Maratoni versolvasás József Attila-menüvel

A héten Rosa Rugosa ajánl programokat a Poronty olvasóinak a Költészet Napja jegyében. A család életébe a választás mellett belefér egy kis kultúra is: könyvkészítés a Millenárison, Guinness-rekordkísérlet Lillafüreden versmondással, József Attila összes versének felolvasása, vagy a költő kedvenc ételeinek kóstolása.

1964 óta április 11. József Attila születésnapja, a Magyar Költészet Napja. Azt, hogy miért éppen az ő születésnapja lett e neves nap, sajnos nem tudom, csak találgatásokat olvastam, az pedig elég szubjektív információ. Megjegyzem, nekem örömömre szolgál, mert ő talán a legkedvesebb magyar költő számomra.

Bár az idei évben a hírek inkább a választásokról szólnak, azért megpróbáltam néhány érdekes és aktuális programot felkutatni ezzel a nappal kapcsolatban.

Miskolc Lillafüreden például Guinness-rekordra készülnek ebből az alkalomból. Április 9-én, pénteken 11 órakor Lillafüreden a József Attila-szobornál 300 miskolci középiskolás szavalja el József Attila Óda című költeményét, melyet 1933. júniusában Lillafüreden írt a költő. Aki részt venne a rekordkísérletben annak 2010. április 9-én 10 órától lesz gyülekező a lillafüredi Hotel Palota előtt található függőkertben, ahol megkapják az Óda szövegét tartalmazó emléklapot, mely segít a szöveg felidézésében.

Ha már Miskolc, akkor megemlíteném, hogy Gryllus Vilmos műsorát a II.Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár ( Miskolc, Görgey Artúr utca 11.) szervezésében április 10-én, szombaton 16 órakor a könyvtárban, előtte Parasznyán, a művelődési házban április 9-én pénteken délelőtt 11 órakor,  Sajóhídvégen a faluházban délután 2 órakor tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés ingyenes.

Természetesen megemlékeznek Ferencvárosban is a költő születésnapjának 105. évfordulójáról a József Attila-emlékhely udvarán (Bp. IX. Gát u. 3.) . Itt április 11-én 10 órától Galkó Balázs színművész olvassa fel József Attila minden versét.  A koszorúzással egybekötött program 22 óráig tart, a büfében József Attila-menü várja az érdeklődőket: libacomb, kenyér, víz, kugler.

A Millenárison április 10-én 10-től 17 óráig várják a gyerekeket többek között játszóházzal, kézműves műhellyel, ahol a papírmerítést és könyvkészítést próbálhatják ki a program résztvevői, valamint bábszínház, versek felolvasása és táncház a Kolompos együttessel várja a gyerekeket. Itt is tart még a gyerek- és ifjúsági könyveket gyűjtő akció, hogy minél több könyvet adományozhassanak a rászorulóknak. A gyűjtőpontokat megtalálhatóka GödörKlubban, (ahol ha hozol minimum 3 könyvet, egy 300 Ft-os, a Gödörben április 30-ig beváltható bónt kapsz cserébe) a Trafóban, az A38 hajón, a Kinó Moziban.

A Művészetek Palotájában április 11-én 10.00 - 15.00 Cifra Palota – Zene-iskola várja az érdeklődőket.

Veszprémben a Kabóca bábszínházban április 11-én 10 órától is a neves napra emlékeznek  „Költészet napi verses játékok gyerekeknek gyerekekkel” című előadásukkal.

Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központban április 11-én 11 órakor bábelőadás látható fából készült marionett-bábokkal a MASZK Bábszínpad előadásában, amely a nagy mesemondó, Jókai Mór novellája nyomán Huszt várának históriáját meséli el a gyerekeknek.

Végezetül kérek mindenkit arra, hogy a mai napon adózzon legalább annyival a költészet napjának, hogy este elrebeg egy apró kis versikét a gyermekének, József Attilától ugye klasszikus az Altató, de választhatjuk akár a Hangya című versét a Kelekótya együttes feldolgozásában, magunknak pedig ajánlom Nő a tükör előtt című versét Ágnes Vanilla feldolgozásában.

Rosa Rugosa

Oszd meg másokkal is!
Mustra