SZÜLŐSÉG

Borsóleves pohárban, avagy hogyan tömd meg vitaminnal a gyereket?

2010. március 26., péntek 12:01 |

borsóleves
borsóleves

Azt szokták mondani, hogy megpakolt tányér és hűtőszekrény mellett gyerek még nem halt éhen. No igen, de a gyerekek, ha hagyná az ember, kólán, csokin meg hasonló finomságokon élnének.

A gondos anyukák pedig szeretnének minél több, természetes formájában előforduló vitamint is bejuttatni a gyermekek szervezetébe.

A feladat tehát adott: egyen a gyerek sok zöldséget meg gyümölcsöt. Na jó, de hogyan?

Ági tippeket ad a Poronty konyhájában.

Van ez a főzelék-dolog, mint a magyar és különösen a menzai konyha alapvetése. Még ha szereti is a család, egy idő után rém unalmas tud lenni. Ilyenkor kell egy kicsit újítani, például valamilyen rakottast sütni, darált hússal, rizzsel vagy krumplival és egy kilónyi más zöldséggel: kelkáposztával, savanyúkáposztával, kelbimbóval, brokkolival, karfiollal. A cukkínit, gombát, sárgarépát meg petrezselyemgyökeret a fasírtmasszába keverve lehet legjobban eladni - akár ugyanannyi zöldség is csempészhető így a tányérra, mint amennyi a hús. Sőt, akár magából a zöldségből is kreálható fasírtgolyó, krokett, így még a levesből kimaradt főtt zöldségek is szuper módon újrahasznosíthatóak. Ha nincs ilyen sok időnk a pepecselésre, akkor a tésztamártásokat is ideje megújítani, a milánói szószba fokhagymát, répát, cukkínit, padlizsánt keverni. A tejszínes sajtmártásba pedig jól illik a kukorica, borsó, karfiol meg a póréhagyma. Ha friss zöldfűszereket, uram bocsá' csírákat is használunk ezek ízesítésére, akkor pedig tényleg egy nagy adagnyi földi jóval gazdagítjuk az étrendünket.

zellerleves
zellerleves

Hasonlóan jó eredményre vezethet a krémlevesek bevezetése és megszerettetése, hiszen ezek fő alkotóeleme tényleg a zöldség, és rendkívül érdekes színösszeállításokban produkálhatóak. A sütőtök vagy a répa narancsa, a brokkoli meg a borsó zöldje vagy éppen a cékla rózsaszínje még mókás is lehet a gyerekeknek. Egy kis reszelt sajttal, tejszínnel azonban érdemes feldobni ezeket is. Ha pedig egy marék felkockázott, megpirított kenyérkockát vagy éppen készen kapható levesgyöngyöt pakolunk bele, reménykedetünk benne, hogy a kanálra nem csak a levesbetét, hanem az értékes lé is kerül.

Ha pedig olyan kis minimalista ízlésűek a porontyok, mint az enyémek, akkor igazán egyszerű dolga lehet az anyának. Egyszerűen csak fogom a répát, paprikát, karalábét, uborkát és szép, hosszú csíkokra vágom. Ők pedig lelkesen ropogtatják, esetleg túrós, tonhalas kencébe mártogatják.

A gyümölcsöknél is az a legjobb, ha csak úgy pőrén harapva jut el a gyerekek gyomráig, de azért itt is akad egy-két bevethető trükk. Elsőként például a gyümölcssaláta, vagy bő lére eresztve az alkoholmentes bólé, amiből sokkal nagyobb mennyiséget tud leküldeni bármely egy méter környékén éldegélő egyed, mint a sima meghámozott gyümölcsökből. Bár láttam én már olyan gyermeket is, aki fel volt háborodva, hogy összekeveredett az alma és az ananász.

gombaleves
gombaleves

Ahogy összekeveredik a turmixban is, amibe szintén szinte bármit be lehet gyömöszölni. Ha banán is kerül bele, akkor úgyis jó édes lesz, már cukrozni sem kell. Akinek a családja szereti, akár zab- vagy rizstejjel is készítheti ezeket az itókákat, vagy teljesen kihagyhatja a tejterméket és nagy büszkén bemutathatja az új amerikai őrületet, a smoothie-t. Ez utóbbi nem más, mint összeturmixolt gyümölcsök, általában banánnal édesítve és sűrítve. Ha tejszínhabbal meg szívószállal kínáljuk, nehéz lesz neki ellenállni.

A bolti üdítőket olcsón és vitamindúsan lehet kiváltani házi jeges teával meg limonádéval. Ha belekerül egy-két citrom, narancs leve, máris igazi egészségbomba válik belőle. Egy maréknyi mentalevéllel is rengeteg nyomelemet tuszkolhatunk le mindenki torkán. És közben senki sem érzi úgy, hogy meg kell szenvednie az egészséges életmódért.

Ági, az Ági főz blog szerzője

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.03.26 13:19:09Ribizlee

    Magenta, nekem van, szépen dobozben ül a szekrény alján - még ki sincs bontva...

  • 2010.03.26 13:22:18Magenta

    Ribizlee, köszi, ha valaki - aki használta is -, azt mondja, hogy az jó dolog, átveszem piaci áron. :D
    Vagy elkezded használni te is. :)

  • 2010.03.26 13:22:29málnabálna

    vitatigris ok, jó pürés és 100%-os (nem lé! püré!), imádja kölök, csakkár h nem mindig kapni, még ott sem ahol szokták árusítani. jah meg lehetne több ízű.. eddig csak epreset és körtéset találtam mindenhol...

  • 2010.03.26 13:22:34bajor gizella

    nagyon jó zöldségleves pl a tárkonyos eddmegleves is. két-három krumpli 3-4 répa 1 fehér,kevés apróra vágott zeller 1 hagyma. mindent megfőzöl, kiveszed a hagymát összeturmixolod, újraforralod. 2 deci tejszínnel 2 csapott teáskanál lsiztet jól eldolgozol, két három merőkanál levessle hőkiegyenlítesz, szűrőn visszanyomod az egészet. egy marék borsót teszel bele főni. -10 perc- fokhagymát, tárkonyt-keveset- sót borsot petrezselymet adsz hozzá.
    lehet hozzá másilk lábosban májgombócot főzni, vagy pirított zsemlekockát, tejszínt tejfölt tenni.

  • 2010.03.26 13:23:09anyatájger

    Magenta, nekem szintén.

  • 2010.03.26 13:23:49anyatájger

    mármint Ribizlihez hasonlóan dobozban, szekrény alján :)

  • 2010.03.26 13:24:07panka

    málnabálna: én paszírozom, vagy áttöröm levesszűrőn, bár a kettő azt hiszem ugyanazt jelenti :). Akkor fent marad a borsó, kukorica héja. Előtte érdemes leturmixolni, úgy könnyebb.

  • 2010.03.26 13:24:12málnabálna

    köszi bg!
    majd megpróbálom így is :)

  • 2010.03.26 13:25:09anyatájger

    tetszik ez a hőkiegyenlítés, gizi!

  • 2010.03.26 13:25:23Silverveil

    Sobri Jóskáné,

    Mi is otthonkészültet eszünk, csak épp semmi extrát. Csak egyszerű kajákat tudok csinálni:
    rakott krumplifélék, főzelék, ragu, néhány leves. Ilyenek. Szóval van épp főtt kaja, de semmi gasztronómiai különlegesség, tényleg csak az alapok mennek egyelőre. Többre nagyon idő sincs jelenleg. :(

  • 2010.03.26 13:25:52málnabálna

    2010.03.26 12:56:20másutt
    köszi, de ha belegondolok mit kell ehhez összevásárolni pl. akkor inkább kirepülök feltankolni ilyenekből és olcsóbban megúsztam :)
    passion fruit-ot pl.sztem nem is kapni itthon...
    de persze jó ötlet kiindulni a receptjükből

  • 2010.03.26 13:26:08panka

    Magenta: van, de nem használom. Nehéz elmosni, eltömíti a lefolyót, és basszus, pont az értékes rostok jó részét dobod ki...

  • 2010.03.26 13:27:09Magenta

    anyatájger, haladunk, te a szomszéd megyében laksz, ha jól emlékszem. :)))

    Múltkor kifacsartam reggel (mint valami hülye reklámanyuka) három grapefruitot, három vérnarancsot, meg három simát, lett egy liter lé belőle. Isteni volt. :)

  • 2010.03.26 13:28:24Magenta

    Eddig nem kaptam kedvet... :D

  • 2010.03.26 13:28:42bajor gizella

    nekem van gyümölcs centrifugám magenta. ajándékba kaptam, nagyn szeretem, de ha nem lenne mosogatógép amibe az összes kütyüjét bevágom nem használnánk soha a büdös életbe. macerás nagyon, azonnal el kell moni, vagy ásztatni. a komolyabb gépek érik meg az árukat, a kis kávédarálószerüségek-azzal kezdtem- inkább csak szemetet képeznek. fél gyümölcs mehet a szemétbe, nem présel, kifolyik össze-vissza. a komolyabb holmik 15 ezernél kezdődnek. viszont tényleg csak fűrészporszerű dolog marad a gyümölcs után az alján.

  • 2010.03.26 13:28:56Ribizlee

    Magenta, megbótolhatjuk, én azért nem használom mert
    1. tavaly kaptam, pedig közel-távol nincs aprónép
    2. van hasonló tudású robotgépem, azt nyüstölöm

    (amikor kicsik voltak, használtam gyümölcscentrifugát, de elajándékoztam pár éve kisbabás családba)

  • 2010.03.26 13:30:14bajor gizella

    ászatni:) bocsánat, de van egy kölcsöngyerekem, az átlagnál is bénább vagyok.

  • 2010.03.26 13:31:24hinta-palinta

    Jaj, hát a vitatigris gyümölcspüré.Tényleg, ajjó.

    Zöldborsópüré:mirelit borsót(zsengét) vajon párolni, só, fokhagyma, rengeteg petrezselyemzöld bele, majd tejszín.A végén botmixer.
    Szerintem nagyon finom, a párom szerint hányás. De ő nem is szereti a borsót..:)
    Stahl- féle recept.

  • 2010.03.26 13:31:45anyatájger

    ja, Nógrád :)
    de mi használtuk egy nagyon rövid ideig. a mosogatással több idő ment el, mint a gyümölcs megvásárlásával, hazahozatalával és elkészítésével. fúúúj, nem nekünk való ez...

  • 2010.03.26 13:33:21anyatájger

    hm, lehet, h kipróbálom ezt a vitatigrises izét...

  • 2010.03.26 13:37:28sobri jóskáné

    Hát igen, az idő, az a legkevesebb. Néha lenne kedvem nagyot alkotni, de amikor este hétkor érek haza munkábaól, már nem biztos, hogy nekikezdek.

  • 2010.03.26 13:42:27Magenta

    Hát, marad a turmixolás, higítás. :)

    Ribizlee, nálunk én vagyok a legnagyobb zöldség- és gyümölcslé fogyasztó, a két nagyot kényszeríteni kell (gonosz anya, fujj-fujj), a kicsinél meg pürésíteni. Vagy trükközni (paprikadarabok a szalámi alá a katonákra, hogy ne lássa).

  • 2010.03.26 13:52:01mercem

    Nálunk sem megy pl. a spenótfőzi, de a spenótkrémleves igen: krumpli, répa, spenót, megfőz, összeturmixol és levesgyönggyel irgalmatlan mennyiség lecsúszik

    a másik ötlet, sűrűbben a spenótfőzi és zöldmártogatósnak eladva vagy kockára vágott és megsütött husihoz vagy virslihez, sokat mártogatnak belőle, ja hogy én ugyanezt főzeléknek eszem ne zavarjon senkit, de nekik zöld mártogatós ugyanez a trükk a répával is be szokott jönni

    cékla és alma sütőben megsüt összeturmixol és ez a piros mártogatós, de úgy eszik ám, hogy husi belemárt lenyal róla a mártogatós, majd újra márt, de ugye ha valaminek jó a marketingje:))

    a turmix nálunk is mindent visz, szoktam sűríteni néha pl. előre beáztatott pelyhekkel, pl. zabpehely is, meg fűszerezni pl. fahéjjal, vaníliával, az 5 tagú családnak sokszor kevés a másfél liter úgy, hogy a legkisebb még nem is kap,ha tejes, mert még csak 9 hós

  • 2010.03.26 14:11:53cozumel

    Nem olvastam meg vegig, de ezek a kepek nagyon gusztak!!!
    Na, en ennyi leszek mara, szep napot :)

  • 2010.03.26 14:13:48youdit

    Magenta, nekem van, ilyen:[link]

    Pont azért vettem, mert a legolcsóbb kategóriából ez volt az, aminek eggyel kevesebb darabját kell mosogatni, mint a többinek. Tavasszal előveszem, és jópár hétig el se rakom, ezzel indítunk (majdnem) minden reggelt. Nem bántam meg, de én se ismerek mást, aki napi szinten használja. :)

    Ennek a típusnak egy hibája van: csúszós (vizes, netán olajos) kézzel nehéz kinyitni. Különben pillanatok alatt szétszedhető és elmosogatható. Más kérdés, hogy az elkényeztetett kiskorú múltkor nem itta meg az almalét, mert habos. :)))

  • 2010.03.26 14:16:40gjuci

    DM-ben van smoothie.
    Ha meg azt akarjuk, hogy a gyerek ne csak csokikat meg édességet egyen, akkor olyan ne legyen otthon.

  • 2010.03.26 14:24:06youdit

    Ferihegyen is van a büfében smoothie. Aranyárban. :)

    A banánnal való turmixolás tényleg nem rossz ötlet, majd kikísérletezem. De a sokmagos bogyósokból (málna, szeder) szerintem banán nélkül csinálják, valahogy sűrítve, nem tudom, hogy.

  • 2010.03.26 14:39:01sobri jóskáné

    Aldiban is van, szintén marha drága.

  • 2010.03.26 15:01:26madz

    Magenta! nekünk van gyümölcscentrifuga, és nem túl gyakran, de használjuk. narancsot nagyon jól facsar (a gyerek csak így fogyasztja), meg barackot, ilyesmiket. a robotgépesnél szerintem hatékonyabb. viszont ha nem lenne mosogatógépünk, hát nemtom, elég macerás lenne a kis biszbaszokat mosogatni.
    moulinex

  • 2010.03.26 15:08:16BlackCat

    Nagyon guszták a képek!:) A többit és a blogot később!:)

  • 2010.03.26 15:10:46youdit

    Az Opusból egyszerűen csak kikanalazom (mutatóujjal) a maradékot és elöblítem vízzel. A tetejét is. A tölcséres részhez van egy erre szakosodott, kiöregedett fogkefénk. Mást nem kell mosni, bögrébe gyűjti a levet. Ezért szeretem, és csak emiatt vagyok hajlandó elővenni akármikor.

  • 2010.03.26 15:13:02m. kira

    Magenta, mi használjuk sokat, szerintem zöldségundoros gyerekeknek, mint amilyen az enyém is, nagyon hasznos: így a sárgarépát és a céklát is el lehet adni.

  • 2010.03.26 15:13:46Lapis Lazuli

    Nálunk a kukorica-krémleves megy. Megfőzöm a mirelitet (mint B.G.), kb. a harmadát kiveszem szűrőkanállal, az lesz a levesbetét. A maradékba belenyomom a botmixert. Most jön a rossz rész, muszáj átszűrni a héjak miatt. Viszont én tésztaszűrőn szűröm, szóval kb. 10 percet szarozok vele. Visszaküldöm a lábosba, kukorica liszttel kevert tejföllel habarom. Csináltam már kókusz tejjel is, tejérzékeny vendégnek, na az nagyon finom és izgalmas lett. Vissza a kivett kukoricákat és kész is. Gyönyörű élénk sárga! Mikor a Nagy kórosan sovány volt még keménytojás sárgája is ment bele. Kérdés: mit adtok az egyéves gyereknek reggelire-vacsorára? Sztem az enyém már halálosan unja a tápszeres kását natúrba, v vaníliával, kakaóval...

  • 2010.03.26 15:20:12youdit

    Ja, és mégegy: a visszamaradt pl. sárgarépa kitűnően felhasználható hamis vadas-szerű zöldségmártáshoz/püréhez. Ami meg a gyümölcsökből marad, néha kásához keverem, vagy csinálok belőle valami pudingszerű édességet. Persze ilyenkor alma pl. magház nélkül, de utólag se nehéz kiválogatni, ami nem kell bele.

  • 2010.03.26 16:26:53Rózsaszín Pöttyök

    Youdit!
    Próbáld ki joghurtba keverve. (A multik is a lémaradékot használják, jó esetben...)

    Nekünk is van gyümölcscentrifugánk. Nem viccből vettük, de van, amire nem jó: málna, narancs; előbbiből nem présel ki semmit, ami málnaszörp és lekvárkészítésnél eléggé nagy hátrány; a narancsból meg kipréseli a keserűséget is (de ezt tudtam). A bolti gyümölcslénél sokkal finomabb, amit csinál (hiszen friss), de sokkal drágábban tudod kihozni a cuccot.
    Ha nem gond a gyümölcsrost, zöldségrost, akkor nem feltétlenül szükséges a háztartásba.

  • 2010.03.26 19:11:06sorstárs

    Magenta: Gyümölcscentrifuga évek óta a spájz legeldugottabb sarkában. Nagyon megbántam, hogy megvettem. Egy kiló gyümölcsből kb. egy-két deci lé. Akkor már inkább megesszük egészben. A turmixgép hasznosabb szerintem.

  • 2010.03.26 19:28:40Mille38

    Az ötletek jók, de kisgyereknek nem szabad ilyen vékonyfalú poharakat adni, mint amibe a borsólevest tették, simán átharapja. Kétszer is láttam ilyet, egyszer én gyerekem volt, egyszer rokon. Nagy lélekjelenlét kell a vékony üvegcserepek szájból való gyors kikotrásához...

  • 2010.03.26 19:34:57nyúlmama

    Magenta, nekem volt, de én sem sokat használtam, mert baromi kevés lé jött ki belőle.
    De lehet, hogy már van jobb is belőlük.
    Mondjuk, a kifejezett citrus prés jó volt/van, az kipréseli tisztességgel, de azért ahhoz is kell mennyiség.
    Az oviban van egy, kaptuk egy szülőtől, mikor kimentek Izraelbe. Néha nekidurálom magam, de ze olyan kézzel rányomós, és hát....

  • 2010.03.26 19:36:06nyúlmama

    A turmixgép szerintem is jobb, csak én nem szeretm a turmixot-a lyány viszont igen, tehát ő kapta.

  • 2010.03.26 19:50:59Kipikopii

    Agi: ez mind nagyon jo otlet, de aki nem olyan rutinos, kreativ fozesben mint Te (vagyis olyan, mint en), annak ez az informacioaradat nem tul hasznalhato. Lehetne ugy, hogy irsz konkret receptet klasszikus formaban (hozzavalok, utasitas)? Ez a "bedobom a repat a fasirtba" olyan,hogy jo-jo, de akkor mennyi repat mennyi fasirtba, fuszerezes hogy modosul, egyaltalan te melyik iranyzatot kepviseled, a krumplis vagy aztatott kenyeres fasirtot? Irhatnal eyg-ket konkret "rakottas" receptet is, meg tesztamartasosat is.

  • 2010.03.26 20:29:39Cobold

    Én eléggé elítélhető módon játékokat találok ki a vitaminoknak. A lányom jó evő, ami a rendes kajákat illeti (mázli), nyers cuccok azonban csak nagyon ritkán csúsznak. Pl. ha boltosat játszunk, és közben becsúszik az áruként funkcionáló banán, alma, narancs. Vagy a varázsnarancs, ami a boszorkányok ellen véd, az király. Vagy énekelni is szoktunk valami rendkívül kreatív nótát, hogy aszongya, bonjuk a naarancsot, bontjuk a naarancsot, bontjuk a narancsot... esszük a naarancsot...

  • 2010.03.26 20:37:35Zsuzsi főz

    Sütikiszúró formákkal lehet a szendvicsből szívet, csillagot meg akármit varázsolni, ez működik nyers zöldséggel is. Hátha használ.
    Szerencsére a lányomnál a nyers zöldség-gyümölcs nagyon megy, így nem volt ilyesmire szükség.
    Esetleg kenyérre kenhető kencék formájában is el lehet sütni a főtt/párolt/sült zöldséget, pl padlizsánkrém, sültpaprika-krém, vöröslencse-krém, stb.

  • 2010.03.26 20:43:25psyché

    Agi, engem annak a ceklas-almas martogatosnak erdekelne a pontos receptje.

  • 2010.03.26 20:46:13psyché

    A sütiformas zöldseget en is csinaltam: pontosan 1X. Egyreszt eleg nehez a zöldsegeket a megfelelö formara kiszurni, mivel kemenyek. Masreszt rengeteg zöldseget kellett kidobnom.

  • 2010.03.27 06:51:24sragi

    Nalunk remekul megy a zoldseg, gyumolcs eves nyersen vagy fove. A kislanyom a hust es a kenyeret nem akarja megenni. Olyan kis sovanyka.
    Szerencsere a fott tesztat azt megeszi. Nalunk nincs olyan, hogy szenvics. A tolteleket kinyalja belole. Imadja ha humuszba vagy valami kremes dologba martogathatja a kenyeret, de ilyenkor is inkabb a krem fogy.

  • 2010.03.27 07:23:24sragi

    Masutt
    Koszi a recepteket! Mi is sokat iszunk smoothie-t. En szoktam itthon osszeturmixolni. Vizzel higitom, hogy ne legyen olyan suru. Jo lesz kiprobalni ezeket a recepteket.

    Nalunk sokszor fozelek, leves vagy risotto van delben. Gyorsan elkeszithetoek ket gyerek mellett.
    Tudom ajanlani a jo kis olasz rizottot. Abba is rengeteg zoldseget bele lehet keverni. A rizs kis vajjal es parmesan sajttal jo kremes lesz es konnyeden tudjak a gyerkek kanalazni.
    Rengeteg felekeppen keszitem, gombaval, zoldsegekkel, grilezett vagy sult zoldseggel. Epp ami van itthon. Kislanyom kedvence a gomba. Egyutt keszitjuk, mert egy muanyag kessel konnyeden felszeleteli.
    Imadom az Angliaban divatos sult zoldsegeket.
    Harom felekeppen keszitem attol fuggoen milyen fuszerezesu hussal tallalom:
    1. Sargarepa, feherrepa, cukkini, hagyma, paprika, sutotok, krumpli, stb Ujjnyi csikokra vagom es kis olivaolaj es soval osszekeverem. Sutoben lefedve megsutom. Angolok megbolonditjak golden syrup-al. Szerintem nem szukseges, mert finom edeskes lesz a zoldseg annelkul is.
    2. Sutotok, hagyma, paprika, krumli, edesburgonya, cukkini, padlizsan, stb Osszekeverem olivaolajjal, soval, zuzott fokhagymaval es oreganoval. Altalaban 2*2-es kockara vagom a zoldsegeket es sutoben megsutom. Ilyenkor natur hussal talalom.
    3. Mindenfele zoldseg ami van itthon osszevagok nagyobb kockara es nehany savanyu almat is vagok hozza. Nagyon finom izt ad neki az alma

  • 2010.03.27 07:42:15sragi

    Crumble remek dolog ha egy kis edessegre vagyodik az ember, de kozben gyumolcsot is magunkhoz tudunk venni.
    Kis suto talba felszeletelt szilvat fahejjal cukorral osszekeverek(ha erett a gyumolcs akkor nem szukseges, en altalaban nem teszek bele)
    Zabot, lisztet, daralt mandulat, cukrot es egy kis vajat osszekeverek. Morzsa szeru anyag lesz belole es ezt teszem a tetejere. Sutes kozben ha nagyon barnulna a teteje akkor a morzsat egy kicsit at szoktam forgatni.
    Melegen talalom egy kis vanillias joghurtal, tejszinnel vagy fagyival.
    Keszithetjuk mas savanykas gyumolcsbol es vegyithetjuk edes reszelt almaval igy a cukor mennyisegevel sporolhatunk.
    Itt egy recept angolul:
    [link]

  • 2010.03.28 09:12:29Ági főz

    Oké, jövök, ha már van rá igény.

    Fasírt: fél kiló darált marhahúshoz 1 szelet vízbe áztatott, kinyomkodott, szétmorzsolt kenyeret, 1 tojást keverek, sóval, borssal fűszerezem. Belereszelek 15-20 deka cukkínit, répát vagy gombát. Fűszerként bármilyen kedvenc zöldfűszer jöhet: petrezselyem, oregánó, tárkony, bazsalikom. Bár ezekből általában elég keveset (1 kiskanálnyit) teszek.
    Kis golyókat formázok belőle és ha van rá időm, akkor zsemlemorzsába forgatom, de e nélkül is működik a dolog. Vagy olajban sütöm ki, vagy muffinformába gyömöszölöm, amit előzőleg esetleg kibélelek szalonna szeletekkel és akkor a sütőben sütöm meg, kb. fél óra alatt.

    Rakottasok: kb. fél kiló brokkoli, karfiol, zöldbab a tepsibe. Ráöntök 3-4 dl tejfölt, amit előzőleg kikevertem 1-2 tojással. A tetejére reszelek 10-15 deka sajtot, betolom a sütőbe fél órára. Lehet még a zöldség közé keverni sonkaszeleteket is.

  • 2010.03.28 09:19:24Ági főz

    Mártogatósok zöldségcsíkokhoz (amik lehetnek nyersek vagy sültek is:
    Túrós: 25 deka túrót 1 dl tejföllel, botmixerrel kikeverni, mert ettől lesz szuper krémes. Aztán fűszerezni lehet szinte bármivel: alap a só, bors, aztán a kedvenc zöldfűszerek - nálam pl. a kakukkfű. Ha még úgy 10 deka friss kecskesajtot is sikerül beletenni, az nekem a tutiság, de a gyerekek viszonylag ritkán értékelik.

    Tonhalas: 1 konzerv tonhalat simára keverek 1 citrom levével, lereszelt héjával, 1-2 kanál tejföllel. Elég folyékony, ezért nem sok ragad rá a zöldségekre, így több zöldséget esznek meg vele, mint mártogatóst. Persze kenyérre is lehet kenni.

  • 2010.03.28 22:32:55vivace

    2010.03.26 13:17:08Magenta

    Magenta, a lényeg, hogy megeszi!! Figyeld csak meg, a diplomaosztóján nem fogja kérni, hogy turmixold le a görögsalátát :))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta