SZÜLŐSÉG

Kakit csalogat a gyurma és a trambulin

2010. március 25., csütörtök 15:39

A széklet visszatartása a két-három év közötti gyerekeknél viszonylag gyakran felmerülő probléma, mely a szülőnek és gyereknek egyaránt kellemetlen. A dolog azért különösen paradox, mert a széklet visszatartása egyben a legbiztosabb jele a szobatisztaságnak, hiszen a gyerek megtanulta visszatartani a székletét, és sajnos néha tökélyre is fejleszti azt, nem engedi el sem a bilibe, sem a vécébe, sem pedig a pelenkába. Ráadásul a probléma többnyire egyre súlyosabb méreteket ölt, az idő előrehaladtával a gyerek napokig, sőt akár egy hétig is képes visszatartani a kakiját. Ez nagyban bezavar a szobatisztaságra való nevelésben is, hiszen a szülő hirtelen nem tudja, mit is csináljon.

Tény, hogy a szobatisztaságot erőltetni nem szabad, de ilyen esetben is fel kell vetni a gyereknek azt a lehetőséget hogy esetleg nem akar-e bilire, vécére ülni. Előfordulhat ugyanis, hogy egyszerűen azért tartja vissza a székletét, mert már zavarja őt a pelenkában. Az ügy azonban többnyire sajnos bonyolultabb.

Fontos szem előtt tartani, hogy a gyereknek nem szorulása van, fölösleges tehát hashajtóval tömni, hiszen ő direkt nem kakil, mert nem akar. A két típus könnyen megkülönböztethető, a szorulásos gyerek erőlködik, és próbál kakilni, amelyik visszatartja a székletét az pedig hirtelen megáll, amikor jön az inger, és erősen összeszorítja a záróizmait. A legtöbb szülő végül kúppal próbálja kivarázsolni a gyerekből a kakit, de sajnos ez sem jó megoldás, hiszen a kúp kellemetlen, és a gyerekben az egész kaki-dolog csak még rosszabb élménnyel párosul. Emellett a kúphoz hamar hozzászokik a szervezet, gyakorlott székletvisszatartóknak egy kis kúp egy idő után már meg sem kottyan. Ugyanez a helyzet a beöntéssel is, a gyereknek iszonyú kellemetlen, és a kiváltó okokat nem szünteti meg.

A széklet vissztartásának a legtöbb esetben lelki oka van, amelyhez aztán társulnak fizikai panaszok is. Minél tovább tartja vissza ugyanis a gyerek a kakit, annál keményebb lesz, mikor végül kijön, annál jobban fog neki tehát fájni, és legközelebb még jobban fog félni. Ezt az ördögi kört sajnos igen nehéz elkerülni. Nagyon sokat kell beszélgetni a gyerekkel arról, hogy azért fáj neki a kaki, mert sokáig benn tartja, és ha minden nap kakilna, -  mint anya, apa, nagyi meg a szomszéd kutyája, - akkor nem fájna neki, hiszen anyának, apának meg a szomszéd kutyának sem fáj. Ha végül kakil, mutassuk meg neki és kérdezzük meg őt, hogy mit csináljunk vele. A legtöbb gyerek szereti és érdekesnek tartja a kakiját, van, amelyiknek tetszik, ha bedobjuk a vécébe, és ott úszkál a kaki, de van amelyik megrémül attól, hogy a kaki eltűnik. Olyan is előfordul azonban hogy a gyerek fél a kakitól és sírni kezd, ha meglátja, ilyenkor ne mutogassuk neki, de ne is dugdossuk, kezeljük a témát közömbösen.

Előfordulhat azonban, hogy sem lelki, sem fizikai oka nincs a dolognak, hanem a gyerek egyszerűen élvezi új tudományát. Hirtelen ugyanis hatalma lett a teste felett, megtanult irányítani egy nagyon fontos dolgot, és szereti ezt gyakorolni. Ilyen esetben is fontos annak hangsúlyozása, hogy anya, apa, meg a nagyobb testvér is minden nap kakil.

Ha nagyon súlyos a helyzet, javasolt lehet egy ideig székletlazítót adni a gyereknek , - ezt beszéljük meg orvossal, - illetve reggel, éhgyomorra itassunk vele meleg pótkávét, vagy frissen facsart narancsot. Ez meghajthatja a gyereket, és a hígabb székletet esetleg már nem tudja olyan eredményesen visszatartani. Ha végül kakik a gyerek, nagyon nehéz ennek nem örülni, de nem tanácsos lelkesedni. A gyereknek azt kell érezni, hogy a széklet az nem valami különleges dolog, hanem a világ legtermészetesebb dolga, mindenki kakil és kész, és ez nem valami hatalmas teljesítmény tőle. Másrészt pont ebben a korban a gyereknek nem az az elsődleges célja, hogy boldoggá tegye a szüleit, nem azért kell tehát kakilnia, hogy anya örüljön. Jutalmazni lehet a gyereket, de ezt is nagyobb felhajtás nélkül, nem kell túlhangsúlyozni, csak mondjuk neki kakilás után, hogy jól van, most kapsz csokit, mert aki kakil, az mindig kap csokit. Motiválni ez valószínűleg nem fogja a gyereket abban, hogy elengedje féltett kakiját, de segíthet a kakiláshoz valami kellemes élményt kapcsolni. Fordítva azonban ne cselekedjünk, tehát ne vonjunk meg a gyerektől dolgokat azért, mert nem kakilt.

Bár a kétségbeesett szülőnek ez nem vigasz, a kulcs sajnos mindig a türelem. Rá kell jönni, hogyan, milyen helyzetekben hajlandó végül a gyerek kakilni. Nagyon sokat kell mozogni, és ugrálni, akár közösen ugrálni a kanapén, a mozgás megindítja az ingert, és ha belemerül a játékba a gyerek, elengedi magát, és nem arra fog koncentrálni, hogy visszatartsa a székletét. Sokat kell vele gyurmázni, nyomogatni jó erősen a gyurmát, ha szorongós a gyerek, trambulint venni neki, meg kalapácsos játékot, hadd ütögesse.

Ha az eset reménytelennek tűnik, és a gyerek már olyan hosszan visszatartja a székletét, hogy számára is veszélyes lehet, és láthatóan rosszul érzi magát tőle, mindenképpen érdemes pszichológust felkeresni. A védőnő, illetve a kerületi nevelési tanácsadó bizonyosan a segítségünkre lehet ebben. De nem árt felkészülni, hogy a kezelés nagyrészt a szülőre irányul, hiszen neki kell feltárni azokat az esetleges lelki okokat, amelyek a székletvisszatartás hátterében állhatnak

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.25 19:22:29Kipikopii

  koszonom mindenkinek.

  Igazabol engem csak az erdekel ebben a dologban, hogy ha a gyerek mar szol elore, hogy kakilni fog, az ugye duplan jo. Egyreszt, mert tudataban van, masreszt elore szol es ki is tudja fejezni magat. Erre mondjak a szakertok is, hogy keszen all. En csak probaltam elkapni ezt az alkalmat, de nem sikerult. Nekem nem surgos a szobatisztasag, meg csak par hete 2 eves, csak arra voltam kivancsi, hogy ha ennyire tudatos mar kaki ugyben es hajlando bilire is ulni, akkor miert nem pisil-kakil bele.

 • 2010.03.25 19:32:37farkasokkal tancolo

  Ráadásul nekem oylasmit is magyaráztak, hogy van egy szakasz a gyerek életében, amikor a kakát mint olyat a teste részének tekinti, és ha "ellopják" tőle, azt nehezen viseli. Ismertem egy kislányt, akinél pl. 17 napig azt kellett csinálni, hogy kaki a biliben, elbúcsúztatták, búcsút intettek neki, LEFÉNYKÉPEZTÉK kodakkal, majd mehetett a vécébe...

 • 2010.03.25 19:39:39nyúlmama

  Ez így van Ft. sok gyerek például megijed attól, ha lehúzzák a Wc-ben a "terméket", mert a saját teste egy részét látja eltűnni, ráadásul nem éppen kellemes hanghatás mellett.
  Ilyenkor szokták pl. javasolni, hogy ne a gyerek előtt húzzák le a WC-t

 • 2010.03.25 19:43:38farkasokkal tancolo

  Ja, éppen fentebb vázoltam, hogy micsoda meséket meséltünk neki a wc alatt húzódó kakaországról, ahol a szép nagy kaka kakakirály, és megkérdik kitől jön stb... életemben még annyira debilnek nem éreztem magam, mint amikor napokon, heteken keresztül csak a kakáról meséltünk, brrr vissza ne jöjjön! :-)

 • 2010.03.25 19:51:45nyúlmama

  Szerencsére nekem nem voltak ilyen gondjaim, jókat dobott a gép ilyen szempontból (is)
  de pl. az egyik barátnőm kisebbik lánya azt csinálta, hogy még 3 évesen is (tök értelmes volt)nem volt hajlandó bilibe pisilni, kakilni, és meg is mondta, hogy ő még kicsi. Pedig nem ő volt a nagytesó:)Aztán persze nem maradt pelenkás iskoláig:)

 • 2010.03.25 19:57:52phoboss

  Ez nagyon jó írás. Emlékszem, én is voltam visszatartós évekig, arra nem emlékszem, hogy mi volt az oka, de arra igen, hogy nagyon rossz időszak volt. Aztán kinőttem.

 • 2010.03.25 20:25:08manka78

  Mi most tartunk ott a 2 éves kicsinkkel, hogy nappal egyáltalán nincs pelus. Rendesen jár bilizni, de sosem kakál bele. Este fürdés után ráadom a pelust, mert éjszakára még kell, azonnal beletojik. Szól is, hogy "kakálok", olyankor mondom neki, hogy menjünk, nyomd a bilibe, de határozottan kijelenti, hogy nem, a kaka pelusba megy. Így kizárólag este kakál, de ez minden este lejátszódik, hogy megkapja a pelust, és már nyomja is bele a kakát.

 • 2010.03.25 20:35:30mspoppy

  ft, két és fél éves volt, de ő nem normál kisgyerek.

 • 2010.03.25 20:36:28farkasokkal tancolo

  manka, ne eröltesd, remélem nem fog olyan sokáig eltartani ez a "kaka csak pelusba" korszak mint nálunk, de akkor se.

  Ha erölteted, mindjárt adok egy linket egy ilyen kisfiúról, hoygmit éltek át a szülők... :-)

 • 2010.03.25 20:43:42mspoppy

  manka, van olyan is, hogy a gyerek becsomagolja magát a pelusba, belenyomja, majd szakszerűen folytatja: leveszi, kitörli, szemétbe teszi! aztán megunja és irány a bili. :))

 • 2010.03.25 20:48:11manka78

  Nem erőszakoskodunk. Szerintem még nincs elkésve a dologgal. Majd megérik erre is. Csak fura, hogy ennyire tudja irányítani a dolgot, mégis hiba van a gépezetben.:)

 • 2010.03.25 20:50:37csutkababa

  Meglepően színvonalas cikk.
  Forrására kíváncsi lennék.

 • 2010.03.25 20:55:32farkasokkal tancolo

  NIncsen hiba a gépezetben, csak éppen dolog egyik szegmensét fogta eddig fel, nevezetesen, hogy a kakit vissza is lehet tartani.

  Itt én most tartanék egy kis szünetet, és mesélnék neki a kakaországról meg a kakakairályról... :-DDD

  (hűdejó, hogy túl vagyunk rajta phűűű....)

 • 2010.03.25 20:57:18psyché

  A baratnöm kisfianak van ilyen problemaja. Kepes akar 2 hetig is visszatartani a szekletet. Az anyja meg mar total kivan. Szerintem, egyebkent ezt a dolgot indirekt modon meg lehet erösiteni a gyerekben: nem kakilok, rengeteg figyelmet, gondoskodast kapok, akkor legközelebb is jo sokaig visszatartom.

 • 2010.03.25 20:58:54loreal

  manka, valószínűleg nem olyan nagyon tudatosan írányítja azt. Kialakult nála az , hogy a pelus váltja ki az ingert...

  Tudod felnőtteknél is van az ,hogy valami beindítja....
  Ez pont olyan, hogy aki csak otthon tud, az ha kilép reggel a lakásból és addig nem sikerült, akkor etsig tuti semmi..pedig ha otthon lenne lehet fél óra múlva szaladna.

 • 2010.03.25 21:03:46manka78

  FT! Nem vettétek fel a kakis mesét? Lusta vagyok kitalálni kakis mesét.:)

 • 2010.03.25 21:10:27farkasokkal tancolo

  Manka, nem sok... Hol volt hol nemvolt, volt egy titokzatos ország. Senki nem látta, csak azok, akik most pelenkásak, és most fognak majd vécébe kakilni. A vécé az egy csudálatos dolog, ott jelentkeznek Kakaországba a lakosok, és miután lehúzzák őket, egy fantasztikus utazáson vesznek részt. Mennek mennek lefelé, egyre nagyobb és nagyobb világosságba, egészen addig, amíg meg nem érkeznek Kakaországba. Ott már egy fogadóbizottság várja őket, csupa kis kakiból, afféle bogyócskákból, és alig várják, hogy egy szép nagy kaka jöjjön, mert arra várnak, hogy a Királyt megválasszák. És ha megjön a NAGY KAKA, akit majd mos te fogsz ide beleengedni, akkor alig várják azt a nagy zajt ami a lehúzással jár, mert már odalent fujják a kürtöket és várják a kakakirályt!

  Ó basszameg, most megint el kellett mondanom, pedog már azt hittem elfelejthetem, jaj... :-(((

 • 2010.03.25 21:18:55psyché

  FT, te jo isten. Ez sajat kitalalas? Nagyon durva.:-D

 • 2010.03.25 21:20:53manka78

  FT! Ehhez a szöveghez még kicsi. Viszont tényleg nem aggódom, ez is egyik napról a másikra megoldódik, ahogy eddig minden.:)

 • 2010.03.25 21:33:39m. kira

  Van valakinek ötlete olyanra aki a kistesó miatt nem akar bilizni? 2,5 éves múlt, tesó már több mint 10 hónapos, szóval nem újdonság, egyértelműen érett a szobatisztaságra, jelzi, hogy pisilni/kakilni fog csak épp nem akar bilire/WC-re ülni. Tudom, hogy messze még a szeptember és az óvoda, de jó lenne megoldani valahogy a helyzetet...

 • 2010.03.25 21:34:34Wish1973

  "...van, amelyiknek tetszik, ha bedobjuk a vécébe, és ott úszkál a kaki, de van amelyik megrémül attól, hogy..."

  nekem nagyon bántsa a szememet ez az "amelyik". a gyerek/ember nem tárgy. sztem "akinek", "aki"

 • 2010.03.25 21:35:24Békanőci

  Hú, de aktuális...!
  Már épen azon agyaltam, hogy kitől kérjek tanácsot.
  Nagyobbik lányunk jövő héten lesz 3 éves.Már egy éve minden pelenkázásnál megkérdezem tőle, hogy pelenkát vagy bugyit kér-e, kivéve alvások előtt. Sokszor kéri a bugyit, de eddig talán 3-4 alkalommal szólt, hogy jön a pisi, és ez a 3-4 alkalom volt az, amikor rá is ült a bilire és belepisilt, ebből kétszer kakált is. Ha a pelenkába produkál, akkor zavarja, szól, hogy ki kell cserélni. Ha bugyiban van, akkor ez a pár esetet leszámítva csak akkor szól, amikor már becsurog, bár órákig visszatartja előtte a vizeletét. Egyszer déltől este hétig nem pisilt, utána fájt a hasa. Ha annyira bepisil, hogy nem bírja a pelenka akkor is szól, hogy mi történt. Pár alkalommal már éjszaka is száraz maradt a pelenkája. DE. Sír, hogy ő nem ül rá sem a wc-re, sem a bilire, mert nem AKAR.
  Egyébként szerintem nyakig vagyunk a dackorszakban, szinte mindent ellenez, ráadásul itt a kistesó is akire ha jól is álcázza, de féltékeny.
  Hároméves kontrollon a védőnő kérdezte, hogy szobatiszta-e a gyerek, és mivel tudott arról, hogy egy időben cirkuszolt fürdéskor, hajmosáskor, körömvágáskor, és a dokinál ha megvizsgálják, azt javasolta, hogy ha "sok nekem a gyerek" akkor vigyem el pszichológushoz, és ezt csak azért mondja, hogy tudjam az én gyerekem "más". Na itt nem kaptam szikrát, mert minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy Zorka bizonyos helyzetekben nehezen kezelhető, de más szituációkban jóval érettebben viselkedik sok kortársánál. Félreértés ne essék, ha szükséges akkor ki fogom kérni az ajánlott szakember tanácsát-is.
  Most a tiétekre lennék kíváncsi, hátha tudtok valami okosat mondani nekem...!

 • 2010.03.25 21:37:58farkasokkal tancolo

  Wish, akkor kérlek mondj egy olyan példamondatot ahol az amelyik gyereket akivel helyettesíted.

  ,
  m.kira, szerintem ehhez semmi köze a kistesónak, VÁRJÁL MÉG.

 • 2010.03.25 21:43:11farkasokkal tancolo

  Békanóci, jövő héten lesz 3 éves. tehát ovodáig még van fél év.
  Én kb két hónapig nem csinálnék semmit. Pelenkáznám igény szerint, néha néha megjegyezném, hoyg tán kellemesebb lenne neki is bilibe vagy vécébe. Kicsit később megjegyzném, hogy sajnos nem biztos, hogy ovodába mehet, mert oda csak olyanokat vesznek fel, akik nem pelenkásak. Aztán elkezdenék kisérletezni, sajnos - mint mondtam - ebből a szempontból tuti tipp nincsen. De hogy el fog múlni, az hétszentség.

 • 2010.03.25 21:53:34m. kira

  FT nem tudom. azt mondja nem akar bilizni, hamen azt akarja amit a kicsi és lefekszik a kicsi pelenkázójára...
  mindegy várok még, mást úgyse nagyon tehetek.

 • 2010.03.25 21:54:40Wish1973

  Ft, ez hiányos mondat volt. nem szerepel benne az alany, vagyis a gyerek. tehát ebben az esetben az én fülemnek jobban hangzott volna, h "van, akinek tetszik, de van, aki megrémül tőle"

 • 2010.03.25 22:09:25madz

  ezt ismeritek?
  [link]

 • 2010.03.25 22:11:47Border

  FT,

  annyira jó a meséd, hogy nyugodtan rá lehetne építeni valamilyen nyomtatott sajtó bizniszt.
  :-)))

 • 2010.03.25 22:18:08franciss

  farkasokkal tancolo, köszi, nagyot jó röhögtem a meséden. Bár átérzem, hogy felejteni akarsz :-)

 • 2010.03.25 22:25:43ööööö...

  Békanőci, ne eróltessétek. Mi belekerültünk egy -a posztab kiválóan leírt- székletvisszatartásos sztoriba, mert 3 éves kora körül "elvárás" lett a szobatisztaság. Szörnyű volt, néha még mostanában is előfordul, hogy 3-4 napig nincs produktum, de akkor több, mint egy hétig tudta húzni, és semmi sem használt...

 • 2010.03.25 22:26:32ööööö...

  erőltessétek
  a posztban leírt

 • 2010.03.25 22:32:59Wish1973

  madz, legalább igazságot tennél amelyik-aki ügyben. erre jössz itt a szaros könyvvel:)

 • 2010.03.25 22:41:28Békanőci

  farkasokkal táncolo, amikor beszélgettem vele mert kérdezett a témáról, hogy majd amikor nem kell neki pelenka és majd ő is wc-be végzi a dolgát mint az oviban a gyerekek, akkor majd ő is mehet akkor azt mondta, hogy inkább iskolába menne... Mondjuk abban bízom még, hogy nemsokára elkezdünk bejárni az oviba játszani és majd ha látja, hogy ott a gyerekek mind kis wc-be pisilnek-kakilnak, akkor kedvet kap a dologhoz. A közösség azért nagy húzóerő számára.
  Erőltetni nem erőltetünk semmit. Még az elején leállítottam a családtagokat is, akik elkezdték forszírozni a témát, hogy majd ha működik a szobatisztaság akkor szólunk, de ne fél óra alatt akarják már bilire/wc-re ültetni a gyereket, és ne is lelkiztessék ezzel. Éppen ezért választhat(nem csinálunk nagy ügyet belőle:ez vagy az)mindig ő, hogy bugyit vagy pelenkát kér-e.

 • 2010.03.25 22:53:30ööööö...

  Esetleg megpróbálhatnátok azt, hogy ő válassza ki magának a bilit, a szűkítőt meg a bugyikat, hátha akkor több kedvet kap hozzá.

 • 2010.03.25 23:10:59farkasokkal tancolo

  Békanőci, akkor azt mondanám neki, hogy höhő, de iskolába csak az mehet, aki előbb ovodás, ez az élet rendje! De mindegy is, mert majd kialakul... :-)

  csinos kis bugyik kiválasztása jó ötlet, hogy ezeket majd akkor viselheti, ha wc-be/bilibe kakil.

 • 2010.03.25 23:11:26böbebaba

  Nálam a nagyobbik egyértelműen lusta volt, 3 évesen inkább belepisilt az alsónadrágba, pedig tudta hogy mikor kell neki, csak esze ágában nem volt ilyen dolgokkal megakasztani a játékot. 1-2 hónap múlva kiderült, hogy az oviban az úszómedencébe csak azok mehetnek be akik szobatiszták, 1 nap alatt szobatiszta lett nappal és 1 hét alatt éjjel is. A kicsi (mindketten fiúk) alig több mint 2 évesen szobatiszta lett nappal, de éjjel csak vagy 2-3 hónappal később. A bilitől mindketten idegenkedtek (mondjuk én sem kívántam kakit/pisit öntögetni meg bilit mosni), a nagynak a szűkítő jött be a kicsi meg csak úgy volt hajlandó ahogy a nagyok.

 • 2010.03.25 23:46:37zabpehely02

  "sok gyerek például megijed attól, ha lehúzzák a Wc-ben a "terméket", mert a saját teste egy részét látja eltűnni, ráadásul nem éppen kellemes hanghatás mellett."
  Vicces dolgok ezek azért. A bilizés előtt nem lát a gyerek kakát a wc-ben eltűnni? Ti mit csináltatok a pelusba trottyantott kakival? Mindenki beszerzett hiperszuper szagzáró szemetest? Kiscsajszink másfél éves kora óta integet a kakinak, kétévesen csak bilibe vagy wc-be kakil.

 • 2010.03.26 07:52:48Lapis Lazuli

  Na, ebben a témában ami elromolhatott, az elromlott, amit elronthattam, azt elrontottam a Naggyal. Még visszagondolni is utálok. Mondjuk, a lelkiismeret furdaláson túl azt is "megtanultam", h ha elb*szok valamit, az nem feltétlenül végleges, és jóvátehetetlen. Sok meló. Most 11 éves, de az apjánál nem kakál. Ha egy hétig van ott, akkor egy hétig. Itthon viszont minden rendben.

 • 2010.03.26 11:49:39SZNR

  Nálunk hálistennek szuper volt a szoktatás!
  Lányom 1,5 éves volt 2006 nyarán amikor is apjával elmentünk, és mi felelőtlen szülők nem hagytunk cserepelut a nagyszülőknél.Meleg volt, bugyiban szaladgált a gyermek, és a papa felhozta a bilit a garázsból, onnantól szobatiszta a gyermek.

 • 2010.03.26 11:50:37SZNR

  A baj, hogy szegény a mai napig szorulásos, és amikor fáj neki, akkor amíg a Levolac nem hat, szeretné visszatartani.

 • 2010.03.26 11:56:42SZNR

  A szorulás genetikai dolog nála.

 • 2010.03.26 11:58:33farkasokkal tancolo

  SZNR,
  javaslom, hogy minden kajájába amibe csak lehet tegyél egy kis parafinolajat is, íze semmi, és csak átvonul a bélrendszeren, viszont a kakát lágyítja. Napi 1 evőkanálnyi mehet akár egyben akár részletekben.

 • 2010.03.26 12:01:29animmam

  Nalunk masfel eves koratol negy eves koraig ment a reggeli Maci kavepotszer, ha azt nem kapta, akkor vege volt a vilagnak - gyumolcs ide vagy oda - es szo szerint ki kellett belole varazsolni. Utana gyakorlatilag hetek alatt elmult es nagyon ritkan fordul elo hogy szorulasa lenne. Ellentetben a nagyobbik lanyommal, aki viszont barhova megyunk az elso dolga hogy megy wc-re mintegy felszentelve a helyet. Senkinek nem kivanom amit velem tett - furdoszoba bemutatoterem, akkor volt a gyerek ket eves vadul wc-re szokos idoszakban es voltak rendesen berendezett furdoszobak ... a tobbit mindenki kepzeletere bizom. :-) Azt hittem ott halok meg - eloszor az ijedtsegtol aztan a szegyentol.

 • 2010.03.26 16:22:53nyúlmama

  zabpehely, örülj neki, és kész. De ettől még elhiheted, hogy VAN ilyen.

 • 2010.03.26 17:31:28farkasokkal tancolo

  :-DDD
  Bocs, de jót röhögtem... és hogyan oldódott meg a dolog?

 • 2010.03.27 07:05:24kullikki

  FT,csak kapkodom a fejem,mennyire otthon vagy a témában,el tudom képzelni,tényleg mennyit foglalkozhattatok vele:)
  én próbálkozom tovább,májusban lesz ugye 3 éves,se a bili,sem a szűkítő,sem a wc nem hatja meg,ráül bármikor szívesen,van,h produkál is bele,többnyire csak pisit,de magától sosem szól,háromnaponta talán egyszer. és azt is mondtam,h óvodába csak az mehet,stb. pedig tényleg szeretne oviba menni,naponta sokszor mondja, de a szobatisztaság nem érdekli..

 • 2010.03.27 09:13:31farkasokkal tancolo

  Amikor a gyereket 3 éves kora előtt valamivel beirattuk az ovodába, akkor volt utána pár héttel egy első szülői értekezlet azoknak, akik most fognak ovodások lenni.

  Namármost ott a szülők részéről többen érdeklődtek, hogy mégis mi van, ha az oviban bepisil a gyerek stb. Mert bizony nem volt még mindenki szobatiszta. (A miénk sem).
  És akkor a vezető ovónő azt mondta, hogy viszonylag sok gyerek nem szobatiszta még 3 éves korára, de higgyük el, hogy a nyár meg fogja oldani ezt a dolgot, mert érdekes módon valahogy ezalatt szobatisztává válnak.

  Hát én is csak ezt tudom neked mondani, hogy a nyáron még nagyon sokminden fog történni, általában a gyerekek nyaranta fejlődnek a legtöbbet mind testileg mint szellemiekben (tán nem véletlenül, mert akkor egész nap mozoghatnak a szabadban).

 • 2010.03.31 10:58:22Békanőci

  Helyzetjelentek:
  Zorka ma 3 éves nagylány lett.
  Egy hete mikor itt érdeklődtem szobatisztaság ügyben nem is gondoltam arra, hogy egy hét alatt ilyen hirtelen, önszántából ilyen sokat fejlődhet. Az elmúlt hét alatt többször kért bugyit mint pelenkát, és ha pelenkában volt, akkor is mindig szólt hogy kéri a bilit, vagy cseréljünk pelust. Most már naponta 2-3-4 alkalommal bilibe pisil. Reggelre(hajnalra) majdnem mindig száraz a pelenkája.
  Már most nagyon büszke vagyok Rá! :)

 • 2010.04.07 16:01:12Driennke

  Sziasztok, sajnos csak most olvastam a cikket. Nálunk (csajszi 2 éves), télen kezdődött a nagyobb baj. Ő mindig is szorulásos volt (családi örökség), aztán most télen kapott Béres cseppet és azután elszabadult a pokol, olyan kemény volt a kaki, hogy egyszerűen nem is volt ingere egy darabig, amikor meg volt, akkor sokszor lázmérővel kellett kisegíteni, aztán a nagy-nagy baj is megtörtént, berepedt a fenek, na azóta ha jön a kaki sír és szorítja össze. Mi levolacot, kammilla teát mindent kipróbáltunk, most már nem kemény a kaki, csak nem akarja kinyomni. Sok jó ötletet mondtatok, remélem a macikávé beválik. Tényleg tejben kel, vagy vízben?

 • 2010.04.07 16:02:12Driennke

  Akit esetleg érdekel, letölthető a netről egy mese, Sezám utcás "Dobd el a pelust, Elmo!" a címe és nagyon-nagyon jó és tanulságos.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta