A szoptatás nem jó fogamzásgátló módszer

Vannak bizonyos információk, amelyeket mindenki igaznak vél, és úgy öröklődik anyáról lányára, hogy közben mindenki készpénznek veszi. Első és legfontosabb ilyen tévhit például, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni.

Ezt még ma is sokan teljesen biztos fogamzásgátló eszközként használják, pedig például az én orvosom a hathetes kontrollnál azzal kezdte, hogy figyelmeztetett a védekezés fontosságára (sőt, olyanról is hallottam, hogy anyuka már a hathetes kontrollra terhesen ment). Aki elhiszi, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni, az kérdezzen meg néhány anyukát, akinek gyermekei között egy-másfél év a korkülönbség!

Való igaz, hogy a nők többsége nem menstruál addig, amíg a gyerek kizárólag szopik (tehát az első hat hónapban), de ha a csecsemő jól alszik éjszaka, vagy a szoptatások között négy óránál több telik el, már lehet rá számítani. És az első menstruáció előtt van ugye két hét, amikor simán teherbe lehet esni, hacsak nem érzi valaki pontosan a peteérés időpontját (sokan érzik.) Hasonló tévhit, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Nagy valószínűséggel ugyan nem, de a spermium elég sokáig életben maradhat (átlagos élettartama 72 óra), történhet egy korai peteérés, és így a terhesség sem kizárt.

Az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátló hatását

Ez egy igen elterjedt vélemény (csakúgy mint az, hogy az antibiotikumra nem lehet inni, mert az alkoholtól elveszti a hatását), szinte minden női magazin kész tényként kezeli. Ezért is volt nekem furcsa azt olvasni a livescience.comon, illetve több magyar orvosi oldalon is, hogy a legtöbb antibiotikum egyáltalán nem befolyásolja a fogamzásgátló hatását. Egyetlen kivétel a rifampin, amelyet a tuberkolózis kezelésére használnak, így nem valószínű, hogy bárkinek szedni kéne. Ennek ellenére nem árt megkérdezi erről az orvosunkat, bár tény, hogy tőlem soha, egyetlen orvos sem kérdezte meg, hogy szedek-e a fogamzásgátlót, amikor antibiotikumot írt fel. Viszont amit szintén sokan elfelejtenek, hogy fogamzásgátló mellett is van egy százalék esély a teherbe esésre. Ezzel együtt még így is ez nyújtja a legnagyobb biztonságot a nem kívánt terhességgel szemben.

A nőknek is elég annnyi alvás, mint a férfiaknak

Nos, úgy tűnik, mégsem vagyunk teljesen egyformák, és tényleg nem bírunk annyit, mint a férfiak. Több kutatás is bizonyította ugyanis, hogy a nőknek többet kell aludni, mint a férfiaknak. Míg egy középkorú férfinak hosszabb távon is elég lehet napi öt óra alvás, a nőknek minimum hét óra éjszakai pihenésre van szükségük, írja szintén a livescience.com

Klimax után a nők nem szexelnek

A nők a változó kor után is ugyanúgy szexelnek, vagy inkább szexelhetnek, sőt a felmérések azt mutatják, hogy ha a kellemetlen testi panaszok véget érnek (például hőhullámok, hüvelyszárazság) akkor a nők szexuális vágya visszatér az eredeti állapotba, és ugyanúgy élvezik és kívánják a szexet, mint előtte.

Oszd meg másokkal is!
Mustra