SZÜLŐSÉG

Életképes magzatokat abortálhatnak Angliában

2010. április 21., szerda 14:14

Számos politikus és aktivista szerint megkérdőjelezhető, ezért erősen vitatott az a szabályozás az Egyesült Királyságban, amely szerint nem orvosi okból is kérhető abortusz a terhesség 24. hetéig.

Az utóbbi időben meredeken csökkent a kis súlyú koraszülöttek halvaszületési aránya, miközben 2006-2007-hez képest 115 százalékkal nőtt a nagyon kis súllyal (1 kg alatt), de élve született újszülöttek száma. 2008-2009-ben összesen 3836 ilyen gyermek született Angliában és Walesben. A statisztikák azt nem árulták el, milyen korú terhességből születtek ezek az apró babák, de valószínűleg legalább 3 hónappal a becsült szülési időpont előtt. Néhányan közülük olyan időszakban, amikor egyébként még lehetséges lett volna a művi abortusz, írja a Daily Mail.

Az országban több mint 200 ezer abortuszt hajtanak végre évente nem orvosi okokból, a 24. hétig. (Hazánkban ugyanerre a 12. hét a határ, utána már csak orvosi indokkal, illetve fogyatékos, sérült magzat esetén végezhető abortusz.) A rövidebb időszakért kampányolók azzal érvelnek, hogy a mai orvostudomány lehetővé teszi, hogy ilyen korai időpontban születő babák is életben maradjanak. A brit parlamentben 2008-ban heves vita folyt azon, hogy művi terhességmegszakítás ezután csak a 20. hétig legyen végezhető, emellett érvelt David Cameron is. Gordon Brown és párttársainak többsége a jelenlegi helyzet fenntartása mellett voksolt, végül ez az álláspont győzött, de a brit egészségügyi rendszer, az NHS adatai ismét sokakat indítottak arra, hogy a mostani szabály megváltoztatása érdekében vegyék fel a küzdelmet. Nadine Dorries, egy konzervatív képviselő (korábban nővérként dolgozott) szerint a vita során mindenkinek világossá válhatott, hogyan is zajlik a magzati fejlődés, és ezért a szabályok sürgős megváltoztatására lenne szükség.

Az orvosok szerint a koraszülött babák számának emelkedése elsősorban az újszülöttellátásban használt fejlettebb berendezéseknek köszönhető, de általánosságban nőtt azon nők száma, akik a kiszámolt szülési időpont előtt szülnek. Patrick O'Brien, a Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium konzultánsa szerint a számok az elmúlt 15 évben folyamatosan nőttek, mivel a szülészek ma már bátrabban avatkoznak be, mint tíz évvel ezelőtt, ha egy babát valamiért idő előtt kell világra segíteni, mivel a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen növekedtek. Figyelmeztetett azonban, hogy számos ilyen újszülött nem épp egészséges: a 25. hétre születettek fele szenved csecsemőkori agyi bénulásban (ami agysérülés következménye). Emellett lehet epe-vagy gyomorproblémájuk, lehetnek később diszlexiások vagy rossz mozgásúak, esetlenek. A kapcsolódó költségeket évente 125 millió angol fontra becsülik.

A 24. hétre született Ethan Curill olyan pici volt, hogy apja jegygyűrűjét a karjára lehetett húzni. A baba mindössze fél kilónyi volt, agyvérzése és szívproblémái voltak. 22 éves, postán dolgozó édesanyja, Catherine szerint szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen pici lény képes legyen életben maradni. A baba egy kis madárfiókához hasonlított, a bőre átlátszó volt, és a feje nem volt sokkal nagyobb, mint egy teniszlabda. „Senki sem hitte el, mekkora valójában, amíg Edward, a férjem fel nem húzta Ethan karjára a jegygyűrűjét.” - mondta az édesanya.

A problémás terhességből 2008 novemberében született Ethan négy hónapot töltött kórházban hazamenetele előtt. Anyja szerint ma már 17 hónaposan mindössze 1 hónappal tart „hátrébb” a fejlődésben egészséges társaihoz képest. „Bár asztmás, egyébként vidám, egészséges kisfiú." Nem minden 24. héten született babának sikerül, de Ethan a bizonyíték arra, hogy ez lehetséges. "Őrület, hogy egy terhességet ilyen stádiumban is még meg lehet szakíttatni.”

Ann Furedi brit terhességi tanácsadó szerint a tüdő a kritikus pont a legtöbb koraszülöttnél, elég érettnek kell bizonyulnia ahhoz, hogy a baba a szülőszobán túl is életképes legyen. A 24. hét előtt született babák túlélési esélyei azonban nem nőttek, tette hozzá, mivel fizikailag ezek a magzatok még nagyon alulfejlettek, és kevésbé reagálnak az orvosi kezelésekre, annak ellenére, hogy a 25. és későbbi hetekben született babák kórházi kezelése az utóbbi években nagyot fejlődött. Az Egyesült Királyságban a 22-23 hétre született babákat meg sem próbálják megmenteni az érvényben lévő protokoll szerint, mivel úgysem lennének életképesek.

A politikusok és szabályozók az okokat vizsgálják, amelyek egy nőt arra indíthatnak, hogy ilyen későn kérjenek terhesség-megszakítást. Elfogadták, hogy egyes esetekben brutális lenne ezt tőlük megtagadni. „Nagyon kevés nő kér a 20. hét után abortuszt, de nekik támogatásra, megértésre van szükségük.”- nyilatkoztak többen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.23 11:12:50csimpilimpi

  sztroberi, nem én beszéltem önrendelkezésről, hanem hinta-palinta. pont fent írtam is. (gondolom, még nem olvastam.)

  na de mondja meg valaki: egy egyhónapos újszülöttnek van önrendelkezése? szerintem annak ugyanúgy nincs, de leeht, hogy cska én vagyok eltévedve.

 • 2010.04.23 11:14:25csimpilimpi

  hinta-palinta: az anyai kockázat nem függ össze, de az, hogy a harminc hetes magzatnak van-e élethez való joga, az összefügg. meg az élethez való jog meg az abortusz is összefügg. szerinted nem?

 • 2010.04.23 11:15:44csimpilimpi

  azt meg, hogy a te teóriád, abból gondoltam, mert te írtad le. :-)

 • 2010.04.23 11:17:42sztroberi

  csimpilimpi: önrendelkezési joga nagykorúság után van vkinek (asszem), én alapvetően a magzat/gyerek önálló akaratáról beszéltem, az pedig az előzőnek a nincs, a születéstől fogva a másodiknak van. ennek viszont nincs köze az élethez való joghoz.

 • 2010.04.23 11:20:13csimpilimpi

  sztroberi - mondjunk csak egy példát az egyhónapos önálló akaratára, ami jogi szempontból bármibe is számítana. vagy úgy akárhogy.

 • 2010.04.23 11:21:36hinta-palinta

  de, össze:)

  De az, hogy a teóriámak' kellene magyaráznia, az nem állja meg a helyét.
  Önrendelkezést én bátorkodtam a szádba adni, az alapján, hogy fentebb saját 'akarattal' rendelkezőnek írtál le egy osztódó sejtet, innen csak egy lépés az önrendelkező magzat. Irónia volt aposztoffal.Keresd vissza.

  Elkövettem egy súlyos tévedést, nem magzatot élesztettek újra, megszületése után. koraszülött, újszülött lesz belőle,

 • 2010.04.23 11:26:00csimpilimpi

  hinta palinta: én saját akarattal rendelkezőnek írtam le egy osztódó sejtet? szerintem te összekeversz szuperaggyal!

  egyébként meg az első mondatodat megint nem értem. (a de-vel kezdődőt.) most akkor szerinted van egy harminc hetes magzatnak élethez való joga, vagy nincs?

 • 2010.04.23 11:30:04hinta-palinta

  Jaj, lehet...összekevertelek tényleg.
  Van élethez való joga.

 • 2010.04.23 11:32:01csimpilimpi

  hinta-palinta: ha van élethez való joga, akkor az nem erősebb, mint hogy az anyának _esetleg_ valami (nagy valószínűséggel semmi életet veszélyeztető) baja lesz az abortusz során?

 • 2010.04.23 11:33:07csimpilimpi

  ...és egyébként is meg kéne majd szülnie, ahol szintén baja eshet. (bár tudom, egyszer már írtad, hogy az egy kicsit kisebb kockázat. de mégis.)

 • 2010.04.23 11:38:19farkasokkal tancolo

  2010.04.23 10:37:03drlucifer

  Luci, nem erről van szó, hogy ne lenne protokoll, hanem arról, hogy gyakorlatilag értelmetlen.
  Ha valóban halott az anya akkor, amikor kimegy a mentő, akkor minden valószínűség szerint túl van már a klinikai halálon, ahonnan visszahozható.
  És nem tudom mi értelme van egy klinikai hálálban lévő (jó esetben) koraszülöttet ujraéleszteni.

  Szóval nem az elvvel vitatkozom.

 • 2010.04.23 11:41:32hinta-palinta

  csimpilimpi, ezt az összekeveredést nehéz szétbogozni. Miért ne lehetne az anyának joga dönteni a saját testéről, életéről?
  Meg ne keverd ám te sem, anyai kockázata van az abortusznak. Ez nem a magzatról szól.A kockázat.

 • 2010.04.23 11:51:15drlucifer

  Csimpilimpi!
  Baromira nem lehet ebben a kérdésben igazságot tenni. Jómagam valahol félúton vagyok: hiszek a magzat élethez való jogában, és hiszek abban is, hogy eszszerű határokon belül egy nőnek joga van eldönteni, meg akarja -e szülni a hasában lévő gyereket.

  FT!
  Ha teljesen értelmetlen lenne, nyilván nem csinálnák. Az egészségügyi részéhez nem értek, szóval ezt majd esetleg egy doki elmondhatná...

 • 2010.04.23 11:54:16csutkababa

  Farkasokkal táncoló

  Most nagyon komolyan arra kérlek, hogy orvosi kérdésekben ugyan ne nyilatkozz, mert ostobaságokat írsz. Ez vonatkozik az SOS blogra is.

  Akkor tisztázzuk, FT kedvéért főleg, mert a hülyeség megint előjött.

  Klinikai halál:
  Nincs szívműködés-légzés. Áll a keringés. A helyzettől függően 5-7-x percig a keringés-légzés újraindítására van esély, reanimációval,gyógyszerekkel, eéektroterápiával, lélegeztetéssel, részletesen ebbe nem megyek bele, ld a posztomat.
  Jég alá csúszott gyerek pl akár fél óra múlva is visszajöhet, ez finomhangolás.

  Biológiai halál: amikor már NINCS esély a szervezet működésének helyreállítására.Legkorábbi jele régi oxyologus tanárom szerint a deformálható pupilla. Biztos jelei a hullajelenségek. rothadás, hullafoltok, hullamerevség, valamint az élettel összeegyeztethetetlen sérülés.

  Agyhalál: az agykéreg, az az agyterület, ami tudatos emberi lénnyé tesz minket, megszűnik működni.
  Ettől az ősi agyterület, az agytörzs még működtetheti a szívet, tüdőt, fiziakilag a szervezet működik. Vannak fokozatok ebben is, nem megyek bele.

  Folyt.

 • 2010.04.23 11:56:33csimpilimpi

  hinta-palinta:

  "Miért ne lehetne az anyának joga dönteni a saját testéről, életéről?"

  ha igaz az, hogy bizonyos magzati életkor fölött megvan a magzat élethez való joga, akkor azért. hát nem? alatta meg dönthet.

  "Meg ne keverd ám te sem, anyai kockázata van az abortusznak. Ez nem a magzatról szól.A kockázat."

  jó, kockázata van. de ha a magzatnak meg élethez való joga van, akkor az lényegesebb szempont, nem?

 • 2010.04.23 11:59:28sztroberi

  mér lenne lényegesebb egy meg nem született magzat élethez való joga, mint egy élő ember élethez való joga? a kockázat ugyanis az anya életére nézve kockázat, nem arra, hogy este nem mehet színházba.

 • 2010.04.23 12:00:36csutkababa

  Helyszíni császár:

  Volt pár ilyen eset. Erre nincs protokoll.Ha a helyszínen lévő úgy érzi, meg tudja csinálni, és nagyon gondosan dokumentál, a beavatkozás megkísérelHETŐ.

  Esély akkor van, ha pl. laikus újraélesztés folyt a kiérkezés előtt, előttünk omlott össze a mama, és őt biztosan nem tudnánk megmenteni, de a babát ESETLEG.

 • 2010.04.23 12:03:43csimpilimpi

  sztroberi - ha egy beavatkozásnak van egy picike halálozási aránya, és mégis elvégzik, attól még nem sérül az alany élethez való joga! egy kozmetikai operációnak is van halálozási arányszáma.

 • 2010.04.23 12:04:14csimpilimpi

  ...a magzaté viszont, ha elabortálják, asszem vitathatatlanul sérül.

 • 2010.04.23 12:07:15farkasokkal tancolo

  Csutkababa, hogy valami miatt nem bírod a búrámat, az egy dolog.

  De szeretném, ha megmagyaráznád, hogy mennyiben írtam bődületes ostobaságot, amikor te ugyanazt írtad:

  +Klinikai halál:
  Nincs szívműködés-légzés. Áll a keringés. A helyzettől függően 5-7-x percig a keringés-légzés újraindítására van esély, reanimációval,gyógyszerekkel, eéektroterápiával, lélegeztetéssel, részletesen ebbe nem megyek bele"

  "Biológiai halál: amikor már NINCS esély a szervezet működésének helyreállítására."

  Vagyis én is ugyanezt írtam. Hogy balesetnél bekövetkezik a klinikai halál minimum, (mert ha mondjuk szétroncsolódik a fej, a test, akkor már erről se lehet beszélni), és kb 5-7 perc az, amíg ilyenkor még lehet tenni valamit.

  Ennyi idő alatt csak szerencsés esetben ér ki a mentő, ezért mire kiér (az időfaktor miatt) általában már visszafordíthatatlan a halál, vagyis bekövetkezik a biológiai halál is.

 • 2010.04.23 12:07:34csimpilimpi

  egyébként baromira kíváncsi lennék, hogy egy előrehaladott terhesség abortusza mennyivel nagyobb halálozási kockázat az anyára nézve, mint egy magától beindult terhesség befejezése. szerintem minimális lehet a különbség.

 • 2010.04.23 12:11:19csutkababa

  Ft, tessék:

  Csimpilimpi, a halál az halál. A klinikai halál nem ugyanaz. Olyankor az agyműködés áll már, viszont gépekkel fenn tudják tartani az agyhalott testi funkcióit.

  Tudod, nem attól klinikai a halál, hogy a klinikán fekszik az agyhalott.

  A búrádat illetően: pont annyi jogod van itt megnyilvánulni, mint másnak. Csupán arra kértelek, ne legyél már önjelölt szakértő a sürgősségi és egyéb orvosi kérdésekben is, ha lehet.

 • 2010.04.23 12:11:49csimpilimpi

  ft - miért biztos, hogy bekövetkezik azonnal a klinikai halál? simán lehet, hogy csak később következik be. mondjuk pont akkor, amikor kiér a mentő. vagy bármikor. úgy van a fejedben, hogy vagy azonnal, vagy sohase?

 • 2010.04.23 12:13:13drlucifer

  Csutka!
  Köszi, reméltem, hogy jársz erre.

 • 2010.04.23 12:13:48csimpilimpi

  csutkababa, itt, amit idéztél, ft a klinikai halált egyszerűen összekeverte az agyhalállal, nem?

 • 2010.04.23 12:15:31csutkababa

  Csimpilimpi
  Egyáltalán nem biztos. A szervezet küzdhet egy darabig, majd feladja. Leáll a keringés. Leáll a légzés. Klinikai a halál, ameddig még visszafordítható a folyamat.

 • 2010.04.23 12:16:44csutkababa

  Csimp
  Ja, össze.
  De az agyhalál kimondása kórházban egy többtagú bizottság, protokoll neurológai viszgálatok feladata.

 • 2010.04.23 12:18:12csutkababa

  A halál nem pillanatos esemény, hanem folyamat. Pont ennek a felismerése segítette a reanimáció tudományának fejlődését.

 • 2010.04.23 12:21:00csimpilimpi

  csutkababa - igen, tudom. csak abból, amit ft írt, nekem úgy tűnt, hogy azt hiszi, hogy egy balesetben vagy azonnal bekövetkezik a klinikai halál, vagy ha nem, hát sose. ezért írtam neki, hogy nem így van.

  ezt írta ugyanis:

  "Vagyis én is ugyanezt írtam. Hogy balesetnél bekövetkezik a klinikai halál minimum, (mert ha mondjuk szétroncsolódik a fej, a test, akkor már erről se lehet beszélni), és kb 5-7 perc az, amíg ilyenkor még lehet tenni valamit.

  Ennyi idő alatt csak szerencsés esetben ér ki a mentő, ezért mire kiér (az időfaktor miatt) általában már visszafordíthatatlan a halál, vagyis bekövetkezik a biológiai halál is."

  meg ott is téved, hogy nem a biológiai halál következik be feltétlenül ennyi idő alatt, hanem az agyhalál.

 • 2010.04.23 12:24:02csutkababa

  Csimpilimpi
  Oké, igaz.
  Eü-s vagy, ugye?

 • 2010.04.23 12:24:22csimpilimpi

  ...de azért az se feltétlenül ennyire hamar.

 • 2010.04.23 12:25:15csimpilimpi

  neem, csak van egy mentős öcsém, aki nagyon lelkes, és sokat mesél. :-) (sajnos nem sok minden ragad meg bennem, de erre pont valamennyire emlékeztem.)

 • 2010.04.23 12:26:09csimpilimpi

  ...orvos, nem ápoló.

 • 2010.04.23 12:28:28csutkababa

  Üdvözlöm a kollégát:)

 • 2010.04.23 12:32:19csimpilimpi

  köszi!

  egyébként ő is pont ennyire fel bír háborodni, ha valaki hülyeségeket gondol a halálról, meg benne is elég nagy az ismeretterjesztési kényszer. :-) én bírom, és tök jó szakember! :-)

 • 2010.04.24 04:03:58Chang Yai

  a SARS járvány idején volt egy olyan eset Tajvanon, hogy beteg lett egy kilencedik hónapban járó ápolónő. nem indult be magától a szülés, a gyerek életképes volt, a nő már eszméletlen (de nem gépek tartották életben csak a gyerek miatt), a család (férj és szülők) nem járult hozzá a császármetszéshez, meghaltak együtt. ez előfordulhatott volna Magyarországon, vagy ilyen esetben mindenképpen megmentették volna a babát, ugye?
  lehet, hogy említettem már itt a történetet, eléggé megrázott akkoriban, hogy gyakorlatilag legyilkoltak egy ártatlan gyereket.

 • 2010.04.24 18:28:50csutkababa

  Chang Yai
  Ha jól tudom, Magyrországon nincs ilyen, hogy hozzátartozó kérésére valakit lekapcsolnak, mert az eutanázia bármely formája tilos.
  Az élet megmentése pedig nem hozzájárulás kérdése.
  A legvalószínűbb forgatókönyv szerint nagy valószínűséggel kikapták volna a babát, és megpróbálják megmenteni, ilyen az itthoni h1n1 áldozatok közül előfordult egy kiamamával, úgy emlékszem.

 • 2010.04.24 18:49:11Bazsarozsa

  Csutka, és a Polcz Alaine-féle living will? Persze csak felnőtt, döntésképes egyedeknél.

 • 2010.04.24 19:10:19drlucifer

  Csutka!
  Jól emlékszel, de sajnos nem maradt meg a baba...

 • 2010.04.24 19:18:27csutkababa

  Bazsarozsa
  Az más, akkor azt figyelembe kell venni. De ne felejtsd el, hogy a közjegyzővel , tanúkkal hitelesített élő végrendelet hic et nunc szóban is visszavonható. Tehát, meggondoltam magam, mégis élesszenek újra, ha esedékes!

  Luci
  Tudom, hogy nem ,maradt meg:(, de példa volt. Ahogy ide illő példa a helyszíni császármetszés is, 2 vagy 3 esetről tudok, egyszer sem sikerült a babát megmenteni, de az esélyt megkapta...

 • 2010.04.24 19:27:07cozumel

  Csutka

  OFF

  a God delusiont olvasod Dawkinstol? vayg a Greatest show on earth-t?

 • 2010.04.24 19:59:18csutkababa

  Coz
  2 nap alatt felfaltam az Isteni téveszmét:)
  Zseniális.

 • 2010.04.24 20:11:55cozumel

  Itt figyelt mar a polcomon egy ideje, most kezdtem, tenyleg zsenialis.
  jutyubon nezted mar a doku filmeit?

 • 2010.04.24 20:41:20csutkababa

  A dokQ tévén csíptem el párszor, ügyeletben.
  Mély benyomást tett rám.

 • 2010.04.24 20:48:49cozumel

  Jutyubon fenn van tobb minisorozata, annyira jo hallgatni. Tetszik, hogy nem kiabal, tombol, csak nyitva hagy kerdeseket :)

 • 2010.04.24 20:51:26csutkababa

  Bezony.
  Főleg az tecc, amikor a naaagy guruk nem tudnak neki mit mondani, csak habognak:)

 • 2010.04.28 23:23:43másutt

  Uramisten, de komolyan, ezt nem hiszem el, meg kell osztanom:
  [link]
  Egy 22 hetes, az ulrahang miatt fogyatekosnak HITT magzatot abortaltak el Olaszorszagban. A pap aki imadkozni ment a testehez egy nappal kesobb, eletben talalta, magatol lelegzett es mozgott.
  Intenzivre kerult, azutan meghalt.

  What a fucking brutal world, Taigetosz, de tenyleg.

 • 2010.04.28 23:29:39farkasokkal tancolo

  Én se hiszem el, hogy egy 22 hetes magzat egy nappal később még önállóan lélegzik.

 • 2010.04.28 23:35:01másutt

  nem az elso eset, amit hallok, az UK-ban tobb ilyen volt az elmult par evben.
  ugy tunik Olaszorszagban is ez a masodik.

  itt allandoan megy a politikai rama, hogy tegyek SOKKAl lejjebb a mostani 24 hetes limitet, mert egyre tobb gyerek eli tul az abortuszat.
  ;(
  (tudom, hogy nem beszelsz angolul) ezert meselem, hogy a fenti cikk emlit egy kiskrapekot, aki 3 abortusz-probalozast elt tul, vegul a 24. heten abortaltak ki, tulelte, ost egy EGESZSEGES kisiskolas Manchesterben.

  NEM vagyok abortuszellenzo egyebkent, en azon az oldalon allok, hogy legyen MINDEN megszuletett gyerek akart gyerek, de a 24. hettol a hideg raz, felall a hatamon a szor es igy terhesen sirhatnekom van.

  meseltem itt ismeroseim 24. hetre szeptemberben szuletett ikreirol, jol vannak es mar otthon...

 • 2010.04.28 23:50:18farkasokkal tancolo

  Másutt, tudod, hogy nálunk 12 hét a határ, és én ezt helyesnek gondolom.

  Nem is értem mi ez a 24 hét... és nagyon örülök, hogy az ismerőseid ikrei már otthon vannak és jól vannak, de ugye te is tudod, hogy ettől még nem biztos, hogy a későbbiekben is jól lesznek? Mert azért statisztikailag sokkal nagyobb azoknak az aránya, akiknek az egész életüket meghatározza az (és főleg a szüleikét), hogy ilyen korán megszülettek, vagy megmentették őket.

  Sajnos én ebből a szempontból nagyon kegyetlen vagyok (legalábbis főleg éppen most terhes nőknél biztosan annak tűnök), de bizony amikor a multkor volt egy oylan szitu, hogy egy számomra nagyon szimpatikus ismerősöm a harmadik gyerekét szülte, aki kétoldali vese policisztás állapottal született, és gyakorlatilag a kórházban töltötte az életét, és 4 hónaposan meg is halt, azt mondtam, hogy talán sokkal jobb így, mert a szülők meggyászolják ugyan, és fájni fog, de nem az életük végéig... mert ismerek olyat is, akinek a gyereke ugyanilyen állapottal még ma is él... én ezt el se tudnám képzelni, hogy végig bírom csinálni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta