SZÜLŐSÉG

Rendszerrel az éjjeli ordítás ellen

2010. április 19., hétfő 10:58

Gyakran tanácstalanul állunk a kiságy mellett, amikor a nemrég tisztába tett, megetetett, megbüfiztetett gyerek csak ordít és ordít, nehezen alszik el, ha pedig el is szunnyad, gyakran ébred és kelt minket is éjszaka. A  kisbabák alvását mi is segíthetjük.

A Gyermekorvosok Társasága szerint fontos a rendszer, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, a fogzás tüneteinek csillapítása és az alvás helyszíne is. Persze nincs két egyforma gyerek, de érdemes az alábbi módszerekkel kísérletezni, hogy az éjszakai alvás nyugodt legyen.


Rendszer

A kisbaba életében nagyon fontos a rendszer, mert ez biztonságot ad neki. A lefekvés előtti teendőket érdemes minden este ugyanakkor kezdeni és ugyanabban a sorrendben végezni. Tanácsos a fürdetéssel indítani, majd folytatni az esti szoptatással/etetéssel. Amikor a baba jóllakott, elpilledt, tegyük be a kiságyba, hogy ott aludjon el. Jó, ha este 8 órára már ágyba kerül, így könnyebben megszokja majd óvodás és iskolás korában a korai fekvést.

Evés

A kisbaba életében és a nyugodt alvásban nagy szerepet játszik, hogy mennyire lakott jól. Az első hónapokban még nem tud nagy mennyiségeket elfogyasztani, ezért nem lakik jól egész éjszakára, így hamarabb lesz éhes, és akár többször is felébred. Amikor eléri a 3-5 hónapos kort, már nő az egyszerre elfogyasztott mennyiség, és szép lassan eléri azt a szintet, amivel egész éjszakára jóllakik. A baba 6 hónapos koráig anyatejen vagy tápszeren kívül mást ne kapjon, azonban különleges esetekben - ha súlygyarapodása nem megfelelő és rendszeresen felébred éjszaka - az esti utolsó étkezésnek 4 hónapos kortól bevezethetőek a tejpépek. A tejpép tulajdonképpen nem más, mint a tápszer és rizspehely keveréke. A rizspehely tovább van a baba pocakjában, ezért kellemesen laktató hatásával hosszabb, nyugodt alvást biztosít mind a baba, mind a szülők számára, olvasható a Cumisüveg és Tudomány hírlevelében.

Hasfájás

A legfontosabb nappali teendő az, hogy ügyelünk arra, hogy ne kapjon olyan táplálékot, ételt, amit nehezen emészt, vagy ami neki még nem ajánlott. Ha nehezen emészthető ételt adtunk neki vacsorára, az hasi görcsöket, puffadást okozhat, ami miatt nem tud a baba elaludni, vagy akár többször felébred az éjszaka folyamán. Ezért készítsünk a pici számára könnyen emészthető, és egyben laktató ételt vacsorára. Ügyeljünk arra, hogy a hozzátáplálást, csak 6 hónapos kor körül kezdjük el, és akkor is csak fokozatosan vezessük be az új ízeket! Egyéves korig ne adjunk a kicsinek tehéntejet, ha már nincs az anyatej, pótoljuk azt tápszerrel, hiszen a babának ebben az időszakban még 5-8 dl tejalapú táplálékra van szüksége.

Fogzás

A fogzás első jelei az erős nyálzás, a napközbeni nyugtalan alvás és az ételek visszautasítása. Ilyenkor természetes, hogy az eddig jól evő gyerek kicsit nehezebben fogadja el az ételeket, előfordulhat az is, hogy a már pépeset evő baba ismét csak az anyatejet vagy a tápszert fogyasztja szívesen. Az éjszakai ébredés ebben a periódusban gyakrabban előfordul. Ilyenkor több lehetőség közül választhatunk, hogy mivel nyugtatjuk meg a babát, a lényeg, hogy próbáljuk meg csillapítani a fájdalmát legalább éjszakára, így a baba is és az anya is pihentebb lesz másnap. A fogzás kellemetlenségeit csökkenthetjük különböző készítményekkel, léteznek kúpok, kenőcsök, melyeket a problémás időszakban kérhetünk gyermekorvosunktól, tanácsolja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Szervezés

Ahhoz, hogy mindenki tovább tudjon aludni, érdemes kicsit kitolni a lefekvés előtti szoptatást vagy vacsorát. Csak akkor keljünk fel hajnalban a babához, ha felébred teljesen. Ha nem, akkor simogatással próbáljuk meg visszaaltatni. Az életritmusának alakulását figyelembe véve pár hónap alatt elérhető, hogy csak hajnali 4-5 körül ébredjen fel. Így szép lassan növekednek az egybefüggő alvási periódusok.

Együtt vagy külön?

Közvetlenül születés után, kb. 3-4 hónapos korig érdemes egy szobában aludni a babával. Az egy ágyban alvással kapcsolatos döntés mindig a szülő saját felelőssége, figyelembe véve alvási szokásaikat, de ezt a gyermekorvosok nem ajánlják. Az egy szobában alvás viszont nem csupán a babának, hanem a szülőknek is megnyugtató a kezdeti időkben, főként, hogy ebben az időszakban még rendszeres az éjszakai szoptatás vagy cumiztatás. A szülőknek is sokkal könnyebb esténként felkelni a babához. Később már áttehetjük a babát a saját szobájába, hogy tanuljon meg egyedül aludni, és ha felébred, visszaaludni. Természetesen mivel minden gyerek más és más, ezért nem biztos, hogy ez mindig és mindenhol könnyedén fog zajlani. Jó tanács: kezdjük el jó időben átszoktatni a babát a saját szobájába, mert minél tovább halogatjuk, annál nehezebb lesz, írja a Cumisüveg és Tudomány.

Ha semmi sem segít és a gyerek rendszeresen alvásproblémákkal küzd, érdemes felkeresni egy alvásambulanciát, ahol szakorvosok segítenek kideríteni a zaklatott alvás okát.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.19 15:30:40Lucza

  Nem győzöm végigolvasni a sok kommentet... Akkor most mi is van a cicin elalvással? A 10 hónapos lányomnál egyelőre ez működik, bár külön szoba, külön ágy szinte a legelejétől. Viszont simizgetésre, csitítgatásra elalvás a fasorban se...főleg mióta feláll. Amint felébred éjjel, már pattan is fel (hálózsák ide vagy oda). Próbálkozom egyéb módszerekkel, de nem tudom, mi válik majd be! Jó lenne, egy olyantól véleményt hallani, aki ebben a cipőben járt, de már túlléptek ezen a korszakon.

 • 2010.04.19 15:30:49hajasbaba

  Vargagi
  Én nem hagyhatom az ágyában ficánkolni,mert felébreszti a vele egy szobában alvó nővérét.
  Már én is próbáltam álomba simogatni,de a derekam bánja.
  Gondoltam már arra is,hogy a cukorbevitelemet kéne csökkenteni,hátha attól pörög,csak nehéz megállni a csokievést.

 • 2010.04.19 15:31:00Ribizlee

  madz, dehogy rázom, csak szerettem volna rávilágítani hogy lesz ez még könnyebb is! kitartáááááááááás!
  :-)

  ekcéma témához: általában ősztől tavaszig rosszabb, napsütés hatására sokat javul. kamaszkorra enyémke teljesen kinőtte, az éjjeli mászkálással egyetemben.

 • 2010.04.19 15:31:13Zamat

  :)))))))Vargaagi fogalmam sincs, h zajlik náluk a nap, ezért kérdezem:)))) a védőnős kapcsolatot pedig azért, mert az enyém nagyon jó tippeket szokott adni, és nem tudom, h hajasbabáé milyen:))))

 • 2010.04.19 15:31:45madz

  öö... ezt sosem értettem, hogy mi értelme van éjszaka vizet adni, ha amúgy még szoptat az ember. pláne teát.

  egyébként tudja valaki, mikortól álmodnak a gyerekek? az enyém tegnap beszélt álmában. azt mondta: nem :D meg a nevét is mondta egyszer

 • 2010.04.19 15:32:12Lucza

  Plusz megjegyzés: Nem sokszor kelő típus (max.2-3x éjjel, rosszabb napjain, néha egyszer sem). De azért jó lenne már, ha cici nélkül is menne az elalvás.

 • 2010.04.19 15:32:18pirosalma

  2010.04.19 15:11:30Ribizlee

  :D

 • 2010.04.19 15:32:28csib

  Árulja már el nekem valaki, hogy miért ragaszkodunk a 6 hónaphoz hozzátáplálás ügyben? Minden külföldi szakkönyv és orvos 4 hónapot mond, ezzel szemben nálunk konzisztensen mindenki 6-ot. Mindenki tök hülye, mi meg tudjuk a tutit?
  (2 hónap nem kevés idő, ha szenvedős szoptatás)

 • 2010.04.19 15:32:51Zamat

  hajasbaba és próbáltad már, h nem szopni adsz neki, csak melléülsz megsimogatod, adsz neki cumit? ja igen teljes sötétben alszik a gyerek vagy hagytok égve lámpát?

 • 2010.04.19 15:33:57madz

  hajasbaba, egyébként azokban az időszakokban, mikor valami új mozgást tanul a gyerek, pl megtanul fordulni vagy felállni, pár napig ez megy. mert rá van izgulva a témára és gyakorolni akar :D

 • 2010.04.19 15:35:31Zamat

  madz azért, h ne szopjon, és így jobban átalussza az éjszakát, leszokik a kajáról, nálunk a védőnő és adoki is ezt ajánlotta.

 • 2010.04.19 15:35:58madz

  csib, a külfüldi szakemberek közül se mindenki mond annyit. és újabban nem hónapokhoz kezdik kötni, hanem megtanult dolgokhoz, pl ha a gyerek már tud ülni, nem működik a nyelvkilökős reflex stb, akkor érett meg rá.

 • 2010.04.19 15:36:29hajasbaba

  Zamat
  Tudom hülyeség,de nem szívesen adnék neki mást az anyatejen kívül.Nappal körülbelül mindig ugyanakkor eszik,éjjel meg amikor ébred.Nem is lenne bajom az éjszakai kelésekkel,ha nyomban evés után mély álomba merülne.Jó a kapcsolatom a védőnővel,miért?

 • 2010.04.19 15:37:31madz

  Zamat, tudom, hogy többen ajánlják, de sztem ez sem szoktatás kérdése. ha a gyerek éhes, akkor egyen. ha nem éhes, akkor nem fog enni.

 • 2010.04.19 15:37:59Bűbájos

  2010.04.19 15:31:45madz
  már az anyaméhben is álmodnak.

 • 2010.04.19 15:39:00Zamat

  megbízol benne? kérdezted őt erről? és mit mondott? ezért kérdezem vagy reménytelen eset?:)

 • 2010.04.19 15:42:28Zamat

  madz, de egy ekkora gyerek már eszik annyit, amennyivel elvileg átalussza az éjszakát, lehet a cici csak nyugtatásra kell ilyenkor már, vagy egy rossz beidegződés, ezért javasolnak ilyen esetben vmi mást adni, segít leszokni róla.

 • 2010.04.19 15:45:33madz

  Bűbájos, ez érdekes, az anyaméhben hogy álmodnak?

  Zamat, hát elvileg sok minden lehetséges, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy néha nem eszik annyit egy ekkora gyerek sem.
  azt meg végképp nem értem, hogy lehet rossz beidegződésnek hívni.

 • 2010.04.19 15:46:12hajasbaba

  Zamat,nem próbálkoztam még mással.Ahogy meghallom éjszaka a mocorgását és nyitva van a szeme,kikapom és átslisszolok vele a mi ágyunkba,nehogy nekem felébressze a nagyot.
  Egyszer még hónapokkal ezelőtt panaszkodtam neki,hogy milyen szarok az éjszakáink,nagyon hasfájós volt és néha csak a hajszárító mellett tudott elaludni,nem nagyon tudott mit mondani.Azóta nem panaszkodtam és ez az éjszakai éberség eléggé friss dolog,pár hete kezdődött.Még nem is találkoztam vele azóta.

 • 2010.04.19 15:47:08hajasbaba

  Ja a cumit se nagyon preferálja a gyerek.

 • 2010.04.19 16:02:11Temptation

  "csib
  Árulja már el nekem valaki, hogy miért ragaszkodunk a 6 hónaphoz hozzátáplálás ügyben? Minden külföldi szakkönyv és orvos 4 hónapot mond"

  Azért, mert ma Magyarországon ez a trend.Ehhez ragaszkodik mindenki, mint a Szentíráshoz. 23-18 évvel ezelőtt (akkor született nekem az első három), még a 3-4 hónapos kor volt az ajánlott.Én a negyediknél is (7 éve) hasonlóan csináltam, nem is lett volna elég csak a tej, de nem csak tápszert adtam, főzeléket, gyümölcsöt is.Egyik nagynak sincs semmilyen ételallergiája.
  Majd megint változik a trend, és akkor mindenki arra fog esküdni.
  Sőt, horribile dictu még inni adtam nekik.Akkor is, amikor csak szoptak.

 • 2010.04.19 16:19:39Vin

  Hát mi mindent a fentiek szerint csináltunk, a Pöttöm mégsem aludt, és egyfolytában ordított. A gyógyszerész, a védőnő és a doktornéni felváltva tárták szét a karjukat. Még netes neurológusnak is írtam, mondjuk nem válaszolt, de az más tészta. Aztán a harmadik hasfájásra való termék segített, amit véletlenül túladagoltunk. Na, akkor először átaludta az éjszakát, és azóta folyamatosan. Lehet, hogy csak ez az egy alkalom kellett neki, hogy a felébredős szokás megváltozzék. Persze, azért normál adagban folyamatosan kapta továbbra is, most pedig (7 hós) 9-10 órákat alszik egyfolytában. Igaz, hogy nappal nem mindig sima ügy.

 • 2010.04.19 16:22:06dec3

  Nem hiszem, hogy azert mert Magyarorszagon most az a trend. En nem ott elek, es megis 6 honapos koraig kizarolag anyatejet kapott a gyermekem. Mert ezt tartom a leghelyesebbnek.Szerintem most kicsit tobbet tudunk mint 20 evvel ezelott. Az antitesteket csak szopassal tudja magahoz venni. De vegul is mindenki ugy csinalja ahogy jonak latja. A lenyeg az hogy a gyermek a legjobbat kapja. Mindenki eldonti hogyan tesz jot a gyermekenek. De rosszat semmi kepp sem azzal, ha 6 honapos karaig szoptatod.

 • 2010.04.19 16:28:07Temptation

  dec3: ésa 20 év múlva Te leszel az, aki az akkoriakhoz képest elavult módon nevelted a gyereked.

 • 2010.04.19 16:33:24bebeba

  Nálunk a baba épp 12. napos és alszik, eszik és sír. ez még nem is lenne baj, csak az arányokkal van gond. A sírás az kb. 10 óra, 6-7 részletben. Volt hogy két és fél óráig bömbölt. Már mindenen végigmentünk, amin lehetett, kaja, pelus, száraz bőr, fürdetés, csuklás, böfizés, oldalt,hason fekvés. Csak nem nyugszik. Egyedül a cicin alszik be egy kis időre, de ha nem érzi a mama melegét, újból indul a műsor. Úgyhogy kezdeti elveimmel ellentétben rátértünk a cumira, ami szerintem nem biztos, hogy jó, de legalább megnyugszik tőle.

  Remélem nem rontjuk el, apja szerint hagyni kell, hogy kifárassza magát, mert hisztizik. De szerintem egy ilyen kisbaba (6 napos korától)még nem lehet hisztis. Vagy rosszul érzem?

 • 2010.04.19 16:38:46Vin

  Bebeba! Nálunk pontosan ez volt! Így visszatekintve nem lehetett más baja, csak a hasfájás, arra pedig nekünk kizárólag a Gripe Water használt. Ja, és 2 órát mindenképp várj az egyes szoptatások közt, különben attól fog fájni a hasa. Nekem ezt senki nem mondta, csak itthon a dokinéni, amikor már 3 hónapos volt a Pöttöm. És igen, szerintem lehet hisztis egy 6 napos baba, még ha most meg is köveznek érte. Amikor hazajöttünk a kórházból anyukám annyira rányomult, amikor sírt, hogy 3 nap után jutottunk el odáig, hogy kizárólag a párom hasán volt hajlandó aludni, éjjel, max. 3 órát, ja, és úgy, hogy a párom ült. Képzelheted, mennyit pihent így...

 • 2010.04.19 16:42:52Vin

  Ja, még valami! Semmiképp nem jó, ha hagyjátok sírni! Hidd el, kifárasztja magát, és a kimerültségtől valóban bealszik egy idő után, de utálni fogja az alvást, félni fog tőle, mert számára bizonytalan "terep" lesz, ahol anya/apa nincs vele. Később pedig olyan gondjaitok lesznek az altatással, hogy hajjaj! 1-2 alkalommal én is bealudtam mellette, annyira fáradt voltam, hogy egyszerűen elnyomott az álom az üvöltő gyerekem mellett, de amikor csak tudtam, kivettem, megnyugtattam. Tény, hogy sokszor fél napig volt a karomban, rohadt nehéz volt, és iszonyú kimerítő. Mégis azt mondom, megérte, mert bár most sem kedvence az alvás, azért szó nélkül álomba merül, ha elfárad.

 • 2010.04.19 16:50:46madz

  bebeba, hordozókendőt próbáltátok? a férjed meg tényleg csapjon a homlokára, egy kéthetes gyerek hogy hisztizhetne?

 • 2010.04.19 16:59:28dec3

  en nem azt mondtam, hogy elavult a modszered. Csak mas, es te ezt latod jonak. En meg nem.De azt te is belathatod, hogy azzal mert 6 honapos koraig szoptatod nem teszel semmi rosszat, sot.Ez bebizonyitott teny. Nekem sok ervem van amellett,hogy a gyereket 6 honapos koraig csak szoptassam, neked mi van ellene, vagy a mellett hogy 3-4 honaposan elkezd hozzataplalni? Miert jo az?

 • 2010.04.19 17:21:55csib

  2010.04.19 16:59:28dec3
  Nem, neki nem, de lehet, hogy magadnak igen. Mert nem megy mindenkinek olyan ripsz-ropsz a dolog. Én naponta küzdök és frusztrál az egész kötelezettség, nem azért mert önző dög vagyok, hanem mert mindentől elmegy a tejem, ha sportolok, ha nem iszom, ha ideges vagyok. Hízok, mint az állat, nem jó a tükörbe nézni.
  De én is tudom, ez a legjobb a gyereknek a kezdetekben, viszont vágom a centit, mikor lesz vége. Mert tudom, hogy sokkal jobban fogom magam érezni, ami közvetlen haszonnal jár a gyereknek - jókedvű, hepi anyukát érdemel! :)

 • 2010.04.19 18:16:34normama

  csib,
  a lányom holnap lesz négy hónapos. Csütörtökön megyünk oltásra, addig fogom nyaggatni a védőnőt meg a doktornőt, amíg kimerítő magyarázatot nem kapok arra, miért 6 hónap a 6 hónap. Engem azért érdekelne nagyon, mert tápszeres a szentem, és időnként úgy látom, hogy baromira unja az ízét, azért nem eszik rendesen. De azt hiszem, nem kell sokat kérdezősködnöm: a környéken majd minden négy hó feletti baba kapott már mást is anyatejen/tápszeren kívül. De majd elmesélem, mit mondott a doktornő:-)

 • 2010.04.19 18:19:42bebeba

  Vin! madz!

  Köszi szépen a jótanácsokat, megpróbálunk minden okosat.

 • 2010.04.19 18:56:13csib

  2010.04.19 18:16:34normama
  dettó. Nekem éppen van tejem, nem akarok tápszert és néha azt gondolom, enne még, ha lenne mit.. Persze, ha 4 hónaposan kiköpi a pépet és csak cicit akar, akkor nem forszírozom, de próba-cseresznye.
  Csomó bébikajára 4 hónap van írva, nem hiszem, hogy egy nestlé rá merné írni, ha baja lenne tőle a gyereknek...

 • 2010.04.19 19:16:57madz

  na erre emlékeztem
  [link]

 • 2010.04.19 19:44:06kerekbilincs

  2010.04.19 18:56:13csib
  Ne tejpépet adj neki kérlek, hanem BEBA HA-t. Nincs rá írva hogy hipoallergén a tejpép. "Csak" kisebbek a fehérjék, de nem teljesen hidrolizáltak. Ha érzékeny, kihozhatja a tejallergiát. BEBA HA receptet kérhetsz védőnőtől is, de megveheted recept nélkül, úgy egy icipicit drágább.

 • 2010.04.19 19:45:13kerekbilincs

  Viszont jó hír, a tápszert is dúsíthatod, pl. banánpürével.

 • 2010.04.19 19:51:03Macs

  bebeba,
  nked van igazad, nem lehet hisztis. Egy ekkora gyereknek még csak szükségletei vannak, nem tud hisztizni. Ún. hasfájás simán lehet a rengeteg órányi sírás oka, amit vagy a hasa okoz, vagy nem. Párodat szalajtsd el a könyvesboltba Sheila Kitzinger: Miért sír a baba? c. könyvéért, segíteni fog. És kitartás! Mantra a következő: "elmúlikelmúlikelmúlik". :)

 • 2010.04.19 20:27:58Anyek

  Még soha nem írtam ilyent egyetlen cikkre sem, de az aztán semmitmondó a javából.

 • 2010.04.19 20:34:20Sevy

  Ilyent? Grat.

 • 2010.04.19 20:40:26Anyek

  Köszi! Gondolod, hogy nem elütés ugye? Érdemben véleményed esetleg?

 • 2010.04.19 20:46:45Jedenew

  Fentebb olvastam, hogy külföldi trendekre hivatkozik valaki, hogy ott már 4 hónaptól megy a hozzátáplálás.
  Szerintem ezt nem szimplán a tudomány "fejlődése" magyarázza. Sokan mennek vissza nyugatabbra 6 hónap után dolgozni, ez a kiindulópont, ehhez keresnek gyakorlatban kivitelezhető megoldást.
  Ezzel nem akarom amúgy mondani, hogy 6 hóig szoptatni lehet csak a tuti.

 • 2010.04.19 20:47:10csimota

  A HOZZÁTÁPLÁLÁSRÓL:

  Kedves mindenki!

  Ismételten, harmadszorra idézek.
  Az nem igaz, hogy hat hónapos kor alatt anyatejen, vagy ha tápszeres, akkor azon kívül mást nem kaphat a csecsemő.
  Több fórumon a hat hónap, mint kizárólagosság jelenik meg, ami nem igaz.

  A hivatalos, legutóbb 2008-ban kiadott irányelv. Ennek alapján íródott a poszt és az az alapjául szolgáló hírlevél. DE!!!

  Az ESPHAGN irányelvei a következők:

 • 2010.04.19 20:56:17csimota

  Kitűzött cél, hogy KÖRÜLBELÜL hat hónapos koráig a csecsemőt kizárólag anyatejjel táplálják. A hozzátáplálást (pl., szilárd ételek, más folyékony, anyatejet pótló tápszerek, tejpépek)nem javasolt a 17-dik hét előtt, sem a 26-dik hétnél később elkezdeni. weeks. Nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy a potenciálisan allergéneknek minősített ételek, tápanyagok későbbi bevezetése vagy a bevezetés elkerülése, mint/mint pl. a hal és tojás, csökkenti az allergia kialakulását sem azoknál, akiknél potenciálisan nagyobb az allergia kialakulásának valószínűsége, sem azoknál, akiknél nem.

 • 2010.04.19 20:57:39Ördög

  Nem olvastam még teljesen végig a kommenteket. Cinimini, ha neked jó érzés, hogy ott van, elég nagy az ágy, sőt, még neki is az a jó, hogy vceled alhat, akkor szerintem egyáltalán nem kéne erőltetni a kiságyat. Minek kéne szoknia? Ezt nem is értem.

 • 2010.04.19 21:15:21csimota

  A hozzátáplálás időszaka alatt az anyatejjel táplált csecsemők vasbeviteli szükségeletének >90% a hozzátáplált ételből kell származzon, mégpedig biológiailag megfelelően hasznosuló vasból. A tehéntej alacsony vastartalmú és 12 hónapos kor alatt nem adható fő folyadékforrásként, habár nagyon kis adagokban használható hozzáadva a kiegészítő/bevezetendő ételekhez.(megj. hogy csak szerintem 9-10 hónapos kor után.. és egy két kanál pl főzelékhez..) Körültekintően kerülni kell a GLUTÉN tartalmú táplálékok mind korai, azaz 4 hónapos kor alatti, mind a késői, hét hónapos kor/afölötti bevezetését; a még mindig szoptatott csecsemőknél fokozatosan kell bevezetni, mivel ez csökkentheti a coeliakia, 1-es típusú diabetes, és gabona allergia kialakulásának kockázatát. Vegetariánus Csecsemők és kisgyermekek elégséges, napi 500 ml anyatejet, azt helyettesítő tápszert, illetve tejterméket kell kapjanak. (persze életkortól függ, hogy melyiket. Vegan étrendet ne kövessenek a csecsemők/kisgyermekek.

 • 2010.04.19 22:09:20ági anyu

  2010.04.19 14:06:59Jedenew
  Ha fogzik, akkor mitől aludna jól szegény? Vígasz: ez sem tart örökké :)

 • 2010.04.19 22:16:05ági anyu

  2010.04.19 18:16:34normama
  Barátnőm ugyan szoptatott, de úgy 4 hós kora körül kezdett "lustulni" a lánya. Ő akkor almát adott neki. Nem sokat, de inkább használt, mint ártott, mert a pici savasság miatt jobban evett

 • 2010.04.19 22:52:14kerekbilincs

  2010.04.19 21:15:21csimota
  Ez még OK, de hiába volt az én kislányom óriási és erős(75cm 6 hósan, 4,5 hósan felemelt 1kg almát, és tartotta egy kézzel), vhogy nem jött be neki a 6 hósan evés. Próbálgattuk, próbálgattunk mindent, de tényleg. 9 hósan már eszegetett ezt-azt, 12 hósan evett igazán. Túlgörcsöltem, kár volt vele ennyit foglalkozni, legalábbis görcsölni. Azóta olvastam egy nagyon jó kis mondást: "Food is fun until age one", teljesen egyetértek. Látok olyan kisfiút is, aki 6-7 hósan megvett egy csomó répa-krumpli pürét, hú, mi fényévekre voltunk ettől. Szóval vkinek bejön, vkinek nem.

 • 2010.04.19 23:33:11csimota

  kerekbilincs

  én csak leírtam az ajánlást, mivel bosszant, hogy sorozatosan tilalmi zónaként emlegetik a hat hónap alatti életkort. Féligazság, és ez a legrosszabb.

  valahol este a neten olvastam, mikozben megint előkerestem ezt az absztraktot, hogy milyen evő-típusok vannak. érdeklődőtől undorig van vagy hét féle. az ajánlás sem azt mondja, hogy tömd a gyereket. Egy-két kanál.
  A fiam mindent megevett, szinte azonnal, nyitotta a száját rendesen stb.
  A kislányunknál nemrég kezdtem a hozzátáplálást, ő is érdeklődik, de nem szeret mindent, nem mindegy, mikor, hogyna kapja, a bébiétel nem jön be, mert nincs íze, de az otthonival is inkább próbálkozik, mert még nem nagyon jött rá, hogy is kell a nyelvét forgatni. Minden nap kap egy kicsi valamit, mellé tápszert-tejem sajnos nincs-. Ez így jó. Senki sem egyforma.

 • 2010.04.19 23:34:34csimota

  akit érdekel, az nyugodtan keressen rá a neten, de ha valakinek kell az angol nyelvű cikk, annak átküldöm priviben.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta