SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Az egyke nem érti, mi az a kistestvér

2010. március 17., szerda 07:54

22. hét

+6 kg

Minden attól függ, honnan nézzük. 2 héttel ezelőttig, amikor még nem tudtam a baba nemét, megesküdtem volna, hogy ez a terhesség teljesen más, mint az előző. Egészen más ételeket kívánok, nem sütikéket, mint az elsőszülöttemmel, hanem savanyú dolgokat, mint például kovászos uborkát. Párom szerint több natúr citromlé és citrom fogy nálunk, mint egy mojito-bárban, 3-4 ujjnyit teszek minden pohár vízbe. Jóval fáradtabb vagyok, és naponta akár 10 óra alvás is összejön. Ebből 8-9 óra éjszakánként, és 1, amikor a lányom alszik késő délután.

Viszont amint megtudtam, hogy az új baba is lány lesz, rájöttem, hogy ez a terhesség nagyon hasonló az előzőhöz. A hasam ugyanúgy minden irányban nő: nemcsak előre, hanem oldalra is. Panaszra most sem lehet okom. A korai terhesmizériákat (hányinger, szorulás, ájulás) úgy tűnik, megint teljesen megúsztam, és az eddigi problémáim (hátfájás, bedugult orr) rövid időn belül elmúltak - bár a 3 hét, amíg kapkodtam a levegőt éjszakánként, örökkévalóságnak tűnt. A különbségek betudhatók annak, hogy ezúttal nem szoktam le a dohányzásról az első pár hétben, nem kell munkahelyre bejárnom, na meg fiatalabb sem lettem. Persze a legnagyobb változás az, hogy most egy két és fél éves kisgyerek mellett vagyok terhes. És ez bizony sok mindenre kihat, az energiaszintemtől a gondolataimig.

Szinte minden ismerős megkérdezi, hogy tudja-e már a gyerek, hogy kistestvére lesz. Erre csak azt tudom válaszolni, hogy minden próbálkozásunk ellenére szerintem fogalma sincsen. Pedig a legelső volt, akinek elmondtam. A nap szinte minden ébren töltött pillanatában együtt vagyunk mi ketten, mint afféle sziámi ikrek. Minden orvosi vizsgálatomra, vérvételre és ultrahangra eljön velem. Az ultrahangok alatt elmagyaráztuk neki, hogy a kisbaba a képernyőn a mama hasában lakik, és amikor megszületik, az ő kistestvére lesz. Otthon, hármasban az apjával, sokszor megsimogatjuk a hasamat és elmondjuk neki, hogy abban lakik a baba. Egyszer egy ilyen "ugye érted, hogy mi az a kisbaba?" kérdés után beszaladt a szobájába, kihozott onnan egy babát, és odaadta nekem. Akkor jöttem rá, hogy ez az egész sokkal bonyolultabb, mint hittem.

Mivel nekem nincs testvérem és párom testvére messze lakik, a testvér fogalmát nehéz elmagyaráznom. Maradok az "új baba lesz a házban" megközelítésnél.  Remélem az előttünk álló 4 hónapban tovább nyílik az elméje és nem lesz nagy meglepetés számára a beharangozott másik kisbaba. Annyi biztos, hogy korát meghazudtoló rutinnal vesz már részt az ultrahangokon. Legutóbb a képernyőn mozgó pacára mutatott amint az megjelent, és magától mondta, hogy "ott a baba", ami pedig azért nem olyan egyértelmű, még felnőtteknek sem.

A kislányom, akivel megosztom a napjaimat, a legnagyobb hatással az energiaszintemre van. Az egyértelmű volt már a terhesség előtt is, hogy még soha nem végeztem olyan fárasztó fizikai, vagy szellemi munkát, mint egy kétéves utáni szaladgálás napi 10-12 órában. Párom elmegy otthonról reggel 8 előtt, és este 7-nél korábban ritkán jön haza. Ezalatt az idő alatt csak ketten vagyunk, bár a nap több mint felében a házon kívül, mindenféle játszóházakban. De a felelősség megosztatlanul az enyém, a legközelebbi nagyszülő 1700 kilométerre lakik, a bölcsőde most nem lehetséges számunkra, és nappali segítségem nincsen. Jó pár óra játszóterezés, labdázás, kismotorozás és szaladgálás után úgy várom a délutáni csendespihenőt, mint a megváltást.

Amint a gyerek elalszik, leroskadok valahova, és bambán nyomkodom a telefonomat, vagy olvasgatok egy babaneves könyvet, de igazán semmi nem érdekel. Élvezem, hogy csend van, senki nem kiabálja a nevem, nem kell a szemem sarkából figyelnem a kis örökmozgót, és koncentrálhatok egyetlen dologra. Azután, ha tudok, és nincs más dolgom, elszunnyadok én is. Van, hogy arra ébredünk mind a ketten, hogy párom telefonál, hogy indul lassan haza. Eddig azért nem fordult elő velem felnőtt életemben, hogy rendszeresen kidőljek délután 5-re, mint egy zsák. Legalább annyi jó van mostanság, hogy még világosban ébredek.

A fáradtságon kívül nem érzem úgy, hogy nehezebb lenne a gyerek miatt, és talán még könnyebb is. Miatta és általa olyan helyeken töltöm a napjaimat, ahol tucatszám vannak kismamák, akik megértéssel, örömmel és együttérzéssel hallgatják a híreimet, és esetleges nyafogásaimat. A legutóbbi terhességet szinte teljesen egyedül csináltam végig, ha a fórumos és blogos ismerősöket nem számoljuk. A munkahelyemen a terhesség tényét titkoltam, és az állásom elveszítése után egyedül töltöttem napjaimat, vagy szingli, gyermektelen ismerősökkel. Most egy pár perces beszélgetés egy másik kismama­sorstárssal is felvidít, különösen, ha az illető is terhes, mint sokan a játszóházi csajok közül.  És nem kérdéses, hogy kimozduljak minden áldott nap, mert egy két és fél évest nem lehet a négy fal közé zárni jó időben, mert szétszedi a lakást. Így a hangulatomtól függetlenül motiválnom kell magam, és irány a mező, a park, a játszóház, és ez nagyon jót tesz mindkettőnknek.

A hátam miatt, annak ellenére, hogy már nem fáj egyáltalán, a gyerek emelgetésével továbbra is vigyáznom kell. A kezemben nem viszem pár lépésnél többet, és nem emelgetem, csak amikor az feltétlenül szükséges. Szerencsére ezt nem is várja el tőlem. Mostanra profik lettünk mindketten, ő ügyesen segít nekem, feláll a babakocsiban, a kiságyban, amikor csak ki kell emelnem valahonnan. Én pedig megtanultam minimális erőkifejtéssel, és jó testtartásban felemelni. Mivel egyre többet segít ő, nem érzem, hogy veszélyes lenne. Remélem, hogy ez így is marad, és nem fog megfájdulni megint a hátam. Úgy érzem, hogy ha a hátfájást megúszom, a többi eljövendő fizikai kényelmetlenség már elviselhető lesz.

A lányom ügyében még egy fontos dolgot kell hamarosan eldöntenünk. Hónapok óta tervbe van véve, hogy júliusban idejön érte az egyik nagypapája, lehetőleg még mielőtt a kórházból hazajönnénk az új babával, és pár hétre, esetleg egy hónapra Magyarországra viszi őt nyaralni. Nemcsak szerető nagyszülők várnák ott, akiknek ő a szeme fénye egyetlen unokája, de anyósom révén egy kisgyerek-paradicsomnak kialakított vidéki ház, hatalmas kerttel, felfújható medencével, játékokkal és saját termesztésű bio zöldséggel és gyümölccsel. A kérdés csak az, hogy el merjem-e engedni több hétre, amikor egész életében nem többet, mint összesen 2-3 napot volt tőlem távol (tavaly nyáron, ugyanott). Bár nagyon önálló és barátságos kislány, aki imádja a nagyszüleit, nem lesz-e számára nagy trauma ilyen sok időre elszakadni  a szüleitől, pont egy olyan fontos időszakban, mint egy testvér érkezése? Az ötlet eleinte nagyon jónak tűnt, a mi szempontunkból (hogy párommal ketten az újszülöttel ismerkedhessünk pár hétig) és a nagyszülőkéből, akik élnek-halnak minden percért az unokával. De vajon nem túl korai ez egy kislánynak, aki még nem lesz 3 éves sem? Ezen tépelődöm hetek óta. Még van egy-két hónapunk eldönteni, de nem hagyhatjuk utolsó percre a végső döntést.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.19 00:15:37Lexie

  tildy, persze nem 100% hogy sérül, de sajnos jócskán benne van a pakliban. ami nekem picit furcsa,h annak ellenére,h tanácsot kért,mintha nem lenne más opció csak ez. tehát vagy megy a nagyihoz vagy megy a nagyihoz. mert nanny/Mo.szülés/nagyi deportálás kilőve, akkor mi a kérdés?

 • 2010.03.19 00:34:16tildy:)

  madz: ez gyerektől és nagyszülőktől is függ. Apám szüleinél utáltam lenni, de anyai nagyimtól haza sem lehetett rángatni... Jobban szerettem ott lenni , mint otthon.

 • 2010.03.19 00:40:33másutt

  Lexie, hat persze, hogy tobbfele opcio is van mindig.
  Csak az olyanokat vetettem el, amik tenyleg megvalosithatatlanok, pl. hotel nagszuloknek par hetre, 24 oras dada, vagy az anyossal egy szobaban alvas.
  De szerintem ezek sok mas ember szamara is nehezek lennenek.

  Egeszen biztos vagyok benne, hogy meg fogom oldani! Az optimizmusom toretlen, a halam iranyotokban meg vegtelen, hogy vegighallgattatok, es velemenyetekkel megtiszteltetek. Vicc nelkul.
  Nem, nem mindenkivel ertek egyet, de nincs az a tema, amiben 250 emberrel egyszerre egy napon egyetertenenk, ugye? Attol meg orommel olvasom, mint ahogyan, szerintem, TI is.

 • 2010.03.19 00:51:08madz

  tildy, gyerekkorom legszebb emlékei a nagymamámnál töltött nyaralások. de nem kétévesen több hétre...
  nem is erről van szó. hanem hogy épp akkor születik meg a testvére. ő pedig akkor megy haza, mikor már otthon lesz. de ezt már annnyiszor leírtuk. ezt a jónevelés-dolgot meg még mindig nem vágom.

 • 2010.03.19 06:15:28Brumibaby

  tildy, számomra az nem világos, miben áll az ellenzők félelme? Azért arról nem volt szó, hogy a mi gyerekeinknek kellene másutt anyósáéknál tölteni a nyáron három hetet, bár most, hogy meggondolom, nem is rossz ötlet, a körülmények jók, én meg három hétig úgyse nagyon tudom hova rakni őket

 • 2010.03.19 07:39:58Lapis Lazuli

  Másutt irtó kíváncsi vagyok, h mi lesz a megoldás. Én is egyke vagyok. Tegnap a nagyfiam megbetegedett. Amíg a nagy homlokát tartottam a lavór fölött, addig a kicsi egy montessori toronnyal verte az ajtót. (Nem jöhet be, mert megeszi a földön heverő legókat)Vááááá. gondoltam is, minekazilyennekgyerek. Pláne kettő. :-))

 • 2010.03.19 07:41:11Lapis Lazuli

  Ja, és csatlakozom: húú de örülnék, ha a nagyot elküldhetném Másutt anyósáékhoz :-)))

 • 2010.03.19 08:55:57másutt

  Na, nem volt egyszeru, de elojott a humor is, csak 2 nap kellett hozza, Lajka kutya, meg annak a kepe, hogy berelt Ikarus busszal beallitunk 200 Poronttyal az anyoshoz.

 • 2010.03.19 21:24:40tildy:)

  madz arra ertettem, hogy ha jo masutt nevelese , hogy ha megfeleloen kezeli a gyereket , es a szituacioakt, akkor a gyerek nem serul.

  A felelmekrol is kerdezett brumibaby: Tudod Brumi én rengetegszer látom azt, hogy anyuka nemhogy nagyszülőkre nem bízná hosszabb ideig a gyerekét, de még a saját férjére sem (nem rólad beszélek) , mintha csak ő és kizálag ő tudná tökéletesen ellátni a gyermekét, és ha más van a gyerekkel, jajj akkor már félni kell mi lesz vele.
  Én nem gondolom azt, hogy a majdani gyermekemnek én leszek a legtökéletesebb szülője , éppen ezért akikben megbízom , akik értenek hozzá , azokra szívesen fogom hagyni a gyereket, ha ő ( a gyerek) is akarja. Párom pl. emberileg jobb , anyósjelölt meg tanítónéniként szintén jól bánika kicsikkel .

 • 2010.03.19 21:56:43vivace

  2010.03.18 07:56:48Brumibaby

  Nagyon jó megközelítés!

 • 2010.03.19 22:06:13vivace

  2010.03.18 10:57:24psyché

  Sokkal könnyebb úgy, hogy a testvérek együtt vannak. A nagynak biztosan nem lenne tőle gondja, de szerintem a kicsinek sem. Attól is függ, milyen a viszonyuk a nagyival.

 • 2010.03.19 22:11:52vivace

  Visszavonom. Mi is voltunk heteket a nagymamámnál, de én, mint kicsi is már legalább 5 voltam akkor.

 • 2010.03.19 22:23:18vivace

  2010.03.19 08:55:57másutt

  Talán azért, mert ez nem egy humoros szituáció?

 • 2010.03.19 22:37:45vivace

  2010.03.18 20:24:38másutt

  Hoppá. Te megerősítést vártál, legalább 3/4 részben. Nem kaptad meg, és most próbálsz gunyoros lenni. Egyet kellene megértened: itt nem ellened szóltak a kommentek, hanem a kislányodért, a családotokért.

  Nem muszáj megfelelnek anyádnak, még tudat alatt sem.

 • 2010.03.19 23:14:45másutt

  vivace, mi a baj a gunyorral?

  nem megerősítést vártam, feltettem egy kerdest egy dontes elott 4 honappal! azelőtt honapokkal, hogy az 5 nagyszülőből 3 (!!!) a tervrol akar tudott volna.
  ha megersositest vartam volna, akkor az igy hangzott VOLNA:
  "a gyereket elkuldom x napra. ugye jol teszem?"
  vagy
  "megvan a repulojegy! a soproni, kertes hazba kuldjem, ahol szaladgalhat, vagy a pestibe, ahol a jatszohaz van?"

  az a baj, hogy nagyon sok ember szovegmegertesevel (ne haragudj, de a tieddel is!) baj van.

  a kerdes a cikkben, igy hangzott fel, idezem:
  " A kérdés csak az, hogy el merjem-e engedni több hétre, amikor egész életében nem többet, mint összesen 2-3 napot volt tőlem távol (tavaly nyáron, ugyanott)."
  ...
  "De vajon nem túl korai ez egy kislánynak, aki még nem lesz 3 éves sem? Ezen tépelődöm hetek óta. Még van egy-két hónapunk eldönteni..."

  Olyan nehez felfogni, hogy tenyleg nem dontottem el meg semmit, amikor megirtam a cikket egy hete, es tanaccsal fordultam feletek?
  Mi ebben olyan bonyolult?
  Miert vagyok kikialtva valami szivetlen bunosnek, aki MAR elkovette a "kegyetlenseget" a gyerek ellen? Miert vagyok birosag ele allitva?

  Itt csupa 100% magabiztos uber-fasza anya van, aki meg a FEJEBEN sem kovet el hibat?
  Miert kell BANTANI a masikat, mert egy kerdest tett fel?

  EZERT volt a gunyor!

 • 2010.03.19 23:35:03tildy:)

  Masutt,inkabb csak arrol van szo,hogy itt mindenki jobban tudja , mi a legjobb a te gyerekednek.

 • 2010.03.19 23:40:42másutt

  tildy, az nem zavarna! :)
  az itt normalis.
  de elertuk az en pszihoanalizisomat koveto summa summariumot is.

  tenyleg kezdem magam ugy erezni, mintha fovadlott lennek a
  'kulonos kegyetlenseggel elkovetett gyereknyaraltatasi tervcsira" perben.

  szeretnek mindenkit megnyugtatni, a gyerek itt van, jol van, mar megrendeltem az "I'm gonna be a big sister" (nagytestver leszek) konyvet, es nagyon nagy valoszinuseggel nem megy sehova, most mar egyre tobb oknal fogva.

  De minderrol tudni fogtok, azert van a naplo.

 • 2010.03.19 23:44:58másutt

  Tudtok ajanlani kistestver varo konyveket a Peti, Gergo, Anna konyveken kivul MAGYARUL?
  [link]

 • 2010.03.19 23:53:30Wish1973

  [link]
  bele is lapozhatsz virtuálisan

 • 2010.03.20 00:05:49Wish1973

  nyúlmama,
  wish nem = wiskas :D
  bár, a múltkor így sikerült a komédium színház helyett a kolibribe menni jegyért, mert csak az első 2 betű jutott az agyamig :D

 • 2010.03.20 00:28:49másutt

  koszi wish, pont ilyet kerestem, meg fogom venni.

 • 2010.03.20 00:29:20a szív fészkei

  [link]

 • 2010.03.20 00:30:36a szív fészkei

  másutt, nagyon jól írsz - te nem akarsz személyre szabott mesét írni a kicsidnek? Ha ég rajzolni is tudsz, pláne!

 • 2010.03.20 00:31:13a szív fészkei

  ha még

 • 2010.03.20 06:23:49cozumel

  Masutt

  szerintem csak arrol van szo, hogy meglepeteskent ert ez a terv bennunket, akik mar regota `ismerunk. Kifejezetten toled.

  Mert altalaban annyira kepben vagy mindenfele szakirodalomban, es hat ennek a dolognak azert eleg komoly szakirodalma van mar.

  Az meg nem relevans, hogy mit csinal az indiai anyuka, meg mi a szokas a kinaiaknal, hiszen mi nem az o eletviteluket eljuk, no meg az sem biztos, hogy a kinai kisgyereknek annyira hajjjdejo, hogy elszakad az anyjatol, csak legfeljebb ott nem tulajdonitanak semekkora jelentoseget az ilyen lelki izeknek.
  Talan idovel naluk is valtozni fog a dolog, ki tudja...

 • 2010.03.20 07:46:04Brumibaby

  Hát, tényleg az a hülye, aki részt vesz egy szülői döntésre tartozó kérdésben rendezett népszavazáson, engem is beleértve.

 • 2010.03.20 09:35:18Wish1973

  Brumi, a népszavazások már csak ilyenek. mindig lesz olyan, aki azt gondolja, h mennyi hülye, mind szembe megy a forgalommal. lásd vizitdíj-tandíj

 • 2010.03.20 10:04:34Brumibaby

  wish, nem egészen értem a párhuzamot, illetve annyiban igen, vannak nem népszavaznivaló kérdések, mint a vizitdíj, a tandíj, meg a menjen-e a gyerek a mamához.

 • 2010.03.20 11:08:06Chang Yai

  Másutt, tegyük fel, hogy megy a lányod a nagyszülőkhöz, te szülsz épp, de nagyszülők telefonálnak, hogy nagylány magánkívül visítva követeli a szüleit és annyira behergelte magát, hogy három napja sugárban hány a sírástól, ki fog érte menni, vagy elhozni, egyáltalán lesz hely akármilyen repülőn, akármennyiért, főszezonban, ha ennyire nem jön be a nagyszülős terv? mert Szegedről Sopronba csak leugrik az ember valahogy, busz vonat mittomén, még ha időben ugyanannyi is. engem ez a része nyugtalanítana nagyon, ha iyesmit terveznék.

 • 2010.03.20 11:15:30Magenta

  Hát, másutt, most nem érzem jogosnak a sértődöttségedet.
  Kérdeztél, válaszoltunk. Sokan, ugyanazt.

  Mi a gond?
  Akkor legközelebb írj úgy, hogy nem teszel fel kérdést.

 • 2010.03.20 11:35:17jazmine

  Ez nagyobbaknak jó, de a képek alapján lehet beszélgetni némely rész átugrásával ;):

  [link]

 • 2010.03.20 13:07:41Wish1973

  Brumi, akkor mégis érted. vannak szubjektív és objektív dolgok. bizony, néha van fekete meg fehér. van, amiről pontosan lehet tudni, h helyes-e vagy sem, attól totálisan függetlenül, h esetleg rövid távon a helytelen tűnik a könnyebb útnak.

 • 2010.03.20 13:13:38bajor gizella

  kár hogy a vizitdíjnál nem tudtak ennyire egyetérteni az emberek a hosszútávú gondolkodással.

 • 2010.03.20 13:55:04vivace

  2010.03.19 23:35:03tildy:)

  Tildy, tudod, miért írják a gyereklélektanos könyveket? Mert vannak esetek, melyek a gyerekeknek csak egy részére igazak, de vannak, melyek mindegyikre.
  Testvér születésével egyidőben elküldeni hetekre sok-sok kilométerre egy picurit - egy gyereknek se lenne jó. Hosszú távú hatásról nem tudok mit mondani, rövid távon viszont 100%. Nem 50, hanem 100. Onnan veszem, mert nekem van testvérem, van gyerekem is, emellett rengeteg többgyerekes ismerősöm.
  Apa kivehet annyi szabit, amennyit csak tud, ahogy meg többen írták, a ,,nagyot" is be lehet vonni mindenféle segítésbe.
  Ez csak egy felvázolt lehetőség. A jobb. El is lehet küldeni hetekre ezervalahányszáz kilométerre, csak az a rosszabb. Nem szuperanyaságról írok, hanem tényekről.

 • 2010.03.20 14:21:14másutt

  Magenta, semmifele sertodottseg nincsen, nem is volt, nem is lesz, duhos sem vagyok, meg mindig nem. :)
  Csak szerintem sokan tulreagaltak es kerdest el elkonyveltek, hogy
  -en mar eldontottem
  -megerositest varok
  -tobben megirtak, hogy csalodtak bennem.
  en meg meg mindig nem ertem miert.

  Ez egy kicsit olyan, mintha ulnek terhesen este, vacsi utan, irnam a naplot, es felsohajtanek, hogy "hat, jo esne most egy korty vorosbor" ezt megirnam, megosztanam, es nekem esnenek, hogy hogyan mereszelek inni, berugni, es csalodtak bennem, hogy veszelyeztetem a magzatot. Annak ellenere, hogy nem ittam alkoholt 1/2 eve, es nem is fogok.

  Kb ennyi. Egy naplonak mindig is "hangosan gondolkodas" filingje van, akar a 13 eves Anna irja Bekasmegyeren, akar en.

 • 2010.03.20 14:55:21vivace

  Másutt, ha nem vársz megerősítést, akkor lehet, hogy én nem olvastam el azokat a részeket, ahol jelezted, hogy még megfontolod a dologot, mert hiszen te is megírtad már a posztban néhány erős hátrányát.Este megnézem, hátha mégis írtad már.

 • 2010.03.20 14:56:11vivace

  Mármint azt, hogy megfontolod még azért, sőt, remélhetőleg lemondod az egészet.

 • 2010.03.20 14:59:31bajor gizella

  azért elég hosszú oldlakon ecsetelted hogy mennyire nem opció más itók a boron kívül, és hgoy a párod is megerősített ebben. tlán soksaknk ezért van eldöntöttségérzetük.

 • 2010.03.20 15:15:04másutt

  bg
  a szalloda es a nanny meg mindig nem opciok. mas igen.
  azert volt ecsetelve hosszu oldalakon keresztul, mert hosszu sorban alltak az emberek es egymas utan gyozkodtek, hogy "biztos van olcsobb szalloda" meg "hat akkor keressel magyar kislanyt", meg "dehat az en ismerosom megoldotta londonban a szallodat'...
  ha elsore elfogadtak volnal, hogy a nanny felberlese es a szalloda nem opciok, akkor 2 sor lett volna. igy lett 3 oldal.
  :D

  egyebkent, csak hogy mindenki megnyugodjon, valoszinuleg a baratnom vigyaz majd ra, amig a korhazban leszek, utana meg a parom is itthon marad.

  mint ahogyan mar emlitettem, mas valami is kozbejott, ami a gyerek utjat lehetetlenne teszi.

 • 2010.03.20 15:15:58farkasokkal tancolo

  Érdekes, de nekem semmi eldöntöttség érzetem nincsen.

 • 2010.03.20 15:30:53madz

  szerintem a legtöbbünknek lejött, hogy ez csak ötlet. merthogy tényleg kérdések formájában van megfogalmazva az egész. meg a kételyek. csak ott van utána, hogy "ezen tépelődőm hetek óta". és ezt furcsállottuk másuttól. hogy ezen húsz másodpercnél tovább tépelődik.

 • 2010.03.20 15:39:06jazmine

  Azért én úgy éreztem, h ötlettől több volt.
  Nekem pl. tavaly nyáron volt pár napom, mikor erősen fontoltam, h melyik nagyszülőnél mennyit nyaral majd a nagyom.
  Aztán felébredtem...

 • 2010.03.20 16:39:23vivace

  2010.03.20 15:15:04másutt

  Oké, őszintén megnyugodtam. Az az édes lábacska nem lehet 1700 kilométerre az anyukájától, épp, amikor annyi izgalmas dolog történik. :-D

 • 2010.03.20 16:42:56farkasokkal tancolo

  Jujj ez fájt! :-D

 • 2010.03.20 17:47:12Auguszta Romanova

  Te masutt megeri ott elni?
  Miert?
  kocsi nem,nannyi nem,raadasul tavol vagy a csaladtol,nem tudom ,mennyire jo ez,egy bevandorlo elete.Komolyan megeri?

 • 2010.03.20 18:00:33tildy:)

  Az ő válaszát nem tudom, de az enyémet igen:
  Igen.

  -Távol vagy a családtól, igen, de együtt azzal akit tényleg nagyon szeretsz.

  -És nagyon ritkán éreztetik , hogy bevándorló vagy. Velem legalábbis még csak a füstöseknél fordult elő, igazi angoloknál nem. (mondjuk kevés ideje vagyunk még itt)

 • 2010.03.20 19:44:53nyúlmama

  2010.03.20 00:05:49Wish1973

  Hú bocsánat, Wish.Mer mindig rohans az élet, azé volt ez, na.

 • 2010.03.20 20:47:20Wish1973

  nyúlmama, nincs harag:)

 • 2010.03.23 12:14:06Kockásfülűnyúl

  Másutt: örülök, h találtál egy igazán "gyerekbarát" megoldást, és remélem h nem valami negatív történés miatt hiúsult meg a kislány útja.Az én egyke fiam már 9 éves, de még mindig haza akar hozni minden utunkba eső kisbabát:)Mondjuk kíváncsi lennék, h mit reagálna, ha egyszer tényleg hoznék egyet:)))

 • 2010.03.23 12:20:20másutt

  koszi, Kockásfülűnyúl
  meg nincs "fix" megoldas, de szukul a kor, es az utazas mar nem olyan csabito....
  az egyik nagyinak, aki elegge aktiv lett volna a tortenesekben, ugy tunik szivmutetje lesz kora nyaron. eleg komoly.
  sajnos. :'(
  izgi evunk van.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta