Túlélőkalauz terhességi cukorbetegséghez

Amikor elkezdtem írni, megfogadtam, hogy orvosi témába nem nagyon ütöm az orromat, tekintve hogy egy vitriolos tollú, informatikusba oltott közgazdász ezen a területen pont annyira hiteles, mint a táplálékkiegészítőket és csodaszereket áruló Manci a földszint hétből, akiről mindenki tudja, hogy utolsó iskolai végzettsége gyors-gépírás volt, és takarításból tartja fenn magát. Egy kivételt azért teszek, ez a terhességi cukorbetegség, mivel kétszer is küzdöttem vele.

Neked írom ezt elsősorban, nyájas olvasó, aki rémült arccal bújod a netet, kezedben egy lelettel, amin valószínűleg valami nyolcassal kezdődő szám virít, az egészségügyisek vidáman mondták neked, hogy inzulin (még) nem kell, diétázzál, kezedbe nyomtak néhány papirost, és most nem látod könnyen megoldhatónak a feladatot. Két egészséges baba után talán tudok olyat írni, ami jobb kedvre derít és megkönnyíti a mindennapjaidat. Vigyázz, a neten van sok kitűnő anyag valódi dietetikusok tollából (kár, hogy a tanácsok egy része kivitelezhetetlen, ha mondjuk nem csak otthon étkezel, nincs patikamérleged és három vaskos könyved a témáról), és sajnos fogsz találni rengeteg meredek hülyeséget is, főleg laikusok tollából, remélem én nem gyarapítom számukat.

1. Ne pánikolj! (mert felmegy a cukrod)

Ugyan a terhességi diabetesz komoly problémákat okozhat, ha már felismerték, akkor ezek jó  része viszonylag jó eséllyel elkerülhető. Mielőtt táppénzre rohannál vagy engednél a nyaggatásnak, hogy kórházba fektessenek, gondolj arra, hogy hány ezer valódi cukorbeteg szaladgál körülötted, aki élete végéig ilyen meg ilyenebb életmódra kényszerül, mégis kitűnő jegyző, színész vagy vezérigazgató-helyettes. Ehelyett vegyél egy vércukormérőt,  igen, „erre a kis időre” is érdemes, ennek segítségével láthatod igazán, megy-e a dolog. Ugyanis akárhány grammos diétára tettek, ez csak eszköz, nem cél – a cél az, hogy bármilyen étkezés után egy-másfél órával a vércukorszinted ne legyen magasabb 7.1-nél.  Anélkül, hogy te vagy a baba éheznétek – ennek egyik jele az aceton a vizeletben, ezt tanácsos elkerülni. Ha ez sikerül, jó úton jársz.

2. Patikamérleg helyett

Lusta dög vagyok, szemmértékre főzök, ráadásul munkahelyi menzán ebédeltem egészen a 37. hétig. Egyetlen mérőeszközöm a folyós dolgok (folyadéktól a lisztig) mérésére használt bili, a konyhai mérleg általában unatkozva csücsül a felső polcon. Viszont sok mindenen (csomagolás) alapból szerepel a súly,  sőt a szénhidrát-tartalom is, zöldség-gyümölcsnél pedig a megvett mennyiség alapján szortíroztam – 1 kg almában ha öt darab volt, akkor ugye nagyjából máris megvan egy alma CH tartalma. A vércukormérővel azt is lehet látni, egy bizonyos fajta leves, főzelék vagy bármi mit okoz – innentől kezdve a mérték az „egy tányér spenót” típusra alakul át, egy ételt mindig ugyanúgy készíts el. Emellett érdemes cukornaplót vezetni, amiben szerepelnek az elfogyasztott ételek, és a mért értékek is – az én első terhességem alatt vezetett napló utána három másik kismamánál járt, akik ötleteket akartak meríteni belőle, de saját magunknak is segít emlékezni, mely ételek váltak be, és melyek nem. Egy kicsit minden szervezet másként reagálhat egyes élelmiszerekre, de azért az alap szabályok és törvényszerűségek mindenkinél egyformák. A tejbegríz-Coca-Cola kombó biztos katasztrófa.

3. Hány zsemle egy nap? Ha lehet, sehány – avagy a glikémiás index

Régen a cukorbetegeknek szánt útmutatókban gyakran szerepelt, napi hány zsemle fogyasztható.  Egyszerű megjegyezni, zsemle minden sarkon kapható, de mégis azt mondom, ha van rá mód, zsemlét-kiflit-fehérkenyér szeletet egyet sem, gyorsan emelik a cukorszintet viszonylag magasra, és még éhes is maradhatsz. Barna kenyér, rozskenyér. A legegyszerűbb a Ceres szeletelt tönköly, rozs, bakonyi stb. kenyereit választani (a lányom ezeket csak terhes kenyérnek hívta), mivel a csomagoláson szerepel egy szelet CH tartalma, és a vércukorszintet csak lassan emeli, és elég sok helyen kapható. Nálunk mégis a CBA Pur-pur cipója lett a favorit – ezt mindenki szerette, bár előnyös tulajdonságait némileg rontja a húzós ár (fél kiló 300 Ft), viszont így nem kellett többfélét venni, hogy minden családtagnak legyen kenyere.

A kulcs az úgynevezett glikémiás index – hogy egyes élelmiszerek gyorsan, vagy elhúzódóan emelik-e a vércukorszintet, értelemszerűen két hasonlóból az utóbbi tulajdonságút érdemes választani. Glikémiás indexet tartalmazó  táblázat van neten, és jobbfajta, cukorbetegeknek írt szakácskönyvekben.

4. Rizs, krumpli és galuska – akkor meg mi legyen a köret?

Ezek semmi esetre sem, legfeljebb egy kanál főtt rizs, vagy 3-4 db sült krumpli, ijesztően hangzik? Lehet helyette főzelék (ha nem öntöd nyakon kocsideréknyi rántással), grillezett vagy vajon párolt zöldség (érdemes kikutatni a mirelitpult kínálatát, döbbenetesen változatos és finom), és olasz típusú durum tészta. NEM pizza, kollégák.

5. Amit nem nagyon érdemes méricskélni

Ha nem jelentős túlsúllyal indultál neki a terhességnek, akkor a sült hús, tojás, és egyes zöldségek CH tartalmával nem nagyon érdemes foglalkozni (vigyázat, a répa, a zöldborsó és a panírozott csirke nem ilyen). A hús, a virsli, a tojás, a szalonna meglehetősen szabadon fogyasztható a cukortéma szempontjából, plusz kilókat persze okozhat, de az nem a babának, legfeljebb neked jelent problémát.

6. Egészségesnek tűnő ételek, valamint bűnözés és zugevés

Gyümölcsjoghurt, müzli, hmmm. A Magyarországon kapható fajták többségét azonnal érdemes tiltólistára tenni, tele vannak cukorral, de a szárított gyümölcsök CH tartalma sem kevés. Sima joghurt, esetleg kis mennyiségben natúr müzli vagy zabpehely (sajnos nekem utóbbi kettő a vége felé nem, legalábbis nem reggelire, mert így is soknak bizonyult) még mehet, az édesített verziók felejtősek.

Ha megpusztulsz valami kínosan tiltott után, esetleg próbáld meg pótolni ezeket dióval vagy 70-80%-os étcsokival. A diabetikus édességek drágák,  a második alkalommal egyet sem fogyasztottam belőlük. És persze semmi chips vagy pattogatott kukorica. Inkább a mozit is hagyd ki....

7. Löttyök és mozgás

Terhességben alap előírás a megemelt folyadékfogyasztás – a rossz hír az, hogy a cukormentes gyümölcslevek is rosszul szerepelnek, az első  terhességem során teljesen mellőznöm kellett ezeket,  mikor kiderült a cukorprobléma, a másodiknál egy alkalommal kb. egyharmad pohárnyi alma-vagy grapefruitlé még rendben volt, több nem. Amit messziről kell kerülni, az a must és minden cukrozott lónyál – ha nem akarsz döbbenetes értékeket látni a mérőn. Tea, víz.

A mozgást fokozottan ajánlják (megfelelő formában) terhességi cukorral küzdőknek. Én  úgy láttam, nálam különösebben nem befolyásolt semmit (a közérzetnek persze jót tesz, kivéve az utolsó heteket-napokat, amikor a sarki boltig eljutni is extrémsportnak számított már), nem égette a cukrot rettenetes erővel – azok a sportok, amik erre alkalmasak, azok terhesen általában ellenjavalltak.

8. Titkos tipp –  Stevia

A cukrot nekem jobb volt egyszerűen elhagyni, mint szorbittal, aszpartámmal stb. pótolni, az ízüket sem szeretem, a szorbit ráadásul kegyetlenül hajt, csak székrekedéses kismamáknak ajánlható kis mennyiségben. Mivel azonban karácsony táján jártunk, végül kompromisszumként beszereztem egy üveg Stevia cseppet (egy dél-amerikai növény kivonata) édesítőnek. Egyes források szerint kis mértékben stimulálja a hasnyálmirigyet, így csökkenhet a vércukorszint – fogalmam sincs, ezek a hírek mennyire hitelesek (a cukorértékeim jók voltak, ez vagy más miatt – annyira biztosan nem hatásos, hogy bevágj egy fél túrótortát négy csöpp Stevia kíséretében), mindenesetre nálam bevált,  mellékhatásokat egyetlen forrás sem említett, és napi pár csepp bőven elegendő belőle.

9. A lebukás veszélye, avagy a HgbA1c érték

A vérvétel során (ha az orvos lelkiismeretes, időnként vénás vérvétellel ellenőrizheti a cukorszintet a terhesség során) lehet nézni az úgynevezett HgbA1c értéket. Ez 1 havi retrospektív visszatekintést ad a cukorszintekről, az elmúlt kb. harminc nap alatti  „átlagos” vércukorszintet állapítják meg belőle. Maga az érték egy fehérje arányát mutatja a többihez képest, amire cukor kapcsolódott.

A cukorral kapcsolt fehérje százalékos aránya normál körülmények közt nem lehet 7%-nál több.Ha magasabb a vércukor tartósan, értelemszerűen több fehérjéhez kapcsolódik cukormolekula. Ha vizsgálják, akkor végképp nem érdemes vércukormérés előtti napon éhezni a jobb eredmény érdekében, ha előtte nem tartottad a diétát, kiderül az előélet:). Ha viszont ez az érték jó, akkor a a baba szempontjából egyensúlyban van a cukorháztartás, tehát megnyugodhatsz. Ha hm, takarékossági okokból nem szeretnék ezt a vizsgálatot elvégezni, a háziorvos is beutalhat.

10. Elmúlik, mint minden az életben

Ha előtte nem voltál cukorbeteg, akkor ugye a terhességi diabetesz elmúlik, bár az okosok innentől kezdve életed végéig a magas rizikófaktorúak közé sorolnak, egyes kutatások szerint a következő 10-15 évben a terhességi diabeteszben szenvedők majd fele lehet valódi cukorbeteg, tehát érdemes először is kontrollra menni pár hónappal szülés után (a terhességkor mért 8.5-ös érték nálam 3.8-ra zuhant ugyanannak a cukorterhelésnek a hatására), másrészt a megtanult életmód-szabályok (kevesebb szénhidrát, többfelé elosztott étkezés, sok folyadék, sok zöldség, több mozgás) nagy részének fenntartása sem hátrányos. Ami abban is segít, hogy szülés után hamarosan a régi nadrágjainkban pompázzunk, nekem legalábbis sikerült.

Tapasztalatom szerint attól még nem érdemes idegrohamot kapni, ha az előírt érték fölé  ugrik a vércukorszint egy-két alkalommal (még egyszer mondom, egy-két alkalommal, nem mondjuk hetente két-háromszor!), viszont a normál értékekhez érdemes az utolsó pillanatig ragaszkodni, elkerülve, hogy szegény baba egy jó nagy hipoglikémiás rosszulléttel (hirtelen leesik a cukorszintje) kezdje a kintlétet. A cukrosok babáinak általában ellenőrzik a vércukrát az első egy-két napon – ha elfelejtenék, érdemes szólni. Mondhatnánk ugyan, hogy minek kínozni szegényt vele, de szerintem ennyit megér.

Ha ennél többet szeretnél olvasni, Dr. Csákány M. György, Dr. Nagy László orvosok és Tibay Rózsa dietetikus netes írásait ajánlanám (Rózsának van saját honlapja is, sok hasznos infóval), szakácskönyvből nekem Dr. Fövényi József- Papp Rita: Cukorbetegség és diéta c. könyve volt segítségemre a kórházban kapott táblázatok, mintaétrendek (amelyek inkább idős kisnyugdíjasok részére lett eredetileg összeállítva) mellett.

Külön köszönet Csutkababának a lektorálásért, elkerülendő az esetleges laikus melléfogásokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra