Szüneteltetheti a kismama a diákhitel törlesztését

A jelenlegi kismamák közül továbbtanulásuk finanszírozására sokan igénybe vették a diákhitelt. Lehet, hogy a törlesztés nem horribilis összeg, de ha bővül a család, akkor már az ilyen kisebb kiadások is számíthanak. Jó hír, hogy különböző könnyítések léteznek a gyermeknevelés kezdeti időszakában a diákhitel törlesztésére. A két alapvető kedvezmény:  a célzott kamattámogatás és a törlesztési kötelezettség szüneteltetése.

Azt az anyukát, illetve szülőt, aki tgyás-ra, gyed-re illetve gyes-re jogosult, megilleti a célzott kamattámogatás, melynek lényege, hogy a diákhitel kamatát nem a hitelfelvevőnek kell fizetnie, mert az állam átvállalja. Jó tudni, hogy akit megillet a célzott kamattámogatás, annak egyúttal a törlesztési kötelezettsége is szünetel: azaz nem kell átmenetileg a kötelező törlesztő részleteket sem fizetnie.

A kedvezmény nem vonatkozik arra a gyesre jogosult hitelfelvevőre, aki teljes munkaidőben végez kereső tevékenységet!

Az a diákhitelt törlesztő szülő, illetve család is számíthat könnyítésre, ahol a fent említett ellátások már kifutottak. A gazdasági válság következményeinek enyhítésére szolgál a törlesztő részlet mérséklése is. A csökkentett törlesztő részletet az erre szolgáló nyomtatványon lehet kérelmezni - 2011. június 30-ig.

Azok a hitelfelvevők élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik:

- a törlesztési kötelezettségük megkezdését követő legalább 3. évben járnak

- a diákhitelt a jövedelmük alapján törlesztik

- nem a minimálbér alapján megállapított törlesztő részletet fizetik

- nincs folyamatban szerződésük felmondása.

A kérelem beérkezését követően a Diákhitel Központ a körülmények vizsgálata nélkül engedélyezi a törlesztő részlet mérséklését (mely egyénenként eltérő lehet a hitelösszeg függvényében) – a fenti dátum figyelembevételével: már csak legfeljebb 17 hónapra (2010. februártól számítva).

Tisztában kell lenni azzal, hogy ez csak pillanatnyi „jótékonykodás”: a visszafizetendő összeg sajnos nem vész el – a visszafizetés futamidejét növeli ennek a kedvezménynek az igénybevétele.

További hasznos tippek és tudnivalók olvashatók a Kismamatanodában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra