SZÜLŐSÉG

A pletykaéhes anyák újra a játszótereken

2010. március 26., péntek 15:21 |

Nézd csak, Sárika hogy meghízott! Annak a vörös nőnek mekkora lett a segge a szülés után! Tényleg krumplival eteti a négy hónapos gyerekét Piroska? Juli még mindig nem nevelte meg a gyerekét, már megint a Pistikét veri. A tavalyi szőke befestette a haját barnára, nem áll neki jól. És Évának sem az a feszülős farmer.

Szóljon már valaki, hogy a játszótér még mindig nem nyilvános illemhely! És azt hallottad, hogy a Marcsit elhagyta a férje? A Toncsiéknál pedig már megint jön a gyerek. Itt a tavasz, indul a játszótéri pletykalánc.

Kisütött a nap, a hőmérő higanyszála a 20-as felé közelít, az eddig a meleg lakásban gubbasztó anyukák is kimerészkednek végre a játszótérre. Mit merészkednek? Hanyatt-homlok rohannak, hogy a hosszú téli hónapok okozta depressziót enyhítsék egy kis játszótéri pletykával. Akik egész télen netes fórumokon vezették le a feszültségüket és szóltak be, akinek csak lehetett, most végre élőben is kiélhetik a leginkább nőkre jellemző, nem ritkán rosszindulatú tulajdonságukat: másokban hibát keresni. Mert az jó szórakozás.

Néha persze visszaüt a dolog, mert Dóri, akivel tegnapelőtt még mély egyetértésben beszélted ki Gizikét, ma már ferde szemmel néz rád, mert Zsuzsitól azt hallotta, hogy Imolának azt mondtad róla, hogy úgy néz ki a haja, mint a madárijesztőnek. Sebaj, holnap Zitához csapódsz, aki elkotyogja, hogy Dia szerint sznob vagy, Henitől pedig megtudod, hogy Móni egy fapina és mióta megszült, nem dugott a férjével.

Kész szappanoperát lehetne írni a magányos anyákról, akik – az orvosi rendelőkbe mászkáló idős nénikhez hasonlóan – azért mennek a játszótérre, hogy társaságban legyenek. Hogy megvitassák a fontos gyereknevelési kérdéseket, tanácsot kérjenek hozzátáplálás/szoptatás/párkapcsolati kérdésben, kifejtsék véleményüket a legújabb Coelho-könyvről, tippeket kérjenek a hétvégi menühöz, beszélgessenek a Született feleségek legutóbbi epizódjáról vagy csak elpanaszolják az aktuális problémájukat.

Sajnos senki sem tudhatja, hogy másnap kiből lesz Júdás és harmadnapra azon fog-e csámcsogni a fél környék, hogy te vered a gyereked, holott csak azt sírtad el bűntudattól reszkető hangon (feloldozást várva), hogy ijedtedben rácsaptál a kisfiad kezére, amikor az elöl felejtett gyógyszeres dobozba nyúlt. Azt sem tudhatod, hogy aki mosolyogva úgy tesz, mintha segítene, tulajdonképpen csak mocskos infókat akar kiszedni belőled, hogy aztán kiteregethesse a szennyesed.

Ha elég okos az ember ahhoz, hogy ne áruljon el magáról túl sok mindent, akkor sem küszöbölte ki a minden alapot nélkülöző pletykákat, a rosszindulatú feltételezéseket, amik aztán kész tényként söpörnek végig a játszótéri riadóláncon. Az információéhség azonban nagy úr. Most pedig mennem is kell a játszóra, hogy megtudjam, Bea terhes-e vagy csak téli zsírréteget növesztett a hasára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.26 21:16:54ági anyu

  Ne legünk álszentek, kérem. Egy játszótéri anyahad semmivel sem rosszabb, mint 25-30 tanár egy tanáriban.

 • 2010.03.26 21:18:28Lapis Lazuli

  Ééén nem pletykálok a játszón, én Porontyozok :)

  Ma:
  Anyuka, napsugarasan rám mosolyog:
  -Sziaa! te a Feri párja vaagy?
  -Öh, neem. És te?

  Szerencsére elnevette magát.

  Itt nagy élet van a játszókon, 4 is van a közelben. Nagyon vegyes társaság, de az látszik, h minden helynek megvan a "kemény magja".

 • 2010.03.26 21:18:36ági anyu

  Készülünk néhány kilométerrel kijjebb, kertes házba. Már most servezem oda a szimpibb anyukákat gyerekestül :)

 • 2010.03.26 21:22:17fityisz

  valóban a játszón van olyan anyuka aki pletyizni jön, a gyereke meg másokat üt vagy lelök a mászókáról, van olyan anyuka is aki megy a gyereke után és folyamatosan pörög, segit, figyel. Ilyen is van, meg olyan is van,- mint 18 éve gyakorló nagymama igencsak sok játszóteret ismerek. Ja és anyuka tipusokat is. Személy szerint állok a mászóka mellett, futok, bujócskázok a négy évesemmel, hiszen játszani megyünk a játszóra nem beszélgetni. Azonban ez a cikk egy kicsit provokál, figyelemfelkeltő. Igaz, ez a dolga.

 • 2010.03.26 21:31:46januar18

  Magenta, nem is tudtam, hogy xv.-kerben laktál. :)

 • 2010.03.26 21:38:26aZanalfabéta

  a mi játszónkon a keménymag általában egymás felé fordulva hevenyen bagózott és pletykált... egyszer az egyikük hirtelen eldobta a csikket és felkiáltott: hú b*meg, hol a p**ban van az a k* kölyök! és ő volt a legjobb, mert neki legalább eszébe jutott, hogy nem csak trécselni jött le egyedül...

 • 2010.03.26 21:41:46Madre mia

  hahó! én is 15keres vagyok..szóval nekem is súgjatok jó játszótér ügyben, mert a minap majdnem felrúgtam egy anyukát a bunkósága miatt..köszii

 • 2010.03.26 21:44:36januar18

  Madre mia: ha adsz mail címet, megírom, mi hová járunk. Itt mindenki aranyos. :)

 • 2010.03.26 21:49:29Madre mia

  jó oké, de hová küldjem..ne tegyem má közhírré..

 • 2010.03.26 21:56:08korcsolya

  15. kerületben: a "hajós" a bolhapiac mellett a Hubay Jenő tér közelében; illetve egy naggyon tuti a Szerencs utca végénél (vagy az talán már Hősök útja?). Ez utóbbiban kicsik-nagyok megtalálják a kedvükre valót.

  Mi Zuglóból költöztünk Újpestre, és hát... sajnos a játszótéri színvonalat magunk mögött hagytuk. Zugló ebben - ha másban nem is - nagyon jó volt. Hiányoznak a zuglói játszóterek! :(((((

 • 2010.03.26 21:57:46korcsolya

  A költözés miatt persze minden kialakított kapcsolat ugrott, hiszen nem fogom a gyerekeket minden nap beültetni az autóba, hogy Zuglóban Tibikével, aki tavaly október végén még csak mászni tudott csúszdázhassanak....

 • 2010.03.26 22:21:59cidre

  Én bölcsésztanár játszóterére járok. A jellemzést fent olvashatjátok.
  S unom a klisékből összeállított írásokat.

 • 2010.03.26 22:33:59aranyszóló pintyőke

  nem kell ehhez a jatszoterre menni...csak szet kell nezni a porontyon...neha itt is egymas hajat tepik a kedves anyukak. Jobb mint barmelyik szappanopera:-D

 • 2010.03.27 07:01:49Zuzimama

  Itt (Hollandia) az apukák ugyanannyira kiveszik a részüket a "gyerekből". Sokszor apuci hordja bevásárolni a lányait/fiait/porontyait, mennek játszótérre, isibe, oviba, edzésre mindenhova. Ez Mo.-n szerintem még mindig inkább az anyák műfaja.

  A játszón viszont az tűnik fel, hogy nagyon kevesen játszanak a gyerekkel, kicsapják és kész. A múltkor is tökre néztek, mert beültem a kisebbik lányom mellé homokozni. Nekem ez természetes, nekik úgy látszik nem.
  Viszont milliószámra vannak a jobbnál jobb játszók, tőlünk kb. 500 méterre van minimum 4 db szuper játszótér, legtöbbje elkerített, hogy még arra se legyen gondja anyának/apának/nagyinak, hogy a gyerek elkóvályog. Ja! Nagyszülők mindig párban (tata ÉS mama együtt) hordják az uncsikat játszóra. Ők tényleg játszanak a kicsikkel, tata 100x körbegaloppozza a hintát amiben az uncsi hintázik, amit a mama hajt. :D

 • 2010.03.27 11:14:44orsoborso007

  Engem nem igazán érint a pletykás játszótéri mamik című rész, mivel ritkán járunk. Kertvárosban lakunk, itt szinte minden kertben van mini játszó. egymáshoz szoktunk átjárni, vagy az utcán bandázunk. És csak 4-5-en vagyunk. Mármint anyukák.

  Viszont a pletyós nyugdíjas nénik már annál inkább zavarnak. Két barátnőm is elvált az utóbbi évben ( az utcánkba laknak), a férjem meg a Dunántúlra kezdett járni dolgozni ezek után nem sokkal. Csak péntektől van itthon.
  Rögtön indult a pletyka, hogy mi is válunk. Aztán nőni kezdett a pocakom, na innentől már azért válunk, mert valakivel csaltam a párom és még fel is csináltattam magam.DDDDD

 • 2010.03.27 11:35:21Magenta

  orsoborso, most az, hogy a játszón találkoztok vagy egymással jártok össze, teljesen mindegy. A pletykálás mindenhol ugyanolyan. :D

 • 2010.03.27 11:48:30baudolinA

  "most végre élőben is kiélhetik _a_leginkább_nőkre_jellemző_, nem ritkán rosszindulatú tulajdonságukat"

  Ezt az egyet nem értem. Pontosabban nem tartom viccesnek, mert csak negatív sztereotípiákat erősít.

 • 2010.03.27 12:13:55orsoborso007

  Magenta

  Ez igaz. :) Szerencsére (vagy nem?), itt annyira egymás szájában élünk, hogy szinte pletyka nélkül is tud mindent az ember a másikról.

  De vannak szupi pletykás kolléganőim egy nagy halommal. Sajna most kiestem a körből egy pár évre. :D

 • 2010.03.27 15:50:29Anura

  januar18, az email-címem: sialidae@freemail.hu

  Ha az Öv utcai játszóteret írnád, oda tervezek elmenni egyszer, csak messzebb van, az egy délelőttös program. De úgy örülnék egy kedves társaságnak!

  Ami hozzánk a legközelebb van az az Obsitos téri játszótér. Hát vágjatok fejbe, ha ott láttatok egyszerre több kismamát gyerekkel, csoportosan, és huzamosabb időn át. :)

 • 2010.03.27 20:25:25Magenta

  Anura, a családi házas övezetet nem ismerem. :)
  De a lakótelepen sose volt üresjárat.
  Vagy csak sok volt a gyerek 10 éve.

 • 2010.03.27 21:31:25bölcsésztanár

  Kipikopii,
  Nem csak pici gyerekkel lehet naponta játszóra járni, mert az ovisok is igénylik a rohangálást és a mászókázást délutánonként. Sőt, a kisiskolások is. Van a játszóterünkön olyan anyuka, akinek két alsós és egy ovis gyereke van, mindegyik megtalálja a helyét és a mászókáját. Viszont mellettük bőven lehet beszélgetni, mert ők már egymással játszanak.
  Sőt, az én 2,5 éves lányom se nagyon igényel már engem, ha vannak más gyerekek is. Múltkor az iskolás nagylányokat foglalkoztatta például, illetve az őket becserkészni kívánó fiúkat.

 • 2010.03.27 22:47:35Borcsika

  bölcsésztanár: ez így van, az én férjem is minden nap viszi az óvodásunkat a játszóra. én fentebb leírtam, hogy miért nem megyek, és ehhez tartom is magam. tegnap csak azért mentünk le, mert itt volt nálunk a fiam kisbarátja, és ő vidéken lakik családi házban, igényli a játszót. meg szép idő is volt, és én voltam velük itthon. de jó időre elég volt belőle.
  fentebb olvastam a zuglói szuper játszókról, de sajna én ezt nem tapasztalom. lehet, hogy rossz helyen lakom, de ezek a tyúkok trécselni járnak le, és a gyerekeik meg mennek, amerre látnak.

 • 2010.03.27 23:34:30Kipikopii

  2010.03.27 21:31:25bölcsésztanár
  nyilvan, en is viszem minden nap az 5 eves ovisomat a jatszora, de en nem errol beszeltem. Ahhoz, hogy ilyen pletykakor jojjon ossze, rendszeresen, mindig ugyanabban az idoben ugyanazoknak kell osszejarni, s ez altalaban a delelotti csoportokra jellemzo.

 • 2010.03.28 00:47:10huncut_kata

  Egy ovist jó időben, amikor amúgy is egész nap az udvaron vannak miért kell vinni még ovi után a játszótérre? Kicsi a lakás vagy nem tudja elfoglalni magát vagy a szülő ott nem tudja lekötni?

 • 2010.03.28 07:15:50Magenta

  huncut_kata, egy ovist nyáron vagy jó időben délután ötkor bezársz a lakásba, hogy találd fel magad, miközben tombol az élet a játszótéren?

 • 2010.03.28 09:03:06zolnaid

  Sajnos egy ovis jó időben sincs egész nap az udvaron. Van reggeli az oviban amit bent esznek meg, majd valóban kimennek, mondjuk 9-10 órától délig. Ugyanis az óvodában olyankor ebéd, majd délutáni alvás következik.
  Mondjuk ez a két óra friss levegő élettanilag sem elég egy öt-hat évesnek.

 • 2010.03.28 10:09:01manka78

  Nálunk az ovis még bőven igényelte, hogy jó időben ovi után még kint lehessen a szabadban. Most már iskolás, és ugyanúgy kívánkozik kifelé. Annyival vagyok jobb helyzetben, hogy kertesben lakunk, játszhat az udvaron, vagy az utcánkba kiengedem. Viszont ha lakótelepen laknánk sem zárnám be a lakásba.

 • 2010.03.28 11:22:23anyamadár

  Én általában otthon szerencsés vagyok játszótérkérdésben. Eleve rengeteget bejárunk a környéken, gyakran váltogatjuk, nővéremmel dumcsizunk nagyokat miközben a gyerekek játszanak, akivel meg beszélgetni kezdünk az mindig jófej. :)

  A fiam szokott néha galibákat okozni. A múltkor is odament egy apukához és közölte vele:
  - Tudod, hogy az én apukám nincs velünk, hanem Angliában dolgozik?

  :)))

 • 2010.03.28 11:23:58anyamadár

  Itt kint meg nagyon kevesen használják a játszót az otthonihoz képest. Tavaly is csak egy-két családdal találkoztunk ott rendszeresen.

 • 2010.03.28 14:06:21másutt

  anyamadar: hat ez az!
  hol vannak? ;D

  az elso reakciom ere a cikkre az volt, hogy "haaat, ilyen nalam sosem volt"
  azutan rajottem, hogy a jatszohazban kicsit van hasonlo, csak en nem veszek reszt benne, mert onnan szoktam Porontyozni. :D

  a parom most jott vissza a jatszorol a gyerekkel, vasarnap delutan, senki nem volt ott, csak ok...

 • 2010.03.28 16:24:11huncut_kata

  Arra gondoltam, hogy tavasszal az ovisok délelőtt-délután kint vannak az udvaron, anyuka értük megy fél 5-5-kor majd eljutnak egy játszótérre és mire hazamennek, már indul is az esti menet a vacsora/lefekvéssel.
  Csak arra gondolok, hogy esetleg a gyerekben is lehet igény arra, hogy még otthon is tegyen-vegyen még alvás előtt (mintahogy bennem is van, hogy még lézengjek itthon, olvassak, pakoljak, stb. én sem zsupsz be az ágyba ha hazajövök majd korán reggel el).

 • 2010.03.28 16:40:00manka78

  Kata! Mi kb. du. 3-kor jártunk a gyerekért az oviba /a szülők zöme szintén/, kb. fél 5-5-ig játszóztunk és utána mentünk haza.

 • 2010.03.28 16:42:23loreal

  manka, azért ugye tudod, hogy ez egy nagyon szerncsés dolog ha 3-ra a gyerekért tudsz menni...azért a legtöbben akik dolgoznak ez nem megy.

 • 2010.03.28 16:48:52manka78

  loreal! Itt is dolgoznak ám az emberek.:)

 • 2010.03.28 16:50:13loreal

  manka, nem tudom hol van az az itt. De azért ugye tudod, hogy ez sehol nem egy átlag időpont arra mikor egy dolgozó embe a gyerekéért tud menni az oviba.

 • 2010.03.28 16:55:12manka78

  Miért elképzelhetetlen? Én pl., ha délelőttös vagyok 1-kor legkésőbb végzek. /Mondjuk nem 9-kor kezdek, hanem hajnali 5-kor./ Ha szétnézek a környezetemben akkor a banki dolgozók legkésőbb 4-ig, az eüsök legkésőbb 3-ig önkormányzaton dolgozók 3-4-ig dolgoznak. Most nem arról beszélek, ha a gyári dolgozó délutánra megy, mert akkor este 10-kor végez.

 • 2010.03.28 16:56:09manka78

  És én úgy látom/láttam, hogy a fél 4 az átlag időpont. Az oviban is az volt már 6 évvel ezelőtt is, és most a bölcsiben is ezt látom.

 • 2010.03.28 16:58:15manka78

  Nem mondom, hogy anyuka és apuka is egyszerre van ott, mert nyilván felváltva dolgoznak, és van ahol a nagyszülők mennek a gyerekekért, de a nagy többség átlag fél 4-kor ott van a gyerekért. Ha mi elvétve fél 4 után érünk a bölcsibe, akkor már 3 gyereknél sosincs ott több.

 • 2010.03.28 17:29:48huncut_kata

  manka, nálunk a bölcsiben még 5 után is van gyerek (mintahogy 7 előtt is). Az előző helyemen a munkaidő 9-től 5-ig tartott, a város másik felén, én sem tudtam volna akkor elhozni a gyerkőcöt fél 6 előtt. (most 4-ig dolgozom, kedvezménnyel, és szerencsére közel a bölcsi, így negyed 5-re már oda tudok érni. És olyankor szokott még lenni min. 10 gyerek)

 • 2010.03.28 17:39:43loreal

  a műszakos munka más....de amúgy szerintem olyan reggel8-9-től du 4-5-ig tart a munk ajó esetben...mert riossz esetben van ebédidő benne vagy túlóra és akkor még 5-re sem ér oda az ember.
  Nagymama meg sok helyen még dolgozik.Vagy messze lakik...:(

 • 2010.03.28 17:53:55Laliath

  "a banki dolgozók legkésőbb 4-ig,"

  Abba a bankba igazán beprotezsálhatnál. A legkorábbi időpont amikor végezhetek, az 5 óra, de ha sok a megbízás, akkor fél 6-6-ig keccsölünk bent.
  (Arról nem beszélve, hogy amikor a kormány nagyokat dob mint kamatadó, meg orbitális kamatmozgások, akkor nyomtuk hetekig este nyolcig, kamatadónál a végén éjjel 1-ig - de az azért nagyon extra volt. És a fiókban dolgozók sem akkor végeznek, amikor a bank az ügyfelek felé már zár.)

 • 2010.03.28 17:56:45loreal

  Laliath, pont ezt akartam írni, hogy lehet manka azzal számolt amikor a kuncsaft előtt bezárul az ajtó..pedig azért van olyan, hogy ügyfélfogadási időn kívül is dolgoznak még iylen helyeken..nem is ritkán.

 • 2010.03.28 19:26:53Kipikopii

  2010.03.28 16:24:11huncut_kata
  Kata: ez ovi-, egyenfuggo. Nalunk fel 4-kor viszik ki legkorabban a gyerekeket levegore, ha en 4, fel 5 korul veszem fel, akkor ez alig fel, egy ora levegozes. Szerintem ez borzaszto keves, az en fiamnak ennyi nem eleg.

  En keszitek uzsonnat, ovi utan kimegyunk a jatszora, piknik formajaban megeszik az uzsonnat, es tok jot jatszanak. Nekem az 5 orai haza menetel tul korai, en nem szeretnem, ha szep idoben otthon peneszednenek.

 • 2010.03.28 21:01:03manka78

  Azért azt gondoltam, hogy lesz, aki ugrik, érdekes módon azon senkinek nem akadt meg a szeme, hogy én már hajnali 5-kor kezdek.:)

 • 2010.03.28 21:05:55manka78

  Egyébként meg saját tapasztalatról írok. Én ezt látom, ti pedig mást. De majd csinálok egy fotót /dátummal, idővel/, délután 3/4 4-kor a bölcsis csoportról.:)

 • 2010.03.28 21:08:10loreal

  manka, de láttam...és tudom van akinek ez okozza a problémát, hogy ki vigye a gyereket reggel..ezek szerint nálatok ez megoldva, mert ha nem te se lennél ennyire boldog, hogy te már 3-ra ott vagy érte....hanem azon bosszankodnál, hogy miért nem kezdesz később, hiszen du tovább van az ovi.

 • 2010.03.28 21:08:42huncut_kata

  A hajnali 5-ös kezdés abból a szempontból jó, hogy munka után még ezt-azt el tudsz intézni, ne adj isten fodrász, kozmetika, könyvesbolt, egy mozi. Na de egy 9-től 5-ig (illetve 8-tól 4-ig) pont szar, mert munka előtt még nem, utána meg már nem tudsz semmit sem csinálni (mármint úgy értem, hogy gyerek nélkül). Nekem egy banki/postai/stb ügyintézés külön szervezést igényel (szóval én bevállalnék mondjuk heti 1 5 órás kezdést, ha utána 1-től szabadon lehetek)

 • 2010.03.28 21:09:16loreal

  manka, én elhiszem amit írsz, miért ne hinném, miért gondolnám, hogy nem mondasz igazat.
  De ha más városba vagy csak szimplán más bölcsibe mész lehet, hogy nem ezt látod.

 • 2010.03.28 21:15:16manka78

  Kata! Nem heti egyszer megyek 5-re. Van, hogy 4 nap folyamatosan. Annyiból tényleg király, hogy legkésőbb egykor leteszem a lantot /az egyik melóhelyen/. Ha délutános vagyok 7-8 mire végzek. A férjem is műszakba jár, szerencsére összetudjuk egyeztetni, ha ő éjszakás, vagy délelőttös, akkor én vagyok délutános, és így a gyerekeket tudjuk hozni-vinni. Viszont ezért mi vagyunk kevesebbet együtt.

 • 2010.03.28 21:17:37Magenta

  "Csak arra gondolok, hogy esetleg a gyerekben is lehet igény arra, hogy még otthon is tegyen-vegyen még alvás előtt (mintahogy bennem is van, hogy még lézengjek itthon, olvassak, pakoljak, stb. én sem zsupsz be az ágyba ha hazajövök majd korán reggel el)."

  Egy ovis gyerek már elég nagy, hogy szóljon, ha ezt szeretné és akkor persze, hogy nem kényszerítem a játszótérre akarata ellenére. :)
  De nekem a két nagy imádott játszóterezni, a kicsi még nem tudom, egyelőre nagyon szeret, aztán ovis korban meg ki tudja még mi lesz. :))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta