Simogass bábokat, takaríts Gellért-hegyet!

Hosszú ideje nézegetem az időjárás-jelentéseket, mégsem sikerült kiderítenem, hogy most akkor a hétvégén milyen idő is lesz. De azt már több nagy időjós is kijelentette, hogy a Kárpát-medencében nem egyszerű dolog az időjárás előrejelzés.

Tehát akkor legyen a két véglet, kicsiknek egy kis bábszínház, a nagyok meg úgyis bírják az esőt, akár túrázni is mehetnek! Bár gumicsizmában gázolni a pocsolyákban minden járóképes gyerek szeret.

Kezdjük a legkisebbekkel - Bábszínház 3 év alatti gyerekeknek

A pécsi Bóbita bábszínház Szivárványhinta c. előadása szól a legkisebbeknek ápr. 18-án 10 és 16 órai kezdettel Pécsett. A 20 perces előadásban egy utazáson vehetnek részt a kicsik: elkísérhetik a nyuszikat a hétszínű szivárvány selyemfelhő csíkjaihoz, kocsin, hajón, vonaton, hintán röpülve, ismert mondókák és gyerekdalok varázslatával. Az előadást követően megfoghatják, megsimogatják, dögönyözhetik a játékban szereplő bábokat, díszleteket, kipróbálhatják, játszhatnak velük. A színház más városokban is tart bábelőadásokat, érdemes a honlapjukat felkeresni.

Ugyancsak kicsiknek szól „Aprók színháza” cím alatt futó rendszeres szombati program keretében a győri Vaskakas bábszínház Icurka-Picurka c. előadása ápr.17-én 11 órától. Norvég szakemberek által elindított „Művészet a legkisebbeknek” elnevezésű programhoz csatlakozik ezzel és még két előadással a bábszínház.

Kecskeméten is várják a 3 éven aluliakat a Ciróka Bábszínházban 15-én csütörtökön 11 órától az Almafácska című előadással.

A 3 éven felüliek az alábbi bábelőadások közül csemegézhetnek:

Győrben a Vaskakas bábszínházban minden szombat délután 17 órától „Vaskakas esti mesék” címmel láthatók bábelőadások, most a Micimackó, vasárnap délelőttönként 10 órától „Vaskakas matiné” cím alatt fut program, most szombaton 10 órától Róbert Gida játékai, azt követően 11-kor kezdődik az előadás, Micimackó – terepasztaljáték.

Szegeden a Kövér Béla Bábszínházban A Kis Mukk történetét nézhetik meg a gyerekek 16-án 14,30-tól, illetve 18-án vasárnap, délelőtt 11 órakor.

Debrecenben a Vojtina Bábszínházban ápr. 18-án 10 órától A király, a macska és a hegedű című bábelőadást nézhetik meg a gyerekek, ugyanebben az időben ugyanitt játszószínház is várja a gyerekeket, A kiskakas gyémánt félkrajcárja címmel, ahol a történet kakas figuráját minden gyerek elkészítheti báb formájában a játék végén.

Szombathelyen a Mesebolt Bábszínház előadásában a Vasi Múzeumfaluban 15 órától láthatják az érdeklődők az Égigérő fa c. bábjátékot, vasárnap 10 órakor a színház kamaratermében az Amália c. előadást, ami eddig több díjat is elnyert.

Veszprémben a Kabóca Bábszínházban A kalapba zárt lány c. előadás látható vasárnap 10 órától, valamint ugyanezen színház előadása várja a gyerekeket Balatonalmádiban 17-én 16 órától Pöttöm Panna címmel.

Egerben a Harlekin Bábszínházban ápr. 18-án 11 órától Mazsola, a kis zöld malac várja az érdeklődőket.

Miskolcon a Csodamalom Bábszínház vasárnap 10,30-tól Babszem Jankó meséjével várja a látogatókat.

Kecskeméten a Ciróka Bábszíbház előadásai láthatók, 16-án pénteken 10 órától A Macskahercegnő, 14 órától a Kököjszi és Bobojsza, vasárnap 10,30-tól A Macskahercegnő .

Budapesten a Budapest Bábszínház műsorán 17-én 10,30-tól Líra és Epika, 15 órától A szarvaskirály, 18án 10,30-tól Óz a nagy varázsló szerepel. A Művészetek Palotájában 17-én 10,30-tól Kippkopp a gesztenyegyerek c. bábelőadás látható a Kolibri színház előadásában, a Kolibri Színházban 17-én 15 órától, 18-án 10,30-tól a Tóbiás és Kelemen c. színes árnyjáték élő zenével szórakoztatja 3 éven felülieket.

A Föld napjára (ápr.22.) készülve néhány program:

a Szabadidő Házban lesznek vasárnap 10 órától Föld napi programok

Budapesten a Millenárison is a Föld napjáé a főszerep 17-én.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy kimerészkedik és bízva az időjárásban mégis inkább kültéri programot tervezne, valamint a tavaszra való tekintettel dúl benne a tettvágy és tele van energiával, annak néhány túraötlet a közelgő Föld napjára való tekintettel:

A Föld napja tiszteletére rendezik meg a Kutyával a Bakonyba teljesítménytúrát ápr.17-én. Indítás 9-11 óráig Kislődről a faluközpontból, a táv 12km, a szintidő 5 óra.

Sátoraljaújhely és környékén, szombaton és vasárnap is tart a Zempléni Ökotúra Futam ide családok jelentkezését is várják, a verseny célja, a szervezők által megadott útvonalat bejárva, megadott lista alapján minél több faj (növény, gomba, állat) megtalálása, ennek igazolása digitális felvétel készítésével. Április 15-ig lehet jelentkezni, a nyertesek értékes nyereményben részesülnek!

Tatabányán ápr.17-én immár 29. alkalommal rendezik meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát, igen, 50 km..., de választható 10 illetve 20 km-es táv is. Az én két nagyom erre megy a hétvégén (az ötvenesre).

Aki nem tervez ilyen méretű erőfeszítést, mégis szeretné elmondani magáról, hogy kitette a lábát a lakásból és nem átallott akár több órát is eltölteni a szabad ég alatt, az esetleg vasárnap részt vehet a Gellért-hegy takarításában, illetve a tervezett néhány facsemete elültetésében, amihez mindenki vigyen magával egy palack vizet!

RR

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek