SZÜLŐSÉG

Sosem leszek ilyen a gyerekemmel! Vagy mégis?

2010. április 6., kedd 10:02

Amikor megszületik az egyszeri szülő első gyereke, még komoly nevelési elvei vannak, meg elképzelései, azután már csak az elképzelések maradnak, egy „talán egyszer” sóhajjal kísérve, az elvekből meg többnyire „hát, én megpróbáltam, de elbuktam” vállvonogatás lesz.

Ilyen elv volt például, hogy „az én lányom sosem hord majd rózsaszínt”. Hát most tessék megnézni a kétéves kori képeit.

Aztán vannak olyan szülői viselkedésminták, amelyektől igyekszünk tartózkodni, például az „én sosem fogok gügyögni, nem becézem majd”, és a többi, míg egyszer azon kapjuk magunkat, hogy simán kismacskázzuk/szívecskézzük a gyereket. Számomra az volt mindig a legutálatosabb, mikor egy szülő dicsérgette és szerepeltette a gyerekét társaságban.Egyszerűen sajnáltam ezeket a kicsiket, a kedves szülőt meg szívesen megnéztem volna, hogyan teljesítene, ha a Szondi két apródját kéne szavalnia bikiniben egy csapat idegen előtt.

Erre ma azon kapom magam, hogy elhagyja a számat a következő mondat: „- Jaj, kicsim, csak azt az éneket, amit anyák napján énekeltetek, énekeljétek el együtt!”

Rettenet. Komolyan mondom, sosem hittem volna, hogy ebbe a hibába esem, de ha már megtörtént, vezekelni fogok. Már szorgosan tanulom, hogy „Felhőbe hanyatlott a drégeli rom...”, és mikor legközelebb vendégek jönnek, hát istenuccse' elszavalom nekik. (Ha meg elborít a paradicsomzápor, legalább a gyerekek jót szórakoznak, feszengés és zavartság helyett.)

Most ti jöttök! Gyónjatok, ti mi olyat követtetek el az elmúlt évben (még mindig szülői viselkedésről beszélgetünk) amitől addig viszolyogtatok?

anyamadár

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.06 15:43:45a szív fészkei

  Ja, rossz linket rakta, be bocs! Ez a jó (bár a másik szemlélet is mérgező sajnos)http://www.hir24.hu/elet-stilus/44354/mergezo-cumik-a-boltokban-.html

 • 2010.04.06 15:44:37a szív fészkei

  [link]

  Na talán így jó lesz

 • 2010.04.06 15:48:27Labdacs

  Nekem a cumi volt ilyen, 4 hétig nem is kapott, üvöltött, mint a sakál, nagyon hasfájós volt, nem használt semmi, sem a gyógyszertári, sem a népi bölcsességek. Egyik nap jött egy ismerősünk, akinek 4 gyereke van és egyszerűen elintézte: hasfájós? Cumit neki! Így is tettünk, elmúlt. Azt már soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna.... De nincs volna, cumi megvan még, de csak elalváshoz kapja meg, utána gyorsan kicsempészem a kiságyból. Egyébként nem is keresi, csak ha nagyon álmos. Vekerdy azt írta, hogy majd magától leszokik róla :)

 • 2010.04.06 15:52:22animmam

  En mar feladtam az elveim, ruhailag mar teljesen onalloan dontenek a lanyaim. A nagyobb kezd kiskamasz lenni, klasszikus feher tornacipo, szuk nadrag, a kicsi pedig mindig is habos-babos fodros borzadalyok, de valahogy neki jol is all. Annyi minden mas fontosabb van, hogy miert pont ezeken akadjak ki, hogy mit vesznek fel. Ot rohogik ki ha hulyen nez ki. Tobbet nem veszi fel, en elmondom a velemenyem reggel, o dont, hogy elfogadja-e vagy sem.
  Es en sem vagyok a csendesen zummogo anyukak kozul valo, bizony en kieresztem a hangom, ha ugy erzem minden mast kiprobaltam es nem segitett.

 • 2010.04.06 15:53:49másutt

  Mi kb 3 hetes kora ota hasznalunk cumit. Soha nem volt cumi/cici zavara. A cumi egy szuperzsenialis dolog, a vilagert nem adtam volna fel.
  Tudom, hogy ez abszolut nem errol szol, de be kellett nyognom.

 • 2010.04.06 15:54:02animmam

  labdacs
  kislanyom 4 evesen letette egy reggel a cumit hogy o mostantol nagylany es soha tobbet nem kereste. Nem noszogattuk, nem kinoztuk. A nagyik neha ugrattak, hgy mar itt lenne az ideje hogy ne cumizzon. Mikor eljott az ido, letette. Vegleg.

 • 2010.04.06 15:56:21másutt

  cantaloupe:
  mi a KOPÉ baba kifejezest hasznaljuk.
  Most mar kikeri maganak.
  -Kopé baba vagy?
  (csípőre tett kézzel a válasz:)
  -NEM kopé baba!

 • 2010.04.06 15:59:40Mimas

  Hát, nem vagyok egy lottó 5-ös, de - ahogy Szécsi Noémi írta -, legalább egy ingyenes húzás a kaparós sorsjegyen.
  Amit megfogadtam, és be is tartok, hogy a fiam soha nem fogja azt hallani tőlem, amit én annyiszor hallottam az anyámtól: "amíg az én kenyeremet zabálod, azt csinálod, amit mondok!"

 • 2010.04.06 16:08:13cat a

  nekem egyik gyerek se volt cumis hál istennek. vettem mind2-nek de nem igényelték szerencsére

 • 2010.04.06 16:29:38Szürkemedve

  Két és fél éves a nagyobbik lányom, nincs féléves a két kisebbik gyerök.

  Cumi egyiknek sincs. Sok mindent megfogadtunk, de egyetlen mondat van, ami örökérvényű és tényleg megfogadandó, itt olvastam valaki tollából:
  "A gyereket nem nevelni kell, hanem együtt élni vele". eddig bejött. Amire nevelni akarom jusztse, amint abbahagyom, csinálja.

  Köszön.

 • 2010.04.06 16:32:16a szív fészkei

  A habosbab, ha valakine, kislányoknak legtöbbször jól áll! Van annyira édes és ösztönösen sikkes egy pici, hogy nem tudja eltorzítani semmi. Ha szereti a firgőforgós szoknyákat, miért is ne? Csilivilit, miért is ne? Ilyenkor még ő is egy tündérek közül, ennyi mesét meg lehet neki hagyni, ha igényli. És a rajzfilmekben azért nem trottyos farmerban nyomatják a kolléginák ugye a bűbájosságot meg a királylányságot. Hány függönyünk bánta a gótikus stílust! :-) (már az én kiskoromban)

 • 2010.04.06 16:37:49a szív fészkei

  egy a tündérek közül - akartam íri

  és igen, az nevel a leghatékonyabban, ahogy mi létezünk velük. Duma elszáll, iszonyú éles szemük-fülük van a hamisság kiszúrására, de ahogy mindennap élsz, az lesz a mércéje. És ha látszik, hogy bugyborékolsz a dühtől, de morvaisan mosolyogsz, holott a szemed ölni tudna - hát az a legszarabb, mert a gyerek rögönyszemű valahol :-DD.
  Akinek nem nevet szeme a szájával együtt, húú, az nagyon gáz. Szövegben is azonnal megérzi a rizsázást, amit le lehet tojni öt emelet magaról. Ugyanez lesz suliban is, nem a mézesmázos, jajdehaverod vagyok!-tanarak a nyerők, hanem a szigorú, értelmes, kedves de a két lépés távot megtartó nagyon biztos tudásúak. Azokat tiszteli, a többi hülyére veszi és kiröhögi, átvágja.
  És sokkal jobban becsül, ha megmondod anyaként, tanárként, hogy fiam, én ezt nem tudom, hüle vagyok hozzá, nem vagyok mindenható. (kiskamasz, kamaszkorban)

 • 2010.04.06 16:39:39a szív fészkei

  A kölykök iszonyúan okosak!!

 • 2010.04.06 16:44:52Magenta

  Nem is tudom visszagondolva, hogy voltam-e tele elvekkel?
  De azt igen, hogy a második gyerek születése után, amikor tudatosult bennem, hogy csak_a_szerencsénmúlt_hogy__él_és_egészséges, akkor eldöntöttem, hogy nem fogok pitiáner szarságokon izmozni vele, tehát leszarom, hogy cumizik-e meg hogy milyen színű ruhát akar felvenni (vagy adok rá), mert ezek a szánalmasan nevetséges problémák kategória.

 • 2010.04.06 16:45:23a szív fészkei

  rákkeltő bébiétel:[link]

 • 2010.04.06 16:45:36Erenya

  Ezekkel a kommentekkel feldobtátok a napomat :DDDD egyelőre én is tartom magam az elveimhez, hogy cumi sose, rózsaszínről szó se lehet, tv-ről maximum a nagyszülőknél, és nem fogom a kaja miatt nyösztetni; kíváncsi vagyok, mire lesz saját kölyköm, ezekből mi marad :D hihi

 • 2010.04.06 17:08:34a szív fészkei

  Tévét szerintem nézhet akkor, ha ott van vele egy felnőtt és elmagyarázza az ő szintjén, hogy mi az amit lát. (nem híradót, nem a hálisten kivégzett Maunika -showt, stb.)

  De mi szerettük a Szezám utcát, a Pimaplini, a nagy vadászt, a Rumcájzot, Batka manó és Biga csigát - talán mennek ezek még na meg az édes Frakkot, a Vizipók-csodapókot, stb. Persze ez még nem a picinke (1-3 éves kategória), de amikor ovis, akkor kiesik a pixisből, ha nem tud bizonyos dolgokhoz hozzászólni.

  De én a Mazsola-korosztály vagyok, akkor egy ilyen szivacsmalac státuszszimbólum volt: 1./ van tévéd, amin nézni tudod (tündéri volt) 2./ megvették neked a trafikban. :-D Meg lehet beszélni, hogy mennyit és mit nézhet. Mindent tiltani úgyse megy. Sok kölyök jobban ért a műszaki kütyükhöz, mint az apja.

 • 2010.04.06 17:35:29Leluti

  A legelső dolog amit megfogadtam,hogy úgy neveljem, mindig érezze,hogy szeretem.Ezzel kapcsolatban soha ne legyenek kétségei, bármilyen helyzet adódjon is.
  A problémás dolgokat pedig pici kora óta megbeszéljük.
  A rózsaszínt én is valahogy ki akartam hagyni a ruhatárból, de miután a lányomnak kb. 3 éves koráig színte nem volt haja, rá kellett beszéljem magam erre a színre is. Mondjuk nem sokat segített, talpig rózsaszínben is fiúnak nézték.
  Az édességeket szerettem volna még kordában tartani, de erre nincs szükség. Nagyon ritkán mondja, hogy enne csokit. A fagyi jobban bejön.

 • 2010.04.06 20:31:12DenisaM

  Rózsaszín?! kac-kac
  Édes kicsi lányom, akit halálfejes szerkóban roppant vagánynak szerettem volna nevelni nem hajlandó semmi olyat felvenni, amit nem ő választ. Most 4 évesen bemegyünk a boltba megmutatom a választékot, és félre állok, válasszon magának. Úgyis rózsaszínt, fodrosat, barbiesat, hercegnőset fog választani...
  A cumiba is belefutottunk.
  Viszont a gyerek vidám és elégedett, anyuka meg beletörődött az ízléskülönbségbe. (legfeljebb jól megnéznek az utcán, járművön :D )

 • 2010.04.06 20:48:43Magenta

  Denisa, fog változni, az én nagyom igazi "királylány" volt, rózsaszín, lila, fidrek-fodrok, most 14 évesen meg farmer, lehetőleg fekete pólóval.
  Nyáron azért színesebben öltözik. :)

 • 2010.04.06 20:49:55kerekbilincs

  Ja, enyém 2 sincs, és szól, melyik ruhát nem lehet ráadni. höhö. szóval, sztem fél év, és csak vele lehet vásárolni... feltűnőbb darabokat már most is csak ő választ (sapka, kabát).

 • 2010.04.06 20:51:32kerekbilincs

  2010.04.06 16:44:52Magenta
  Tök igazad van. Teljesen egyetértek.

 • 2010.04.06 20:54:46Anyek

  Az enyem masfel eves es nem mindegy, hogy csat vagy hajgumi, szurke vagy rozsaszin nadrag. haha, mi lesz itt kesobb....

 • 2010.04.06 20:58:19anyamadár

  Hát hová fajul a világ? Nincs egy "minekazilyennekgyerek" sem???
  :)

 • 2010.04.06 20:58:54Magenta

  Anyek, egyidős az én legkisebb lányommal, de ő semmit nem tűr meg a fején.

  Hogy mi lesz később?
  Nálunk most az van, hogy ha le kell menni a sarki boltba, ami gyalog három perc, akkor átöltözés, fésülködés, szempillák kifestése (!), utána lehet menni. :))

 • 2010.04.06 20:59:27Magenta

  anyamadár, te rózsaszínbe öltöztetted a gyereket???
  Minekazilyennekgyerek???
  :D

 • 2010.04.06 21:00:29anyamadár

  Egyébként nincs gond alapból a rózsaszínnel, csak egy szín - nekem volt gondom vele világéletemben. :) Jelenleg a hatéves gyerekem kedvenc színe a fekete...
  :)))

 • 2010.04.06 21:01:04anyamadár

  2010.04.06 20:59:27Magenta
  :))))

 • 2010.04.06 21:15:08DenisaM

  Magenta, most képzeld el, én talpig feketében, mert a hullasápadt bőrömhöz és sötét hajamhoz az áll a legkevésbé rosszul. Ő meg talpig rózsaszínben szőkén, bár a szemünk egyforma. Marha jól mutatunk egymás mellett. Rendszeresen megbámulnak. Ráadásul egy igazi kis exhibicionista, imád szerepelni, beszélgetni, ismerkedni. Én nem.
  Ebben az esetben minek az ilyennek anya, van?

 • 2010.04.06 21:22:24anyamadár

  2010.04.06 21:15:08DenisaM
  Hááát nem is tudom, ezt ki kell érdemelni. Nem vagy még magasan ezzel a szaranyaskálán. :))))))

 • 2010.04.06 21:28:45Magenta

  Mi is így öltöztünk régen a lányzóval. :) Ő cukimukiban, én meg bakancs, katonanadrág, máig ezek a kedvenc darabjaim. Csak néha szívbaj nélkül felveszem hozzá a rózsaszín pólót. :)

  Most már közelít az ízlésünk, ruhában pl. már nem vesz fel helókittyt, de a tanszerei olyanok. A fekete pólói mellé. :D A jegyeiből meg úgy gondolom, nem a kittytől lesz buta valaki és nem a "húdelazavagyok" öltözéktől lesz okos. S mivel a ruháiban neki kell kimenni az utcára, nem szólok bele, max. az árába. A fiam Eminem stílusa jobban bántja a szemem, néha nagyokat nyelek, de az is a neki kell hordani kategória.

 • 2010.04.06 21:46:01bajor gizella

  anyukám bakancs póló hátijózsi farmer szöges vörös haj. én magassarku fekete miniruhával, ékszer piros körmök hosszu változatos színu hajkompozicio és vagy kalap.
  hát nagyon furán festünk együtt, és sose hiszik el hogy ö a mamám. egy fejjel magasabb vagyok nála. neki ott van ahol nekem nincs-lábhossz pl- és nekem ott van ahol neki nincs-mell, csípö. anyám a mai napig az a gyötrös fajta. nem azt mondja hogy nem ne vedd fel, hanem folyamatosan szarkasztikus megjegyzéseket tesz. most van egy vastagkeretes szemüvegem és utálja. csufolkodik mindig velem.

 • 2010.04.06 22:33:02Vakmacska

  Jaj anyamadár ez kitűnően sikerült (vizuális típus vagyok, szinte láttam a paradicsomokat:DDD), már elfáradtam hogy végigsoroljam, mimindenbe futottam bele, sajnos legsúlyosabb hibám, hogy hülyeségekért PAPOLOK a kölöknek. Mintha a fejemben lenne egy lemez szülői toposzokkal, ami a legváratlanabb helyzetekben egyszercsak elindul, a gyerek meg les bociszemmel, hogy az ő zanyjának általában humorérzéke van, azt mostan elvitte a cica???

 • 2010.04.06 22:34:30Vakmacska

  Anyám és én amúgy öltözésben inverzek vagyunk - amit ő hord én fel nem vennék, és természetesen viszont. Nagyjából egy-két felső és hálóing az, amit esetleg hordani bírnánk egymástól.

 • 2010.04.06 22:39:41Ziebi

  Soha de soha nem fogom beletömni a kaját, és nem mondok olyat hogy addig nem kel fel az asztaltól amíg nem evett. És ezt nagyon komolyan gondolom.
  Meg van még sok más is, amikből majd biztos engedek, meg változik a véleményem, de ezekben nagyon biztos vagyok. :)

 • 2010.04.06 22:47:05anyatájger

  két éves koráig nem adok neki édességet - hahhahha! mikor a szomszédok, anyám, anyósom mindig édességgel kínálgatják, plusz látja, h a többi kölök két pofára zabálja, rábólintottam.
  nem nézhet tévét ueddig - hááát, egy reggeli nyugodt kakkantásért és cigizésért cserébe képes vagyok betenni egy Noddy-t :) (mióta dolgozom kábé ennyi időm van magamra)

 • 2010.04.06 23:01:25R2D2 & C3PO

  Egy rossz tapasztalat után, nincs kívánság-kaja. Egy falatért? Be is tartom. ;-)

  Szerintem az eddig felsorolt elvek a banális kategóriába tartoznak, az élet úgyis átalakítja mindet, ha nem megfelelőek...

  De egy elvem azért van: rögtön, újszülött kortól mesét KELL olvasni, mondani. FONTOS! :-)

 • 2010.04.06 23:10:08Magenta

  Miért nem kötött még bele senki, hogy borostyán nyaklánc van a gyereken?
  Tényleg punnyad a Poronty.

 • 2010.04.06 23:41:14másutt

  most mindenki a fejkönyvön van (fészbukon) kémkedni és találgatni, hogy ki kicsoda.....

 • 2010.04.06 23:58:20Magenta

  ?

 • 2010.04.07 00:00:06madz

  Magenta, én megjegyeztem magamban, hogy jééézusom, borostyán, biztos homeós oltáskivezetést is kap a gyerek, de aztán úgy gondoltam, nem kicsinyeskedem :D

 • 2010.04.07 00:02:32barnslig

  homeós oltáskivezetést

  édesistenem, rákerestem, hogy mi ez. bár ne tettem volna.

 • 2010.04.07 00:09:47madz

  nyina, látodlátod, kellett neked kíváncsiskodni...

 • 2010.04.07 00:14:06tildy:)

  2010.04.06 15:17:31a szív fészkei:

  Ezzel a mindig telefonálással tudod mire lehet rászoktatni nagyon jól a ygereket? A hazugságra. Anyám mindig akarta tudni , hol vagyok. Én meg miután főiskolás lettem, bactam a fejére, ne kutasson utánam, ne akarja tudni. Majd jelentkezem, ha gond van, de könyörgöm hadd éljem már az életem. Telefonálgatott utánam még a koliba is... De utáltam.

 • 2010.04.07 00:19:51mormi

  Amit sikerult betartani:

  Soha nem kap rozsaszin cuccot - fiu, igy konnyu:)
  Ha elszall az agyam es utolag belatom, hogy tulzasba vittem, bocsanatot kerek tole.
  Sose mondom, hogy adjon puszit valakinek, ad ha akar. Nekem is bevesodott emlek a rossz szagu nenik:(
  Sose hangzik el a szambol az "ez a hala??" kezdetu mondat anyam nyoman... (eddig legalabbis)

  Amit nem sikerult:
  Az hagyjan, hogy felemelem a hangom, de eljar a kezem is neha es minden alkalommal buntudatom van utana.
  Sokszor szidom le anyam szavaival es hangsulyaval.
  Nem vagyok eleg kovetkezetes (utoljara szolok! de most mar tenyleg utoljara...)

  Es bizony sokszor tart elem tukrot, amikor ugyanazzal a hangsullyal kiabal ram vagy probal megutni tehetetlen duheben....es ez nagyon rossz visszajelzes.

 • 2010.04.07 00:30:29no comment 01

  :))amikor az első megszületett én azt mondtam sose lesz olyan gyerekkoruk,mint az enyém..ezt be is tartottam..de voltak neke is ilyen lököttségeim..soha nem lesz hosszú haj,mert jajj de kínozzák a gyerekeiket azok,akik kis copfocskákat csinálnak a hajból..aztán a nagy igen csúnyán nézett rám..úgy másodikoson,hogy neki mindig felnyírt haja van..és lett hosszú..a legkisebb lányomnál..meg sírógörcsöt kaptam,mikor le kellett vágni a fürtös kis haját..kiscsoportban az oviban végigsöprő tetűjárvány miatt,..:)))én is így voltam a rózsaszínnel.aztán tényleg jól állt nekik..:)nincs tökéletes szülő..mindenki követ el hibát..erre,már rá jöttem négy gyerek után..hagyom sodorni magam inkább az árral..és teszem azt,ami épp aktuálisan helyesnek tartok..:)

 • 2010.04.07 07:45:29Lapis Lazuli

  Homeós oltáskivezetés...vazz, erre nincs valami szűrő a neten??
  Tetű: Mivel én is írtam, h amit utáltam anyámtól, azt utálom legjobban visszahallani magamtól: ebben anyám hős volt, _nem_ vágta le a derékig érő hajamat, hanem kifésülgette. Pont ugyan annyiszor lettem tetves mint a rövidhajúak, pont ugyan addig tartott, csak főleg anyámnak volt több meló...

 • 2010.04.07 08:11:56Laliath

  egyelőre a fogadalmak vannak, 8 hónap alatt viszonylag keveset lehet megszegni :)
  nézzük:
  - bizonyos határig nem szólok bele az öltözködésébe (a határ egészségügyi, végülis hadd lázadjon, amíg lehet)
  - nem veszek neki rózsaszínt (már megszegtem, mert a teszes csomagokban van bőven)
  - nem verem a gyereket (nálam ez nem egyenlő a 20 év alatt elcsattanó fél tucat anyai pofonnal)
  - SOHA nem játszom vele "találd ki mi a bajom" duzzog-játékot
  - ha vmit nem akarok megengedni, azt NEM engedem meg (anyám előszeretettel játszotta ki a sértődött "azt csinálsz, amit akarsz" lapot, amíg párszor nem közöltem vele, hogy "jó" és csináltam, amit akartam :)
  - nem söpröm félre azt, ami őt érdekli
  - és végül, de nem utolsó sorban, nem puszilkodtatom

  remélem, azért ezeket zömében be is tudom majd tartani :)

 • 2010.04.07 14:58:14audry80

  Én megfogadtam, hogy soha nem fogom a gyerekem koszos arcát a nyálas kezemmel vakerálni. Nem sikerült

 • 2010.04.14 10:18:01dodóó

  Én megfogadtam hogy sosem ragaszthatja magára a rágó,chips zacsiban található matricákat.
  Ehhez képest tegnap engem kért meg hogy légyszi,légyszi.
  Az is tervbe volt hogy nem engedem hogy kiskutyának meg pókembernek festesse ki az arcát.
  4 évig meg is volt nélküle,aztán arra is igent mondtam.Nagyon örült neki.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta