Székrekedésre a végső megoldás a szülés

Tegye fel a kezét, akinek a várandóssága során egyetlenegyszer sem kellett szenvednie a székrekedés okozta panaszoktól. Köszönöm, leteheti, és adjon hálát az égnek, valamint a felmenőinek, akiktől ezt a szerencsés alkatot örökölte. Nekem sajnos olyan gyártási hibás emésztőrendszert dobott a gép, amire folyamatosan figyelnem kell. Nem olyan nagy gond ez, felnőttkoromra megtanultam kezelni, és együtt élni vele. Aztán amikor első gyermekem megfogant, első tüneteim egyike volt a székrekedés, ennek következtében szinte azonnal szépen fel is puffadtam. Kísérleteztem ezzel-azzal, de tartós eredményt egyik módszer sem hozott. A problémámat végül a szülés oldotta meg, utána szépen visszaállt minden a megszokott kerékvágásba.

Bő egy évvel később ismét kopogtatott a gólya, és én reménykedtem benne, hogy ezúttal majd elkerül ez a kellemetlen tünet. Nem is tudom, miért hittem, hogy megúszom...

Elkezdtem módszeresen kipróbálni minden apró trükköt és praktikát, amit az ismerősök/rokonok/gyógyszerészek ajánlottak, illetve amit magam kutattam fel a neten. A nagykönyv szerint ezen módszerek mindegyikének egyenként is eredményt kellett volna hoznia - nálam se együtt, se külön-külön nem működtek, de úgy gondoltam, közreadom a tapasztalataimat, hátha valakinek segítek vele. Csak olyasmivel kísérleteztem, ami nem árthat a babának, a gyógyszertárban vásárolt készítményeket csak a gyógyszerésszel történt konzultáció után használtam.

Legelső  és leggyakrabban hangoztatott tanács-együttes: rostban gazdag étrend, sok folyadék, rendszeres testmozgás.

Mivel nálam ez semmit nem segített, tovább indultam a házi praktikák mentén.

Reggel éhgyomorra fogyasztott meleg ital – ez lehet víz, vagy üres tea is akár.

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem nemigen volt gusztusom a reggeli félkómában meleg vizet inni. Ha használt volna, biztos ráveszem magam, de nem használt.

Natúr joghurt, kefir

Ettem lelkesen, de nem történt semmi.

Lenmag, búzakorpa

Teába vagy joghurtba keverve érdemes fogyasztani, nem állítom, hogy rettentően jó ízű, de elviselhető. Nálam persze nulla volt a hatás.

Szilvalekvár

Szeretem, lapátoltam is befelé, de a bélrendszerem csak legyintett rá.

Mivel a népi gyógymód nem jött be, átnyergeltem a kész termékekre, elkezdtem kutakodni a drogériákban és a gyógyszertárakban.

Homeopátiás készítmény (Collinsonia)

Mivel szívesen próbálkozom más területen is a homeopátiás gyógyítással, gondoltam, adok ennek is egy esélyt. Adtam, de nem működött.

Gyógyvíz (Mira)

Elképesztően rossz ízű, sós gyógyvíz, nem mertem belőle sokat inni (meg nem is nagyon volt gusztusom hozzá), lehet, hogy ez volt a hiba?

Rostkészítmények

Kétfélét próbáltam ki, az egyik a Psyllium Husk, a másik pedig a Rost Komplex nevű készítmény. Még ez utóbbi volt a leghatásosabb, bár sajnos csak ideig-óráig. Gyümölcslébe keverve egész könnyen le lehet gyűrni.

(Létezik még a Colon Cleanse nevű termék is, sokan esküsznek rá, de – számomra –  olyan irreálisan drágának tűnt, hogy nem ruháztam be rá.)

Kezdtem kifogyni a természet közeli ötletekből, így megpróbálkoztam pár „durvább” megoldással.

Hashajtó  lekvár (Tamarinlax)

A gyógyszertáros hölgy javasolta, gondosan bekanalaztam egy komplett üveggel (no nem egyszerre, természetesen), de semmi. Az íze szilvalekvárra hajaz, de mintha a nagymama egy kicsit mellényúlt volna befőzés közben.

Hashajtó  szirup (Laevolac)

Ezt is a gyógyszertárban ajánlották, azt mondta a hölgy, este vegyek be egy evőkanálnyit, és meglátom, reggelre megy majd minden, mint a karikacsapás. Gondoltam, nem kockáztatom az éjszakai nyugalmamat, így inkább reggel vettem be. Vártam a hatást, de az rossz vonatra szállhatott, mert ide nem érkezett meg, sem aznap, sem később, pedig pár napig gondosan bevettem az előírt adagot.

Komplett béltisztító kúra

A dr. Lenkei-féle „Szelíd béltisztító kúra” névre hallgató programot is végigcsináltam, eredmény nélkül természetesen, de ezen a ponton legalább már nem lepődtem meg. Ezen a néven már nem forgalmazzák (többféle dr. Lenkei-termék volt benne, meghatározott mennyiségben és sorrendben kellett bevenni őket), de az üzletben biztos tudnak tanácsot adni, ha valaki érdeklődik. (külön-külön valószínűleg kaphatóak, csak egyben, kúra formájában nem)

Béltisztító  tea

Kaptam pár filter béltisztító  teát, azzal a jó tanáccsal: ha reggel megiszom ebből kb. 3 dl-t, utána ne hagyjam el a mosdó közvetlen környezetét. Így is tettem, reggel megittam, utána egész nap nem tettem ki a lábam itthonról. De estére eluntam a várakozást, így ez a módszer is megbukott nálam.

(Eszembe jutott még a szűztea kapszula, amit korábban próbáltam már, de úgy tudom, ezt terhesség alatt nem szabad szedni.)

Mire ezt a sok módszert egyenként végigpróbálgattam, el is érkeztem a terminushoz, amikor is kicsi lányom a kiírt napon megszületett. Ismét csak ez hozott gyógyírt a problémámra.

Kiara

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek