SZÜLŐSÉG

Ne az én nevemre írják a gyereket!

2010. április 1., csütörtök 09:57 |

A Nő meg a Férfi igazából nem voltak hivatalosan házasok, bár akár lehettek volna. Az egyszerűség kedvéért sokszor mutatkoztak be mint férj-feleség, végül is jegygyűrűjük volt, meg aztán mit is mondjon az ember, egy tizenöt éves párkapcsolat az ő korosztályukban nem barát-barátnő (azt a középiskolás együttjáráskor használták utoljára), az „élettárs” kifejezésnek valami enyhe végrendelet jellegű illata volt, a hetvenéves Manci néninek meg nem mutatod be Gézát úgy, hogy ő az én pasim. Úgy is éltek, mintha házasok lennének, a lehető legkonzervatívabb értelemben, meg is lepődtek sokan, hogy valójában nem is azok.

Ilyen esetekben nem feltétlenül tanácsos, ingatta a fejét az öreg ügyvéd, maga is két házassággal a háta mögött, boldog élettársi viszonyban. A hozott batyuban volt ugyanis mindenféle nem közös dolog: válás után eladhatatlan fél lakás, nem közös gyerek, testvérrel közösen örökölt családi himihumi, eltartási szerződés, anyós haszonélvezetével terhelt ingatlan, hosszú távú megtakarítás, mifene. Ráadásul a Férfi az adminisztrációt és a szervezést gyűlölte, a Nő pedig a rongyrázás-pénzkidobást és az idétlen hacukákat – szemében az uszályos menyasszonyi ruha is az volt, miután egy évfolyamtársa leánybúcsúján felpróbált egyet, és megállapította, hogy úgy néz ki benne, mint majom a köszörűkövön.

A saját gyereküknél nem volt nagy gond azért az anyakönyvezéssel. A Nő ugyan mulatott egy jót a „hajadonsági igazoláson”, tipikus magyar hozzáállás, férfi bárkinek csinálhat gyereket, míg a nő esetében akkor is az esetleges házastárs az apa, ha Béla végig Dominikán volt, és még a közértes Manci is tudja, hogy a gyerek apja Józsi a földszint hétből, akkor sem lehet rá anyakönyvezni, ha Béla és Józsi kézen fogva jelenti ki hivatalos személy előtt a tényálladékot.

Most pedig a Nő újra gyereket várt. Mi sem könnyebb, gondolta, hajadonsági izé meg apasági nyilatkozat, kérek időpontot, oszt jónapot. A Nő volt általában az adminisztrációs felelős, rámenős-nyomulós stílusát nem nagyon szerették az ügyintézők, de általában sikerrel járt, mert hamar akartak szabadulni tőle, míg a Férfi, ha hivatali sort látott, egyszerűen eloldalgott.

Amikor a Nő nagy nehezen megtalálta az épületet és az ügyintézőt, térdig érő hóban, miután kétszer is melléirányította valami portás, akkor még hátra volt a feketeleves. Miért nem tetszettek korábban jönni, jogszabály-változás volt, még mi sem látunk tisztán, hogy mit és hogyan kell csinálni. Hajadonsági igazolás az így már nincs, apaságit meg felvehetnénk ugyan, de nem teljes, mert kell a közjegyzői igazolás arról, hogy Ön nem szerepel az élettársi kapcsolatok névjegyzékében mint bejegyzett élettárs, valaki mással.

Mivaaaaan?

Az ügyintéző türelmesen, bár meglehetősen zavarosan magyaráz, el kéne előbb menni a közjegyzőhöz, aki (pénzért) kiállít egy igazolást, hogy nem szerepel a listában, utána megtenni az apasági nyilatkozatot. Ingyen nem lehet? De, ha nem tetszik megszülni február 13-ig, az anyakönyvvezető akkor ingyen kikéri a közjegyzőktől az igazolást, és utána kiállítja a papírokat, de akkor szülés után kell apasági nyilatkozatot tenni, addig a gyereket a maga nevére anyakönyvezik.

A nő fejében vad körtáncba kezdenek a gondolatok. Az, hogy még nincs eldöntve a gyerek keresztneve, az hagyján, de ezek szerint vezetékneve sincsen szegénynek. Közjegyzőnek fizetni, még csak az kéne, a múlt héten hagyatéki ügy kapcsán egy copy-paste műveletért kértek ötvenhétezret. De miért is kéne egy születési anyakönyvi kivonatért fizetni, vagy lecseréltetni egy rakás okmányt? Ki találta ezt ki? Néni kérem, a bejegyzett élettársi kapcsolat az nem az egyneműek kapcsolatát van hivatva regisztrálni? Nem, az a regisztrált élettársi kapcsolat. Vagy fordítva. Mér, a bejegyzett és a regisztrált az nem szinonima? És különben is, ha nem akarom, hogy rám anyakönyvezzék a gyereket, és fizetni sem akarok, akkor mit csináljak?

Házasodjanak össze, mondjuk szombaton, akkor adok maguknak házassági anyakönyvi kivonatot.

A Nőnek eszébe jut hajdani osztálytársa, aki szülés előtt egy nappal, bálnaként, kölcsönpulóverben esküvőzött, mert az elvált férjére akarták írni a gyereket, mondván nem váltak el elég régen. Hát ez elég röhejes volna, na jó, megbeszélem otthon, mi legyen, mondja a hivatalnoknőnek, és dühösen elviharzik, mérgében betér az első hipermarketbe, és vigasztalásul vesz egy sárga, micimackós rugit. Bocs, mondja a babának a hasában, Nemtudomkának mégsem nevezhetlek, és ne merészelj február 13-a előtt megszületni. Tovább tűnődik, nem, nem akarok bejegyzett élettárs lenni, a mintha-dolgokat nem szeretem, meg aztán ha összekevernek a regisztráltakkal, vagy fordítva, regisztráltat a bejegyzettel, akkor... hát a párom nagyon nem néz ki nőnek, úgyhogy nyilván én lennék akkor férfi, jelentkezem is valamelyik bulvárlapnál, mint kétszeres legényanya.

A Férfi otthon ugyanilyen tanácstalan. Mond egy cifrát a jogalkotók anyja köcsögéről, mire végiggondolná a lehetőségeket, már a kezében is tarthatja a saját fiát két hét múlva. Sanyarú arccal nézegetik a baba karszalagját, amin jobb híján az anyja vezetékneve díszeleg.

A Nő saját szakmájában félelmetes, nyomulós lobbistaként is ismert, szülés után másfél nappal előveszi ezt az arcát. A kórháziak segítenek, kezébe nyomják az anyakönyvvezető telefonszámát. Az anyakönyvvezető  is segíteni akar, jöjjenek akár a kórházból apaságit tenni. Szülés után két nappal a Nő ki is sántikál a Férfi oldalán a kórházból, a csecsemősök őrzik a babát, ő meg úgy érzi, mintha háromnapi tereplovaglás után akarna sétálgatni. Két hét múlva érdeklődjenek, mondja az anyakönyvvezető, de a Nő ezt a két hetet sem tölti tétlenül. Telefonál a Közjegyzői Kamarába, minek kellett ez maguknak, úgy hallottam, önök lobbizták ki, hogy magunknál legyen a nyilvántartás, de mi köze egy újszülöttnek az egyneműek élettársi viszonyaihoz? A fiatal jogásznő kedves és készséges a vonal túloldalán, a Nő magában, dühöng, hogy eddig egyetlen bunkó és ostoba hivatalnok sincs, akin a mérgét kitölthetné és elküldhetné az édes jó anyjába, de udvariasságra udvariasság a válasz. Higgye el, nekünk sem jó, mondja a közjegyzők jogásza, papíron küldték át az adatokat, informatikai rendszer nincs, jézusmária, a maguk kerülete hatvanat küldött!!! (naná, az ottani kórház Pest babagyára, nem tudod, kisanyám?), ígéri, hogy megteszi, ami tehető, amúgy kötelesek lettek volna felvenni az apasági nyilatkozatot nélkülünk is szülés előtt, mondja. Akkor is, teszi hozzá a Nő, kétezer-ötszázért futtatni mindenórás vagy frissen szült kismamákat, aki kitalálta, üzenem neki, szégyellje magát. A Nő ombudsmani beadványt fontolgat, a születési anyakönyvi kivonat ingyen van, nem fair, hogy aki nem akar majd egy hónapot várni, az fizessen érte, az előző gyereknek születése után 4-5 nappal adták ki.

Valamivel több mint két hét, amíg minden papír összeáll, pedig mindenki nagyon akart segíteni. A kórháziak ügybuzgóságának hála, a zárójelentés és a TB-kártya is rögtön a helyes névre szól, el lehet kezdeni igényelni tgyást, családi pótlékot, anyasági segélyt végre, jól néz ki, akinek azonnal szüksége lenne a pénzre. A nő megnyugodva ringatja a kicsit, édes csillagom, van már neved végre, nem mintha nekem nem lenne édesmindegy, mit írnak nyavalyás papírokra, apád-anyád eddig is tudta, kiktől származol, nekem azok küldtek, akik a Nagygöncöl középső rúdján várnak majd rám, igazából nem fontos semmi, nekem úgyis az vagy, aki, az én kicsi babám, a világ közepe.

A történet hőseihez hasonló sorstársaknak:

http://www.kozjegyzo.hu/upload/1266510906406_TajekoztatougyfelekreszereazElettarsiNyilatkozatokNyilvantartasaboltortenoadatigenylesrol-2010.02.18.pdf

http://nol.hu/belfold/20100324-alkotmanyos_a_bejegyzett_elettarsi_kapcsolat

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.01 21:25:44Magenta

  Auguszta, erre nem tudok válaszolni, csak múltkor írta BG, hogy most 67 kiló, ehhez adtam hozzá 15-öt. :)

  De lehet, hogy 50 kiló volt, mikor a gyűrűket csináltatták.

 • 2010.04.01 21:26:05Felicitasz

  (Ja jó, nehogy valaki mégegyszer válaszoljon, köszi hintapalinta.)

 • 2010.04.01 21:38:53Kipikopii

  Nyina:

  "erre bement a praktikerbe és lopott két különböző méretű függönykarikát. (mert hülye lesz megvenni negyvenet)"

  az utolso mondatodra kaptam fel a fejem. Az elso mondatban csak kozlod a lopas tenyet, zarojelben viszont moralisan igazolod.

  Zarojelben: sok ismerosom nem tudott venni arany gyurut, megoldottak fabol, ezustbol, SOT fuggonykarikaval is.

  Tudom, leszarod. A tovabbiakban en is.

 • 2010.04.01 21:41:55nyina&mika

  Kipi, ez az ő érve volt. mert lebasztam érte. nem akkor, később.
  nem értettem egyet vele. viszont igen, továbbra is leszarom.

 • 2010.04.01 21:49:48Auguszta Romanova_2

  nyina&mika

  nem bant a nagy korkulonbseg??
  a kesobbiekre gondolva,nem most.

 • 2010.04.01 22:14:30nyina&mika

  őő, miért bántana? egyetlen nehézséget látok miatta, azt múltkor leírtam egy Panzej-posztban (második gyerek vállalása), de ennyi.
  mire gondolsz?

 • 2010.04.01 22:21:07Aszpirina

  Teljesen jogos a posztban, hogy végletekig agyon bürokratizált ez az ország. De azért az alapvető szabályok- apaság vélelme, fogamzás vélelme- nem magyar találmány, hanem már a római jogban is ismert volt.
  Alapvető funkciója pedig, hogy a gyerek érdekét védje. Mert az ugye nem érdeke, hogy ne legyen apja- szakzsargonnal: rendezetlen legyen a családi jogállása.
  Tény hogy ennek ma már nincs olyan nagy jelentősége, mint mondjuk 150 éve, amikor az anya egyedül nem volt képes eltartani a gyerekeit.
  Hozzáteszem még, hogy sok esetben az ügyfél a hivatalokat szidja, meg a bonyolult ügyintézést, miközben a férjétől még nem vált el, és esetleg már másik két apától szült két újabb gyereket... Ha elvált volna, és csak utána szül másik férfinak, nem kell bíróságon megdönteni az apaság vélelmét. Ami, ha a felek egybehangzó nyilatkozata van- férj: nem az én gyerekem, anya: nem ő az apja, nem éltünk a fogamzási időszakban nemi életet- akkor csak egy tárgyalás, ítélet, és már lehet is menni apai elismerőre.
  Szóval a nemcsak a szabályozás a bonyolult, az élet sokszor sokkal bonyolultabb helyzetetket produlál.

 • 2010.04.01 22:21:15Auguszta Romanova_2

  Mivel hasonlo csonakban evezek :(

  amikor te fess 38 akkor o kb 50?

  HAt egy: egeszseg a kozepkoru ferfiak gyakrabban betegek, oregkorban plane.Ujabb gyerek igen, mas.Mikor te meg javaban habzsolod az eletet,o keni fokazsirral a fajos hatat.Stb.
  Visdzont egy elonye van,csakis egy,hogy a ;;fiatalabb' csinos no otthon van,nem kell Edianert indulni.

 • 2010.04.01 22:21:25Starlark

  2010.04.01 17:40:38hinta-palinta

  Érdekes, nálunk ebből nem volt semmi gond. De nem is személyesen intéztük hanem a kórház és küldték postán a TAJ kártyát.

  Ugyanis papíron nem laktunk együtt, mert a ideiglenes helyen laktunk a nagymamám volt házában én arra a 2 évre nem akartam új lakcímkártyát csináltatni.
  Így mi a gyerkőccel papíron laktunk anyámnál, a férjem meg a nagyival a házban miközben a nagyi az én szobámba költözött a helyemre :) Szóval senki se ott lakott ahova a papírjai szóltak a férjemet leszámítva :) /neki muszáj volt új kártyát csináltatni mert másik városból költözött/

 • 2010.04.01 22:21:59Aszpirina

  Helyesen: produkál

 • 2010.04.01 22:36:12nyina&mika

  értem. hát, ismerjük egymást 9 éve és mindig tudtunk egymáshoz igazodni, pedig nagyon sokáig csak barátok voltunk. amikor én 15 voltam, épp kirúgtak a gimiből és biosztémazáróra készültem, akkor ő 26 volt, melózott és volt miről beszélnünk. amikor 38 leszek (de az még naaaagyon távol van, ne idegesíts vele :D), ő meg 49, akkor is lesz téma, lesz közös halmaz, ráadásul akkor már (jobb esetben) leéltünk egymással 15évet.
  azon nem parázok, hogy ő félrokkant lesz - én meg majd unatkozva lebzselek mellette, mert ezt ki tudja. tudom, neked a statisztika nagy barátod, de én inkább arra vagyok felkészülve, hogy lehet neki kell a fókazsír, lehet nekem.
  és elég aktív életet él, nem félek nagyon, hogy csak a kora miatt ez megváltozik (hiszen már nem "fiatal" és ilyen).

  sztem edina sok esetben nem azért lép képbe, mert mamika otthon már nem pipi, hanem mert új. attól, mert az én seggem 10 év múlva is jó segg lesz, attól edináé nem csak jó, hanem új és más is. nem bízom el magam :)

 • 2010.04.01 22:50:56bajor gizella

  nyina mennyivagy most?

 • 2010.04.01 22:58:20farkasokkal tancolo

  2010.04.01 22:21:15Auguszta Romanova_2

  Az apám 17 évvel volt idősebb az anyámnál. A házasságuk nem emiatt volt pocsék. Apám nem volt beteges, és inkább az volt a helyzet, hogy egy bizonyos idő után egykorúaknak néztek ki. A nők hamarabb öregszenek legalábbis külsőre szerintem.
  És kis hazánkra nem az jellemző, hogy az átlagnő ilyenkor felvarratja a ráncait, kitömeti a melleit, leszívatja a zsírt a hasáról és még a fenekét is megigazíttatja ugye.
  Szerintem éppen az a jobb, ha a férfi valamivel idősebb.

 • 2010.04.01 22:59:48farkasokkal tancolo

  Ja és az öcsém is nála 14 évvel fiatalabb nőt vett el, aki aztán 40 éves korában úgy otthagyta mint eb a szaharát. Nem a korkülönbség miatt... egyik helyen sem volt Edina. (Vagy ha volt, tapintatosan lett intézve).

 • 2010.04.01 22:59:52Auguszta Romanova_2

  :(((

 • 2010.04.01 23:00:48anyany6

  házasság: NE LINCSELJETEK MEG.
  házas vagyok, -né lettem.
  utálok né lenni.
  szeretem a férjemet, de van nekem saját nevem is... azt is elég volt megszokni.
  minden papíromon rajta lesz, de inkább a rendes nevemen mutatkozok be.

 • 2010.04.01 23:01:14Tejbajusz

  Nekünk a lombikhoz kellett egy közjegyző előtt hitelesített okirat, hogy élettársi kapcsolatban állunk. Csak ennek a papírnak a birtokában kezdhettük a kezelést. Na ezt ki érti???

 • 2010.04.01 23:01:51anyany6

  jah, a férjem fiatalabb. 4 évvel.
  talán jó is, ilyenkor én sem 30 vagyok, csak 26 :D

 • 2010.04.01 23:03:28bajor gizella

  rám buknak az idösebb palik, velem egykoruak észre se vesznek. jo mondjuk én se öket. csodálkozom hogy koztünk csak két év van, minden palim legalább 5 évvel idösebb volt nálam. söt volt egy rövid lángolás egy nálamnál legalább 25 évvel idösebb író és köztem.

 • 2010.04.01 23:05:36zoxó

  Aszpirina, mi azon a bonyolult helyzet, ha egy elvált nő nem a volt férjétől szül gyereket a válás után, és van a vér szerinti apától nyilatkozat, amelyben elismeri a gyereket? Akkor mi a fenéért kell plusz tárgyalás?

  A múltkor beszéltem a volt osztálytársammal, akinek 18 éves lett a Down-kóros fia. Mire végigmondta, hogy milyen jogi és mindenféle procedúrán kell végigmennie, hogy továbbra is a gyámja legyen, már nem is tűnt olyan érthetetlennek, hogy egy visszafordíthatatlan állapotú gyerekkel mi a fészkes fenéért kell bizonyos időnként megjelenni a bizottság előtt. Miben reménykednek a jogalkotók? Hogy csodásan meggyógyult, és nem kell tovább fizetni az államnak?

  Az volt a legszebb, hogy perelje be a saját fiát, hogy a bíróság kimondhassa a korlátozott cselekvőképességet. Lehet, hogy nem pont ezt és így, de nem vagyok jogász.

 • 2010.04.01 23:06:28Bűbájos

  2010.04.01 23:00:48anyany6
  Miért lettél -né?
  Én is házas vagyok, de megtartottam a nevemet.

 • 2010.04.01 23:13:42baudolinA

  anyany,
  ezt nem értem: kötelező -né lenni, ha férjhez mész? Ha ennyire utálod, akkor ne legyél -né. Vegyétek fel egymás nevét, vagy tartsd meg a sajátodat.

 • 2010.04.01 23:18:36farkasokkal tancolo

  Házasságkötés előtt már 38 évvel ezelőtt is (ugye én akkor mentem férjhez) megkérdezték, hogy milyen formában akarom a nevemet. Választhattam a né, a X-né lánykori név, a lánykori név közt.
  Én akkor arra gondoltam, hogy nem vagyok sem élsportoló, sem szinésznő, se írónő se híres doktor, így mondtam, hogy legyek csak né. De akkoriban a nők 95%-a ezt választotta.

  Ha megtartottam volna a nevemet, akkor már akkor is választhattam volna (közös megegyezés alapján) azt, hogy mondjuk a gyerekeim az én vezetéknevemet örököljék, megvolt rá a törvényes lehetőség.
  Ma is megvan, az egyetlen szabály az, hogy édestestvérek ugyanazt a vezetéknevet viselhetik, tehát olyan nincs, hogy az elsőszülött az apja vezetéknevén fut, a másodszülött meg az anyjáén.

  Házasságkötéskor gyakorlatilag mindenki úgy választ ahogyan akar.
  Nem kell automatikusan -nének lenni senkinek.

 • 2010.04.01 23:25:47Auguszta Romanova_2

  Ez a -ne dolog egy miszterium.
  szoval akkor a hivatlaos papiron ugy szerepel hogy Horvath Tarziciuszne? ennyi?
  Jogositvany?
  Utlevel? Lakaspapirok?

  VAgy Horvath Tarziciuszne Oralia?
  Vagy hogy?

 • 2010.04.01 23:28:13Auguszta Romanova_2

  [link]

  Ezen jot szorakoztam.Olvassatok el.

 • 2010.04.01 23:28:43Bűbájos

  Rita: Igen, Horváth Tarzíciuszné. Nagymamám így szerepel mindenhol, annak ellenére, hogy rééégesrégen elvált nagypapámtól. Szerintem gáz.

 • 2010.04.01 23:30:30másutt

  Anyam ES anyosom is megtartottak a leanykori nevuket.
  Anyam eskuvoje 1964-ben volt. NEM tegnap.
  46 eve.

  Egyik sem volt hires, vagy elsportolo.
  Diplomas nok voltak (orvos es jogasz), a karrierjuk elejen, es egyikuknek sem tetszett az egesz -ne dolog.
  Sem en nem vettem fel az ex ferjem nevet (hala istennek) sem a parom exje az ovet.

  Vannak ilyen kulonc csaladok.

  En ugy nottem fel, hogy anyam neve mas, mint az enyem, soha semmi hatranyom nem volt ebbol, soha senki nem kerdezte meg mivanma'. parom ugyanigy. neki raadasul meg az apjatol is kulonbozo neve volt, mert egy 2. hazassagban neveltek.

  Fogalmam nincsen, mi kesztetne 2010-ben egy not, hogy -ne legyen, plane ha nem akar az lenni. Raadasul a teljes -ne verzio (Kovacs Belane) szamomra barbarinak tunik... nyilvan a csaladi hatterem miatt.

 • 2010.04.01 23:34:14Auguszta Romanova_2

  Rita: Igen, Horváth Tarzíciuszné. Nagymamám így szerepel mindenhol, annak ellenére, hogy rééégesrégen elvált nagypapámtól. Szerintem gáz

  Ez azert remes igy.
  Es akkor csodalkoztok,hogy Mo-n nincs nogyagyasz no?
  Es hogy nehez visszamenni GyESrol dolgozni?
  Milyen furcsa az egesz.
  Asszem nalunk (pedig itt minden ocsmanyabb) ez az egy dolog jobban megy, meg a pravoszlav egyhaz beleoszlasaval is,marmint a nok felelmelkedese.

 • 2010.04.01 23:38:29másutt

  Ja, Rita, az ember ha kivülrol nézi ezt (vagy kiszakadni, mint az alsogatya, mint én) akkor egészen döbbenetes a -né rendszer, hogy a nő identitasa, a LEGFONTOSABB tudnivaló rola, a neve, egy nyisszantassal a semmibe vész az eskuvo napjan, es a férje resze lesz.
  BUMM.

 • 2010.04.01 23:40:01baudolinA

  És olyan nincs, hogy egymás családnevét veszik fel? Vagy hogy valaki felveszi a férje vezetéknevét, de nem kap mellé "-né"-t?

 • 2010.04.01 23:41:51Bűbájos

  Azért Mrs Taylor-nak is elveszik a leánykori neve, nem, Másutt? Vagy hogy van ez?

 • 2010.04.01 23:43:14Bűbájos

  Na, hát ma lehet:
  XY-né
  X-né VZ
  X-V Z
  XZ
  VZ

 • 2010.04.01 23:44:13Bűbájos

  Pasi lehet:
  XY
  VY
  X-V Y

 • 2010.04.01 23:47:22baudolinA

  Bűbájos,
  és a 4. és 5. verzió valami újdonság? Mert FT-nél ez nem szerepelt.

 • 2010.04.01 23:49:14Auguszta Romanova_2

  De volt Ft idejeben is,de nem volt divat,mint ahogy ma sokan azt hiszik,hogy hazasagban a baba nem kaphatja az anyja vezeteknevet.

 • 2010.04.01 23:50:25másutt

  Bűbájos
  Szinte kivétel nélkül Mrs Taylor megtartja a keresztnevet.
  Az elmult jo 75-100 evben.
  Azaz Mrs Jane Taylor.
  Es gyakran megtartja a lanykori nevet kozepso nevnek.
  Mint Mrs Hillary Rodham Clinton (lanykori neve Hillary Rodham)
  vagy Mrs Jackie Bouvier Kennedy.

  A csaladi nev elveszitesebvel meg tudok bekulni, meg lehet, hogy en is megcsinalnam. De a keresztnevem, vazze, azt nem adom!!!

 • 2010.04.01 23:50:52tildy:)

  2010.04.01 22:58:20farkasokkal tancolo
  Tanulv a korábbiakból, nekem az idősebbek már túl konzervatívok, nomeg az előző kapcsolatom sem sült el jól, én msot a fiatalabbra esküszöm. Engem is fiatalít ez a 6 éves korkülönbség. Nem érzem magam 30nak.

 • 2010.04.01 23:51:20Bűbájos

  Nem tudom. Anyukám átvette apukám vezetéknevét a -né nélkül és elhagyta a lánykori nevét. 70-es évek.
  Asszem, ma még lehet XY-né VZ is.
  Én maradtam ami voltam. :)

 • 2010.04.01 23:53:29baudolinA

  Csak azért kérdem, mert valahol mintha úgy olvastam volna, hogy ez valami mostani dolog Mo.-on. De lehet, hogy tévedek.

 • 2010.04.01 23:55:24Auguszta Romanova_2

  Szoval feketen-feheren egy ferfinevet hord a felnott no.

  NA hat Sandor ugyis ritka lanyank ha lenyom lesz ez lesz a neve.

 • 2010.04.01 23:55:32másutt

  egyebkent amit EN szeretnek csinalni, ami asszem nem lehetseges:
  tegyuk fel, hogy a nevem Boncza Berta, pasim Ady Endre.
  En Ady Boncza Berta szeretnek lenni, kotojel nelkul, -né nelkul, az angolszász mintára, es azt nem lehet.
  :(((

 • 2010.04.01 23:57:55Auguszta Romanova_2

  Biztos vagy benne?

 • 2010.04.02 00:01:54másutt

  Rita, akkor orommel fogod hallani, hogy ez az uj modi az usa-ban, fiunevet adni kiscsajoknak, nagyon megy.
  Charlie Sheen egyik lanya Sam. Lehetne Samantha, de NEM az.
  Nagyon sok ferfinev lany nev lett az elmult 20 evben. pl. az Ashley, ami az elfujta a szelben meg ferfinev volt, ma meg szinte csak lanyok kapjak, es nem is keves. detto Morgan, Riley, stb.

 • 2010.04.02 00:03:36tildy:)

  baudolina: a gyereknek lehet mostanában az anyja nevét is adni családnévként, azt hiszem ez változott. MEg a kötőjeles dolgot is nem olyan rég engedélyezték.

 • 2010.04.02 00:05:00farkasokkal tancolo

  Ismerek konkrétan csodás mostani házasságokat (olyanokat, amik már 10 éve gyerekekkel működnek) , ahol 10 év a különbség az asszony "kárára".
  Szóval önmagában a korkülönbség nem mond semmit természetesen.
  Csak ha a nagy statisztikákat nézzük, akkor - mondom, kizárólag szerintem - jobb, ha a férj inkább idősebb, mint fiatalabb.

  Mert tény és való, hogy vannak férfiak, akik sokkal érettebbek szellemileg, mint a koruk. De a nagy átlag később érik. És azért a biológia is nagy úr, bármennyire is kapálóznak manapság ez ellen kézzel lábbal ideológiával.
  Egy 45 éves nő pl már nemigen szül gyereket, de egy 45 éves pasas még vígan csinálhat akár egy futballcsapatnyit egy másik fiatalabbnak.
  (Aztán hogy ez rá nézve milyen következményekkel jár most nem részletezem).

  Jó, tény, hogy a saját családomból (meg a férjem családjából) indulok ki, a férjeméknél az egyik unokatestvér 70 éves korában vett el egy 30 éves nőt, két szép kislányuk lett, egy ideig még élvezte is oszt meghótt. Egyik sógorom szintén 70 éves korában hagyta el ideiglenesen a vele egykorú feleségét egy 23 (!!!) éves lányért, 4 év után tért vissza a családi kebelbe, mert a fiatal nő ugye gyereket akart, és mint 5 unokás nagyapa, az eszével felfogta, hogy hát ezt már nem... A másik sógorom szintén nagy kan volt, feleség/élettárs szinten már nem is tudom hányat fogyasztott, én 5-nél abbahagytam, de a legutóbbi vele egykorú partnere kívülálló szemével konkrétan vénasszony, míg a sógorom még nem vénember, csak egy idős pasi.

 • 2010.04.02 00:07:32farkasokkal tancolo

  2010.04.02 00:03:36tildy:)

  MInt írtam volt, már ezelőtt 38 évvel is lehetett a gyerekeknek az anya családnevét adni! Feltéve, ha ezt a leendő házastársak az esküvő előtt tisztázták.

 • 2010.04.02 00:07:52másutt

  igen, csak kotojellel lehet.
  ez a szabaly
  (vicces, a Magyarorszag.hu most nem megy, csak a brazil infot talaltam)[link]

 • 2010.04.02 00:10:24Auguszta Romanova_2

  "Egy 45 éves nő pl már nemigen szül gyereket, de egy 45 éves pasas még vígan csinálhat akár egy futballcsapatnyit egy másik fiatalabbnak. "

  Ez paradox,mert korabban halnak :(( es hiaba csinalja meg,kicsi eselye van,hogy valoban latja felnottkent.

  A tobbi anekdotam meg mulatsagos.
  23 eve lany egy 70 evessel?
  Van ilyen,en is hallottam ilyet.

 • 2010.04.02 00:10:52tildy:)

  Ft: nem csak gyerek van a világon.

  Ha gonoszkodós kedvem , akkor mindig azt mondom, hogy legalább ő tovább is dolgozik majd, jobban el tud tartani:D Nomeg a fiatalabbak jobban bírják az iramot:D:D:D

 • 2010.04.02 00:12:59másutt

  Rita, ez egy klasszikus cikk errol, amit havonta belinkelek. Mindenkinek ajanlom, aki kesei viragzast kepzel el maganak, FOLEG a pasiknak.
  nagyon sokan, a legtobben, el vannak szallva, de NAGYON.
  [link]

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta