SZÜLŐSÉG

A Poronty konyhája: Mi legyen a tojással?

2010. április 2., péntek 10:13

Nem tudom, hogyan és ki által, de húsvét után mindig tele vagyunk kemény tojással. Egy-két reggeli erejéig még jól csúszik a sonka meg a kolbász mellé, de aztán menthetetlenül megunjuk. Szerencsére nemcsak a nyers tojással lehet jól zsonglőrködni a konyhában, hanem a már megfőttel is.

Itt van például mindjárt a kínaiak találmánya, a márványos tojás, ami úgy készül, hogy egy kicsit megrepesztik a tojás héját, aztán visszateszik a feketeteából és szójaszószból készült színező lébe. Így a tojásnak szép márványos lesz a felülete és egy kis plusz illatot is magára szed, különösen, ha a teás lébe kerül egy kis fahéj, csillagánizs meg sok bors.

mimóza saláta
mimóza saláta

Persze vannak még ennél is egyszerűbb eljárások, az egyik eredménye a szendvicsbárok méltán népszerű tojáskrémes kenyere. Alapjáraton csak egy kis majonézt keverek a lereszelt tojáshoz, ha virítani akarok, akkor kerül bele mustár, tejföl, reszelt füstölt sajt, metélőhagyma, lilahagyma, illetve ezek tetszőleges kombinációja és variációja.  Meg aztán ott van a saláta is: ha van valamilyen salátalevél, akár a zöldsaláta, akár a galambbegy vagy a rukkola, máris készülhet a mimóza saláta egy kis újhagymával, almával és persze már megint majonézzel. Apám mondjuk a burgonyasalátába is tesz pár darab felkarikázott tojást, a hagyma meg naná, hogy a majonéz mellé.

Ne feledjem a jó öreg rakott krumplit se, abba is elmegy vagy 3-4 tojás, meg egy jó adag kolbász is. A krumpli nem is annyira lényeges, ebben az ételben úgyis a ráöntött és rásütött tejföllel-nyers tojásos cucc a kedvencem, amibe beleszivárog a kolbász piros zsírja. A tetejére meg reszelek egy jó adag sajtot is, ami mennyeien ropogósra sül. Na jó, nem egy diétás fogás, de cserébe milyen finom! De ha már felmelegítem a sütőt, akkor inkább gyerekkori kedvencemet, a tejfölös-petrezselymes töltött tojást készítem el. 10 kemény tojást félbe vágok hosszában. 3 dl tejfölt kikeverek a kiszedett, villával összenyomkodott sárgájával, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldjével és sóval. A tűzálló tálat kivajazom, meghintem zsemlemorzsával. Ráültetem a fehérje-kosárkákat, megtöltöm a tejfölös keverékkel, 20 percre megy a sütőbe.

Ha valóban kápráztatni akarjuk a jónépet, akkor bizony valami komolyabb alkotással kell előrukkolni, úgyis mint egybesült fasírt, aminek a közepébe szépen belepakolgathatunk pár tojást. Nagyon jól mutat felszeletelve. Még ennél is jobban mutat a hidegtálakon a zselatinnal dermesztett franciasaláta. Ebbe is elhasználhatunk egy jó adag tojást meg sonkát is. A lényeg, hogy 1 csomag zselatint előírásszerűen elkészítünk, és ezzel kötjük meg az apróra kockázott, előre megfőzött és lehűtött répát, petrezselyemgyökeret, krumplit, borsót, nyers almát, apróra vagdalt vagy éppen egészben hagyott tojást és a sonkakockákat. Mielőtt hozzákevernénk a zselatinos levet, a zöldségeket elkeverjük 6 evőkanál majonézzel is, ettől lesz olyan jó az állaga ennek a szépségnek.

Ági, az Ági főz blog szerzője

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.02 10:36:00Brumibaby

    Tavaly már idekommenteltem a tormalevest, de annyira jó, hogy most újra:
    Van sonkalevünk, maradék sonkánk, főtt tojásunk (ha nincs, akkor főzünk).

    A sonkát a lében felforraljuk, a tormát összekeverjük tejföllel, vagy aki úgy szereti, lisztes-tejfölös habarással, aztán lassan a hőkiegyenlítős módszerrel a leveshez adjuk, összeforraljuk. Tálalás előtt jöhetnek a cikkekre vágott főtt tojások, a tetejére snidling és/vagy zöldpetrezselyem, jó hozzá a pirított kenyérkocka és a levesgyöngy. Nem fogyókúrás.

  • 2010.04.02 10:40:49katy27*

    3-4 tojás a rakott krumpliba? 8 alatt meg sem állok, de előfordul, hogy belemegy egy egész dobozzal :D
    A rakott cukkini ugyanez pepitában csak egészségesebb. Egymásra rétegzek felkarikázott cukkinit, párolt darálthúst (pörkölt-szerűen fűszerezve), főtt tojás karikákat és tejfölt, a tetejét pedig megszórom reszelt sajttal. 8-10 tojást tuti "elnyel" 4 adag :)

  • 2010.04.02 10:45:45Brumibaby

    Ági, a rakott krumplit nyers tojással csinálod? De hogy? Összekevered a tejfölt a tojással, s úgy öntöd rá? (MOndjuk az a főtt tojások sorsát nem rendezi el, de érdekesen hangzik)

  • 2010.04.02 10:45:51Auguszta Romanova_2

    Eljen a kaszinotojas!!!!!!!!!!!

  • 2010.04.02 11:12:27Ági főz

    Burmibaby, tormaleves! De jó!
    Rakott krumpli: belekarikázom a főtt tojást, aztán leöntöm tejfölös-tojásos cuccal és úgy sütöm össze.

  • 2010.04.02 11:19:41anyamadár

    Kaszinótojás, franciasalátával. :) A kedvencem.:)

    Ági köszi a recepteket nagyon jók! :)

  • 2010.04.02 11:20:26anyamadár

    2010.04.02 10:45:45Brumibaby
    Ha összekevered a tejfölt nyers tojással,akkor lesz szép színe.:)

  • 2010.04.02 11:20:50farkasokkal tancolo

    Lehet csinálni a maradék sonkából sonkás kockát is.
    Vagy juhtúrós-sonkás palacsintát.
    Ehhez összekeverünk juhtúrót, füstölt sonkát, tejfölt, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és ezt beletöltjük a palacsintákba. Kivajazott jénai tálra vagy teflontepsibe rakjuk, a tetejére tejföllel összekevert reszelt sajt jön. Sütőben kb 15-20 percig, ha a tetején barna pettyek vannak a sajttól, akkor kész. Isteni, és nagyon laktató.

  • 2010.04.02 11:22:06anyamadár

    Most látom Ági már beírta. Elnézést...

  • 2010.04.02 11:27:09farkasokkal tancolo

    [link]

    Ez is jöhet maradék sonkából.
    A füstölt léből pedig bab, lencse.

  • 2010.04.02 11:32:30anyamadár

    Sonkás sajtos tésztát én is szoktam csinálni belőle, olajon pirítok hagymát, rádobom az egészen apróra vágott sonkát, tejszínnel nyakonöntöm, fűszerezem (nem sózom, mert a sonka elég sós) és tésztával tálalom.
    :)

  • 2010.04.02 11:34:29prozi

    rakott krumpli tetejére szalonnataréjkák, hmmmmm:)és még véletlenül sem főtt krumpliból, csak nyersből, hogy magába szívjon mindent a fólia alatt.

  • 2010.04.02 11:48:48youdit

    Bächer Iván Íz-lelő c. könyvéből a lánckoszt jutott most eszembe... Ha tudjátok, olvassátok el! :)))))))))

    Amúgy jó a poszt, zsidó- avagy lengyeltojás, tojáspörkölt és persze minden rakottas cucc is 'elnyeli' a keménytojást. Nálunk inkább a kifújt, kevert nyers tojásból volt sok, meg is untuk a rántottát. A legtöbb sütibe meg ugye szétválasztva kell. Anyukám örült, hogy süthetett még az utolsó utáni pillanatban is bögrés-mákost. :))))))

  • 2010.04.02 12:21:35Kiara*

    Nálunk a Stahl-féle sonkás-tojásos tészta játszik, tepsiben sütve.

    Főzök egy besamelt, tejszínes tormával ízesítem a megszokott fűszereken kívül, belekeverek egy halom kockázott sonkát meg karikázott főtt tojást. Ezt összekeverem kifőtt tésztával, bele egy tepsibe, tetejére reszelt sajt.
    Nyami.

  • 2010.04.02 13:00:43lirian

    youdit:
    én ebből csináltam múlt héten az idei első tojásos nokedlit, így egyben elfogyott az összes kifújt tojásbelső :)

  • 2010.04.02 13:37:38Felicitasz

    Hű, muszáj volt ezt nagypéntekre? ;-) Tojáskrémes kenyeret nekem azonnal, sokat!!!

  • 2010.04.02 13:44:39anyamadár

    2010.04.02 13:37:38Felicitasz
    Én is itt szenvedek. Én csak egyszer lakhatok ma jól. :)))

  • 2010.04.02 14:00:16youdit

    Tojásos nokedli, de jó ötlet! Hozzá egy kis friss saláta... nyammmm! :))) Köszi! :)

  • 2010.04.02 16:26:32Felicitasz

    Anyamadár, mi az, hogy "szenvedek"?? Mosd meg arcodat, vegyél fel ünnepi ruhát, meg egyáltalán. (szemforgat, szemforgat)

  • 2010.04.02 16:47:22manka78

    Nálatok marad sonka?:D
    Nálunk a férjem tegnap a harmadik sonkát hozta haza, kettőt már megevett.:)

  • 2010.04.02 17:04:27loreal

    youdit és a többiek...nyers tojásból:

    Tojásfasírt szerűség:

    8 nyers tojás felverve, megy bele úgy 3-4 héjában főtt krumpli villával törve, 4-5 vékony szál répa megfőzve, karikázva. Sóval, borssal fűszerezzük(esetleg valamiféle vegyes zöldség fűszerrel) és teszünk bele egy kiskanál sütőport és kb 1dl vizet.ha jól összekevertük sütőformába öntjük. Én ilyenben szoktam

    [link]

    ilyenkor még belekerül vagy fonnyasztott spenótlevél vagy brokkoli kicsit főve, a színe kedvéért. Mehet a sütőbe 200-220 fok olyan kb 45 perc.
    Ha a sütőforma nem szilikonos érdemes vajazni, lisztezni.

    Ha kész kiborítod és szépen lehet szeletelni.

  • 2010.04.02 17:20:57Zsuzsi főz

    Gyors vacsora kb. 3 személyre:
    5 dkg vajat olvasztok serpenyőben, ha meleg, beleöntök 3 dl tejfölt, sózom, borsozom, elkeverem, felforralom. Ha forr, ráütök 4-5 tojást, mintha tükörtojást csinálnék, reszelek a tojások tetejére sajtot és takaréklángon, lehetőleg lefedve addig sütöm, amíg a fehérje megkocsonyásodik, de a sárgája még lágy. Lehet tovább is, de mi így szeretjük. Friss kenyérrel tunkolva a tejfölös trutyit, igen jó tud lenni, ráaásul nem kell hozzá séfnek lenni.

  • 2010.04.02 17:23:00Zsuzsi főz

    Nálam a töltött tojás hideg és ilyen:
    [link]
    Egyébként ha túl sok tojás van, sütit kell sütni:-)))

  • 2010.04.02 18:36:17farkasokkal tancolo

    Ez a töltött tojás jó ötlet, de majonéz nincsen itthon. Medvehagyma helyett gondolom lehetne mást is.. mindegy majd variálok...:-)

  • 2010.04.02 18:40:35Silverveil

    Farkasokkal táncoló,

    Medvehagyma helyett Medvesajt? (medve-medve alapon) :)

  • 2010.04.02 18:42:49loreal

    ft, tejföl van?????
    Keverd ki a majonézt sk. Az úgy is sokkal fonimabb :DD

  • 2010.04.02 18:47:16Zsuzsi főz

    Újhagyma is jó, a majonézt meg én szoktam csinálni.

  • 2010.04.02 18:48:00cozumel

    A majoneznal undoritobb trutyit el sem tudok kepzelni. Gyulolom meg a szagat is.

  • 2010.04.02 19:08:03farkasokkal tancolo

    Nos a helyzet az, hoyg én se nagyon szeretem a majonézt, és mivel nyers tojás is van benne kissé tartok is tőle. De az én ízlelőbimbóim nem annyira kifinomultak mint a francia 5 csillagos séfeké, és nekem alapjáraton megfelel a tejföl-mustár keverék is.

  • 2010.04.02 19:14:26Anyafarkas

    Nem kellett volna elolvasnom ezt a posztot! :D
    Megéheztem tőle. Ráadásul mostanában a főtt tojás a dobogósok között van nálam :) De csak úgy natúrban savanyú ubival.
    Köszi a sok jó ötletet!

  • 2010.04.02 19:43:03farkasokkal tancolo

    2010.04.02 19:14:26Anyafarkas

    Hát, ha még azt is tudnád, hogy önmagában a főtt tojás zsírégető...

  • 2010.04.02 19:47:51Zahara

    Tudom, hogy ez nem tojásos recept, de most találtam, és meg akartam osztani:

    Szuperséges szülinapi torta receptek gyerekeknek. (a képek azoknak is érdekesek, akik nem tudnak angolul)

    [link]

  • 2010.04.03 17:11:56gyaloghurka

    A receptek jók, de amikor már locsolónapkor legalább 30 db. előre egy héttel készült a tojás, a fenének sem kell a buggyant romlott tojás!
    Ilyenkor marad a kuka!!!

  • 2010.04.03 17:29:56mazsola84

    Most csináltam töltött tojást. Főtt tojást félbevág, sárgája kikapar és ezekkel a késes aprítógépbe bevág: vaj, mustár, tejföl, újhagyma, só, bors. Krémmé zúzza a gép és habzsákból szépen visszatöltöm a félbevágott fehérjékbe. Sima főtt tojás helyett isteni és nem macerás.

  • 2010.04.03 18:26:55loreal

    én meg töltött gombát csináltam,semmi köze a Húsvéthoz, de egszerű és finom.

    Barna csiperkének kiszedem a szárát és megtöltöm feta, rikotta keverékével. A fetát villával összetöröm és kikeverem ugyanannyi ricottával. Megy bele jó sok snidling(apróra vágva) és egy pici tojás. Én 250g gombát hasznáétam és csak úgy egy kiskanál tojást tettem bele. A gombákat púposan töltöm, és egy kicsi reszelt sajtot teszek a tetejére. Irány a sütő 180 fok kb 20-25 perc.
    Hidegen is nagyon finom és mutatós.

    Siam fehér csiperkéből nekem kevésbé jön be , mert jobban összeesik a gomba.

  • 2010.04.03 18:30:32loreal

    és íme a heti menütervem, hátha valakinek segít(nekem ez mindíg akkora nyűg, mert a párpm még az életben egyszer sem mondta meg mit enne:(((()
    V: Hamis rakott krumpli-tonhalla, fetával, spenóttal és piros kaliforniai paprikával.

    H: Vöröslencse krémleves

    K: paprikás csirke, nokedlival

    sz:Töltött cukkíni húsmentesen

    Cs:Görög saláta, tonhal steak

    P: lencsefőzelék, kicsit másképp- kakukkfűvel, köménnyel, római köménnyel és sok répával.

  • 2010.04.03 18:52:59farkasokkal tancolo

    Nálunk
    V. marhahúsleves velőscsonttal, borjúpaprikás

    H. Rántott csirke petrezselymes krumplival

    K. Zöldborsó leves májgaluskával, sonkás-juhtúrós palacsinta

    Sze: rakott krumpli

    Cs. Bableves, palacsinta

    P: töltöttpaprika

    Sz: Rakott ujkalarábé

  • 2010.04.03 20:13:14loreal

    paprikás csirke helyett, pörkölt lesz,mert az emberek meghülyültek és kifosztották a boltot mire mentem. Két napig zárva lesznek, ugye és pánik van. Pláne, hogy az egyik üzletlánc sztrájkol így azoknak a boltoknak egy része már ma sincs nyitva.

  • 2010.04.03 20:26:02kukabúvár【ツ】

    apának ne adjatok túl sokat, mert úgy lekap a tíz körmötökről, mint a pinty. :)

  • 2010.04.03 20:29:50farkasokkal tancolo

    Hát így jár az, aki szombaton vásárol kettős ünnep előtt. :-)
    Én általában minimum egy héttel előtte minden lényegeset megveszek, utolsó napra csak olyanok maradnak, hogy mittudomén kevés a tejföl vagy jé kifogyott a mustár. Még a szeletelt kenyeret is megvettem csütörtökön, és beraktam a mélyhűtőbe.

    (Mondjuk lehet, hogy a cigi nem tart ki, de benzinkút van a közelben.)

  • 2010.04.03 20:51:36loreal

    Ft, miután mi rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, képtelenség ennyivel előre vásárolni.Megromlik, vagy nem fér be a hűtőbe:P
    Én egy héten egyszer szoktam, általában hétvégén(szombaton, vasárnap itt alapból minden zárva).
    Hétközbe nem nagyon fér bele, ugyanis 8-kor bezárnak a boltok.

    Ja és örülök ha egy hétre előre kitalálom mi lesz a kaja.Amúgy a nokedli volt a lényeg a párom imádja;)

  • 2010.04.05 14:19:46Rohtah

    Sütemény-fasírt:
    A maradék főtt tojást kis kockákra vágom, összekeverem zsemlés töltelék-alappal ( zsemle vagy maradék húsvéti száraz kalács is jó :) hidegvízbe áztatva, jól kinyomkodva, majd feketeborssal, petrezselyemzölddel, sóval, szerecsendióval és egy friss tojással összefogva).
    Egy tepsit kiolajozok, zsemlemorzsázok, majd sóval, paprikával, borssal fűszerezett darálthúsréteget simítok az alájába, úgy fél-1 cm vastagon, rá a tojásokkal kevert zsemlés tölteléket, majd a tetejére a másik fúszeres darálthúsos réteget.
    30 percig fólia alatt, majd 10 percet fólia nélkül sütőben aranybarnára sütni. Meg kell várni, amíg kicsit kihűl. Kockákra vágva pont úgy néz ki, mint egy-egy szelet krémes sütemény, nagyon dekoratív, saláta, főzelék vagy bármilyen köret mellett jól mutat :)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta