SZÜLŐSÉG

Nem kérnek segítséget a bántalmazott gyerekek

2010. március 16., kedd 15:12

Nem kellően rendszerszerű a gyermekvédelmi jelzőrendszer, egyes elemei pedig elérhetetlenek a gyermekek számára - állapította meg vizsgálatában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté becslése szerint 100 gyermek közül 12 szenved el valamilyen bántalmazást. Az ombudsman több jogalkotási javaslattal fordult egyes tárcavezetőkhöz. Szabó Máté megállapította: az UNICEF 2009-es jelentésében az szerepel, hogy Magyarországon a gyermekek 4 százaléka szenved el bántalmazást, a tényleges szám viszont ennek háromszorosa lehet, amelyek felderítetlen esetek. A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak feladata éppen az ilyen esetek feltárása lenne.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a többi között azt vizsgálta, mennyire érzékeny a rendszer a rossz bánásmód észlelhető jeleire, milyen gyakran jeleznek egymásnak az érintett szervek. Az ombudsman megkeresésére érkezett válaszokból kiderül: sérül, illetve közvetlen veszélyben van a gyermekek különleges védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

A biztos szerint a gyermekvédelmi rendszer tudomására jutó bántalmazásos esetek száma jóval alacsonyabb, mint azt a társadalomtudományi kutatások becslései indokolnák. Hozzáteszi: szinte példa nélküli, hogy egy gyermek maga kérjen segítséget, és nem ritka, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai azért nem teljesítik kötelezettségüket, mert személyes megtorlástól tartanak.

Szabó Máté szerint kedvező, hogy szinte valamennyi településen van gyermekjóléti szolgáltatás, de általános jelenség a szakemberhiány. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy az orvosok gyakran csak gyógyítják a sérüléseket, de nem szólnak a gyermekbántalmazásra utaló jelzésekről. Hozzáteszi: a nevelési-oktatási intézményekben általában nincs olyan szakember, akinek kizárólagos feladata lenne a gyermekek helyzetének feltérképezése, panaszaik meghallgatása és szükség esetén továbbítása a gyermekvédelmi szervhez. Emellett kevesen ismerik a gyermek- és ifjúságvédelmi felelősöket és iskolapszichológusokat, akiket nehéz elérni is. Az ombudsman szerint további probléma az is, hogy a rendezetlen állampolgárságú gyermekekre a gyermekvédelmi előírások főszabályként nem vonatkoznak.

Az országgyűlési biztos felkérte az oktatási minisztert, hogy fordítson nagyobb figyelmet arra, hogy a bántalmazott gyermekek tudják hova fordulhatnak segítségért, emellett pedig fontolja meg a gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, valamint az iskolapszichológus kötelező alkalmazását. Szabó Máté az egészségügyi miniszternek azt ajánlja, hogy az orvosképzés során kiemelt kérdésként kezeljék a gyermekvédelmi szerepet. A biztos a szociális miniszternél kezdeményezte, hogy hatékonyabban védjék a jelzőrendszer tagjait, és hozza összhangba a tisztázatlan állampolgárságú gyermekek gyermekjóléti ellátásának szabályait a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekkel.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Húszezer gyereket bántalmaznak évente - 2010.04.30.
Az ÁNTSZ szerint a bántalmazások nyolcvan százaléka Magyarországon családon belül történik.

KOMMENTEK

 • 2010.03.18 21:51:48nyúlmama

  Hát, Ft, adj hálát így utólag.....
  Jó éjt mindenkinek

 • 2010.03.18 21:54:53a szív fészkei

  kukabúvár, én nem. Tegnap felvetettem, de kicsit le lettem hordva :-), hogy a vastagbőrről idéztem be valakinek a névtelen blogjáról erről szóló bejegyzést.

  Meg a Ranschburg is pampogott ilyesmiről:[link] Nem olvastam. De fel tud húzni a férjem néha úgy, hogy célzok. De jók a reflexei...

 • 2010.03.18 21:59:02a szív fészkei

  ft, kérdeztem ezt én is már? Mit tehet egy anya, hogy ne ugassa le a fejét a saját magzata és ne irigységgel (hogy a fiatalságot és a szerelmet sajnálná a lánytól) vádolják, ha szól?
  (ezt sem éltem meg, de mesélt osztálytársnő rémsztorit erről. De a lányom mindenben az ellentétét cselekszi a mondottamnak, szóval képzelem mi lett volna!! Szül rögvest hatosikreket...)

 • 2010.03.18 21:59:07baudolinA

  a szív fészkei,
  azért "lettél lehordva", mert nem hiteles helyről idéztél. És nem azért, mert nem létezik az, hogy a férfiakat is bántalmazzák.

 • 2010.03.18 22:05:25cozumel

  Thylla

  nehogy felulj Kukabuvarnak, egy kamugyar az egesz ficko.
  Most eppen a "sajnaljatok engem lanyok" fazisban van.
  Majd jon a noket lealazo is.

 • 2010.03.18 22:11:32farkasokkal tancolo

  2010.03.18 21:59:02a szív fészkei

  Bocs, de amíg neked kukabúvár is egy vitapartner, én inkább nem válaszolnék.

 • 2010.03.18 22:13:17a szív fészkei

  Amúgy a mindenkivel durva tesztoteron-bajnokok nem ijesztőek egy nőnek? Aki nagyon erős, az tud csendesen is hatni tábladöntögető suhancra: csak megáll felette kicsit, vagy ilyesmi.
  Én néha szeretnék Swarzi-szerű nagy izomcsomó-melák lenni és összevont szemöldökkel odatolatni egy-egy - nyílt utcán - csikket-mocskot széthajigálóra, kutyát, gyereket bántóra, öregeket alázóra, törő-zúzóra, buszban végig acsargóra, állatot utcára, játszótérre szaratóra, mittomén ilyen deviánsra. Semmi erőszak, csak némi ilyetén meggyőzés. Megalázó, hogy nem szólhatok sokszor, mert szarrá vernének. Fortyogok belül, vagy szedem össze én a szemetet.
  De rögtön csuklót törni... Én úgy tapasztaltam, hogy a kisportolt, nyugodt pasik a nyerők, akiknek nem így kakaskodva kell erőt mutatni. Azok szerintem nem is nők aprításában indulnak az olimpián.

 • 2010.03.18 22:14:02a szív fészkei

  baud, oké - ezt találtam. e azok az adatok teljesen falsok voltak? Nem kötözködök, csak kérdem.

 • 2010.03.18 22:17:08DenisaM

  F.t. ha megmaradsz a gyereked mellett, érezteted vele, hogy bármi történjen mellette vagy, bármikor számíthat rád, és nem piszkálod, akkor amint megérik benne az elhatározás, és lehull a rózsaszín hályog, hozzád fog fordulni elsőnek.
  Viszont ha piszkálod, jön a csakazértis, és nem teszi meg akkor sem, ha érzi, hogy nem kéne.
  Sokkal lightosabb helyzetben én nem tettem legalábbis, igaz voltak az elvárásaink tekintetében is eltérések, mást várt anyum, mást én a pasimtól. Utóbb még mindíg azt hallgatom, mekkora marha voltam. Pedig semmi komolyan gázos nem történt, csak nem az ő feje után mentem.
  EZÉRT fontos, hogy ne erőszakosan bele szóljon az ember, csak finoman éreztesse, hogy mellette van.

 • 2010.03.18 22:17:26a szív fészkei

  ft, én nem voltam vele sem semmilyen konfliktusban. Emlékszem a vitáitokra, akkor se bántott meg engem, normálisan válaszolt, ha kérdeztem valamiről.

  Nem tudom, ki ő, mit csinál (máshol isolvastam rőle, semmi különös emóciót nem keltett), de mások helyett sértődjek meg rá? Ahogy múltkor az a zZz is eljutott velem a vérig sértés kísérletétől egy elviselhető hangnemig. De te tudod, ha ez ok, én nem erőltetlek magamra. :-)

 • 2010.03.18 22:18:55thylla

  szf

  most még nagy a szám, majd ha az én gyerekem lesz...

  na de
  az én anyám is anno, önálló életem kezdetén sok mindent nehezményezett, amit én elképzeltem. ő is kijelentette, hogy direkt ellenére cselekszem

  nem akartam azzal bántani, hogy engem nem érdekel annyira, amit mond, azért akarom így, mert ezek a terveim. És mert sok dolgot ő másképp látott, mint én, és a saját életét vetítette rám.Pl minek nekem annyi gyerek, majd jól ki fogok purcanni... mondtam, hogy ezek az ő korábbi félelmei
  persze. hogy jót akart...de az ő élete szerint
  én csak azt nem értettem, miért olyan nehéz megérteni, hogy más dolgok fontosak nekem. Annyira azért nem vagyunk mások, csak hát a kis különbségek is rosszul eshetnek

 • 2010.03.18 22:20:13a szív fészkei

  vagy magamat rád, bocs.

 • 2010.03.18 22:20:15DenisaM

  Szív, nekem idáig az volt a csúcs, amikor a 165 centis anyumba belekötöttek, simán lerendezte sörös dobozzal együtt az ipsét, utána a srácok gyorsan rámoltak. (villamoson történt) Nem a méret számít, hanem a fellépés, ha érezteted, hogy nem félsz, és nem hagyod magad, akkor békén hagynak.

 • 2010.03.18 22:22:43thylla

  ft

  akkor ha veled is akarnánk kommunikálni, ne beszéljünk kukával?

  persze, hogy téged választunk:)

  de amúgy ez most mi volt?

  akit zavar ez a faszi, miért reagál rá? nekünk meg szf-el talán nincs annyi előzetes rossz tapasztalatunk vele. De így nem ő oszt meg minket, hanem mi magunkat

 • 2010.03.18 22:24:50a szív fészkei

  thylla, nálunk az van, - rituálé, durván szólva játszma - hogy mindig megkérdez!! És amikor összefogottan át z-ig megvizsgálva elmondom a mondanivalómat, azonnal totál ellentététt csinálja. Ő élete, de ez így fárasztó. Ha meg elszarja így gykran, legyek azért ott...
  Én nem szólok már bele egyikébe se, csak ha jön, hogy mamaaaa... De lefárasztani a problémával, aztán, mintha lakmuszpapír lennék, amint látja a színt...
  Nem szólok bele gyerekvállalásba, semmibe. De tud egy mondatban két homlokegyenest állítást összezsúfolni. :-DD De imádjuk persze. Ő így ő.

 • 2010.03.18 22:26:27a szív fészkei

  thylla, kösz, te világosabb voltál a kukalakó Oszkár ügyében :-D. aki meg kérdez, az nem a kukás, hanem a lányom

 • 2010.03.18 22:30:10cozumel

  Thylla

  beszelgess vele nyugodtan, csak el ne hidd mar a bantalmazott ferfi meset... bar, ha nem banod, hogy hulyitenek, akkor akar az is belefer.

 • 2010.03.18 22:31:36a szív fészkei

  DEnisaM, te azt írtad hogy jó küzdősportos csald vagytok :-). Így könnyű. Egy dolog tart néha vissza - én is 164 volnék - hogy kurvadrága a szemüvegem. Ha azt szétbarmolják. egy: nem látok nagyon, kettő: az életben még egyszer olyanom nem lesz jelen állás szerint.

  Na, jó nem én vagyok a város köztisztája, csak néha. Kutyaszart, csikket mások helyett nem szedek bérmunkában sem! :-DD De zavar ez az irdatlan elhanyagoltság, ami csak jószándék kérdése lenne, hogy eltűnjék.

 • 2010.03.18 22:35:04thylla

  szf

  két jó dolog is van ebben

  1. megkérdez mindig, pedig nyilván hülyeségeket mondasz neki:))
  azaz ad a véleményedre, lehet, hogy csak muszáj kicsit lázadni. de az is lehet, hogy még ki kell próbálgatnia a maga ötleteit is. Azért a tieid is ott maradnak a fejében (hány éves?)
  2. legalább képben vagy az életét illetően. az lehet a legrosszabb, ha nem is tudsz semmit.

 • 2010.03.18 22:37:23a szív fészkei

  Hogy valakit elolvasok - aki mondom, nekem nem írt eddig bántót - az még nem a hülyeségem bizonyítéka. Bár nem neked írtad.
  Leír valamit és szabadon eldöntöm, hogy mennyire szopom be vagy se. Ha csak kitalált valami, is érdekel, miért csinálja. Bármi kiderülhet.

  Látom a máikon valami jolánkával ment az adok-kapok. Nekem furcsa, hogy ismeretlen emberekkel hogy vesznék már össze? Bocs, ha nem tudok. Beleszeretni se senkibe. Vannak itt sokan - a legtöbben mind - szimpik és kész. Faék vagyok, tudom, tudom. :-))

 • 2010.03.18 22:41:20a szív fészkei

  thylla: 30 lesz. De azért még nem ennyire érett, maradjunk annyiban - ha piát kér, kérik tőle a személyit :-DDD.

  Persze, igazad is van. Csak annyira nem szoktam neki rosszakat mondani. Amit utána be is ismer. De járja csak a maga macskaköves útját... De nem szoktam kutakodni utána.
  Anno voltak gondok suli, stb. miatt és akkor a pszichológusa mondta, hogy nézzek bele a naplójába. Hogy megismerjem. Nem bírtam megtenni és nem is akartam így tudni dolgokról.
  Mi lett volna, ha ige és kiderül: atyaég, teljesen elvesztem őt!

 • 2010.03.18 22:47:46farkasokkal tancolo

  2010.03.18 22:22:43thylla

  Nagyon unom a trolletetést.

 • 2010.03.18 22:49:56thylla

  hát akkor ez valszeg még leválási szakasz

  próbál önállósodni, akkor mégsem csinálhatja azt amit mondasz:)
  (bár baromság ez a távpszichológiai izé)
  de ez erős kötöttséget is jelezhet irányodba, a kérdés meg az ellenkezés is neked szólhat
  talán még nem talált önmagára, mert akkortól már magát az ötletet nézné, nem a személyt, akitől kapja
  és ez nem is biztos, hogy nevelés kérdése, a húgom még most is jobban függ lelkileg a szüleinktől, de bizonytalanabb is magában

 • 2010.03.18 22:58:53a szív fészkei

  kösz, igen ezt mások is mondják. Már nem otthon lakik - mert akkor az se volt jó, hogy vagyunk neki, az se, hogy nem.
  Nem könnyű eset, tudjuk az okát is. A másikon - hogy kistestvér jövetelkor küldjék-e a kétévest ide Angliából a nagyihoz, - kampányoltam, a NE mellett. Mert az enyémet is kibillentette a helyéből ez a dolog, pedig nem napokról és pláne nem hetekről volt szó. "Csak" öt perc ismeretlen felnőttekkel, aztán egy éjszaka az imádott anyámmal (kórházba rohantunk este koraszülni). Viselem a keresztet.

 • 2010.03.18 23:04:38farkasokkal tancolo

  2010.03.18 22:17:08DenisaM

  Természetesen a kitagadlak stb szóba se jöhetett, és mellette voltunk (de ebben nagyon sokat segített a férjem, mert neki jobbak az idegei) , viszont én rendesen kikészültem. Egyikőtoknek sem kívánom azt az egy évet.
  Ha meg még meg is házasodtak volna... azt méginkább nem kívánnám senkinek.

  Csak érdekelt volna, hogy ti mit tettetek volna, mint "nézők", akik TUDJÁK mi van, és mégsem hallgat rátok a lányotok.

 • 2010.03.18 23:09:06a szív fészkei

  ft, bocs, ha nem is állsz szóba velem, de valamit még engedj meg! Oltva voltam az iszlámról irtjaim miatt is tegnap, hogy nem vagyok toleráns, stb.
  Most te meg - mert valakit nem olyannak ítélek meg, mint ti egypáran: lehet, hogy tökjogosan, nem ismerem az előzményeket - kiktatsz amiatt, hogy kivel állok itt szóba.
  Írtam eddig mindefélét, abból kialakulhat rólam egyfajta kép - ilyen-olyan, mindegy, nem én vagyok a vezérürü, olyannak hisztek, aminek akartok. De ezt mind felülírja, hogy valakit még emberszámba veszek, mert nekem nem tűnt trollnak és nem etetem őt, ha beszélek vele is. Nem a primcsi heccelésének ülök fel, hanem elolvastam simán, amit írt - a házimunka meg a nők meg egyéb témában.
  Ő így gondolja, troll nem troll, de véleményszabadság van. Ahhoz képest, hogy ne etessük az ilyent, elég szép purparlé volt itt végül a fasza hosszán, egyéb szokásain - miért ment bárki bele ilyenbe? Az nem etetése? Még nőnapi virágot is küldött végül, emlékszem, azt nem kérte ki senki. :-))

  Mindegy, én tisztellek a véleményedért, legtöbbször egyet is értek veled, a nevedet anyám miatt szeretem is - sajnálom, ha ez a hozzám állásod. Kérdezlek: olvasni szabad téged? :-)

 • 2010.03.19 00:14:23bajor gizella

  Nekem furcsa ez a nem leszek a baratod ha ezzel meg ezzel baratkozol. Jo mondjuk en meg csak most szokom a noi tarsasagot. A férfiak kozt ez olyan egyszeru. Jo idejon ciganyozik sovizik itt parat, de nem ertem hogy a poronty miota a szeretetert es egyetertes oazisa hogy nem fer ide egy ket vadbarom. Nem sok csAk mint egy reprezentalando.

 • 2010.03.19 00:17:02bajor gizella

  A mintegy mintegy vagy mint egy?
  Magyarosok ha van olyan gyespszichozisos idomilliomos aki ket- harom naponta elkuldene emailben a kommentjeimben ejtett szarvas hibakat, hat azert igen halas lennek:) szeretnek normlisan irni.

 • 2010.03.19 00:40:19a szív fészkei

  bg, ha még fent vagy:[link] a mintegy-re

  Az ez előttidet meg kösz, azt hittem, hogy én vagyok már itt teljesen kirívó ezzel, hogy nem válogatok nickek közt. Én a cigányozós részét nem olvastam. De ha ilyet írt, akkor is meg lehet kérdezni, hogy miért ezt mondja, stb. És azért sok ember meggyőzhető, ha nem rögtön betámadják. Hadd higgyem már ezt, utálom ezt a harci világot mindenhol mindig. Fárasztó hely lett a hazám és én már nem mehetek el innen. Neked jó, bg mész oda, ahol épp kellemes! Világpolgár,hmm, nem rossz állapot.

  Én is írtam az iszlámra, te is, nem értettünk mindenben egyet. De kíváncsi vagyok - és nemcsak a velem egyetértőkre: ahhoz ott a családom, a barátaim, azok úgy vélekednek nagyon vonalakba mindenről, mint én.
  Van véleményem a cigányokról, van a zsidókról (és egyikről se csak az áhítat hangja, mert nem igaz, hogy nem lehet bírálni, ami faszság náluk - nem megyek a mai pol. helyzetbe, majd a Tótán, de idevezetett ez a nagyon álságos PC). És van az akármilyenek emberekről és helyzetekről. Néha más, mint a többieknek...

  Igyekszem nem sértegetni senki más véleményét, ha mégis, elnézést kérek. Ha ez nem jön itt be, mint stílus, hát akkor csak olvasok ezentúl és nem borzolok kedélyeket.
  Annak örülök, hogy a Katona Tanár Úrról legalább azért páran hallottak tőlem és talán elmennek, akik úgy gondolják, hogy érdemes megnézetni a picit.

  Neked is minden jót!! :-)

 • 2010.03.19 09:21:56DenisaM

  F.t. ebben a témában én csak mint lány tudok hozzászólni, és baromira unom 5. éve azt hallgatni mennyire elb...tam az életem, miközben, szakmám lett, munkahelyem, fél diplomám, meg szerető párom, mióta szétváltak útjaink. Anyám nem és nem száll le a témáról, pedig már rég el van felejtve az egész és haverok vagyunk a pasival, ezért merem azt mondani, nem érdemes erőltetni, mert nagyon kemény ellenállást tud szülni.
  Szív mi is szemüvegesek vagyunk :D Ami már vicc, hogy 3 év edzés alatt, földharc, esések, stb, egyszer sem ment szét szemüvegem. Iskolai tornaórán viszont úgy halántékon kapott a kosárlabda, hogy a szemüvegszár tört. Ha küzdősportolsz, normális helyen megtanítják, hogy védd a sebezhető pontjaid.

 • 2010.03.19 09:23:08DenisaM

  E cikk témájában viszont ajánlanék egy friss linket: www.origo.hu/itthon/komment/20100318-ombudsmani-jelentes-gyermekbantalmazas-orvosok-vedonok-gyermekjoleti-szolgalatok.html?cmnt_page=1
  pont a témáról szól

 • 2010.03.19 12:17:40a szív fészkei

  DenisaM, kösz, de nem hiszem, hogy most ilyen túlérett sajtként elkezdenék küzdősportozni. :-DDD

  Tűsarkaimmal és hegyesorrúimmal szerintem tudnék maradandó szopránságot okozni, ha neadjisten rákényszerülnék...

  Valaha ritmikus sportgimnasztikáztam, mert akkor eléggé hajlékony voltam, de soha másféle sport - kis úszás, kori kivételével - nem játszott nálam. Na régebben próbáltam szörfözni: szerencsére mindig visszafújt a szél. Vagy nem is annyira szerencse sokaknak??? :-D

 • 2010.03.19 12:23:39a szív fészkei

  Amúgy tényleg a szemüvegem komoly árú volt, mamámtól kaptam - még egyszer összeszedni rá a zsét, hát az necces lenne. De mivel folyton rajtam van, kvázi ékszerként viselem - ha már muszáj - na, az meg legen olyan, ami széép. Hát lehet mindenkinek agylökete - ha tehetném, naponta más keretet vennék fel, kimondottam szeretek szemügésnek lenni. (először összeomlottam a hírtől, hogy kell viselnem folyton - állítólag hatéves koromtól kellett volna - de hamar megláttam benne a lehetőséget a divatmajomkodásra :-DD)

 • 2010.03.19 15:01:46Connie

  2010.03.18 13:37:10Rosa Rugosa
  Általánosságban mondtam, nem konkrétan neked. :)) Nem izgul....legalábbis nem erre.

 • 2010.03.19 15:27:29bajor gizella

  nem voltam fent már szív.
  vágási feri az állami gondozott nyomdászgyerek kiutalást kap gazdagrétre. bőhm a bagolytestű gondnok meg azt hiszi hogy valami tréfa, és deine papieren. aztán vágáss bizonyít, és onnantól kezdve a telep teljese jogú arca. jutka papája, a nagy malacképű zsidó fogdoki rosszalja a kapcsolatot, és kitagadja jutkát a cigányemberér. belátó anyja csak lánya boldogságát kívánja.
  kérdés hányban játszódik a történet? ---1987--

  63 lövés, 11 Moltov-koktél, öt halott

  A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során - amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége folytatott nyomozást - a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

 • 2010.03.19 15:44:48a szív fészkei

  bg, kicsit nem értlek, de biztos, az én hibám. Szomszédoltam anno, kenem-vágom Vágási Ferit, naná. Hogy pont mocsok zsidó volt-e a Szathmári István játszotta rosszindulatú (2x megjelenve) apuka, nem tudom, nem erre volt kihegyezve. Általános ma is ez elsőre, ha egy ilyen hátterű bármilyen, akár színárja lányka hazaállít intézetis fiúval - ez nem 87 jellegzetessége. Szerinted a zsidó apák ennyire kockák csak és kirekesztők? Akkor hálisten én azt mondom, ilyen hülyét se ismertem hosszú munkás életem alatt. :-)) Te viszont nagyon erre mész rá, mit utálsz ennyire az onnan hozott génjeidben? Szenvedésbörze is szokott itt lenni, nem kezdem teregetni az én családom múltját és sorsát. Lehet, hogy überelnék sajnos. De még ettől se utálom se a fajtám, se a más fajtáját.

 • 2010.03.19 15:48:22a szív fészkei

  Romák elleni támadásról is legalább annyit olvastam, mint te. Ettől még lehet véleményem a teljesen elszart kormányzati politkáról velük kapcsolatban és ablakon kidobott/ellopott összegekről, amik nem megoldottak, hanem generáltak ilyen bazi naggyá a törést.
  Lehet véleményem arról, hogy változniuk kell maguknak is a szemléletükben - én azt merem állítani, köpj le, hogy nekik is kéne egy Hirsi Alijuknak lenni - és hogy két oldalról lehet egymás felé lépni. Vannak negatív és pozitív romaélményeim, ezt is engedd meg már nekem. Ahogy Izraellel kapcsolatban is pro és kontra van véleményem. De szeretem árnyalni a dolgokat, ha ez itt nem számít jó pontnak, akkor is.
  De itt a bántalmazásokról van szó, az pedig minden színű és fajtájú családban van. Amin kiborult este a bilim, hogy van, aki kiírt ebből az exkluzív klubból, mert egy férfiszerűvel szóba álltam, partnernek tekintettem. Főben jártam!! Eddig terjed a tolerancia itt, megértem.
  Viszont, ha troll, ha nem , elhiszek olyat is horribile dictu, hogy provokálhatta nő, mert láttam én is megalázott férfit véresre tépve eme kis gyenge virágszál által. (évekig leimpotensezve kis feleség által, aki balatoni vitolásosoknál kereste a potenset, 2 éves lánygyereket odabaszva vigyázni a lenézett papának.) Amikor lépni kívánt az impotens hülye szerepkörből és pokoli házasságból, akkor megkapta és a láthatás is a zsarolás melegágya lett.
  Szóval vannak sárkánynők is, vannak bántott hímek is és nekem meg jogom van levelezni bárkivel, szerintem. Ez a véleményem, elnézést, ha bántó és sarkos.

 • 2010.03.19 15:54:02a szív fészkei

  megkapta a magáét a körömmel való megtépésben, De nem a gyereket, akit ő nevelt fel addig jóformán

 • 2010.03.19 16:29:52bajor gizella

  ó szív, nálam aki fogorvos az csak zsidó lehet. így vagyok programálva, de nem ez volt a lényege. hanem hogy általában a népek a nyomorból felfejlődni szoktak, legalábbis az a menő. és mondjuk nyolcvanhétben max apuka értetlenkedett, meg a házmester volt bizalmatlan, most meg lelövöldözik a cigányembereket. és ez nekem furcsa.

 • 2010.03.19 16:42:13no comment 01

  bajor gizella:mi ezen a furcsa..??ez csak politika..valakit hibáztatni kell a rossz élet miatt..már eddig ők kapják a legtöbb segélyt..politikusokra nem tudnak lőni(akik a nagyobb hányadot nyúlják le az adóból..)így maradnak a cigányok..de ezek az idióták,pont rendes cigány családokat mészároltak le..mert a nehézfiúkhoz, már nem volt merszük..

 • 2010.03.19 19:55:22DenisaM

  Helló!
  Azon merengek, hogy vajon az elhanyagoltság hol határolódik el a gyerek igénye szerintitől.
  Anno még szoptatós anyaként bedőltem egy hű de okos lap nevelési és szoptatási tanácsainak, igény szerint szoptattam, stb. Lett is kellemetes kiborulás a vége, nem találtuk egymás közt a kompromisszumot.
  Most ezt megunva bevezettem a poroszos rendszert, ekkor ez, akkor az, fekvés pontban, mit ád isten, remekül működik.
  Az gyerek igényei szerinti élet is torkollhat elhanyagolásnak látszó valamibe...

 • 2010.03.19 20:39:04kukabúvár【ツ】

  szépjóestét lányok!
  köszönöm azoknak, akik mellém álltak. jól esett így utólag elolvasgatni.
  az ellenem levőknek pedig újra elmondom, hogy nem én vagyok az ámokfutó. egyvalami közös csak bennünk, mindketten jól érezzük, éreztük magunkat a társaságotokban.
  én jóval kevesebbet leszek már itt. egyrészt, mert kitavaszodott és elővehetem végre a motort. másrészt kicsit belefáradtam a vékonyf@szú trollként történő aposztrofálásomba. nem emlékszem arra, hogy közületek bárkit is megsértettem volna a női, vagy emberi mivoltában.
  az, hogy sok mindent másképp gondolok, jórészt a pasi mivoltomnak tudható be. az élcelődésem, a fityisz-mutatásom, a beborozva irkálásom szerintem csak hozzátett egy újabb színt a kommentekhez. egy-két "hülye vagy búvár"-t sokkal szívesebben vettem volna, mint ezt az örökös lewolffozást.
  nah, mindegy. mára nagyjából ennyi. holnap apás hétvége, egy gyönyörű leánnyal.

 • 2010.03.19 22:15:51a szív fészkei

  DenisaM, a Popper beszélt arról - nekem ő is hiteles, van aki vöröset lát tőle - , hogy a gyereknek még a szeretet előtt is leginkább a biztonság a legfontosabb! Lefordítva ez nekem a kiszámíthatóság, a tutiság, hogy nem lesz éheztetve, szomjaztatva, szarban hagyva. Kemény szavak, de azért mégis ez a szakmája és a személyes sorsán át illusztrálta ezt.
  Te a poroszossággal ritmust adtál a kicsinek - szerintem - ha nem is ismeri az órát, de ösztönösen érezheti az eljövendő kaját. A kutyusunk is tudja, hogy fél nyolckor este vacsiosztás naponta. Előtte nem is cirkuszok semmiért.
  Ez hiányzik sok kölyöknek, akiket hajde lazazazán nevelnek - szeretheti a bulizóst, de ha sose tudja, mire számítson - megobrul, bizisten! Sokról hallottam - nem volt ilyen sem a családomban!! - ,akik mindent megkaptak akkor és ami csak az eszükbe jutott, mégis ma meg drogos roncsok, mert nem volt kijelölve a határuk. Se kicsinek, se kamasznak.
  Hát ebben se volnék korszerű - nálunk azért volt egy tól-ig mindig. Tudatot nem is kellett módosítaniuk soha. :-D
  A fiam sörözik boldogan a banda kedvéért hétvégén vagy meccsnézéskor. Anno megkínáltuk 12 éves kora körül, hogy ez ilyen, stb.; megszerette, de talajcsótányul benyomva csak igen ritkán volt - bár akkor jön elő az igazi énje az embernek (ő aranyos volt hálisten, de szóltunk, hogy ezt így ne nagyon, ciki ennyire).
  Szerintem, ösztönösen ráéreztél és oké, hajrá! :-)

 • 2010.03.19 22:24:21a szív fészkei

  bg, életemben nem néztem, hogy milyen fajtájú az x számú fogorvosom. De tartok tőle, pünkt zsidó nem volt köztük és mégis megvan az összes agyaram :-DD. Elképesztő vagy, a szón szórakoztató értelmében!

  Felőlem marslakó is lehet, aki a számba mászik - csak normálisan csinálja. De hálisten, 10 éves koromban volt utoljára nagy beavatkozásom, azóta csak a fogkövezés. Kivehetősig meg csak nem fajul a dolog, ha már eddig megúsztam.

  Jó hétvégét a bajoroknál! Egy nagyon kellemes májgombócleves emlékét melengetem Münchenből anno 1983... A vendéglő nyitva volt, amikor ottjártunk a Pinakhotek meg nem. :-))

 • 2010.03.19 22:28:25vivace

  2010.03.19 16:42:13no comment 01

  Inkább, mert sokkal jobban megfelel a provokációs célnak.

  Tetvek.

 • 2010.03.19 22:31:54vivace

  Szív fészkei, a nagymamámnak 77 éves koráig össz. 2 rossz foga volt, abból az egyik baleset miatt. Aztán jött a fogínysorvadás, és a protézis :-(

 • 2010.03.19 23:11:32tildy:)

  szív fészkei: anyu ma mondta , letört a foga, amin a korona volt, sajnos a többinél is gázos az így, így sajnos marad a....

 • 2010.03.20 00:12:08a szív fészkei

  Kösz a jó szavakat fogügyben is :-)! Én tényleg bízom a génekben apámtól - anyámnak már a terhesség is elvitte nagyon rossz felé fiatalon. Nekem meg az nem bántotta kétszer se. A férjemnek meg anélkül is millió gondja - kiadása - van mióta.

  Mindenkinek jobbulást ez ügyben is, én bízva bízok, de ha beüt a krach, hát akkor az van, benne van a paklimban (de azt modják enni kell a magnézium- D-vitamin-cink-calcium combót rendszeresen meg a fogkőlevétel is fontos).
  Az tudom, - OEP legnagyobb dicsőségére -, hogy 60 évtől nem mehet fogmegtartó műtét tébére, csakis a húzás. Aki mégse akar Mónika-show-s arányokat a szájában, az fizethet foganként uszkve 22-25 ezret. És ez nem fogbeültetés, ami ugye a coolabb.

  ja meg azt is hallottam fogínysorvadás(vérzés) ellen, hogy tengeri sóval kell végig masszírozni. Én olivaolajjal kombinálva csinálom. :-)

 • 2010.03.20 01:57:58a szív fészkei

  bg ha még visszajössz ide :-) A romaügyhöz egy számomra jó hír: A sajókazai roma "asszonyegylet tagjai riasztják a szülőket, ha tanítási időben csellengő gyerekeket látnak." Ezt így kéne máshol is, magukért teszik mert fontos nekik a suli...
  Nem tudom, mennyit tudsz erről a helyről.
  Itt él ez a pasi, Derdák tibor [link] , aki anno Baranyában tanított franciául romákat, majd feljött ide Borsodba. Azt a szétfolyt 100 milliárdot rá kellett volna bízni, neki kellett volna adni és tán akkor nem lődöztek volna alvó emberekre fasiszták, mert más lenne a helyzet. A gimnáziumából, onnan Kazáról - legszegényebb környék - mennek egyetemre simán. Be tudja illeszkedtetni őket, mert saját érdeküknek fogadtatta el a tanulást és normális életvitelt. Erőszak, alázás nélkül.
  Ő soha nem szerepel-cirkuszol tévében, csak teszi a dolgát 20 éve így. Az ilyen előtt mélyen le a kalappal. Belőle sajnos csak 1 van.

 • 2010.03.20 01:58:38a szív fészkei

  T-vel, bocs tőle :-)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta