SZÜLŐSÉG

Terhesekre veszélyes felvágottakat árult a Reál

2010. április 13., kedd 17:29 |

Lisztériával fertőzött párizsit és sonkát hívott vissza a Reál élelmiszerlánc, mivel az előírt határérték feletti Listeria Monocytogenes fertőzöttséget mutattak ki a termékekben. A lisztéria a magzatra veszélyes, vetéléssel, koraszüléssel, halvaszületéssel járhat.

A termékek visszahívása az üzletek polcairól a vizsgálat eredményét követően azonnal megtörtént, a bolthálózat azonban arra kéri azokat, akik az elmúlt napokban vásároltak a Pick Szeged Zrt. által gyártott "Reál Párizsi szeletelt 150 gr (tételszám: L0077), vagy Reál Sonka szeletelt 100 gr-os (tételazonosító: L10085) ellátott termékekből, hogy azokat ne fogyasszák el. Ezen termékek a vásárlás helyszínén visszaválthatók, akár blokk nélkül is. A fertőzésveszély kizárólag a Pick Szeged Zrt. által gyártott "Reál Párizsi szeletelt 150g" és "Reál Sonka szeletelt 100g" esetében áll fenn, a forgalmazott egyéb termékek biztonsággal fogyaszthatók, olvasható a hálózat sajtóközleményében.

A lisztéria fertőzés leginkább a kismamákra veszélyes, akiknél vetélést, koraszülést okozhat, magzatuk pedig súlyos liszteriózis fertőzéssel, vagy halva születhet. A hasmenést, hányást okozó fertőzés akár halálos is lehet, főleg a legyengült immunrendszerű embereket fenyegeti. A baktérium hűtőszekrényben akár hónapokig életképes marad.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.14 11:51:44Rosa Rugosa

    Nálunk a sonka a menő, meg a házikolbász a gyerekeknél.
    Adalékanyaga darált hús és fűszerek.:)
    A sonka meg egy nagy 15 kilós hátsó láb, csak lesózva, füstölve.:)

  • 2010.04.14 11:52:25madz

    én egyébként azért nem veszek trappistát, mert tök hipóízű

    lehet kapni egy prímás debreceni nevű cuccot, az glutén-, laktóz- és szójamentes. ez azért elgondolkodtató, hogy ez már ekkora fícsör

  • 2010.04.14 11:53:41nanemárrr

    2010.04.13 18:48:15Vidwan
    Ha már javítod magad, akkor én is javítalak: HACCP. :) Csak kicsit kötekedni akartam! :)

  • 2010.04.14 12:00:10Rosa Rugosa

    Csirke.
    "A korszerû húshibridek 49 napos korukban meghaladják a 2 kg/db átlagos testtömeget"

    Hát, nem tudom. Másfél hónap alatt egy csirke se lett a dédi csirkéiből 2kg-os.
    Nekem van valami borzasztó ebben a nagyüzemi tartásban.
    [link]
    Szerintem ezért van annyi vega. Nem az van, hogy a pipi ott futkos az udvaron, kell egy sütni, elkapod, lenyakazod, aztán ebéd. Szerintem rossz az emberek lelkiismerete az állatok miatt, azért undorodnak a hústól egyre többen.

  • 2010.04.14 12:02:20farkasokkal tancolo

    madz,
    "de én az édességekkel kapcsolatban vontam kétségbe a párás szemű nosztalgiázás reális alapját"

    Mert még nem ettél régi igazi TÁTRACSÚCSOT!!! :-)

  • 2010.04.14 12:05:23madz

    FT, tátracsúcsot meghagyom nektek, akár régi, akár új :)

    RR, sztem a csirke rém visszataszító állat. úgy néz, mint a terminátor.

  • 2010.04.14 12:08:00farkasokkal tancolo

    Mennyivel visszataszítóbb mint mondjuk egy disznó vagy egy tehén vagy egy hal?
    Vagy pláne egy pulyka?

  • 2010.04.14 12:08:37farkasokkal tancolo

    Vagy egy birka vagy egy kecske?
    A kecskének szerintem kifejezetten gonosz a tekintete.

  • 2010.04.14 12:10:46madz

    FT, nézz a szemébe. a disznónak ilyen kis joviális. a tehén melankolikus. igen, a halhoz hasonlít a csirkéé, de a haltól nem is vár többet az ember, egy madártól viszont igen. kifejezéstelen üvegszemek. félelmetes.
    pulykát élőben még nem láttam ilyen közelről, a húsa viszont nem jön be, de lehet, hogy még nem ettem biopulykát.

  • 2010.04.14 12:11:04Rosa Rugosa

    Annak nem csak a tekintete gonosz....:DDDD

    madz
    Én se szeretem, minden szárnyastól undorodok, kiváltképp a pulykától.
    A csirkék tuti a dínók rokonai.:)
    De a múltkor vettem a barátnőméktől házi csirkét és kb. 10 év óta először ettem is. nem vizes, büdös volt a húsa, hanem jó száraz és puha.

  • 2010.04.14 12:13:11madz

    FT, igen, a kecske tekintete nagyon furcsa, mert ilyen hosszúkás a pupillája.

  • 2010.04.14 12:14:06Koriander

    nanemárrr gondolom itt a cikkben real sonka= főtt (hőkezelt) sonka (én erre gondoltam hogy simán megvettem volna esetleg én is, mert nem tiltólistás kismamáknak), hogy mi a sonka abba meg most ne menjünk bele :DD egyébként itt németországban az éttermeseknek kötelező feltűntetni, hogy ha sonka a rátét a pizzára akkor az nem gépsonka, hanem az a nagy bizonyos 15-20 kilós hátsóláb...és nem 6 hónap alatt nő meg a malac lába akkorára.

    De érdekes egyébként, hogy mit lehet és mit nem egy kismamának. Életem egyik legnagyobb kultúrsokkja izlandon ért: pácolthering reggelire :)) fini volt. az ottani kismamák vajon ezt reggelizik?

  • 2010.04.14 12:14:46farkasokkal tancolo

    MInt a kígyó szeme.

  • 2010.04.14 12:14:59madz

    RR, a múltkor mostam a csirkeszárnyat, és közben beugrott, hogy te jó ég, ez egy az egyben dínókarom

    nagymamám csirkéi. igen, utoljára nekem is akkor ízlett igazán, mikor abból ettem. bár a mellét már akkor is utáltam.

  • 2010.04.14 12:17:22Koriander

    erről a szembenézésről most a shrekkes csizmáskandúr jutott az eszembe, az milyen édi :)

  • 2010.04.14 12:18:06Koriander

    nem eszem macskát (mielőtt valaki félreérti)

  • 2010.04.14 12:18:30mazsola84

    Hétvégén kacsát sütök, szerintem az aranyos állat.
    Csirkét azért eszem simán, mert nem különösebben sajnálom.

  • 2010.04.14 12:19:01Rosa Rugosa

    "A füstölt-főtt kötözött sonka, amiben a bevitt páclé mennyisége legalább 25 százalék, sertéstarjából vagy lapockából készül, víz, konyhasó, cukor, stabilizátorok, antioxidáns, tartósítószer hozzáadásával. Hústartalma jelentősen változó: 45–70 százalék között van."

    Hát én nem tudom, biztos megfelel minden előírásnak, de én akkor is viszolygok tőle. Inkább semmilyet sem eszek.

  • 2010.04.14 12:21:37Rosa Rugosa

    Én a marhát nagyon szeretem. És gondoljátok csak meg, mennyire erkölcsös és humánus, ha a kioltott életek számát veszed, 1 csirke az nálunk fél ebéd, egy marha meg majd egy évi kaja...:D

  • 2010.04.14 12:24:07Rosa Rugosa

    Mondjuk én ezt a ne együnk kutyát, macskát témát se értem, (nem mint ha valaha eszembe jutna enni, még sose néztem úgy a macskára, hogy mennyi hús lehet rajta...), de pl. a disznó okosabb mindkettőnél, a kecske se egy buta állat, az igazi virsli meg lóból van.:)

  • 2010.04.14 12:29:57Koriander

    Rosa ha olyan helyre születek, ahol eszik, bizosan megenném...de nálunk nem szokás.

    Egyébként szüleimnek van egy vega macskája, ő imádja a párizsit és a győri kekszet, a zselés wiskas láttán meg 1 m távolságból behúzza a kéziféket és olyan csalódott egy pofit képes vágni, hogy ezt most hogy merészelted.

  • 2010.04.14 12:30:33mazsola84

    Marhahús a legfinomabb az tuti.
    Nálam a csirke, olyan mint mondjuk a zacskós leves: ha az a cél, hogy nagyon hamar kaja legyen az asztalon és ne kelljen vele vacakolni, akkor jöhet. (Mondjuk a példa kicsit hülye, soha nem főzök zacskóslevest).

  • 2010.04.14 12:31:07Ribizlee

    Rosa, elefánt?? :-D

  • 2010.04.14 12:31:52Koriander

    kacsáról jut eszembe :)
    ismeri valaki a "balutot"?

  • 2010.04.14 12:34:31Nagytimi

    Nemtom,valaki írta a lengyel krékerkekszet.Hát én egész "várandósságom" alatt olyat akartam enni,mint az volt,de sehol semmi még a közelébe sem jön.Amúgy én a Kapucíner-Szamba-Bohóccsoki vonalon tapasztaltam,hogy ez már nem ugyanolyan.Selyemcukor vááá!Imádtam!

  • 2010.04.14 12:35:38Koriander

    krokodilhúst pl. ettem, olyan mint a marha.

    étvágygerjesztőnek ;)
    a kacsaembrió:
    [link]

    Jó étvégyat, mentem ebédelni!

  • 2010.04.14 12:39:23nanemárrr

    Koriander igazad van, nem ugyanarra gondoltom sonkaként, mint ami a hírben! Én arra gondoltam, amit apósomék disznóvágáskor sóznak le, füstölnek meg és húsvétkor megfőzzük, vagy kis vékony szeletkben tojás alá megsütjük. :)

  • 2010.04.14 12:40:19Nagytimi

    Én mindenféle állat húsát eszem,már amit itthon szokás megenni,nyulat is lovat is.Ez utóbbi kettőt a férjem nem eszi,mert nála ez a kutya-macska kategória.A múltkor volt egy műsor arról,hogy macskából készítenek bundát engem nem különösebben rázott meg,merthát nyúlból és más szörmókból is csinálják és amiatt nem háborodik fel senki.Az,hogy törvénytelen más kérdés.

  • 2010.04.14 12:41:56madz

    ami durva és átverés, az a gyorspác

  • 2010.04.14 12:44:29Nagytimi

    Ja lyukacsos hús!

  • 2010.04.14 12:46:38nanemárrr

    Húúúú, galamból raguleves...nyami...meg nyúl hagymával és szalonnával borítva/tűzdelve!! :)

  • 2010.04.14 12:47:13nanemárrr

    természetesen galamb-ból!

  • 2010.04.14 12:47:16Nagytimi

    Csak akkor nem tudom mi az,amit merjek enni illetve a gyereknek adni,majd ha ehet ilyet,mert most még anyatejen él.Tudja valaki,hogy itt Bp-en hol van bio terménypiac,lassan kezdenék hozzátáplálni és nem merek neki csak úgy boltban -hiperben venni almát-répát stb.

  • 2010.04.14 12:48:21Nagytimi

    nanemárrr éhes leszek,ha így folytatod,de szerintem magadat is felspanolod vele:)

  • 2010.04.14 12:58:18a szív fészkei

    Bambi kátrányból? Imádtam, mint minden akkori gyerek a csatos üvegjével együtt.

    Már múltkor kérdeztem: zizi, Dunakavics, tejdropsz? Slágerlistás termékek voltak szintén köreinkben. Meg a téli fagyi.

    Csirke, pulyka Lehelről, szerintem finomak. Juhbeles roppanós virsli, noha tudom, miből készül. Sajnos, mert szerettem :-(, de most már csak ritkán eszem. Téliszalámit - még mindig. Parizerről rég leszoktunk. De régen az átkosban bizony kenyér nélkül is faltam.

    Most hogy ez a "vega sajnálja az állatot"-téma felmerült, arra gondolok, ha senki nem eszi meg az állatot kíméletből, akkor nem lesznek haszonállatok. Még annyit se élnek, mint eddig - mert csak úgy, ki tart marhát, csirkét, juhot, kecskét, disznót hobbiból a koruk végső határáig nézegetve őket? Én is bőgtem a Babe-n naná, meg a Rudin. Vannak feloldhatatlan ellentétek ebben számomra. Mondjuk borjút nem eszem, ő éljen még! De hát ezzel se megy szegény sokra... De vegaként elsorvadnék, az biztos, meg se próbálom.

    Végül is a növénynek se olyan jó, ha levágják, szétpréselik, sajtolják, az is érez egy szinten. Van egy olyan irányzat is, hogy csak a fáról magától lehulló gyümölcsöt eszik meg a követői.

    Jó étvágyat, nekem a paleolitikus diéta se jönne be, imádom a kenyérféléket, kelttésztákat. :-) (azkat is tudom jól csinálni.)

  • 2010.04.14 13:01:37Nagytimi

    Téli fagyi!!!De jó is volt persze ma már nem bírnám megenni annyira tömény volt benne a krém.

  • 2010.04.14 13:02:28nanemárrr

    Nagytimi, rendben, nem folytatom, hanem inkább megeszem a borsópörköltemet! :) Ja, és várom nagyon a vasárnapot, amikor a nyuszik asztalra kerülnek anyósoméknál a fenti módon elkészítve! Ezt nem hagyhattam ki, hagy csorogjon még egy kicsit a nyálad! :)

  • 2010.04.14 13:06:41falevél

    A nagypapám volt tündéri, mesélte hogy elkezdett anno csirkéket tartani és a szabadtartás híve volt, olyannyira, hogy az egész előés nagy, több hektáros hátsókertben is rohangálhattak a csirkék :D egy év után se nagyon haladták meg a ,másfél kilót sem, kis izmos sportos pipik voltak, mert egész nap rohangáltak, játszadoztak, ledolgozták a felesleget :D Elmondása szerint a húsúk sem volt túl finom:)

  • 2010.04.14 13:11:15larisse

    Aztan melyik felvagott nem az??? komolyan felvagott param van. pedig szeretem oket, a gyerekem felnone parizsin, ha vennek neki (nem veszek, csak a nagymamamak), de mi a fenebol vannak ezek? s meg nem is csak ezek akeverekek, hanem minden. egy cukorgyarban dolgozo ismerosom meselte anno, hogyan kergettek be a patkanyokat a repevagoba. a szep feher kristalycukor, az meg meg az atkosba tortent, mikor apam gyarlatogatasra ment, s az orruk elott kevertek a pacle tetejen uszo fergeket bele a varos nevet tartalmazo felvagott nyersanyagaba....!! aztan johetek persze megint a csaladi maniammal, hogy csodalkozunk, ha ezek utan meg az egeszseges etelek (emlekeztek meg erre a felsorolasra? :[link] szinte mind ugymond vegytiszta egeszseges kaja) is sunyi kis panaszokat okoznak az emberek 80%-nal, ha nem is tudjak! tonkre vagtak mar minket az osszevissza kutyult kajakkal!!!

  • 2010.04.14 13:38:02Nagytimi

    2010.04.14 13:02:28nanemárrrKöszi!:)Nagyon-nagyon szeretem a nyúlhúst,galambot még nem kóstoltam,aki igen azt mondja nagyon finom.A békával még nem barátkoztam meg állítólag az is jó.

  • 2010.04.14 13:59:30nanemárrr

    Békát még nem ettem...de egyszer ki tudja. Mondjuk ha lehetőségem lenne megkóstolni, nem hagynám ki.

  • 2010.04.14 14:03:35Stipistopi

    még jó, hogy a rádióban meg azt mondták, hogy a gyerekekre meg az idősekre veszélyes

  • 2010.04.14 14:55:20hinta-palinta

    Én ettem rántott békacombit, nem rossz, omlós fehérhusi...A kutyának azért nem kellett a maradék:O

  • 2010.04.14 17:08:19a szív fészkei

    A szlovákok perelni akarják a Tescot, hogy a bébiételük nem is volt ártalmas.
    Néha benézek puccos vendéglők utcára nyíló konyháiba - háááááát... És a L`ecsó-ig ki örült volna patkánynak a kaja közt??? :-) Én meg még mindig patkányos bögréből iszom a teát, olyan aranyos volt az egész marhaság.
    Meg a zsömlébe sütött svábbogár, sörben úsző egész és a többiek. Keleten fehérjeforrás a rovar - Friderikusz meg a hülye dzsungeles show ilyen zabbantásai, mint bátorságpróbák - brr... Nem bírnám letuszkolni, bár egyszer egy azóta megszűnt kínaiban - nem az occóban - ettem "hangyák a fák"-on. Isteni volt, de a mai napig nem tudom, mi volt tulképp. :-D Lehet, hogy az a parizerhez adott adalék - "pacle tetejen uszo fergeket bele a varos nevet tartalmazo felvagott nyersanyagaba" - is csak fehérjefokozás akart lenni.

  • 2010.04.14 17:09:03a szív fészkei

    sörben úszó egér (nem karcsapásokkal, az is igaz)

  • 2010.04.14 18:26:37párizs

    Nem olvastam végig az összes hozzászólást, ezért ha már volt hasonló kérdés-válasz, akkor bocsi.
    Most vettem főtt, füstölt pulykát. Ez is veszélyes? Vagy a főzés alatt elpusztul, ami bajt okozhat?

  • 2010.04.14 19:46:09gyöngy1

    Szüleim nem értik miért töltök egy csomó idöt a hús (és a többi) osztàlyon, pedig csak az összetevöket olvasom. A szüleimnél sajnos az a legföbb kitétel, hogy olcsó legyen; és nehezen értik meg hogy inkàbb keveset veszek, de jót.
    A legutolsó példàm, hogy vettek orosz pezsgöt, csak hogy izsàki, licensz alapjàn (persze szemüveg nélkül vàsàrolnak)...

  • 2010.04.14 19:47:35gyöngy1

    Nagymamàm tartott csirkét és galambot.
    Mmmmmhhh nagyon finom volt a galamb!!!!!!
    Nemrégen fedeztem fel, hogy az afrikai éttermekben lehet kapni kecskét. Nagyon finom!

  • 2010.04.14 23:52:16sophonisba

    A sarki Reálban szoktam néha vásárolni, de csak mert az van legközelebb. Amúgy drága és gagyi a választék. Terhes koromban fordult elő egyszer, hogy sonkát vettem és már a pénztárnál álltam, mikor utánamjött az eladó, hogy inkább mégse vegyem meg, mert nem friss. De ha nem lett volna pocakom, akkor simán odaadják. Ennyit róluk..

  • 2010.04.15 15:08:53manó99

    Mai KO.


    Auchanban (féldisznó) hús a földön.:(
    Nesze neked HACCP.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta