SZÜLŐSÉG

Túlélőkalauz terhességi cukorbetegséghez

2010. április 12., hétfő 07:51 |

Amikor elkezdtem írni, megfogadtam, hogy orvosi témába nem nagyon ütöm az orromat, tekintve hogy egy vitriolos tollú, informatikusba oltott közgazdász ezen a területen pont annyira hiteles, mint a táplálékkiegészítőket és csodaszereket áruló Manci a földszint hétből, akiről mindenki tudja, hogy utolsó iskolai végzettsége gyors-gépírás volt, és takarításból tartja fenn magát. Egy kivételt azért teszek, ez a terhességi cukorbetegség, mivel kétszer is küzdöttem vele.

Neked írom ezt elsősorban, nyájas olvasó, aki rémült arccal bújod a netet, kezedben egy lelettel, amin valószínűleg valami nyolcassal kezdődő szám virít, az egészségügyisek vidáman mondták neked, hogy inzulin (még) nem kell, diétázzál, kezedbe nyomtak néhány papirost, és most nem látod könnyen megoldhatónak a feladatot. Két egészséges baba után talán tudok olyat írni, ami jobb kedvre derít és megkönnyíti a mindennapjaidat. Vigyázz, a neten van sok kitűnő anyag valódi dietetikusok tollából (kár, hogy a tanácsok egy része kivitelezhetetlen, ha mondjuk nem csak otthon étkezel, nincs patikamérleged és három vaskos könyved a témáról), és sajnos fogsz találni rengeteg meredek hülyeséget is, főleg laikusok tollából, remélem én nem gyarapítom számukat.

1. Ne pánikolj! (mert felmegy a cukrod)

Ugyan a terhességi diabetesz komoly problémákat okozhat, ha már felismerték, akkor ezek jó  része viszonylag jó eséllyel elkerülhető. Mielőtt táppénzre rohannál vagy engednél a nyaggatásnak, hogy kórházba fektessenek, gondolj arra, hogy hány ezer valódi cukorbeteg szaladgál körülötted, aki élete végéig ilyen meg ilyenebb életmódra kényszerül, mégis kitűnő jegyző, színész vagy vezérigazgató-helyettes. Ehelyett vegyél egy vércukormérőt,  igen, „erre a kis időre” is érdemes, ennek segítségével láthatod igazán, megy-e a dolog. Ugyanis akárhány grammos diétára tettek, ez csak eszköz, nem cél – a cél az, hogy bármilyen étkezés után egy-másfél órával a vércukorszinted ne legyen magasabb 7.1-nél.  Anélkül, hogy te vagy a baba éheznétek – ennek egyik jele az aceton a vizeletben, ezt tanácsos elkerülni. Ha ez sikerül, jó úton jársz.

2. Patikamérleg helyett

Lusta dög vagyok, szemmértékre főzök, ráadásul munkahelyi menzán ebédeltem egészen a 37. hétig. Egyetlen mérőeszközöm a folyós dolgok (folyadéktól a lisztig) mérésére használt bili, a konyhai mérleg általában unatkozva csücsül a felső polcon. Viszont sok mindenen (csomagolás) alapból szerepel a súly,  sőt a szénhidrát-tartalom is, zöldség-gyümölcsnél pedig a megvett mennyiség alapján szortíroztam – 1 kg almában ha öt darab volt, akkor ugye nagyjából máris megvan egy alma CH tartalma. A vércukormérővel azt is lehet látni, egy bizonyos fajta leves, főzelék vagy bármi mit okoz – innentől kezdve a mérték az „egy tányér spenót” típusra alakul át, egy ételt mindig ugyanúgy készíts el. Emellett érdemes cukornaplót vezetni, amiben szerepelnek az elfogyasztott ételek, és a mért értékek is – az én első terhességem alatt vezetett napló utána három másik kismamánál járt, akik ötleteket akartak meríteni belőle, de saját magunknak is segít emlékezni, mely ételek váltak be, és melyek nem. Egy kicsit minden szervezet másként reagálhat egyes élelmiszerekre, de azért az alap szabályok és törvényszerűségek mindenkinél egyformák. A tejbegríz-Coca-Cola kombó biztos katasztrófa.

3. Hány zsemle egy nap? Ha lehet, sehány – avagy a glikémiás index

Régen a cukorbetegeknek szánt útmutatókban gyakran szerepelt, napi hány zsemle fogyasztható.  Egyszerű megjegyezni, zsemle minden sarkon kapható, de mégis azt mondom, ha van rá mód, zsemlét-kiflit-fehérkenyér szeletet egyet sem, gyorsan emelik a cukorszintet viszonylag magasra, és még éhes is maradhatsz. Barna kenyér, rozskenyér. A legegyszerűbb a Ceres szeletelt tönköly, rozs, bakonyi stb. kenyereit választani (a lányom ezeket csak terhes kenyérnek hívta), mivel a csomagoláson szerepel egy szelet CH tartalma, és a vércukorszintet csak lassan emeli, és elég sok helyen kapható. Nálunk mégis a CBA Pur-pur cipója lett a favorit – ezt mindenki szerette, bár előnyös tulajdonságait némileg rontja a húzós ár (fél kiló 300 Ft), viszont így nem kellett többfélét venni, hogy minden családtagnak legyen kenyere.

A kulcs az úgynevezett glikémiás index – hogy egyes élelmiszerek gyorsan, vagy elhúzódóan emelik-e a vércukorszintet, értelemszerűen két hasonlóból az utóbbi tulajdonságút érdemes választani. Glikémiás indexet tartalmazó  táblázat van neten, és jobbfajta, cukorbetegeknek írt szakácskönyvekben.

4. Rizs, krumpli és galuska – akkor meg mi legyen a köret?

Ezek semmi esetre sem, legfeljebb egy kanál főtt rizs, vagy 3-4 db sült krumpli, ijesztően hangzik? Lehet helyette főzelék (ha nem öntöd nyakon kocsideréknyi rántással), grillezett vagy vajon párolt zöldség (érdemes kikutatni a mirelitpult kínálatát, döbbenetesen változatos és finom), és olasz típusú durum tészta. NEM pizza, kollégák.

5. Amit nem nagyon érdemes méricskélni

Ha nem jelentős túlsúllyal indultál neki a terhességnek, akkor a sült hús, tojás, és egyes zöldségek CH tartalmával nem nagyon érdemes foglalkozni (vigyázat, a répa, a zöldborsó és a panírozott csirke nem ilyen). A hús, a virsli, a tojás, a szalonna meglehetősen szabadon fogyasztható a cukortéma szempontjából, plusz kilókat persze okozhat, de az nem a babának, legfeljebb neked jelent problémát.

6. Egészségesnek tűnő ételek, valamint bűnözés és zugevés

Gyümölcsjoghurt, müzli, hmmm. A Magyarországon kapható fajták többségét azonnal érdemes tiltólistára tenni, tele vannak cukorral, de a szárított gyümölcsök CH tartalma sem kevés. Sima joghurt, esetleg kis mennyiségben natúr müzli vagy zabpehely (sajnos nekem utóbbi kettő a vége felé nem, legalábbis nem reggelire, mert így is soknak bizonyult) még mehet, az édesített verziók felejtősek.

Ha megpusztulsz valami kínosan tiltott után, esetleg próbáld meg pótolni ezeket dióval vagy 70-80%-os étcsokival. A diabetikus édességek drágák,  a második alkalommal egyet sem fogyasztottam belőlük. És persze semmi chips vagy pattogatott kukorica. Inkább a mozit is hagyd ki....

7. Löttyök és mozgás

Terhességben alap előírás a megemelt folyadékfogyasztás – a rossz hír az, hogy a cukormentes gyümölcslevek is rosszul szerepelnek, az első  terhességem során teljesen mellőznöm kellett ezeket,  mikor kiderült a cukorprobléma, a másodiknál egy alkalommal kb. egyharmad pohárnyi alma-vagy grapefruitlé még rendben volt, több nem. Amit messziről kell kerülni, az a must és minden cukrozott lónyál – ha nem akarsz döbbenetes értékeket látni a mérőn. Tea, víz.

A mozgást fokozottan ajánlják (megfelelő formában) terhességi cukorral küzdőknek. Én  úgy láttam, nálam különösebben nem befolyásolt semmit (a közérzetnek persze jót tesz, kivéve az utolsó heteket-napokat, amikor a sarki boltig eljutni is extrémsportnak számított már), nem égette a cukrot rettenetes erővel – azok a sportok, amik erre alkalmasak, azok terhesen általában ellenjavalltak.

8. Titkos tipp –  Stevia

A cukrot nekem jobb volt egyszerűen elhagyni, mint szorbittal, aszpartámmal stb. pótolni, az ízüket sem szeretem, a szorbit ráadásul kegyetlenül hajt, csak székrekedéses kismamáknak ajánlható kis mennyiségben. Mivel azonban karácsony táján jártunk, végül kompromisszumként beszereztem egy üveg Stevia cseppet (egy dél-amerikai növény kivonata) édesítőnek. Egyes források szerint kis mértékben stimulálja a hasnyálmirigyet, így csökkenhet a vércukorszint – fogalmam sincs, ezek a hírek mennyire hitelesek (a cukorértékeim jók voltak, ez vagy más miatt – annyira biztosan nem hatásos, hogy bevágj egy fél túrótortát négy csöpp Stevia kíséretében), mindenesetre nálam bevált,  mellékhatásokat egyetlen forrás sem említett, és napi pár csepp bőven elegendő belőle.

9. A lebukás veszélye, avagy a HgbA1c érték

A vérvétel során (ha az orvos lelkiismeretes, időnként vénás vérvétellel ellenőrizheti a cukorszintet a terhesség során) lehet nézni az úgynevezett HgbA1c értéket. Ez 1 havi retrospektív visszatekintést ad a cukorszintekről, az elmúlt kb. harminc nap alatti  „átlagos” vércukorszintet állapítják meg belőle. Maga az érték egy fehérje arányát mutatja a többihez képest, amire cukor kapcsolódott.

A cukorral kapcsolt fehérje százalékos aránya normál körülmények közt nem lehet 7%-nál több.Ha magasabb a vércukor tartósan, értelemszerűen több fehérjéhez kapcsolódik cukormolekula. Ha vizsgálják, akkor végképp nem érdemes vércukormérés előtti napon éhezni a jobb eredmény érdekében, ha előtte nem tartottad a diétát, kiderül az előélet:). Ha viszont ez az érték jó, akkor a a baba szempontjából egyensúlyban van a cukorháztartás, tehát megnyugodhatsz. Ha hm, takarékossági okokból nem szeretnék ezt a vizsgálatot elvégezni, a háziorvos is beutalhat.

10. Elmúlik, mint minden az életben

Ha előtte nem voltál cukorbeteg, akkor ugye a terhességi diabetesz elmúlik, bár az okosok innentől kezdve életed végéig a magas rizikófaktorúak közé sorolnak, egyes kutatások szerint a következő 10-15 évben a terhességi diabeteszben szenvedők majd fele lehet valódi cukorbeteg, tehát érdemes először is kontrollra menni pár hónappal szülés után (a terhességkor mért 8.5-ös érték nálam 3.8-ra zuhant ugyanannak a cukorterhelésnek a hatására), másrészt a megtanult életmód-szabályok (kevesebb szénhidrát, többfelé elosztott étkezés, sok folyadék, sok zöldség, több mozgás) nagy részének fenntartása sem hátrányos. Ami abban is segít, hogy szülés után hamarosan a régi nadrágjainkban pompázzunk, nekem legalábbis sikerült.

Tapasztalatom szerint attól még nem érdemes idegrohamot kapni, ha az előírt érték fölé  ugrik a vércukorszint egy-két alkalommal (még egyszer mondom, egy-két alkalommal, nem mondjuk hetente két-háromszor!), viszont a normál értékekhez érdemes az utolsó pillanatig ragaszkodni, elkerülve, hogy szegény baba egy jó nagy hipoglikémiás rosszulléttel (hirtelen leesik a cukorszintje) kezdje a kintlétet. A cukrosok babáinak általában ellenőrzik a vércukrát az első egy-két napon – ha elfelejtenék, érdemes szólni. Mondhatnánk ugyan, hogy minek kínozni szegényt vele, de szerintem ennyit megér.

Ha ennél többet szeretnél olvasni, Dr. Csákány M. György, Dr. Nagy László orvosok és Tibay Rózsa dietetikus netes írásait ajánlanám (Rózsának van saját honlapja is, sok hasznos infóval), szakácskönyvből nekem Dr. Fövényi József- Papp Rita: Cukorbetegség és diéta c. könyve volt segítségemre a kórházban kapott táblázatok, mintaétrendek (amelyek inkább idős kisnyugdíjasok részére lett eredetileg összeállítva) mellett.

Külön köszönet Csutkababának a lektorálásért, elkerülendő az esetleges laikus melléfogásokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.12 11:58:50Vakmacska

  Amúgy az egyetlen fehérlisztes cucc, ami önmagában nem csinált bajt, az a croissant volt, nyilván mert liszt kevés, vaj meg jó sok volt benne, a zsír ha jól emlékszem lassítja a szénhidrát felszívódását.De Magyarországon általában töltött croissant kapható csak a legtöbb helyen, na attól mentsen meg a magyarok istene, én még a tetejébe a legtöbb fajtát ki nem állhatom.

 • 2010.04.12 11:59:19Vikunya

  Én csak egy paraszthajszállal lettem terhességi cukros, de a Margitban nagyon komolyan veszik a diabos ellenőrzéseket. Eleinte nehéz volt tartani a napi 6x étkezést, meghatározott időkben, de kb. 2 hét és belejön az ember, ahogy a CH számolgatásba is.
  Egyszer paradicsomos pennét csináltam ebédre a családnak, kimértem, hogy én mennyit ehetnék belőle. 10 szem tészta lett az eredmény. Ez egyenlő kb. fél kiló sült csirkével párolt brokkolival és 1 szelet rozskenyérrel. Természetesen az utóbbit választottam.

 • 2010.04.12 12:03:30Vakmacska

  A penne nálam meglepően nem csinált semmit a cukrommal, na jó, a céges grill bazi nagy tányérjának mennyiségét én sem fogyasztottam el, csak kétfele osztva, tehát kétszer lett belőle ebéd.

 • 2010.04.12 12:04:21hinta-palinta

  Ne vegyétek már komolyan a zsemlés kommentemet...

 • 2010.04.12 12:06:16lm

  hinta, ugyan már, nagyon örültünk, hogy végre te is rámutattál, hogy a zsemle fajtájának pontosítása nélkül ez az egész "hiteltelen"
  :DDD

 • 2010.04.12 12:07:33kerekbilincs

  Tényleg sok helyen azért nem csinálják a tejes-zsömlés terhelést, mert nem egzakt a zsömle mérete/fajtája. Tisztább sor a cukros víz.

 • 2010.04.12 12:10:53lm

  kerekbilincs, Finnországban valami rettenetes rossz, de pontos Ch-tartalmú kóla ízesítésű löttyöt adnak, ráadásul melegen. :)

 • 2010.04.12 12:13:00Vikunya

  Barátnőm Angliában lett cukros, neki ott azt mondták, hogy a fahéj leviszi a cukrot. Ezért fahéjas tejet ivott desszert gyanánt. Ez is egy tipp, én nem próbáltam.

 • 2010.04.12 12:14:34Vakmacska

  Azt nem hányják ki? Mert a cukros vizet elég sokan.
  (Csákánygyuri pl. azért van ellene, hogy mindenkit ezzel szűrjenek, mert egyrészt drága-időigényes, másrészt a kihányás magas veszélye miatt,amikor kezdheted ugye újra az egészet)

 • 2010.04.12 12:15:30hinta-palinta

  Volt egy terhességi diabeszteszes szobatársam.Zseniális desszertet talált ki magának, 2 dl-es 10%-os főzőtejszínt fölrázott, felbontotta, kikanalazta.Mellé eper:)

 • 2010.04.12 12:20:08lm

  vakmacska, állítólag pont a hányás ellen van a kóla íz, a sima cukros víz még rosszabb volna.. Én a sima cukrost még nem próbáltam, de a kólás is alig maradt bent. Finno-ban amúgy nincs rutin terheléses cukorvizsgálat, csak ha valami gyanú van (pl. mint nekem cukor a vizeletben).

 • 2010.04.12 12:23:35hinta-palinta

  Vakmacska, a cukros vizes terhelés korrekt eredményt ad,de nem a kihányás veszélye miatt nem alkalmazzák szívesen sok helyen hanem mert veszélyes lehet provokálni egy amúgy is diabetogén hajlamú terhes szervezetét.
  Saját magamontapasztaltam, olyan inzulinkiáramást okozott, hogy a 2 órás értékem teljesen normális lett, de ugye itt nem állt meg a folyamat, annyira megavarta az inzulinegyensúlyt, hogy utána felfaltam én is a panírozott egeret a trolin meg a nagyobbnak szánt reggeli kakaóscsigát.

 • 2010.04.12 12:38:59Vakmacska

  Igen, ezt én is olvastam valahol - akkor miért nem sima huszonötössel tesztelnek?

  Amúgy összefoglalva azért gáz ez a téma, mert ha keveset eszel, akkor esetleg éhezteted a babát, ha sokat, akkor felfújod és elronthatod a cukorszintjét, ha meg szalonnát eszel tükörtojással ugyan, de rém sokat, akkor hintalófeneked lesz, erre varrjál gombot:)))

 • 2010.04.12 12:45:04hinta-palinta

  Fehérjedúsan kell kajálni:)Meg nem sokat ám, kb. 150 kalóriával többet.
  A ch meg elég lenne 180 gr, de a mai ember hozzá van szokva a cukorhoz, édes izékhez, jó kis kalácsokhoz, tésztákhoz és máris hiányérzete van a normál ill. a minimumbeviteltől.

 • 2010.04.12 12:51:49monsterwoman1

  hm...3 hónapja gyalorlatilag szalonnát eszem tükörtojással, és az addig hintaló fenekem látványosan alakul.10kg-tól szabadultam meg, nem vagyok fáradt, és nem éhezem. Nem lehet, hogy tényleg nincs szükségünk gabonára? Teljes kiőrlésűre sem???
  Ments isten, hogy félrevigyem a posztot (nagyon jó.Felüdülés itt látni téged, vasmacska). Én is cukros voltam az elsőnél (a másodiknál állítólag nem, de azért a gyerek 4 és fél kilós lett)Van IR-em, PCO-m, és nemrég jöttem rá, hogy az olyanok számára, mint én, nincs más út, mint kiiktatni a gabonát és a tejet. Van elég szénhidrát a zöldségekben és a gyümölcsökben.

 • 2010.04.12 12:56:44monsterwoman1

  vagyis vakmacskát akartam írni, áááá. Bocsi:)))

 • 2010.04.12 13:06:35borzlány

  monsterwoman, így mennyi CHt viszel be? én most 160 g-os diétán vagyok, és így egyszerűen muszáj a kenyér, hogy kiteljen a keretem.

 • 2010.04.12 13:15:00monsterwoman1

  2010.04.12 13:06:35borzlány
  Nem számolom a CH-t, de kétlem, hogy muszáj a kenyér. Én biztosan nem azzal tölteném ki, de nem tisztem neked tanácsokat adni. Pláne azért, mert laikus vagyok(bár halkan megjegyzem, sok szakember szájából iszonyú hülyeségeket hallani néha)
  Számomra úgy tűnik, ideális, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét eszem, és nem kavar be a zsír sem (pl szalonna).A "gabonahiányt" meg nem érzékelem különösebben.Pedig korábban azt hittem, én anélkül létezni sem tudok.

 • 2010.04.12 13:18:49borzlány

  monsterwoman, biztos nincs fantáziám, de valahogy nem látom, mi mást tudnék enni a kenyéren kívül, hogy kiteljen a napi 160 gramm? OK, ebéd-vacsira zöldség, pl krumpli, de reggelire? gyümölcsöt nem szabad reggel, más ötletem nem nagyon van :( a CH meg muszáj, mert szedem a cukorgyógyszert is.

 • 2010.04.12 13:27:45monsterwoman1

  borzlány,
  a krumpli nem zöldség. Az tömény szénhidrát.Cukorproblémákkal küzdőknek abszolút nem ajánlott. Mégegyszer mondom, nem akarok önkéntes mérvadó lenni.
  Ha az érdekel, én mit eszem kenyér helyett, íme:
  - brokkoli, padlizsán, tojás (sütve, főzve), paradicsom, hagyma, cékla, sajt, és sorolhatnám vég nélkül.Igen, reggelire is ilyeneket eszem, meg sok almát.

 • 2010.04.12 13:32:48youdit

  Borzlány, ha tényleg CH kell, és reggelire, akkor zabpehely (vagy más gabona)-kása, esetleg tejberizs?

 • 2010.04.12 13:32:58kriszi

  Vakmacs, hiteltelen lennék megint dicsérni, ráadásul úgy, hogy a témáról gőzöm sincs, de a stílus még mindig verhetetlen.

  A kenyérről: nohát a fiam alapjáraton NEM eszik meg: kenyeret, főtt tésztát, rizst és krumplit. Sült krumplit enne, süteményt, édességet enne, de ezek kb. minden második szökőévben vannak. Amennyi klasszikus szénhidrátforrás marad: levesben a tészta, némi főzeléksűrítés (vagy krumpli, vagy enyhe, burgonyakeményítős habarás), néha pizza, néha péksütemény és slussz. A gyerek merő szálkás izomzat, mert húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt kétpofára eszik.

 • 2010.04.12 13:33:34borzlány

  áhh nekem aszonta a dietetikus, hogy ehetek sült krumplit.

  amiket írtál azok jók, finomak stb csak gyakorlatilag CH mentesek :( tudom, azért eszed őket :)

 • 2010.04.12 13:35:06borzlány

  youdit, reggelire csakis lassú CHt ehetek, tehát pelyhek, tej kilőve :( kifejezetten a barna kenyeret mondják a dietetikusok, orvosok.

 • 2010.04.12 13:35:30kerekbilincs

  A krumpli, a rizs, a kukorica nem zöldség. :) Burgonya és gabonafélékhez van sorolva táplálkozástanilag. :) Kinek milyen az anyagcseréje, én pár óra után kidőlök egyszerűbb szénhidrátok (kenyér, tészta) nélkül, édességet nem eszem. Viszont én pont a fehérjéket nem tolerálom. Éhgyomri cukrom még alacsonyabb is a tartomány aljánál (havonta nézik), terhelésnél a 2. alacsonyabb lett, mint az első mérés. :) persze akkor is kidőltem az éhségtől. igen, a panírozott egér szindróma. :)

 • 2010.04.12 13:35:56hinta-palinta

  tej?

 • 2010.04.12 14:30:31Bazsarozsa

  rántotta

 • 2010.04.12 14:32:50marcangoló

  Korpás keksz, 5 db. Ez volt a reggelim hónapokig + vizes nescafé. :-) Már egy szelet barnakenyér is felvitte a cukrom.

 • 2010.04.12 14:51:51loreal

  azt mondja meg nekem valaki, hogy mennyire kellet/kell vigyázni a gyümölcsökkel....én ugyanis a fengt említettekből mindent simán kibírok...de mégis rettegek a cukorbetegségtől(mindenkori), mert ha nem ehetek rengeteg gyümölcsöt abba belehalok.

 • 2010.04.12 15:00:13másutt

  loreal, meg kell nezni a cukortartalmukat a listan (kell lista?? keressek?)
  ha jo emlekszem, akkor a mumusok a BANAN, a szolo, az ananasz, es barmilyen befott lotyiben.

 • 2010.04.12 15:01:48marcangoló

  Loreál, szigorúan meg volt szabva, hogy mit és mikor lehet enni. Rengeteg gyümölcsöt semmiképpen, banán, szőlő szóba sem jöhet. Almából mondjuk egyszerre egy, vagy egy narancs, egy mandarin.... Sok bennük a gyümölcscukor, ami majdnem olyan gyorsan megemeli a vércukorszintet, mint a sima cukor.

 • 2010.04.12 15:09:27cozumel

  Artu

  latom, visszanyalt a fagyi. Lehulyezted a posztirot, kozben te magad mondtal akkora fassagot, hogy ekkora baromsag meg belolem se jott volna ki, pedig en vallalom, hogy hulye vagyok az informatikahoz.

 • 2010.04.12 15:09:28oreille

  Loreál, keress a neten egy táblázatot és mérd le a megevett gyümölcseidet, kis számolás és trárárá! Egy csomó minden kiesik, vagy csak minimális mennyiségben mehet, ha diétáznod kell. Nekem a cseresznye volt a legszomorúbb...

 • 2010.04.12 15:10:47cozumel

  Egyebkent erdemes lenne ezt elolvasni, a cukorfogyasztasrol, ugy altalaban, Huhhh honlapjarol:


  [link]

 • 2010.04.12 15:14:49kerekbilincs

  görögdinnye is felejtős :)
  de egyszerűbb egy gyakorlott dietetikussal megbeszélni. Azért, mert pl. nem csak az számít hogy 10dkg-ban mi van, hanem hogy pl. amíg egy alma 10dkg kb, addig görögdinnyéből megeszel egy szelettel kb 25-30dkg-ot (most hasraütésre írtam). Szóval

 • 2010.04.12 16:10:04ViktoriaF

  En is atmentem rajta. De nem 100%, hogy a kovetkezo terhessegnel is meglesz. Es akinek van is, nem biztos, hogy sulyproblemakkal kuzd. Akinek terhessegi diabetesze van, meg akkor is, ha csak enyhe, a kesobbiekben nagy valoszinuseggel lesz sziv- es errendszeri problemaja. Itt lehet rola olvasni angolul:[link]

 • 2010.04.12 16:11:39ViktoriaF

  A link nem ment at:[link]

 • 2010.04.12 16:22:27hinta-palinta

  1 szelet görögdinnye súlyán sokat nyom a héj, amit nem eszel meg, 10 dkg az 10 dkg mindenből.

 • 2010.04.12 16:39:57skótviszki

  hinta-palinta,
  az offban kérdeztem valamit, ha van egy kis időd, elolvasnád? köszönöm!
  2010.04.12 13:55:28

 • 2010.04.12 18:46:54loreal

  köszi....szerencsére amint írtam is csak valószínűleg nem elég érthetően, ez nálam csak para, és remélem, hogy ennyiben is marad....
  Minden esetre ez a része számomra rémálomnak hangzik.
  Persze gonolom ha kell, túléli az ember valahogy.

 • 2010.04.12 19:07:26ViktoriaF

  Nem erdemes parazni rajta, mert a tobbsegnek nincs terhessegi diabetesze. Es ahogy a cikkiro mondta elmulik a legtobb esetben a terhesseg utan. Kicsit figyelni kell a kesobbiekben, hogy nem vagy-e prediabetikus, mert az teljesen tunetmentes. (Nem normalis cukor vagy HAc1 ertekek, de meg nem is vagy cukorbeteg.) En peldaul megnezem neha ket oraval az etkezes utani cukorerteket, mivel nekem volt GDm, de meg soha nem volt abnormalis.

 • 2010.04.12 19:11:47ViktoriaF

  Bocs az elozo HA1C akart lenni de van ahol csak A1C. Ma nem tudok gepelni

 • 2010.04.12 19:32:12Meni

  Engem leginkabb az erdekelne, hogy van-e valami koze az elojovo terhessegi cukornak ahhoz, hogy fiut vagy lanyt hordunk a szivunk alatt? Marmint tudomanyos alapon, mert empirikus alapon nalam a fiuknal jon ki a cukor, a lanynal az otven grammos teszt ugyanugy hatarerteken volt, de a harom oras szurason mar jo ertekek jottek ki (pedig ketszer is el kellett mennem, mert az orvosom nem hitte el, hogy minden oke).

  Ezenkivul amire valaki magyarazatot adhatna, hogy szinten empirikus alapon ugy erzem, hogy a terhessegi cukor, vagy annak fenyegeto jelei elohozzak a korai es a normalisnal erosebb, gyakoribb kemenyedeseket. En legalabbis most megint ezt tapasztalom, bar mehszaj rovidules most nincs, remelem nem is lesz...

  A harmadik megjegyzesem, hogy nekem speciel az ehgyomri cukorertek mindig tok jo volt (legutobb az 50 grammos pozitiv teszt elott egy hettel mertek egy 71-es ehgyomrit, ami majdnem LEFELE volt kint a hatarertekbol!), es a vizeletben sem volt soha cukrom. Ezek utan baromira erdekelne, hogy ahol nem resze a terhesgondozasi protokollnak a terheleses cukor, ott vajon hogyan garantaljak a megfelelo, korai felismerest? Nem kukacoskodom, tenyleg erdekel...

 • 2010.04.12 20:31:32Rosa Rugosa

  Én egyáltalán nem értek ehhez a cukor témához, most voltam másodszor, az éhgyomorra vett vérben magasabb volt, mint miután kajáltam. Ez hogy van?

 • 2010.04.12 20:50:20Vakmacska

  RR, örülj neki, addig jó...

  Meni, nekem nulla, azaz nulla db keményedésem stb volt a lányommal, cukrom viszont volt. Egyetlen jele az volt, hogy második trimeszterben tempósan hízni kezdtem, és enni is, olyasmit is nagyobb mennyiségben amit azóta sem. Vizeletben cukor soha nem volt, éhgyomri végig tökéletes (ha már az is elmászik, akkor komoly gondok vannak, ahogy mondják), tehát ha én nem mérek, akkor akár szülhettem volna valami ötkilós gnómot, aki aztán rendesen rosszul lesz megszületése után. A súlyosabb eseteknek nem tudom, van-e tünete. Nálam a hízáson túl SEMMI, a fiamnál még hízás se, csak parából mérni kezdtem, először semmi, aztán szép lassan elindultak az értékek felfele.

 • 2010.04.12 21:00:09lm

  Meni, én teljes ellenpélda vagyok a te tapasztalataidra: a lányommal sikerült terhelésesnél 13-ast produkálni és az első keményedést a 41+4. napon, a szülés előtti napon éreztem.
  Én olyan rendszerben szültem, ahol nincs rutinszerű terheléses cukor, ha jól értettem azért, mert ha gond van, akkor az megjelenik előbb-utóbb a vizeletben is. Én olyan esetet ismerek, amikor kétszer is találtak cukrot a vizeletben, mégis három terheléses vizsgálat is jó eredményt hozott.

 • 2010.04.12 21:04:41lm

  Egészében véve nekem sem volt extra mértékű hízás (kb. 13 kg), de pont a diabétesz diagnosztizálása előtti hónapban sikerült 5 kilót felszedni és tényleg folyton szénhidrátot akartam enni. Utólag visszatekintve gyanúsnak tűnik, de nekem akkor nem esett le.

 • 2010.04.13 07:13:29hinta-palinta

  RR, a kajálás után emelkedik a vércukorszint, ez inzulinkiáramlást okoz, az inzulin a cukrot a vérből a sejtekbe juttatja, ha akkor történt a kontroll vérvétel, amikor 'minden cukrot'nyakon csípett az inzulin, a vércukor értéke lehet a kiindulási szintél alacsonyabb.

 • 2010.04.13 08:06:38Rosa Rugosa

  Köszönöm, ezt nem tudtam.:)
  Az éhgyomor, zsömle, tej, utána újra vérvétel alkalmával volt ez.

 • 2010.04.13 14:05:56Mirca_

  Én az elsőnél voltam cukros.
  Szó sem esett diabetikusról, az orvos annyit mondott, hogy 160 gr. ch-t vihetek be egy nap. Ennyi. (pedig az egyórás érték 9,6 a kétórás már 11,2 volt)
  Szerencsére nagyobb baj nem történt, bár akkor még - 11 éve - nem internetezett az ember lánya, így kevesebb volt az információ.

  A legnevetségesebb az volt, hogy amikor be kellett feküdnöm - túlhordás miatt - a kórházban a diabéteszes koszt abból állt, hogy reggelire egy zsömle helyett kettőt adtak, azt viszont felvágott nélkül és pl a grízes tésztára nem tettek lekvárt. (cukrosnak grízes tészta! nooooormális? ráadásul le sem lehet nyelni lekvár nélkül :))

  Ja és a statisztikához :) lány volt, és nem volt keményedés.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta