Az életben maradáshoz szükséges a csecsemők éjszakai ébredése

Akinek van gyereke, tudja, a kisbabák alvása más, mint a felnőtteké. Dr. William Sears Éjszakai gondoskodás című könyvében részletesen bemutatja a kicsik alvási fázisait és szakaszait, így is megkönnyítve a szülőknek a kisbabájuk megértését.

Olvasónk, opti összefoglalja, amit a kicsik alvásáról tudni érdemes.

Az alvásnak két fő fázisát különböztetjük meg: az aktív (REM) és a nyugodt alvást. Az alvás során négy fázison keresztül jutunk a nyugodt alvási fázisokba. A harmadik és a negyedik nyugodt alvási fázis a legmélyebb. Felnőtteknél az első nyugodt fázis 90-110 percig tart, ezután fokozatosan áttérünk az aktív fázisba, mely kb. 10 percig tart. Majd ismét eljutunk az egyre nyugodtabb fázisokba. Ezek a ciklusok az éjszaka folyamán többször is váltják egymást. Ahogy telik az idő, egyre hosszabbak lesznek az aktív fázisok. Az alvás mintegy 20-25 százaléka aktív alvás.

Ezzel szemben a kisbabák alvással töltött idejében a születésüktől 3 hónapos korukig 45-50 százalék aktív fázis, 10-15 százalék átmeneti fázis és 35-45 százalék nyugodt fázis van. Az aktív alvás aránya csak olyan 2-3 éves korra közelíti meg a felnőttek szintjét. A csecsemők alvási ciklusai rövidebbek, kb. 50-60 percesek, és több bennük az aktív fázis, csaknem kétszer annyi, mint a felnőttekében. Amikor a kisbaba a nyugodt alvásból az aktívba lép, könnyen felébred, így sok kritikus időszak van az éjszaka folyamán.

Míg egy felnőtt, ha elalszik, egyből mély alvási fázisba kerül, egy kisbaba először az aktív fázison esik át. Ez a magyarázata annak, hogy miért olyan nehéz letenni a kicsiket a kiságyba. Kb. 20 perces aktív szakasz után a kicsi nyugodt fázisba érkezik, ekkor könnyen letehető. Az aktív vagy az átmeneti fázisban könnyen felébred zaj, fény hatására. Ahogy nőnek a babák, úgy fejlődik ki az a képességük, hogy az éber állapotból egyből a nyugodt alvásba lépjenek. Egyes babáknál ez már 3 hónapos korban kialakul.

Az aktív fázisban az agy igen éber, alváskutatók szerint az aktív alvás az agy éréséhez szükséges, vagyis a több aktív fázis elősegíti az agy fejlődését. Ez segíthet megérteni a kisbabák alvási szokásait.

Az ember életében a legtöbb alvást igénylő szakasz, mely során az agy gyors fejlődésen megy keresztül, megegyezik azzal az életkorral, amikor a legtöbb az aktív fázis. Ahogy a növekvő kisgyerek egyre több ingert kap a külső környezettől, egyre kevesebb belső stimulációra van szüksége. A magzatnál csaknem 100 százalék a REM alvás, a csecsemőnél 50 százalék körül van, a kétéves kisgyereknél kb. 25 százalék, felnőtteknél 20 százalék, időseknél 15 százalék.

A kisbabák remekül ki vannak találva. Nem véletlenül alszanak másképp, mint a felnőttek. Az első hónapokban létfontosságú igényeik vannak, de csak korlátozott eszközökkel tudják közölni őket. A sok aktív fázisnak köszönhetően könnyen ébrednek, ha éhesek, fáznak, melegük van, eldugult az orruk, stb. Ez a kisbaba életben maradásához szükséges.

Ha a kisbaba felébred éjjel, vegyük figyelembe, hogy azt teszi, ami az életben maradásához és a fejlődéséhez elengedhetetlen! Akármilyen fáradtak vagyunk, reagáljunk és legyünk megértőek! Túl értékesek ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk szükségleteiket!

opti

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek