SZÜLŐSÉG

Gordon Ramsay nyálcsorgatóan káromkodik

2010. március 19., péntek 13:52 |

Nem titkolom, nem vagyok nagy konyhatündér (ezért is örülök, amikor az olvasók írják a Poronty konyhája-posztokat), úgyhogy ezúttal nem recepteket olvashattok, hanem a sorozat mottójában szereplő sztárszakács könyveit mutatom be. (Csak Gordon Ramsay meg ne lássa!)

balzsamecetes sült lilahagyma
balzsamecetes sült lilahagyma

Van, aki szereti, van, aki hideglelést kap, ha meglátja a TV Paprikán a mocskos szájú Gordon Ramsay-t. Én az első csoportba tartozom: bár főzni nem igazán szeretek, kifejezetten szórakoztat a pasi. Lássuk, milyenek a szakácskönyvei.

Négy évszak ízekben

A Négy évszak ízekben a sztárszakács legújabb kötete, szezonális ételek receptjeit gyűjtötte össze és tárja a rajongók elé. A szabadszájú Ramsay kezdő szakácsokra is gondolt: a különleges (bár nálunk nehezen beszerezhető alapanyagokból készítendő) ételek mellett külön fejezetben mutatja be képekkel illusztrálva az alapkészítményeket és technikákat a cukorsziruptól a levesalapokon keresztül a leveles tésztáig. A könyv ezen részében is megemlíti a megfelelő alapanyagok kiválasztásának fontosságát, hiszen hitvallása szerint az ételek titka a részletekben van. Van, amit teljesen máshogy készít, mint mi. A tatár bifsztek készítésének leírásánál például kiderül, hogy szerinte nem jó, ha darálással roncsoljuk a húst (ami egyébként legjobb, ha kiváló minőségű, érlelt marhabélszín), ezért javasolt előbb felszeletelni, csíkokra vágni, majd egészen apró kockákra vágni a húst, mert így megőrzi textúráját és ízét. A könyvben évszakok szerint válogatták a recepteket, melyek között egyszerűbb, kezdők által is könnyen elkészíthetők is találhatók, de olyanok is, amelyek egy exkluzív étterem menüjében is megállnák a helyüket.

Alexandra Kiadó, 2010.
7500 Ft

Csak könnyedén

A könyv célja bemutatni, hogy gyorsan és egyszerűen is lehet főzni, ráadásul ehhez vastag pénztárcára sincs szükség. A gyorsételeknél új dimenziókat nyit meg a könyv: olyan érdekes recepteket kínál, mint a grillezett szardínia, a malacsült szendvics, vagy a pizza leveles tésztából. Ramsay-nek fontosak a családi étkezések, ezért külön fejezetet szentelt a hétvégi ételeknek: a sült fácán tejszínes káposztával és szalonnával nevű recepttől azonnal összefut a nyál a számban – kérdés persze, mennyire egyszerű és olcsó beszerezni a két fácánt, amely ehhez a recepthez szükséges. Van olyan recept, amelyhez vaddisznókolbász, tigrisrák, bébipolip, osztriga vagy épp durbincs kell. De ne legyünk igazságtalanok, a többi recept hozzávalói többé-kevésbé valóban könnyen beszerezhetők. Az édességek közül a karamellizált almát és körtét kipróbáltuk, mesés. Ramsay bevonja a gyerekeket is az ételkészítésbe, szerinte a kölykök sokkal szívesebben fogyasztják azokat az ételeket, amelyek elkészítésében részt vettek. A vegyes zöldséglevestől a mini hamburgeren át a joghurtnyalókáig több érdekes receptet olvashatunk, kedvencem a gyümölcskebab csokoládéöntettel, amelyet tényleg végtelenül egyszerű, hiszen csak apró fanyársakra kell tűzdelni a felvágott gyümölcsöket – és a gyerekek legnagyobb örömére meleg csokiba kell mártogatni. Némi ellentmondást fedeztem fel a könyvben: itt megengedőbb a séf – a tatár bifsztekhez „a bélszínt robotgéppel is felapríthatjuk, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen és pépes legyen.”

Alexandra Kiadó, 2009.
7500 Ft

Vasárnapi ebéd

A nálunk is sikerrel futó A fickó F-fel című tévésorozat receptjeit bemutató könyv különlegessége, hogy a legapróbb részletességgel, szinte szájbarágósan írja le egy-egy ételnél a teendőket az előkészületektől kezdve a tálalásig. Így az amúgy különleges ételek is elkészíthetők a magamfajta konyhabalfasz, hozzá nem értő népségnek is. (Bár azért nem árt, ha van segítség.) A könyv komplett, háromfogásos ebédek (előétel, főétel, desszert) receptjeit kínálja. Igaz, a „klasszikus ebéd” Ramsay-nél A galambmellsalátánál kezdődik, de remek ötleteket találunk a krumpli, a káposzta, a hagyma, a sárgarépa és a zöldfélék elkészítésének módjaira is. Az egyes menük között hasznos tanácsokat is találunk, mint például, hogy étkezés közben kapcsoljuk ki a tévét, vagy csak friss alapanyagokból főzzünk.

Alexandra Kiadó, 2008.
7500 Ft

Háromcsillagos séf

Vannak olyan könyvek, amelyek nem mindennapi használatra készültek. A Háromcsillagos séf című Ramsay-kötet is ilyen: sokkal inkább való a könyvespolc kiemelt helyére, mint a konyhába. Az exkluzív külső különleges belsőt takar: a könyv elején elképesztő ételfotókban gyönyörködhetünk, majd a fotókon látható ötven étel receptjei következnek. A hatalmas méretű könyv bal oldalán a recept neve és a hozzávalók olvashatók, a jobb oldalon pedig a leírás található, jobb felső sarokban az étel kis fotójával. A recepteken kívül betekintést nyerhetünk a sztárséf munkájába, a főzéshez való hozzáállását pedig a legjobban ez a mondata fejezi ki: „Abban a pillanatban, amikor olyan ételt küldesz ki a vendégnek, amelyikkel nem vagy száz százalékig elégedett, akár rögtön le is veheted a kötényed: a játéknak vége.” Istenuccse, egyszer eljutok Ramsay egy éttermébe, hogy saját szememmel és ízlelőbimbóimmal is meggyőződhessek róla, hogy valóban száz százalékos a pasi és megérdemelte a nehezen megszerezhető 3 Michelin csillagot. Addig pedig olvasgatom a recepteket, csorgatom a nyálam és megfűzöm a férjem, mivel ő született szakácstehetség, hogy készítsen el néhány finomságot.

Alexandra Kiadó, 2008.
12.990 Ft

Kern Ágnes: A balkán ízei

Ramsay ide vagy oda, van nekünk egy saját szerzőnk is, aki rendszeresen ír a Poronty konyhája rovatba és osztja meg jobbnál jobb receptjeit az olvasókkal. A balkán ízei című könyvében itthon is kapható alapanyagokból készíthető, szerb, horvát, bosnyák, bolgár, török és görög receptek találhatók.Kern Ágnes szakácskönyve élvezetes formában mutatja be a Balkán-félsziget népeinek legendákkal, hiedelmekkel és ősi szokásokkal fűszerezett világát. Receptek, ötletek, ízek, illatok és mosolyok. Mert a tűzhely mellett mindig ott áll az ember is, aki megfőzi és aki megeszi az ételeket, amelyek a Balkán ízeit hordozzák.” – olvasható a könyv borítóján.

Agni Kiadó, 2007.
3250 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.03.19 14:15:17Starlark

    Én is bírom Ramsay-t. A cookalong műsorát a legfőképp, de az F-word se rossz :)

    A könyvei nekem viszont picurkát drágák így maradok a netes recepteknél.

    Sajnos az alapanyagoknál nagyon igazad van, de már itt ott lehet kapni itthon is olyan hozzávalókat amik Angliában és az USA-ban általánosnak számít.

    "legjobb, ha kiváló minőségű, érlelt marhabélszín" no ilyen viszont max ismerős hentestől pult alól kapsz vagy még onnan se. Idehaza marhahúsként csak selejt tehenet árulnak...

  • 2010.03.19 18:54:55csutkababa

    Mr R is eltüntette a ráncait...plasztikán... nem is hiteles nekem többé.

  • 2010.03.19 19:08:55bajor gizella

    En a posze hulyegyerekfejut szeretem:)

  • 2010.03.19 19:21:08orsoborso007

    Gordont nézni szeretem, meg hallgatni, de főzni Jamie-től szeretek.

  • 2010.03.19 19:45:48másutt

    Starlark: nem az a baj, hogy "selejt" a hús, hanem a Holstein marja, Ami elterjedt, nem steak-nek, V. bélszínnek való. Sajnos. Viszont jól tejel, és a komcsik elterjesztették.

    Orso: Jamie egy szexi papa, Gordon meg egy kiélt fejü öreg kéjenc, de voltam az éttermében és eléggé ott volt.

  • 2010.03.19 19:46:47másutt

    Akartammondani Holstein marHa

  • 2010.03.19 20:24:53Zsuzsi főz

    Én meg pont fordítva vagyok: nézni, hallgani és főzni is Ramsay-t szeretem, JO stílusától falnak megyek, de el kell ismerni, hogy a Jamie vidéki konyhája c. sorozata nagyon jó.
    De ha már vidék, akkor River Cottage forever!

  • 2010.03.19 20:39:30pomme-pomme

    Elnézést, hogy kötözködöm, de szerintem a cikk már kissé eltávolodott a baba-mama-papa blog tematikájától, nem? Én szívesen olvasok könyvkritikát, de szerintem ennek nem pont itt a helye.

  • 2010.03.19 20:42:02bajor gizella

    Jamie videki konyhaja nekem is favorit. Főleg a kis rajzokkal:)

  • 2010.03.19 22:52:55vivace

    Igen, Dzsémííí! :-) Épp tegnap láttam a rajzos vidéki főzőcskéjét, nagyon tetszett. :-)
    És még az is kiderül, hogy lehet káromkodás, idegbaj nélkül főzni.

  • 2010.03.20 00:59:21Wish1973

    pomme-pomme, amennyiben egy mama/papa nem szokott főzni, különlegességeket, újdonságokat kipróbálni valamint nem szokott főzősókat nézni, abban az estben tök igazad van.

  • 2010.03.20 01:07:19másutt

    Ki mondja, hogy Jamie Oliver cukisaganak kiveszelese nem ide valo a babablogba??
    Igy jobb?[link]

  • 2010.03.20 01:15:40Wish1973

    öcsém, mekkora hasa van a csajnak. mintha a 7. hónapban lenne

  • 2010.03.20 07:05:08Katarina

    Szeretem Gordon Ramsay-t és Jamie Olivert is, egyáltalán nem zárja ki egymást a kettő. Mind a ketten más stílusban főznek, és más stílusban készítenek TV-műsort, de élvezetes ez is, az is. Az alapanyagokról: igazatok van abban, hogy a minőségi alapanyag drága, és hogy a receptek jelentős részét azért nem tudjuk elkészíteni, mert drágák a hozzávalók, vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni. Viszont egy egészen másfajta szemléletet lehet tanulni ezekből a könyvekből és műsorokból, és így kiszakadhatunk a húsleves-rántott hús-somlói ördögi körből, amelyikkel egyébként nincs semmi baj, csak nem minden hétvégén azt kell főzni és enni.

  • 2010.03.20 07:55:22Lapis Lazuli

    Nekem Gordon Ramsay nem a kajáról szól, hanem G.R-ről. De szórakoztató tud lenni, az biztos. Jamie Oliver már inkább kaja, őt egyébként, amellett h cuki, tisztelem is a gyerek-étkeztetés megreformálásáért tett erőfeszítéseiért. Ja és a felesége írt egy babázós könyvet, lehet, h nem egy Pikler-Ranschburg típusú szakértő, de szerethető a könyve. Csak Zsuzsi írta, csatlakozom: River Cottage rulez!
    Látta valaki a Két duci hölgyet? Vagy a másik dagi nőt, aki apácákkal, meg börtönben élő elítéltekkel főz?

  • 2010.03.20 09:05:40undokmano

    Személy szerint odavagyok az ilyen főzős cuccokért, legyen az műsor, vagy pl egy blog. Van, akinek a stílusától a hideg kiráz, de attól még alkothat olyat, amitől dobok egy hátast.

    Az elmúlt 2 hétben pl Ági joghurtos kenyerével szórakoztam (ma is sütök), amire még a férjem is rábólintott, hogy totál vállalható mind ízben, mind illatban és formában (anyósom pékségben melózott, a férjem meg sokat járt be kisegíteni fiatalon, és nem az az ember, akit nagyon meg lehet hatni egy pékáruval).

    Szóval, nekem mindegy, hogy csillagos vagy anélküli, hobbiból főz vagy ez a melója, külföldi vagy hazai; a fontos, hogy vágyjak arra, hogy az asztalomon legyen az az étel, amit készít. Ha valaki rajongással beszél/ír egy ételről, egy fűszerről, vagy akár egy darab húsról, az biztosan szívesen és jól főz. Szerintem. :)

  • 2010.03.20 09:19:55kukabúvár【ツ】

    biztosan jól főz a pacák, de épp tegnap láttam egy műsorát. ocsmány módon beszélt a kuktákkal. volt jópár fuck és hülye tehén kifejezése. azért lelökném a magas lóról, na.

  • 2010.03.20 09:23:39másutt

    Wish
    A kep a szules napjan kezult (hajnalban szuletett, delutan kijottek, azert az eleg normalis.
    Itt nagyon hamar kiengednek minket a korhazbol.
    [link]
    ez ugyano par nappal kesobb, nem mondanam, hogy el van hizva a csaj, bar biztosan jol van etetve.
    tudjatok, hogy most megint terhes? kar, hogy 1,5 honappal kesobb szul, mint en, ugyanott, nagyon jol esne egy kis Jamie altal hozott hazikoszt, a szomszed szobabol... :D

  • 2010.03.20 09:28:34Wish1973

    másutt, nem hittem,h el van hízva, csak, h nem kapott homokzsákot a hasára a szülőszobán:D

  • 2010.03.20 09:31:26farkasokkal tancolo

    Két duci hölgyet imádom! :-)

    Bár én jobban szeretem azokat a műsorokat a paprika tv-n, ahol olyan ételeket mutatnak,amiket meg is tudok csinálni, mert nem kell hozzájuk mondjuk tarisznyarák meg fésüskagyló meg mindenféle olyasmi, amit legfeljebb hossza utánajárás után tudnék beszerezni.

    A másik dolog mait soha nem értek: látom az étteremben feltálalt ételeket. Lehet, hogy szemet gyönyörködtetőek, de a macskám se lakna jól vele. Ha nekem ilyen adagot merészelnének kihozni, azt mondanám, hogy vigyék vissza, mert nem mosogatták el a tányért, rajta van az ételmaradék.

    Ezek meg horribilis összegeket képesek amiatt fizetni, hogy az ínyük meg van egy kicsit csiklandozva.

  • 2010.03.20 09:33:09farkasokkal tancolo

    Wish,
    az a homokzsák nem hülyeség! Nekem az első gyereknél tettek a hasamra, és szépen vissza is ment, a másodiknál még a hazajövetel előtt is megkérdezték, hogy szültem-e egyáltalán?

  • 2010.03.20 09:34:27másutt

    en sem kaptam zsakot, ugy emlekszem, bar az elso par ora eleg homalyos.....
    most megneztem a kepeimet, es kb ugy neztem ki en is (jo nagy has, masnap is) + toka, segg es husi karok.
    nemtom, en nem birnam ki Jamie mellett, a 4. gyereket varva folyamatos zaba nelkul.

    nekem is az o fozesi stilusa jon be: sok alapanyag labosba belelottyintes (parom pl. MINDENT merlegen lemer vagy adagol) nagyon sok ujjlenyalogatas, lazasag.
    es fozes kozben sosem kiabalok, mar utana gyakran.
    "kesz a kaja, kihul, most akkor jossz, vagy nem, vazze!!!" es meg csunyabb szavak.

  • 2010.03.20 09:37:21anyamadár

    2010.03.20 09:34:27másutt
    Szerintem simán esznek ők is, de Jamie az egészséges konyhát képviseli, így soha nem fognak drabálisra elhízni.
    Nagyon szép és csini a felesége.:)

  • 2010.03.20 09:38:35másutt

    FT, az egy egeszen mas fozesi es etkezesi stilus.
    jol laknal!
    elozo eletemben eleg sok olyan etterembe jartam, ahol nagyon flancos, de kis adagokat kapsz.
    orakig tart egy etkezes, kapsz 5-6, vagy fogast, kozben megiszol jopar pohar bort, vizet, stb.
    a fogasok kozott kapsz kis amuse-bouche falatkakat, amig varsz.

    lassu, elvezetes, es jollaksz, 3-4 ora utan.

    nem mondom, hogy nem szeretek leulni, bevagni egy 50 cm szeles borjubecsit egy hegynyi krumplifozelekkel, 5 perc alatt... es utana nagyokat bofogni, de az egy egeszen mas elmeny.

  • 2010.03.20 09:39:22Lapis Lazuli

    Szerintem jó, h vannak ilyen képek. Nem muszáj magát mindenkinek a modell-anyákhoz hasonlítania. Meg úgy látszik a csaj pont tök jól van a bőrében. Jó látnom, na.

  • 2010.03.20 09:39:53farkasokkal tancolo

    Hát lehet, hogy szép meg csini a felesége, de amennyit én szerepelni láttam, élőben egy fapina lehet. Affekta majom.

  • 2010.03.20 09:42:16farkasokkal tancolo

    Másutt, császárosokra nem szoktak homokzsákot tenni, még csak az kéne.

  • 2010.03.20 09:42:16anyamadár

    2010.03.20 09:39:53farkasokkal tancolo
    Ezt leveszed annyiból amit a tévében mutatnak?

  • 2010.03.20 09:43:23másutt

    FT, hat mindent nem lehet.
    csinos is, kedves is, jo anya, szul Jamie-nek, mint egy nyul, jol nez ki nagyestelyiben:[link]
    nepszeru, konyveket ir, de nem probalja tulszarnyalni a ferjet, nem vetkozik a medianak, pukedlizik a kiralynonek... ezek utan lehet fapina.

  • 2010.03.20 09:44:56másutt

    Ft, lehet, hiogy akkor azert log a hasam. :'(
    mindegy, megcsinaltatom a 45. szulinapomra.

  • 2010.03.20 09:50:08anyamadár

    2010.03.20 09:44:56másutt
    Ha jól tudom a homokzsák a méh miatt van, nem a has visszahúzódására. Haskötőt meg nem használunk - a dokim szerint - mert akkor nem dolgoznak az izmok, a szövetek.

    Szóval ha már kicsit nagyobb a gyerek indulhat a hasfeszesítés. Lehet Cozutól tanácsokat kérni. A futás is gyönyörűen kockásít hasat.:)

  • 2010.03.20 09:50:25farkasokkal tancolo

    Anyamadár, csak annyit tudok levenni amennyit látok, én még mást mint méltatlankodást meg sápitozást tőle nem láttam a műsorokban.
    De amúgy tök mindegy milyen, nem izgulok rá egyik celebre vagy celebfeleségre sem.

  • 2010.03.20 09:51:21farkasokkal tancolo

    Kötényhasat kockásíthatsz aztán... azon nem segít semmi csak a kés.

  • 2010.03.20 09:56:42másutt

    igen, mamamadarka, FT-nek van igaza, itt feles anyagrol van szo.
    mar sokszor elmeseltem mit mondott ra a doki, aki vagta:
    "when your family is complete (wink) come back and I will refer you to someone"
    (amikor majd nem akarsz tobb gyereket -itt kacsintott egyet-, beajanlak valakihez)

    Mind1. Ha mar a hasamrol beszeljunk, maradjuk a TETEJENEL, ahol a gyomor van., vagy a kozepenel, ahol Lujzika. Az aljarol most ne. :D

  • 2010.03.20 10:04:17anyamadár

    2010.03.20 09:56:42másutt
    Az nemtom milyen. Simán lehet, hogy nekem is van. A narancsbőrről sincs sok fogalmam, azzal is biztos tele van a combom. :)

  • 2010.03.20 11:18:29Lapis Lazuli

    Brrrr az a kis lönyis izé ami a derekam körül maradt... és akkor is ott volt amikor mindenhol máshol gebe voltam. Másutt: hogy lehet ezt megcsináltatni?

  • 2010.03.20 12:23:33csuni

    Gordon,Jamie,River Cottage....jöhet mind!Bármelyik főz,a látvány nálam szerintem +0,5kiló!:D Nigella viszont nem jön be.

    T. kukabúvár! Párom lassan 20éve szakácsként dolgozik.Hidd el,G.R. anyázása,és ordibálása csak ipari tanuló egy kicsit profibb magyar séf stíljéhez képest!Ja,és a hazai szakács nem csak egy pályával szuttyog,mint az említett show résztvevői.
    Ennyi a különbség,ha valaki nyugati gyorstalpalón akar szakács lenni,vagy itthon 3év alatt sajátítja el a szakmát.Ezért is kapósak odakint a magyar szakácsok.

  • 2010.03.20 15:16:44rézi, a nyúl

    ft: császárosokra is tesznek homokzsákot! rám tettek. mind a kétszer. az a helyzet, nekem nagyon jól esett.

  • 2010.03.22 10:25:08R2D2 & C3PO

    Ft, a zöldség hússal sokkal hamarabb eltelíti az embert, mint a krumpli hússal... Én fél tányér után szoktam pihenőt tartani...

    Én kedvelem ezeket a pasikat, mert azt próbálják megmutatni, hogy nem mindegy mit és hogyan eszel.

    Viszont itthon, míg a háztájiban az a menő, aki minél kövérebb disznót nevel, addig nem igazán lesz változás...
    Sajnos.

    Bár, emlékszem még arra, mikor a piacon a bácsika közölte, hogy ő biza nem fogja leszedni az ujjnyi cukkínit, most meg nagyot nem találni. ;-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta