Húsvéti csibét otthon is lehet gyártani

Hamarosan itt a húsvét, gondoltam, leírok és bemutatok néhány egyszerűbb dekorációs ötletet, ami egész kicsi gyerekekkel is könnyen kivitelezhető – némi szülői segítséggel persze.

Tojásfestés természetes anyagokkal

Piros (inkább vörösesbarna) tojás: a vöröshagyma leveleit kb. 30 percig főzzük, a már megfőzött tojást a meleg, forró lébe tesszük és hagyjuk benne kihűlni. (Én úgy készítettem, hogy fél órát főztem a hagymaleveleket a tojásokkal együtt.)

Kék színű tojás készíthető: apróra vágott vöröskáposzta levelére vizet öntünk, 3o percig főzzük, ebbe a meleg lébe tesszük a festendő tojást.

Lila tojás: szintén fél óráig főzzük a lilahagyma leveleit (ezt nem próbáltam).

Barna színű tojást fekete teába áztatva kapunk.

A fotókon azok a színek láthatók, amiket nekem a fenti receptekből a leírt eljárással sikerült kihoznom. Az áztatási idő legalább 1-2 óra. Növényi mintával is díszíthetjük, ekkor letépett leveleket helyezünk a még festetlen, de főtt tojásra, ráhúzunk egy kis darab nejlonharisnyát, amit szorosan rákötünk, így rögzítjük a tojás felületére a növényeket. Ez után helyezzük a festőlébe. Ahol a növény hozzáért a tojáshoz, ott nem fogja be a festék. A festés után szalonnabőrrel bedörzsöljük a tojásokat (nagyon kicsi disznózsír is jó), ettől szép fényesek lesznek, eltűnik a matt szín.

Tojástartó tyúk és kakas

A tojástartót úgy vágjuk ki, hogy a csúcsos részével együtt legyen egy alacsony tartó rész is. Akrilfestékkel  (használhatunk vízfestéket, vagy temperát is) fessük a kívánt színre, díszítsük. Hagyjuk száradni. Ezután ragasszuk fel a színes papírból készült farktollakat a tartó belsejébe, szárnyat, a csőrt és a taréját. Nem nehéz, a képen látható darabokat 3-4-5 éves gyerekek készítették.

Csibe tojásból

Sárgára festett tojásból készíthetjük, akár az előbb elkészített tojástartóba is tehetjük, ekkor a láb elkészítésével nem is kell bajlódnunk. Mi kifújtuk, felhúztuk egy hurkapálcára, temperával festettük, a szeme bors, két szárnya egy-egy csepp alakú sárga színes papír, taraja és csőre piros, mindkét oldalán színes papír. A lába úgy készül, hogy egy nagyobb szív alakot vágunk ki. Ha kifújt tojásból készül, akkor jól megáll a lábán.

Húsvéti zöld tál virágokkal

A levelek és virágok készítéséhez mindkét oldalán színes papírt használjunk. Ha a kicsi nem elég ügyes az ollóval, akkor a formákat magunk is kivághatjuk, a díszítést, ragasztást pedig bízzuk a gyerekre! Szükséges eszközök: színes papír, hurkapálca.  A kivágott minták közé helyezzünk hurkapálcát, majd ragasszuk össze, ezután tűzködjük a cserépbe. Választhatunk bármilyen alakú tálat, vagy agyagból készült cserepet, stb. A képen látható cserepet a gyerekek készítették. Tegyünk a cserépbe snidlinget, vagy más fűszernövényt.

A Húsvét a kereszténység Krisztus feltámadását ünnepli e napon. Ekkor ér véget a 40 napos böjt, a hústól való tartózkodás, innen ered a magyar elnevezése.

„Mozgó ünnep, ami mindig a márc. 22 és ápr. 25 közötti időre esik. A nicaeai zsinat i.sz. 325-ben a többségben levő nyugati vélemény alapján elhatározta, hogy a húsvét  ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21.) után következő holdtölte (ez 2010-ben márc. 30.) utáni vasárnap tartassék.”

Éva

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek