Rendszerrel az éjjeli ordítás ellen

Gyakran tanácstalanul állunk a kiságy mellett, amikor a nemrég tisztába tett, megetetett, megbüfiztetett gyerek csak ordít és ordít, nehezen alszik el, ha pedig el is szunnyad, gyakran ébred és kelt minket is éjszaka. A  kisbabák alvását mi is segíthetjük.

A Gyermekorvosok Társasága szerint fontos a rendszer, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, a fogzás tüneteinek csillapítása és az alvás helyszíne is. Persze nincs két egyforma gyerek, de érdemes az alábbi módszerekkel kísérletezni, hogy az éjszakai alvás nyugodt legyen.


Rendszer

A kisbaba életében nagyon fontos a rendszer, mert ez biztonságot ad neki. A lefekvés előtti teendőket érdemes minden este ugyanakkor kezdeni és ugyanabban a sorrendben végezni. Tanácsos a fürdetéssel indítani, majd folytatni az esti szoptatással/etetéssel. Amikor a baba jóllakott, elpilledt, tegyük be a kiságyba, hogy ott aludjon el. Jó, ha este 8 órára már ágyba kerül, így könnyebben megszokja majd óvodás és iskolás korában a korai fekvést.

Evés

A kisbaba életében és a nyugodt alvásban nagy szerepet játszik, hogy mennyire lakott jól. Az első hónapokban még nem tud nagy mennyiségeket elfogyasztani, ezért nem lakik jól egész éjszakára, így hamarabb lesz éhes, és akár többször is felébred. Amikor eléri a 3-5 hónapos kort, már nő az egyszerre elfogyasztott mennyiség, és szép lassan eléri azt a szintet, amivel egész éjszakára jóllakik. A baba 6 hónapos koráig anyatejen vagy tápszeren kívül mást ne kapjon, azonban különleges esetekben - ha súlygyarapodása nem megfelelő és rendszeresen felébred éjszaka - az esti utolsó étkezésnek 4 hónapos kortól bevezethetőek a tejpépek. A tejpép tulajdonképpen nem más, mint a tápszer és rizspehely keveréke. A rizspehely tovább van a baba pocakjában, ezért kellemesen laktató hatásával hosszabb, nyugodt alvást biztosít mind a baba, mind a szülők számára, olvasható a Cumisüveg és Tudomány hírlevelében.

Hasfájás

A legfontosabb nappali teendő az, hogy ügyelünk arra, hogy ne kapjon olyan táplálékot, ételt, amit nehezen emészt, vagy ami neki még nem ajánlott. Ha nehezen emészthető ételt adtunk neki vacsorára, az hasi görcsöket, puffadást okozhat, ami miatt nem tud a baba elaludni, vagy akár többször felébred az éjszaka folyamán. Ezért készítsünk a pici számára könnyen emészthető, és egyben laktató ételt vacsorára. Ügyeljünk arra, hogy a hozzátáplálást, csak 6 hónapos kor körül kezdjük el, és akkor is csak fokozatosan vezessük be az új ízeket! Egyéves korig ne adjunk a kicsinek tehéntejet, ha már nincs az anyatej, pótoljuk azt tápszerrel, hiszen a babának ebben az időszakban még 5-8 dl tejalapú táplálékra van szüksége.

Fogzás

A fogzás első jelei az erős nyálzás, a napközbeni nyugtalan alvás és az ételek visszautasítása. Ilyenkor természetes, hogy az eddig jól evő gyerek kicsit nehezebben fogadja el az ételeket, előfordulhat az is, hogy a már pépeset evő baba ismét csak az anyatejet vagy a tápszert fogyasztja szívesen. Az éjszakai ébredés ebben a periódusban gyakrabban előfordul. Ilyenkor több lehetőség közül választhatunk, hogy mivel nyugtatjuk meg a babát, a lényeg, hogy próbáljuk meg csillapítani a fájdalmát legalább éjszakára, így a baba is és az anya is pihentebb lesz másnap. A fogzás kellemetlenségeit csökkenthetjük különböző készítményekkel, léteznek kúpok, kenőcsök, melyeket a problémás időszakban kérhetünk gyermekorvosunktól, tanácsolja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Szervezés

Ahhoz, hogy mindenki tovább tudjon aludni, érdemes kicsit kitolni a lefekvés előtti szoptatást vagy vacsorát. Csak akkor keljünk fel hajnalban a babához, ha felébred teljesen. Ha nem, akkor simogatással próbáljuk meg visszaaltatni. Az életritmusának alakulását figyelembe véve pár hónap alatt elérhető, hogy csak hajnali 4-5 körül ébredjen fel. Így szép lassan növekednek az egybefüggő alvási periódusok.

Együtt vagy külön?

Közvetlenül születés után, kb. 3-4 hónapos korig érdemes egy szobában aludni a babával. Az egy ágyban alvással kapcsolatos döntés mindig a szülő saját felelőssége, figyelembe véve alvási szokásaikat, de ezt a gyermekorvosok nem ajánlják. Az egy szobában alvás viszont nem csupán a babának, hanem a szülőknek is megnyugtató a kezdeti időkben, főként, hogy ebben az időszakban még rendszeres az éjszakai szoptatás vagy cumiztatás. A szülőknek is sokkal könnyebb esténként felkelni a babához. Később már áttehetjük a babát a saját szobájába, hogy tanuljon meg egyedül aludni, és ha felébred, visszaaludni. Természetesen mivel minden gyerek más és más, ezért nem biztos, hogy ez mindig és mindenhol könnyedén fog zajlani. Jó tanács: kezdjük el jó időben átszoktatni a babát a saját szobájába, mert minél tovább halogatjuk, annál nehezebb lesz, írja a Cumisüveg és Tudomány.

Ha semmi sem segít és a gyerek rendszeresen alvásproblémákkal küzd, érdemes felkeresni egy alvásambulanciát, ahol szakorvosok segítenek kideríteni a zaklatott alvás okát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra