Életképes magzatokat abortálhatnak Angliában

Számos politikus és aktivista szerint megkérdőjelezhető, ezért erősen vitatott az a szabályozás az Egyesült Királyságban, amely szerint nem orvosi okból is kérhető abortusz a terhesség 24. hetéig.

Az utóbbi időben meredeken csökkent a kis súlyú koraszülöttek halvaszületési aránya, miközben 2006-2007-hez képest 115 százalékkal nőtt a nagyon kis súllyal (1 kg alatt), de élve született újszülöttek száma. 2008-2009-ben összesen 3836 ilyen gyermek született Angliában és Walesben. A statisztikák azt nem árulták el, milyen korú terhességből születtek ezek az apró babák, de valószínűleg legalább 3 hónappal a becsült szülési időpont előtt. Néhányan közülük olyan időszakban, amikor egyébként még lehetséges lett volna a művi abortusz, írja a Daily Mail.

Az országban több mint 200 ezer abortuszt hajtanak végre évente nem orvosi okokból, a 24. hétig. (Hazánkban ugyanerre a 12. hét a határ, utána már csak orvosi indokkal, illetve fogyatékos, sérült magzat esetén végezhető abortusz.) A rövidebb időszakért kampányolók azzal érvelnek, hogy a mai orvostudomány lehetővé teszi, hogy ilyen korai időpontban születő babák is életben maradjanak. A brit parlamentben 2008-ban heves vita folyt azon, hogy művi terhességmegszakítás ezután csak a 20. hétig legyen végezhető, emellett érvelt David Cameron is. Gordon Brown és párttársainak többsége a jelenlegi helyzet fenntartása mellett voksolt, végül ez az álláspont győzött, de a brit egészségügyi rendszer, az NHS adatai ismét sokakat indítottak arra, hogy a mostani szabály megváltoztatása érdekében vegyék fel a küzdelmet. Nadine Dorries, egy konzervatív képviselő (korábban nővérként dolgozott) szerint a vita során mindenkinek világossá válhatott, hogyan is zajlik a magzati fejlődés, és ezért a szabályok sürgős megváltoztatására lenne szükség.

Az orvosok szerint a koraszülött babák számának emelkedése elsősorban az újszülöttellátásban használt fejlettebb berendezéseknek köszönhető, de általánosságban nőtt azon nők száma, akik a kiszámolt szülési időpont előtt szülnek. Patrick O'Brien, a Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium konzultánsa szerint a számok az elmúlt 15 évben folyamatosan nőttek, mivel a szülészek ma már bátrabban avatkoznak be, mint tíz évvel ezelőtt, ha egy babát valamiért idő előtt kell világra segíteni, mivel a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen növekedtek. Figyelmeztetett azonban, hogy számos ilyen újszülött nem épp egészséges: a 25. hétre születettek fele szenved csecsemőkori agyi bénulásban (ami agysérülés következménye). Emellett lehet epe-vagy gyomorproblémájuk, lehetnek később diszlexiások vagy rossz mozgásúak, esetlenek. A kapcsolódó költségeket évente 125 millió angol fontra becsülik.

A 24. hétre született Ethan Curill olyan pici volt, hogy apja jegygyűrűjét a karjára lehetett húzni. A baba mindössze fél kilónyi volt, agyvérzése és szívproblémái voltak. 22 éves, postán dolgozó édesanyja, Catherine szerint szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen pici lény képes legyen életben maradni. A baba egy kis madárfiókához hasonlított, a bőre átlátszó volt, és a feje nem volt sokkal nagyobb, mint egy teniszlabda. „Senki sem hitte el, mekkora valójában, amíg Edward, a férjem fel nem húzta Ethan karjára a jegygyűrűjét.” - mondta az édesanya.

A problémás terhességből 2008 novemberében született Ethan négy hónapot töltött kórházban hazamenetele előtt. Anyja szerint ma már 17 hónaposan mindössze 1 hónappal tart „hátrébb” a fejlődésben egészséges társaihoz képest. „Bár asztmás, egyébként vidám, egészséges kisfiú." Nem minden 24. héten született babának sikerül, de Ethan a bizonyíték arra, hogy ez lehetséges. "Őrület, hogy egy terhességet ilyen stádiumban is még meg lehet szakíttatni.”

Ann Furedi brit terhességi tanácsadó szerint a tüdő a kritikus pont a legtöbb koraszülöttnél, elég érettnek kell bizonyulnia ahhoz, hogy a baba a szülőszobán túl is életképes legyen. A 24. hét előtt született babák túlélési esélyei azonban nem nőttek, tette hozzá, mivel fizikailag ezek a magzatok még nagyon alulfejlettek, és kevésbé reagálnak az orvosi kezelésekre, annak ellenére, hogy a 25. és későbbi hetekben született babák kórházi kezelése az utóbbi években nagyot fejlődött. Az Egyesült Királyságban a 22-23 hétre született babákat meg sem próbálják megmenteni az érvényben lévő protokoll szerint, mivel úgysem lennének életképesek.

A politikusok és szabályozók az okokat vizsgálják, amelyek egy nőt arra indíthatnak, hogy ilyen későn kérjenek terhesség-megszakítást. Elfogadták, hogy egyes esetekben brutális lenne ezt tőlük megtagadni. „Nagyon kevés nő kér a 20. hét után abortuszt, de nekik támogatásra, megértésre van szükségük.”- nyilatkoztak többen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra