A Poronty konyhája: Mi legyen a tojással?

Nem tudom, hogyan és ki által, de húsvét után mindig tele vagyunk kemény tojással. Egy-két reggeli erejéig még jól csúszik a sonka meg a kolbász mellé, de aztán menthetetlenül megunjuk. Szerencsére nemcsak a nyers tojással lehet jól zsonglőrködni a konyhában, hanem a már megfőttel is.

Itt van például mindjárt a kínaiak találmánya, a márványos tojás, ami úgy készül, hogy egy kicsit megrepesztik a tojás héját, aztán visszateszik a feketeteából és szójaszószból készült színező lébe. Így a tojásnak szép márványos lesz a felülete és egy kis plusz illatot is magára szed, különösen, ha a teás lébe kerül egy kis fahéj, csillagánizs meg sok bors.

mimóza saláta
mimóza saláta

Persze vannak még ennél is egyszerűbb eljárások, az egyik eredménye a szendvicsbárok méltán népszerű tojáskrémes kenyere. Alapjáraton csak egy kis majonézt keverek a lereszelt tojáshoz, ha virítani akarok, akkor kerül bele mustár, tejföl, reszelt füstölt sajt, metélőhagyma, lilahagyma, illetve ezek tetszőleges kombinációja és variációja.  Meg aztán ott van a saláta is: ha van valamilyen salátalevél, akár a zöldsaláta, akár a galambbegy vagy a rukkola, máris készülhet a mimóza saláta egy kis újhagymával, almával és persze már megint majonézzel. Apám mondjuk a burgonyasalátába is tesz pár darab felkarikázott tojást, a hagyma meg naná, hogy a majonéz mellé.

Ne feledjem a jó öreg rakott krumplit se, abba is elmegy vagy 3-4 tojás, meg egy jó adag kolbász is. A krumpli nem is annyira lényeges, ebben az ételben úgyis a ráöntött és rásütött tejföllel-nyers tojásos cucc a kedvencem, amibe beleszivárog a kolbász piros zsírja. A tetejére meg reszelek egy jó adag sajtot is, ami mennyeien ropogósra sül. Na jó, nem egy diétás fogás, de cserébe milyen finom! De ha már felmelegítem a sütőt, akkor inkább gyerekkori kedvencemet, a tejfölös-petrezselymes töltött tojást készítem el. 10 kemény tojást félbe vágok hosszában. 3 dl tejfölt kikeverek a kiszedett, villával összenyomkodott sárgájával, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldjével és sóval. A tűzálló tálat kivajazom, meghintem zsemlemorzsával. Ráültetem a fehérje-kosárkákat, megtöltöm a tejfölös keverékkel, 20 percre megy a sütőbe.

Ha valóban kápráztatni akarjuk a jónépet, akkor bizony valami komolyabb alkotással kell előrukkolni, úgyis mint egybesült fasírt, aminek a közepébe szépen belepakolgathatunk pár tojást. Nagyon jól mutat felszeletelve. Még ennél is jobban mutat a hidegtálakon a zselatinnal dermesztett franciasaláta. Ebbe is elhasználhatunk egy jó adag tojást meg sonkát is. A lényeg, hogy 1 csomag zselatint előírásszerűen elkészítünk, és ezzel kötjük meg az apróra kockázott, előre megfőzött és lehűtött répát, petrezselyemgyökeret, krumplit, borsót, nyers almát, apróra vagdalt vagy éppen egészben hagyott tojást és a sonkakockákat. Mielőtt hozzákevernénk a zselatinos levet, a zöldségeket elkeverjük 6 evőkanál majonézzel is, ettől lesz olyan jó az állaga ennek a szépségnek.

Ági, az Ági főz blog szerzője

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek