Meghalhat a csecsemő, ha megrázzák

A csecsemő erőteljes megrázása súlyos – könnyen akár maradandó – idegrendszeri károsodásokhoz, a látás elvesztéséhez, sőt halálhoz is vezethet.

A jelenség sajnos nem ritka, az Egyesült Államokban évente 1300 ilyen esetről tudnak, amelyből 300 végződött halállal, írja a Gyermekévek. Egy új vizsgálati módszer segítségével, amely a szem ideghártyáját vizsgálja, megállapítható, hogy a baba erőteljes megrázása vezetett-e idegrendszeri tünetekhez.

Sokan nem tudják, hogy mi az oka annak, hogy míg a nagyobb gyerekeknél kisebb károsodást okoz, addig a csecsemőknél súlyos következménnyel jár, ha megrázzák. A Gyermekévek cikke szerint az okok a kisbabák testfelépítésében keresendők. A csecsemők feje a testükhöz képest nagy és nehéz, a gyenge nyakizmok nem tudják még biztosan megtartani. Az agy ebben a korban még különösen érzékeny a mechanikai behatásokra, az agyat körülvevő erek pedig rendkívül sérülékenyek.

Ha a babát erősen megrázzuk, a hirtelen elmozdulás hatására az agyállomány nekiütődik a koponyacsontnak, az agy körüli erek szakadása következtében súlyos vérzések léphetnek fel, melynek következtében a zárt koponyaűrben összegyűlő vér összenyomja az agyat, és megemelkedik a koponyán belüli nyomás. A szem ideghártyája alatt bevérzések keletkeznek, ami súlyos esetben akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet. Ez a fent említett új vizsgálati módszer alapja is.

A megrázott csecsemőnél légzészavar, súlyosabb esetben légzésleállás jelentkezhet. Gyakori tünet az izgatottság, ingerlékenység, magas hangú sírás, hányás és tudatzavar. Szívmegállás és halál is bekövetkezhet. Ha a megrázás utáni időszakot túl is éli a baba, késői következményként központi idegrendszeri bénulás, mozgáskorlátozottság, látás- és hallászavar is megjelenhet.

A megelőzés szempontjából fontos, hogy a szülők képesek legyenek kezelni indulataikat és soha ne rázzák meg a csecsemőt, még ha elviselhetetlennek tűnik is a sírása. Ha megtörtént a baj, azonnal hívják a mentőket és pontosan számoljanak be a történtekről, írja a Gyermekévek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra