Meddőséget és székrekedést is gyógyít a hangmasszázs

Én magam nem, hogy nem vettem részt még hangmasszázson, de még csak nem is hallottam róla a múlt hétig. Annyira érdekesnek találtam azonban magát az elnevezést és az eljárást, miszerint tálakat ütögetnek az ember testén, hogy rögtön utánaérdeklődtem, mi is ez. Radnai Zsuzsanna, fejlesztő mozgás- és hangterapeuta Németországban sajátította el Peter Hess hangmasszázs-technikáját, és mintegy tíz éve nagy sikerrel alkalmazza azt itthon.

Hangmasszázs terápia
Hangmasszázs terápia

A rejtélyes hangzású hangmasszázs keretében különböző méretű fém tálakat helyeznek el a test különböző pontjain – nem mindegy persze, hogy pontosan hol – melyeket ha megütünk, igen hosszan, sokáig, különböző hangszínen rezegnek, eljuttatva a rezgéseket a test minden pontjára. Hasonlatosan ahhoz, ahogyan a víz gyűrűzik, mikor követ dobunk a tóba. A testben szétáramló rezgések pedig feloldhatják azokat az energiablokkokat, amelyek betegséget okozhatnak a szervezetben.

A hangmasszázst igen eredményesen használják kisgyerekek kezelésére is, mondta el Radnai Zsuzsanna. Szerinte a hangmasszázs legfontosabb velejárója, hogy bármiféle tanult és tudatos technika nélkül képes ellazítani. A kisgyerekek például már néhány alkalom után egyszerűen elalszanak a kezelésen, annyira ellazulnak. A hangmasszázs terápia javíthatja a immunrendszert és a koncentrációs képességet, eredményesen alkalmazható tanulási nehézségeknél, de viselkedési, és különböző szervi problémáknál is, szorulásnál, ágybavizelésnél, vagy csak egyszerűen segít ellazulni a nyugtalan, feszült gyerekeknek. Radnai Zsuzsanna szerint több ízben a gyerekek maguk számolnak be arról, hogy sokkal könnyebben megy a tanulás, mint előtte. „Szorulással küzdő kisgyermekeknél többször tapasztaltam, hogy a tál testre helyezése után akár két percen belül is oldódik a székrekedés. Nagyon jól alkalmazható a hangmasszázs a szorongások oldására, jár hozzám például egy hároméves kislány, aki annyira megijedt egy bábelőadástól, hogy dadogni kezdett. Egy másik kisfiúban a tűztől való félelem váltott ki komolyabb szorongást. Mindkét esetben jelentős javulást tudtunk elérni a hangtálak alkalmazásával” – mondja Radnai Zsuzsanna, aki szerint a technika kismamáknak is nagyon hasznos lehet.

„Ajánlott a hangmasszázs technikája azoknak, akik valamilyen pszichés okból nem tudnak teherbe esni. Várandósság alatt az anya különösen mély kapcsolatot tud kialakítani a gyermekével a hangmasszázsnak köszönhetően, és érdekes, hogy minden kismama, aki járt hozzám kezelésre a terhesség alatt, nagyon könnyen és gyorsan szült, nehezen tudom elképzelni, hogy ennek nincs köze a hangmasszázshoz” – mondja Zsuzsanna, akinek iker unokái mindenféle orvosi bevatkozás nélkül, három óra alatt jöttek világra, és ezt is nem kis részben a hangtálak segítségének tulajdonítják.

Mielőtt azonban csodatálakról kezdenénk fantáziálni, azt Zsuzsanna is hangsúlyozza, hogy a hangmasszázs nem varázslat, mindössze egy olyan technika, amely segítségünkre lehet a mindennapokban, és gyerekeink pszichés eredetű szorongásait is segíthet feloldani. De nem is fontos kezelésre járnunk a siker érdekében, ilyen tálat bárki vásárolhat otthonra, sokak tapasztalata alapján remekül lehet vele például altatni a gyerekeket. A gyerekek egyébként imádják ezeket a tálakat, szívesen játszanak velük és szeretik a hangjukat.

A tálaknak nagyon sok fajtája létezik, az egészen kicsitől a nagy, négykilósig, alakjuk is eltérő lehet. Ugyanígy az ütők is különfélék, filc, gumi, fa stb. A megütés helye-, módja-, intenzitása, illetve az ütőeszköz fajtájának megfelelően ugyanazon tálból nagyon különböző hangokat lehet kicsalogatni. Attól függően természetesen, hogy milyen hatást kívánunk vele elérni. A hangmasszázshoz használt hangtálak mindegyike bevizsgált, védjeggyel ellátott termék, - hangsúlyozta Radnai Zsuzsanna. A tradicionális hangtálak 12 fémből készülnek, ebből hét a bolygókat szimbolizálja: arany (Nap), ezüst (Hold), higany (Merkúr), vörösréz (Vénusz), vas (Mars), ón (Jupiter), ólom (Szaturnusz), és még további ötöt használnak az ötvözethez: cink (feszült állapotok ellen hat), meteorfém (fokozza a tettvágyat és az aktivitást), bizmut (fokozza az emésztőrendszer működését), galenit (izületi gyulladások ellen), és pirit (a tüdőt erősíti).

Oszd meg másokkal is!
Mustra