SZÜLŐSÉG

Az erdei iskola nem elég menő?

2010. március 19., péntek 15:55 |

Milyen osztálykirándulás ideális?

 • 53
  utazás egy híres városba, nevezetességek megismerése
 • 256
  vidékre utazás, túrázás, kirándulás
 • 171
  a helyszín nem fontos, fő, hogy együtt legyen az osztály

Már többször is felvetődött bennem a gondolat, hogy kikérdezzem az olvasóközönséget arról, milyennek tart egy jó osztálykirándulást az általános iskolában. Ez leginkább azért ötlött fel bennem, mert ebben az évben az osztályfőnöknek ismét sikerült olyan osztálykirándulást szerveznie, amin az osztály tanulóinak kétharmada vesz részt. Na nem éppen az érdeklődés hiányában, hanem inkább anyagi okok miatt. Illetve egy gyereket a szülei azért nem engednek, mert nincs biztonsági öv a buszban. A jelentkezés, a befizetés lezárult, így kialakult a végleges létszám.  Megjegyzem, a kirándulás csak júniusban lesz, mivel egy új rendelet szerint iskolaidőben nem tartható. Az „én időmben” ez a legnagyobb buli volt, mindenki várta és csak az hiányzott, aki nem bírta a buszt, tehát legfeljebb 1-2 ember.

A kirándulás 3 napos, az első  tulajdonképp eltelik az odautazással, a szállás elfoglalásával. A második nap egy kis kézműves foglalkozással és túrával telik, harmadnap délelőtt némi kultúrprogram a szállás környékén, várlátogatás és hazaindulás. Szállás egy erdei iskolában, valamint a programok nagy része is oda kötődik. A különlegessége szinte csak annyi, hogy a tanulók lakhelyétől kb. 200 km-re található. A kirándulás ára felér egy egyhetes, ottalvós nyári tábor árával, nem beszélve a zsebpénzről. Ezt az árat néhány szülő nagyon magasnak tartotta, így több gyerek arra hivatkozva mondta le, hogy választania kellett a nyári tábor és az osztálykirándulás között.

Két évvel ezelőtt, az alsó  tagozatban a tanárnő elvitte a gyerekeket egy közeli (20 km) élményfürdőbe 3 napra, a fürdő elkülönített területén volt a szállás kis faházakban, együtt sütöttek, főztek, fürödtek, a szülők összefogva elfuvarozták a gyerekeket, vittek egy csomó finomságot, sütöttek palacsintát, fánkot a gyerekeknek, kinek mire futotta erejéből és idejéből, a gyerekek pedig önfeledten nem csináltak semmit 3 napig, csak egymással foglalkoztak. Ennek az ára 5000 forint volt, amiben benne volt az étkezés is. Minden gyerek részt vett rajta.

Felmerül bennem a kérdés, vajon mi az osztálykirándulás célja? Az, hogy távoli vidékekre is elvigye a gyerekeket kis hazánkban (megjegyzem, egy falusi gyereknek nem tudom, mekkora élmény a távoli erdei iskola), vagy pedig az, hogy egy kicsit összekovácsolja az osztályközösséget? Gondolom, a tanár is levonja ebből a megfelelő következtetést. Bár ismerek személyesen olyan osztályfőnököt, aki kerek perec kijelentette, hogy ő hová szeretne menni és milyen igényei vannak a szállással kapcsolatban. Az osztálya fele se jelentkezett, szintén anyagi okok miatt, így aztán nem mentek sehova.

Ismerek olyat is, aki elviszi a közelbe biciklitúrázni az osztályát iskola után délután, ami szintén nem az anyagiak kérdése, inkább a tanár hozzáállását dicséri, azt, hogy hajlandó a délutánját, a szabadidejét ingyen és bérmentve erre áldozni.

Nálunk is van erdei iskola, ahol a helyi tanulók kedvezményesen eltölthetnek pár napot, elenyésző összegért, de szinte senki nem él vele, a tanárok többségének megítélése alapján ez egyáltalán nem menő.

Kíváncsi lennék: máshol mi a szokás?

Éva

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.19 17:55:09greencurse

  Én csak azt nem értem, hogy ha már ilyen messzire viszi az osztályt kirándulni, akkor miért nem keres egy jó pályázatot?
  Én múlt nyáron írtam meg egyet, fele annyiba került vele a kirándulás, mint amúgy. És nem sokból telik egy ilyen. (Itt jön a kifogás, hogy ma csak az kap támogatást, aki sokszorosan hátrányos helyzetű. Nem! Ha a környezetvédelemre fektetik benne a hangsúlyt, ami a programokban nem sok változást eredményez amúgy, és beteszik azokat akiknek nincs rá pénze, akkor simán működik.)
  Ma már minden és mindenki ír ki pályázatot a saját kínálatára. Választék meg akad.

 • 2010.03.19 18:10:00subaru

  .... én nem attól a kib*szott busztól hánytam.. hanem ha valaki már hányt.... fújjj :(
  én mindig mentem... most meg na gyerekek a helyszínen talika... 5en megyünk külön kocsival... és playing grindhouse:)

 • 2010.03.19 18:13:36madz

  ez nagyon iskolafüggő dolog.
  nálunk (ahol tanítottam) csak egyéjszakásra lehetett menni, és meg lehet csinálni, hogy arányosan legyen benne tanulmányi és szórakoztató rész. utazás vonattal. (középiskolában inkább az az érdekes, hogyan oldja meg az ember, hogy ne igya magát csacsirészegre a fél osztály. és akkor még finom voltam.)
  pár gyerek felvetette az osztályban, hogy menjünk görögbe, de elmagyaráztam nekik, hogy gondolkodjanak már.

 • 2010.03.19 19:24:29dokalu

  Nálunk is a középsőnek év végén erdei iskolát javasolt az ofő 25.000.- Ft/főért.. Ha-ha-ha.
  Azt gondolom, hogy egy 10 éves gyerek nem fog belehalni, ha nem ennyi pénzért megy osztály kirándulásra. Leszavaztuk, nem örült. Nem érdekelt senkit. 3 napos kirándulás, ebből az első napon nem lát semmit, az utolsón szintén nem, mert az ország másik végébe mennek, és időbe telik, amíg odaérnek és vissza. Most 3 egynaposra mennek.

 • 2010.03.19 19:46:05koaladia

  Ez mekkora baromság, azért mert elit gimi, már külföldre kell menni????? És aki szakmát tanul?

  Azért abba is van valami amit KangaRu írt, nem szeretem a bezzeg a mi időnkbe dumát, de az tény, hogy gyomormosásról szó nem volt.

 • 2010.03.19 20:10:37Csöre

  Néha nyilván elszáll a tanerő a költségvetéssel. De azért a másik fele is elgondolkodtató: szerveztem már én is bicajtúrát többször is középiskolásoknak, és nem mindig egyszerű a szülőkkel megértetni, hogy mindennek ára van. Lehet pl. a közlekedésen spórolni, csak akkor senki se lepődjön meg, ha Lepsénynél végérvényesen lerobban a busz.

 • 2010.03.19 20:37:13Sirbrilla

  fúúúj h én ezeket mennyire utáltam....nem is sűrűn mentem el...mocsok,kosz,kötöttségek,kötelezettség..kinek kell?

 • 2010.03.19 20:56:51Magenta

  Nálunk kötelező az erdei tábor - lévén iskolaidőben van.
  Mondjuk azt nem értem, hogy miért kötelező valami, ami húszezrekbe kerül?

  Szerintem bőven elég látnivaló van Magyarországon is, nem kéne külföldre menni osztálykirándulni, de a másik oldal meg az, hogy ha ilyen lehetőség van, kiizzadom a gyerekeknek, mert mi nem tehetjük meg, hogy az egész család megnézze Párizst, Londont, akármit. Így meg mindenképpen olcsóbb.

 • 2010.03.19 21:00:11Starlark

  Nálunk még kötelezőek voltak ezek a kirándulások. A gimiset rettenetesen utáltam olyan unalmas volt az egyik múzeumból ki a másikba be.
  A kedves naaagy múzeum látogató ofőnk persze nem tudta hogy a hétfő a múzeumok többségénél szünnap.
  De legalább gyűlt pár új pecsét a TKM gyűjtő füzetembe :)

 • 2010.03.19 21:01:22Starlark

  Magenta: Nem ezekre az iskola időben kötelező táborokra mondta most ki az ombutsmanó hogy tilos pénzt szedni?
  Ha tanulmányi kirándulás akkor az iskolának kell állnia.

 • 2010.03.19 21:08:03Magenta

  Hát, passz. :)
  Már befizettük, úgyhogy mindegy. Majd jövőre. :D

 • 2010.03.19 21:19:12vivace

  2010.03.19 21:01:22Starlark

  Az ombudsmannak nyilván nem sok fogalma van a valóságról. A legtöbb iskola nem tudna kifizetni még egy egynaposat sem, tehát akár el is maradhatnak így osztálykirándulások.
  Inkább a pedagógusnak kellene sokkal jobban figyelnie arra, hogy ne ugorjon bele minden lehúzós baromságba, a szülő pedig nyissa ki azt a becses száját, ha mégis. Esetleg lehet ötletet is adni.

 • 2010.03.19 21:57:14farkasokkal tancolo

  [link]

  Na itt pl egy alsós osztálynak kiváló párnapos tábor lenne. Rengeteg akciójuk van, Mátraalján, falu szélén stb. (Mi voltunk itt, azt hiszem régen kisz táboroknak építették, és kurva jól főznek.) Van uszoda, minden.

 • 2010.03.19 23:49:57Wish1973

  a lányomék sulijában kötelező. tanítási időben van. erdei iskola, nem erdei tábor a neve. 5 nap 25-ért. ennél olcsóbban sehova nem fizetem be útiköltséggel, teljes ellátással, programokkal, belépőkkel. és zsebpénz nem kell. a sulinak van alapítványa, lehet kérni támogatást. illetve az önkormányzatnál is lehet igényelni biz. jövedelemhatár alatt-akár a teljes összegre

 • 2010.03.20 05:42:31sajtos pogi

  Öv nélküli busszal én sem engedném a gyerekemet. Az ilyen kirándulós buszok városon kívül is mennek és nem 40-50-nel.

  Nálunk csak 5.-től volt oszt.kirándulás. Péntek-szombat-vasárnap. Az Alföldről mentünk mindig valamilyen hegyvidékre. Mindig volt kulturális program (templom, vár, - külön múzeum, képtár nemigen) és egy jó nagy túra a hegyekben.
  A táborban meg szabadfoglalkozás, közös hülyülés, semmi kötött foglalkozás, semmi szobarend, csendes pihenő, csak a hatalmas szabadság. Nagyon élveztük, igazi kikapcsolódás volt.


  Alsóban én nem engedném el a gyerekemet ottalvós táborba.

 • 2010.03.20 05:43:58sajtos pogi

  Én már olyat is hallottam hogy a nagycsoportos ovisokat vitték el év végén 4-5 napos táborba szülők nélkül)

 • 2010.03.20 07:02:16vitézlővitéznő

  A kislányom iskolájában pont most van dalostábor, ami az iskolai kórus tagjainak tulajdonképpen egy pizsamaparti az iskola épületében. Tegnap reggel már nem tanultak, csak énekeltek, délután palacsintát sütöttek, hastáncoltak, moziztak, majd az egész banda bent aludt az iskolaépületben. Ma reggel ébredés, kóruspróba, majd pizzázás lesz. Ezt nem a kórusok, de osztályok is szokták csinálni.
  Minimális pénzbe kerül: lekordinálták, hogy ki mit hozzon (mindenkire jutott vagy 1 májkrém vagy egy szörp, ásványvíz, sötöbö), az igazgatónő, néhány lelkes tanár és szülő pedig palacsintát sütött, foglalkoztatta őket.
  Van pár gyerek, aki csak azért kórustag, és énekel hetente két órát, hogy ezen az éjszakán részt vehessen.

 • 2010.03.20 07:09:16Katarina

  Az én gyerkőcöm sulijában is van erdei iskola. A fiam most másodikos, tavaly volt először a Bakonyban lévő erdei iskolában. 5 nap volt, hétfő reggeltől péntek délutánig, 20 ezer Ft-ba került. A gyerek nagyon élvezte: olyan dolgokat csináltak, amiket egyébként nem szokott, igazi urbánus lévén ritkán kerül kézközelbe kecskékkel, tehenekkel, birkákkal, lovagoltak, íjászkodtak, szóval minden tekintetben megérte, és Gábor alig várja a májust, hogy megint mehessen erdei iskolába.

 • 2010.03.20 07:20:09farkasokkal tancolo

  Erdei iskola vagy erdei tábor nekem mindegy minek nevezzük szerintem nagyon hasznos egy városban élő kis penészvirg alsósnak. Ha annak idején lett volna ész nélkül befizettem volna rá az biztos.


  Mit ahogyan OVODA NAGYCSOPORTBAN is befizettem mind a két lánynak egy hét gerecsei tábort júniusban. Saját ovónénikkel akiket nagyon szerettek, saját pajtásaikkal, és nagyon élvezték. Persze én soha nem álltam úgy hozzá, hogy nem engedem el... már hogyne engedném el, nagyon jó az a pár nap gyerek nélkül.

 • 2010.03.20 07:44:17Brumibaby

  Nálunk első óta gyűlik az osztálypénz, és az első két évben lóbácsis (copyright Szöcske lánya lóbácsis=low budget) kirándulások voltak, azaz összejöttünk az egyik szülő tanyáján, a gyerekek fociztak, lovaskocsiztak, rohangáltak az istállóból ki-be, nagyjából fülig kenték magukat a trágyalével, a szülők főztek, meg összehordtuk a sütiket, illetve a gyerekeket is kocsival. A várostól 3 km-re volt a buli. Azt nem mondom, hogy egy ÁNTSZ-ellenőr nem kapott volna infarktust, de a gyerekek és a felnőttek máig is emlegetik.

  Így aztán a már három éve gyűlő osztálypénzből futja egy közeli erdei iskolára, ahol szintén önellátás lesz, az üzemeltető, egy erdész cég öt érzékszerv éjszakai túrát szervez (séta az erőben éjjel, lámpa nélkül), a tanárnénik ott alusznak a gyerekekkel, mi meg megszerveztük, hogy melyik szülő mikor tud kimenni egy kicsit segíteni a kajakészítésben, a gyerekfelügyeletben, a programokban, ill. a városnézésben (mert az is lesz, de csak módjával)

  Az egész gyerekenként kb. 6000 forint lesz, de most nem kell fizetni semmit, mert első óta összegyűlt az osztálypénz.

  És nem fordulhat elő, hogy valakit anyagi okok miatt otthon hagyjunk.

 • 2010.03.20 08:04:51Lapis Lazuli

  EEgen, az h anyagi okokból valaki otthon maradjon, az sztem is elfogadhatatlan. Jó buli tud lenni egy osztálykirándulás, van talán olyan haszna is, h más közegbe kerülve más oldalról ismerhetik meg egymást a gyerekek-tanarak.
  Én is elengedtem nagycsopis korában a nagyot (mondjuk izgultam kicsit) és a mai napig emlegeti h milyen tök jó volt! De ez gyerek és család függő erősen.

 • 2010.03.20 09:15:48Wish1973

  Ft, nem kötözködésiből írtam, h nem tábor, hanem iskola, hanem, h világos legyen, miért van tanítási idő alatt.
  sajtos pogi, őrület, az én lányom is volt 6 évesen 5 napra az ovis csoporttal. sőt, a kisebbik már 5 évesen volt a nagyobb lányom exóvónénijeivel és a 8 éves "régi" gyerekekkel. vonattal. átszállással. mert a máv start zrt(áldassék a neve) nem indít közvetlen járatot b.világosra, így szfváron át kellett szállniuk.
  mindenki jól érezte magát.

 • 2010.03.20 09:24:35farkasokkal tancolo

  Én sem kötözködéből válaszoltam, én tanítási idő alatt is lelkesedem érte mint erdei iskola, és szünidőben is mint erdei tábor.

  Alsósokat leginkább ilyen helyekre érdemes vinni, ahol a környezetismeretet tanulják jobban. Városokba, múzeumokba várakba pedig olyan hetedik-nyolcadikban, illetve gimnáziumban.

  (persze sajnos ma már tényleg komoly probléma, hogy az ilyen kamaszok által abszolvált osztálykirándulások ivászatba meg gruppenszexbe fulladnak...mert nekik ez egy nagy buli végülis és nem más. )

 • 2010.03.20 09:39:57Wish1973

  ok, csak éreztem egy kis élt abban, ahogy írtad,h neked aztán mindegy, h tábor vagy iskola.
  a buli részhez meg annyit, h mi nem tegnap voltunk fiatalok (mmint az osztályom), azt' mégis ivászatról és cigiről szólt a dolog már 20 éve is. sosem felejtem el, mikor bejött az of. megkérdezni, h hányan vagyunk a sátorban, és eggyel többet mondtunk, mint ahányan valójában voltunk. kérdezte, h ki a plusz 1 fő. mi meg mondtuk, h hát az Éva. (ti. egy éva "vermut" volt az asztalon.)

 • 2010.03.20 09:44:25farkasokkal tancolo

  Na igen, én se most jöttem a falvédőről, csak éppen a mérték valahogy nagyobb manapság. Az én időmben még volt pl. csókolózás meg smacizás, de nem több. És volt cigi meg dugi pia is, de gyomormosás nem.

 • 2010.03.20 13:38:49jazmine

  2010.03.20 07:44:17Brumibaby,
  et hiányolom én nagyon, h kitalál egy tanár, jó estben+1-2 szülő valamit (oszt.kir., szalagavató ruha, ballagási kosztüm stb.) és onnantól csak az marad, h esetleg nem megy gyerek... Nulla tolerancia, mert hát egy alaklom megér ennyit nem? Hát a gyerekért miért nem hoz áldozatot a szülő? Meg milyen szép is az.

  Visszaemlékezve alig emlékszem valamire az osztálykirándulásokból és nem azért, mert takra ittam magam, hanem mert az maradt, h együtt vagyunk, beszélgetünk stb. És a hely majd mindegy volt.

  Az összeghez: a húgom volt tavaly Erdélyben az osztályával: pár nap ~40e/fő. Térerő nem volt, nem emaileztek, semmit a szülők lerágták a körmük.
  Ha kiszámolom, h a 3 gyerekem évente 120e-ért megy pár napos kirándulásra, hááát, nem mondom azt, h ennyiért a bolondnak is, ennyiért az egész család tud majd menni itthon faluszélre stb.

 • 2010.03.20 15:04:24ági anyu

  Az én nagyfiamék 5 napra mennek a Bakonyba erdei iskolába, summa 20000-ért. Ebben minden benne van, a programok is. Egyébként a gyerek szerint legjobb osztálykirándulásuk idén volt, év elején. Természetismeret keretén belül elmentek tanyalátogatni Sóskútra - 1000 Ft alatt volt fejenként, mindennel együtt

 • 2010.03.20 15:07:41ági anyu

  2010.03.20 07:09:16Katarina
  Na, oda mennek a fiamék is májusban

 • 2010.03.20 16:42:38Katarina

  Ági anyu: hova oda? A fiamék tavaly Kunbaracson voltak, idén Királyrétre mennek - mondjuk az nekünk közelebb van, de nem az a lényeg, hogy minél messzebb menjenek, inkább az, hogy mivel töltik ott el az időt.

 • 2010.03.20 18:10:34nyúlmama

  Mi is megyünk az ovisaimmal.Voltam az előző csoportommal is, nagyon élvezték.A mai napig emlegetik-tudom, mert járnak hozzám tesók.
  A gyerekeim is voltak, a lányom kéttannyelvű gimibe járt, plusz énekkaros volt, és színjátszós, sok helyen jártak mindkettővel.És óriási élmények voltak. Hálás vagyok a tanároknak, akik ezt kijárták nekik, pályázatokkal ,szervezéssel, cserediákostul.
  Sajnos, olyat nem lehet szervezni, ami mindenkinek maximálisan tetszik, de törekedni kell erre.

 • 2010.03.20 19:56:56sajtos pogi

  2010.03.19 23:49:57Wish1973

  "a lányomék sulijában kötelező. tanítási időben van....."

  És akit nem engednek el az 1 heti igazolatlan hiányzást kap? Ennek már komoly következményei lennének (jegyző, gyámügy).
  Nem tudom elképzelni, hogy az erdei iskolát jogszerűen kötelezővé lehet tenni.

 • 2010.03.20 20:43:36Wish1973

  sp, az erdei tábor kötelező, mint írtam. benne van az iskola tantervében, azzal, h oda íratod a gyereket, vállalod ezt is. nem engedni kb olyan, mintha suliba nem engednéd. persze ki lehet játszani orvosi igazolással. anyagiakra hivatkozni meg azért necces, mert a suli is és az önkorm. is támogatja.
  amúgy tavaly olyan helyen volt a szállás, ahol nem volt térerő, 5 napig nem beszélt senki a tanítónőkkel. arra jutottunk, ha baj lenne, nyilván megtalálták volna a módját, h értesítsenek minket. gyerekkoromban 2 hetes táborok alkalmával sem volt telefonálgatás napi szinten, lévén nem volt mobil, a fülkékbe meg órákig tartó sorban állással lehetett bejutni, h aztán jól elnyelje a pénzt a készülék. képeslapot küldtünk-kaptunk.

 • 2010.03.20 20:49:36mohaéspáfrány

  15-20-30 éve a tanulmányi kirándulás és az oszt.kirándulás ugyanazt jelentette.
  Mára a jelen rendelkezések nyomán kettévált a dolog.
  Oszt.kirándulás csak tanítási időn kívül szervezhető és fakultatív. Normális esetben az év eleji szülői ért. témái között tervezni és tisztázni illik.
  Tanulmányi kirándulás akkor szervezhető, ha szerepel a helyi pedagógiai programban. Ebben az esetben azonban pénz nem kérhető.
  Az erdei iskola szintén a ped.program része kell, hogy legyen.
  Fiaim iskolájában úgy oldották meg, hogy hosszútávú tervet készítettek, mely kimondja, h. az alapítvány milyen programokat támogat.
  Ennek alaptételei nem változhatnak, így a 8 év alatt minden gyerek u.olyan arányban részesül. (természetesen ez csak az alapítvány egyik része, a többi mozgó felhasználású)
  1. o. 10 alkalom úszásoktatás
  3. o. 5 nap erdei iskola
  felső tagozat: ország négy tája forgószerűen, 1 napos utakra tervezve. Ez bő tíz éve működik.
  Munkahelyemen: lakóhelytől fokozatosan és évfolyamonként távolodva szigorúan egy napos - alapítványi pénzből.
  És a legtöbb iskolában azért erdei iskola, mert a környezeti nevelés címszóval jól lehet pályázni.
  A környezetemben pedig tantestületenként 3-4 ember állandóan a pályázati figyelőkön lóg.

 • 2010.03.21 06:50:24Rosa Rugosa

  Az anyósom tanár középiskolában.
  A múltkor mondta, hogy ők általában úgy osztálykirándulnak, hogy figyelik azokat az eseményeket, rendezvényeket az országban, ahová pl. a MÁV-val ingyen lehet utazni (a rendezvény belépőjének felmutatása fejében).
  Na így megoldják az utazást, ami általában a leghúzósabb része a kirándulásnak.

 • 2010.03.21 06:56:05Rosa Rugosa

  Az egyik ismerősünk pedig ide vitte a gyerekeket 5 napra.
  A fiúk transzban voltak, mert van egy hajítógép, szóval amíg ők harcoltak, addig a lányok elvoltak az állatokkal.:)
  [link]

 • 2010.03.21 08:05:40Starlark

  RR: Patca itt van tőlünk 10 percre :)

  Tényleg nagyon szuper hely, fiam még picit kicsi hogy igazán élvezze de most húsvétkor is kimegyünk.

  És mindig szerveznek jó kis programokat és nyáron napköziket.

 • 2010.03.21 14:07:16Dee_

  Tanárfüggő is lehet, ki milyen programokat választ. Osztályfőnökünk szeretett túrázni, így sátortáborban voltunk vagy olyan helyeken, ahol éppen csak volt valami a fejünk felett. Nagyon jó túrákat tettünk. Később, új osztályfőnökünk lett, ő inkább a múzeumokat preferálta, így vele jobb helyeken szálltunk meg, és városokat, érdekességeket láttunk. Ezek is emlékezetesek voltak.
  Ha nem mentem, azért volt, mert antiszociálisként a hátam közepére kívántam az osztálytársakat. Nem ezek a kirándulások hoztak össze minket, sőt, az iskolai klikkek ugyanúgy megmaradtak.
  Barátnőmék külföldre is mentek több napra, de aki nem élvezi az osztálytársai társaságát itthon, az a római tengerparton, vagy Londonban sem fogja.
  Az alkohol is komoly gond lett mostanában... És az egyéb kábítószerek.

 • 2010.03.21 14:22:55Wish1973

  RR, amiről te írsz, az csak egynapos utaknál igaz. 5 naposnál már a szállás-kaja lényegesen nagyobb tétel, mint az útiköltség. ettől függetlenül tök jó ötlet. én eddig olyat hallottam, h a vonatjegyet kellett megvenni és a belépő árából engedtek vmekkora összeget- bécs-bp.

 • 2010.03.21 16:56:24Rosa Rugosa

  Wish1973

  Egy hosszú hétvégésre is áll.
  Nem tudok pontos példát mondani, de anyósom biztos tud, majd kikérdezem.
  Pl. több napos ásványbörze, ilyenek.
  Vagy vannak olyan pár napos fesztiválok, rendezvények, ahová kedvezményes a jegy.

  Pl. a Balaton átúszásra is jár az 50%.
  Egyébként úgy tudom ezekre a jegyekre is érvényes az ami a többi menettérti jegyre, szóval több nappal később is vissza lehet vele utazni.

 • 2010.03.21 17:29:45farkasokkal tancolo

  Ez a Patca nagyon megfogta a fantáziámat, de ahogy látom leginkább turistaszállás van csak.

  Van a környéken más falusi turizmus szállás is? Mert nézegettem a neten Kaposvár környékét, és nemigen találtam.

 • 2010.03.21 20:55:51Starlark

  FT: Ha gyerkőcökkel jönnétek a környékre akkor egyik ismerősöm dicsérte a bőszénfai Mese szállót.
  [link]

 • 2010.03.21 21:54:49farkasokkal tancolo

  Köszönöm!!! :-)

 • 2010.03.22 08:39:49dokalu

  FT: pont erről a táborról írtam, hogy 25 ezer/fő/3 nap.. Lehet, hogy jól főznek, de az osztály nagy része nem tudja kifizetni..

 • 2010.03.22 09:59:37Starlark

  Dokalu: Gondolom ha nem a fél országon kéne átutazni érte olcsóbb lenne.
  A tanerő a környéketeken nem talált volna hasonlót?

  Nem hiszem hogy egy erdei iskola miatt messzire kéne buszoztatni egy osztályt.
  Mint írtam ez hozzánk nagyon közel van, de szerintem itt a mi gyerekeink ugyanúgy élveznének 3 napot együtt mintha elvinnék őket a Börzsönybe vagy a Bükkbe...

  Mi is voltunk erdei táborozni általánosban Törökkoppányban az se volt több busszal 1 óránál mégis annyira élvezte mindenki hogy következő évben is visszamentünk.

 • 2010.03.22 10:03:00farkasokkal tancolo

  2010.03.22 08:39:49dokalu

  Ez meglep. Mi nyár közepén nyaraltunk ott, akciósan, 3-an 5 napig kb 50 ezerből félpanzióval. Meggyőződésem, hogy ha kicsit jobban alkudoztak volna velük, akkor nem került volna ennyibe. Ugyanis amúgy kong az ürességtől, és azóta is állandóan kapjuk az ilyen olyan akcióról szóló leveleket.

 • 2010.03.22 14:44:24manó99

  [link]

 • 2010.03.22 14:45:20manó99

  [link]

 • 2010.03.23 09:24:13dokalu

  FT: Valószínűleg olcsóbb is lehetett volna, de ha a tanerőnek nem érdeke, hát nem néz utána.. Levelezni lehet, de nem mindig érdemes a táborokkal. Telefon, alku és kész. Szerintem. Csak a gyerkőcök szívták meg, nagyon várták a 3 napost.

  Starlark: Biztos lett volna közelebb is, de annak utána kell járni.. Szóltunk többen is év elején, hogy segítünk keresni vmi jó helyet, de nem kért belőlünk. Nem feltétlenül kell elmenni 250 km-t szerintem sem.

 • 2010.03.23 10:04:14böbebaba

  Rengeteg múlik a szülők hozzáállásán is az anyagiak mellett. A fiam elsős, de lesz nekik 5 napos tábor. Én feltettem otthon a kérdést és a fiam - pláne mikor kiderült hogy mi nem leszünk ott - óriási hurrával üdvözölte a lehetőséget. De osztályfőnökin volt két anyuka aki előre közölte hogy ők tutira nem, mert a drága gyerek ott éhenhalna mert csak anyuci főztjét hajlandő megenni. Csak sajnálni tudtam szegény gyerekeket akik erre vannak kondicionálva.

 • 2010.03.23 15:54:43Rosa Rugosa

  Na még ide akartam írni ezt.
  A gyerekeknek szerintem tuti befutó, igaz nem az 1000ft-os kategóriájú szállás, de mégis csak egy vár, az erdő közepében, hatalmas réttel, a legjobb számháborúk színtere.:)

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta