SZÜLŐSÉG

Tovább élnek a fogamzásgátlót szedő nők

2010. március 16., kedd 10:34

Bár sokan tartanak, sőt tartózkodnak a fogamzásgátló tabletta használatától annak hormontartalma miatt, egy most, a British Medical Journalban publikált kutatás szerint nem hogy nem ártalmas a tabletta az egészségre, de akár még az életet is meghosszabíthatja. Vagy legalábbis segíthet elkerülni a rák- és szívbetegségeket.

A kijelentést 46 ezer nő vizsgálatára alapozták, nagy részük még a hatvanas években kezdte el az akkor még korántsem a maihoz hasonló, alacsony hormontartalmú készítményt szedni, és legalább négy évig szedte azt, a csoport másik fele pedig sosem szedett gyógyszert. A halálesetek számának összehasonlításakor azt találták, hogy a fogamzásgátló mintegy 38 szézalékkal csökkentette a halált okozó vastagbélrák esélyét, de a szív- és érrendszeri betegségek is 12 százalékkal kisebb arányban fordultak elő a gyógyszert szedő nőknél. Pár éve emellett egy olyan kutatás is készült, mely szerint a tabletta növeli a mellrák esélyét.

Az orvosok azt nem tudták megmondani, miért óvhat meg a rák bizonyos formáitól a fogamzásgátló, és kitérnek arra a lehetőségre is, hogy ez nem a hormonok hatása, hanem egyszerűen a gyógyszert szedő nők egészségesebbek, és egészségesebben élnek, mint azok, akik nem szednek tablettát. Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a mai tabletták nagyban eltérnek azoktól, amelyeket a vizsgálatban részt vevő nők szedtek negyven évvel ezelőtt.

A kutatásra reflektálók között sokan vannak azon a véleményen, hogy a tablettát szedő nők valószínűleg jobban odafigyelnek az egészségükre, ezért élhetnek esetleg tovább, illetve vannak bizonyos betegségek, amelyeknél nem is ajánlják a tabletta szedését, így a fogamzásgátlót használó nők csoportja eleve egészségesebb. Ráadásul aki tablettát szed, annak háromhavonta általában fel kell keresni a nőgyógyászát, és egy lelkiismeretes orvos ilyenkor meg is vizsgálja. A vizsgálat eredményét persze viccel is el lehet ütni: aki gyógyszert szed, az nem stresszel azon, hogy teherbe esik, sőt kevesebb gyereke lesz, tehát tovább él – írják a kommentelők a Yahoo-n.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.16 12:37:49Rendszerhiba

  Aham.... Arra kíváncsi lennék, mely gyógyszergyártó cég megrendelésére készült a felmérés, és az ehhez kapcsolódó reklámkampány.

  Még ha védene is a szív és érrendszeri megbetegedések ellen, meg a rák bizonyos fajtái ellen, amit nem hiszek, akkor is érdemes megnézni a hormonkészítmények által megnyomorított nők tömegeit a különböző szakrendeléseken.
  Miért van az, hogy vannak olyan nők, akik alig kezdik el szedni a "bogyókat", és pár nap után májproblémákkal, mentális zavarokkal kezdenek küzdeni?
  Érdemes azon is elgondolkodni azon, hogy komplett ökoszisztémákat tesz tönkre a szennyvizekkel élővizekbe jutó hormonkészítmények garmadája. Pedig az nem más, ami csak kiürül a szervezetből.

 • 2010.03.16 12:38:51amanita muscaria

  Mazsola, dettó. Én bőrgyógyásznál jártam huszonéveim elején pattanások miatt. Felírta a Diane 21-et, ami fogamzásgátló is. Aztán én magam vettem észre hogy nagyon rossz a keringésem. Pl., ha leguggoltam, akkor lilult az alsó lábszáram, fázott, és hideg volt a kezem, stb.
  Aztán abbahagytam a fogamzásgátlót. Azóta sem szedek,s nem is fogok. Még kevesebb hormontartalmút sem. Nem.

 • 2010.03.16 12:40:26amanita muscaria

  2010.03.16 12:37:49Rendszerhiba


  Egyetértek.

 • 2010.03.16 12:41:46pill

  Én is szedek tablettát, 3havi adagot ír fel a nőgyógyász egyszerre, így háromhavonta menni kell. Olyankor általában meg is vizsgál. Évente rákszűrés, félévente megnéz hüvelyi ultrahanggal is. Egyszer-egyszer el tudtam kérni csak a receptet, ha nagyon kellett sietnem, de félévente mindenképp van vizsgálat.
  Azok a barátnőim, akik nem szednek tablettát évekig (4-5) se mennek nőgyógyászani vizsgálatra, ha nincs semmilyen panaszuk. (25 körüli nőkről van szó).

  Amúgy az első nőgyógyász nekem is felírta kérésre minden vizsgálat nélkül (még tapintásos se) a tablettát, és közölte, hogy ha más majd 3-4 hónapja szedem akkor lesz csak vérvétel, addig úgyse tudni hogy hatna rám, amíg nem kezdem el. Ott is hagytam a dokit, velem ne kísérletezzen, mi van ha egyáltalán nem szabadna szedni. Ekkor voltam 17 és letettem a tablettaszedésről még jó 3-4 évre.
  Aztán találtam egy rendes dokit az egyetem alatt, normális orvosi ellenérzés nélkül nem mernék tablettát szedni.

 • 2010.03.16 12:57:40zuzmó

  18 évesen, amikor először mentem dokihoz fogamzásgátlót íratni, meg se vizsgált. Vérvételi beutalót is csak az én határozott kérésemre adott. Három havonta lehetett menni a receptért, vizsgálat semmi. Egyébként én is végigpróbáltam vagy négy félét, de vagy a mellem feszült, vagy a libidóm csökkent erősen, vagy a közérzetem nem volt jó, szóval én szépen abbahagytam. Semmiféle áldásos hatását nem tapasztaltam. Ráadásul amikor végleg befejeztem a tablettázást, kellett úgy fél év, mire a ciklusom visszarendeződött.

 • 2010.03.16 13:00:48tökcsősz

  Hm. Nekem a fogigátló kiváltotta PCOS kinyírta az egyik petefészkemet.. ilyen is van.

 • 2010.03.16 13:14:25mazsola84

  Zuzmó, ha a bogyó miatt nem akarsz szexelni az is egyfajta fogamzásgátlás, nem?

 • 2010.03.16 13:17:41zuzmó

  mazsola84 :DDDDD

 • 2010.03.16 13:18:44tengerzold

  De a legtovább az él, aki nem hal meg! :D Ez is valami "A Brit Tudósok" :D-típusú cikk? :D

 • 2010.03.16 13:22:06keke80

  De az is igaz, hogy aki korábban hal meg, az tovább halott. Azaz Wer früher stirbt ist länger Tot...

  De ez a bogyó által csökkentett libidó nagyon szar dolog ám! én emiatt váltottam... most jó...:DDD

 • 2010.03.16 13:22:29Indhra

  Nagyon igaza van Mazsolának mert ritka az az orvos aki mielőtt felírja a bogyót ki is vizsgálja a pácienst, hogy egyáltalán alkalmas-e a szedésére, mert sok alattomos mellékhatása is lehet.

 • 2010.03.16 13:25:25a szív fészkei

  Infecundin, Bisecurin - ezek voltak az első, a hetvenesekben szedhető magyarországi készítmények. Állítólag lónak való dózissal benne. Én ettem, mint kacsa a nokedlit, mert éltem az életem ugyebár na meg a szörnyeteg, összevissza görcseimet is laza-finom, könnyed, óra-percre kiszámítható ciklusra változtatta. Még csak el se híztam, nem is szőrösödtem (ezek is komoly vádpontok voltak, tizenévesen jobban érdekelt mindenkit, mint a trombózis), bajom semmi - sosem voltak olyan jó éveim e tekintetben!
  Felírtál két perc alatt, no vizsgálat (pedig a Kútvölgyibe jártam, ami ugye már akkor is hűha de elit hely volt - szartak a cicóra, csak kérezték, mi kő.)
  Na most meg ettől leszek még szuperebbül? Ahoj Poplacsek! (Lekopogom, tényleg semmi bajom 100 évesen).
  Teherbeesés előtt leálltam félévig, aztán viszont szülés után nem bírtam már benyelni egy pirulát se hányás nélkül. Semelyiket. Így szakadtunk el egymástól, mint ágtól a levéldrága jó Bisecurinomtól.

 • 2010.03.16 13:27:35a szív fészkei

  Csökkent libidó? Erről most hallok először ennek kapcsán. Mindig csak a szőr meg a hízás forgott közszájon, mint ellenjavalt dolgok.

 • 2010.03.16 13:30:10keke80

  Szív fészkei, én nem híztam soha egy bogyótól sem, szöröm se nött több. De az utóbbitól, amit a terhesség és szoptatás után kaptam, úgy elment töle a kedvem, már kezdtem aggódni. Aztán váltottam, most minden a régi... :D

 • 2010.03.16 13:32:30zsusska

  15evesen azert irta fel a doki nekem, h beallitsa az elegge zavart mensesemet. aztan szedette velem 10 evig (Onnek szednie kell! azzal csak art, ha pihenteti!) sose vizsgalt ki, sose voltam vervetelen emiatt.

  aztan 25 evesen ugy dontottem, abbahagyom, ha babat szeretnek kell par ev mig kiurul a szervezetembol... na akkor 9honapig nem jott meg, 100 orvosnal voltam, vegul a gyogyszerlobbi gyozott, ujra szedettek velem (borgyogyasz, nogyogyasz es endokrinologus is ezt javasolta). 1 ev utan meguntam, gondolva az ujabb kalvariakra. ezt kovetoen 1,5 evig nem jott meg. kerestem kozben egy uj dokit, aki nem ragaszkodik semmilyen gyogyszerhez a homeopatiasokon kivul. rendbe jott a mens.m, de kijott az endometriozisom, amivel 3,5 eve kuzdok.
  kb 5 eve nem szedem a tabit (soha tobbe nem is fogom) es meg mindig nem estem teherbe. es sokkal sokkal egeszsegesebben elek, mint mikor gyogyszert szedtem, mert ugye az endosoknak eleg komoly kikotesek vannak mit ehetnek es mit nem.

  az en lanyom 100%, h nem fog szedni semmifele fog.gatlot...

 • 2010.03.16 13:36:23keke80

  A mai modern bogyókat nem kell már pihentetni. Olyan alacsony a dózis benne, télleg, a legminimálisabb. Meg ugye ahány gyártó, annyiféle bogyó, annyiféle összetétetl. Az embernek az az érzése, sszemélyesen csak neki csinálták azt, amelyik bevált.

  Én nem mondom, hogy nem fog szedni soha, mert az szerintem felelötlenség. Ha van fix pasija, akkor pláne! Inkább a gyógyszer, mint egy korai baba, aki miatt nem tudja a tanulmányait befejezni és túl korán kellene felnönie.

 • 2010.03.16 13:37:02Geolány

  Én is ingyenessé tenném a rászorulók és a tinik között. De másoknak is jobban támogatnám, inkább ez, mint az abortusz...
  Nekem nem volt semmi problémám a libidómmal, ellenben mikor abba hagytam 4 év után, hogy kicsit tisztuljak... onnantól kezdve valahogy nagyon nem volt oké, sőt, olyan pattanásos lettem, mint soha az életben korábban.

  Egyébként azt is bebizonyította már valaki korábban, hogy minél több gyereke van egy nőnek annál rövidebb ideig él, így nem meglepő ha az jön ki a brit okosok kutatásából, hogy aki fogamzásgátlót szed az később hal meg. A kérdés csak az, hogy minél később?

 • 2010.03.16 13:38:14Sanima

  Álmomban sem gondoltam volna, mikor szeptemberben abbahagytam a bogyót, hogy nekem még 28 évesen bogyó nélkül vígan virítanak a gyönyörűséges pattanások a fejemen és a hátamon.
  Úgy néz ki a hátam, mint 15 éves koromban, ami nem jó, nagyon nem jó.
  Ja, az abbahagyás is úgy történt, hogy épp kezdtem volna meg a következő adagot, nyúltam a szekrénybe érte- oszt nem vót.
  És szeptember óta csak múlt héten jutottam el dokihoz, úgyhogy hamarosan végre újra pattanásmentes életet élhetek.
  Akinek nem volt soha pattanása- mert ilyen is van- az nem értheti, mit él át egy kamasz ( és egy nő), mikor a háta tele van pattanással, no strand, no hátul kivágott felső, no hajlevágatás....
  De most komolyan, ha életem során bármikor abbahagyom a bogyót újra pl. gyerek miatt, akkor mindig újra tiszta ragya leszek? 78 évesen is pattanásos leszek????

  Ja, és a keserű vicc az egészben: visszeres a lábam ( anyámé nagyon durván), és dohányzom.

 • 2010.03.16 13:40:21pirosalma

  2010.03.16 13:27:35a szív fészkei

  Pedig elég gyakori mellékhatás.

  Életemben egyszer szedtem tablettát (aszem a Diana vagy mi volt). Az egy dolog, hogy több hónapig vérezgettem folyamatosan, ami elvileg lehet, míg be nem áll a szervezet. Más kérdés, hogy baromi idegesítő tud lenni, főleg nyáron.

  És olyan szépen libidómentes lettem, mint egy darab fa! :DDD Tényleg jó hatása volt, alig szexeltünk...

 • 2010.03.16 13:41:16Indhra

  Mondjuk Én azt sem értem, hogy a doki miért nem személyre szabottan adnak fog.gátlót mert nem csak bogyó létezik főleg azoknak akik valamilyen rizikó faktorba tartoznak hormon ügyileg.

 • 2010.03.16 13:43:01I. Pipi

  libido - nalam is csokkent. Akkor nem is tudtam hogy amiatt volt, csak mai fejemmel igy visszanezve. Aztan fellazadtam :) hogy en szedtem mar 3 evig hormonokat, most Te (akkori partnerem) vedekezzel 3 evig. Ugy is lett.

 • 2010.03.16 13:45:03baudolinA

  Sanima,
  nem vigasztal, tudom, de édesanyámnak 55 évesen is kinőtt két darab hatalmas pattanás az arcán, amikor menstruált.

 • 2010.03.16 13:47:16másutt

  sanima, ideje leszokni a cigirol, a 2 egyszerre nagyon rossz.
  en 34 evesen hagytam abba a tabit, 36 evesen a dohanyzast, es ha valasztanom kellene, a tabit valasztanam... :D

  egyebkent rengeteg notol hallom, hogy milyen rossz tapasztalata volt es "soha tobbe"
  probaltataok masfelet??

  mondom, nekem kb az 5. jott be.
  elotte masikkal volt
  -alacsony libidom
  -minden aldott honapban huvelygombam 1 even at!
  -pecsseteleses verzesem
  -hizasom
  -mellnovekedesem

  megtalaltam a megfelelot, es semmi de semmi bajom nem volt jo 15 even at. IMADTAM!
  svajci orara allithato verzes, egyetlen pattanas se soha, kivalo libido (oh haha!)
  es egyebkent is remek minden.

  ez kerem egy vegyszer, egy drog, ORIASI kulonbsegek vannak tipusok kozott..
  azert, mert 1 nem jon be... nem kell rogton ordogot sipitani!

 • 2010.03.16 13:47:30Sanima

  baud,
  hát ez tényleg nem vigasztal :)

 • 2010.03.16 13:48:43baudolinA

  Sanima,
  sajnálom. De legalább elmosolyodtál.

 • 2010.03.16 13:50:16zuzmó

  55 évesen én is inkább a menstruáció miatti pattanással küzdenék majdan a klimax helyett :)))

 • 2010.03.16 13:50:42Sanima

  masutt,

  szerintem is. A tabletta csodás, a tabletta fantasztikus. Tiszta, gyönyörű bőr, pontos mensi, kevés mensi, egyáltalán nem hasfájós mensi, PLUSZ mindezek tetejében még fogamzást is gátol!
  :)

 • 2010.03.16 13:51:57baudolinA

  zuzmó,
  anya is azt mondta, hogy százszor inkább a menstruáció, mint a klimax. De azért megjegyezte, hogy nem tini már, hogy pattanásos legyen. :)

 • 2010.03.16 13:54:44Ronja

  pirosalma :DD

 • 2010.03.16 13:55:14zuzmó

  Én most 1 éve, az utolsó terhességem alatt 39 évesen lettem pattanásos :( Még kamaszkoromban sem volt soha ezzel problémám, sőt még az előző 2 terhességem során sem...A 17 éves kamaszlányom pattanástalanító cuccait kentem magamra ezerrel, a csaj meg csak vigyorgott :)

 • 2010.03.16 13:58:56zsusska

  masutt
  en probaltam tobbfelet, igen.

  es azert sipitok, mert elegge komoly betegseget hozott ki nalam. ha visszatekerhetnem az ido kereket, tuti nem szednek semmit, mert 100%, hogy ez valtotta ki nalam az endot, amirol most nem kezdek meselni, mikkel jar.

  nem tudom, h itt a kommentelok hany evesek tobbnyire, az en 25-30 kozotti baratnoim nagy tobbsegenek eleg sulyos problemakat okozott ez a csodabogyo. (ami tenyleg a legjobb talalmany is lehetne...)

 • 2010.03.16 14:00:34a szív fészkei

  A mostaniakhoz tényleg lövésem sincs.
  Nem emlékszem anno nagy tragédiákra az Infecundin (az volt az erősebb) Bisecurin szedése miatt - minden barátnőm ette, sehol semmi probléma nem volt, csak az, ha épp akkor fogyott el, amikor kellett volna... De akkor meg adtunk egymásnak :-).
  És még mindannyian élünk, ahogy tudom (hol vannak már azok barátságok sajnos?) Sőt olyan komoly egészségügyi károsodásokat se szenvedhettek, mert arról azért tudnék, kicsi ez a falu, ez a Pest. Mindnek van egy-két gyereke.
  Hát nem értem, de nem ez az első dolog, amit nem.
  A ragya - nem nagy számban: egy-egy, de az se jó - azért vert ki engem is 2x28 évesen és utána is... Pedig már messze a menzesz.

 • 2010.03.16 14:01:11kvadrillio

  Ez nem igaz !

  Kolléganőm 35 éves korában ikreit itt hagyva meghalt, mert halálos trombózist kapott a fogamzásgátlótól !

 • 2010.03.16 14:09:35a szív fészkei

  Klimax: nem tudom, mit kell azt is démonizálni. Van néha hőshullám - sutty, úszok egy kicsit magamban télvíz idején a metrón: na zag schon, megtörlöm a homlokom - de az se mindig. Meg szoktam kérdezni, hogy tényléeg meleg van vagy csak én klimaxolok? Ilyenkor röhögnek eget a népek - ha olyan persze, ahol ezt lehet - és annyi. Már nem is bambulnak.
  Nem szedek semmit rá, a Remifemin vagy mi drágán nem használt erre. Más bajom nincs, talán mert elfogadom, hogy most 50 felett ezt dobta a masina.
  Hogy nem fetrengek két napig görcsös vérzúdúlásban, nekem ennyit megér. Volt az is majd negyven évig, volt terhesség, na most élvezem ezt a harmadik élményt a nőiséggel :-D. Ha fejemre állok, se változtathatom meg az idő múlását, hormont meg nem kezdek itt szedegetni erre, mert ennyire nem vészes. Felkészültem rá, hogy leszek majd eccer klimaxos banyek és az el kell viselni - mert én is hülye fejjel mit röhögtem huszonévesen az ilyeneken.... Na, most itt van.

 • 2010.03.16 14:10:17a szív fészkei

  hőshullám se rossz, de sajna csak hőhullám van

 • 2010.03.16 14:28:33jewel79bp

  30 éves vagyok, semmi bajom tőle, az orvos félévente megvizsgál, évente vérvizsgálat + ultrahang, vagy szerencsém van a dokival, ki tudja, de én semmi negatívumát nem tapasztalom a bogyónak, pedig 12 éve szedem.

 • 2010.03.16 14:40:42másutt

  Egyebkent szerintem senki nem allitotta, sem itt, sem mashol, hogy mindenkinek jo, meg bejon.
  De nem is az ordog szere, mint sokan hiszik.
  Egyetlen egy orvossagot nem teszteltek annyit hivatalosan, es felhasznalok altal, mint a tabit.
  Sokmillioan szedik, vilagszerte, baj nelkul.
  De mint minden mas (mogyoro, liszt), sokaknak nem megfelelo, tenyleg.
  De ok a kisebbseg, nem a tobbseg.
  Es nekem sok szemelyes ismerosom ijedt el az elso probalkozastol, pedig kis turelemmel talaltak volna jot, szerintem.
  De szedtek 2 honapig, hiztak 3 kilot, es abbahagytak, hogy koszi nem, ez szar.

 • 2010.03.16 14:56:47egyremegy

  A mellrákkal való összefüggés érdekelne engem. Ez tart vissza attól, hogy szedjek.

 • 2010.03.16 15:50:33Anura

  Ismerősi körben 3 fiatal lánynak (20+) volt trombózisa fog.gátlótól. Azt nem tudom viszont, melyiket szedték.
  Én Triregolt kaptam, vizsgálat nélkül, csak úgy ajánlotta, hogy ez is tök jó, és olcsóbb.
  - a 38 napos ciklusom 28 lett,
  - a 8 napos görcsös menstruáció először 5, majd 7 napos lett, félig görcsösen :)
  - a pattanások mérséklődtek,
  - a libidó a béka segge alatt.

  Úgy gondoltam, mi a fenének szedjem, ha úgyse akarok szexelni?? :D

  Egyébként a fiammal ahogy terhes lettem, iszonyú ragyáim voltak. Most, a szoptatás alatt szintén van sok, és nagyon szar.. utálom őket. :/

 • 2010.03.16 15:52:12Anura

  Ja, és nem tudom, másnál volt-e, de utólag biztosra veszem, hogy a bogyótól volt nekem: elnehezedettség érzése, és enyhe depi. Olyan lehangoltság-mindenmindegy.

 • 2010.03.16 17:41:35kitka

  Hát nem tudom, én összesen 4 hónapig szedtem fogamzásgátlót, főként a melleim miatt nem mertem mert problémások voltak,meg nem is nagyon bírtam, aztán mégis mellrákom lett.

 • 2010.03.16 20:49:39pirosalma

  Anura

  Nekem is volt ilyen.

 • 2010.03.16 20:54:47pirosalma

  Ami nekem még furcsa volt- és oké, tényleg nem szedtem sokáig, nem vagyok reprezentatív minta- hogy nem éreztem a ciklusom.

  Előtte mindig megvolt a haspuffadás, mellfeszülés stb. És lehet, hogy most az egész PMSt a francba kívánom, de akkor hiányzott.
  Olyan természetellenes volt. Hogy egyszer csak puff, megjött (mármint a menstruációm - csak másutt kedvéért :DD)

 • 2010.03.16 21:03:15mode

  engem majdnem kinyírt a fogamzásgátló 3 éve. csinált 170/110 es vérnyomást 110es pulzust, iszonyat fejfájást, szédülést, pedig csak (1/2 1 hónapig szedtem)aztán abbahagytam és maradványnak még odab@szott egy pánikbetegséget. én soha többet nem szedek az biztos

 • 2010.03.16 21:22:33pirosalma

  Ami biztos, hogy tényleg vérvizsgálat kellene előtte, meg persze kockázatok kiszűrése pl trombózis.

  De mindig behaltam, amikor fórumokon adták- vették a tablettákat, mintha cukorka lenne. :O

 • 2010.03.16 22:01:22bella cullen

  Én 4 és fél éve szedem a tabim és nagyon szeretem. A 3. fajta vált be. :) Szerencsére a dokim is nagyon lelkiismeretes, volt mindenféle vizsgálat, mielőtt felírta a gyógyszert.
  Sőt... Vannak itt bőven elrettentő példák, én írok egy pozitívat: 12 éve küzdök migrénnel, elvileg nem is szedhetnék fog. gátlót emiatt. Megbeszéltem viszont a dokimmal és láss csodát, mióta szedem a tabit, sokkal kevesebbszer vesz elő a migrén. Van, hogy több hónapig nem jelentkezik. :)

 • 2010.03.17 11:21:08papucsbojt

  nemsokara szeretnem abbahagyni a tablettat - tenyleg kell varni a teherbeesessel, amig kitisztul a szervezetbol? tenyleg ilyen sokaig tart amig ujra beall a menstruacio? es nehezebb teherbeesni is tabletta utan? nem tudom, hogy a remtortenetek most az atlagot vagy a kivetelet jelentik :(

 • 2010.03.18 00:08:33tildy:)

  másutt: én 6ot próbáltam egy sem jött be. Egyik ismerősnek trombózis jellegű gondja lett tőle, másiknak májdaganat, én meg "csak" szimplán kifordultam önmagamból, iszonyatos migrének, libidőcsükkenés, depresszió és hasonlók. Párom elmondása szerint snekinek nem kíván ilyet.

 • 2010.03.18 00:10:28tildy:)

  Ja meg 3 hónap alatt 10 kiló az egyiktől, nuvaringtől meg egy hónap alatt 5....

 • 2010.03.18 20:01:54zsusska

  papucsbojt: nem akartam rad ijeszteni, egyik baratnom pl. amint abbahagyta a tabit, terhes lett, egeszseges, szep gyereke van, aki mar 3 eves, tehat elo johetett volna ez ido alatt mar barmilyen betegseg.
  sot, hallottam olyanrol is, h akiknek nagyon nem jon ossze a baba, szedik 3 honapig a fogamzasgatlot es utana allnak neki a projektnek, mert nagyobb az esely.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta