A szuperanyák éjjel is fejnek

Mivel természetesen az volt a tervem, hogy szuperanya leszek, szülés előtt már ott sorakozott a gyerekszobában minden, ami a szuperanyasághoz szükségeltetik. Köztük egy mellszívó is, hiszen a szuperanya amikor nem szoptat, akkor fej, hogy mindig tele legyen a mélyhűtő anyatejjel.

Nem tudom miért, de azt volt az ideám, hogy a mélyhűtőben mindig kell lennie anyatejnek. A szülés utáni első halvány emlékemben 3-4 frissen szült anyukát látok a csecsemőosztályon, akik fél éjszakát sem sajnálva pumpálják a mellüket. Egyértelmű volt tehát: a fejés fontos.

Otthon el is kezdtem a szuperanyaság gyakorlását, mikor kicsit magamhoz tértem belekezdtem a fejésbe is, egyrészt, hogy teletömjem a mélyhűtőt, másrészt mert a gyerek soha nem aludt, a védőnő szerint kevesett szopott, és szaporítani kellett volna neki a tejmennyiséget. (Hamar kiderült, hogy erről szó sem volt, egyszerűen ő olyan kisbaba volt, akinek ezt az elalvósdit meg kellett tanulnia. Annyira kalimpált ugyanis a kezeivel, hogy mindig felébredt rá.) Szóval rácuppantottam a mellszívót a mellemre és fejtem, fejtem rendületlen, a La Leche Liga utasításait követve legalább 30 percig, közben fel-alá járkáltam a szobában, néztem valamit a tévében, és fél óra után az agyongyötört mellemből nagyjából 10 gramm tej jött ki.

Akkor fogtam  a mellszívót, bevágtam a sarokba, és úgy döntöttem, nem fogom azt a nagyon kicsi időmet fejésre szánni. Később még egyszer próbálkoztam vele, amikor arra gondoltam, nem lenne rossz néha elmenni itthonról, néha talán az apukája is meg tudná etetni. Ezt a tervet azonban a gyermek vétózta meg: soha életében nem volt hajlandó egy kortyot sem cumisüvegből inni. Sem akkor, sem nagyob korában, most két és fél éves, de a szívószál intézményét is mereven elutasítja. Így aztán vagy nem mentem sehova, vagy vittem őt is magammal. És hát nem lettem szuperanya, soha az életben nem fejtem, és soha nem volt egy gramm anyatej sem a mélyhűtőben. Igaz, igaz, lehetett volna valami váratlan esemény, amikor hirtelen anyatej kell, de nem volt, így bennem az a kép maradt meg, hogy a fejés – nem koraszülött gyermek esetén, -  egyszerűen teljesen fölösleges.

A La Leche Liga Magyarország szerint egyébként rendszeres fejésre igény szerint szoptatott csecsemő esetében nincs szükség, hiszen ilyenkor a tejtermelődés beáll egy önszabályozó mechanizmusra, pontosan annyi lesz, amennyi a gyereknek kell. Ha mégis fejünk, az anyatej steril edényekbe csomagolva, –20 fokon egy évig eláll.

Oszd meg másokkal is!
Mustra