SZÜLŐSÉG

Felejtsd el a bölcsit, ha nincs megfelelő kapcsolatod

2010. április 5., hétfő 11:17

Mit tehet az ember lánya, ha még csak három hónapja van otthon a kisbabájával, de közben ultimátumot kap a főnökétől, hogy vagy visszamegy dolgozni szeptembertől, vagy kereshet a gyes lejárta után másik munkahelyet? A válasz egyértelmű, őrült bölcsődekeresésbe kezd.


Természetesen megnézi, hogy a lakásához közel milyen bölcsődék vannak, fontos szempont a közelség, mivel másik városba jár dolgozni, ráadásul busszal, így fontos, hogy babakocsival el tudja vinni a babáját, majd rohanva ugyan, de el tudja érni a távolsági buszt. Na itt kezdődik az én kálváriám. Abban végképp nem gondolkodtam, hogy milyen légkörű intézményről van szó, tényleg csak az volt a fontos, hogy közel legyen.


Három intézmény jöhetett szóba, az egyik csak egy utca távolságnyira van tőlünk. Felhívtam az „x” bölcsőde vezetőjét (nevezzük így) kérdésemre, hogy szeretném, ha a kicsi idejárna szeptembertől, a következő választ kaptam: „ Ó, mi egy kicsi intézmény vagyunk, itt már nincs hely”- még várólistára sem kerülhettem. Utólag megtudtam, hogy alapvetően tényleg nagyon családi hangulatú helyről van szó, sógor-koma barátság alapján lehet bekerülni. (Állami intézményről van szó, ne felejtsük el.)


A következő helyen, az „y” bölcsiben már barátságosabbak voltak, de itt is 2011. szeptemberétől tudnak csak fogadni. Természetesen mindenhol elmondták, hogy későn jelentkeztem. Persze, mert nem akartam még bölcsődébe adni, egyébként is február van és szeptemberi kezdésben gondolkodtam, mikor kellett volna jelentkeznem? Terhesen??


Végül elmentem a központi elosztóba, ahol látják, hogy hol van hely a városban. Itt meg az volt az érzésem, hogy nem is akarnak találni a közelben helyet, rögtön azzal kezdték, hogy át tudok én kétszer szállni a babával minden reggel, hogy eljussak hozzájuk. De itt is várólistára kerültem, júniusba kell érdeklődnöm, hogy bekerültünk-e. És ha nem? Mi tegyek? A babám még csak 3 hónapos és már azon izguljak, hogy sikerült-e a felvételije?


Patthelyzetbe kerültem, egyszerűen kiderült számomra, hogy a közeli bölcsődékbe való bejutáshoz ismeretség, kapcsolat kell. Egyelőre fogalmam sincs, hogyan fogom megoldani a bölcsődébe való eljutást, (ha felvesznek). Reggelente hajnali 5-kor kéne elindulnunk, hogy én beérjek a munkahelyemre, az út a városon belül kétszeri átszállással egy óra. Közben hallom más anyukáktól, hogy igenis be lehet kerülni más bölcsődékbe is, csak...


Ti mit tennétek? Kit keressek meg?


Nusi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.07 13:19:12Magenta

  mazsola, az, hogy van-e hitel vagy nincs, tökmindegy, mert nem veszik figyelembe. Csak a bevételt, meg az ingatlant/ingóságot (kocsi). A kiadás a te nyűgöd, a bevétel az, amihez "közük van".

 • 2010.04.07 13:20:09farkasokkal tancolo

  Ugyanmár mazsola, idejében kell jelentkezni, lehetőleg egy évvel előtte. A lányom is várólistára vetette a kölyköt 1 évesen, és akkor még tök rendezett körülmények között élt, sőt, már a bölcsi után mondták ki a válást. Nem kell előre festeni az ördögöt a falra.

 • 2010.04.07 13:23:58I. Pipi

  az a hozzaallas mikor fog valtozni, hogy az allamtol varjuk el hogy biztositson bolcsiket?
  Maganbolcsik letrehozasara lenne nagy szukseg.

 • 2010.04.07 13:28:32nohabb

  tarkabab:)

  pont ezt akartam beirni, hogy csak nekem tunt e fel, hogy "a" bolcsi kabe a szezont es a fazont jelenti Magyarorszagon illetve Nyugat-Europaban.

  Felrevezeto ugy dobalozni fogalmakkal kulonbozo kulturak/orszagok kozott hogy mindenki a sajat jelenteset erti rajta, feltetelezve hogy a masik is azt erti (pedig nem).

  Meg kell magyarazni pontosan ki mire gondol.

  Nincs "a" bolcsi.

  Van heti teljes idos, felidos, jo, rossz, allamilag tamogatott vagy teljesen fizetos, 4-6-8-10 oras, 4 gyerek egy gondozora, 10 gyerek egy gondozora, 3,6,12,20, stb honapos kortol, foglalkozasok vagy azok hianya - mindenki pontositson, akkor tan vita se lenne .:)

 • 2010.04.07 13:30:28Magenta

  Akkor én festem tovább (bocs, FT :) ): négy hónaposan vetettem várólistára a gyereket, még mindig bekaphatjuk. Az állami bölcsinél, csanába protekcióval, de felvették.
  (nem, nem szégyellem magam miatta, ugyanúgy fizetni fogok, mint bárki más)

 • 2010.04.07 13:34:23DenisaM

  Pipi, akkor fizesd is a magánbölcsit, ovit, annyiba kerül, mint egy havi fizu. Emellett a lakhatás (albérlet v. hitel, plusz rezsi) meg egyebek már részletkérdés...

 • 2010.04.07 13:36:56mazsola84

  Ft, teljesen mindegy mikor jelentkezem be, nem ez a lényeg. Kinek mi köze hozzá, hogy milyen kocsink van, vagy milyen a lakásunk?
  Agyrém, ami megy ezen a téren. Nem egy ismerőstől hallottam, hogy azért nem veszik fel a gyereket, mert "túl jól élnek".
  Meg is mondják, ha nincs a családban rokkant, eltartott, a kedves szülők voltak akkora faszok, hogy összeházasodtak, és nem kívánnak elválni papíron, van hol lakni, nem rendszeres látogató a Providentes ember és még kocsitok is van az már a jólét non plus ultrája. És igenis, baromira igazságtalannak tartom, hogy a fizetés 50%-át viszi az állam, aztán mindenen 25% áfa van, a rezsi elviszi a maradék 50% 80%-át és aztán éljél kurva jól, de ha lehet még csengessél ki magánbölcsit is azért, hogy ne az állam tartson el, hanem visszamennél adót fizetni.
  Forog a gyomrom.

 • 2010.04.07 13:37:22DenisaM

  Mellesleg lakóhely kérdés elsősorban, van ahol bőven van minden, és hely is, normálisak a gondozónők, tök jó a gyereknek, meg van ahol hírből nem hallottak róla, vagy pocsék. Érdemes körbenézni a környéken, (munkahely és lakó egyaránt!) és felszerelkezni a törvény ismeretével. Elég nagy szájjal, és támadhatatlan érvekkel nem tud veled mit kezdeni, kénytelen kiharcolni egy helyet.

 • 2010.04.07 13:40:29I. Pipi

  2010.04.07 13:34:23DenisaM

  szerintem csak azert magasak a magan arak, mert keves van beloluk. De ha az allamiak maganba mennenek, plusz meg nyilna par magan (mert jo uzlet) akkor az arak is lejebb mennenek.

  Persze en megertem hogy az a legjobb ha ingyen van minden, bolcsi, ovi, iskola, egeszsegugy, + mindenre allami tamogatas...

 • 2010.04.07 13:40:59Magenta

  2010.04.07 13:36:56mazsola84

  Minden szavaddal egyetértek.

 • 2010.04.07 13:41:28jazmine

  FT, nálunk nincs (hivatalos) várólista. Jelentkezz májusban, kb. 1 hónap alatt döntés. És be lehet menni évközben is, hogyne, de ahhoz erős csókok kellenek.

  Most az ovira leszek kíváncsi, mert hamarosan beiratkozás, de csak az idén 3 éveseknek. Én azért viszem a kicsiket is, mert a nagyot is anno előfelvételisnek írták be és így lett jó csoportban, valamint már most szólt az óvónő, h a fiamék csoportja a köv. tanévre full, az azt követőre van 3 (!) hely, amiből kettőt mi már stoppoltunk...

 • 2010.04.07 13:42:23Magenta

  I. Pipi, nincs ingyen. Akkor lesz ingyen, ha a bruttó fizetésemet megkapom ÉN, és még elvárom az állami bölcsit.

  De akik odajárnak, azoknak b+ tényleg ingyen van, mert azok jutnak be, akik "rászorulók". Papíron legalábbis.

 • 2010.04.07 13:43:42Magenta

  Mellesleg szerintem hosszú távon pont az Mo. rákfenéje, hogy MEGÉRI rászorulónak lenni, sőt, annak éri meg lenni, nem rendes adófizetőnek.

 • 2010.04.07 13:46:03I. Pipi

  hat igen, amig az APEH nem jar utana az adocsaloknak, addig szivas azoknak akik dolgoznak rendesen bejelentve.

 • 2010.04.07 13:46:46jazmine

  Bizony, el kellene dönteni, h mi a cél. Ha az, h dolgozzanak az anyák is és EZÉRT vannak a bölcsik, akkor vicces arra hivatkozni, h de hát nektek van pénzetek. Naná, mert dolgozunk és szerencsénk is van, mert van munkahelyünk. Viszont én tuti nem viszem magán bölcsibe a gyerekeket, mert a 2 kölyök díja+kaja kb. a fizum. És azért elég sz@r dolgozni, h más is dolgozhasson és még külön is legyek a kölyköktől, MIKÖZBEN van állami bölcsi is. Mert ha nincs és kb. az a választásom, h magán vagy magán, akkor szépen csendben vagyok és dolgozom.

 • 2010.04.07 13:47:30mazsola84

  isten bizony, ha oda jutok, ki fogom használni a saját cég előnyeit. Bejelentem magam minimálbérre meg a férjemet is, aztán meglátjuk-e ezzel elég hátrányos helyzetű leszek-e.
  Az a baj, hogyha becsületes akarsz lenni, akkor egy bazi nagy fityiszt kapsz, ha meg csalsz itt-ott, akkor geci vagy. Én azt szeretném, ha nem kényszerítenének rá, hogy csaljak.


  És semmi nincs ingyen. Amíg adót fizetek, nem keveset addig semmi nincs ingyen.

 • 2010.04.07 13:49:15jazmine

  Pipi, nemcsak az apeh feladata. Most szereltettem redőnyt, ha megjön az adóvissza, akkor klímát (és nem, nem azért mert annyira burzsujok vagyunk, hanem, mert van olyan pulyám, aki hajlamos nehezen lélegezni). No most: nem kevés kört futottam, h találjak olyan jó árajánlatot, ami számlás is. Mert hát kérek számlááát? Ja, kérek.

 • 2010.04.07 13:49:23Magenta

  jazmine, egy gyerekkel "szerencse", mert a csana "csak" a fizetésem és a gyed közti különbözetet viszi, még mindig jobban járunk, mint a gyessel.
  De igazságtalannak tartom. :(

  A bölcsiket eredetileg azért csinálták, hogy a dolgozó anyák gyerekeinek legyen hely, nem azért, hogy Jucika kényelmesen várhassa otthon a következő gyereket kamu papírokkal, kamu egyedülállóként.

 • 2010.04.07 13:54:08Magenta

  Egyébként én leírtam már, eredetileg úgy terveztük, hogy nem veszem fel a gyest munka mellett. De így szívbaj nélkül, fizetem belőle a bölcsi egy részét.

 • 2010.04.07 13:56:17manó99

  Én januárban írattam az akkor 6.hónaposomat be, hogy egy év múlva tuti legyen.De ez már nem így működik.
  Majd csak 2 évesen, vagy nagyon indokolt esetben(amit még mindig nem tudtam kideríteni)korábban,mert az hogy vissza mennék dolgozni már nem elég.A 2 éve átépített bölcsi fullon van folyamatosan és hiába ismerem a vezetőt nem ő dönt hanem az önkormányzat.
  Ja és van 500ft/óráért magáncsoport,ahol szívesen látnak már akár holnap.

 • 2010.04.07 13:57:33farkasokkal tancolo

  2010.04.07 13:36:56mazsola84

  Hát tudod ez attól függ, hol laksz. Mert vannak normális önkormányzatok, és vannak a csókosok, ahol sok a gyerek és kevés az állami férőhely. Budapest területén mondjuk nem annyira szempont az egyedülállóság vagy a kocsi megléte.

 • 2010.04.07 14:00:00kancsika

  Minden kerület és város más, másképp döntenek. Nálunk nem kértek semmit, már tavaly beírattuk a gyereket 6 hónaposan, fel is vették most szeptembertől. De (ezt már egy másik posztban leírtam) ezzel nem érek semmit, mert nekem már májusban vissza kellene mennem dolgozni, és előbb nem veszik fel. Így marad a csana vagy magánbölcsi, persze mi szerencsések vagyunk, meg tudjuk fizetni. Meg elegem is lett az állami bölcsi rugalmatlanságából. Azt mondták gondoljuk át szeptemberben mikortól akarjuk beszoktatni, mondom minél hamarabb. Ja hát aug. végén csak a pedagógusoknak engedik meg, hogy beszoktassák a gyereket. Mondom, de szept. 1-től dolgoznom kell, akkor szoktassa be más. így aztán a májussal megoldódott. Biztos lehetne kuncsorogni, de nincs kedvem...Miért kell a normális hozzáállást megfizetni?

 • 2010.04.07 14:00:06jazmine

  Magenta, tudom, h nem vigasztal, csak árnyalom: ikrekkel sokszor valahogy zsigerből elküldenek, mert hogy 2 helyet foglalsz (micsoda meglátás), mintha sértené az egyenlőséget, h egy családnak 2 gyereke jár egy csoportba, bezzeg másnak csak 1. emiatt hely évközben szinte egyáltalán nincs, mert mondjuk tavaszig nem tartják a helyet, egy csoportból egyszerre két gyerek meg elég ritkán esik ki végleg.

  Van olyan ikres ismerősöm, aki csanázott, mert 1. szerette a munkáját, plusz ha kiesett volna évekre, akkor sütheti az ügyfélkörét 2. muszáj volt neki a pénz miatt. Igaz, voltak veszteséges időszakaik, amikor a csanára valót sem kereste meg. ÉS a kiscsoport egy részét is csanázták, mert anyuka, nincs két hely.

 • 2010.04.07 14:00:12nohabb

  Szerintem meg nem egymasnak kene esni, hanem tobb hely kene es kesz. Hogy lesz tobb hely?

  Egy plusz gyerek is munka az otthon levo anyanak, miert kellene ingyen csinalnia?

  A munkahelyeden is ket munkakort latsz el? Ingyen? Mert ugyis ott vagy? Mert kabe ennyire ertelmes dolog elvarni az otthon levo anyatol is a pluszmunkat.

  A bolcsi 'eredetileg' ota annyit valtozott a vilag.

  Ezzel az erovel miert tamogassa az allam hogy iksz anyuka jobban akar elni. Mert mindenkinek hianyzik a masodik fizetes.

 • 2010.04.07 14:03:33kancsika

  ja és még valami....nem veszik fel a gyereket az oviba, mert otthon vagy a kisebbel ok. De hogy magyarázod meg a gyereknek, aki előtte monjuk 1 évet vagy többet bölcsibe járt, hogy jövőre nem mehet közösségbe, mert Anya terhes lett. És így rögtön marad a magánovi...

 • 2010.04.07 14:04:32Magenta

  jazmine, ez nagyon gáz. :(

  nohabb, jó nagy butaságot mondtál!

 • 2010.04.07 14:04:59kancsika

  mondjuk

 • 2010.04.07 14:07:12jazmine

  És meg is indokolják ám, h de anyuka, hát kap ikergyest! Köszi, h szóltak. Igaz, van hozzá ikergyerek is, mellesleg meg nem volt kitétel, h de ikrekkel azért van ikergyes, mert úgysem veszik fel őket bölcsibe.
  Mondjuk most azt mondtam, h addig verem az asztalt az önkorinál, míg fel nem veszik őket.

 • 2010.04.07 14:18:59DenisaM

  Az államnak elsősorban azt kéne támogatnia akinek a gyerekéből is dolgozó, adózó állampolgár lesz :((
  Egyébként meg aki adózik az cserébe mindenhol elvár valamit, külföldön és itthon egyaránt.
  Viszont ezt a beszoktatási mizériát nem értem.
  Nálunk 3 nap volt a bölcsi, 2 óra az ovi. Mit lehet ezen napokra hetekre elhúzni?!

 • 2010.04.07 14:23:32nohabb

  magenta

  akkor varjunk 6 evet a ket gyerek kozott, ha allami segitseget ohajtunk a nevelesukhoz? ez se sokkal ertelmesebb

  meg hogy fujnak az ikrekre a bolcsibe, mert egyszerre erkeztek es nem 3 ev kulonbseggel? hat ez se ertelmes

 • 2010.04.07 14:28:15Magenta

  Nem kell hat évet várni, de ha valaki azért akarja beadni bölcsibe a gyereket, mert neki fáj a "plusz munka" - ezzel elvéve a helyet olyanoktól, akiknek a munkája és ezzel a megélhetése múlik rajta -, akkor az tényleg a "nem kötelező szülni" kategória.
  És tudom, mennyire könnyű kamu papírt szerezni a veszélyeztetett terhességről, tőlem is kérdezték százszor, amíg dolgoztam (orvosok), hogy adjanak papírt róla, hogy veszélyeztetett vagyok, hogy mehessek táppénzre?

  De ezt a kört már ezerszer lefutottam itt másokkal, nem megyek bele többször.

 • 2010.04.07 14:28:59DenisaM

  Jazmine, melegen javaslom az önkormányzat oktatási részlegét, nekem bejött :D

 • 2010.04.07 14:31:09DenisaM

  Magenta ez a veszélyeztett terhes dolog azért nem ilyen egyszerű. Nekem évfolyamtársnőm volt olyan, aki nem vette komolyan. Megszívta kétszer szült 5 hónapra. Az első tavaly meghalt. A második még él, de 7-800 gramm közt van. Elhiszem, hogy van, aki visszaél vele, de pont az ilyen hozzáállás miatt, akinek kéne, az meg nem veszi komolyan, aztán verheti a fejét a falba...

 • 2010.04.07 14:35:30nohabb

  magenta, pont az a baj, hogy nem is szulnek, mert nem ohajtanak ingyen dolgozni, aztan igy lesz a gyerekszam orszagosan 1.3

  csak nehez errol beszelgetni, mert mindenki rogton egymasnak esik, nem-de, pedig nehany eredeti gondolat csak hasznos lenne

 • 2010.04.07 14:36:39Magenta

  Denisa, ezt is elhiszem, és ha veszélyeztetett lennék, nem érdekelne, ki mit gondol.

  Mindössze leírtam, hogy nem túl nehéz papírt szerezni róla, aztán bölcsibe adni a gyereket, hogy anyának ne legyen fárasztó a plusz munka, mint két munkakör ugye...

 • 2010.04.07 14:41:15farkasokkal tancolo

  2010.04.07 14:31:09DenisaM

  Egy valamirevaló veszélyeztetett terhesnek PIHENNIE kell, főleg feküdnie, emelgetnie nem szabad stb. Táppénzen van többek közt.
  Be tudja vinni egyedül a bölcsibe a nagyobbat? Haza tudja vinni, emelgetni? Akkor csókolom.

 • 2010.04.07 14:45:52DenisaM

  F.t. évfolyamtársnőm is ennek dőlt be. Ugyan már, ha fel tud kelni, akkor be tud jönni suliba, akkor megy a vizsgázás, aztán vizsgaidőszak előtt elvesztette az első babáját. Csalóka tud lenni, hogy ő mit tud magáról elképzelni, meg mit szabad neki. Ha azt hiszi magáról, hogy igenis képes, aztán pofára esik, na az szívás.
  Ja és a doki hiába magyaráz egy örökmozgónak, másodszor dettó ugyanezt eljátszotta.

 • 2010.04.07 14:47:05Magenta

  Egyébként érzek némi iróniát abban, hogy egyik oldalról fikázzák a magyar kismamákat, hogy táppénzen vannak terhesség alatt és kismilliószor elhangzott már itt is, hogy a terhesség nem betegség.

  Másik oldalon meg bölcsihely jár érte "jutalmul" és micsoda irigy szemét ugye, aki azt találja mondani, hogy aki otthon van terhesen, netán kisebb gyerekkel, az ne foglalja a helyet a dolgozók elől, amíg kevés a férőhely.

 • 2010.04.07 14:48:27jazmine

  Nekem volt papírom (egy idő után elméletileg kórházban is feküdtem). Többnyire férjem hordta a gyereket, ha valami miatt nem tudta, akkor babakocsi, bemászott, kimászott. De ez is csak kb. a 30. hétig, onnan ez sem ment.

  De tényleg devalválódott a v-s terhesség, pont a visszaélések miatt.
  Volt szülés utáni depis ismerősöm (dokumentált, kórházban is volt, aztán gyógyszerezett), körberöhögték a papírját ( a nagyobbat próbálta beadni).

 • 2010.04.07 14:48:48Magenta

  "Csalóka tud lenni, hogy ő mit tud magáról elképzelni, meg mit szabad neki."

  Ezt a dokinak kéne eldönteni, csak ne írjanak ki boldog-boldogtalant veszélyeztetettnek, ha nem az. Ezzel szemben engem simán hülyének néztek, mert bejárok dolgozni, "minek"?

 • 2010.04.07 14:51:13nohabb

  Egyebkent meg szomoru hogy nincs tokos bolcsiigazgatoneni aki a szemedbe rohogne a hamis papiroddal, akar kisebb helyen ahol meg ismerik is egymast, akar nagyobb helyen ha ranezesre az. Pl. az uj volvoddal viszed a minimalberigazolast, aztan csorog a mobilod amirol mindenki tudja hogy 230.000ft.

 • 2010.04.07 14:56:01nohabb

  A kulfoldi kismamak is tappenzen vannak/nem dolgoznak par honap utan - ugye ez a fo megoldas a koraszules cimu problemakor ellen.

 • 2010.04.07 14:57:13jazmine

  nohabb, ez nem tökösség kérdése, amúgy sem a bölcsivezető nő dönt, hanem (valamennyire) a papírok alapján a bölcsiközpont. A vezető nem bírálhatja felül a papírokat, h de terepjáróval jött. Ráadásul akkor jönne, h de az a szomszédé, meg az amerikai nagynéni vette, eladni sem tudjuk stb.

 • 2010.04.07 14:59:15Rosa Rugosa

  nohabb
  Tudod a rászorultság megállapítása nem függ attól, hogy mekkora kacsalábon forgó házban élsz és mekkora kocsival jársz.
  De a kicsi jövedelem, az számít.

 • 2010.04.07 15:02:37SZDSZPistike

  farkasokkal tancolo: buzi-e vagy?
  Szívesen kipróbálnám!

 • 2010.04.07 15:11:08nohabb

  en tudom rosa, csak mar itt is tobben beirtak, hogy ha kalapbol huznak a neveket az igazsagosabb lenne

  a gyerektartasoknal is ment a hamispapirozas a kilencvenes evek elso feleben, aztan a birok -igen, a birok!- megelegeltek a rossz dumat hogy jajdeakkor tulajdonkeppen az elettarsamat birsagoljak a gyerektartasra meg ilyen hulyesegek - es elkezdtek realis osszegeket megitelni, es normalizalodott a helyzet

 • 2010.04.07 15:30:45pöttöm anya

  én csak nézek nagyokat, hogy egyesek már több évre előre hergelik magukat és szidják az önkormányzatot/bölcsivezetőket/Gyurcsányt, közben meg lehet, hogy simán felveszik a gyereket a bölcsibe. Miért kell ennyire parázni előre? (meg a játszótéri paráztatások is szuperek, nem szabad ám a felének sem bedőlni).
  Jah, és meg kell támadni az önkormányzatokat, államot beadványokkal, hogy építsenek bölcsit, ovit. Ősszel helyi választások lesznek, ez még kampánytémának sem lenne rossz.

 • 2010.04.07 15:39:20DenisaM

  Pöttöm anya, egyetértek :D

 • 2010.04.07 23:07:50Nyúlszőr

  Nagyon megértelek, kedves cikkíró! Nálunk sajnos ugyanez a helyzet volt. volt, mert a gyerek már inkább kifelé tart ebből a korszakból.

  Én 4 hetesen írattam be a gyerekemet, mert tudtam, hogy 2 év a várólista.
  Aztán minden követ és kapcsolatot megmozgatva korábban bekerült. úgy 400%-kal nehezítette meg a helyzetem, hogy a legközelebbi bölcsőbe a lakóhelyemtől harminc km. Távolsági busszal 2 átszállás, vagy a gatyám elmegy benzinre. Utóbbi meleltt döntöttem, mert a buszbérletem 3 ezerrel lenne kevesebb, minta benzinköltségem...
  reggelente 6kor indulunk és este fél6 - 6 előtt nem érünk haza.

  Egyszóval, vidéki településeken nemhogy lakóhelyhez közeli lehetőségEK, hanem SEMMI sincs, így vidáman trükközhetünk az irdatlan várólistával és a bejelentett lakcímekkel.. Merthogy a helyi védőnőtől lekérik, gondozta-e a gyereket (tehát, ahová bejelentkeztünk, ott kell-egy odú a gyereknek, ha a védőnő jön, olyan legyen, mintha ott laknánk).

 • 2010.04.09 09:49:53böbebaba

  Hosszú a kommentsor, nem olvastam végig az egészet, de mintha magam látnám 7 éve. Akkor költöztünk haza több év Anglia után az akkor 1 éves nagyobbik fiammal. Mivel már akkor fél éve kinn dolgoztam és ő ott (magán)bölcsibe járt, a nyarat együtt pihengettük, de szeptembertől ismét közösségbe szerettem volna adni, egyrészt mert már akkor igényelte (ha meglátott egy másik gyereket, rohant utána), másrészt mert én is dolgozni szerettem volna ismét. Bp környéki kisváros, felhívtam az egyetlen bölcsit augsztusban hogy akkor érdekelne a dolog. A vezető körberöhögött hogy mit gondolok, 60an vannak a várólistán és 20 hely van. Végül Bp-i magánintézmény lett a vége, az első nem jött be, 9 hónap után váltottunk, a második viszont annyira hogy oviban is ott maradtunk és a második is egyből odament másfél évesen. Igen, pénzbe kerül de nekem pl az is fontos szempont volt hogy fél 5kor ne tegyék ki az utcára ha nem érek oda érte. Itt addig marad amíg szükséges és tudom hogy törődő ovónővel vagy dadussal van. És még a takarítőnő, a konyhásnéni meg a mindenes bácsi is szereti a gyerekeket és viszont.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta