SZÜLŐSÉG

Tizenöt méter magasból dobálják le a csecsemőket Indiában

2010. április 13., kedd 14:27

Néha elcsodálkozik az ember, miféle szokásokkal találkozni a Föld túlsó felén, ahol még korántsem számoltak le a szörnyű babonák özönével. India egyes területein az állítólag már 700 (de száz bizonyosan) éve fennálló rituálé szerint évente több százan dobnak le két éven aluli kisdedeket mintegy 15 méter magasból a Mumbai-tól 450 km-re délre fekvő, Sholapur melletti  Baba Umer Durga szentély tetejéről (előtte még jól meg is rázzák szegényeket lógva, nyilván anno Michael Jackson is tőlük tanult).

A repülő gyereket a családtagok és segítők egy kifeszített lepedővel vagy takaróval felkészülve várják, ezért szerencsére gyermekáldozatról általában nem szólnak a hírek, de a videókon jól látszik, hogy a gyerekek korántsem élvezik a repülést. Egyelőre hiába küzdenek a hatóságok és gyermekvédő szervezetek a barbárnak számító “néphagyománnyal”.

Hasonló szokás dívik a környék több más templomában-mecsetjében is. A Bijapur állambéli Indi város melletti Shanteshwara templomban kb. 200 kisdedet hajítottak le a tetőről 2009-ben e szertartás keretében. A hiedelem szerint a rituális cselekedet jó egészséget, hosszú életet és sikert hoz a gyerekeknek és családjuknak. A környéken élő párok általában már akkor fogadalmat tesznek erre, amikor megtudják, gyermeket várnak. Furcsa módon a ceremóniát  együtt űzik hinduk és muzulmánok egyaránt.

Mivel Indiában magas a gyermekhalandóság, és az európai értelemben vett orvoslás-egészségmegőrzés pedig sokak számára elérhetetlen, ezért efféle ősi eljárásoktól remélnek szerencsét, egészséget. Az indiai Karnataka  állambéli Gyermekjogi Állami Bizottság természetesen betiltaná ezt a veszélyes gyakorlatot, míg a templom vezetői semmi kivetnivalót nem találnak benne.

Mielőtt pálcát törnénk e barbár indiaiak felett, megjegyzem, ez a világ egyik olyan országa, ahol a legkevésbé terjedtek el a modern fogamzásgátló módszerek, minden állami támogatás és propagandahadjárat ellenére. Az indiaiak számára a legtöbb esetben kizárólag a gyerek jelenti a nyugdíj-és egészségbiztosítás egyetlen elérhető formáját (bár a hozomány-hagyományok miatt lányt szülni ott is kockázatosabb, mint fiút), de sok átlag indiai szerint öreg napjaira semmije-senkije sem lesz, amennyiben nincsen elegendő gyermeke, aki majd gondoskodik róla. Ezt a meggyőződést sem sikerült egyelőre “kibeszélni” az indiaiak többségének fejéből, nemcsak  egyes“néprajzilag érdekes” ősi rituálékat, az idézett szokás hitük szerint épp a gyermekek jövőbeni jólétét szolgálná.

Folyamatosan olvasni arról, mi vár Afrika több országában az albínókra, máshol virul a vudu, de jobban belegondolva egy-kétszáz évvel ezelőtt az állítólag felvilágosult Európa, köztük Magyarország is tele volt bizarr hiedelmekkel, rituálékkal, babonákkal. Ezek egy része már kötődött a kereszténységhez, mint a szentek lábának kívánságteljesítő csókolgatása, más szokások, hiedelmek azonban ki tudja, hogyan is kerültek kultúránkba. Az újszülötteket szokás volt például megköpdösni rontás ellen (nem mondom el, ma mi történne, ha valamelyik rokon megpróbálná), nyakukba szemmel verés elleni amulettet akasztani (egy ismerős nemrég hűtőmágnes formában hozott egy ilyet  Isztambulból, ahol ezek szerint szintén hisznek az effélékben), miközben se szeri, se száma nem volt a termékenység-és egészségvarázsló szertartásoknak is, egy részük épp a télutóhoz, a tavaszhoz, mint a megújulás és párválasztás életszakaszához kötődik.

Ennél durvább eljárások is voltak - Szabó Magda egyik drámájából tudhatjuk, hogy Franciaország bizonyos vidékein a XIX. századig élt egy szokás, mely szerint a település lakói a templomtoronyból ledobtak egy macskát, hogy ezáltal a hely megtisztuljon, és a helyiek biztonságban folytathassák  életüket. Röpülő macskák ma is akadnak ugyan, de kevésbé szakrális céllal dobják őket, a kockázatosabb vagy ártó babonák-népszokások is kimentek a divatból, vagy átalakultak egyszerű kereskedelmi tevékenységgé, lásd emelt díjas jóslás, rontáslevétel és távgyógyítás.

Amúgy a lányom kétéves kora körül kifejezetten szerette, ha dobálják, persze szigorúan felfelé, apa, esetleg az Isi vagy a Béla bácsi nevű rokon, és persze nem tizenöt méter magasra vagy  mélyre. Vajon a szimpla felfelé dobálás  is szerencsét és jó egészséget hoz?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.14 00:40:54Anke

  2010.04.14 00:14:16 gabor87
  2010.04.14 00:24:27gabor87

  Nem tudom kinek írtad ezen soraidat, és azt sem értem, hogy mire utalsz azzal, hogy "olyan dolgokról beszélünk, amihez nem értünk".
  Furcsa ez, és nem is tudom mire alapozod, miután fogalmad sincs, hogy miket tanultam életemben és mivel foglalkoztam, foglalkozom.
  Például le tudnám neked írni és konkrétan rá is tudnék keresni a fellelhető szakirodalomban, hogy ez a gyerekdobálási szokás miből alakult ki abban a térségben, és hogy miért hogyan és mi okból finomodott az idő során, mert ez az egyik végzettségem, de ez annyira lényegtelen kérdés ahhoz képest, amiről épp beszélünk, miszerint a mai tudásunk szerint ez káros a gyerek agyműködésének.

  2010.04.14 00:30:35gabor87
  Ez a legutolsó hozzászólásod viszont azt mutatja, hogy te valóban olyan dologról beszélsz, amihez nem értesz, de még csak nem is olvastál róla szakirodalmat, valamilyen furcsa általánosítást használsz, mint például "keleten" így meg úgy.
  Részemről ennyi, mert így erről a témáról nem lehet "egyenjogúan" kommunikálni veled.

 • 2010.04.14 00:42:37madz

  szív, köszi a linket, holnap veszek is egy kis zafírt a fejfájásomra

 • 2010.04.14 00:42:49a szív fészkei

  DE én is szeretem a köveket :-). De nem kisgyereken persze.
  De mintha nekem is lett volna pici koromban vékony aranyláncom vagy angyalkaképpel vagy egy kék szívvel, nem tudom pontosan. Nem emlékszem, oviban engedték-e? Az enyéimre semmit nem adtam, a lányom 8 évesen akart fülbevalót, kapott.

 • 2010.04.14 00:43:56a szív fészkei

  Gyönyörű a zafír :-))), imádom a színét. Én hordok ametisztet -mert szeretem - de az álmatlanságomat nem kezeli sajnos, pedig kéne neki.

 • 2010.04.14 00:43:56orly

  Amit olvastam az alapján tényleg durvának és embertelennek tűnt. Erre megnézem a videót, a 15 méter az 6-8 és nem is dobigálták random hanem "szakszerűen" hátára. Vagyis felesleges és sajnálnám a saját kölköm de kétlem, hogy rendszeresen belehalnának vagy megnyomorodnának gyerekek vagy hasonló (a leírásból azt hihetné az ember).

  Amúgy vicces, hogy ha valakinek van szakmája az szakbarbár... nehogy már az kellene szégyellje magát, aki ült pár évet könyvek előtt és tanult nem pedig az akinek nem fűlött a foga hozzá és elfecsérelte az idejét hülyeségekre...:)

 • 2010.04.14 00:45:27gabor87

  az a komment még Nyúlmamának szólt még, és az indiai kultúráról volt szó... általánosítok persze, órákat lehetne erről beszélni és kb. 5 percig maradok még:) De a válási arányaik pl a japánoknak, kínaiaknak jobbak.

 • 2010.04.14 00:47:14gabor87

  hm, kezdek álmosodni és ezt a fogalmazásom bánja már... Jó éjt mindenkinek!

 • 2010.04.14 00:52:16madz

  szív, én igazából nem nagyon bírom őket, hinni meg végképp nem.

  "De a válási arányaik pl a japánoknak, kínaiaknak jobbak." - és tényleg azt gondolod, hogy pl a japánok "szeretetben élnek"?

 • 2010.04.14 00:57:30renege

  Na igen, a válási arány mit sem mond a boldog életről.
  Lehet, hogy csak tűrik a szar életüket, és nincs bátorságuk, kedvük, motivációjuk változtatni.
  Inkább egy válás mint egy véglegesen elcseszett élet...

 • 2010.04.14 01:06:00cantaloupe

  Nyúlmama,
  mire alapozod azt az állításodat, hogy itt meghalnak és életveszélyben vannak gyerekek?
  Azért egyik közösségnek sem célja, hogy kipusztuljon.
  Kegyetlenség volt pl.a Taigetosz, de valahol a köz javát szolgálta az is, hogy genetikailag tökéletes utódok maradjanak meg.
  Vagy ott voltak a spártaiak, akik az akkori körülményeknek megfelelően harcost neveltek már a gyerekekből.

  Most durvát fogok írni, de én inkább ezt a ledobatást választanám, minthogy a gyerekem hosszú éjszakákon át sírni hagyjam, hogy megtanulja a rendet. Ez pedig ugye nálunk is szokás, számtalan ilyen idomító könyvet találsz a polcon a témában.

  Vagy mondok még egy dolgot, a dohányzás otthon. Abba sem szól bele senki, ha kis csecsemő mellett szívja anyu láncban a cigit, pedig a SIDS itt látod tényleg konkrét életveszélybe sodorja a kicsit.
  És ez a cselekedet mégsem büntetendő.

  Meg az sem, ha az anya terhesen drogozik.

  Mi több, az abortusz is legális a mi nagy, fejlett nyugati társadalmunkban.

  Ettől a ledobás persze sokk a kisbabáknak, vita nincs róla, csak a tököm tele van azzal, hogy mindenki dobálózik itt dolgokkal, holott nem járt az országban, nem ismer egy indiait sem.

  Holott itt is vannak dolgok, amiken javítani lehetne, egyszerűbb mutogatni más barbárságára.

  A férjemnek most meséltem ezt, még nem is HALLOTT ilyesmiről, úgyhogy valószínű egy szűk körben terjedő őrültség.

 • 2010.04.14 01:09:53cantaloupe

  Madz,
  megkérdezhetem, hogy hány japán házasságot ismersz?

  Tudod, mi a szomorú? Hogy egy indiai házasságban tényleg sokan azért nem válnak, mert nincs külön vagyon, nincs hova menni, szégyenfolt a családnak, a nő nem talál magának párt gyerekkel. Ez nálunk sem könnyű, de náluk a család olyan szent dolog, hogy ez szinte az egész életre rányomja a bélyeget.

  És mi van a civilizált Európában? Azt választunk, akit akarunk. nem tagadnak ki a barátaid és a közösség, ha nem azt veszed el, akit a szüleid kiszemeltek neked. Oszt mégis kevés a boldog házasság.

 • 2010.04.14 01:22:09cantaloupe

  Nyúlmama,
  akkor anatómiai infó: az agykárosodás abból ered, hogy rongybabaszerűen megrázod a csecsemőt, mivel gyenge a nyakizma és nagy a feje, ilyenkor következik be a trauma.

  Sokan azt próbálják hazudni a kórházban, amit itt is látunk, hogy leesett a gyerek, de az orvosok egyöntetűen meg tudják állapítani a különbséget.

  Ha érdekel, itt van angolul:
  [link]

 • 2010.04.14 01:23:02a szív fészkei

  Okosságok a fülről:http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/10129-az-atszurt-erogen-zona.html

  Van, aki így magyarázza az ékszerviselést.http://remenyikatalin.com/?t=6&nyit=46
  Én is primcsin éjsötét vagyok :-), mert hordok fülbevalót. (épp zafír is van benne). Szeretem az ékszereket. Azt nem tudom, mennyi a valósága a gyógyítóerejüknek; de van ilyen terápia és olvastam ebbéli gyógyulásokról is.

  Ha valamit választok, az szépség alapján megy. DE - bár az angol királyi család már múltkor le lett alaposan fikázva - úgy tudom, Erzsébet is valamilyen neki javallt kövű gyűrűt hord. A buta vénasszony.

  Na még

 • 2010.04.14 01:27:48a szív fészkei

  Sőt Indiában ugye az orrban is hordanak kis drágakövet - meg sokan már itthon is - és bár nem tudom, annak mi a magyarázata, de biztos van.

 • 2010.04.14 03:12:26Kollegák

  "Szabó Magda egyik drámájából tudhatjuk, hogy Franciaország bizonyos vidékein a XIX. századig élt egy szokás..."

  Hogymiapöcs? egy drámát jelöl meg a szerző néprajzi forrásnak? Ezt sem az esze fogja megölni, jólvan.

 • 2010.04.14 07:05:21nyúlmama

  Cantaloupe
  1.Nem mondtam azt, hogy konkrétan ebbe belehalnek babaák-de ettől még nem hiszem el, hogy ez egy jó dolog
  2.nem mondtam, hogy ez elterjdt szokás lenne Indiában
  3.nem szídtam úgy konkrétan az "indiaiakat
  és enm értem, hogy jön már megint ide a dohányzás, a sírni hagyás, és egyebek
  szerintem attól még, hogy van még hülye szokás, az nem "mentesít" másik hülye szokásokat.
  És most bocsi, de személyeskedni fogok. Jól emlékszem, hogy egy egész posztot szántál annak, hogy indiai hagyomány a csecsemő lányok hajának levágása, és te ezt mennyire ellenzed, merthogy ugye a szép haja, meg fertzőzést is kaphat a higiéniai miatt?
  de ha én azt merem mondani egy annál sokkal barbárabb dologra, hogy veszélyezteti a gyerkek épségét-nem azt , hogy belehal-akkor én nem vagyo elég toleráns.Hm.
  Egyébként, ha elolvasol, nem csak konkrétan eről az esetről írtam,hanem úgy általában a fene nagy toleranciáról olyan dolgok iránt, amikbe bele IS halhatnak emberek, vagy "csak" lelekileg nyomorodnak bele. És ilyenek vannak.
  de tényleg elég, mert szerintem itt már rég nem erről van szó, hanem a másik kommentelő szándékos félremagyarázásáról.
  amúgy nincs harag

 • 2010.04.14 07:21:44Lapis Lazuli

  Jó reggel Nyúlmama! Hatott az ametiszt :-))?
  Látom milyen klassz, felkészült vitapartnered volt tegnap...:-)
  Szóval a hülye szokások emlegetése: _nem_ mentesít semmi alól, hogy vannak más, saját hülye szokásaink, abban az értelemben viszont el tudom fogadni az emlegetésüket, hogy "söprögessünk már egy kicsit a saját házunk előtt is", mondjuk afféle önkritika gyanánt.

 • 2010.04.14 07:48:25Nzoltan

  Én jót mosolyogtam a videón. :-)

 • 2010.04.14 08:45:40DR. Lombrázó

  Nyasgem

 • 2010.04.14 08:52:44madz

  cantaloupe, biztos, hogy ebben a vitában tőlem kellene ezt megkérdezned? egyébként egy párat ismerek

 • 2010.04.14 09:00:19animmam

  Tegnap ota nem valtozott a velemenyem, hogy nem tetszik amit latok. Viszont tovabbra is azt latom hogy nagyon profin ejtik le a gyerkocoket. De az hogy a nagy tobbseg barbarozik, meg uristen veszelyeztetes stb, az kicsit szemforgatasnak tunik. Eljen a globalizacio, legyunk egyen kockafejuek, hasznaljuk a vilag minden reszen ugyanazt a mosoport, ugyanazt a palackozott vizet, egyunk egyen zoldsegeket, irtsunk ki mindent ami mas. Nekunk nem kotelezo tennunk, nekik igen. Ebben hisznek. Mennek oda mashoz, aki nem kozejuk tartozik, hogy na gyere ledobom a te kolkod is? Nem! Akkor meg? Jobb a gerinctort 17 honapos a civilizalt jo korulmenyek kozott elo mindenki altal kellemesnek mondott csaladban? Mindenki hulye es barbar egy masik ember szemeben, aki tole eltero modon viselkedik es el.

 • 2010.04.14 09:13:32Rosa Rugosa

  Tudom, hogy az állatoknak semmi közük a gyerekekhez, de kb. 10 éve betiltottak nálunk egy népszokást, kakasütés a neve.
  Több változata is létezik, a legdurvább, amikor a földbe ásott kakasnak egy cséphadaróval kellet leütni a fejét.
  Jó, állatkínzás, fuj, fuj, micsoda barbár szokás, le vele.
  Aztán közben azon járt az eszem, hogy ha most idelinkelnék néhány képet arról,hogy hogy bánnak a vágóállatokkal nap mint nap, nem tízzel évente, hanem napi több ezerrel, az valószínűleg jobban kiverné a biztosítékot.

 • 2010.04.14 09:32:11Auguszta Romanova_2

  Most durvát fogok írni, de én inkább ezt a ledobatást választanám, minthogy a gyerekem hosszú éjszakákon át sírni hagyjam, hogy megtanulja a rendet. Ez pedig ugye nálunk is szokás, számtalan ilyen idomító könyvet találsz a polcon a témában.

  Ajaj.

 • 2010.04.14 09:34:11Auguszta Romanova_2

  Cantaloupe,szerinted az,hogy egy olyan tarsadalomban ahol megbelyegzik az elvaltat, sok a boldog hazassag,mivel Europaban a magas valasi rata azt mutatja,hogy itt keves a boldog hazassag?
  Szoval ezert Indiaban mindenki boldog?
  Mert nem valnak?

 • 2010.04.14 10:20:21bohuš

  Kedves gabor87!

  Szerintem te egyetlen dolgot csinálsz rosszul: gyöngyeid a disznók elé szórod. Nem csak az indiaiak más kultúra, hanem azok is, akiknek itt válaszolni próbálsz, és csak fölöslegesen elvonják a figyelmed és energiáid fontos és értelmes dolgokról. Kedves tőled, hogy próbálsz értelmet lopni egy ilyen fórumba, de nem fog menni.
  Ez már csak ilyen terep, itt ha nincs érved, támadd a másik személyét, attól biztos értelmesebb, amit mondasz, ugye.

 • 2010.04.14 10:27:20Brumibaby

  Megjegyezném, én, mint disznó, azzal értek egyet, aki azt mondta: az egyik kínzást nem legitimálja, hogy vannak más kínzások is.

  És a kínzás attól még kínzás, hogy évezredek óta gyakorolják.

  Amúgy én a kakasütésről azt hittem (de komolyan), hogy kakát sütnek. Annak sincs több értelme, viszont legalább nem fájdalmas.

 • 2010.04.14 10:27:54drlucifer

  RR!
  Te oda való vagy, ahova gondolom? A falu dísze egy kakasos kút???? (bocsánat az OFFért)

 • 2010.04.14 10:30:10farkasokkal tancolo

  #
  2010.04.14 01:27:48a szív fészkei

  Sőt Indiában ugye az orrban is hordanak kis drágakövet - meg sokan már itthon is - és bár nem tudom, annak mi a magyarázata, de biztos van.


  Ennek az a magyarázata, hogy az orr oldalán van egy pont, ami a szexuális vággyal van összefüggésben, és ezt szúrják át, hogy erkölcsösebbek maradjanak - én így tudom.

 • 2010.04.14 10:33:50tértivevény

  "Eljen a globalizacio, legyunk egyen kockafejuek, hasznaljuk a vilag minden reszen ugyanazt a mosoport, ugyanazt a palackozott vizet, egyunk egyen zoldsegeket, irtsunk ki mindent ami mas. Nekunk nem kotelezo tennunk, nekik igen. Ebben hisznek."

  Nem feltételenül kéne összekeverni két teljesen különböző dolgot. Azért egészen nagy a különbség van aközött, hogy mindenki ugyanazt gondolhatja meg aközött, hogy elítélünk egy szokást, ami fölöslegesen veszélyeztet emberi lényeket. Függetlenül attól, hogy milyen eredetű, milyen régi hagyomány.
  Semmiféle hagyomány, kultúra, stb nem legitimálhat (főleg nem pusztán azzal, hogy hagyomány/kultúra/szokás/hit) olyan dolgot, ami fölösleges veszélyt jelent másokra. Igen, ebbe beleértem a gyerekdobálást és beleértem a dohányzó kisgyerekes anyákat is.

 • 2010.04.14 10:34:27Brumibaby

  Füllyukasztás: én felnőttként végeztettem el, iszonyatosan fájt, mintha pitbull harapott volna a fülembe. Úgyhogy az enyémek is maguk döntenek majd róla.

 • 2010.04.14 10:37:04bbenoe

  orrszívó porszívó

 • 2010.04.14 10:55:24C.Anagyal

  Nincsenek fogamzásgátló módszerek! Ez szörnyű!!!

 • 2010.04.14 10:55:33Cliff

  agyatlan barmok ezek

 • 2010.04.14 11:07:02Rosa Rugosa

  drlucifer
  Nem.:)

 • 2010.04.14 11:09:03drlucifer

  RR!
  Akkor a környékre?
  Most már marha kíváncsi vagyok, dobj egy mailt. vovanda@freemail.hu

 • 2010.04.14 11:17:29Rosa Rugosa

  Csepel-szigeten lakom.:)
  Komárom megyéből származom.:)

 • 2010.04.14 11:27:50drlucifer

  RR!
  Én meg félig-meddig Somogyból. Anyukám oda való.

 • 2010.04.14 11:40:24Békanőci

  ft, nekem volt az orromban ékszer. Ennek a vágylohasztó mivoltáról nem hallottam, és bökéskor szerencsére nem is találták el ezt a pontot... :p

 • 2010.04.14 11:45:05farkasokkal tancolo

  Na és mit szóltok a maori nők száj és arctetoválásához? :-)
  Feketére tetováltatják az egész szájukat, és alatta is, mintha szakálluk lenne...

 • 2010.04.14 11:51:59a szív fészkei

  ft, kösz! A magyari hölgyek is ebből az okból rakják bele az orrukba? (hogy, ha jól értlek, gátolja a szexualitást némileg az átszúrás?)


  Én meg azt olvastam valahol, hogy az indiai meg az arab asszonyok azért vannak úgy felékszerezve, mert az az övék, ami rajtuk van. Kvázi ez a széfjük, amihez nyúlhatnak, ha elverik őket a háztól. (aminek van sansza.) Ha rossz az infóm, elnézést.

 • 2010.04.14 11:56:49a szív fészkei

  Én magamnak szúrtam fület, semmi gond. (csak azt nem tudtam, hogy bizsuval ne próbálkozzak, mert csak az aranyat bírom. Na, azt megszívtam.)

  Gyűrűt is szeretem. Orrbabigyóról meg koromnál fogva lecsúsztam, de ha ez az ok, akkor nem is bánom :-)).

  És a zsiráfnyak vagy a tányérajak, a vállig nyúvasztott fülcimpa mind szépséget jelent ott, ahol elkövetik, holott egészségre európai értelemben - az se tesz túl jó hatást. Érteni kéne, hogy jutottak oda, hogy ez nekik jó?[link]

 • 2010.04.14 12:00:34a szív fészkei

  ja nem is Afrikában van a zsiráfnyak, hanem Mianmarban, stb. És hát ahogy kikutatták, ezek mind leigázást szolgálnak, férfihez kötést csak ilyen púderrel leszórva, hogy ez a szépség záloga, amitől kapósabb lesz egy nő...

 • 2010.04.14 12:05:20Rosa Rugosa

  a szív fészkei
  Jól tudod, a smukk az övék. Ez nagyon sok népnél van még így. Olyan helyen is, ahol ha a faszi 3x kimondja, hogy elválok, akkor asszonykának már haza se kell menni.:)
  Így akarják elérni, hogy a nők mindig pompázzanak!:D

 • 2010.04.14 12:06:30farkasokkal tancolo

  Na igen, a zsiráfnyaknak az a lényege, hogy ha egy nő nyakából kiveszik a merevítő gyűrűket, akkor abban a pillanatban kitörik a nyaka és meghal, ez egy büntetési forma náluk.

  Igen, jól tudod, az arab nők sok ékszert kapnak a férjüktől, és ez az ami az övék marad. Már az esküvőre is illik nagyon sok ékszert ajándékozni a menyasszonynak.

 • 2010.04.14 12:09:53a szív fészkei

  Végülis ezek a távoli, - nekünk fura szépségeszményeknek(meg társadalmi elvárásnak) hódoló - nők viszont mondhatják, hogy az meg milyen baromság, hogy a fehér "civilizált" asszonypajtik idegméreggel böködtetik az arcukat a merev viaszbaba-látványért, egyenharcsaszájat töltetnek maguknak, milliószor szabatják-varratják a testüket - ugyanezért. A tetszésért, az elfogadásért. Ezek a beavatkozások se veszély nélküliek, és terjed a fejlődésben lévő fiatal lányok körében.
  És aztán horrorba fordulhat, és randább lesz az illető, mint amit el akart kerülni: lásd Melanie Griffith[link]

 • 2010.04.14 12:11:22Alex Roy

  Én nem csodálkozom ezeken a csökött agyú idiótákon. A beltenyészet meghozza a gyümölcsét. Tőlem aztán úgy dobálják a kölkeiket ahogy akarják, amíg a sajátjukkal teszik. Na, vajon melyik "népcsoport" származik ezektől...?

 • 2010.04.14 12:53:33cantaloupe

  Nyúlmama,
  ez így oké, mivel a videó konkrét esetet mutat be, azt hittem, az életveszélyre célzol, ami a ledobás miatt keletkezik. Akkor félreértés volt.
  Mellesleg a hajkopaszítást a többi gyerekem sem fogja megtapasztalni, ha rajtam múlik. A ledobást meg pláne nem. A tolerancia ebben az esetben azt jelenti, hogy nem tartom őket gyerekkínzó deviánsoknak, csak nagyon nem tetszik a szertartás, nem is hiszek benne...
  Persze, hogy nincs harag! :)

 • 2010.04.14 12:59:12jazmine

  Csak halkan írom, h biz' ez Euróapában is így volt: az volt az asszony/lány vagyona, amit ékszerek formájában kapott, ha a férj meghalt, akkor elvileg ezt a rokonok sem vehették el, többek közt ezért is volt szokás (fiú) szülés után ékszerrel ajándékozni az asszonyt...

 • 2010.04.14 21:22:41intel

  semmit nem olvastam el, csak a videot neztem meg de majdnem elbögtem magam... ez szörnyü volt!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta