Tovább élnek a fogamzásgátlót szedő nők

Bár sokan tartanak, sőt tartózkodnak a fogamzásgátló tabletta használatától annak hormontartalma miatt, egy most, a British Medical Journalban publikált kutatás szerint nem hogy nem ártalmas a tabletta az egészségre, de akár még az életet is meghosszabíthatja. Vagy legalábbis segíthet elkerülni a rák- és szívbetegségeket.

A kijelentést 46 ezer nő vizsgálatára alapozták, nagy részük még a hatvanas években kezdte el az akkor még korántsem a maihoz hasonló, alacsony hormontartalmú készítményt szedni, és legalább négy évig szedte azt, a csoport másik fele pedig sosem szedett gyógyszert. A halálesetek számának összehasonlításakor azt találták, hogy a fogamzásgátló mintegy 38 szézalékkal csökkentette a halált okozó vastagbélrák esélyét, de a szív- és érrendszeri betegségek is 12 százalékkal kisebb arányban fordultak elő a gyógyszert szedő nőknél. Pár éve emellett egy olyan kutatás is készült, mely szerint a tabletta növeli a mellrák esélyét.

Az orvosok azt nem tudták megmondani, miért óvhat meg a rák bizonyos formáitól a fogamzásgátló, és kitérnek arra a lehetőségre is, hogy ez nem a hormonok hatása, hanem egyszerűen a gyógyszert szedő nők egészségesebbek, és egészségesebben élnek, mint azok, akik nem szednek tablettát. Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a mai tabletták nagyban eltérnek azoktól, amelyeket a vizsgálatban részt vevő nők szedtek negyven évvel ezelőtt.

A kutatásra reflektálók között sokan vannak azon a véleményen, hogy a tablettát szedő nők valószínűleg jobban odafigyelnek az egészségükre, ezért élhetnek esetleg tovább, illetve vannak bizonyos betegségek, amelyeknél nem is ajánlják a tabletta szedését, így a fogamzásgátlót használó nők csoportja eleve egészségesebb. Ráadásul aki tablettát szed, annak háromhavonta általában fel kell keresni a nőgyógyászát, és egy lelkiismeretes orvos ilyenkor meg is vizsgálja. A vizsgálat eredményét persze viccel is el lehet ütni: aki gyógyszert szed, az nem stresszel azon, hogy teherbe esik, sőt kevesebb gyereke lesz, tehát tovább él – írják a kommentelők a Yahoo-n.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek