Süket, csípőficamos vagy fogyatékos Tibike?

Nusi gyermekével semmi gond nem volt hathetes koráig, amikor is csípőszűrésre küldte a gyermekorvos. Onnantól kezdve hol azt mondták, baj van a csípőjével, hol mindent rendben találtak, majd úgy gondolták, nem hall a gyerek (másik orvos szerint meg igen), legutóbb pedig szellemi visszamaradottsággal riogatták, mondván, Tibikének túl nagy a feje.

Soha nem voltam egy izgulós anya. Miért is lettem volna? 12 unokatestvér, 7 dédunoka, mindenki könnyen szült, a gyerekek egészségesek, okosak mindkét oldalról. A terhesség alatt se volt semmi gond, másfél óra alatt lezavartam a szülést, majd három nap múlva hazavihettem az egészséges és gyönyörű kisfiamat, Tibikét.

Tibike szépen fejlődött, ám a hathetes vizsgálaton azt mondták, hogy a bal csípője kicsit kötött, nézessük meg szakemberrel. Nem csináltam ebből a vizsgálatból sem nagy problémát, legfeljebb tornáztatom majd, vagy kap terpeszpelenkát. Szerencsére kiderült, hogy minden rendben, de azt mondták, hogy öthónapos korában menjünk vissza, újra megnézik.

Az oltásokat közben havonta kapta Tibike, azonban a három hónapos vizsgálatnál nem reagált a hangokra, így felmerült annak a gyanúja, hogy nem hall rendesen. Tibikéről tudnotok kell, hogy nagyon élénk, figyelmes baba, de ha a rendelőbe viszem, nem csinál semmit, néz nagy szemekkel, keze-lába lóg, nem mosolyog – én azt szoktam mondani, hogy szó szerint leégett a doktornő előtt.

Mindenesetre nagyon megijedtem, hogy a kisfiam nem hall, ezért elvittem a fül-orr gégészetre, pontosabban egy magánrendelőbe (a csípővizsgálat is egy magánklinikán volt), itt is megállapították, hogy minden oké, hall a gyerek, fellélegeztem. Tibikének ez a két vizsgálata 15 000 forintba került, de nem számított, megnyugodtam.

Közben öt hónapos lett, így visszavittük kontrollvizsgálatra (újabb ötezer), ahol azt mondták, hogy mégiscsak gond van a bal csípőjével, menjünk el ultrahangra. Újabb álmatlan éjszaka, nagyapát felrendeltük, elvitt minket a kórházba, megcsinálták az ultrahangot, minden oké, megnyugodtam volna, DE. A következő kérdéseket tették fel nekem: szokták mérni a gyerek fejkörfogatát, szellemileg rendesen fejlődik a gyerek? Tibikének ugyanis túl nagy a feje (megjegyzem, az apjának és nekem is az átlagosnál nagyobb a fejünk). Beszélnünk kell a háziorvossal, aki ír majd egy beutalót, hogy Tibike fejét kivizsgálhassák.

Oké, legyen egy orvos alapos, de mióta megszületett, mindig izgulhatok - és nem azon, hogy megfázott-e, hanem azon, hogy süket, csípőben gátolt, vagy esetleg szellemileg visszamaradott-e.

Nusi

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek