SZÜLŐSÉG

Babazene – amikor anya szétverné a lejátszót

2010. március 29., hétfő 14:38

Nem vagyok az a típus, aki hétvégente az Alma zenekar koncertjein énekel a gyerekekkel együtt, és általában csak elviselem a gyerekalbumokat. A legújabb élményeim két gyerekcédével kapcsolatban szélsőségesek: az egyiket az elviselhetetlen kategóriába tenném, a másik viszont meglepő módon annyira tetszik, hogy gyerekek nélkül is szívesen hallgatom, ha ráuntam a rockzenére. A két véglet: a Baba-Mama Muzsika és a Gingalló.

Baba-Mama Muzsika - Tente baba

Kezdem azzal, amitől kiráz a hideg: az altatódalokkal teli Baba- Mama Muzsika - Tente baba című cédével. A kiadó eddig csak óvodásoknak, kisikolásoknak készített zenei albumokat, ez az első babáknak szóló kiadványuk.

A három hónapos lányom kiválóan alszik akkor is, ha a hangszórókból AC/DC szól, és a kocsiban sem zavarja a Metallica: békésen szendereg, amíg James Hetfield hörög. Bevallom, engem nem az Iron Maiden tesz agresszívvé, hanem ez a cédé: legszívesebben őrjöngve ütném-vágnám a lejátszót, vagy törnék-zúznék az idegességtől, akárhányszor bekapcsolom.

Többször tettem kísérletet arra, hogy ezzel altatom el a lányom, de nem vevő rá, legalábbis nem hagyta abba a sikítozást a fejhangon dúdolgató zenepedagógus hallatán. Én viszont a sírás határára kerültem több ízben is. A cédétokon olvasható információk szerint ezek a zenék formálják a gyerekek zenei ízlését. Ízlések és pofonok, ugyebár. De akkor már inkább a Metallica.

2990 Ft
Fortuna Records, 2010.

Szalóki Ági: Gingalló

Amitől pedig a jó érzéstől libabőröztem, az Szalóki Ági Gingalló című albuma. A fiatal énekesnőnek valami félelmetesen tiszta, csengő hangja van, olyan, ami bekúszik az ember ruhája alá és ott csiklandozza a bőrét. Szalóki Ági ezúttal is népdalfeldolgozásokat és megzenésített verseket énekel olyan költőktől, mint Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly vagy József Attila. Az albumon a Fehérlófia című magyar népmese is hallható Cserhalmi György előadásában.

Ennél a lemeznél végre az volt az érzésem, hogy nem csak a gyerekeknek szól, nem gagyi és bugyuta dalokkal van tele, hanem egy olyan igényes alkotás, amelyen az egész család megtalálja a maga kedvencét.


A lányaim a címadó dalért rajonganak, engem pedig a Japán kacsák hangulata fogott meg. Egyszer talán még az énekesnő koncertjére is elviszem a lányokat. Talán ott nem fogom hülyén érezni magam, mint más gyerekzenekarok koncertjein. A lemez egyébként 2010-ben „Az év hazai gyermekalbuma" Fonogram-díjat nyerte.

4090 Ft
FolkEurópa, 2009.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.29 22:45:32tildy:)

  Unokatesóméknak a Metallica, meg hasonló együttesek, zenekarok zenéi vannak meg babazenében...

  [link]

  [link]

  [link]

  [link]

 • 2010.03.29 23:04:59joskarola

  Vegre Anura kimondta: en se tudom elviselni az Alma egyuttest, es ez kizarolag a kappanhangu enekes miatt van. amugy nem lenne rossz.

 • 2010.03.29 23:11:08anyany6

  mi a kislányommal gryllust, halászjuditot hallgatunk. a maszkabált imádja, meg a bóbitát. mag a gyerekdalok és mondókákat, azt a minimaxosat. ez a szalóki ági egész jó, bár gyerekeknek nem hinném, inkább gyerek lelkű felnőtteknek. az alma együttes sem vészes.
  a babazene 1-2 katasztrófa a babagügyögéssel.
  bár ezeket a férjem utálja. ha ő hallgat zenét a gyerekkel, aki egyébként 22hónapos, akkor iron maiden, metallica airbourne, stb megy. sőt, amikor pocakos voltam, akkor is közölte, hogy a gyereknek néha kell az iron maiden is. :D

 • 2010.03.29 23:21:21joskarola

  Szerintem Gryllus vilmos nagyon jo! A dalok rovidek, mindennapos dolgokrol szolnak, konnyen enekelhetoek es zeneileg igenyesek. Sokfele hangszer szolal meg bennuk - es nemcsak a Zeneovi-borzalmakon hallhato szintifutamok, amiktol borsodzik a hatam.

 • 2010.03.29 23:29:21cantaloupe

  Vivace,
  nagyon szimpatikusakat írtál eddig is, most is egyetértek veled: szerintem is sokkal többet ér az anya mondókázása, éneklése minden szuperül hangszerel Gryllusnál.
  Én is felduzzasztottam a repertoárt, hogy ne az az 5-6 népdal menjen folyton.

  Mi több, anyuval elküldettem a furulyámat, nagyon tetszik neki, ül és tapsol, pedig csak pár tökegyszerű dalt tudok. És próbálja ő is fújni.
  Hülyék voltunk, hogy nem vettünk Indiában bagóért bőrdobot, mert mindent szeret ütögetni...

 • 2010.03.29 23:34:05egyremegy

  Szélkiáltó. Nagyon jó versek, a zene többnyire jó. Régiek mát, tíz évvel fiatalabbak a Kalákánál.

 • 2010.03.29 23:45:39Auguszta Romanova_2

  En nagyon proszto vagyok,ha azt mondom,hogy mivel most halt meg es a teveben nonstop Michael Jackson-t adjak,azt hallgatja?
  Meg pl Sandra-t.Meg Thalya.
  Az apja idonkent hz neki babazent utobb Palya Beat,de en azt nem birom,hallgassak ketten.

 • 2010.03.30 00:25:28cantaloupe

  Rita,
  nem, MJ is jó...én nem hiszek az egy műfajban, Metallicának is van béna száma, MJ-nak is...
  Ém meg azt szoktam a lányomnak énekelni, Kim Wilde után szabadon ha nyűgösen mászik utánam, hogy "set me free why don't you babe...uuu-uuuu"...:D

 • 2010.03.30 04:27:54Anke

  Az is nagyon jó játék, amellett, hogy ritmust tanul vele a gyerek, ha a kedveltebb számokat, bármi legyen is az, népzene, vagy metál, vagy mondóka, az ember hol lassabban, hol gyorsabban, hol halkabban, hol hangosabban énekli el, mondja el és emellett az alapütemet kitapsolja.

  Nagyon szeretem a magyar népzenét (műveltem is), de nem bírom a magyar népzenék búvalbaszott nyavalygását, és ezt a rinya mentalitást nem is akarom átadni a gyereknek, de éppúgy riasztónak találom, hogy a legtöbb népi gyerekeknek szánt zene a férjhez adásról, férjhez menésről, vagy úgy általában a férfi kedvében járásáról, kiszolgálásáról szól. Na nem prűdségből, mert nem hiszem, hogy sokan rajtam kívül elénekelnék a Hej Dunáról fúj a szél dal teljes eredeti verzióját a gyereküknek. ;)

 • 2010.03.30 04:29:29Subbantósdi

  Egyetértek Veled, Tünde, ami a zenei ízlésedet illeti. Mi azért szoktunk Alma zenekart, meg Bokor Krisztát, sőt 100 Folk Celsius-t is hallgatni, meg időnként azért a Halász Judit dalok is előkerülnek, de szeretjük mi is az új hangokat, előadókat, stílusokat, ha egy kicsit egyedibb, összetettebb módon van egy-egy népdal, mondóka, gyerekeknek szóló vers feldolgozva, akár jazz-es formában.
  És ne hagyjuk ki Palya Beát sem, szerintem Ő is elég érdekes hangzású dalokat készített eddig már. :o)

 • 2010.03.30 06:12:39Brumibaby

  Azt én is olvastam ám a gyereknevelési szakirodalombna, hogy leghelyesebb, ha a gyereknek magunk énekelünk, de az enyémek (mindkettő) konkrétan "ANYA, HAGYD ABBA!!!!!" felkiáltással tiltakoztak.

  Az Alma nekem jó volt, a Tutifixet meg A teve fohászát kívülről fújtuk, és így Gazdag Erzsinek azok a brutál rettenet versei is teljesen elviselhetőek voltak.

 • 2010.03.30 06:23:15Brumibaby

  Anke, jót mosolyogtam, pár napja megy már a másik poszton a vita a szexuális szabadságról, nem hittem, hogy a babazenés poszton is tudunk ugyenehhez adalékkal szolgálni...

  Na nézzük csak, ahogy én tudom:

  Hej Dunáról fúj a szél, feküdj mellém, majd nem ér,
  Dunáról fúj a szél,
  Nem fekszem én kend mellé, sose leszek a kendé, Dunáról fúj a szél.

  Szóval nemi szocializációs szempontból elemezve a dalt, kb. így tudjuk lefordítani:

  Férfi: kész vagyok megvédeni téged, a nőt az élet viharaitól, de ennnek feltétele, hogy kiszolgálsz engem az ágyban. Nő: Nem szolgállak ki, fagyjak meg inkább
  (Dunárólfújaszél)

  Britttudósok kutatásaiért hol fizetnek? Szerintem beállhatok a sorba az ablaknál.

 • 2010.03.30 07:05:34szajberpiraty

  Anke! Egy ismerősöm megkért, hogy segítsek neki digitalizálni a népzene kazettáit. Meg is tettem, de a végén már azt néztem, hogy hova kössem fel magam... Az anyag 70%-a totál suicid volt. A pörgősek viszont tetszettek.

  Egyébiránt babazenének javaslom a Nightwish-t. A fiamnak bejön.

 • 2010.03.30 07:20:56Starlark

  A fiam most másfél évesen a Flately-ért rajong, de szereti az experidance 1001 évét is.
  És persze a Webber Józsefjének angol változata is bejön neki.

  De az apjával mindig meg kell hogy nézze a youtubeon a Nickelback Rocstarjat és a Katy Parry Hot 'n Cold-ját utána pedig jöhet ami belefér.

  Kimondottan babazene régebben ment az egyszervolt.hu-ról. Ott a Kaláka Nanduja volt a totál favorit.

 • 2010.03.30 07:34:56Lapis Lazuli

  Brumi: hehe, a népzenében gyakorlatilag _minden_ a szexről szól, és azok a legdurvábbak, amik nem ilyen direktek mint amit idéztél. Az népzenében közvetített nemi szerepekről meg ne is beszéljünk... :-) Írok ide egy kedvencemet, az anyukák a népművészet tiszteletétől idült mosollyal az ajkukon szokták énekelni a gyerektáncházban:
  "aki dudás akar lenni
  pokolra kell annak menni.
  Ott árulják a jó tejet
  fekve fejik a tehenet."

 • 2010.03.30 08:22:22Pakanya

  A kicsi fiam pár napja megtalálta a "Téli ünnep" című zeneovis cd-jét, azóta azt hallgatjuk. Milyen jó is ez így március végén! :-)))

 • 2010.03.30 08:49:22nanemárrr

  2010.03.29 21:45:47vivace
  vivace, mivel elég sokszor hallgatjuk ezeket a profikat, így én is kívülről fújom a dalaikat, így nem marad le a gyerek az én bárne (bár ne hallanám!) hangomról se! :)

 • 2010.03.30 08:53:01Vakmacska

  Brumi, lemaradt a folytatás:

  "nem fekszem én kend mellé, mert túl kicsi a kendé, Dunáról fúj a szél"

  Sebő Feri és Sebestyén Márti nagy lelkesedéssel, vihogva énekelte sok éven keresztül, én amúgy évek óta nyaggatom őket, hogy az "ilyen" nótákból adjanak má ki egy válogatást.

 • 2010.03.30 08:54:10Azahara

  Amit tildy:) linkelt, abból nagyon sok cd létezik. Állítólag egy apuka kezdte a rockdalokat "feldolgozni" saját gyerekének, és olyan jól sikerült, hogy végül kereskedelmi felhasználás lett belőle. Szerintem nem rossz.
  [link]

 • 2010.03.30 08:55:48Vakmacska

  Vivace, a Ghymes nálunk is megy felnőtt-gyerek verzióban, imádjuk, voltunk koncerten is ahova vittem az akkor alighárom porontyot (ez volt a derékzsábás koncert, attól gyógyultam meg, hogy a gyereket ráztam magamon két órán keresztül, mert ha nem vettem fel, nem látott semmit, és ő látni akarja a Gyulabácsit a nagybőgőjével meg a nagydobjával)

 • 2010.03.30 09:16:06anyatájger

  Anke, nem tudom, mi bajod a búvalbaszott mentalitással :)
  sztem tök jók a magyar népdalok, a kölök meg nem érti úgysem a mögöttes tartalmat. bár mostanában a tücsöklakodalom végén mindig azt kérdezi, h hova szökött meg a tücsök és miért :)
  (azon mondjuk már kezdtem befordulni, amikor a fiam az egyszer egy királyfit kérte minden nap min. kétszer.)

 • 2010.03.30 09:38:14Rosa Rugosa

  Érdekel a régiek szexualitása?
  Szomjas a vakló c. könyv, tartalma 66 vajdasági erotikus népmese.:)

  Ja, nálunk ezek voltak a kedvencek ilyenből:

  Bonchidai menyecskék,
  ugrálnak, mint a kecskék,
  szeretőjük mindig más,
  az uruk csak ráadás.

  Bonchiadai híd alatt,
  leány a legény alatt,
  azért került alája,
  viszketett a bokája.

  Vagy ez:

  Ha én öregasszony leszek,
  három fodros szoknyát veszek,
  kerek leszek, mint egy retek,
  nem ölel meg minden gyerek.

  Na meg vannak cifrák is, de az nem a porontyra való.:)

 • 2010.03.30 09:39:36Rosa Rugosa

  A búvalbaszott mentalitáshoz meg annyit, aki nem bírja, hallgasson szatmárit, vagy Dél-alföldit, abban van rengeteg "vidám" is.:)

 • 2010.03.30 09:42:46Nyúlszőr

  OFF: amit nem fogok megérteni: miért kerül egy nyavalyás CD 4 rongyba?! Van olyan kisgyerekes szülő, aki meg tudja venni? Kötve hiszem.

 • 2010.03.30 09:45:45csuni

  Nálunk a lány nem csak Metallica-ra képes bulizni,aludni,de a Nightwish,Zorall is bejön,vagy PINK,vagy Evenesence.Esetleg gregorian.
  Gyerekdalok tekintetében az Almától max 1-2szám jön be neki,illetve most a Süsüt énekli.Halász J. Boldog szülinapot-ja is erős dobogós,de ugyanez a Zoralltól dettó.
  Általában a régi magyar rajzfilmek,mesék zenéit hallgatja,ha épp kedve van hozzá.
  A kocsiban épp tegnap kellett CD-t cserélni.Pink leváltva Metallica&San Fransisco-i szimfónikusok dupla albumra.

 • 2010.03.30 09:47:38Silverveil

  "kerek leszek, mint egy retek" :))

 • 2010.03.30 09:56:32Rosa Rugosa

  Ja, meg nálunk most ez is tetszik a kicsiknek.
  Persze biztos hímsoviniszta nőcsábász alkesz lesz majd belőlük, pedig még bébiszitterük sincs.:DDD
  [link]

 • 2010.03.30 10:07:12anyatájger

  Rosa, te nem kunsági vagy véletlenül?

 • 2010.03.30 10:07:42anyatájger

  amúgy nekem bejött a linked.

 • 2010.03.30 10:08:29madz

  LL-nak igaza van, a népdalok elég huncutok :)

  szántottam gyöpöt
  vetettem gyöngyöt
  hajtottam ágát
  szedtem virágát

  leesett? :D

  ajánlom még pl a bújj, bújj zöldág vagy a csigabiga gyere ki c. dalokat is átgondolásra

 • 2010.03.30 10:15:33Rosa Rugosa

  Nem, Komárom megyéből származom.:)

 • 2010.03.30 10:17:25Lapis Lazuli

  Madz: Jaja. Ez jó példa :DDD

 • 2010.03.30 10:19:58Lapis Lazuli

  Cseh T: Komárom megye, nőm szülőhelye... a szüleim hallgatták. Én is ordítva énekeltem velük a kocsiban. Tök jó volt:-)

 • 2010.03.30 10:20:35Rosa Rugosa

  madz

  csak hogy tudat alatt a gyerekek is tudják, mire készüljenek.:)

 • 2010.03.30 10:21:43anyatájger

  hm, pedig teljesen olyannak képzellek, mint egy kedves haverom nővérét. olyan igazi kunnak.

 • 2010.03.30 10:26:56Rosa Rugosa

  Cs.T-től gyerekkoromban a Petőfi halála volt a kedvencem, a Dédapa dala, meg F.M. Dosztojevszkij és az ödög.:)
  Tök tetszett a zenéje.:)

  Nálunk még megy a 100 Folk Celsiustól az "Anyám, ha szeretsz egy kicsit, vegyél egy csónakot!":D

 • 2010.03.30 10:37:29myOhmy

  Nálunk is ment az "Anya, hagyd abba!" ^^; Most, hogy már 6 éves nagylány, nem dorongol le rögtön, ha énekegetni kezdek, hanem dudorászik velem. Nem tudom, hogy a hallása romlott, vagy csak türelmesebb lett ^^;

  Alma Együttes, Ghymes, Halász Judit fogyasztók vagyunk amúgy, de a Mono-t, Sigur Rós-t is szereti, teljességgel meglepő módon.

 • 2010.03.30 10:38:16madz

  nna rábeszéltetek, már megy is a Levél nővéremnek

  egyébként én félig kun vagyok

 • 2010.03.30 10:42:07csutkababa

  Sőőőt, a hej halászok, halászok is szexes.
  Mit is fogott az a háló??
  Hát piros szárnyú keszeget, ami tudvalevőleg mit is eszik?? Petrezselyemgyökeret...

  Unplugged produkcióimat mindkettő gyerekem szerette, főleg az István a királyt, a gregorián átkokat, és a szovjet himnuszt, oroszul természetesen. Ja, és a Bunkócskát, és Weöres Sándor megzenésített verseit is:)

 • 2010.03.30 10:43:46Rosa Rugosa

  Hát, semmi kunos vonásom nincs, pedig nekem is tetszik Ráckevei Anna, pl.:D

  Nekem ez volt kicsinek az egyik kedvencem:
  [link]
  A gyerekek is szeretik.
  Apa térdén ülve ezen lehet gyakorolni az a lassú vágtát.:DDD

 • 2010.03.30 10:49:13anyatájger

  hm, azt hiszem át kell gondolnom a kunokról alkotott véleményemet. mit véleményemet? előítéletemet! vagy jobban kell figyelnem :)

 • 2010.03.30 10:58:32Rosa Rugosa

  anyatájger
  :D

 • 2010.03.30 12:09:03Shadearmy.

  Belehallgattam.
  Hát a hideg kirázott engem is az altatós nyávogástól.

  A nagyobbik fiam imádja Rosta Géza zenéit. 2 lemezünk is meg van. Nekem is vannak köztük kedvenceim.

 • 2010.03.30 12:11:17Shadearmy.

  [link]

 • 2010.03.30 12:12:15Shadearmy.

  Rosta gézát linkeltem, kattintsatok rá nyugodtan.

 • 2010.03.30 12:29:56BlackCat

  Hej, de szeressem, mikor Berecz András mesél!
  Jó ízesen!:)

 • 2010.03.30 12:53:49egyremegy

  Érdekes, hogy a népzenei vagy világzenei vonal divatba jött ugyan, de leginkább egy-egy előadó. Palya meg Szalóki most trendi, a többiekről pedig kevés szó esik. Nem itt, mert itt azért olvasunk Sebőről, Ghymesről, Makámról.
  Én a naggyal Csíkra ráztam, most Ökrös megy. Berecz András nekem is bejön. A kicsinek meg vagy igen, vagy tűri.
  Gryllus Vilmos...mi is hallgatjuk...titeket nem idegesítenek az időnként bugyuta szövegek? Szerintem többnyire elég lenne, ha zenélne meg énekelne. Azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a gyerekversek lebutított szövegek. Hát... ha így látja, az nagyon szomorú.

 • 2010.03.30 12:57:49egyremegy

  A Szélkiáltót tényleg érdemes meghallgatni. Pécsi ének-zene tanárok, sok hangszerrel, sok stílusban, szép hangon. A Kalákához hasonlóan felnőtteknek is, gyerekeknek is, de dallamosabban. Azt hiszem kicsit könnyebb, mint a Kaláka..
  Az első a Károgós, amit Halász Jutka is, a második egy nagyon szép altató.

  [link]

  [link]

 • 2010.03.30 13:01:26enishands

  Nekünk Lady Gaga és a Süsü intro megy...nagyon szomorú vagyok, hogy a kockásfülű nyúl le lett véve a tube-ról.

 • 2010.03.31 11:00:37lipilee

  ne 4000 forintért vegyétek meg boltban, hanem 1250-ért a dalok.hu -n.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta