Gordon Ramsay nyálcsorgatóan káromkodik

Nem titkolom, nem vagyok nagy konyhatündér (ezért is örülök, amikor az olvasók írják a Poronty konyhája-posztokat), úgyhogy ezúttal nem recepteket olvashattok, hanem a sorozat mottójában szereplő sztárszakács könyveit mutatom be. (Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!)

balzsamecetes sült lilahagyma
balzsamecetes sült lilahagyma

Van, aki szereti, van, aki hideglelést kap, ha meglátja a TV Paprikán a mocskos szájú Gordon Ramsay-t. Én az első csoportba tartozom: bár főzni nem igazán szeretek, kifejezetten szórakoztat a pasi. Lássuk, milyenek a szakácskönyvei.

Négy évszak ízekben

A Négy évszak ízekben a sztárszakács legújabb kötete, szezonális ételek receptjeit gyűjtötte össze és tárja a rajongók elé. A szabadszájú Ramsay kezdő szakácsokra is gondolt: a különleges (bár nálunk nehezen beszerezhető alapanyagokból készítendő) ételek mellett külön fejezetben mutatja be képekkel illusztrálva az alapkészítményeket és technikákat a cukorsziruptól a levesalapokon keresztül a leveles tésztáig. A könyv ezen részében is megemlíti a megfelelő alapanyagok kiválasztásának fontosságát, hiszen hitvallása szerint az ételek titka a részletekben van. Van, amit teljesen máshogy készít, mint mi. A tatár bifsztek készítésének leírásánál például kiderül, hogy szerinte nem jó, ha darálással roncsoljuk a húst (ami egyébként legjobb, ha kiváló minőségű, érlelt marhabélszín), ezért javasolt előbb felszeletelni, csíkokra vágni, majd egészen apró kockákra vágni a húst, mert így megőrzi textúráját és ízét. A könyvben évszakok szerint válogatták a recepteket, melyek között egyszerűbb, kezdők által is könnyen elkészíthetők is találhatók, de olyanok is, amelyek egy exkluzív étterem menüjében is megállnák a helyüket.

Alexandra Kiadó, 2010.
7500 Ft

Csak könnyedén

A könyv célja bemutatni, hogy gyorsan és egyszerűen is lehet főzni, ráadásul ehhez vastag pénztárcára sincs szükség. A gyorsételeknél új dimenziókat nyit meg a könyv: olyan érdekes recepteket kínál, mint a grillezett szardínia, a malacsült szendvics, vagy a pizza leveles tésztából. Ramsay-nek fontosak a családi étkezések, ezért külön fejezetet szentelt a hétvégi ételeknek: a sült fácán tejszínes káposztával és szalonnával nevű recepttől azonnal összefut a nyál a számban – kérdés persze, mennyire egyszerű és olcsó beszerezni a két fácánt, amely ehhez a recepthez szükséges. Van olyan recept, amelyhez vaddisznókolbász, tigrisrák, bébipolip, osztriga vagy épp durbincs kell. De ne legyünk igazságtalanok, a többi recept hozzávalói többé-kevésbé valóban könnyen beszerezhetők. Az édességek közül a karamellizált almát és körtét kipróbáltuk, mesés. Ramsay bevonja a gyerekeket is az ételkészítésbe, szerinte a kölykök sokkal szívesebben fogyasztják azokat az ételeket, amelyek elkészítésében részt vettek. A vegyes zöldséglevestől a mini hamburgeren át a joghurtnyalókáig több érdekes receptet olvashatunk, kedvencem a gyümölcskebab csokoládéöntettel, amelyet tényleg végtelenül egyszerű, hiszen csak apró fanyársakra kell tűzdelni a felvágott gyümölcsöket – és a gyerekek legnagyobb örömére meleg csokiba kell mártogatni. Némi ellentmondást fedeztem fel a könyvben: itt megengedőbb a séf – a tatár bifsztekhez „a bélszínt robotgéppel is felapríthatjuk, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen és pépes legyen.”

Alexandra Kiadó, 2009.
7500 Ft

Vasárnapi ebéd

A nálunk is sikerrel futó A fickó F-fel című tévésorozat receptjeit bemutató könyv különlegessége, hogy a legapróbb részletességgel, szinte szájbarágósan írja le egy-egy ételnél a teendőket az előkészületektől kezdve a tálalásig. Így az amúgy különleges ételek is elkészíthetők a magamfajta konyhabalfasz, hozzá nem értő népségnek is. (Bár azért nem árt, ha van segítség.) A könyv komplett, háromfogásos ebédek (előétel, főétel, desszert) receptjeit kínálja. Igaz, a „klasszikus ebéd” Ramsay-nél A galambmellsalátánál kezdődik, de remek ötleteket találunk a krumpli, a káposzta, a hagyma, a sárgarépa és a zöldfélék elkészítésének módjaira is. Az egyes menük között hasznos tanácsokat is találunk, mint például, hogy étkezés közben kapcsoljuk ki a tévét, vagy csak friss alapanyagokból főzzünk.

Alexandra Kiadó, 2008.
7500 Ft

Háromcsillagos séf

Vannak olyan könyvek, amelyek nem mindennapi használatra készültek. A Háromcsillagos séf című Ramsay-kötet is ilyen: sokkal inkább való a könyvespolc kiemelt helyére, mint a konyhába. Az exkluzív külső különleges belsőt takar: a könyv elején elképesztő ételfotókban gyönyörködhetünk, majd a fotókon látható ötven étel receptjei következnek. A hatalmas méretű könyv bal oldalán a recept neve és a hozzávalók olvashatók, a jobb oldalon pedig a leírás található, jobb felső sarokban az étel kis fotójával. A recepteken kívül betekintést nyerhetünk a sztárséf munkájába, a főzéshez való hozzáállását pedig a legjobban ez a mondata fejezi ki: „Abban a pillanatban, amikor olyan ételt küldesz ki a vendégnek, amelyikkel nem vagy száz százalékig elégedett, akár rögtön le is veheted a kötényed: a játéknak vége.” Istenuccse, egyszer eljutok Ramsay egy éttermébe, hogy saját szememmel és ízlelőbimbóimmal is meggyőződhessek róla, hogy valóban száz százalékos a pasi és megérdemelte a nehezen megszerezhető 3 Michelin csillagot. Addig pedig olvasgatom a recepteket, csorgatom a nyálam és megfűzöm a férjem, mivel ő született szakácstehetség, hogy készítsen el néhány finomságot.

Alexandra Kiadó, 2008.
12.990 Ft

Kern Ágnes: A balkán ízei

Ramsay ide vagy oda, van nekünk egy saját szerzőnk is, aki rendszeresen ír a Poronty konyhája rovatba és osztja meg jobbnál jobb receptjeit az olvasókkal. A balkán ízei című könyvében itthon is kapható alapanyagokból készíthető, szerb, horvát, bosnyák, bolgár, török és görög receptek találhatók.Kern Ágnes szakácskönyve élvezetes formában mutatja be a Balkán-félsziget népeinek legendákkal, hiedelmekkel és ősi szokásokkal fűszerezett világát. Receptek, ötletek, ízek, illatok és mosolyok. Mert a tűzhely mellett mindig ott áll az ember is, aki megfőzi és aki megeszi az ételeket, amelyek a Balkán ízeit hordozzák.” – olvasható a könyv borítóján.

Agni Kiadó, 2007.
3250 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek