SZÜLŐSÉG

A szárítógép tetején tanul szobatisztaságot a gyerek

2010. április 8., csütörtök 09:04

A döntés már hónapokkal ezelőtt megszületett, ennél ideálisabb időszak nem lesz, belevágunk a szobatisztaságba a lányommal. Nem hiszek abban, hogy a rossz időzítés lelki nyomorékot csinál a gyerekből, de abban azért szerintem is van igazság, hogy ebbe a projektbe nem lehet csak úgy "miért ne most?" alapon belevágni. Ezért gyorsan összefoglalom, hogy én mire alapoztam a döntést: első körben szerintem a kétéves négy hónapos kor egy átlaggyereknél ideálisnak mondható. Nincs túl korán és nincs túl későn. Persze fontos az egyéni fejlettség, de ezzel nálunk nem volt gond. A lányom pontosan tudta a különbséget a pelus és a vécé között, elvben tökéletesen értette, hogy mit várok el tőle. Pár hónapja volt egy önálló kísérletezési időszaka, amikor többször szólt, hogy pisi, kaki, de mivel éppen télvíz idején jártunk, nem feccöltem bele a közös sikerbe túl sokat, így par nap és pár fiaskó után ez valahogy magától elmúlt. Kicsit aggódtam, hogy na ez volt az az időszak, amit örök hiba volt kihagyni (szakkönyvek állítják, hogy van egy bizonyos kor, ami után már sokkal nehezebb leszoktatni a gyereket a pelusról, ezért ha magától kéri, hogy inkább vécé, akkor nem szabad erővel pelusba kényszeríteni). De így utólag ezzel nem rontottam el semmit, viszont megúsztuk a felfázás-megfázás köröket.

Szóval a szobatisztaság fogalmi szinten már megvolt a gyereknél. A pelus a délutáni alvás után többnyire tiszta maradt, és meggyőződésem, hogy a reggeli pisi is valamikor hajnaltájt került csak bele a pelusba. További fontos érv volt, hogy vagy most, a másfél hetes pészahi (húsvéti) szünet alatt vágunk bele a projektbe, vagy a nyári szünet idején (én ugyanis abban hiszek, és a bölcsis gondozó is ezen az elven van, hogy az alapokat otthon, szigorú kontroll és figyelem mellett, a szülőnek kell lerakni, ideális esetben persze). A nyári szünet idejére azonban már van programom, emberi és orvosi számítások alapján az első vakációs nap körül fogom megszülni a kisöcsit. Ezzel szemben az időjárás segítségemre sietett, mert végre melegedni kezdett, az átlagos 25-26 fokos hőmérsékletben már csak egy-két réteg ruhára volt szükség, és attól sem kellett félni, hogy felfázik a kislány. Minden összejött.

Eljött a nagy nap, előtte pár héttel még végső rákészülésként beszereztem egy aranyos koalamacis "bilikönyvet", amin én jókat nevettem, a gyerek meg tök jól leült elmesélni a babáinak, hogy mi is történt csóri kis macival, amikor túl nagy bilit kapott az anyukájától. Ez nem zavarta a lányomat abban, hogy arcán angyali mosollyal, többszöri vegzálásomra válaszul, közölje, hogy ő az ünnep után a pisit a vécébe fogja csinálni, a kakit meg a padlóra. Elsőre jót röhögtem, aztán úgy döntöttem nem erőltetetem verbálisan a dolgot, inkább a kijelölt napon nagy levegőt veszünk, és fejest ugrunk a jóba. Megtörtént. Előtte persze feltekertem a szőnyeget, vízálló gumilepedőt terítettem a díványra és persze a lányom lepedője alá is. Vettem három doboz szép bugyit, és egy matricával kicsit lányosabbra alakítottam a fiamtól örökölt fehér bilit. Indul a móka. Első reggel lelkes fogadtatásra találtam, tetszett neki a bili, de semmi produktum nem született. Elkezdődött az, amitől én személy szerint utálom a szobatisztasági nevelés első napjait: anya átalakul papagájjá, és kb. 15-20 percenként megkérdezi a gyereket: „Van pisi? Van kaki?” Többszöri nemleges válasz ellenére is naponta 15-20 alkalommal elkapni a csemetét, és ráültetni a bilire. Aztán a leleményesség magaslataiba jutva rávenni, hogy ne pattanjon fel 10 másodperc múlva. A fiamnál erre a mesélés volt a megoldás, az örökmozgó kisasszonynál fizikai megoldást kellett találnom: a bilit felraktam a szárítógép tetejére, így kevésbé akart lepattanni az eszközről, másfelől meg bámulhatta magát a tükörben. Kislány, ugyebár...

Első eredményünk az otthonról való elindulás előtt 2 perccel született meg, hatalmas és összcsaládi éljenzés közepette (a három és féléves fiam lelkesen beszállt a "játékba", bár ő már hónapok óta arra lett nevelve, hogy majd most és az ő segítségével leneveljük Hanust a pelenkáról... így akartam elejét venni az "én miért nem kapok éljenzést" vitáknak, és jelentem, bejött a dolog). Kijelölt kirándulási célunkat húsz perc alatt értük el, és sem a kocsiban, sem a sétálgatás alatt semmi. Hiába kérdeztem, hiába akartam a bokor alján megpisiltetni a gyereket. Olyan jó két órával később láttam egy nyilvános vécét, és gondoltam próba-szerencse. És igen, kiderült, hogy a kishölgy finnyás, nem guggol le csak úgy bárhol (azóta sem). Ellenben a vécébe szépen produkált. Kb. öt percig ugrabugráltam vele, olyan sikerélményem volt, ami nagyon régen nem. Hiába, a gyerek egy zseni. Hazafelé azért bepisilt az autósülésbe, és délután még történt két kisebb baleset, de az első nap végére eljutottunk oda, hogy már tudta, hogyan kell "elindítani" a pisit a bilin ülve. Éjszakára persze pelust raktam rá, ez ellen szerencsére nem volt semmi kifogása.

Második napon folytattam papagájjá lényegülésemet, de sokkal nagyobb sikerrel, már kaptam igen válaszokat is, és az állandó kérdezgetésnek és a továbbra is bőszen folytatott össznépi éljenzésnek köszönhetően a második napon a pisi csak a bilibe került. Ellenben a kakival, de hát erről mindenki olvasott, a kakihoz sokkal jobban ragaszkodik a legtöbb kisgyerek, a lányom sem kivétel, nehezen vált meg attól, ami az övé. Visszatérve az éljenzéshez: nyilván van, aki a fejét fogja, mert úgy gondolja és/vagy tapasztalta, hogy nem érdemes túl nagy feneket keríteni ennek az egésznek, se pro, se kontra. Azzal tökéletesen egyetértek, hogy leszidni gyereket, főleg ilyen korai szakaszban, a lehető legrosszabb megoldás. De én hiszek a motivációban, legyen az tárgyi vagy verbális. A fiamnál anno a matrica-ajándék vált be, a lányom viszont baromi sikerorientált kis személyiség, neki annál nagyobb öröm nincs az életben, ha mindenki neki tapsol. Blaha Lujza kicsiben, örömben és hisztiben, mindörökké, ámen. Ezen a napon elkövettem egy taktikai hibát: ebédnél rengeteget ivott Hanus, ennek ellenére pelus nélkül tettem le aludni délután. Meg is lett az eredménye, még szerencse, hogy az alvásidő végén pisilt be, és legalább hulla fáradt nem volt. Biztosítottam róla, hogy nincsen semmi baj, új ruha és ágynemű elő, és minden ment tovább.

Harmadik és negyedik napon óriási léptekkel haladtunk előre. Eljutottunk oda, hogy pisi csak vécébe. Hogyhogy vécé, mikor eddig bili volt? Hát úgy, hogy én lelkiismeretesen előkészítettem a lépcsővel és kis kapaszkodóval is rendelkező vécészűkítőt, és néha megkérdeztem a célszemélyt, hogy hova kíván produkálni. Aztán egyszer csak kipróbálta a vécét, és annyira bejött neki, hogy a bili gyorsan visszakerült a cserepadra. Nem bánom, már csak azért sem, mert így könnyebb volt ránevelnem a pisilés utáni kötelező megtörölközésre, ami itt nem nagyon divat, nálam viszont evidencia. A fél kislánykorom a Neogranormon bűvöletében telt, konkrét emlékeim vannak a kicsípett testrészekről, szóval ebben nálam nincs vita. A higiéniáról már nem is beszélve, lehúzás, kézmosás, stb. A negyedik nap végén eljutottunk oda, hogy a lányom többször is magától szólt, hogy pisi van, illetve ahogy az első cseppek bekerültek a bugyiba, megállította a folyamatot, és már rohant is visongva: „Anya, pisi, pisi, pisiiiii.” Nagy szó ez, kérem szépen. Ezzel párhuzamosan csökkentettem a kérdések számát, hiszen a végleges cél ugyebár az, hogy a leánygyermek magától szóljon. El is magyaráztam az én kis zsenimnek, hogy mostantól kezdve a lakás körbeugrálása csak akkor várható, ha magától szól. Elméletileg vette a lapot, persze a dicséret azért nem maradt el egy sikeres akció után sem. Az ötödik nap délutánján megszületett az első kakis sikerélményünk is, és a családi kalendárium kedvéért meg kell említenem, hogy kakilni a lányom is az apjával szeret. Nagy volt az öröm, én meg úgy éreztem, talán mégis igaza lesz anyósomnak, aki azt mondta, hogy maximum két hét, és magunk mögött hagyjuk az egész pelus-ügyet...

Összefoglalva az első hetet: lépésről lépésre haladunk tovább, és a lányom nagyon jó alany. Hamar felfogta, hogy mit várunk el tőle, de nem látom rajta, hogy nagyon túlfeszítené magát a siker kedvéért. Egykedvűen veszi tudomásul a kisebb-nagyobb baleseteket, és bőszen bólogat, hogyha azt kérem, hogy legközelebb időben szóljon. A kocsiba többet nem, a díványra, étkezőszékre soha nem csinált semmi tilosat. Délután hol van rajta pelus az alváshoz, hol nincs. Ha nincs, akkor hol bepisil, hol nem. Ha van pelus, akkor persze száraz marad. Ahogy az utolsó két éjszaka is. A bugyik számát úgy tűnik, jól becsültem meg, nem fogytunk ki a készletekből. Holnap visszamegy a bölcsibe, ahol újabb kihívásokkal fogunk szembesülni, de bízom a gondozókban, hogy előzetes ígéretükhöz híven oda fognak figyelni a gyerek jelzéseire, és sűrűn vinni fogják a vécére. Ő lesz az első a csoportjából, aki leteszi a pelust, ez mindenképpen biztató, mert a fiamnál anno a 32 gyerekből 18 egyszerre kezdett bele a szobatisztaságba, reménytelen ügy volt, hogy minden toporgó-táncoló kisgyerekre időben jusson figyelem.

És végül egy utolsó részlet a mai napról, és ezzel az első rész végére is értem: ma jött el a napja a kontrasztanyagos-katetéres urológiai vizsgálatnak. Semmi komoly urológiai problémája nincs a kislánynak, de a lelkiismeretes orvos mindent ki akar zárni. A lényeg, hogy akkor éreztem, hogy jó úton járunk, amikor szegény kislányom alábbi üvöltésétől visszhangzott a folyosó, mikor pisilnie kellett volna a vizsgálóasztalon feküdve: „Nem ide, nem ide, a vécébe, a vécébe akarok pisilni!!!!”

Meni

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.08 09:17:37nanemárrr

  Lementettem a "módszertan"-t! Köszi! :)

 • 2010.04.08 09:20:51Laliath

  Ez indításnak nagyon biztató, és szerintem (nekem legalábbis) hasznos is a cikk :)
  Lányzónak gratulálok, csak így tovább :)

 • 2010.04.08 09:41:56animmam

  Anya papagajja valik. Ez ismeros! :D Mi egy het alatt letudtuk mind a ket gyerekkel a palusrol - wc-re atallast (utkozben kocsiban mindig ott figyelt a bili szepen bezsakolva, mert valamiert utkozbeni wc nem volt nekik szimpi), mindketto majdnem napra pontosan 2 eves es 4 honapos volt es mindketto telen szokott le, otthon voltunk nem mentunk ki a lakasbol.
  Gratula a nagylanynak!

 • 2010.04.08 09:56:03youdit

  Kis cukorfalat...

  A katéteres vizsgálat nem vetette vissza a dolgokat? Nekem fájt utána meg csípett, csak azért gondolom...

  Amúgy gratula, jófej a kiscsaj, az anyja, meg az írás is jó! :))

 • 2010.04.08 10:05:34youdit

  És ha már itt tartunk. Lányos anyukák, hogy pisiltettek idegen helyen? Barátnőm lánya volt rám bízva, előtte egyeztettünk (WC-papír leteker, deszka letöröl, leterít... kézmosás előtte-utána). Akkora gyereknél, akit már nem lehet kézben tartani. És mikortól engeditek a lányokat önállóan pisilni (nem mentek be vele, nem néztek be a nyilvános WC-be), milyen óvintézkedésekkel?

 • 2010.04.08 10:10:50Vakmacska

  Hú én volt hogy hároméves korában is lógattam kézben (láb fel, fenék le, mert olyan hegyeset pisilnek hogy a füled is olyan lesz - és NEKED általában nincs váltónadrágod - én így jártam végig az etyeki kezes-lábost lepisilt farmerban)

 • 2010.04.08 10:25:56youdit

  Ötéves kislány volt, egy hatéves súlyával. :) El már nem bírtam, de ahhoz még kicsi volt, hogy állni tudjon a WC fölött, muszáj volt valahogy ráültetni. Illetve előtte meggyőzni, hogy nem, nem visszük haza, az még nagyon sokára lesz, amíg hazaérünk. Ismerős helyen vendégségben nem volt gond, csak az ilyen mozi WC-je című történetet nem csípte, mondjuk meg is értem...

 • 2010.04.08 10:27:15farkasokkal tancolo

  Ezért jobb a fiú! :-)))
  Neki mindegy, akárhol belecsövez akármibe.

 • 2010.04.08 10:32:51manó99

  2010.04.08 10:05:34youdit
  Ülőkepapír a megoldás nálunk. :)
  [link]

  De vannak olyan esetek, amikor muszáj egy jópofa bokor mögé bújva emelni a gyereket és tuti pisis lesz valami.:D

 • 2010.04.08 10:43:38Dekatlon

  "szigorú kontroll és fegyelem" nomeg a versenyszellem, hogy ő lesz az első a csoportjában...
  jááááj! de jó, hogy nem az én gyrekem anyja vagy :P

 • 2010.04.08 10:44:01animmam

  Nalam tobbnyire van fertotlenitos nedves torlokendo - nem az keztorlo, hanem a takaritos - es utana korberakom wc papirral az uloket, vagy ulokepapir ha van nalunk. 6 eves koruktol intezik teljesen egyedul idegen helyen is, otthon 4 evesen kezdtek.

 • 2010.04.08 10:46:46Leluti

  A lányom is 2 éves és pár hónapos volt amikor megpróbáltuk a bilit. Nálunk nyárra esett mindez, így nem volt gond. Talán kétszer történt baleset, jól működött. A bölcsi viszont teljesen visszavetette a dolgot. A közel másfél hónapig teljesen szobatiszta gyerekre du. alváskor visszakerült a pelus. Érdekes, mert csak a bölcsiben. Otthon továbbra sem volt gond.
  Aztán 1-2 hónap alatt rendeződött.
  A kisebbikkel több gond lesz, már most látom.

 • 2010.04.08 10:58:43youdit

  Manó, animmam, köszi. :))

 • 2010.04.08 12:02:19loreal

  Meni,
  Egyrészről gratula...másrészt ugye tudod, hogy nem szerencsés a szobatisztaságra nevelést kistesó születése előttre időzíteni?
  Legtöbbször a kistesó születése után visszaesik és ismét bepisil:((
  Ez amúgy igaz más egyyéb nagy változásokra is( intézménybe kerülés, intézményváltás, költözés..stb)

 • 2010.04.08 12:15:43cat a

  loreal nem feltétlenül. nálunk is egybeesett a kistesó érkezése és a szobatisztaságra szoktatás. ha odafigyelnek a nagyra is akkor nem esik vissza. nálunk legalábbis így volt, viszont helyette együtt eszi a gyümölcspürét a kicsivel. DDD

 • 2010.04.08 12:36:31böbebaba

  A kicsi nálam is 2 év 3-4 hónap körül szokott le (mindkettő fiú), de a nagy előtte elmúlt 3. Lehet hogy lehetett volna erőltetni, meg is próbáltuk - együtteseb az ovis gondozónővel - de nem érdekelte a dolog, fontosabb volt neki a játék az oviban mint ilyen pisi ügyek. Amikor viszont kiderült hogy a medencébe csak az mehet aki már szobatiszta, 1 nap alatt leszokott a pelusról és 1 hét alatt éjjel is. Trenírozás és papagájság nélkül, mert ő akarta. Én inkább abban hiszek hogy ezt igazából a gyerek dönti el. Ha túl korán erőlteted akkor lesznek (fél)sikerek, de sokkal több a baleset és az ezzel kapcsolatos kudarcélmény is. A kicsi meg nyilván azért szokott le közel 1 évvel fiatalabb korában mert ott volt a nagyobb mint minta. Ő még a szűkítőt sem viselte el (a nagynak az jött be). Bilire egyik sem volt hajlandó.

 • 2010.04.08 12:38:57böbebaba

  Ja, és persze a nagynál valószínű közrejátszott a viszomylag késői leszokáshoz hoyg 2 év 9 hónapos korában jött a kicsi. De emiatt meg plána nem akartam szigorúsággal nehezíteni a dolgát.

 • 2010.04.08 12:49:32Gazocska

  Szuper bejegyzés! Elraktározom az infót!
  Gratulálok a kicsi...öööö bocsi, nagy lánynak! :)

 • 2010.04.08 14:34:45oreille

  nekem valahogy érthetetlen ez a nekiugrás, szőnyegfeltekerés, egész családos programcsinálás.
  mi másképp csináljuk és lassan működni kezd, a balesetek másból vannak.

  A gyerek sok-sok játszás után egy napon közölte, hogy belepisilt a bilibe. és tényleg. azóta minden nap napközben, megy a vécé is és az idegen vécé sem riasztja meg, szól időben. Két nappal később a kaki is odament. A bölcsiben is elmegy, szerencsére ott is van lehetőség az önkiszolgálásra, nincs a személyzethez kötve.

  Nálunk a balesetek abból vannak, ha alvásidőben jön rá az inger, levetkőzik az ágyában egy szó nélkül, pisil valamelyik sarokba és akár vissza is vesz mindent :-)))
  A bilikönyvet rongyosra olvastatta...

 • 2010.04.08 14:52:28loreal

  oreille,

  és ha beraknál egy bilit a szoba közepére akkor nem intézné abba a dolgát alvás közben????

 • 2010.04.08 15:02:26oreille

  ez se rossz ötlet, de egyelőre egyáltalán nem próbálkozik kimászni az ágyából sem, nem is szól, hogy pisilnie kéne, az egészet totál csendben csinálja. és hát nem is minden alkalommal...

 • 2010.04.08 15:03:07oreille

  te rendbejöttél már?

 • 2010.04.08 15:37:12farkasokkal tancolo

  Valószinüleg azért csinálja totál csendben, mert alszik közben. Nem tudja mit csinál.

 • 2010.04.08 15:49:04Paramami

  Meni, nagyon örülök, hogy végre hallani lehetett Felőled. Egy ideje nem láttalak, és már aggódtam, az off-ban többször rákérdeztem, ki tud Rólad, ezek szerint minden OK.

  A szobatisztaság-téma nálunk teljesen másképp zajlott egyébként, hogy a témához is hozzászóljak: mi egyszerűen láthatóvá tettük a bilit, mondtuk, hogy mire való, néha megkérdeztük, hogy van-e kedve abba pisilni, de ha nem volt, annyiban hagytuk. Nekünk ez jött be nagyon. A barátnőm meg eléggé vezette a folyamatot, náluk meg először látványos siker volt, aztán nagyon nagy megtorpanás. Nálunk sokkal később lett a lányom szobatiszta (2 év 8-9 hónap körül), akkor viszont teljesen saját indíttatásra, és relatíve gyorsan. Nem egy hét alatt, hanem kb. egy hónap alatt lett teljesen szobatiszta és ágytiszta. Igaz, a pisilésre a mai napig sajnálja az időt, folyton húzza-halassza az elmenetelt, míg végül néha úgy járunk, mint tegnap, hogy a wc-re való leülés közben már megállíthatatlan volt a folyamat és mellément a pisi, jót takarítottam-mosdattam-öltöztettem utána:(

  Várom a folytatást, hogy mi lesz a továbbiakban Nálatok, mert nagyon bíztató a kezdet, drukkolok, hogy ilyen simán menjenek a dolgok a későbbiekben is.

  Plusz gratulálok a kisfiúhoz a hasadban - én most tudtam meg a nemét. Ezek szerint egyelőre az egy fiú-egy lány minta szerint haladsz:)))

 • 2010.04.08 17:07:40bea-balázs

  A fiam 22 hónaposan 1 nap alatt szokott le a pelenkáról és lett szobatiszta! Szinte átmenet nélkül, nagyon bejött neki a lépcsős wc szűkítő!
  Majd 2 hét múlva már éjszakára is elhagytuk!
  Én lepődtem meg a legjobban, mert mikor babaklubban voltunk, a hasonló korosztályú kislány már bilizett, nálunk még szó sem volt róla, majd másnap mondta hogy szorít a pelus és a wc-be szeretne pisilni! A kakit is persze odarakja! Én nála bilit nem pucoltam egyszersem!:))

 • 2010.04.08 17:09:37bea-balázs

  Nem vagyok híve az órák hosszat bilin ültetésnek, vagy kitámasztásnak! Az a rég múlt idők szokása volt! Úgy is eljön majd az ideje, ez a fejükben dől majd el!
  Persze anyósom szívesen ültetgette volna mikor még ülni sem tudott!

 • 2010.04.08 17:30:34Meni

  Most tudok reagalni (bar ezen mindig elfilozok magamban, hogy vajon a posztironak ez dolga-e).

  Eloszor is koszonom, de az erdem a gyereke, egyszeruen csak baromi gyorsan vette a lapot, es oromet lelte a sikerben.


  Dekatlon, "kontroll es FIGYELEM", ez utobbi neked sem artana, legalabb olvasas kozben. Az elso a csoportban meg azert fontos, mert jut ra figyelem (fIgyelem, hatha igy atmegy). Mas kerdes?

  Loreal, tudom en ezt, ezert nem vartunk nyarig. Augusztus 4-re vagyok kiirva, remelem azert a kisteso erkezeseig jo 3 honap hatra van. Amugy semmi gond a visszaesessel, benne van a pakliban...

  Orielle, nem baj ha neked nem ez a stilusod, bele akartam irni, de aztan elfelejtettem, hogy nem az a cel, hogy "igy kell es kesz, mert igy mukodik" cikk legyen. Pont azert irtam, mert biztam benne hogy jonnek mas tapasztalatok is. A szonyegfeltekeressel nem ertem mi a baj, en nem szeretem a pisit surolgatni a szonyegbol, szerintem ez total logikus lepes reszunkrol. A csaladi program alatt az udvrivalgast ertetted? Hat, erre is irtam, hogy gyereke, csaladja valogatja...

  Paramami, koszi, lattam az OFF-ban hogy hianyoltal, irtam is. Lesz majd folytatas a kozossegi elmenyeinkrol, es felmerult egy kerdes is reszemrol, de par napot meg varok, hatha visszaesunk :)

  Irjatok anyak, apak, nalatok mi volt maskepp, elso gyerekes szuloknek elkel a jotanacs...:)

 • 2010.04.08 18:03:25Meni

  Meg valami> amikor kitalaltam, hogy irok valamit a kalandjainkrol, akkor fogalmam sem volt rola, hogy ennyire sima ugy lesz. Nem ugy tortent, hogy baromi uberfasza lanyom van, es akkor en a bezzeganya megosztom a tutit.

  A fiamnal az elejetol a kb. 90%os eredmenyeig jo masfel honap telt el, volt egy komoly fosos betegseg ami total visszavetette a dolgot, es amugy is sokkal lassabban ment minden. Most is erre szamitottam, es gondoltam heti rendszereseggel irok majd a problemakrol, agyalunk egyutt. Peldaul o meg nem volt ket eves, amikor elkezdtul, mert o volt az utolso a csoportjaban, es ki akarta probalni. En erezten hogy koran lesz, de mivel eppen nyar volt, ezert beleegyeztem.

  A lanyomnal en dontottem el, hogy mikor vagok bele, es ez teljesen uj elmeny volt. Nagyon orulok neki, hogy ennyire jol alakult a dolog, de igy nem lett annyira hasznos az iras. Akinek nehezen megy, az gondolom jol felhuzza magat, hogy mi a francot villog ez itt. De azert bizom benne, hogy beindul valami ertelemes tapasztalatcsere, es a jo idovel egyutt egyre tobben irjak le, hogy naluk hogy alakul a szobatisztasag...

 • 2010.04.08 18:05:03loreal

  oreille, nekem szántad a rendbejöttél e már?-t???
  És ha igen mivel kapcsolatban???

  Bocs nem mindig vagyok teljesen képben (iruló-piruló szmájli)

 • 2010.04.08 18:14:20dodóó

  2010.04.08 14:34:45oreille

  Tündéri lehet a pici gyereked,ahogy pisil,majd visszaöltözik és alszik tovább.

 • 2010.04.08 18:15:18korcsolya

  Meni, én is hiányoltalak.
  Nekem nagyon jókor jött ez a cikk, mert nálunk is pont most aktuális ez. Kaptam egy kis lendületet, optimizmust (kicsit félek nekiállni). Férjemnek is megmutatom ezt az írást, lássa mi vár ránk.
  Azon nagyon meglepődtem, hogy nálatok ott nem szokás... hm hogy úgy mondjam kitörölni. És bocs, ha rosszul értettem, de tényleg így vagyon?

 • 2010.04.08 18:51:17mormi

  Nekem is nagyon jol jon ez a tema. A fiatalur (2 es fel eves) nem igazan erdekodik a dolog irant. Neha megkerdezem, hogy van-e kedve bilire ulni, szinte mindig nem a valasz - lehet, hogy nem is kene kerdezgetnem sem egyelore?
  Kisocsi majus vegen fog megszuletni, ugy gondolom addig nincs is ertelme belevagni. Viszont oszre tul kellene lenni a projecten mert az oviban elvarjak a szobatisztasagot. Szerintetek mikor vagjunk bele, ha magatol nem alakul ki semmi?

 • 2010.04.08 19:24:21Meni

  Korcsolya, nem merem 100%-ra mondani, hogy en bloc nem szokas, mert a kornyezetemben keves a lanyos anya. De akit latok, az nem torolteti pisi utan a kislanyt. Nekem pl. ezt kulon meg kell majd kerdeznem a bolcsiben, hogy ugye igen, csak eddig mindig elfelejtettem. Az teny, hogy nem olyan evidencia, mint Magyarorszagon volt, mikor en kicsi voltam.

  Mormi, nalunk kb. fel eve elol van a bili, es eddig semmi kedvet nem mutatott a kislanyom. Sot, nagyon vidaman orakon at uldogelt a kakis, nagyon pisis pelenkaba (ja, szar anya, tudom). En tobbek kozott emiatt hittem azt, hogy, hogy nehez menet lesz. A kisfiam a tisztasagmanias a csaladban, o mar csecsemokent hisztizett a kakis pelustol, es megis, neki a kaki/szobatisztasag kb. ket honapig tartott. Nem lehet elore okosnak lenni...

 • 2010.04.08 19:39:11farkasokkal tancolo

  2010.04.08 18:51:17mormi

  Én azt tenném, hogy amint kimelegszik az idő, levenném róla a pelenkát., és amikor végigcsurog rajta a pisi, akkor hümmögnék, hogy bizony bizony ennek a bilibe vagy a vécébe kéne mennie, de sebaj, és átöltöztetném. Előbb utóbb neki is kellemetlen lesz, és kapisgálni kezdi, hogy miről is van szó. Fiúknál a pisi még istenes, pláne ha egyszer sikerül őket úgy megpisiltetni, hogy lepisilnek mondjuk egy fát, inkább a kaka szokott nehézkesebb lenni.

 • 2010.04.08 20:57:26kancsika

  Mi vettünk egy bilit már 1 éves korában, és ott porosodott a WC-ben kb. 1,5 volt, amikor kérdeztük belepisil-e, attól kezdve abba pisilt és kakilt. Aztán beteg lett és azóta néha-néha belepisil, meg állandóan le akarja venni a pelust, de a bilibe (van wc szűkítő oda se) akar nagyon pisilni, kakilni meg egyáltalán nem. én a nyáron ráeősítek vele, de félek, hogy a bölcsi visszaveti. Viszont az én gyerekem is levetkőzött a múltkor, és bepisilt az ágyba. Mondjuk nagy hátrány, hogy alig beszél és a pisit is kakának hívja...

 • 2010.04.08 22:38:01mormi

  farkasokkal tancolo: igenam, csak az ido melegedese eppen egybe fog esni a kisteso szuletesevel es szerintem ez nagyon nem lenne esszeru idozites...viszont szeptemberre meg mar eredmenyt kene elerni...

 • 2010.04.08 22:42:59farkasokkal tancolo

  Hát ezek az élet nagy kérdései...

 • 2010.04.08 23:01:53nyúlmama

  Lányok ez kész. Háromszor is úgy olvastam, hogy SZÁMÍTÓGÉP a szárítógépet-és persze nem értettem.
  A lányod nagyon aranyos, Meni!

 • 2010.04.08 23:17:13bajor gizella

  nyúlamam én is:)

 • 2010.04.08 23:22:59nyúlmama

  Akkor jó,bg, akkor nem aggkori agylágyulásom van. Talán kissé belemerültem a számítógépbe, he:)( szárítógépem meg nincsen sajna)

 • 2010.04.08 23:24:54Tejbajusz

  A fiam 14 hónaposan elkezdett a kádban állva pisilni. Gyorsan odatettem egy műanyag poharat és lelkendeztem, hogy pisil. Most ott tartunk, ha odateszem neki a műa. poharat, tud belepisilni, azaz akaratlagosan megindítani, tök ügyes.
  De!
  Egy étteremben meglátott egy műa. poharat és rögtön odatette a kukijához :-(.

  Azt hiszem, leszek én még gondban:-D

 • 2010.04.08 23:26:00oreille

  Meni, én ezzel a szobatisztaság dologgal kapcsolatban ülök mint egy nagy budha és alkalmazkodóan várom a történéseket :-) Ebbe a budhásdiba érkeztek a te (jogos) óvintézkedéseid néhány kifejezéssel megspékelve (eljött a nagy nap, meg a gyerek gyakori vegzálása egy papagáj-anya által stb.) és én erre a különbségre reagáltam. nem éreztem "egyetlen út" típusúnak a posztot egyáltalán.

  az én lányomnál nem jött be a kérdezgetős módszer, láttam, hogy idegesíti, azóta tartom a szám. ez tulajdonképpen belepasszol az egész közös életünkbe, ő mindig nagyon biztosan megmutatta mi a jó neki (most nem a csokinyulat reggelire kérdésnél vagyunk :-), úgy látom ebben sincs ez másként.

  dícséret természetesen nálunk van, Nagyit azonnal fel kellett hívni az első sikerek után és alapvetően minden fontos embert értesítettünk :-)

 • 2010.04.08 23:27:36oreille

  Loreal, a vészhelyzet topikban futottunk össze tán a múlt héten, amikor ellenkező előjelű emésztési gondjaink voltak :-)

 • 2010.04.09 13:08:07loreal

  oreille, így már megvan:DDD

  Javul a helyzet...de kicsit gyanakszom, hogy nem szimpla oka van(mint máskor, hogy pl nem figyeltem eléggé mit ezsem), hanem valami egyéb okozza(új kaja, tea, vitamin..stb)...csak nem tudok rájönni mi:((
  Még adok magamnak pár hete, ha nem áll vissza a szokásosra komolyabb kutakodásba kezdek:D

  És te????

 • 2010.04.09 13:30:53oreille

  én azt hátrahagyva azonnal beleszaladtam megint az arcüreges-taknyosba.
  már komolyan gondolkodom vitamin szedésén, vagy a nyers táplálkozásra való áttérésen, vagy a lelkem eladásán, de elegem van a folyamatos betegesdiből :-/

 • 2010.04.09 13:42:08farkasokkal tancolo

  oreille,
  van egy olyan, hogy proetz kezelés. Abból áll, hogy egy olyan ipari orrporszívóval egyik oldalon szivornyázzák az orrlukat, a másik orrlukba meg fiziológiás sóoldatot töltenek, kvázi átmossák.
  (És közben állandóan K betús szavakat kell mondani, pl kérek kakaót)

  Nem azonos az arcüreg felszúrással, mert nem fájdalmas, legfeljebb fura érzés. Unokámnak csinálták, először persze sírt, (megijedt a hangjától), de másodszor maga kapcsolta be a gépet. Egy évig volt tőle náthamentes.

  Lehe, hogy van az arcüregedben valami baci letapadás, és amiatt esel mindig vissza. Én a helyedben megkérdezném erről egy FOG szakorvos véleményét.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta