SZÜLŐSÉG

Felszívódnak a kismama szingli barátnői

2010. március 20., szombat 10:29

A szülés után kevéssel, bár gyakran már a várandósság vége felé, sok kismama rájön arra, hogy személyes kapcsolatai gyökeresen megváltoztak, és az őt körülvevő barátnők kicserélődtek. Akár ő volt az első nő a környéken, munkahelyen, vagy egyetemi csoportban, aki szült, akár az utolsó, emberek bizony eltűnnek ilyenkor és újak jelennek meg.

Réges-régi barátságok szűnnek meg, amikor a kismamának már nincsen lehetősége a szingli csajokkal lógni, és a gimi óta fennálló vértestvérségek buknak meg olyan részletek miatt, hogy ki hogyan áll hozzá a gyerekneveléshez, vagy szoptatja-e a csemetéjét. A másik oldalon viszont új, izgalmas, és meglepő kapcsolatok formálódnak, gyakran olyan nőkkel, akikkel talán két percre sem beszélgettünk volna a gyerekszülés előtt. Következzék egy válogatás azokból a sztereotipikus nőismerősökből, akik sokunkat körülvesznek.

A gyermektelenek

Az, aki nem érti az egész gyerekdolgot, de szeretünk vele lenni

Ez az a hölgy, akit a Szex és New Yorkban Samantha néven ismertünk. Ajánlatos a gyereket otthon hagyni, amikor vele találkozunk, mert nem szereti a zajt és a gügyögést, de a füstös bárokat annál inkább. Mellette a kismama visszacseppenhet régi énjébe egy kis időre, abba a világba, ahol a koncertek, jóképű pincérek és szemét főnökök voltak a főszereplők, és nem a biliztetés, első trimeszteri hányás, és az ovisnénik. Olyan vele lenni, mint egy mini vakáció, bár irritáló módon nem lehet vele megértetni, hogy élhet valaki teljes életet úgy, hogy egyik Oscarra jelölt filmet sem látta.

Az, aki alig várja, hogy anya lehessen

Még nem találta meg az igazit, vagy nem sikerült teherbe esnie, de felnéz ránk, hogy nekünk mindez már sikerült. Bár néha úgy érezzük, mintha idegen nyelven beszélnénk hozzá, de buzgó diák, aki kikerekedett szemmel, boldogan hallgat minket. Gyakran afféle tiszteletbeli nagynénje lesz a gyereknek, sok mindenben besegít, és cuki ajándékokat ad. Kiváló esti bébiszitter az ilyen, mert a gyerekünket jól ismeri, és sajátja nincsen, aki pont akkor lenne beteg, amikorra nekünk színházjegyünk van. A Szex és New Yorkban Charlotte volt ez a típus.

A kisgyermekesek és egyéb anyák

Az, akivel működnie kellene a barátságnak, de nem tudjuk megoldani

Papíron minden kiváló. Amikor a templomi felekezetben (avagy death metál koncert első sorában, vega étteremben, disznóölésen, kötő és horgoló tanfolyamon) először találkoztunk, és megtudtuk, hogy szinte teljesen egykorú, ugyanolyan nemű gyerekeink vannak, egy jegyben születtünk és 2 utcára lakunk egymástól, azt hittük örökre legjobb barátok leszünk.  De sajnos 3-4 erőltetett találka után, megfejthetetlenül, nem jön össze a dolog. Sebaj, tovább próbálkozunk pár havonta, talán éveken át, egy kis beszélgetés a játszótéren így is mindig kijön belőle.

Az, akivel kiválóan működik a barátság, bár nem értjük, miért

Ő fiatal kismama, én későn szültem. Ő hippi, én punk. Az ő álma a korai, nagy család volt, az enyém egy izgi titulus a névjegykártyámon. Ő otthon vajúdott, gyertyáknál, nekem tervezett császárom volt. Én az első hónaptól tápszereztem, ő még mindig szoptatja a 2,5 évest. De mégis, valami leírhatatlan összeköt minket. Talán az, hogy ugyanolyan humorérzékkel fogjuk fel az anyaságot, vagy hogy szeretjük a dolgokat sokféle oldalról nézni. Ő az, akivel minden különbségünk ellenére, érdekes módon sosem veszekszünk gyerektémában. És pontosan tudjuk, hogy ez a barátság sosem lett volna lehetséges a gyerekek nélkül, és ez óriási veszteség lett volna.

Az, akivel mindig csak a játszóházban találkozunk

Ott ül ő is, mindig hatalmas mosollyal fogad, és már kínalja is a szokott aprósüteményt a műanyag dobozból. Minden hétfőn, szerdán és pénteken ugyanitt vagyunk, fél egykor. Két órát beszélgetünk, pletykálunk és nevetgélünk, amíg a gyerekeink gyurmáznak, énekelnek és a játékkonyhában főznek. Utána mindenki megy a maga útjára. A gyereke nevét hetekkel előbb tudtuk meg, mint az övét, de most már kitörölhetetlenül egybeforrt a kettő. Még sosem volt találkánk a játszóházon kívül, és az utcán is csak véletlenül futottunk össze egyszer-kétszer. Ugyanez a típusú barátság létezhet a játszótéren, vagy a gyerek karate edzésén is.

Az, akinek az anyaság versenysport

Nagyon jól ki lehet vele jönni, egészen addig, amíg nem említünk valamit a gyerekünkről, mert bármit mondunk, azt azonnal übereli. Amikor a családunk egyik tagjáról beszélünk, az arcáról lerí, hogy csak várja a mondanivalónk végét, hogy ő is elmondhassa, neki mennyivel jobb. A versengés a terhesség alatt felszedett kilóktól egészen a "gyerek" diplomaosztó ünnepélyéig vagy első előléptetéséig tart, bár sokan ezt az unokákon át sikeresen továbbviszik pár évtizeddel.

Az, akivel nagyon jól kijövünk, de a gyerekeink nem kompatibilisek

Szinte minden téren tökéletes barátnő, de a gyerekeket nem lehet összehozni. Az ő kislánya csendben fésülgetné a babája haját a szőnyegen, az enyém indiánüvöltéssel kergeti a vadidegen fiúcskákat a kertben. Egyébként is nehéz találkozni, mert az én gyerekem 4 és 6 között alszik délutánonként, az övé délelőtt bölcsiben van, és délután 2 és 4 között szunnyad. Belenyugszunk abba, hogy a gyerekek megvétózzák a barátságot még pár évre, addig is fényévente összefutunk csak kettesben, a régi szép idők emlékére.

Az, aki a titkos példaképünk

Ugyanazt csinálja, mint mi, de valahogy mindig kicsit jobban. Több energiával, több helyre eljut 24 óra alatt, mint mi. Amikor biztosan tudjuk, hogy alig aludt az éjszaka, akkor is tökéletes a szerkója, ápolt a körme, és a csepp lánya hajában mintamasni lapul, amit az nem húz ki azonnal, mint a mi csemeténk a sajátját. A gyereke fél évvel hamarabb megtanulja kimondani, hogy "kérem szépen".  Megpróbáljuk ellesni a titkát, de láthatóan mindent ugyanúgy csinál, mint mi. Csak szebb cipőben, amin nincsen babahányás.

Az, aki pótnagymamája lett a gyereknek

Pótmamája annak a kismamának is lehet, akinek apja többszöri házassága révén több igazi is kijutott. A pótmama anyáink generációjának egy tagja, gyakran egy kedves szomszédasszony, kolleganő, bölcsisnéni, távoli rokon, vagy egyéb bizalmas, aki már felnevelt egy pár gyereket, esetleg unokát maga is.  Hozzá akkor is lehet fordulni anyai tanácsért, amikor anyáinkkal vagy anyósunkkal a viszony éppen nem felhőtlen, vagy azok messze vannak. Megértő, türelmes, kedves, és megnyugtatja parázó lelkünket. Biztosít minket arról, hogy a gyerekek "mindig is felnőttek valahogy" és kiváló anyák vagyunk.

Az, akivel a blogon/fórumon találtuk meg egymást

Valahogy az ő nickje ugrott mindig ki a sorok közül, és ő értette meg, hogy a buta kommentünk vicc volt akkor is, ha nem tettünk 3 szmájlit a végére. Pár hónappal később már cseteltünk, és az iwiw-en nézegettük egymás képeit. Életben sosem találkoztunk, de ez nem is fontos, mert így is kiválóan kiismertük egymást. Minden érintkezésünk elektronikus. Gyerekképeket küldözgetünk egymásnak, privát e-mailekben kibeszéljük az élet fontos dolgait, és az MSN-en csetelünk 1-1 pelenkázás között. Valószínűleg simán elmennénk egymás mellett az utcán, de egy megváltoztatott nick mögött 2 szó után is kiszagolnánk a másikat.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.23 11:37:09baudolinA

  gyöngy,
  a párom fordít, de nem mondanám, hogy 8.30-17.15-ös munkaideje volna. Van olyan, hogy hétfő délelőtt nincs munkája, és uszodába megyünk, és olyan is, hogy hétfőn éjjel 12-kor még mindig dolgozik valamin, mert másnap reggel le kell adni, és aznap küldték. Szóval elég változó... De igazából nem panaszkodni akartam, jó ez így nekünk, és tulajdonképpen örülök, hogy mivel nem köti le a munkahely, elmehettünk néhány országba, most is itt lehet velem. A szabadúszásnak ez az ára, de nem bánjuk.

 • 2010.03.23 11:38:54bajor gizella

  a fasziról ugyanaz a bizottság korábban azt állította hogy egy kínai csoporté a felfedezése, és nem az övé. tökre bealázták, majd aztán elkezdődött ez a seggnyali. valóban felajánlhatta volna valami szervezetnek, de ő enyhén szólva is autisztikus vonásokat muat, már ami a magánembert illeti. ey erőben vagy hol él a mutterjával totál elzárva mindentől. egy ilyen nem idióta, hanem szimplán egy a sok általatok felsorolt betegségekben szenvedőjinek.

 • 2010.03.23 11:57:57muci

  Most ez komoly? Minôsítünk valakit egy félig-meddig bulvárhír alapján?
  Elzárkózik a világtól, nem bánt senkit, elmolyol matematikai elméletekkel. Nem akar a külvilággal kapcsolatot, aztán ennyi. Eszem megáll, hogy ennyit sem ér az emberi méltóság. Nem lehet tiszteletben tartani az akaratát? Ha beteg, ha nem beteg, mindegy.
  Olyan nehéz elfogadni, hogy azt csinál, amit akar?

 • 2010.03.23 12:06:20muci

  Bocsánat, az elôbbi kommentemhez: természetesen, nem azt csinál mindenki, amit akar (> anarchia), de ebben az esetben saját döntése, hogy elfogadja-e a díjat és az ezzel járó kihívásokat.

  Még azt sem hiszem, hogy jó anyagi körülmények között él. Esetleg ez sem fontos neki. Ettôl lenne "a geciség", ettôl "hülye fasz"? Toleranciáról álmodni sem merek ezek után.

 • 2010.03.23 12:07:15Érvsebész

  Én se értem, miért ne dönthetne így. Nem érdekli, kész. Én pl. nem veszek lottót, mert nem érdekel a ppénz, pedig ha lottót vennék és nyernék, akkor felajánlhatnám jótékony célra, én meg juszt se veszek lottót, mert annyira nulla ez EQ-m.

  A bizottságot is lehet éppen csesztetni, hogy akkor a most visszautasított zsét adja oda a leányanyáknak, nem?

 • 2010.03.23 12:17:10muci

  Oké Érvsebész, kézfogás.
  Ez lett volna a következô gondolatom, hogy a bizottságnak is megmondjuk, hova tegye a pénzt.

 • 2010.03.23 12:23:38Rosa Rugosa

  Hehe, akkor én is idióta vagyok, mert van olyan foglalkozás, amikor nem kérek pénzt, mert úgy látom jónak.
  Pedig felajánlhatnám Julcsikáéknak májkrémre, gondolom.

  Vagy ez csak adott összegtől bunkóság?

 • 2010.03.23 12:40:28muci

  Na várjatok:
  ha elfogadja a díjat, és/de megtartja a pénzt, akkor mi van? Akkor az nem hír.
  Az érthetô, elfogadott út.

 • 2010.03.23 19:27:20a szív fészkei

  Ha nem fogadja el, akkor az a pénz újra a felajánlóé, nem? Azt meg odaadhatja majd olyannak, aki viszont jól elteszi avagy szétosztja.
  Neki most ez ott a dácsában, mire kéne? Hogy kirabolják érte? Biztos nem a GUM-ban költené el a mamával Guccira. :-D (ha az én fiam lenne, mondjuk megoldanám a problémáját két fordulóval oda-vissza.)
  A Kertész is azt mondta, senkinek nem ad a Nobelből, élvezni akarja.

  Én azért biztos adnék, bár nem aláztak eddig Nobellal se mással - mindig megtaláltak különféle alapítványok és a korababásoknak adtam is. (remélem, odakerült, ahová szántam) De múltkor már el kellett küldenem őket, ami szar.
  Nem ismerek echte csak mateknak élőt, de a férjem a fazék-mat.tagozatosaként mesélt egy-két elszállt társáról. Ők biztos egy teljesen zárt és más világ.

 • 2010.03.23 19:31:07a szív fészkei

  Rosa én is ingyé` nyomom, amit csinálok. Nem tudnának fizetni, hát ez van.

  De én előzékenyen már magam hülyézem, mert tudom a crédót: a piacon annyit érsz, amennyit adnak érted. Tehát értem zérót. De legalább nem köpöm magam szemem naponta. Mikor mi éri meg, ez is döntés.

 • 2010.03.23 19:36:12zolnaid

  Bocsi de a díjat utasította vissza amihez MELLÉKESEN járt a pénz.
  Mert a díjak, kitüntetések olyanok hogy ugyan szokott járni hozzájuk pénz de nem az a lényegük.

 • 2010.03.23 19:36:54a szív fészkei

  szemen - akart lenni. Igaz, - mielőtt szentté avatnám magam - , nem is vagyok olyan helyzetben, hogy pénzért eladjam az anyám. De talán akkor se tenném...

  Szóval valahol értem a csávót, megkapta az elégtételt a felfedezésért és neki ennyi elég.

  Mondjuk, ha már oroszok: fekete Afrikát és más segítségre szorulót megszponzorálhatná nyugodtan a Naomi Campbell leendő gyerekének apukája is, aki kevésbé követhetően lett milliárdos. Meg a többi orosz 56 Moszkvában élő nehézéletű társa. :-DD (De Doronyin ugye mégis egy afrikai származású nőt tett kismamává.)

 • 2010.03.23 19:39:32zolnaid

  És, bár engem nem nagyon szoktak megkínálgatni díjakkal és kitüntetésekkel, több okot tudnék mondani amiért visszautasítanék kitüntetést. Például ha nem tetszene a szervezet, személy aki adja vagy nem tudnék azonosulni a céljaival, akár politikai akár másmilyen okokból.
  Hogy egy viszonylag aktuális példát mondjak, soha nem fogadnék el kitüntetést olyantól akivel nem fognék kezet, pl. Akármennyi pénz is járna hozzá.

 • 2010.03.23 19:39:33a szív fészkei

  Akkor még kevésbé a világnak és a hírnévnek fedezget fel a jóember. Élvezi, amit csinál - ha különc is emiatt.

  Sajtója volt ebből, passz. Lehet, hogy a következő díjt érő izén meditál már. :-DD Hogy azt is visszautasíthassa.

 • 2010.03.23 19:42:45a szív fészkei

  zolnaid, ebben teljesen igazad van. Az tüntessen ki, akitől ez tényleg kitüntetés.

 • 2010.03.23 19:52:45a szív fészkei

  Mondjuk a rettenetes orosz árvaházakat meg segíthetné a drága jó Abramovics (öt gyerek apukája), aki maga is árva volt... Most vette meg a a világ legnagyobb jachtját - a többije mellé.[link] Csak egy napi tankolásából vidáman élnének a kikötözött picik, saját ágyukban immár.

  Én inkább ezt nem értem. Hogy minek má???

 • 2010.03.23 19:55:30a szív fészkei

  Ezt meg most látom, hogy visszaterelődjek a baráttémához:[link] :-)

 • 2010.03.23 20:07:56másutt

  "Nem akar a külvilággal kapcsolatot, aztán ennyi.... Eszem megáll, hogy ennyit sem ér az emberi méltóság. Nem lehet tiszteletben tartani az akaratát?"
  jaj, ez olyan Greta Garbo-s. :D
  Mint amikor a szegény szerencsétlen, magányra vágyó Britney Spears-et lefényképezik a dizsiben.

  Aki a munkáját a világ elé tárja (publikálja) akár popzene az, akár matematika, az ezzel jár.
  Senki nem kényszerítette a bácsit arra, hogy ezt megtegye. Ő lápett a pódiumra. És szerintem itt mindenki tiszteletben tartja az akaratát. Én spéci nem kényszerítettem rá, hogy elfogadja a dijat.
  De azért kuncoghatok egyet a szakállán, ha megengeded.. ?

 • 2010.03.23 21:18:17muci

  Tessék???

  1. NEM publikálta az elméletét, ennek ellenére választották. (Nem felel meg annak a kitételnek, hogy nemzetközi szaklapban megjelentette a cikkét. Firkált az interneten, ennyit neki is lehet.) Tehát nem lépett a közönség elé, nem tárt semmit sehova.

  2. Nem, nem kuncoghat senki a szakállán. Még te sem nyilvánosan. Mert a szakállasok csoportja sem több/ vagy kevesebb.
  Vagy most mi van? Egyenlôséget a nôknek, de egyetlen szakállas mukin röhögünk, mert más, mint mi?
  Elutasítjuk nemi alapon a megkülönböztetést, de új csoportokat alakítunk: matematikusok, szakállasok, kisfaszúak.

 • 2010.03.23 21:25:58farkasokkal tancolo

  Muci, minek hörögsz ennyit egy kis szinesen?
  Hétköznapi ember számára igenis elég extrém dolog az, ha valaki csak úgy lazán visszautasít egy Nobel díjat a velejáró díjjal együtt.

  Ja és matematikusok közt nagyon sok a fura fazon, szerintem már csak amiatt is, mert az autisták közt sok olyan van aki spec. matematikából kiemelkedő. Oszt ezek a halmazok ugye összeérnek időnként.

 • 2010.03.23 21:30:34Rosa Rugosa

  Neee.
  Mucinak tökre igaza van.
  A divatos másságot, meg az aktuális jófej liberális hozzáállás, meg mindenki egyenlő, azt jó hangoztatni. Az menő.
  A fenti figura meg egyik csoportba sem illik, tehát mekkora hülye már.

 • 2010.03.23 21:36:39Rosa Rugosa

  "Az 1982-es budapesti Nemzetközi Matematikai Diákolimpián száz százalékos teljesítménnyel aranyérmet nyert, most negyvenéves fiatalember elzárkózva él édesanyjával egy kis lakásban, állítólag munkanélküliként.
  Bizonyítását, amelyet nyolc éves kemény munkával alkotott meg, nem a szokásos módon adta közre, nem közölte egyetlenegy elismert tudományos folyóiratban sem, hanem egyszerűen feltette az Internetre.
  Nem ment el a Fields érem átadó ünnepségére és nem vette át a magas elismerést.
  A jelek szerint nem érdekli az az egymillió dollár sem, amit kaphat, ha megfelel az előírt követelményeknek."

 • 2010.03.23 21:37:50cozumel

  Masutt

  te most komolyan parhuzamot vontal egy kisse/nagyon elvont feju matematikus

  meg a britniszpirsz koze?

  Ha holnap feltalalom a mindig megujjulo uzemanyagot, es neki adom az emberisegnek, akkor el kell viselnem, hogy a kuszobomon szotyiznak az ujsagirok nullahuszonnegyben?
  nehogyma'

  mert akkor fraszt nektek, nem uzemanyag forrast :D

 • 2010.03.23 21:38:06Rosa Rugosa

  Egyébként miután matematikai Nobel díj nincs, ez a díj kb. azzal egyenértékű.

 • 2010.03.23 21:39:13Rosa Rugosa

  Ez itt a porontyon felér egy otthonszüléssel, direkt, bába nélkül.

 • 2010.03.23 21:45:43baudolinA

  muci,
  azért az interneten valamit leírni egyet jelent a "valamit tárt valahova" kitétellel (kivéve a zárt körleveleket, blogokat, de azok is feltörhetők). Nem nemzetközi szaklap, de ettől még nyilvánosságra hozta.

 • 2010.03.23 21:46:20muci

  Teljesen igazad van FT.
  Azzal kezdtem, hogy egy bulvárszarból ezt lehet kihozni.

  De az már kettôs mérce, hogy nem érezheti valaki jól magát férfiak között, mert ezzel elárulja/ gyalázza a nôi nemet, de egy valószínüleg beteg zsenin lehet röhögni.
  Értem én, nem egy olyan középszerû állat, mint én.
  Nem a "fingjál-a-markodba-megsokszorozza-az-energiát.hu" személyiségfejlesztô hétvégi tanfolyamon szerezte a kreativitását. Aztán mindjárt eldöntjük, hogy miért lehet kiröhögni.

 • 2010.03.23 21:54:41Rosa Rugosa

  Azzal, hogy feltette a világhálóra, bárki le is nyúlhatta volna az okosságát, nem?

  Szerintem képtelenek vagytok elhinni, hogy vannak ilyen emberek. Még csak hülyének és betegnek sem kell lennie.
  Egyszerűen másként gondolkodó.
  Nem az a legnagyobb gondja az életben, hogy milyen babakocsit vegyen majd a kicsikéjének.

  És lehet rajta nevetni, de üres és értéktelen átlag lenne a világ ilyenek nélkül.

 • 2010.03.23 21:56:03a szív fészkei

  Amiért nincs matek Nobel-díj:[link]

  De hogy Nobel meg egy svéd matematikus is rágta egymást, az is benne van. :-DD

  Szóval szakállasunk - itt nyert diákolimpiát Pesten - soha nem fog Nobel-díjat visszautasíthatni. pedig az lenne nagy durranás.

 • 2010.03.23 21:59:02Wish1973

  én elfogadnám a pénzt magától az ördögtől is. és igen, ha olyantól kapnám, amivel nem fognék kezet, akkor is elfogadnám, de ebben az esetben érezném helyesnek, h yacht vásárlás helyett elkaritatívkodjam. mert az én büszkeségem nem melegít egy hajléktalant, nem lakat jól egy éhes gyereket-csak, h pátoszoskodjak. szóval, ha nem bűncselekményből van az a pénz, hát csak ide vele, aztán, ha erkölcsi kérdések merülnek fel bennem, akkor megtalálom a módját, h elcsituljanak a belső háborgások. és ennek jó módja, ha olyanoknak adom, akiknek nagy szükségük van rá.

 • 2010.03.23 21:59:32a szív fészkei

  De biztos nem ezért a "durranásért" tette. Ahogy elnézem, ő a tipikus tudós az elefántcsonttoronyban, aki csak a tudománynak él. Csak használta a netet és rátalált az elismerés.

  Gondoljatok bele, anyukájának se lehet könnyű!

 • 2010.03.23 22:01:29baudolinA

  Rosa,
  gondolom, azért lenyúlni sem lehet olyan könnyen. A részleteket nem ismerem, de feltételezem, hogy ez az ember nem most robbant be a matematikusok köztudatába, és hát azért azt ellenőrizni is lehet, hogy valaki tudja-e, amit leírt. Egyébként egyetértek veled: joga van visszautasítani a díjat, és nem feltétlenül hülye vagy beteg emiatt.

 • 2010.03.23 22:04:07a szív fészkei

  Szerintem ez az ember húsz méterrel a valóság fölött él. Nem is tudja nagyon a Poincaré-sejtésen túl (én meg azt nem tudom, mi az?), mi lehet a nagyvilágban. Ez is a menekülés egy formája.Bele se gondolt, hogy adhatta volna tovább a pénzt.

  Inkább a mamája lett volna észnél: egy gyakorlatias asszony tudott volna rá hatni, hogy fiam, csak legyen itt a zsé, majd elosztogatom.... De 1 felnőtt életébe beleszólni meg necces.

 • 2010.03.23 22:08:23a szív fészkei

  Itthon rémeket hallok arról, hogyan nyúlják le a jó szívvel adott forintokat álalapítványok. Én is kórházaknak adtam közvetlen, ha ők telefonáltak. Aluljáróban rákbetegeknek gyűjtögetőknek soha.

  A Joshit is támadják, hogy két kisgyereknek gyűjtött a csoda színvonalasában és azok máig nem kaptak meg semmit.

 • 2010.03.23 22:11:38Rosa Rugosa

  Én meg pont azt mondom, hogy inkább ilyen ember tanuljon az adófizetői pénzemből állami egyetemen, mint a sok százezer másik, aki tanul, de mégis sötét marad világ életében és a tanulás nála egyet eredményez, hogy egyre értékesebbnek tartja önmagát.

  Az ilyen embernek pont az az értéke, hogy nem a hétköznapi racionalitás talaján mozog, pont ezáltal válik alkalmassá olyan dolgok értésére, amit én valószínűleg az életben még alapszinten sem fogok érteni, max. lesz egy olyan sejtésem, hogy ha megpróbálnám végiggondolni akkor tuti meghülyülnék, meg a gyerekeim éhenhalnának a tetőtérben, amíg én elmerültem 8 évre valamiben.

 • 2010.03.23 22:13:22Rosa Rugosa

  Persze ha lenne valami kis oldalkocsija, aki kedvesen szemet húny a furcsaságai felett, az egész jól tudná menedzselgetni.:DDD

 • 2010.03.23 22:16:41muci

  Hogy a fenébe tudtok ilyen gyorsan írni??

 • 2010.03.23 22:18:22Rosa Rugosa

  Anyám országos gyors-és gépíró versenyen 3. lett 19 évesen. Nekem is meg kellett tanulnom gyorsan gépelni.:D

 • 2010.03.23 22:19:35muci

  Wish, ha te karitatív vagy, akkor legyél. Nagyon tisztellek ezért is.
  De mástól nem várom el, hogy ugyanúgy érezzen, mint én

 • 2010.03.23 22:21:53muci

  RR
  ja, az más.:) De legalább nem a gének, hanem tudás átadása a ludas.

 • 2010.03.23 22:26:44Rosa Rugosa

  Hehe...
  A jó helyesírástudás vajon örökölhető...?:DDD

  A kis matekosunk meg lehet sokat olvasta Thoreau-t.:)))

 • 2010.03.23 22:29:33Rosa Rugosa

  "Hogy az ember élete java részét pénzkereséssel töltse, csak azért, hogy hátralevő s kevésbé értékes részében kétes szabadságot élvezhessen: erről eszembe jut az angol, aki Indiába ment, hogy vagyont szerezzen, aztán visszamehessen Angliába, és költő gyanánt élhessen. Miért nem azzal kezdte, hogy beköltözött egy padlásszobába?"

 • 2010.03.23 22:36:10a szív fészkei

  Rosa, azért vagyonosan költőként élni szerintem - nem próbáltam - kicsit más lehet, mint a Bohéméletben megismert módon kiköpni a tüdőt egy fűtetlen padlászobában...
  Ismerek echte magyart, aki jól kiprivatizálta magát húsz éve - nem eredménytelenül - oszt megcsömörlött és most a vagyona farvizén könyveket írt. (mondjuk, privije során beszerzett egy bélfekélyt, szóval irodalmárnak életmentésből is állt.) Asszonka meg igazgatja a sok kis közértet, ami maradt és ami termeli a jó alapot az elmélkedéshez...

 • 2010.03.23 22:41:38Rosa Rugosa

  Értem szív, amit mondasz.

  De én nem tartom véletlennek azt, hogy az igazán nagy és valami újat alkotó festők is mind egy kissé idióták és meg nem értettek voltak.

  Voltak híresek, akik jól menedzselték magukat, a műveik pedig hatalmas szakmai tudásról és professzionizmusról árulkodnak, nem pedig olyanról, amit addig sosem láttál.

 • 2010.03.23 22:43:07Rosa Rugosa

  Természetesen hozzáteszem én is a gyűjtögető, aztán majd egyszer alkotunk egy nagyot békében típus vagyok.:D
  De szerintem nagyobb elhivatottság a másik oldal.

 • 2010.03.23 22:46:49Wish1973

  karitatívség az, ha nekem van vmim és azt másnak adom anélkül, h cserébe várnék érte vmit.
  az, h az ölembe pottyan a zsé és elugrom előle, az az önzőség egy formája.

 • 2010.03.23 22:52:47a szív fészkei

  Igen, szegény Van Gogh, pedig tanulta és gyakorolta is a galériásságot. aztán egyetlen egy képet adott maga el.

  Én ismertem nagyon jó kézügyességű festőt, aki vérprofi kereskedő is volt. félelmetes, mondhatni, amit abban tudott a rajzon túl. De elvitte hamar és fiatalon a szíve, mert agyonhajtotta magát a biznicben is. Persze ma - a lányomból tudom - a nyersanyag is olyan összeg, hogy csakúgy, tilláromhaj-ra alkotni nem lehet nagyon... Még lazán otthon barkácsolni is lassan egy vagyon, ahogy elnéztem pl. a dekupázs-árakat.

  A festő kiadásokat nem tudom.

 • 2010.03.23 22:55:19a szív fészkei

  Wish1973, nekem ez a szakállas ember se ingem, se gatyám.
  De az nem lehet, hogy ő azt tartotta karitatívnak, hogy fellökte a felfedezését a netre, csakúgy? Okosodjanak tőle, akiknek használ? Ő ezt tudta adni. És ezért nem akart pénzt elfogadni?

  Nem beszéltem vele... :-DD

 • 2010.03.23 22:59:17a szív fészkei

  Kitúrták a nőket a pártlistákról, írták most:[link]

 • 2010.03.29 20:57:30Rosa Rugosa

  Ha valakit még érdekel a szakállas...
  Mégis csak egy 106 éve létező sejtést sikerült megoldania.
  [link]

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta