • 2010.04.22 22:07:07farkasokkal tancolo

  2010.04.22 22:02:55cozumel

  Óriási tévedés.
  Ritának csak van egy meggyőződése (ami szerintünk téves), és ehhez akar magának még bizonyságot. Ez nem rosszindulat.

 • 2010.04.22 22:08:25nyina&mika

  inkább a vicc kedvéért. jó, van amikor nem a vicc kedvéért.

 • 2010.04.22 22:09:41farkasokkal tancolo

  Magenta bocsánat, a kultúrhely valóban helyesen van írva... :-)

 • 2010.04.22 22:10:39anyamadár

  Cant ha nem tetszik a "humorum" akkor ne olvass. :)

 • 2010.04.22 22:11:06Auguszta Romanova_2

  Volt valakinek olyan mutetje,hogy a nagylabujjat nem tudta rendesen mozgatni?
  Es megtisztitottak az izuletet egy kicsit a csont deformaciotol????

 • 2010.04.22 22:19:44Wish1973

  mire a végére értem, már nem is kúúúltúúúráról van szó? baszki, pedig kikerestem nektek az egyik kedvencemet
  [link]

  és gizi, könnybe lábadt a szemem, h versbe foglaltál:)

 • 2010.04.22 22:25:11tildy:)

  Na megnéztem én is a linkket. Ahogy minden ruhadarabom, úgy a melltartó is csak egyszer van rajtam, utána megy is a mosásba.Azt hittem ez másnak is triviális.

  Mondjuk nálam prózai oka van, nagyon izzadok. Érezhetően, már ebben a 16 fokos jó időben is, pedig rövidujjúban megyek dolgozni.
  (anti sudorica sem segített)
  Ja és gépben mosom.

 • 2010.04.22 22:27:17Auguszta Romanova_2

  En nem izzadok.
  a baratom azt szerette bennem,hogy orakig szorithata a kezemet,akkor se lett nedve a tenyerem.

  Na de nagylabujj?

 • 2010.04.22 22:29:16cozumel

  Nnnna, mentem do'gozni (lassan), nem erek ra figyelni az esemenyeket, de nagyon ugyeljetek, nehogy kitorjon a vilagbeke, mert kezd gyanusan abba az iranyba haladni a poszt, marpedig, se karacsony, se husvet, semmifele oromunnep nincs a lathataron, es ha mire visszajovok mindenki konnyesen osszeborul mindenkivel, akkor tenyleg hanyaDt vagom magam :D

 • 2010.04.22 22:35:15Magenta

  Na, csak nehogy kitörjön a világbéke, ezért:

  FT, nem igazán értem, miért kellett pont énbelém kötni? Én nem vagyok nyelvtannáci, de ha valakivel vitázom és BOTRÁNYOS (nem elír egy-két dolgot, hanem tényleg olyan, hogy nem értem, miként jutott át az általánoson), akkor azt nem tudom komolyan venni. Ez van. Ha ettől hülyepicsa vagyok, hát... pont leszarom.

  De pl. Zsákosnál nem zavart be a helyesírása, mert értelmes volt a mondandója. Vagy szövetszöcskénél.

 • 2010.04.22 22:36:41farkasokkal tancolo

  Rita, nagylábujjal ortopédus orvos. Így látatlanban azt se tudom miről beszélsz, nekem csak sima bütyköm van, az se engedi szabadon mozogni a nagylábujjamat. És mivel egyszer ezen a lábamon már eltört egy másik lábujjam, láttam a rtg. képét is, a csont mellett ott van egy (gondolom porcszerű) fölösleges dudor. Gondolom, bütyökműtétnél ezt szokták leszedni...

 • 2010.04.22 22:38:06farkasokkal tancolo

  Magenta,
  na tessék megint megsértődsz.
  Bocsánatot is kértem ez nem tűnt fel?
  Volt szmájli is meg minden.
  De többet nem fogok.

 • 2010.04.22 22:56:09madz

  naszóval
  Magenta jól írta
  rita nem rosszindulatú
  Párizsban olyan helyen laktam, ahol nem volt mosógép, és kézzel mostam a bugyikat, hát, soha többet! most már nem sajnálnám rá az 5 örót...

 • 2010.04.22 22:56:20Magenta

  Nem sértődtem meg, nem tudom, mi a faszért kell örökké rámfogni, ha nem bólogatok a hülyeséghez.

 • 2010.04.22 23:16:42Border

  Másutt,

  nagyon lestelek vasárnap, úgy látszik nem sikerült összefutnunk. Sajnálom.

 • 2010.04.22 23:30:55anyatájger

  áá, végre egy kis hajtépés :)

  rita sztem sem rosszindulatú.

  a melltartóimat bizony nem mosom minden nap. mekkora igénytelen egy állat vagyok. igaz, nekem van játszós-itthoni, meg dolgozós, meg fellépő, illetve emté nélkül is leledzem pár órát.

  és most egyek aludni.

 • 2010.04.22 23:32:05anyatájger

  megyek.

  és nagyon tetszik másutt fölsője.

 • 2010.04.22 23:51:55madz

  egyébként kb. hány éve használjuk az a szót, hogy 'felső' (vagy 'fölső', ez most mindegy)? vagy hogy top.
  mert sztem húsz éve még nem mondtunk ilyet vagy igen? volt póló, ing meg blúz.

 • 2010.04.23 00:29:34Auguszta Romanova_2

  [link]

  Mulatsagos.

 • 2010.04.23 05:58:48Brumibaby

  Én mindennap váltok bugyit, melltartót és póló/blúzt, mert ha nem, büdösnek érzem magam.

  Tudjátok, a rokkantnyugdíjas irredenta pénzespostások fokozottan izzadnak


  Különben meg:
  Kitört a Porontyon az ortográf kultusz,
  Áldozatául esett megannyi kult-túsz.

  (A versesben kaptok rednes verset is)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta